RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-09-16 01:04:05

amandasenkla blogg

amandasenkla blogg på Nouw

Minilimpor

2019-09-15 16:14
Från amandasenkla

Ca 8 st
Ingredienser :

25 g jäst
3 dl mjölk
1 ½ tsk salt
25 g smör
½ dl ljus sirap
6-7 dl vetemjöl


Gör såhär :

- Värm upp mjölken och smöret i en kastrull, så det blir fingervarmt.

- Smula ner jästen i en bunke, tillsätt mjölkblandningen, salt och sirap. Blanda tills jästen har löst sig och tillsätt sedan mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa i ca 45 min.

- Dela degen i ca 8 bitar och forma till små limpor i önskat utseende. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 min. Strö över lite vetemjöl när limporna jäst färdigt.
( För snitt i limporna som på bilden så skär du dem med en vass kniv när du lagt limporna på plåten )

- Grädda limporna på 225 grader i ca 15 minuter eller tills dem fått en gyllenbrun färg.
Låt svalna på galler.


Enkla mazariner på mandelmassa

2019-09-07 16:09
Från amandasenkla

ca 12 st
Ingredienser :

Deg
100 g rumstempererat smör

2,75 dl vetemjöl

1/4 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker
ett halvt ägg ( spara andra halvan till fyllningen )

Fyllning
200 g mandelmassa
100 g rumstempererat smör

1/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 ägg

Glasyr
1,5 dl florsocker
1 msk vatten

ev karamell/gele-färg om man vill ha dem lite färggladare


Gör såhär :

- Arbeta ihop alla ingredienser till degen i en matberedare eller för hand.

- Tryck sedan ut degen i folieformarna enda upp till kanten och ställ in formarna i kylen och låt dem vila ca 15 min. Gör fyllningen under tiden.

- Riv mandelmassan fint i en bunke, tillsätt sedan socker och smör. Vispa ihop allt med elvisp eller för hand. Ha därefter i äggen och vispa tills smeten är klumpfri och allt har blandat sig.

Smeten ska va ganska så lös, smidigast är att spritsa men det går även bra att klicka ut den i formarna.

- Fyll formarna nästan enda upp till kanten. grädda dem sedan i 175 grader i ca 10-15 minuter. Eller tills dem fått en fin gyllenbrun färg.

- Låt mazarinerna svalna och blanda under tiden ihop glasyren.

- Blanda florsocker och vatten ( och eventuellt färgsättning ) till en jämn glasyr, glasera sedan kakorna när dem svalnat helt.

Äppelkaka

2018-11-15 18:25
Från amandasenkla

En mjuk äppelkaka som passar perfekt till kaffet

ingredienser

1,25 dl socker

2 ägg

150 g smör

3 dl vetemjöl

2-3 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

2 msk mjölk

1-2 äpplen

socker och kanel efter tycke

Gör såhär


1. smält smöret och låt svalna

2. vispa ägg och socker poröst

3. vispa i smöret samt mjölken i ägg och sockerblandningen

4. vänd försiktigt ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda noggrant till en jämn smet.

5. bred ut smeten i en smörad och bröad springform.

6. skala äpplena, skär sedan i klyftor och blanda med socker och kanel. Tryck försiktigt ner äppelklyftorna i smeten.

7. Grädda i ca 30 min mitt i ugnen på 200 grader. Låt sedan svalna

kladdkaka

2018-11-07 21:16
Från amandasenkla

kort och gott.. en kladdig kladdkaka!

Ingredienser


150 gram smör

2,5 dl socker

2-3 tsk vaniljsocker

1 dl kakao

1 nypa salt

2 stora ägg

2 dl vetemjöl

smör och ströbröd (eller kokos) till formen


Gör såhär

1. Smält smöret.

2. rör ner socker, vaniljsocker,salt och kakao.

3. ha i äggen och därefter mjölet. blanda noggrant till en jämn smet.

4.Smöra och bröa en springform, häll sedan i smeten. Grädda kakan ca 15 minuter i nedre delen av ugnen på 200 grader.

Hallongrottor

2018-11-06 14:59
Från amandasenkla

Hallongrottor som smälter i munnen! passar stora som små. ❤-

ca 35 st

ingredienser

4- 4,5 dl vetemj
öl

1 dl socker

1 tsk bakpulver

3-4 tsk vaniljsocker

200 g smör eller margarin

hallonsylt

Gör såhär

1. blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.
( matberedare eller liknande funkar minst lika bra)

2. tillsätt smöret och arbeta ihop till en deg.

3. forma runda bollar och lägg i småbrödsformar. gör sedan ett fördjupning i kakan och lägg i hallonsylten.

4. grädda kakorna mitt i ugnen på 200 grader i ca 10-15 min.
5. låt svalna på galler.






Pizza med hemmagjord tomatsås

2018-02-24 12:26
Från amandasenkla

Den här pizzareceptet är ett stående inslag när jag ska göra hemmagjord pizza. En favorit-topping hos mig är den på första bilden, alltså med salami,lök,champinjoner och ost. Men om man inte gillar det så funkar den på andra bilden mer än bra.. mozzarella! Smaken är ju som baken så prova detta recept och toppa med det du tycker om, lycka till!

för två personer

Ingredienser :


1 dl fingervarmt vatten


1 msk olja


2 krm salt


1/2 tsk timjan


1/2 tsk oregano


1/2 paket jäst


2 - 3 dl vetemjöl


Tomatsås :


3/4 dl krossade tomater


1 msk ketchup


1 krm salt


1 pressad vitlöksklyfta


1 krm oregano


Gör såhär :


1. smula jästen i en bunke och häll på vattnet.


2. ha i olja, salt och kryddorna, blanda noga.


3. Tillsätt mjölet och arbeta till en smidig deg.


4. Låt degen jäsa 20 - 30 min.


5. Mixa alla ingredienserna till tomatsåsen.


6. Baka ut degen till önskad form på bakplåtspapper eller mjölad plåt.

Vik eventuellt in kanterna på pizzan.


7. Lägg på tomatsåsen och valfritt pålägg, grädda i ugnen på 225 grader i 10 - 15 min.


Klassiska scones

2018-02-19 19:45
Från amandasenkla

Det här receptet på scones har följt med mig sen jag gick i femte klass, och nu nästan 10 år senare har jag fortfarande inte hittat ett bättre recept! Ett sånt där ''enkelt och svårt att misslyckas med'' - recept som passar alla, stora som små!
Ingredienser


2 1/2 dl vetemjöl


1 tsk bakpulver


1 krm salt


25 g margarin eller smör


1 dl mjölk



Gör såhär


-Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke


- ha i matfettet och finfördela i mjölblandningen


- häll i mjölken och blanda ordentligt


- lägg smeten på ett bakplåtspapper och gör till en rund kaka. Ta en kniv och snitta i kakan så den formar fyra delar. Nagga sedan med en gaffel och grädda i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter

Rostad vit choklad

2018-02-17 20:36
Från amandasenkla

Rostad vit choklad är ett av mina favorit-tillbehör till desserter och liknande, då den får en karamelliserad smak och en gyllene fin knaprighet. Det är ett smidigt tillbehör för att det dels går snabbt att göra samt kan förvaras i en lufttät burk, vilket leder till att det bara är att plocka fram vid behov. En toppen-grej helt enkelt!


ingredienser
Valfri mängd vit choklad

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Hacka chokladen i önskad storlek och lägg sedan på ett bakplåtspapper

3. Rosta chokladen mitt i ugnen ca 5-10 minuter. Chokladen ska ha en liten gyllene ton när den är färdig

4. låt svalna på bakplåtspapper och förvaras sedan i en lufttät burk




Dubbla drömmar

2017-04-27 12:59
Från amandasenkla

 

Ingredienser :


100 g smör eller margarin


3 dl socker 


3 tsk vaniljsocker


1 dl olja


1 tsk hjorthornssalt


ca 4 dl vetemjöl

 

1 msk kakao



Gör såhär : 


1. Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.


2. Tillsätt oljan, lite i taget.


3. Blanda hjortonssaltet tillsammans med lite av mjölet och rör ner i degen.


4. Tillsätt reten av mjölet och arbeta till en deg.

 

5. Dela degen på två och arbeta in kakao i ena halva 


7.Rulla ut degen till två separata längder. Skär dem i bitar och forma till bollar. 

Ta sedan en boll av varje längd och rulla försiktigt till en och samma. 

 

8. Lägg dem på en smord plåt eller på bakplåtspapper. Tänk på att de flyter ut så lägg dem inte för tätt på plåten. 

 

9. Tryck till kakorna lite lätt med fingret.

 

10. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min på 150 grader. Låt sedan kakorna svalna på galler. 

 



Kladdkaka deluxe

2017-02-22 19:21
Från amandasenkla

 


Ingredienser : 

 


150 gram smör 


2,5 dl socker 

 

2 tsk vaniljsocker 

 

1 dl kakao

 

1 nypa salt

 

2 stora ägg 

 

2 dl vetemjöl 

 

dumle,  salta jordnötter och flingsalt efter behag 

 

smör/ströbröd till formen 

 

Gör såhär : 

 

1. Smält smöret.

 

2. blanda i socker, vaniljsocker,kakao och salt. rör om ordentligt. 

 

3. rör sedan ner äggen och därefter mjölet. 

 

4. Skär ner dumlen i mindre bitar och häll ner i smeten tillsammans med jordnötterna. Blanda noga. 

 

5.Smöra och bröa en springform, häll i smeten och strö på flingsalt. Grädda kakan ca 15 minuter i nedre delen av ugnen på 200 grader.