RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-08-08 19:23:23

Bokormen blogg

Bokormen blogg på Nouw

Station K av Peter Stjernström

2019-05-28 07:13
Från Bokormen

Första meningen:
Om du tycker att slingrande reptiler med kluvna tungor och kalla ormögon är det vidrigaste som finns, då har du inte varit på Huggormsholmen, åtminstone inte sedan öns nya invånare jagade iväg kräldjuren för ett antal år sedan."

Baksidetext:
"Lovisa Andersson var en gång en fullt fungerande person som av någon anledning tappade greppet om livet. Hon lämnade man och barn och är nu hemlös med en mängd katter som enda sällskap.

Hennes dotter Petra jobbar på ett läkemedelsbolag och är på väg upp i karriären. Hon väntar barn men det uppstår märkliga komplikationer kring graviditeten, komplikationer som väcker frågor om mammans förflutna. Petras jakt på svar leder längst ut i den vackra men öde ytterskärgården utanför Stockholm där det gömmer sig en dyster holme med en grym historia. Förr fanns en hemlig militäranläggning där vars skoningslösa forskningsexperiment till varje pris måste hållas mörklagda.

Vad hände egentligen Petras mamma? Vad har kustjägare med parasitsjukdomen toxoplasmos att göra? Och vad vill den extremt viljestarke katten Fabian? Allt verkar hänga ihop..."

Kommentar:
Oj, vilken underlig bok! Så här i efterhand för den tankarna lite smått till Inga kelgrisar, inga styvbarn - enda skillnaden är väl att Station K försöker dra in verkligheten mer.
Boken startar onekligen riktigt starkt, så starkt att det är den första boken som jag har fastnat för på väldigt, väldigt länge.
Jag har en liten förkärlek för böcker som växelvis beskriver nutid och dåtid, och Stjernström lyckas på ett bra sätt ge en allt tydligare bild av historien genom dessa tillbakablickar. I takt med att historien nystas upp ökar också spänningen, och jag finner mig själv fast i berättelsen.
Men.
Sen händer något.
Någonstans i mitten börjar berättelsen tyvärr att spåra ur. Rejält.
Spänningen som den tidigare verklighetskänslan hade skapat är som bortblåst, boken blir till en underlig fantasiskildring och tyvärr rätt långdragen mot slutet.
Väldigt synd, då det känns som om författaren har något på gång i början.
Nåja, jag kommer ju åtminstone aldrig att se på en katt på samma sätt igen ;)

Betyg: 3/5
Originaltitel: Station K
Finns som: Bok, e-bok, ljudbok
Längd: 383 s
Utgiven: mars. 2019
ISBN: 9789188429940
Finns bla här: Adlibris, Bokus








Det sargade hjärtat av Dorothea Nicole Agborg

2019-05-11 19:44
Från Bokormen

Favoritnovell:
Flickan i parken

Baksidetext:
"En samling finstämda noveller som handlar om när livet kom emellan och hjärtan brast. En del glädjerika andra sorgsna. Men alla kan de stämma till eftertanke om vad som sker när vi själva inte råder över utgången."


Kommentar:
Jag har tidigare recenserat Dorotheas I stormens öga... (recensionen finns här), där betyget inte blev skyhögt, så när jag nu märker hur mycket hon har utvecklats i sitt skrivande, blir jag genuint glad i hjärtat. Älskar hur hon berör verklighetsnära händelser och känslor på ett trovärdigt sätt. Här finns allt från djup dödslängtan, förälskelse och passion, allt paketerat i ett snyggt fodral. Det jag gillar lite extra, är att novellerna ofta berättar om något djupare, inte minst den första novellen - Flickan i parken - där huvudpersonen möter en underlig flicka som helt lyckas förändra hennes liv. Frågan är bara vem flickan egentligen är...
Den petiga sidan i mig hänger dock upp sig på de språkliga missar som ändå finns, vilket dessvärre också drar ner betyget något. Detta till trots, rekommenderar jag boken - kanske kan den hjälpa någon i en liknande situation som beskrivs?


Betyg: 3/5

Originaltitel: Det sargade hjärtat
Finns som: Bok, e-bok, ljudbok
Längd: 109 s
Utgiven: dec. 2018
ISBN: 9789176835067
Finns bla här: Adlibris, Bokus

Damen som köpte en buss och bara drog av Judy Leigh

2019-05-11 19:11
Från Bokormen

Första meningen:
Hon studsade upp och ner på sängkanten och hade fortfarande nattlinnet på sig.


Baksidetext:
"Evelyn Gallagher ångrar flytten till äldreboendet i Dublin. Hon är visserligen 75 och nybliven änka, men knappast död. Så en morgon, medan hela hemmet sover, kliver Evelyn ut genom dörren för att aldrig återvända.

Hon ger sig ut på en roadtrip som tar henne via Liverpool till Bretagne, där hon köper en campingbuss och påbörjar sitt livs äventyr. Men det är inte alla som tycker att stora äventyr är passande för en dam i hennes ålder, allra minst hennes son Brendan och hans fru Maura. Tillsammans ger de sig av för att leta efter Evelyn. Och när de till slut hittar henne får de en chock. För medan Brendan och Maura verkar ha gett upp hoppet om kärleken, har Evelyn definitivt inte det. Livet har bara börjat."

Kommentar:
Titta på omslaget - visst är det mysigt och förväntningar om en gullig feelgoodbok väcks, eller hur?
Det är åtminstone vad som hände mig, och även anledningen till att jag köpte boken, men ack så besviken man kan bli...! Damen drog till många olika platsen, men mitt hjärta var inte en av dem. Tyckte inte alls om denna lilla bok med extremt ointressanta karaktärer och alldeles för många "mysiga, trevliga, positiva" händelser hela tiden (till och med för mycket för att vara feelgood). Rätt intetsägande i min mening, och inget för mig.

Betyg: 1/5
Originaltitel: A grand old time
Finns som: Bok, e-bok, ljudbok
Längd: 411 s
Utgiven: nov. 2018
ISBN: 9789150940114
Finns bla här: Adlibris, Bokus

Här var det mörkt av Tomas Kindenberg

2019-01-15 10:43
Från Bokormen

Favoritnovell:

Aldrig riktigt där


Baksidetext:
"Om jag inte haft så bråttom i morse hade jag kastat en blick i spegeln och upptäckt att jag hade mat mellan tänderna. Väldigt mycket mat. Och snor, droppandes ur näsan, ner på byxorna och den öppna gylfen. Skjortan i trasor. Munnen ett svart hål, med något brunt rinnande ur mungipan. Och själen, själen ska vi inte tala om."


Kommentar:
Jag har tidigare skrivit att jag uppskattar två typer av böcker lite extra - dels böcker som berättar lite, men med ett vackert, utsmyckat språk, dels böcker som berättar mycket, men med få ord, och Här var det mörkts mikronoveller är ett utomordentligt exempel på det sistnämnda. Novellernas knappa längd (ibland så korta som sju rader!) till trots, berättar de mycket, även om mycket lämnas osagt. Detta, i sin tur, gör att novellerna blir både poetiskt vackra, och samtidigt öppna för egen tolkning i många fall, vilket är något jag uppskattar väldigt mycket.
Helt klart värd en genomläsning (och -fundering)!


Betyg: 4/5
Originaltitel: Här var det mörkt
Finns som: Bok, e-bok
Längd: 61 s
Utgiven: jan. 2019
ISBN: 9789163719868
Finns bla här: adlibris , bokus

Magikernas tid av Cressinda Cowell

2018-08-25 09:44
Från Bokormen

Första raden:

En gång i tiden fanns det magi.


Handling:

Förr fanns magi. Den levde i de mörka skogarna. Så kom krigarna.

Vår historia har två hjältar. Magikerpojken Xar, som inte har någon magi och skulle kunna göra vad som helst för att få det. Och krigarflickan Wish som har något förbjudet i sin ägo något magiskt som hon gör vad som helst för att behålla. Deras familjer ligger i strid med varandra, men de tvingas samarbeta när de konfronteras med en mäktig och fruktansvärd varelse. En varelse som sovit sedan tidernas begynnelse, men som nu verkar vara på väg att vakna.

Kommentar:
Jag har ofta ganska svårt för ungdomsromaner eftersom jag vill bli lite mer utmanad än så när jag läser en bok, och fick hem denna främst till maken. Resultatet blev dock att han knappt har rört den - inte för att den inte är, utan för att han vid nio av tio gånger avskyr att läsa, och jag själv dök ner i Cowells mysiga värld.
Här har vi en magilös magiker, en magihatande (eller kanske snarare -fruktande) krigare med ett magiskt svärd i sin ägo och ett gäng oanständigt trånande grisar - vad mer kan man önska sig av en bok? ;)
Det är underhållande, roligt, stundtals lite läskigt och alldeles, alldeles underbart - och det trots att jag ligger en sådär 20 år över den tilltänkta åldersgruppen.

Betyg: 3/5
Originaltitel: The wizards of once
Finns som: Bok
Längd: 292 s
Utgiven: sep. 2018
ISBN: 9789127158498
Finns bla här: adlibris , bokus

Går det ens att ha för många böcker??

2018-08-22 12:08
Från Bokormen

Jag har kommit till den punkten i mitt läsande och bokläsande liv där jag känner ett överväldigande behov av att motivera och förklara mina bokinköp. Jag är visserligen osäker på om det beror på mitt egna dåliga samvete, makens konstanta suckande när jag kommer hem med ännu en kasse böcker, eller om det helt enkelt är mina till synes oändliga att-läsa-högar som gör att jag "måste" förklara mig, men så är det!
Hur som helst, såhär har jag lyckats motivera dagens spontan inköp:

1. Min engelska har blivit usel den senaste tiden, då jag använder den alldeles för sällan. Bästa sättet att repetera/utöka? Böcker, såklart!

2. En bok med "terror" eller "horror" i titeln går inte att bara passera. Så är det bara.

3. Katt på omslaget. 'Nuff said.

Vad tror ni förresten - är det möjligt att äga för många böcker? Om ja, lär jag vara illa ute efter årets bokmässa




Missa förresten inte insta-tävlingen som avslutas på söndag. Firar att jag har överlevt tre år som gift genom att lotta ut en av mina favoritböcker ‍♂️

[Buzz] av Anders de la Motte

2018-08-19 18:48
Från Bokormen

Första raden:
Hon hade bara varit vaken några få sekunder då hon förstod att mannen befann sig bakom henne.


Handling:
Henrik "HP" Pettersson är på flykt. Det har gått fjorton månader sedan han via en mystisk mobiltelefon blev indragen i ett djävulskt verklighetsspel som nästan kostade honom livet. Men även om han nu har allt han kan önska sig - frihet, pengar och ett minimum av ansvar - är han inte nöjd. Han saknar kickarna från Spelet. Det bekväma livet tråkar ut honom och i takt med att han får allt svårare att sova börjar han också få problem med att skilja fantasi från verklighet. Ibland kommer han på sig själv med att nästan hoppas att Spelet ska hinna ifatt honom. När han träffar Anna Argos verkar saker och ting ljusna. Hon är precis hans typ - rik, världsvan och snygg. Men under hennes coola yta börjar han ana något oroande. Som om hon var rädd för någon - eller något. Och så var det ju det där med hennes telefon ...


För Rebecca Normén borde livet vara enklare nu när hennes förslutna inte längre plågar henne. Hon har befordrats till gruppchef för ett eget livvaktsteam och står i begrepp att bli sambo. Trots detta har hon svårt att finna sig tillrätta. Det nya livet känns på något sätt overkligt, som om det inte var hennes. Så får hon tips om ett webbforum där en anonym skribent, en polis som kallar sig Maybey, plötsligt börjar vända sig direkt till henne, nästan som om de kände varandra. Och det som Maybey skriver är minst sagt oroande.
Frågorna hopar sig för HP och Rebecca. Vad är egentligen på riktigt? Vem kan man lita på? Och går det att skydda sig mot ett hot som kanske inte ens existerar?

Kommentar:
När jag lyssnade på de la Mottes förord till [Buzz] och fick höra att [Geim] egentligen inte var menad som första delen i en trilogi, utan som en ensam bok, blev jag lite nojig. Jag tycker sällan att det blir bra när man försöker bygga på något som egentligen är avslutat, men på något sätt lyckas de la Motte alldeles utmärkt. För mig känns det inte krystat för fem öre, och konstigt nog tycker jag nästan att [Buzz] är bättre än föregångaren. Sen om det beror på att mina förväntningar var lägre än sist, dels pga att [Geim] inte helt levde upp till mina förväntningar, dels det som sades i förordet, eller om boken faktiskt är bättre kan jag inte svara på. 
Vad jag däremot vet, är att jag älskar hur konspirationsteorin får en större plats i berättelsen, och att verkliga händelser (självmordsbombaren i Sthlm för en massa år sen, exempelvis) vävs in och förklaras med hjälp av Spelet.
Även denna får högt betyg, men de är fortfarande något jag inte riktigt kan sätta fingret på, som saknas för att bli en fempoängare.

Nu ser jag fram emot den avslutande delen!


Betyg: 4/5
Originaltitel: [Buzz]
Finns som: Bok, e-bok, ljudbok
Längd: 394 s / 11 tim 43 min
Utgiven: 2011
ISBN: 9789175037998​
Finns bla här: adlibris , bokus

[Geim] av Anders de la Motte

2018-08-09 09:35
Från Bokormen

Första raden:

Det sägs att en blinkning är den snabbaste rörelsen människokroppen klarar av att prestera.


Handling:

Henrik ”HP” Pettersson är en småhustlare som skiter i det mesta. En dag kommer han över en mobiltelefon som märkligt nog verkar känna till det mesta om honom, och via den blir han inbjuden till en fascinerande ny upplevelse: ett Alternate Reality Game som utspelar sig mitt i den intet ont anande Svennevärlden. Efter att han klarat inträdesprovet erbjuds han en rad olika kittlande uppdrag som alla filmas för att senare visas upp på en rankinglista och bedömas av ett slutet nätcommunity. I takt med att spänningen, belöningarna och inte minst creden från fansen växer tar HP allt större risker och snart är han beredd att göra nästan vad som helst för att få fortsätta spela.

Polisinspektör Rebecca Normén är HP:s totala motsats. Hon är anställd på Säpos livvaktsrotel och har stenkoll på sitt liv, ändå känner hon sig inte säker. Någon vet obehagligt mycket om hennes förflutna. Om sådant som ingen borde veta. Som till exempel att hon är en mördare ... Är det någon som leker med henne?

Efterhand som Spelet tränger sig allt djupare in i deras liv närmar sig HP:s och Rebeccas världar oundvikligen varandra. Men om verkligheten bara är ett spel, vad är då egentligen på riktigt? Och är du verkligen säker på att du vill spela?

Kommentar:
Innan jag läste (lyssnade) på [Geim], hade jag skyhöga förväntningar. Antagligen tack vare Höstdåd, som jag fullkomligen älskade. Tyvärr tycker jag inte att denna riktigt lever upp till varken förväntningarna på boken eller Höstdåds nivå, men ändå är det något i boken som håller mig kvar. Jag är fruktansvärt svag för konspirationsteorier, så själva grejen med Spelet i boken är rätt häftig och tilltalar mig enormt. de la Mottes mer eller mindre uppenbara hintar till andra böcker, filmer, etc är dessutom väldigt spännande. Enormt roligt att som läsare bli utmanad, inte bara av själva handlingen, utan även att hitta referenserna. Även frågan som indirekt ställs i boken - hur långt är vi egentliga villiga för några likes? på sociala medier? - är vi verkligen så bekräftelsesjuka att vi kan gå hur långt som helst?

Jo, Anders de la Motte är minsann en skicklig författare, och jag ser enormt mycket fram emot att läs de andra böckerna i serien, inte minst för att se hur han knyter ihop trilogin. Jag hoppas lite på ett lika skickligt jobb som Ajvide Lindqvists i Platserna-trilogin, men kanske gör jag mig själv en otjänst i den förhoppningen?

Betyg: 4/5
Originaltitel: [Geim]
Finns som: Bok, e-bok, ljudbok
Längd: 283 s / 9 tim 51 min
Utgiven: 2010
ISBN: 9789175037981

Finns bla här: adlibris , bokus

Min man vill skriva en bok

2018-08-02 07:01
Från Bokormen

Ni kan ju gissa er till min förvåning när min man, han som har läst ungefär en halv bok under sitt 31-åriga liv, för några dagar sedan kom och sa att han tänker skriva en bok.
Hur kul som helst, tycker jag, inte minst då hans bokidé både är högaktuell och ett obehagligt tankeexperiment. Dystopisk skräck, helt enkelt - också helt olikt honom.

Ska bli otroligt roligt att få vara med på ett hörn!
...och kul att se om vi fortfarande är gifta efter min korrläsning ;)

Holländarn av Birgitta Bergin

2018-07-30 13:21
Från Bokormen

Första raden:

Redan tidigt den där speciella dagen kände jag på mig att något hemskt skulle hända, det fanns en olust inom mig som var svår att förklara.


Handling:

Karins tillvaro rasar samman när hennes pappa dör och hon inser att lögner och hemligheter är orsaken till hennes kärlekslösa barndom. Hennes länge förträngda minnen bildar plötsligt en ny sanning. Nu måste Karin ta reda på vem som är hennes riktiga far - för att inte gå sönder.

Det blir början på en resa där Karins sökande leder långt tillbaka i tiden, till nazismens fasansfulla terror och till 1960-talets Halmstad. Varför lämnade hennes pappa familjen? Varför förbjöds Karin att berätta vissa saker för sin lillebror? Och vad är det egentligen för hemlighet som hennes mamma bär på?

Kommentar:

Ibland kommer man över en bok som, redan på sida ett, fångar läsaren i ett järngrepp. Detta är en sådan bok.
Vad jag verkligen uppskattar med boken är att läsaren tas med på en resa genom tid och rum, för att bena ut varför Karin liv ser ut som det gör. Bergins sätt att förklara händelserna ur de olika karaktärernas perspektiv håller fast spänningen och nyfikenheten, och visar samtidigt hur allt som görs, allt som sägs och alla man träffar påverkar allt omkring sig. En tanke som är både skrämmande och trösterik.

Slutet är mysigt, och jag lämnas kvar med nån form av feelgood-känsla, trots att boken slutar på ett annorlunda sätt än jag hade hoppats.

Läsvärd bok, inte minst om du gillar berättelser baserade på verkliga händelser.

Betyg: 4/5
Originaltitel: Holländarn
Finns som: Bok, e-bok, ljudbok
Längd: 283 s / 9 tim 50 min
Utgiven: 2018
ISBN: 9789176296141

Finns bla här: adlibris , bokus

Badortsmysteriet av Agatha Christie

2018-07-22 11:10
Från Bokormen

Första raden:

Jag tror knappast att det finns någon badort i södra England som är lika pittoresk som St. Loo

Handling:

Glittrande hav, strålande sol och ond bråd död ...

Tre nästan dödliga "olyckshändelser" på lika många dagar. För miss Nick Buckley ter sig livet i sommarparadiset St. Loo vid Cornwalls kust allt annat än harmoniskt. När den semestrande detektiven Hercule Poirot och hans vän Arthur Hastings blir vittnen till ett fjärde mordförsök tar de sig an det mystiska fallet. Kort därefter skjuts Nicks kusin Maggie till döds under en fest, iklädd Nicks sjal. 

Kommentar:

Ja, vad kan jag säga? Jag avskyr Poirot (herregud vilken arrogant karl!), men fullkomligen älskar boken. 
Det fantastiska med den är att det är omöjligt att lista ut i förväg vem mördaren och motivet är, vilket gör att boken inte på något att blir förutsägbar eller seg. Det är även underhållande att följa Poirots förtvivlade försök att komma mördaren på spåren och hans frustration över att han - "den store Hercule Poirot" - inte lyckas förstå det hela förrän mot det absoluta slutet.

Mamma - en inbiten Agatha Christie-fantast - har länge frågat mig varför jag inte har läst Christies böcker tidigare, och jag undrar numera detsamma.
Det här är bra!

Betyg: 4/5
Originaltitel: Peril at End House
Finns som: Bok, e-bok, ljudbok
Längd: 238 s / 5 tim 58 min
Utgiven: 1932
ISBN: 9789187441073​
Finns bla här:  adlibris , bokus

Samarbete inlett!

2018-07-17 16:24
Från Bokormen

Nu kan jag liksom inte hålla tyst längre - det går inte ens att försöka beskriva hur glad och pepp jag är just nu!

Har precis inlett ett samarbete med Nicole Publishing , där jag agerar inget mindre än korrekturläsare. Hur häftigt?? Så tacksam att få samla på mig erfarenhet samtidigt som jag får sitta och pilla i grammatiken i spännande manus som sen ska iväg till tryck!

Dags att dansa ut lyckan?


Svärmödrar utan gränser av Anna Jansson

2018-07-15 17:23
Från Bokormen

Första raden:
Min gammelmormor var en klok gumma, den klokaste jag vet.


Handling:
I sagorna är det styvmödrarna som är onda. Men i verkliga livet är det svärmödrar man bör akta sig för, tänker Angelika Lagermark i sina mörkare stunder.

För ett halvår sedan fångade Angelika en brudbukett och tankarna på ett bröllop tog fart, men Angelika är tveksam. Är Magnus rätt man att leva med? Hans mamma Judith, som oförhappandes flyttade in när hennes akvarium sprack, är det definitivt inte.

Livet är inte enkelt. Angelika fick aldrig barnen hon längtade efter. Men när lille Folke dyker upp får hon chansen att bli en viktig vuxen i hans liv. Folke drabbas av njursvikt och behöver en ny njure. Hur hittar man en lämplig donator? Och vad svarar man ett barn som ställer viktiga frågor om döden?

Angelika och hennes systrar driver varsin frisersalong på Gotland, men under ytan pågår en annan verksamhet: Att hjälpa människor hitta kärleken. Vem just du hamnar bredvid på Salong d Amour är inte en slump, det är ett arrangerat möte. Det är aldrig för sent att hitta kärleken i livet. Välkommen in.

Kommentar:

Nämen kan ni tänka er - jag hinner minsann med "vanilga" böcker också.! ;)

Läste (nåja, lyssnade) nyss ut Svärmödrar utan gränser, och kan inte säga mycket annat än att jag älskade den!
Jag älskar omslaget, jag älskar huvudpersonen Annika (och alla andra knasiga karaktärerna), och jag älskar den varma kärleken som genomsyrar boken i olika skepnader. Men det jag antagligen älskar allra mest är den otroligt träffsäkra (, självklara och ibland ironiska) humorn som får mig att skratta rätt ut.

Kan konstigt nog inte låta bli att tänka på böckerna om Tannie Maria när jag läser denna dock. Kanske då det är problem som löses med okonventionella metoder? Tannie Maria löser mord med hjälp av gudomlig mat, och Annika löser kärlksproblem i frisörstolen, så likheter finns det absolut.

Tyvärr insåg jag alldeles för sent (efter ungefär halva boken) att detta är bok nummer två i serien om salong d'Amour (stavning!?), och har därför väldiga svårigheter med att bestämma mig för om huruvida jag ska gå vidare med bok tre (Kärleksdans i obalans) eller ta igen nummer ett (Ödesgudinnan på salong d'Amour), men med tanke på att jag inte ens märkte av att jag hade missat den första när jag läste denna, blir det nog det första alternativet.

Allt som allt, en mycket härlig bok, som lämnar läsaren (eller åtminstone mig) med exakt den där mysiga känslan man vill ha efter en riktigt bra feelgood-bok.


Betyg: 4/5
Originaltitel: Svärmödrar utan gränser
Finns som: Bok, e-bok, ljudbok
Längd: 314 s / 8 tim 42 min
Utgiven: 2017
ISBN: 9789113072609
Finns bla här: adlibris, bokus

Korrekturläsning

2018-07-12 15:21
Från Bokormen

Tänk att kunna försörja sig på korrekturläsning, vilken dröm!
Att få djupdyka i grammatik och texter hela dagarna, och faktiskt leva på det - mums!

Enda nackdelen, och därmed också det svåraste med att korrekturläsa, är dock när man kommer över ett manus som man verkligen, verkligen gillar. Det finns speciellt två typer av texter som jag tycker lite extra mycket om - de som säger mycket med lite språk (denna är ett finfint exempel på detta), och de som säger lite med mycket (och vackert) språk.
Manuset jag korrläser just nu är ett exempel på det sistnämnda. Språket och formuleringarna (märker ni att jag har snöat in på just detta kriteriet? ) som författaren använder sig av är så vackra att jag ibland blir andlös - helt fantastiskt, inte minst då Katrina Foss, som skrivit manuset, kom till Sverige och lärde sig språket så sent som vid 35 års ålder (!!)

Jag har tack och lov fått tillåtelse att dela ett par av dessa formuleringar som fastnat lite extra här.

Det passar bra till den vemodiga polska musiken jag lyssnar på i timmar, medan de havande äppelträden på slänten framför huset släpper rosaröda frukter och deras vilda kusiner i skogen klär sig i de mest fantastiska färgerna.


Han har möblerat mitt tomma hjärta med tusentals vackra saker. Tilliten. Tron. Framtiden. Odödligheten. Evigheten. Oändligheten. Livet. Den mytomspunna kärleken.



Jag hoppas innerligt att manuset blir utgivet, så ni får ta del av resten av boken också!



Tänkte ogenerat avsluta med lite egoreklam.
Smyg gärna in och gilla här och/eller följ här (för er som inte blivit hitslussade därifrån), det skulle göra min dag

De polyglotta älskarna av Lina Wolff

2018-07-08 18:14
Från Bokormen

Första raden:
För att hitta den rätta hade jag aldrig trott att nätet skulle vara min grej.


Handling:
Max Lamas drömmer om en älskarinna som talar alla hans språk. Sökandet tar honom från Stockholm till Italien, där han lär känna en markisinna som står på ruinens brant. Ellinor kommer från en by i Skåne. En dag sätter hon in en kontaktannons: Jag är trettiosex år gammal och söker en öm, men inte alltför öm, man. Och Lucrezia bevittnar hur hennes mormor går under i sitt avfolkade palats.
I denna vindlande romanväv står mannens blick på kvinnan i centrum – men också förförelsen och förödmjukelsen, älskarnas hjärtskärande tillstånd, och drömmen om förståelse.

Kommentar:
Jag hade rätt höga förhoppningar på De polyglotta älskarna, med tanke på att den både har fått Augustpriset och blivit kritikerrosad. Till viss del blev förhoppningarna besannade. Jag gillar djupare böcker, där man får tänka till lite för att verkligen förstå vad den vill säga, och jag älskar när olika öden vävs samman på ett skickligt sätt. Detta är något som Wolff lyckas galant med, inte minst i bokens andra del, där vi får följa med karaktären Max. Vissa saker han är med om, och personer han träffar är så otroliga att det är omöjligt att ens försöka tolka dem ordagrant, vilket gör delen oerhört spännande. Wolffs språk är dessutom fint, det är lättläst och det är ofta svårt att lägga ifrån sig boken.
Men med det sagt, och nu blir jag lite motsägelsefull här, är det något med boken som gör att vi inte riktigt kommer överens, den och jag. Jag har svårt att komma in i handlingen, och jag får inget riktigt grepp om den - jag blir inte insläppt. Väldigt synd, då detta är en bok som jag är väldigt säker på att jag skulle avguda, om jag bara hade fått komma in..
Jag misstänker att det är handlingens djup som, samtidigt som jag älskar det, gör det svårt att riktigt tycka om boken, och jag är övertygad om att berättelsen är en som behöver läsas åtminstone ett par gånger för att man ska kunna snappa upp allt. Som det är nu, känns det som att jag har missat en hel del.

Betyg: 3/5
Originaltitel: De polyglotta älskarna
Finns som: Bok, e-bok, ljudbok
Längd: 291 s / 7 tim 40 min
Utgiven: 2016
ISBN: 9789100156626
Finns bla här: adlibris, bokus



Färjan av Mats Strandberg

2018-07-06 10:47
Från Bokormen

Första raden:

Det är nästan en timme kvar till avgång.

Handling:
I kväll ska 1 200 förväntansfulla passagerare åka på en kryssning mellan Sverige och Finland. Men det finns något ondskefullt ombord på den här resan. Mitt i natten är färjan plötsligt avskärmad från omvärlden. Det finns ingenstans att fly. Det finns inget sätt att kontakta land. Och du vet inte vem du kan lita på.

Kommentar:

Författare som tar uppenbar inspiration från andra författare och böcker kan ge ett av två resultat. Antingen kan det bli genialiskt, och böckerna kompletterar varandra (tänker här exempelvis på How to fall in love (läs recensionen här) och Livet efter dig, där de båda böckerna visserligen berättar liknande berättelser, men där den ena ger en positiv vinkling och den andra en sorlig(are) vinkling), eller så blir det som det här.
Likheterna med Ajvide Lindqvist är uppenbara (dels relationen Adam - Adams mamma i Färjan och Eli och mannen i Låt den rätte.., dels (den något mindre uppenbara) likheten i tragedierna som utspelar sig i de "ursvenska" (nåja) traditionerna finlandsfärjan (Färjan) och allsång på Skansen (Lilla stjärna)). Likheterna stör läsningen för mig, då det blir det enda jag tänker på - att hitta fler paralleller.

Strandberg gör ett gott försök till en skräckroman, men wow-effekten infinner sig liksom inte för mig. Detta beror nog högst troligen dels på den omedvetna (och konstanta) jämförelsen med Ajvide lindqvist, dels att jag var övertygad om att det skulle handla om zombies, och var in the mood för det (vilket ju iofs inte har med boken i sig att göra). Trots det saknade wow-et är det dock nte sagt att boken är dålig, absolut inte. Persongalleriet är skickligt gjort, miljöbeskrivningarna bra, och spänningen byggs upp på ett fint sätt. Något som jag verkligen uppskattar med både Strandberg och Ajvide Lindqvist är även det väldigt målande och brutalt blodiga språket under strider/måltider. Språket är dessutom lättläst, och det går fort att fastna i boken.
Men. De kalla kårarna kommer inte på besök, och som skräckbok når den inte riktigt fram.
Tyvärr.

Jag är glad att jag äntligen fått tummen ur och läst boken, men det blir tyvärr inte mer än ett NJA från mig.


Betyg
: 3/5
Originaltitel: Färjan
Finns som: Bok, e-bok, ljudbok
Längd: 476 s / 15 tim 20 min
Utgiven: 2016
ISBN: 9789113073729
Finns bla här: adlibris, bokus


Nästan alla dagar grät jag av Kristine Lorentzson

2018-07-03 19:35
Från Bokormen

Första raden:
Jag sitter på en stol i ett rum någonstans på sjukhuset.

Handling:
Vem blir man, när man får veta att ens barn är nära att dö i en livshotande hjärtsjukdom? Vad kan man ta in och vad flyter förbi? Hur går tankarna för den som tvingas bo länge på ett sjukhus? Vad innebär det att leva och hur nära kan Döden stå utan att ta den man älskar?

Kommentar:
Ännu en bok som lämnar mig helt känslomässigt uttömd. Detta är en sorgset hoppfull bok i vilken läsaren tas på en känslomässig berg-och-dal-bana tillsammans med huvudpersonerna. Vi får följa en familjs 313 dagar långa vistelse på sjukhuset efter att den äldste sonen blir allvarligt sjuk genom mammans dagboksinlägg. Språket i sig är väldigt enkelt, och vi har inga oväsentliga inslag - inga miljöbeskrivningar, inga namn och väldigt få repliker, ändå räcker det gott och väl för att skapa känslor som tränger sig djupt ner och stannar kvar. Det blir stundtals riktigt poetiskt i sin enkelhet, vilket jag uppskattar mycket.

Verkligen värd att läsa - om inte annat så för att få perspektiv på saker och ting, och kanske bli lite mer tacksam för det man har.


Betyg
: 4.5/5
Originaltitel: Nästan alla dagar grät jag
Finns som: Bok
Längd: 250 s
Utgiven: 2018
ISBN: 9789163958960
Finns bla här: adlibris, bokus




Vanmakt av Lourdes Daza-Gillman

2018-06-30 21:26
Från Bokormen

Första raden:
Hon ligger framstupa på det kalla stengolvet - ansiktet känns som eld - en brinnande smärta som invaderat hela kroppen har fått henne att kapitulera totalt.

Handling:
I Djursholm i Stockholm misshandlas en ung kvinna brutalt till döds. Kriminalinspektör Sanna Johansson och hennes kollega Kalle Karlsson blir ansvariga att utreda misshandeln som leder rakt in i de fina salongerna hos överklassen. Dit hör Börge Svenson, från anrika familjen Svenson, som lever ett dubbelliv värre än någon kan föreställa sig.

Det är mordet på hennes dotter och våld mot kvinnor som får Susanne Aldhamo att varje helg förklä sig och bege sig ut i jakten på mördaren i Stockholms heta krogliv. Men när hon väl finner den hon söker, kommer hon våga fullfölja sin plan?

Mikaela och Samuel startar tillsammans med andra engagerade ungdomar aktionsgruppen "Rosie the Riveter" för att agera mot kvinnovåldet via sociala medier. De kan aldrig ana vilka följder deras uppmaningar kommer att få. En mediestorm är snart ett faktum när utsatta kvinnor börjar berätta sina historier på plakat för alla att läsa. Den politiska storm som piskas upp sätter ungdomarnas vänskap på prov.

Sanna Johansson och Kalle Karlsson stöter på hårt motstånd i sin utredning. Varför försöker kollegan Anders Segelström undanröja bevis? Kan Sanna hålla sig objektiv då hon själv blivit utsatt för våld i sitt privatliv? Och är hon och Kalle Karlsson verkligen bara kollegor?

Att gräva i det förflutna blir en ansträngning för alla inblandade och fynden från det förgångna är förödande för överklassfamiljen som gör allt för att bevara sin fina fasad.

Kommentar:
Bokens tema - (dödligt) våld i nära relationer, och barns utsatthet - slår an en sträng i mig, och jag blir fruktansvärt illa till mods när jag läser. Handlingen är dock både högaktuell och fruktansvärt viktig, och Daza-Gillman lyckas väldigt bra med att skriva en mycket spännande och gripande bok. Både dialoger, beskrivningar och karaktärer känns trovärdiga och trots en del (men få!) beskrivningar som känns lite väl övertydliga, är detta en bok jag längtar tillbaka till då jag tvingas ta en paus.
Något jag uppskattar mycket är att vi får följa händelserna efter mordet på Ingrid ur både poliskårens och den misstänktes synvinklar, vilket för gör handlingen än mer intressant.

En liten nackdel med boken är dock att det stundtals känns som om det snarare är ett uppradande av fakta om våld i nära relationer, vilket i och för sig är viktigt att lyfta fram i ljuset, men som i en skönlitterär bok kan kännas lite konstlat och malplacerat. Detta till trots tyckte jag verkligen om boken, och kan varmt rekommendera den.


Betyg
: 4/5
Originaltitel: Vanmakt
Finns som: Bok
Längd: 369 s
Utgiven: 2017
ISBN: 9789198437225
Finns bla här: adlibris, bokus

Montecore av Jonas Hassen Khemiri

2018-06-29 09:17
Från Bokormen

Första raden:
Hej kära läsare, där du står bläddrande i bokbutiken!

Handling:

Ni minns väl Las Vegas-stjärnorna Siegfried och Roy? Under en föreställning attackerades plötsligt Roy av en av deras vita tigrar. Den tigern hette Montecore. Vad den har med nedanstående historia att göra får ni själva lista ut.

I Montecore får författaren Jonas Hassen Khemiri, som nyss blivit klar med Ett öga rött, ett mail ifrån Kadir. Denne presenterar sig som barndomskamrat till Jonas far, och på en mycket säregen och rolig hemmagjord fransk-arabisk svenska uppmanar han Jonas att den här gången ägna sig åt ett värdigare ämne, nämligen att skriva en bok om fadern, den berömde fotografen. Jonas börjar skissa på en sådan historia, vilket väcker många minnen till liv från barndomen. Kadirs språkligt minst sagt innovativa brev om uppväxten i Tunisien blandas med Jonas minnen från sin egen barndom, och i växlingen mellan dessa båda temperament och språk - som till slut nästan formas till en kamp - växer en berättelse fram om att komma till och växa upp i ett land där tolerans och mångfald är honnörsbegrepp, men där rasism och främlingsfientlighet är en del av vardagen.

När vi närmar oss slutet har Ny demokrati valts in i riksdagen, och i Stockholm går en mördare lös, en mördare med sitt lasersikte inställt enbart på invandrare.

Men något är lurt med denne ständigt brevskrivande Kadir, som alltmer ihärdigt försvarar Jonas pappas handlande. Vem är han? Och vad blev det egentligen av Jonas pappa?


Kommentar:
Wow.
Wow - wow - WOW! Khemiri gör det igen, och den här boken gör mig så lycklig att jag vill gråta. Egentligen är inte Khemiris böcker överdrivet händelserika , men det är nåt som ändå får mig att fastna, sträckläsa och sedan lämna mig med ett behaglig känsla av... lycka(?). Äntligen har jag insett vad det är som får mig att fastna - språket!
Sättet K leker med språket (inte minst i denna) är underbart, och när jag lyssnade på stycket med de svenska (språk)reglerna som Khemiri, hans pappa Abbas och Kadir har skapat sitter jag bara och, med en värme som sprider sig i kroppen (till detta hör kanske att jag är språkvetare och VÄLDIGT svag för svenska språket)-
Förutom det språkliga i boken, uppskattar jag verkligen hur vi får två perspektiv på en och samma människa (dvs Abbas), den ena genomträngande positiv, den andra alltmer negativ. Det påminner oss om att det alltid finns flera sidor på samma mynt - i allt.

Boken tar även upp det viktiga ämnet rasism ur den "invandrades" perspektiv. Jonas och Abbas olika syn på "vi" ("blattar") och dem ("svennar") skiljer sig ganska rejält, och det påminner mig en del om fader-sonen-relationen i ​Ett öga rött, där sonen idoliserar hemlandet och fadern snarare kämpar för integration.

Som ljudbok är den uppläst av Hasani Khemiri och Rikard Wolff. Jag är vanligtvis inte så förtjust i manliga uppläsare (har dock inget svar på varför), men dessa två gör det genialiskt, och tar boken till en helt annan nivå. Kan VARMT rekommendera en genomlyssning!

Betyg: 5/5
Originaltitel: Montecore
Finns som: Bok, ljudbok
Längd: 359 s / 9 tim 52 min
Utgiven: 2006
ISBN: 9789170014321

Finns bla här: adlibris, bokus

Himlen tillhör oss av Luke Allnutt

2018-06-12 18:51
Från Bokormen

Första raden:
Hon läste maniskt innan hon stack.

Handling:
Himlen tillhör oss är en stark och ömsint berättelse om den ovillkorliga kärleken mellan far och son och om att försöka förstå det ofattbara, som inte lämnar någon läsare oberörd.

Om man skulle spola tillbaka tiden, hade Rob sagt att han var en sådan där jobbigt lyckligt lottad man - gift med fantastiska Anna, pappa till den efterlängtade lilla pojken Jack, och med ett eget hus i norra London. Men det var då. Innan Jacks alltmer frekventa huvudvärkar och den där naggande känslan som Rob inte kunde skaka av sig. Innan alla läkarbesök som bekräftade att deras och varje förälders största rädsla blivit verklighet, och hela livet rasat.

Nu finner Rob sin tröst i alkoholen, och via kontakter på webbforum blir den växande besattheten av en alternativ medicinsk behandling i Schweiz till slut den sista droppen för äktenskapet. Men mitt i all förtvivlan kommer klarheten till Rob som en käftsmäll, och han blir tvungen att ifrågasätta allt han så desperat hållit fast vid och försöka hitta en väg till försoning med alla han sårat – och med sig själv.

Kommentar:
Jag har länge velat läsa Himlen tillhör oss, men inte riktigt kommit till skott tidigare - mycket beroende på mina skyhöga förväntningar och ovilja att bli besviken. Oj vad fel jag hade i min oro!
Här har vi en självklar fempoängare som nu har lämnat mig helt mållös. Det var längesen jag kände så djupt med karaktärerna i en bok, och som jag har gråtit! Jag känner mig helt uttömd på både känslor och ord och jag kan inte riktigt förstå varför jag utsätter mitt stackars psyke för såna här böcker...!

Boken är väldigt skickligt skriven, både vad gäller karaktärerna, beskrivningar och att förmedla känslor.
På något sätt lyckas Allnutt dessutom få till ett, om inte lyckligt, så hoppfullt slut, trots bokens genomgående sorg.

Nu behövs en paus, bus med barnen och därefter riktigt bra feelgood...!

Betyg: 5/5
Originaltitel: We own the sky
Finns som: Bok, e-bok, ljudbok
Längd: 312 s / 10 tim 25 min
Utgiven: 2018
ISBN: 9789137150376
Finns bla här: adlibris, bokus

Det stora dejtingäventyret av Max Schüllerqvist

2018-06-09 11:14
Från Bokormen

Första raden:
"Att jag ens överväger det här... det är ju inte klokt."

Handling:
En varm och humoristisk feelgood-roman som passar alla åldrar
Kristina lever ett stillsamt pensionärsliv som änka och rör sig mest mellan det ödsliga radhuset och Friskis och Svettis. Hon umgås med sin son och sitt barnbarn.
Men ur sorgen växer en känsla av att livet har mer att ge och att det kanske finns en ny kärlek där ute.
Hon övertalas av en mer utåtriktad väninna att ge sig ut i nätdejtingens snåriga djungel, och med hjälp av barnbarnet Julia har hon snart ett konto på Träffpunkten.
Sonen, som lever ensam efter sin skilsmässa, ser inte på detta med blida ögon. Han har stängt av sina känslor. Men kanske ... Kristinas dejtingförsök kantas av besvikelser, förälskelser och outhärdliga pinsamheter på jakt efter kärleken. Det stora dejtingäventyret är en rolig och varm roman om vanliga människor med ovanligt stora hjärtan.

Kommentar:
Egentligen kan jag göra en väldigt kort recension på den här boken, för jag har inte så mycket annat att säga än wow!
För det första är det väldigt roligt att det är en manlig feelgood-författare, som dessutom (med risk för att låta sexistisk?) gör det väldigt, väldigt bra!
Boken är mysig, rolig (lite ledsam), varm och alldeles, alldeles underbar, speciellt med tanke på slutet som, åtminstone delvis, är ganska oväntat.

Väl värt en läsning!

Betyg: 4.5/5
Originaltitel: Det stora dejtingäventyret
Finns som: Bok, e-bok, ljudbok
Längd: 233 s / 6 tim, 40 min
Utgiven: 2018
ISBN: 9789187595820
Finns bla här: adlibris, bokus

Gården vid Fårö strand av Ronnie G. Lundin

2018-06-08 09:53
Från Bokormen

Första meningen:
I snart sagt varje stuga och gård hade Dödens änglar svept fram.


Handling:

Den fruktade pesten sveper över Gotland. Oluff och Gartru får oväntat ta över Hamars gård innan de knappt är giftasvuxna, med sin lillebror Jacob. De kämpar på så gott det går. I en storm går ett skepp i kvav utanför Fårö. Något oväntat kommer flytande mot Oluff när han är ute för att försöka bärga lasten...


Kommentar:

Jag har alltid gillat historia, så detta är en bok jag sett fram emot att läsa, och visst är berättelsen intressant. Det finns få saker som är så roligt att lyssna (eller i det här fallet läsa) på en person som är väldigt kunnig inom sitt område, och i boken märks det tydligt att Lundin, med sin examen i historia, kan det han skriver om. Det gör boken väldigt underhållande, och de beskrivande delarna i boken är fantastiskt roliga att läsa.
Däremot finner jag de flesta dialoger både stela och platta, tyvärr. Visserligen kan det kanske bero på att det ska vara ålderdomligt, men det känns aldrig levande för mig.

Vissa delar i boken känns även väldigt orimliga, med tanke på under vilket århundrade boken utspelar sig (1500-talet). Jag tänker här främst på de intima mötena mellan Gartru och Britta, vilka startar första dagen då Britta flyttar in på Gartru och Oluffs gård.

Något jag saknar i boken är någon form av bakgrundshistoria, eller uppdatering av det historiska läget i vilket berättelsen utspelar sig. Även någon kortare förklaring av de olika företeelser och saker som tas upp. Åtminstone jag är inte helt hundra på vare sig vem Gotland tillhörde under 1500-talet, eller är påläst om gotländska sägner (något som visserligen verkar himla intressant efter en och annan googling). Fick ibland sitta och googla medan jag läste boken.

I det stora hela gillar jag dock Gården vid Fårö strand, och är nyfiken på Lundins andra böcker.


Betyg: 3/5
Originaltitel: Gården vid Fårö strand
Finns som: Bok
Längd: 413 s
Utgiven: 2018
ISBN: 9789188441256
Finns t.ex. här: adlibris och bokus

Så som i himlen så på jorden av Marie Torebring

2018-06-03 07:04
Från Bokormen

Första raden:

En skatfjäder. Precis där hon tänkte placera sin fot. Som om fågeln visste vart hennes steg ämnade.


Handling:
I drömmen höll Thomas om Malena. Han vägrade att släppa taget. Hon skulle inte få lämna honom.Kraften mellan Thomas och Malena var eldigt brinnande. Ju mer de konfronterades med varandra desto mer sammanvävda blev de. Thomas fick Malena att känna det som om hon drogs närmre och närmre mot sig själv. Känslorna av längtan efter honom skrek som knivars skärande egg i etern samtidigt som hans dubbla budskap knuffade bort henne från viljan att överhuvudtaget ha med honom att göra. Malena förstod inte vad som var meningen med deras relation. Det var inte bara den kortes ord som hade varit vackert förljugna vid mötet. Malena fällde också djupsinniga ord. Det finns bara en. Du är den ende jag aldrig kan glömma, din mun, dina ögon, din lugnande stämma och därför jag ber dig nu om blott du ger mig ett enda litet ord är jag din. Hennes kompis spelade gitarr och sjöng låten då solen sänkte sig i havet en gång i deras ungdom. Malena fick aldrig nog av sången, av Thomas. Orden var sufflörens ord i livets teater. Malena förstod inte rollen hon fått att spela. Hon lärde sig den medan den framfördes. Det finns bara en var en sådan mening som ingen frågade något mer om vad den egentligen betydde och som hamnade i tystnaden mellan den korte, Thomas och Malena.En annan dag föll Thomas och Malena i varandras armar. Han var solbränd och kramgo. Hans hår sökte sig genom hans t-shirt in i Malenas blus och killade henne på brösten. Malenas tanke fortsatte med att han lösgjorde BH-banden och fortsatte att smeka hennes villiga bröst. När han resolut tryckte henne ifrån sig förstod hon att hon befann sig i ett önsketillstånd. Det var inget hångelställe. Hon var på jobbet och han var en av cheferna.Den häck som inramade Thomas och Malenas romantiska, sexuella samspel var av bok och växte därför snabbt på höjden. Järnek, en gammal raritet med taggiga blad fanns instucken som ett envist ogräs i det muromgärdade. Dess järnkaraktär kom som en smidd plan då svärdets egg blänkte skinande till mot den vita snön och blod droppade rött. Blodrött i livets början och slut manifesterades på grund av ett fullbordat mord. De funderade aldrig över om de vågade eller inte vågade, allt blev en tvingande nödvändighet. Passionen var redan i historien påbörjad och inristad i ärrade själar. Den sökte sig likt mördaren tillbaka till brottsplatsen. När den funnit visade den sig på nytt och ärren kom i dagern. Den blommade ut genom det tvingande behovet av reparation. En upprepning rispade upp och energier kom lös i ett kaotiskt flöde. Malena ägnade sig åt kärleksleken på själens botten. Djupt i sitt inre pantsatte hon hela sin existens. Passionen till Thomas var den öppna sårbarhetens ömma hud. Var han värd allt detta risktagande?



Kommentar:
Jag älskar hur den här boken är skriven! Boken är uppbyggd i kortare kapitel, vilka består av tankesekvenser, känslor och beskrivningar, snarare än dialoger, och språket är vackert, stundtals riktigt poetiskt. Det som står är inte alltid glasklart, och man får ofta läsa mellan raderna, något jag uppskattar mycket i en bok. Bara detta gör att boken hamnar högt. Med det sagt, är detta en bok som jag hade svårt att komma in och hänga med i, mycket på grund av språket. Jag fick liksom inte riktigt komma in, och även om jag hade velat sitta och läsa längre perioder, var det stundtals svårt att koncentrera sig på boken.
Men. Handlingen i sig är något som håller fast sin läsare.. Ofta är den obehaglig, men även vacker i känsloyttringarna.
Vill du ha något lite annorlunda, tycker jag att du ska ge Så som i himlen så på jorden en läsning :)

Betyg: 3/5
Originaltitel: Så som i himlen så på jorden
Finns som: Bok
Längd: 270 s
Utgiven: 2016
ISBN: 9789198311501
Finns bla här: adlibris , bokus

Minns mig som en ängel av Kristina Appelqvist

2018-06-02 08:37
Från Bokormen

Första meningen:
"Vill du veta vem som får årets Nobelpris i litteratur?"

Handling:
Vill du veta vem som får årets Nobelpris i litteratur? Helena Wallner tror inte sina öron när stiftelsens ordförande avslöjar hemligheten.

På vackra Bjertorps slott möts ett sällskap för att utse den författare som ska tilldelas ett prestigefullt pris. Men inget blir som de tänkt sig. Morgonen därpå hittas en av medlemmarna död under märkliga omständigheter. Plötsligt förbyts den trevliga samvaron i en mardrömslik jakt på en oberäknelig mördare som tycks vara ute efter fler offer.

Litteraturforskaren Helena Waller dras allt längre in i ett kusligt morddrama som tycks ha egendomliga beröringspunkter med Svenska Akademien, en gammal kärlekshistoria, en okänd opera och den danska författarinnan Karen Blixen.


Kommentar:
Detta är min första lästa (nåja, lyssnade) crime-bok, och jag är inte besviken! Även om spänningen är en annan och inte ligger på samma nivå som exempelvis Höstdåd av de la motte (också den en väldigt bra bok!), så är den väldigt underhållande, och jag som läsare sitter som fastklistrad i handlingen. Det faktum att mördaren var någon jag inte alls misstänkte och att slutet är lite oväntat höjer bara betyget. Något jag även uppskattar är det faktum att stora delar av handlingen utspelar sig i en akademisk miljö.
Jag får nog gräva ner mig i fler böcker i genren, detta tyckte jag om!

Betyg: 4/5
Originaltitel: Minns mig som en ängel
Finns som: Bok, ljudbok, e-bok
Längd: 410 s / 10 tm 36 min
Utgiven: 2014
ISBN: 9789164232991
Finns bla här: adlibris , bokus

Hej syster av Navid Modiri

2018-05-27 20:28
Från Bokormen

Första raden:
Hej syster. Välkommen till Sverige. Det här är centralstationen i Malmö. Ställ ner väskan ett tag.


Handling:

Hej syster. Vad fint att se dig. Välkommen till Sverige. Ställ ner väskan ett tag. Nej, jag behöver inte se ditt pass. Lägg undan dollarsedlarna. Hur har resan varit? Det här är Malmö, det tillhör Sverige.

Så börjar Navid Modiri sin berättelse. I januari 2016 skrev han ett Facebook-inlägg i form av ett välkomstbrev till alla de människor som tvingats på flykt och kommit som nyanlända till Sverige. Brevet riktade sig till en flyktingkvinna han träffade på Centralstationen i Malmö. En kvinna han kände ett släktskap med. En kvinna som skulle ha kunnat vara hans syster. På ett par veckor hade texten delats över tiotusen gånger och gillats av fler än femtiotusen människor.
[läs den här]

Nu har Navid skrivit en hel bok i samma anda. Med utgångspunkt i sitt eget liv berättar han om Sverige idag - om integration, flykt och utanförskap - men också om språkets makt att sammanföra människor. Det är en berättelse om svårigheten att anpassa sig till ett nytt land, om att hitta hem, och om flykt i en vidare mening: Kanske befinner vi oss alla egentligen på flykt från någonting?


Kommentar:
Först vill jag säga att med tanke på vad boken handlar om, känns det inte rätt att betygsätta den, eller egentligen ens recensera den, men några saker vill jag ändå skriva.

1. Her-re-gud vilken fantastisk uppläsare Modiri är! Så mycket känsla!

2. Jag kan inte för mitt LIV förstå hur mina (sfi)elever orkar le, skratta och lära sig ett nytt språk (och liv med för den delen), när de har liknande bagage som Navid(s föräldrar). Det övergår mitt förstånd.

3. Snälla. Läs den. En fruktansvärt viktig bok som ALLA borde läsa, och åtminstone försök​a börja förstå.
(Och när ni ändå är igång, så kan ni lyssna på denna text också. Alltid nyttigt att ändra perspektiv ibland.)

Betyg: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Hej Syster
Finns som: Bok, e-bok, ljudbok
Längd: 181 s / 4 tm 31 min
Utgiven: 2017 
ISBN:  9789137149912

I stormens öga... av Dorothea Nicole Agborg

2018-05-27 07:11
Från Bokormen

Första meningen:
Hon låg i sängen och tittade i taket i det sjukhusrum som varit hennes rum de senaste tre åren.


Handling:

När Tomas Montgomery såg sig i spegeln under tiden han gjorde sig i ordning för att deltaga i en av hans bästa vänners regelbundet återkommande herrmiddagar, så såg han en ung framgångsrik advokat som redan vid fyrtio års ålder uppnått det mesta i livet. Han var gift med en av de vackraste kvinnor han sett och hade två fina barn. En pojke och en flicka. Hans karriär pekade spikrakt uppåt, och även om det funnits grå moln på himlen så lyste solen nu över hans huvud och det liv han skapat åt sig och sin familj. Han gav sig själv ett leende i spegeln och lovade sig själv att vara försiktig med spriten. Han hade ett viktigt mål att förbereda under morgondagen.Föga anade han att fem minuter under kvällen skulle komma att förändra detta liv för alltid. Att dessa fem minuter skulle skapa ett passionsdrama som slutade i både död, våld och förintelse, inte bara för hans familj utan för den närmaste vänkretsen och människor han aldrig mött.


Kommentar:

Njaa... Den här hade jag väldigt svårt för. Inte direkt på grund av handlingen - den är det inga fel på, men de frekventa stav- och grammatikfel och särskrivningar som förekommer i boken får mitt stackars språkvetarhjärta att blöda. En himla synd, eftersom jag hemskt gärna hade velat veta vad som händer med Gabriella, Anna och de andra huvudpersonerna. Språkfelen gör det dock svårt att se bortom dem och in i handlingen.

Något som förvånade mig med boken var hur mycket sex den innehåller. Ett oväntat inslag i något jag snarare trodde drog åt deckarhållet. Inget fel med det - men en överraskning.

Betyg: 2/5

Originalspråk: Svenska

Originaltitel: I stormens öga...
Finns som: Bok, e-bok
Längd: 292 s
Utgiven: 2017
Finns hos tex: adlibris

ISBN: 9789177392064

Tid att ta farväl av S.D. Robertson

2018-05-23 13:41
Från Bokormen

Första meningen:
Att dö stod inte på listan över saker att göra som jag hade skrivit tidigare under eftermiddagen.


Handling:
Hur tar man farväl av den man älskar mest?
När Ellas mamma dör lovar Will Curtis sin dotter att aldrig lämna henne. Ett löfte som visar sig bli svårt att hålla.
Nu står Will inför ett val och inser att det självklara alternativet kanske inte är det bästa. Framtiden är dock full av överraskningar, och far och dotter påbörjar en oförglömlig resa tillsammans en resa som kommer förändra dem för alltid.

En gripande berättelse om en pappas kärlek till sin dotter.

Kommentar:

Tragisk feelgood, finns det? Jag tror nästan det, men det känns mest förvirrande, mer än nåt annat. Robertson - du hade potential! Vad hände?

Boken börjar starkt, och oväntat, med Wills dödliga trafikolycka. I resten av boken får vi följa hans ande i valet och kvalet om huruvida han för evigt ska stanna "här" och vaka över sin dotter, eller ta steget in i ljuset. Även slutet är fint, vilket höjer betyget något. Tyvärr är inte resten av boken lika stark, något som gör mig ganska besviken. Visst finns det ljusglimtar här och var, med starka känslor som framkallar tårar av både skratt och sorg, men i det stora hela blir den ganska långdragen.
Det som hade kunnat stanna vid en fin skildring av kärleken mellan far och dotter, där dimensionerna står i vägen för dem, går istället och blir ganska töntig då Will börjar få kontakt med de levande igen.

En okej bok, men definitivt ingen jag skulle läsa om.


Betyg: 2,5/5
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Time to say goodbye
Finns som: Bok, e-bok, ljudbok
Längd: 366 s / 9 t 8 min
Utgiven: 2016
ISBN: 9789150931006

Tvångsskämtaren av Håkan Wikell

2018-05-22 18:44
Från Bokormen

Första meningen:

Den 10 mars 2015 hämtades jag av två starka män som under tvång förde mig till en institution.

Handling:

Huvudpersonen Jonas Lundström sitter ensam inlåst på ett mentalsjukhus. Humorn och skämtandet är hela hans värld. Då och då minns han tillbaka på tråkigheter och oförrätter i sitt liv. Trauman han försökt hålla på avstånd genom att ständigt försöka tänka ut kvicka kommentarer och ordvitsar. Boken speglar hans tankar och funderingar. Det är ett försök för Jonas att berätta om sin tillvaro med hjälp av att stapla vitsar på varandra. Men ibland tränger sig de tråkiga minnesbilderna igenom fasaden.

"Tvångsskämtaren" handlar om en människa i periferin. En person som lever så långt man kan komma från föreställningen om hur ett liv ska levas enligt normerna. Det är ett liv utan "omgivning" fyllt av tankar och funderingar. Men så länge han kan komma på nya lustigheter finns det inget skäl att lämna in.


Kommentar:

Att en såpass händelselös bok kan vara så otroligt underhållande går utanför mitt förstånd.
Boken är byggd kring skämt (för det mesta sådär pinsamt urusla, som får göteborgaren i mig att jubla) och berättar om Jonas Lundström, som sitter instängd på en institution för tvångsskämtare. Vi får mycket kort läsa om Jonas vardag och möta några av hans medskämtare på institutionen. En dag lyckas han fly och får sitt livs bästa kväll.

Något jag fullkomligen avgudar är hur Wikell mot slutet blandar in både sig själv och den färdiga boken i (den icke-färdiga) boken. Älskar hur liknande saker bråkar med mitt huvud!
Är mycket positivt överraskad av boken, och förvånar nästan mig själv över det höga betyget.

Vill du också läsa den, kan du maila [email protected] för en gratiskopia - mycket generöst! :p


Betyg: 4/5
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Tvångsskämtaren
Finns som: e-bok
Längd: 120 s
Utgiven: 2018
ISBN: -

Första Hösten - Blå Gryning av E.P. Uggla

2018-05-21 07:18
Från Bokormen

Första meningen:
Lisen tryckte in telefonproppen djupare i örat innan hon öppnade en ny påse.


Handling:
När skördarna förstördes oroade sig alla för vintern. Så naivt. De flesta skulle inte överleva hösten. Stockholm. De nya blommorna spränger igenom ännu en trottoar och Livsmedelsverket kallar till krismöte. Vad gör man när de blå blommorna inte kan sorteras ut från skördarna? När gräset har försvunnit och kornas mjölk är ljusblå? Ändå är det inte vad de borde fokusera på. Hösten är här och Lisen är forskaren som först ser förändringen. Inte som hon skulle önska under ett mikroskop. Hon ser den i sig själv. Första hösten är en dystopisk skräckroman som skickligt väver in vår tids vetenskap i en verklighet bortom de mest groteska mardrömmar.

Kommentar:

Men ja, vilken underbart obehaglig bok! Älskar skräck som skulle kunna utspela sig i verkligheten, snarare än sån som är baserad på övernaturlighet och monster. Här handlar det snarare om blommor - anemoner - som förökar sig förödande fort över Sverige och stora delar av Europa, och förgiftar allt levande. Smittade människor växer sig antingen onaturligt långa eller blir levande uppätna av små larver, samtidigt som de stapplar fram på jakt efter mat.

Boken påminner i mångt och mycket om en zombieapokalyps, åtminstone hälften av de smittade i Först hösten jagar frisa människor, men inte för att äta deras hjärnor, utan snarare för att låta sina larver hitta nya människor att kalasa på.
Det är dessutom blomman som sprider smittan till människorna.
Ett enormt plus i boken är karaktären Charly, en femtonårig flicka som klär sig som kille (och misstas som kille av en av de andra huvudpersonerna). Det är väldigt uppfriskande att läsa (lyssna på) en bok där inte alla karaktärer är 100% normativa.

I det stora hela en väldigt bra, dystopisk bok. VÄLDIGT obehaglig med förankring i vetenskap, och trots en del epidemi-klichéer (en liten grupp människor är immuna, etc) får den det att krypa i skinnet på mig.
Heja!


Betyg: 5/5
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Första hösten - Blå gryning
Finns som: E-bok, ljudbok
Längd: 11 t 27 min
Utgiven: 2017
ISBN: 9789187523861

Vinterfolket av Jennifer McMahon

2018-05-19 10:42
Från Bokormen

Första meningen:
Min kära moster Sara Harrison Shea blev brutalt mördad vintern 1908.

Handling:
En litterär thriller om skrämmande hemligheter, mörka val och det oupplösliga bandet mellan mödrar och döttrar som ibland är för oupplösligtI Alla tider har folk försvunnit på mystiska vis från den lilla landsorten West Hall i Vermont. Det har skapat en grogrund för legender. Framför allt berättas det historier om Sara Harrison Shea, som 1908 hittades död bakom sitt hus bara månader efter dottern Gerties tragiska död.

Kommentar:

Oj vilken ojämn bok!
Vinterfolket är en okej bok, men kan för mitt liv inte svara på varför. Karaktärerna är inga jag direkt känner för, dialogerna är stundtals riktigt, riktigt usla, och den verkar inte vara korrekturläst öht (vilket iofs inte är författarens fel, men något som ändå drar ner helhetsintrycket ENORMT). I boken får vi följa två familjer i två tider, förenade av en plats. De båda berättelserna i boken - den som utspelar sig 1908, och den som utspelar sig i nutid - är väldigt ojämna. Jag hade gärna läst en bok bara om Sara Harrison Shea och Gertie år 1908, men den om Ruthie m.fl. känns... lite halvkass och förutsägbar. Ändå kunde jag inte lägga ifrån mig boken. Sidorna flyger fram, och plötsligt är boken utläst.. Det är - för det mesta - behaglig läsning och berättelsen om Sara håller för det mesta spänningen vid liv. Slutet höjer dessutom betyget något. Jag tycker absolut inte att det är ingen måste-bok, men jag är ändå glad att jag läste den.

Betyg: 2.5/5
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Winter People
Finns som: Bok
Längd: 346 s
Utgiven: 2015
ISBN: 9789170284373