RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-11-17 02:11:21

Bakdax blogg

Bakdax blogg på Nouw

Gräddtårta

2019-11-16 20:15
Från Bakdax

Hej på er!

Tänkte visa en tårta jag gjorde till min brors sambo som fyllde 30 en tid tillbaka. Hon ville ha en fruktig gräddtårta, så det fixade jag. Jordgubbarna däremot .. Säkert bara jag som stör mig men som ni säkert ser så "svettas" de. Jag glömde den lilla detaljen med att spara några rutor choklad till slutet av smältningsprocessen, den så kallade tempereringen. Därav blev de lite svettiga i rumstemperatur men jag känner att skitsamma, de smakade himmelsk ändå.

Hela tårtan blev simpel, men ändå en klassiker. Den är fylld med jordgubbsmousse med frystorkade jordgubbar i. Den är magisk, stelnar lite när den vart kyld och är så god. Den är fusk, det är faktiskt ett pulver .. men aldrig smakat någon godare tårtfyllning! Man vispar 3 dl grädde hårt. Jag hade i en knivsudd bakpulver med för att kunna vispa den längre utan att den blir smör så snabbt. Det smakar dessutom godare också! Stina gillade grädden mest av allt, haha.

Runtom är det bara grädde som jag spritsat samt gjort mönster i på kanterna. Toppad med massa härliga bär är det svårt att inte tycka om denna tårtan.

Många solskenskramar!

Marsipantårtor

2019-11-16 20:14
Från Bakdax

Hej på er! :)
Min kära mamma fyllde femtio år i början av November och skulle då bjuda på fika på jobbet. Tillsammans knåpade vi ihop dessa tre godingar. Det var lite stressigt då jag jobbade till 17 och inte kom igång förrän strax innan 18. Bottnarna blev knasiga också, vet inte varför och har fortfarande inte lyckats klura ut varför .. MEN jag älskade den nya bakformen jag använde! Suverän. Tror dock den var lite ”för stor” för mängden ägg jag använde så den orkade inte riktigt hålla uppe sig i mitten .. Såg igenom glaset på ugnen hur den sjönk ihop i slutet, haha. Men men. Vi löste det med lite pill och pyssel och lyckades ändå få ihop tre tårtor som blev uppskattade.

Jag hade gärna lagt mer tid på någon form av kantdekoration och sådär, men det får bli nästa gång.

Rosorna gjorde jag ungefär 4-5 dagar innan så de hade hunnit torka en hel del men de åt folk gladeligen upp ändå, haha.

Jag satt uppe en lördagsförmiddag och drack en kopp te, eldade i min fina ljusstake jag köpte i London och kollade på Vänner. Så mysigt!

Jag har oftast gjort rosor i sockerpasta tidigare och det är ju en extrem skillnad mot marsipan .. Jösses vad det kladdar! Det gick bra tillslut ändå men nästa gång väljer jag nog sockerpasta då det är betydligt mycket lättare att få följsamt utan att det antingen fastnar eller blir för ”kompakt” så den nästan inte går att trycka ihop med sig själv ..
Jag använder marsipan ifrån Örebros marsipanfabrik. Den är suverän!

De är kardemummabottnar med jordgubbsmousse på ena lagret och vit chokladmousse på andra lagret. De är spacklade med vispgrädde och sedan täcka med marsipan.
Jag älskade den lila färgen, så läcker!

Det var så roligt att baka tillsammans med mamma.

Bullar med mandelmassa

2019-09-14 23:55
Från Bakdax

Hej på er!
Jag har länge pratat om att baka bullar men aldrig kommit till skott. Idag blev jag sugen på att göra flätor i rektangulära formar men hittade inga i affären så jag började klura ut vad jag kunde hitta på istället ..

Jag kom hem från affären med manitoba cream och mandelmassa plus lite annat nödvändigt, såklart.
Det blev vetebullar med mandelmassafyllning helt enkelt! Smöret blandades i rumstempererat, vit sirap istället för socker och degen knådades länge. De blev supergoda!

Du behöver:
150 g rumstempererat smör
50 g jäst
5 dl mjölk (jag använde röd)
Lite kardemumma
0.5 tsk salt
1 dl vit sirap (ungefär .. Jag gick efter strecken på flaskan, kan vara så att jag råkade trycka i lite extra, haha)
12-14 dl mjöl (manitoba cream eller vetemjöl special är toppen!)
Fyllning:
150 g smör
200 g mandelmassa
Kanel
Vaniljsocker
Ägg och pärlsocker

Börja med att värma mjölken fingervarm.
Smula jästen i en bunke och häll över mjölken och rör till jästen löst sig.
Tillsätt smöret som du tränat eller delat i mindre bitar. Häll även i sirap, salt och kardemumma.
Rör ner ungefär hälften av mjölet och blanda väl. Tillsätt sedan lite mjöl i taget tills degen känns smidig och släpper ifrån kanterna på bunken. Du kanske inte behöver allt. Hellre lite kladdig än för kompakt, det går alltid knåda i mjöl senare.
Låt jäsa i en timme under bakduk.

Nu är det dags att göra fyllningen. Lägg smöret och kanelen i en bunke. Riv mandelmassan och blanda sedan till en fin geggamoja.
Strö ut lite vetemjöl på bakytan och dela degen på två. Ta den ena halvan och kavla ut till en rektangel.

Bred på fyllning på halva, vik över andra halvan och kavla lite lätt så den blir jämn i kanterna.

Skär 2-3 cm tjocka remsor av degen. Tvinna dem
och snurra sedan ihop, försök få ändarna under och lägg i en form. Jag fick ut 39 bullar av det här receptet.

Nu är det dags för jäsning igen! 45 minuter under bakduk, de blir nästan dubbel så stora, tjoho.
Sätt igång ugnen på 225 grader i god tid. Pensla bullarna med uppvispat ägg och pärlsocker. Grädda i cirka 10 minuter, ät och njut!

Minibiskvier med chokladtryffel

2019-09-07 16:03
Från Bakdax

Idag, Lördag, så är jag och min sambo bortbjudna på middag hos min mamma och hennes man för att fira deras bröllopsdag. Jag tänkte att det blir ju superroligt att ha med sig en burk med biskvier! Dessa biskvier har en liten historia bakom sig. Jag har nämligen försökt baka likadana som en familjemedlem gjorde när hon levde. Ingen av oss bad om receptet och åren har gått. Mamma fick alltid dessa i julklapp och förvarade dem i frysen. Jag vet inte hur många jag har snott igenom åren och mumsat på, så goda! Receptet jag såg, som jag tyckte verkade ganska likt hennes, innehöll nämligen whiskey och det vet jag att Ruth hade i sina. Jag ändrade om lite och Mamma får väl avgöra om de smakar likadant sen när hon fått prova ..

De är så galet små, så att lyckas få de jämna och fina var i princip omöjligt. Jag tycker nästan de är finare såhär, när de ser hemmagjorda ut.

Mandelbottnar:

200 g mandelmassa

1 äggvita

Chokladtryffel:

150 g choklad

4 msk vispgrädde

2 msk smör

1-2 msk whiskey eller annan smaksättning

Dekoration:

150 g mörk choklad

0.5 msk olja

Sätt igång ugnen på 150 grader.

Riv mandelmassan i en bunke. (Jag rev den direkt i min bunke till min kitchen aid) Tillsätt äggvitan och rör ihop till en smet.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och spritsa ut små runda klickar, ca 2-3 cm i diameter. Jag fick ut nästan 60 stycken men gör du dem något större så får du lite färre. Låt plåten stå i några minuter så att smeten stelnar lite och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna med undersidan uppåt.

Såhär små blev mina bottnar. Det blir ganska pilligt när de har den här storleken men de är ganska mastiga att äta, så jag tycker det är alldeles lagom. Är de små får man äta två!

Nu är det dags att göra chokladfyllningen. Man behöver två små kastruller. I den ena kokar du upp smöret och grädden och i den andra smälter du chokladen. Det säkraste är såklart att smälta chokladen över vattenbad men jag brukar smälta direkt i kastrullen. Till fyllningen använde jag ljusa chokladknappar som går väldigt snabbt att smälta. Finns att köpa i välsorterade mataffärer.

När du är färdig med båda delarna så ska du hälla i gräddblandningen i chokladen under kraftig vispning. Jag bad Pontus hälla lite i taget medan jag vispade, det blev superbra. Konsistensen kommer ändras några gånger under tiden men slutresultatet ska vara en glansig och krämig chokladsmet.


Nu är chokladen smält, dags att vispa ner gräddblandningen!

När du är färdig så ska du låta den svalna och stelna. Jag hade den framme på diskbänken en stund innan jag hällde över den i en skål och ställde in i kylen. När konsistensen blev spritsbar så hällde jag över allt i en spritspåse och lät den ligga i kylen tills jag skulle använda den..

När man gör lite större biskvier så är det ganska lätt att breda ut krämen fint så man får släta kanter men det struntade jag i med dessa små, de får se hemmagjorda ut. När du spritsar ut fyllningen är det bra med ett lite större hål i spritspåsen och sedan utgå ifrån mitten och lyfta påsen i takt med att bottnen täcks av chokladkräm och sedan avsluta när du tycker det är tillräckligt tjockt.

När du spritsat ut fyllningen på alla bottnarna så ska de stå kallt i minst en timme. Ett bra tips är att ställa dem i frysen innan du ska doppa dem i choklad, det brukar gå väldigt smidigt och bli mindre kladdigt.

Nu är det dags att smälta choklad till att doppa biskvierna i. Spara 10% av chokladen osmält. Tillsätt även en halv matsked olja i kastrullen, då blir chokladen glansig och fin! När allt är smält så tar du bort chokladen från värmen, tillsätter den chokladen du sparade och rör om tills även den smält helt. Det är ett enkelt sätt att fusk-temperera choklad på ett smidigt sätt hemma, utan termometer.
Det är väldigt mycket kladd när man doppar såhär små biskvier men det är det värt. Tur det finns tvål och vatten :)

Efter en stund i kylen så la jag biskvierna i en glasburk och slog in den med papper. Perfekt gå bort present! :)

Fotbollstårta

2018-05-04 22:53
Från Bakdax

Idag håller jag på att baka en fotbollstårta till en kollega, hennes barnbarn fyller 8 år! Är så tacksam och glad att hon valde att fråga mig om hjälp. Har väl egentligen haft ganska fria händer men hon nämnde några av hans intressen. Fotboll .. något fotbollslag osv osv. Kände lite panik, haha. Kändes som att jag tog mig vatten över huvudet men lugnade mig när jag började googla. Bestämde mig för att göra en halvrund fotbollstårta täckt med sockerpasta.

Jag beställer alltid mina grejer från lyckasmedmat.se i den utsträckning det går, men de har nästan allt! Supersnabba leveranser. Denna gången fick jag orderbekräftelse 01.22 och leveransbekräftelse klockan 08.30 typ, så bra!

Det till vänster i bild är två små mål och 5 fotbollsspelare som jag tänkte ställa på tårtan. Kör nog på ett mål, en domare och två spelare

Eftersom denna tårtan ska vara halvrund så lägger jag ihop den i en skål. Jag började med att ta fram anslaget ur frysen, jag bakade det i förrgår. Efter cirka 30 minuter är det toppen att dela, jag använder en tårtsåg.

Klä skålen med plastfolie (ifrån alla vinklar så det finns plast hela vägen runtom)

Sedan lägger du bara i första delen, lägger i ditt val av tårtfyllning och sedan på med nästa osv. Tryck gärna lite med handflatorna för att jämna till allt och få till formen på tårtan.

Den här tårtan är fylld med mjölkchokladfluff och jordgubbsmousse.

Fluff kan vara världens bästa uppfinning! Du tar i princip vilket godis du vill (kanske inte sådan med nötter i osv) och smälter i grädde. Grädden får inte koka utan bara vara varm. När godiset är helt smält så ställer du den i kylen över natten, sedan är det bara vispa upp precis som vanlig grädde.

I regel kör man 3 dl vispgrädde & 180 gram godis. Det kan vara allt ifrån geisha, marabou, ferraribilar, colanappar, ahlgrens bilar, skumtomtar, tutti frutti osv. Enbart fantasin sätter gränserna.

När den är fyll så viker du plasten som hänger över kanten som på bilden här, sluter det inte tätt är det bara slänga på ett lager till. Sedan skjuts in i kylen tills jag känner mig redo att fodra tårtan.

Sån här form får tårtan efter att ha legat i skålen i kylen en stund. Dags att fodra tårtan!

Man fodrar tårtan för att sockerpastan eller marsipanen man använder inte ska nås av fyllningarna i tårtan och börja svettas, samt för att få ett jämnare underlag när man klär den. Det finns många olika åsikter om vad man ska använda sig av, men kör på det som funkar bäst. Vissa vill fodra med grädde medan vissa hävdar att den svettas då. Jag slänger ner en klick rumstempererat smör i kitchen aiden, vispar utav bara den, tillsätter florsocker tills det smakar något bättre än bara vispat smör. Till sist brukar jag smaksätta med vaniljsocker.

Sedan la jag dit sockerpastan. Försök lyft kanterna och dra ner med handen för att jämna till alla sidor.

En smoother blir din bästa vän. Man kan släta ut de flesta bucklor, jämna till allt och markera kanter.

Skär sedan bort överflödiga kanter och jämna till det sista. Dags att dekorera!

Jag klippte ut en sådan ruta i papper. Mätte med linjal för att få raka kanter och sedan gjorde jag dem i några olika storlekar för att se vilken som passade bäst på tårtan. Jag kavlade ut min svarta sockerpasta ganska tunt och skar ut ett gäng rutor. Det trixiga var att få ett symmetriskt mönster runt om, men det gick hyfsat ändå. En grej du kan göra är att "rispa" rutor även på de vita fälten för att förstärka mönstret ännu mer. Jag skippade det då jag tyckte det framhävde de osymmetriska för mycket.

Hoppas den uppskattas imorgon när hon får den.

Bildbomb

2018-05-04 13:16
Från Bakdax

Hej på er! Hoppas er fredag är härlig, här skiner solen.

Jag håller på att baka en tårta som en kollega ska ha imorgon, så roligt att hon frågade. Tänkte dela med mig av några andra tårtor jag gjort till ett dop för några månader sen. Dessa var de första "riktiga" tårtorna jag gjort på väldigt, väldigt länge. Har enbart gjort med grädde eller annat runtom, budapesttårta eller annan vanlig fika. Blev faktiskt nöjd trots långt uppehåll, det sitter väl i ryggmärgen, haha.

Detta var första gången jag gjorde bokstavskuber, men det var faktiskt riktigt roligt och jag gillar resultatet.

Jag gjorde alla dekorationer dagen innan de skulle användas så de hann torka lite (kuberna var fortfarande lite mjuka inuti och rosorna var tillräckligt mjuka för att man skulle kunna skära bort all överflödig sockerpasta under)

Om ni kollar nere i högra hörnet på sista bilden så ser ni en vit uttryckare. Den köpte jag till rosorna och den var helt fantastisk! Slänger in länken så kan ni kika. Man kavlar sockerpastan/marsipanen så tunnt man känner att man kan markera, sedan trycker du ut med formen. Man börjar rulla i ena änden och sen får man pilla lite med ändarna och kanske vika de utåt i kanten osv för att få ros looken så att säga. Det var väldigt lätt att lära sig. Vill du ha en större ros gör du bara fler bitar och rullar utanpå den första du gjorde.

https://www.lyckasmedmat.se/utstickare/5641-fmm-utstickare-the-easiest-rose-ever.html

Det var totalt fyra tårtor varav två var helt plain med rosor på samt ett band nedtill. Där ser man även "övningsrosorna" som jag personligen inte är nöjd med och vet att jag skulle kunna göra bättre idag, men de är fortfarande väldigt fina!

Hade ganska mycket panik när jag skulle köra dem till festlokalen, att de skulle glida runt i bagaget eller gå sönder på något vis men allt gick toppen!

Det här var också en premiär för mig, det här med quiltad kant. Jag köpte någon utstickare som man skulle trycka mot kanten, men jag tyckte knappt den lämnade något avtryck trots att jag tryckte så hårt jag kunde utan att ta sönder sockerpastan. Jag utgick ifrån det lilla man såg och gjorde märken med en kniv. Det blev lite snett och vint men är ändå helt okej nöjd med resultatet för ett första försök.

Att sitta och pilla i alla pärlorna tog sin lilla tid, haha. Använde mig av en pincett och duttade ätbart lim i hålen precis innan jag la dit pärlan.


Ha en härlig helg!

Ny blogg

2018-05-03 11:29
Från Bakdax
hallå där! 

Fick feeling här om dagen och bestämde mig för att göra en ny blogg, clean start. Den är lååångt ifrån klar, men det får ta den tiden det tar. 

Ni hittar mig på nouw.se/bakdax

 

ha det fint! 

Sega dumlerutor i långpanna

2018-05-02 23:54
Från Bakdax

Hallå där!
Tidigare idag såg jag ett recept ifrån Amelia som lät såååå gott, var bara tvungen att testa. Tänk dig kolakakor/sirapskakor fast i långpanna, toppad med massa hackade dumlekolor.


Du behöver;

300 g rumstempererat smör

3 dl socker

3 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Ca 7 dl vetemjöl

3 msk sirap

Ev några tsk vatten

2 påsar dumle a 220g

Börja med att starta ugnen, 175 grader ska den vara på. Jag slängde ner allt, utom dumlen, i min kitchen aid. Körde med degkroken tills allt var blandat. Täck en form med bakplåtspapper och tryck sedan ut degen. Jag hackade varje dumlekola i tre bitar och strödde över. Grädda sedan i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills kanterna är gyllenbruna och fina.

Den fick stå och svalna i fönstret nån halvtimme ungefär innan jag skar upp den, dumlen kladdade bara när den fortfarande är varm. Jag la mina rutor i lådor med bakplåtspapper mellan varje lager i kylen. Provsmakade en och de var så sega och goda efter en stund i kylen!

De får följa med till jobbet imorgon, kommer förmodligen uppskattas.

Lycka till med bakningen och hoppas det smakar supergott. :)