RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-02-01 20:29:19

noraszente blogg

noraszente blogg på Nouw

Min Resa Till Mina Diagnoser

2019-02-01 17:11
Från noraszente

My goal with this film is to show people my journey to my diagnosis. Also to bring light to being a girl in the autism spectrum and being high functioning.


To make the film I wrote a lot about myself to be able to make a script for me to read when I filmed. I scraped lots of scripts to finally end up with something that I was really proud of, the final script. When the script was done, and filming done it was on to the editing part, the easiest part of the whole project.


With the goal in mind when looking at the result I personally think that I succeed. I think that I in a creative way showed people my journey. And how I think it is to be a girl in the autism spectrum and being high functioning.

Linköping - Skavsta - London

2018-10-13 04:55
Från noraszente

Surprise! Hade helt glömt bort att berätta att jag ska till London för att hälsa på Cornelia. Jag har längtat så mycket på att få komma och hälsa på henne.

Just nu sitter jag på bussen på väg till Skavsta. Är framme en timme innan flyget går så jag behöver inte stressa. Har faktiskt inte varit nervös eller stressad. Brukar bli det när jag ska göra något som har viktiga tider som man ska passa. Det enda jag har stressat lite över var igår kväll. Var lite nervös/stressad över att jag inte skulle vakna i tid. Så jag satte fyra alarm för att vara på säkra sidan. Men det gick ju bra, jag sitter ju faktiskt på bussen.

Ska se till att skaffa lite material så att det blir lite roligare här. Har inte varit inspirerad på någonting sen jag kom hem från Italien. Fotade så mycket fint där så inget här hemma levde upp till det. Men nu kommer jag säkert hitta coola saker att fota. Aaah I’m so excited!!


Tiden? Vart tar du vägen?

2018-10-09 10:07
Från noraszente

Vart tar tiden vägen?! Varför måste allt gå så himla snabbt? Det känns som att det var igår det var Augusti och skolan började. Nu är det Oktober och jag är nästan klar med skolan. Slutet på gymnasieåren är nästan över och jag vet inte riktigt om jag är redo än. Studenten och allt annat roligt är ju redan avklarat, det gjorde jag ju med mina kompisar. Men jag visste ju att jag inte var helt klar än så jag behövde inte oroa mig över vad jag skulle göra efter studenten, något som alla andra gjorde. Jag visste exakt vad jag skulle göra den 21 Augusti när skolan drog igång igen. Matte 2b, Svenska 3 och GA. Men nu är jag i princip klar, jag har sista muntliga uppgiften nu på torsdag och sen är det bara GA som ska göras klart.

De kanske inte vill ha någon som mig

Så vad ska jag göra sen? Jag vill ju verkligen flytta här ifrån, få en paus från skolan och göra något nytt. Vill ha en nystart helt enkelt. Har en ide om att jag vill åka till England och jobba som au pair i ett år eller mer, gärna mer. Men jag vet inte om jag kommer få något au pair jobb där, agenturen kanske inte ens vill ha en tjej som mig. De kanske vill ha någon som är mer fläckfri än vad jag är. Ingen som har så mycket historia med sjukhuset, psyk och BUP. Någon som inte har alla de diagnoser som jag har, någon som är mer "normal". Just detta är något som gör mig ledsen och rädd. För jag vill verkligen! Vet inte vad jag skulle göra om jag inte fick chansen att jobba som au pair, för jag har velat detta sen jag var liten.

Det är inte bara jobbigt

Men att tiden går är inte bara jobbigt och läskigt det är också roligt och spännande. Något som är roligt är att jag verkligen har tagit tiden och energin till att börja plugga på körkortet. Jag kommer ha det snart! Tidigare tänkte jag att körkortet aldrig skulle bli av, för att det aldrig kom till skott. Men nu när det har och att jag har skrivit in mig, läst igenom teoriboken 1 gång och börjat ta körlektioner. Så känns resan till körkort inte så lång. Längtar till dagen jag kan ta bilen och åka vart jag vill! Åh det är så underbart!!

Destruktiv spiral

2018-09-18 20:52
Från noraszente

Det har varit tungt. Inte tungt i att jag är deprimerad igen utan orken är i botten. Tvingar mig själv att gå till skolan, för jag ska bli klar med det sista! Efter det tänker jag att jag ska gå till gymmet men kommer aldrig dit. Jag har inte orken eller motivationen. Mest för att jag inte ser några skillnader och då blir jag frustrerad. Och tröstar mig med att hets äta. Som ni förstår så har jag kommit in i en mörk spiral. Jag vet exakt vad jag gör men det är något i min hjärna som njuter av att jag plågar mig. Men jag jobbar på det, jag lovar!

Till lite roligare saker! Jag håller på att verkligen satsa på KÖRKORTET! Asså jag är så taggad, och lite nervös. Men jag tycker faktiskt att det är roligt att köra. Får en paus från alla tankar när jag kör då jag har sånt extremt fokus på vad jag gör just där och då. Så om allt går som planerat har jag körkortet i December/Januari eller jag ska i alla fall ha det innan jag åker iväg till England.

En annan rolig grej som jag ska göra om mindre än en månad är att jag ska åka och hälsa på Cornelia i London. ÅH! <3 Jag har saknat henne extremt mycket och det kommer bli så roligt att få hänga med bara henne i några dagar. Har ju faktiskt planer på att jag själv ska åka till London och vara au pair i 1-1,5 år och bara living the life. Det är nog det som verkligen får mig att kämpa mig igenom den här jobbiga perioden som jag är i nu.


Skola, VUP och träning

2018-09-01 13:21
Från noraszente

Jag är tillbaka i "real time", nu blir det inga förskrivna inlägg. Det känns superbra att vara hemma igen, som man säger "borta bra men hemma bäst".

Vad har jag hållit på med sedan jag kom hem? Det mesta av min tid har lagts på VUP, skola och träning. Mitt fokus fram tills December är att bli klar med grundämnena i skolan. Jag har faktiskt gjort klart matten som jag hade kvar, så det är super! Då har jag enbart kvar två uppgifter i svenska 3 och GA, vilket inte är mina favorit ämnen. Men det ska bli klart!

Tiden som har lagts på VUP är samtal med min kontaktperson och med en arbetsterapeut men snart kommer jag få en ny kurator som jag ska börja gå till. Jag vill verkligen kämpa på att bli så bra som jag bara kan. Mitt mål är faktiskt att i Januari/Februari åka till London och vara Au pair i minst ett år. Om det går så bra som det har gjort ser det faktiskt ut som att jag kan åka.

Träningen har jag äntligen kommit igång med igen. Det kom jag ingång med så fort skolan och vardagsrutinerna började ordentligt. Tränar måndag-fredag direkt efter skolan, då jag är i skolan från 8:30 till ca 10-11. Jag försöker se till att jag inte fastnar i min säng, vilket jag gör när mina rutiner inte fungerar som de brukar. Just nu funkar detta superbra men det kommer säkert bli lite ändringar i mina rutiner, men det är ok.


Resan hem

2018-08-26 16:05
Från noraszente
The Amalfi Coast
Berlin

Grekiska byggnader och kalkklippor

2018-08-16 11:00
Från noraszente
Sista utflykten på resan gick till dem grekiska ruinerna. Det var coolt men jag själv tycker inte att ruiner är intressanta att kolla på, kanske om det finns modeller som visar hur de såg ut förut. Vi gick runt där i kanske två timmer, de andra tyckte nog att det var roligare än vad jag gjorde. Jag ville mest åka och bada då det var så fruktansvärt varmt. Till sist kom vi fram till templet som vi åkte dit för att se, det var coolt då det fortfarande var en byggnad. Plus att jag fick en superbra bild, I mean look at the first picture. WOW!


Vi åkte äntligen ifrån de grekiska ruinerna och begav oss mot kalkklipporna. Asså vilken upplevelse det var! Om ni ska till Sicilien åk dit, det var helt underbart. Jag har nog aldrig sätt så blått vatten som jag såg där plus att det var coolt att gå på en sten som var ”mjuk”. Leya och jag tog lite bilder på kalkklipporna och oss själva, haha. Tog även en jättefin bild på mamma som enligt mig skriker ”Mamma Mia”. Eller vad tycker ni?

Konst-iga hus

2018-08-15 13:16
Från noraszente
Ny utflykt! Whoop whoop!! Denna gång åkte vi ca 2 timmar bort till en stad, som jag inte kommer ihåg namnet på, där mamma hade hittat ett konstkollektiv som målar konst på hus. Det var verkligen så coolt och fint! De hade även en utställning där om Detroit, USA som var sprillans ny. Enligt mig var den inte så intressant eftersom utsidan var så speciell. Min favorit av utsidan var nog ”Put in the trash” och prickarna, men den första fick mig att fnissa. Haha.


Men det var faktiskt inte bara vid kollektivet som det var konst utan det var lite här och där i staden. Nästan som klotter men mycket mycket finare. Till exempel som bilden längst ner som jag tycker är jättesnygg.

Cannoli och Granita

2018-07-28 12:00
Från noraszente
Innan vi lämnade Modica så gick vi tillbaka till café:t för att köpa deras choklad och prova deras bakelser. Jag ville verkligen prova cannoli och det gjorde jag. Det var gott men lite för sött för min smak så det kommer jag nog inte ta igen. Jag, Aron och Malik tog varsin cannoli medan mamma, Stefan och Leya tog varsin granita. Leya tog jordgubb som var mycket godare än mamma och Stefans, de valde citron. Deras var så himla sur( vilket ni kan se på mammas ansiktsuttryck, hihi) medan Leyas var precis perfekt. Denna utflykt var verkligen tipptopp men det var så himla varmt så det enda jag ville göra vara att åka hem och bada i poolen.

Mer Modica och lyckliga brudpar

2018-07-27 09:00
Från noraszente
Vi fortsatte vidare från café:t för att se mer av Modica. Wow alltså! Det var så himla fint och annorlunda mot hur vi har det här i Sverige. Gatorna var smala och gick upp och ner, husen var på sånna intressanta platser. Fick verkligen en Italien känsla av staden så det var ju bra. Haha.


Gick in i Modicas katedral som var super fin. De var även ett brudpar där inne som repade inför deras bröllop, såå mysigt! Väldigt pampig kyrka för att vara en rätt liten stad.

Kan vi prata om de turkosa dörrarna, jag såg så många sådana i alla olika former. Fönster, dörrar, persienner osv. ÄLSKAR DET! Turkost/grönblå är verkligen MIN färg, får en varm känsla när jag ser den färgen. <3

Modica Choklad

2018-07-26 18:33
Från noraszente
Efter att ha hängt någon dag vid poolen för att återfå krafterna så begav vi oss på våran första upptäcksfärd. Staden som vi bor närmast är Modica så det fick bli dagens mål. Vi alla satte hos i bilen och åkte typ en 15-20 min till stadens centrum. Vi hittade en parkerings plats vid ett café där man också betalade för parkeringen. De var nog superglada för att få in turister å de var snabba med att få in oss i butiken och låta oss smaka på chokladen som de gjorde själva.
Modica är kända för sin choklad, speciellt på Sicilien. Chokladen är inte som våran Marabou choklad utan det är mer som en choklad och socker blandning. De smälter ner choklad som de sedan blandar i socker för att få en ”deg”. Därefter smaksätter de chokladen med allt från kanel till nötter, min favorit är nog salt och hasselnötter. Men det är ingen choklad som man längtar efter utan för mig är det mer en rolig grej att testa. Marabou gör fortfarande världens godaste choklad! Men det var super coolt att få se hur de gjorde och att det var faktiskt något som jag ville uppleva. Verkligen en film upplevelse in real life!

Pool häng med objudna gäster

2018-07-12 08:57
Från noraszente

Äntligen framme i Sicilien och nu slipper man åka i en bil i timmar. Nu har man bytt ut bilen till en solstol vid poolen, granar mot palmer och äppelträd till vindruvs buskar. UNDERBART! Vi kom inte fram förens rätt sent på lördagkvällen, så vi gick princip bara och la oss. Jag grät lite, okej rätt mycket, för att jag var så otroligt trött. Det var allihopa men jag är ju väldigt dålig på att hålla ihop när mina känslor rinner över.

När alla hade fått lite sömn åkte jag, Leya och föräldrarna till Lidl för att handla mat. Alla förutom jag hade ätit frukost med ägarna av gården som vi bor på. Jag kände att jag behövde få vara själv en stund och bara få slöa mig i sängen.

Efter den lilla utflykten hängde vi bara vid poolen hela dagen. På kvällen grillade vi supergod mat och fick objudna gäster. Det finns nämligen x antal katter, det är rätt oklart hur många det är. Men det är i alla fall fler än 4. De sprang in i vårat hus, sniffade på vår mat och var allmänt i vägen. Men vi kunde äta våran mat i fred, typ..

Köer på Autobahn och otrevliga italienare

2018-07-11 08:23
Från noraszente

Jag är äntligen i Sicilien!! Har varit det sedan lördag men internet har strulat lite här nere. Jag är därför i detta inlägg i Como och Rom. Let’s start from the beginning...

Vi började åka från Hanover vid 7 tiden. Att dagen började 7 var något som funkade genom hela resan till Sicilien. Vårt mål denna dag var Como, vilket resulterade i att vi åkte igenom 3(4) länder. Tyskland, Österrike och Schweiz, vi såg Liechtenstein.

Autobahn var en intressant upplevelse.. Folk körde snabbt men det blev lätt köer. Denna dagen satt vi i en kö i nästan 2h för att en lastbil hade krokat med något. Halva lastbilen var helt förstörd, väldigt otäckt! Vi åt lunch i någon random tysk stad där verkligen ingen förstod eller kunde prata engelska. Inte ens personer i min ålder! Efter lunchen begav vi oss igen.

Vi nådde till gränsen till Österrike och Schweiz. Först tänkte vi åka igenom alperna men det var dåligt väder och det vart sent. Pga köerna.. plus att när vi åkte så såg vi att den uppfarten var avstängd. Men det gjorde inget att vi åkte i tunnlarna för vi såg alperna ändå! Jag menar ni ser ju bilderna, vist är de vackra.

Runt 8-9 kom vi äntligen fram till Como och åkte raka vägen till vårat hotell. Lämnade in våra väskor i våra 3 rum och gick till hotellets restaurang. Jag åt en underbar pasta i tomatsås och till efterrätt hade jag en gudomlig tiramisu. Mhm... Sen var det bara raka vägen till sängs för vi skulle upp klockan 7 igen.

Runt 14-15 tiden kom vi fram till Rom och jag kan säga att min första riktiga bild av Italien inte var positiv. Vi åt lunch på en ”restaurang” vid motorvägen där det bara var kaos! Man betalade och beställde på ett ställe och var tvungna att gå igenom butiken för att hämta det man beställde. Plus att personalen var , ursäkta, så j*vla otrevliga. Jag förstår att min familj inte ser ut som den ”normala” familjen men det hjälper inte riktigt att stå och glo och prata om oss. Jag förstår inte italienska men man förstår när folk pratar om en, även om det är på ett annat språk. Och engelskan, jag förstår att alla inte pratar det men man behöver inte vara otrevlig och ohjälpsam till betalande kunder som inte pratar ditt modersmål.

Anyway, kom till vårat hotell i centrala Rom vid 14-15. Lämnade väskorna och bytte om och sedan begav vi oss till Colosseum. Colosseum var vackert och den antika gamla staden. Men det var så fruktansvärt varmt, jag kunde knappt ta in allt jag såg då jag endast tänkte på vatten.

Efter Colosseum gick vi och köpte glass plus något att dricka. Sen gick vi till Fontane di Roma, tog lite kort och gick sedan snabbt vidare. Vi gick och kollade på några fler sevärdheter men de kommer jag inte ihåg vad de heter. Det jag kommer ihåg är middagen som vi åt på en restaurang nära en utav de onämnda sevärdheterna. Jag åt en jättegod carbonara som tog slut alldeles för snabbt.

Efter maten gick vi bara tillbaka till hotellet igen. Målet imorgon är ju faktiskt Sicilien!!


Linköping - Hanover

2018-07-04 21:47
Från noraszente

Hej från Tyskland!

Dagen har faktiskt gått riktigt bra. Vi stannade några gånger för att sträcka på benen, vilket var super. Jag sitter ju allra längst bak så jag har inte så mycket benen utrymme. Sitter därför i skräddarställning för att ha det så bekvämt som möjligt. Vi åkte via Danmark till Puttgarden så lunchen åt vi på färjan.

Imorgon är det samma visa fast målet är Como. Då ska vi åka genom Brenner Pass:et, vilket innebär smala kringelikrok vägar. Plus höga höjder. Håller tummarna på att det inte blir lika hemskt som jag tror...

3 magiska låtar

2018-07-01 18:02
Från noraszente

Nu börjar jag verkligen bli lite nervös men mest är jag taggad. På onsdag bär det av till Noto, Sicilien och vårat första mål på resan blir Tyskland. Som jag tidigare har nämnt så ska jag och familjen Taikon bila till Sicilien vilket är kul(?). Men jag har laddad ner nästan två säsonger av en serie, köpt fem böcker, en målarbok och massa massa musik/podar. Jag är förberedd, men enligt mig kan man alltid bli lite mer förberedd. Har skrivit en lång lista med saker som jag ska ha med i resväskan, saker som jag ska ha med i min ryggsäck och saker som jag ska ha i bilen. Därför ska jag imorgon test packa för att se om jag ska ändra något. Jag vet, jag vet att jag är control freak deluxe när det gäller att resa. Men jag vill, nej jag måste veta allt så att inget kan gå fel under resans gång. Och om något skulle gå fel så vill jag typ redan veta om felet så att jag snabbt kan rätta till det.

Därför behöver jag en liten paus från allt Sicilien tänk och tänkte därför dela med mig av 3 nya favorit låtar. Dessa låtar kör jag på repeat från morgon till kväll. För mig är de verkligen sånna sommar låtar som jag kan lyssna på när jag ligger och njuter av den Italienska solen och strosar runt på gatorna i Noto. Så underbart!!

Låt nr.1
Låt nr.2
Låt nr.3

Min midsommar

2018-06-23 11:47
Från noraszente

Jag är inget stort fan av högtider, speciellt inte midsommar. Själv har jag alltid tyckt att det har varit en så himla tråkig dag, där fokuset enbart ligger på alkoholen. Inte för att min familj är så men när jag har umgåtts med andra har jag sett detta beteende. Men också att föräldrarna tar med sig barnen till midsommar stången och så visar det sig att ingen vill dansa de små grodorna. Då får man en liten utskällning för föräldrarna har ju faktiskt åkt/gått hit för barnens skull.

Igår var det i alla fall midsommar och den tillbringade jag med släkten. Den var faktiskt supermysig och lugn vilket jag gillar. Vädret var som vanligt på midsommar, regnigt, men det kunde ha varit värre. Vi åkte till ett midsommar firande där vi gick tips promenad, fikade och köpte lotter. Men när vi kom dit fick jag jättemycket huvudvärk, vilket inte var kul. Stannade inte där länge, kanske 1,5-2 timmar. Direkt när jag kom hem till mormor igen så la jag mig i sängen. Vart otroligt trött av alla festligheter plus att huvudvärken hade tagit på krafterna.

Kvällen umgicks vi bara och åt god mat, inget midsommarbord här! Det var supertrevligt och jag gillar verkligen att umgås med min släkt. Tyvärr var inte min familj med då Stefan var på sjukhuset. Men det var okej, det viktigaste är ju att alla är friska. Det var gårdagen och idag blir det bara häng här hemma. Massa mat, lekar och gos med alla kusiner. Mysigt!

Studenten utan examen

2018-06-22 14:47
Från noraszente

Först vill jag börja med att be om ursäkt för att jag inte har skrivit något på typ en vecka. Anledningen till det är så enkel som att energin inte har funnits. Efter studenten hade all min energi tagit slut och det lede till att det enda jag klarade av var att gå upp och borsta tänderna för att sen gå och lägga mig igen. Men nu börjar energi sakta men säkert komma tillbaka, dock är jag långt ifrån 100%.

Jag vill verkligen bli bättre på att skriva här, gärna varje dag då jag vet att jag mår så mycket bättre när jag har gjort det. Men det tar rätt lång tid för mig att skriva ett inlägg som jag tycker är bra och som jag kan stå för. Ska i alla fall jobba på det så var beredda!

Även då energin har varit låg så har inte livet stannar upp. Mycket har faktiskt hänt under veckan som gått. Först har jag flyttat ner till mormor för att jobba i butiken Idas syster Sofie. Superkul! Och bra för CV:et då butiksarbete är något som jag kan se mig själv jobba med innan jag pluggar vidare. Hos mormor får jag ju även mysa med bebis, Räkan aka Dagny, plus Harry och Doris. Det är nog det bästa! Lever även som en drottning då mormor bara göder mig med så himla god mat.

I onsdags hade jag möte med skolan för att prata om hur jag ska lägga upp min framtida skolgång. För jag är ju inte klar med gymnasiet i praktiken, har ingen examen än. Mötet gick superbra och jag fick precis som jag ville! Jag ska gå till december och bara läsa klart Svenska 3 och GA. Slipper även gå i en klass så jag kan vara hos SPEC hela tiden. Whoop whoop!! Men det bästa är nog GA:t för jag får fria tyglar på hur jag vill göra det. Jag behöver inte göra en stor jobbig uppsatts utan jag kan istället göra en podcast eller en film. Det ända jag behöver följa är att jag måste dokumentera hur jag gick tillväga, källhänvisa och hålla mig inom de ämnena som min linje handlar om. De vill säga samhäll- och beteendevetenskap. Så min uppgift nu i sommar är att tänka ut hur jag vill gå tillväga och vad jag vill skriva om.

Min student

2018-06-16 15:03
Från noraszente

JAG HAR TAGIT STUDENTEN! Känns overkligt att jag faktiskt har gjort det som man har sett fram emot sen man typ började skolan. Det är lite blandade känslor just nu. Jag är glad att dagen är över då det var mycket intryck, känslor och att jag var så himla trött. Men det känns också sorgligt för detta är aldrig något som jag kommer vara med om igen. Som tur tog jag många bilder under dagen som jag kan kolla på när jag vill minnas tillbaka.


05:35 vaknade jag i panik, trodde att jag hade försovit mig. Blev rätt irriterad/trött när jag kollade på klockan och insåg att jag vaknade för tidigt men kunde inte somna om så jag gick upp. Klockan 07:15 skulle jag vara i trädgårdsföreningen för sista klassfotograferingen, började därför göra mig iordning. Bättrade på lockarna som jag hade gjort dagen innan, borstade tänderna, sminkade mig osv. Till sist tog jag på mig min studentoutfit: klänning från Dry Lake, skor från en liten italiensk butik i Norrköping och kavaj köpt från Idas Syster Sofie plus lite guld och silver smycken.


07:15 kom jag till trädgårdsföreningen och sprang/gick snabbt till stället vi skulle fotograferas. När fotograferingen var klar var det äntligen dags för champagne frukost. Det var då som det verkligen slog mig att ”shit jag tar verkligen studenten idag”. Frukosten var supermysig och jag tog massa bilder med alla mina kompisar. Jag har verkligen så himla bra vänner och det gör mig varm i hjärtat!


08:10 började vi gå mot skolan. När vi väl var framme vid skolan var det dags för sista mentorstiden och utdelning av ”klassens ...”. Jag fick klassens savage, blev verkligen chockad men motiveringen var så himla bra och rolig. Där efter begav vi oss ner till aulan för lite tal från rektorerna och att vi fick chansen att skrika ”vart är mössorna!” till alla ettor och tvåor. Haha! #itsalllove

11:15 sprang min klass ut, vi var även klassen som invigde årets utspring. Förstår ni vad jag menar? Vi var i alla fall första klassen, kort och gott. Tänkte filma när vi sprang ut men jag ville bara vara i stunden så jag filmade inget. Utspringet gick så snabbt och helt plötsligt var det bara över. Möte upp familjen och fick se mina skyltar och blev framtung av alla saker jag fick runt halsen. Kramade om familjen och kompisarna och tog massa massa bilder.


~12:00 var det dags med flak vilket var superroligt! Skönt att jag aldrig ska göra om det för det räcker att bara göra det 1 gång i livet. Dansade, sjöng och skrek i ca två timmar. Så himla kul! Tyvärr hann jag inte byta skor så jag gick barfota på flaket. Har aldrig sett skitigare fötter, vart helt svart under foten. Usch!


~14:00 kom vi fram till skolan igen. Då var det bara att gå in i skolan för att tvätta fötterna, dricka vatten och hämta väskorna. Sen gick jag snabbt hem till min alldeles egna studentmottagning! När jag kom in så stod alla mina kompisar och familj där och hurrade för lilla mig. Började nästan gråta för jag blev verkligen så himla glad att de ville komma och fira mig!


Bytte om till en annan klänning som var lite slappare. När jag var om bytt var det dags för att börja käka av buffén. Mamma och Stefan( och mormor) hade gjort en så god italiensk buffé med allt från vattenmelons sallad till italiensk smörgåstårta. Mums! Mormor hade gjort massa bullar och rabarberpajer och mamma hade beställt mini cupcakes från Babettes. Mums #2! Folk kom och gick från 14-18, men vissa stannade kvar även när jag gick där ifrån.

18:30 började studentmiddagen på Konsert och Kongress med klassen. Maten var jättegod enligt mig men sällskapet höjde kvaliten på middagen. Satt med mina närmaste vänner från klassen och vi pratade om allt från himmel till jord. När det började närma sig slutet och mentorerna hade gått körde alla som var på middagen en runda "jag har aldrig". Mest för att bordplaceringarna gjorde att alla inte kunde prata med varandra så denna lek gav oss möjlighet att umgås allihopa.

När vi var klara på K&K så gick jag och några till Cok Najs och köpte en flaska bubbel innan vi gick till shotluckan. Men jag var inte ute så länge då jag började sakta men säkert gå sönder. Jag var supertrött och kände att jag inte riktigt hade någon/några som jag kunde vara med utan att det kändes som att jag trängde mig på deras firande. Plus att jag inser i dessa situationer att jag inte fungerar som mina kompisar. Vilket är super jobbigt att inse när det är det ända jag vill vara, jag vill verkligen bara vara som alla andra. Jag började gå hem men jag kom inte långt innan jag brött ihop och ringde mamma. Hon kom och hämtade mig så vi kunde gå hem tillsammans. Väl hemma bytte jag om till pyjamas och mamma och jag lade oss i min säng. Jag grät fortfarande medan hon tröstade mig men efter en stund somnade jag. Men det var en jättebra dag, det var bara slutet som jag pushade mig själv lite för mycket. 

Studentveckan

2018-06-11 23:30
Från noraszente

Veckan har äntligen kommit och dag 1 är nästan klar, whoop whoop. Idag har varit supermysig, jag, Cornelia och Sofia åkte till min mormor och bara myste där över dagen. Badade, pratade och såklart gosa med bebis! Så dagen har varit helt perfekt enligt mig. Men det är nu på kvällen det börjar bli jobbigt.

Studentveckan är ju här och det är ju bara en vecka som kommer en gång i livet. Därför kommer det många saker som man vill göra och som man "bör" göra. Ett exempel är att man ska gå ut varje kväll och festa med sina kompisar. Det är ju superkul för de flesta men för mig är det lite "bittersweet". Mina vänner som jag har i klassen är helt underbara men de är inte riktigt några party människor, plus att en är under 18 så hon kan ju inte följa med ut. Detta gör ju att jag lämnas ensam kvar och jag tycker det är super jobbigt att vara den som bara hänger med för att den är ensam. Vill liksom inte störa andra genom att tränga mig in i deras festande.

Men det är också jobbigt då mina allra närmaste vänner inte är i samma sits som mig. De har ju redan gått igenom detta och kan ju inte hänga med mig på alla mina student saker. Det enda de kan göra är att berätta om sina erfarenheter från sin studentvecka, vilket blir lite sådär ibland. Tolka det inte fel, tycker det är superbra att få lite info om vad som kan hända under veckan men drömmen hade ju varit att jag hade gjort det med dem. Det är ju dem som jag går ut med i vanliga fall och har som roligast med och som låter mig vara mig själv. Därför känner jag att det är rätt jobbigt.

Har även ingen i min närhet som har liknande problem som mig. Alla klarar att vara sociala från morgon till kväll under en veckas tid, medan jag bryter ihop efter att ha haft en dag. Jag kan ju såklart säga detta till mina kompisar med de kan ju inte relatera med mig på just detta. För de har inte asperger så de vet ju inte hur det känns, dem har ju ingen aning om hur det är att vara jag.

Jag skulle gått ut idag med min själsfrende Olivia och hennes kompisar men jag höll på att somna, plus att jag fick så himla mycket ångest. Så skippar idag och kör imorgon eller någon annan dag denna vecka för jag har ju faktiskt enda tills fredag på mig att fria min student. Jag tycker ju också inte att det är så himla roligt att gå ut, föredrar hellre en mysig kväll med vänner där man bara pratar och umgås. Så ja, ska torka tårarna som riner ner för mina kinder och ska sätta på någon rolig serie/film för att få bort alla jobbiga tankar. Ska även sova, något som jag har varit dålig med de två senaste dagarna så det är ju en anledning till att jag är lite nere och att tankarna är så starka.

Kram

Helgen

2018-06-04 18:07
Från noraszente

Min helg har varit så himla bra, nog den bästa på länge. Första anledningen till varför helgen har varit så bra som den har varit är vädret. Snälla snälla snälla låt vädret fortsätta så här tills efter studenten i alla fall. Vill verkligen inte stå på ett flak när det bara öser ner regn. Håller tummarna!

Andra anledningen är att jag bara har varit hemma och inte gjort någonting alls. Så himla skönt att bara vara hemma och gå runt hela dagen i pyjamas och håret i en superful bulle. Den enda dagen jag "fixade" mig var i Lördags men slängde jag bara på mig det första bästa jag hittade och sen gick jag liksom 50 meter till Gränden, ja för så nära bor jag stan.

Sista anledningen till denna underbara helg är att jag bara myste med Leya. Hon är verkligen bästa syrran någonsin! Tyvärr har hon sämst humor men det är något jag jobbar på med henne. Haha. Nej men allvarlig sån tråkig humor kan man inte ha i min familj. Vi såg filmer, pratade, skrattade och åt, så himla mysigt. The Kissing Booth var en utav filmerna vi såg, hade inte höga förväntningar av den men den var faktiskt bra! Det är precis sånna filmer som jag gillar att titta på för man vet redan slutet så man behöver inte engagera sig, vilket är sååå skönt.

Nu förstår ni nog varför min helg var så himla bra. Men om mindre än en vecka så blir det åter igen en bra helg(vecka) för då är det STUDENTEN! Plus att denna lördag kommer Cornelia hem igen och då ska jag krama och pussa på henne massor, för jag har saknat henne så! Studentveckan och studenten kommer bli jätterolig men jag vet redan nu att jag kommer vara helt slut, but it's okej det är värt det. Studenten händer ju fakiskt bara en gång så jag ska ta vara på varje sekund och bara ha det så himla kul.

Något tråkigt som faktiskt har hänt är att min dator åter igen har fakkat ur. Jag blev så trött på den i går att jag ville slå sönder den men jag drog ut alla sladdar och ställde den under skrivbordet. Det hjälpte faktiskt mitt agg mot den, haha. Så nu är det bara att spara ihop till en ny dator eller ska nog se om Stefan kan fixa den igen. Vi får se.. Men förutom det har det varit en underbar helg som sagt och nu ska jag njuta av att det är en solig måndag med att dricka lite vatten. Lol.

Dresses and Levis

2018-06-03 14:42
Från noraszente

Igår var min plan att gå på stan en snabbis för att försöka hitta ett par sommar skor, typ ballerina eller espadrillos. Men så blev det inte. Det slutade med att jag var på stan i 2,5h och shoppade sönder. För att inte hitta några skor så hittade jag faktiskt andra riktigt bra grejer.

Köpte mitt första par Levis och jag är så himla nöjd. Det blev ett par jeans shorts som sitter som en dröm! Tycker det är så himla svårt att hitta bra och snygga jeans, big hips problems. Vet ni vilka Levis jeans som passar när man har större höfter och lår? I alla fall jeans shortsen som jag köpte är i modellen 90's baggy short. Visst är de snygga, om ni letar efter ett par shorts med super hög midja så är dessa för dig!

På Bikbok köpte jag 4 saker. En tyg kjol som är så himla skön och kommer användas flitigt då den verkligen bara är en sån som man slänger på sig. Köpte också 3 toppar, en svart crop top, ett svart linne med en vit border och en röd och vitt randig crop top. Behövde verkligen sommar toppar och dessa tre är suveräna! Bra pris också, 99kr för kjolen, svarta linnet och randiga crop top:en.

Jag har aldrig riktigt varit en klänning eller kjol person, mest för att jag är så osäker i hur min kropp ser ut. Också för att om jag köper en kort klänning så blir den KORT på mig. Men idag var dagen som jag inte bara köpte en men TRE klänningar! What?! Den första klänningen har jag sett Alice Stenlöf ha på sig och tyckte den var så fin på henne. Den fanns i flera färger men jag tyckte att den blå stack ut. Men jag ska erkänna att jag nog kommer gå tillbaka och köpa den vita också, hihi.

Den andra klänningen är en lite längre klänning som också är blå, det är faktiskt exakt samma blå. Men det är två helt olika klänningar så det är lugnt! Denna klänning har axelband som man knyter till den längd man vill. Plus att det är en så himla fin detalj på en så enkel klänning.

Tredje klänningen är även den blå och det är exakt samma nyans, haha. Men denna har även vita ränder så den ser inte likadan ut som de andra. Precis som den första är denna off the shoulder men den är mer formell. Den andra är mer vardaglig medan denna är en sån som man både kan klä upp och klä ner men att man ändå ser väldigt "put together".

Summer Plans

2018-06-02 15:18
Från noraszente

Nu när det officiellt är sommar, och två veckor kvar till studenten, tänkte jag fira med att berätta alla roliga planer jag har under sommaren.

4/6-9/6 är det skola som vanligt, eller jag går till skolan men jag ingenting. Går mest bara dit för att inte fastna hemma.


11/6 ska jag, Sofia och Cornelia åka till min mormor och bara mysa.


13/6 åker jag och mamma till Nyköping för att skaffa nya pass. Det är även kampen om trappan( en tävling om vilken ordning vi ska springa ut) men tyvärr missar jag den, but it’s ok.


15/6 STUDENTEN!!!


18/6-1/7 ska jag praktisera i Idas Syster Sofie, vill ni träffa mig så är jag där. Haha Gjorde det förra sommaren och det var så kul och bra att ha på CV.


~4/7 åker familjen Lundqvist/Szente/Gullstrand till Italien! Vi ska bila så det ska bli intressant.. Får se om vi är sams när vi kommer fram.


7/7 är vi äntligen framme i Sicilien!


13/7 min 20-års dag som jag får fira i Sicilien, vilket ska bli så himla roligt!


~21/7 åker vi hem till Linköping igen.


~24/7 är vi äntligen hemma igen!

När jag kommer hem från Italien har jag inga satta planer. Men jag tror att jag kommer praktisera lite till, kanske träffa pappa och såklart hänga med kompisar eller de kompisar som är hemma...

Tungt

2018-05-29 16:01
Från noraszente

Idag är ingen bra dag, den har varit dålig enda sedan jag vakna. Tog mig till skolan men det var nära att jag inte skulle ha gjort det. Kunde inte komma ur sängen. Hade tänkt ta mig till gymmet idag men jag orkade verkligen inte. Gick istället hem och var ledsen i min ensamhet. Kollade på bilder av mig och ville typ bara kräkas eller riva bort mitt ansikte från bilden. För idag är en sån dag där jag enbart känner hat för mig själv.

Jag är trött på att inte se några större framsteg i min träning. Vilket har let till att det är mycket svårare för mig att komma iväg och hålla igång mitt mat tänk. Nu känns det som att jag är tillbaka till i vintras där jag åt skit dåligt och mådde skit.

Dyslexin kan kasta sig utför ett stup för jag är så himla trött på den. Är trött på att tänka på en sak men att en helt annan sak kommer ut ur min mun eller ner på pappret. Det är inte riktigt något som hjälper min självkänsla. Att inte bli förstådd eller missuppfattad är jobbigt och det tär verkligen på en. Jag känner mig verkligen korkad som inte förstår rim eller olika grammatik regler eller om det ska vara doesn't eller don't.

Träningen, maten och tankarna i huvudet bidrar till att när jag ser mig själv i spegeln så är det enda jag vill göra är att spy. Spy ut den mörka sörjan jag har inom mig. Men jag kan inte för jag har ingen mörk sörja inom mig, det gör mig galen.

Drömmar

Jag vill lägga mig bredvid min morfar och bara krama om honom, för han förståd detta. Han kände tyvärr samma sak som jag och för några dagar sen så drömde jag en fantastisk dröm. En dröm om honom. En dröm där han bara kom fram till mig och att jag fick krama om honom. För med honom kändes allting rätt, då kände jag mig oövervinnerlig och inte som ett tomt skal. Som tur så minns jag denna dröm som att den var verklig och hoppas därför att jag alltid kommer minnas den. För den var så underbar.

Det är bara tungt nu men jag ska försöka hitta tillbaka.

Nordens största bal

2018-05-28 14:50
Från noraszente

I lördags var dagen som man har väntat på i månader. Mycket tid och pengar har lagts ner inför denna dag. Var det värt det kanske ni undrar. Enligt mig, ja det var värt det.
Jag hade superroligt och det är något som man bara gör en gång. Nu har jag upplevt att få känna mig som en prinsessa under en dag och jag är så glad. Glad över att jag klarade danserna, glad över att jag kände mig fin men framförallt glad för att jag hade roligt.

Hur går balen till?
I början av året anmäler man sig till balen, balträningarna och middagen. Väntar man bara tills träningarna drar igång.


Balträningen som man går är varje söndag fram till veckan då balen äger rum. Söndags träningarna är 2 timmar långa och det man lär sig er 6 danser. 5 av vilka är olika typer av valser och 1 är en överraskningsdansen. Överaskningsdansen är mest till för att inte göra framträdandet supertrevligt. När man har tränat varje söndag i några månader så är balveckan äntligen här! Balen är alltid på en lördag och veckan då den är så har man två 5 timmar långa träningar. Då tränar man i lokalen där balen ska vara och så kör man igenom hela programmet.

Nu är baldagen här och det är dags att fixa sig. Många går till frisören och fixar håret, vissa spraytanar några dagar innan och såklar har man klänningen( eller fracken). När håret och sminket är klart så tar man på sig klänningen, underkjolen och handskarna och beger sig mot balfotograferingen.

Balfotograferingen är du och din danspartner som fotas tillsammans men även själva. De är bilder som en proferssionell fotograf tar och som man senare kan köpa.

Sista genrepet är direkt efter fotograferingen och direkt efter det är balen ingång. Man har en halvtimme på sig efter genrepet att dricka lite vatten, äta och ta lite frisk luft. Under den halvtimmen släpps de 3000+ åskådarna in och tar sina platser.

Nu är det showtime! All tid och energi som man har lagt ner är nu upptill bevis. I lite mer än 1 timme får man äntligen visa upp allt man har lärt sig. När man det är klart är det som en tyngd lättar från bröstet. Plus att nu börjat festen!

Man möter upp sin familj, tar lite bilder sen åker man till Trädgårdföreningen för picknick. Hur man tar sig dit är frivilligt men oftas åker man en cool bil. Picknicken är något lätt för att få tillbaka energin och att åter igen ta lite bilder. Men mest är picknicken till för att dricka bubbel och ha roligt!

18:15 börjar rännstensgången till där middagen håller hus. Man går igenom stan så folk kan se alla fina klänningar.

Innan middagen får man en fördrink, oftast champagne , och minglar lite. Middagen är trerätters med två glas vin( eller något annat).

Det är pretty much hela balen. Många går ut efter middagen men jag var rätt trött så jag gick hem innan 12. Vilket var skönt! Får du chansen att dansa bal här i Linköping som hoppas jag verkligen att du gör det. Det är verkligen en upplevelse och de flesta säger faktiskt att balen är roligare än studenten.

About last night( a couple weeks ago)

2018-05-27 23:52
Från noraszente
Lördag den 19 maj släpptes äntligen Ellens låt, Taking It Back. Förra inlägget är ju musikvideo så jag tar förgivet att ni har sett den. Detta firades ju såklart med en hemmafest, precis som i videon. Det blev även några beer pong matcher för att knyta an till videon.


Jag hade roligt och det var så himla kul att träffa Ellen och alla. Det vart lite jobbigt i slutet av kvällen innan alla skulle dra till stan. Den mesta ångesten kom från att jag inte riktigt kände alla men det var ok. Slutade med att jag inte orkade följa med ut. Jag gick istället till Mc Donalds och köpte med mig mat, glass och äppelpaj. Ni vet den ”nyttiga” maten. *vink vink*


Vad har hänt sen dess?
Har inte någon anledning till varför jag inte har tagit mig tiden för att skriva ett inlägg. Tog en liten paus här i från bara. Men nu är jag tillbaka och jag har jättemycket saker och tankar att berätta och visa! En liten sneak peek på ämnen jag har tänkt skriva om i framtida inlägg.


• Balen

• Drömmar

• Sommaren

• Hur jag mår idag


Detta låter väl bra? Jag tycker i alla fall det. Nu ska jag gå och lägga mig för imorgon ska jag äntligen gå till gymmet igen! Har inte gått på typ 1-1,5 vecka, känns som att jag har gått bakåt i mina framsteg. Men jag får bra köra ännu hårdare nu för att komma framåt igen. Vi ses imorgon och då får ni höra och se allt från min bal!


LN - Taking It Back

2018-05-19 18:45
Från noraszente

Bästa kompisen har släppt bästa låten och nu bästa musikvideon! Kolla på videon, ladda ner låten! Finns på Spotify.

Mösspåtagning

2018-05-17 20:41
Från noraszente

Hej!! Idag var dagen mössorna åkte på officiellt. Det var även idag det slog mig att jag tar studenten om 29 dagar. What?! Målet man har haft sedan lågstadiet och nu är man snart i mål. Helt sjukt. Så fort jag kom fram till skolan blev jag helt lyrisk. Det var längesen jag kände en sådan lycka och det känns underbart!

Say cheese!

Dancing to anything and everything

2+2=5 Sam/Bet

Linnéa och Farre

So smooth

The gang minus Hannah

There love and my love

Smiling all day everyday

Gangs

Thumbs up

So pure

Linus

Me and my goddess

L & H

Nora and the hot girls

Back to basic

2018-05-15 14:27
Från noraszente

Titta på mitt hår!! Jag är brunett nu, yay! Det är så himla skönt att bara kunna låta det växa utan att få en utväxt. Färgen kommer släppa lite allt eftersom och kommer därför se mer naturlig ut. Nu är det väldigt mörkt, but I like it!
Snart ska jag gå till Habiliteringen för Aspie kursen. Det är andra tillfället så det är nästa vecka också. Förra gången var det en Leg. Psykolog och denna gång ska det vara en arbetsterapeut och en fysioterapeut. Fysioterapeuten går jag redan hos och hon är superbra!
De senaste dagarna har jag bara njutit av solen och värmen. Kollade klart andra säsongen av Dear White People. Rekomenderar den serien enormt, det är inte många avsnitt och de är inte långa.

Misslyckande

2018-05-12 17:10
Från noraszente

Har försökt skriva ett inlägg i en halv timme men inget blir bra nog. Istället får ni en låt som jag lyssnar extra mycket på nu. Ska kolla på någon serie eller film och se om jag kan må lite bättre. Försöker imorgon igen, det kanske går bättre då. Hej!

36 days

2018-05-10 14:57
Från noraszente

Känns underbart att vara ledig när det är sånt underbart väder! Speciellt att jag äntligen kan njuta av våren som alla andra. Därför spenderar jag majoriteten av dagarna ute i solen. Det är fantastiskt! Jobbar även på brännan inför balen och studenten då jag ska ha ljusa kläder och jag försöker att inte se ut som ett spöke. Tycker faktiskt att jag har börjat få lite färg men det tar tid. Jag är en som verkligen måste jobba på brännan. Medan min bror bara kan gå ut i 10 min och se ut som han har varit i Spanien i ett halv år.
Nästa vecka är det mösspåtagning, vilken kommer bli askul men också nervöst. Studenten närmar sig verkligen med stormsteg. Målet har alltid varit att ta studenten och att veta att den är precis runt hörnet känns konstigt. Konstigt för att man inte riktigt vet vad som kommer hända efter. Men det kommer säkert bli superkul så jag ska försöka att inte överanalysera allt.