RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-07-05 15:41:14

Stall Laglös

StallLaglos blogg på Nouw

Planering

2019-07-05 08:02
Från StallLaglos

Veckorna springer förbi och nu är det helt plötligt mitt i sommaren. Eller ja, svensk sommar iallafall. Det både regnar och blåser så det känns som det är närmare höst än sommar just nu. Men trots dåligt väder jobbar jag på. Hästar ska tränas och ha det rent i boxen oavsett väder och vind.
Men nästa vecka, då har jag en vecka ledig som kommer spenderas hemma i Vansbro och lite i Rättvik. Freke blir kvar på Romme där min kollega ställer upp och tränar honom när jag är borta, så förhoppningsvis kommer han inte sakna mig alldeles för mycket.

Freke har hunnit startar sedan jag skrev här sist. Det gick otroligt bra med tanke på att hästarna som han fick möta i loppet var alla bättre än honom. Plus att dem öppnade på 08 farter, och det är inte farter som Freke aldrig har sprungit tidigare. Men det hela slutade med att han var först utan peng, men han sprang nytt rekord så jag var otroligt nöjd med killen trots allt.

Rurik startade samma dag men han var inte alls på humör. Han galopperade två gånger, ena gången helt utan anledning. Så han har fått lite sommarvilla under två veckor för att se om han blir på bättre humör eller om detta kanske är ett tecken på att han kanske inte vill tävla något mer.

Tantor har också startat och det fick otroligt bra det också. Tantor har jämnt haft som vana att galoppera i antigen första kurvan eller sista men han höll sig i trav hela vägen och såg fin ut i hela loppet. Inte någon större placering med honom heller men jag är mer nöjd över att han sprang så pass bra i loppet ån något annat.

Så nu blir det att kolla lite proppar åt tantor och Freke så de får ut i lite fler lopp och visa alla som inte trott på oss att vi faktiskt kan. Det behövs inte toppstam eller avancerade grejer för att få en bra häst. Oftast är det bara ren envishet och kloka människor runt en som kan visa en hur en ska få till väga för att träna hästen så bra som möjligt.

Vi fortsätter kämpa vidare!

Batman Aka Freke

2019-05-20 09:46
Från StallLaglos

Planen med Freke

Som jag har skrivit tidigare har jag och Freke en hel del att jobba på. Men våran delade egenskap att både är så j**la envisa kommer nog göra att vi löser dessa problem tidigare än vi tror.

Det jag fokuserar på nu är att bygga på hans nuvarande styrka och på det sättet hjälpa honom nu när han ”drar” ett ben. Vilket betyder att han inte riktigt får med ett bakben när han springer vilket ger illusionen av att han är halt. Fast egentligen är det bara att det benet är mindre starkt än det andra. Och med att jag jobbar på att göra honom starka med backintervaller gör jag ett rundbanejobb med honom ungefär varannan vecka för att kolla hur han utvecklas.

Just nu verkar han ta träningen bra, han har ju alltid varit en arbetspositiv häst som har gjort allt en har bett om och lite till så jag är inte så förvånad. Men det märks att det är jobbigt i backintervallerna, men det blir bättre för varje gång vi gör dem.

En trött Freke efter någon intervall i backen på Romme.

Angående start på Freke får jag helt enkelt se, det beror helt på hur han svarar på träningen. Kanske det tar någon månad eller så kanske det bara tar någon vecka. Det får märkas helt enkelt. Jag vill bara att när jag startar honom att jag verkligen känner att han är redo för det och kan prestera på det sättet som vi båda förväntar oss. Men vi ska ut på banan igen och det är nått som är säkert!

Det är dags!

2019-05-20 06:29
Från StallLaglos

Mitt liv är lite i kaos just nu. Det är många saker som ska lösa sig och det är inom ganska kort tid. Men jag gör så gott jag kan, jag kämpar.

Jag kämpar med att ta körkort så jag kan lättare ta mig till och från jobbet. Så jag kan ha kvar min lägenhet som jag har här i Avesta. Jag kämpar men ibland känns det som om jag står på samma plats som för 5 månader sen. Allt tar sådan lång tid. Jag vill ha det där jävla körkortet nu.

Att jag inte har det är dels mitt egna fel. Jag har inte lagt den tiden som jag har behövt för att ta det, men det är inte inte så lätt när en jobbar som hästskötare. Det krävs mycket planering för att kunna vara ledig och vara borta från jobbet för att ta körlektioner. Men nu har jag bokat lite lektioner igen och hoppas att det räcker för att kunna boka en uppskrivning. För jag tror jag kan detta nu, köra bil.

Så nu är det dags att på allvar ta tag i mitt liv. Se till att jag är nöjd med tillvaron så det speglas på både Freke och mina passhästar. Göra dem ändringarna som måste göras för att jag själv ska kunna känna en lättnad i bröstet och helt utan någon tvivel kunna säga att är bra.

Körkortet är som sagt prio ett, plugga och köra. Och få tider för uppkörning och teoriprovet och efter det prioritera mitt egna mående och det som behövs för att jag ska kunna prestera så bra som jag bara kan.

Vinnarskalle och stabilare psyke

2019-05-19 09:18
Från StallLaglos

Längesen sen sist, och mycket har ändrats under dessa månaderna.
Jag jobbar kvar hos Nicklas men nu har jag istället för att jobba med starthästar börjat jobba med stallets unghästar. Det var ett aktivt val från min sida och jag är otroligt nöjd med mitt val. Det är något otroligt att se hur dessa små bebisar utvecklas och hur dras personlighet formas steg efter steg.

I fredags hade vi ut ett kallblod som var ut och kvalade på Romme, Väskinge Räser

Freke har nu flyttat ner till mig och jag tränar honom för fullt. Vi har mycket att jobba på men jag ger inte upp på honom. Aldrig någonsin. Inte när jag vet att han kan, och när han har skallen att klara av allt och lite till. Plus att jag nu har hjälp från alla möjliga håll återigen och kan verkligen satsa på honom och hans utveckling.
Men också framförallt min egna utveckling.


Undertiden jag har jobbat hos Nicklas har jag utvecklas otroligt mycket både i min sätt att hantera hästarna, mig själv och min körning. Jag är mer stabil i psyket och är inte alls lika osäker på mig själv längre. Visst jag kämpar fortfarande med att jag har stunder där jag tvivlar på mig själv och undrar om jag verkligen gör rätt med att jobba med hästar. Men jag känner innerst inne att detta är något som verkligen utmanar mig och utvecklar mig som person och jag lär mig nya sakad dagligen.
Men det kan vara tufft.

Update

2018-09-30 21:11
Från StallLaglos

Tiden och dagarna har bara sprungit förbi.
Nu är september snart slut och oktober månad börjar med ett mysigt höstväder.
Mitt liv har tagit en ganska snäv vändning senast, till det positiva. Jag kan nu säga med stor stolthet att jag kan checka av en sak på min bucketlist. Och det är att jobba i ett proffstall.

Bara någon dag efter jag hade skrivit och lagt ut min bucketlist fick jag möjligheten att provjobba åt Nicklas Westerholm,en travtränare i Avesta. Sagt och gjort så provjobbade jag och jag fick till min stora glädje jobbet. Så nu är jag bosatt i Avesta och jobbar i ett proffstall sedan ungefär 4 veckor tillbaka, och jag kan knappt tro det. Jag är så oroligt tacksam för att jag får jobba här med dessa otroliga människor och hästar.

Det är mycket som har hänt dessa veckor och jag ska inom snar framtid skriva ner allt här på bloggen för att jag senare i livet kan gå tillbaka och minnas.

Min bucketlist

2018-08-11 10:00
Från StallLaglos

Min bucketlist består av saker just nu som jag hoppas att jag inom 10 år kan förverkliga. På min bucketlist finns det saker som gäller både min utvecklig med hästarna men också hur jag ser på min vidareutblidning och arbetssitvation.


- Jobba i ett proffstall
En dröm jag har är att jobba i ett proffstall under en längre period. Och där kunna utvecklas som människa och lära mig många fler saker om travsporten och hästar. Om jag någonsin skulle få en sådan möjlighet vet jag att jag skulle uppskatta den otroligt mycket men också vara extremt nervös eftersom alla har sitt egna sätt att sköta sin hästar på.

- Vara självständig med mina hästar
Att jag själv tar hand om mina hästar, och inte behöver all den hjälpen jag har idag. Det betyder inte att jag inte uppskattar hjälpen jag får, men jag anser att kunna vara självständig med mina djur och allt det innebär är ett stort bevis på att en har blivit vuxen. Att kunna ha ett jobb, bostad och en eller två hästar. Det vill jag kunna klara av.

- Skaffa ett till föl
Tyvärr blev det inget föl i år på grund av olika orsaker, och det kanske var för det bästa. Nu kan jag lägga min energi på dem hästarna jag har just nu. Men inom 10 år vill jag ha ett nytt föl, om det blir min egna uppfödning eller om jag köper ett föl det märks.


- Min första seger
En som är ganska självklar. Inom 10 år vill jag ha min första tränarseger.

- Hitta ett jobb jag är bekväm med
Jag vill kunna jobba med något som jag är bekväm med men där jag dessutom som jag känner att jag kombinera jobbet med mina hästar.

- Besöka fler konserter/festivaler
Egentligen har jag en helt annan lista på artister/band jag vill se men jag tänker att inom loppet av 10 år ska jag kunnat bockat av några av banden. Då musik är en stor del av mitt liv, förutom hästarna. Och i sommras var jag faktiskt på Swedenrock så där kunde jag bocka av ganska många band från den listan.


Så ser listan ut än så länge, men det kommer nog bara bli längre och längre. Precis som det ska bli.


Update på Batman

2018-08-10 08:34
Från StallLaglos

I går var Freke aka Batman aka Freak och Katrin ner på banan här i Rättvik och gjorde ett provlopp, så jag fick äntligen träffa på lillkillen. Som inte alls är liten längre, snart får han nog sluta växa annars kommer jag nog inte våga rida honom.

Freke var lite slö, men det är mest för han får stå ute ganska mycket och som sagt han är ganska bekväm av sig så han bli trött av det mesta. Provloppet tyckte jag gick bra. Det syns att han har utvecklas otroligt mycket bara på någon vecka. Han springer mycket bättre, och mycket rakare. Men som Katrin sa, han har en del kvar. Men vi är äntligen på väg framåt.

Freke fick gå i provloppet med fri fart, och där blev han fyra av fyra. Men jag tyckte ändå att han gjorde det bra, eftersom innan han åkte hade han stora besvär med att springa i kurvorna och nu såg det mycket bättre ut. Dessutom sprang han in i mål efter 2140 meter på 1.20 så jag är en väldigt nöjd hästägare.

Fri fart betyder alltså att hästarna i provloppet får springa hur fort dem vill, det är som en tävling utan prispengar. Och provlopp överlag betyder att hästarna får träna på allt runt omkring när det kommer till en tävling, att volta och att göra omstarter. Är det något mer ni undrar om provlopp, tveka inte att fråga!

Efter provloppet fick jag äran att plocka av selen och duscha Freke eftersom Katrin skulle köra en häst i provloppet efter, och det gav mig chansen att mysa och gosa lite med honom. Det var då jag insåg hur mycket jag saknar honom, men saken är det att jag vet ju att han har det hur bra som helst. För Freke är verkligen en sådan häst som berättar med hela sin kropp om det är något han inte trivs med. Och jag tycker det syns på honom att han trivs hos Katrin, fast han kan tycka det kanvara lite jobbigt att han får lov att träna så mycket hah.
En annan sak jag la märke till var att det känns som Freke har mognat, han är mycket mer ordentlig när han står i boxen och på gången. Det är som han förstår att han är där för att göra sin träning, och tar det ytterst allvarligt, men också att det syns att han vill springa och att han tycker det är roligt. VIlket är det vikigaste för mig, att Freke tycker det är kul. Det gäller alla mina hästar, att dem ska tycka det är kul att göra det de håller på med.

Freke får vara kvar hos Katrin ett tag till, så att vi båda känner att han får den chansen att förtjänar.

Mina förebilder

2018-08-09 12:00
Från StallLaglos

Att ha förebilder och människor att se upp till är viktigt enligt mig. Det inspirerar dig som person att kämpa vidare och att också se att alla människor gör misstag, och det är viktigt att komma ihåg. Dessa människor som jag har valt att ta upp är människor som dagligen inspirerar mig att bli bättre och kämpa framåt.

En självklar person det är Anna Wallinder. Anna är personen som har lärt mig det mesta jag kan om travsporten. Hon är den tuffaste, snällaste, klokaste och givmildaste personen jag känner. Hon har lärt mig att det är okej att göra misstag, men lär dig av dem så gör du inte om dem. Anna kanske skrämde mig lite i början av våran vänskap men nu skulle jag nog inte klara av ett liv utan hennes råd och kunskap. Hon är en helt otrolig människa då hon inte har tröttnat på mig och min familj, fast vi ringer stup i kvarten och frågar om råd.

Några andra människor i plural som jag ser upp till det är familjen Witasp/Frick. Utan den familjen skulle jag aldrig kommit dit jag är i mitt liv. Den familjen gav mig möjligheten att lära mig mer om trav och allt runt omking. Och något som aldrig kommer sluta fascinerar mig med den familjen är den oändliga kunskapen som de besitter. Och fast alla i familjen har varit med stora framgångar är dem fortfarande jordnära och villiga att lyssna när en liten amatör som mig själv ställer samma fråga för den 1000.onde gången.

Veronica Sundberg är en person som jag nyss fått äran att lära känna och det är så tacksam över. Hon är en relativ ny profftränare på Rättvikstravet och att jag får vara och se hur hon bygger upp sin verksamhet är helt otroligt. Hon får mig att tro att det faktiskt går att bli profftränare, att det är möjligt att följa sina drömmar. Och Veronica gör det med sådan finess, hon lär mig saker dagligen och likdant med henne. Hon tröttnar inte på min oändliga frågor.

Sen såklar mina föräldrar. MIna föräldrar kan vara dem två personerna som jag har hela min värld att tacka för, dels för utan dem skulle jag ju inte funnits men också för att dem gör det möjligt att hålla på med hästarna. De kämpar och sliter för att våra liv ska fungera och gå framåt. Men deras kämpglöd slocknar inte, fast det ibland känns som vi hela tiden cyklar i motvind.

Kanske han börjar växa upp? vid nioårs ålder

2018-08-09 10:00
Från StallLaglos

Tantor klarade kvalet. Han och Josefine kom runt på tiden 21,3 och utan någon galopp så familjen är nöjd!

Efter han klarade kvalet anmälde jag honom till ett p21 lopp vilket han kom med, och det var på Rättvik. Han fick spår 15 med tillägg och volt, inte dem bästa förutsättningarna. Och när väl loppet gick blev det såklart 2 omstarter men han var ändå relativt lugn. Det var Josefine Nordin som satt sulkyn även denna gång. När loppet väl kom iväg så blev det som det blev, Tantor blev sist men inga galopper och han blev inte alls för stressad. Så jag kunde inte var mer nöjd. Josse gjorde ett helt otroligt jobb, Tantor är verkligen inte lätt att köra och hon klarade galant. Helt otroligt.

För att vara Tantor och göra två omstarter och klara av loppet utan galopp, plus att han tappa en sko i sista sväng, det är helt otroligt. Visst han fick en liten galopp, men det var när han tappade skon. Och då hade han en väldigt giltig orsak till galoppera kan jag tycka iallafall.

Dessa fantatiska bilder är tagna av Andrea Nordin och ni kan hitta henne på instgram @andreanordinphotography och jag tycket verkligen att ni ska kolla i hennes bilder!

Planen för Tantor är nu att vi ska försöka bättre på hans psyke lite, att han inte ska bli lika stressad när han åker transport tillexempel. Ibland kan det kännas lite som ett hopplöst fall när det gäller Tantor Krax men honom ger jag inte upp på i första taget. Så kanske på torsdag ska mamma köra ner Tantor till Rättvik så han får gå ett provlopp, men det får vi se. Det är lite saker som måste stämma först.

Så det senaste vi ska prova på Tantor är en fenwick huva som ska hjälpa till att lindra stress och överlag kanske lugna ner Tantor en smula. Men helt lugn tror jag aldrig Tantor kommer bli, men det är okej. Det vore inte Tantor annars.
Tantor har gett min familj många gråa hårstrån och kommer ge oss många fler. Men det är okej, Tantor är ju familj.

Ridning står på schemat för Rurik!

2018-08-08 13:00
Från StallLaglos

Nu har det gått någon vecka sedan Rurik hade sin olycka. Såret har läkt ihop fint på frambenet, och han går just nu med en booth på hoven fram så att han inte ska råka ha upp det i hagen. Så i helgen när jag var hem en snabbis efter jag hade jobbat på V75 på Rättvik skulle jag prova köra honom så att han inte var halt. Vilket han var, men på "fel" ben.

Nu var han halt på höger bak istället, vilket jag inte heller skulle vilja kalla en hälta för det var mer som han var rädd om benet. Och denna hälta kommer ifrån när han skoddes och hovslagern lyckades värka förmycket och Rurik började blöda från hoven. Så det var bara att köra in honom och duscha.

Efteråt hade mamma ringt Katrin och hon förslog att vi skulle slå på Rurik sulor bak, för att han skulle få stötdämpning mot hoven och det inte skulle göra ont på honom. Så det kommer han få sig nu i veckan. Efter det har jag planerat att jag ska börja rida honom, att byta ut större delar av hans träning till ridning. Och då blir det fokus på klättring och bygga muskler, och främst att Rurik ska få se något annat än banan. Sedan att kanske en gång i veckan köra honom på banan så han fortfarnade får träna speed och kondis.

Men för Rurik står nu det ridning på schemat, efter han visar att inte har ont längre såklart. Jag hoppas att den ändringen i träningen kommer göra att han tycker det blir forsätt kul att träna och tävla.

Sedan ska jag börja kolla upp hur man kan göra för att hjälpa Rurik med hans ben. Han har två ben som han har ganska stora gallor på, men dem är mjuka vilket gör att han inte har ont av dem. Men jag tänker att det kanske finns något mer sätt att förhindra att dem blir hårda än att linda, massera och likande. Så det blir också en grej till min to do list dem närmaste veckorna.

Själv ser jag också jättemycket i framemot att börja rida mer, jag har under några års rid inte ridit så mycket då min ponny blev gammal, och mitt varmblod har varit mamma till Freke. Och såklart tidsbristen. Men nu kommer jag har mycket mer tid, och det som gör det mycket lättare är ju att jag kommer bo där hästarna bor.

Det känns som att det kommer bli bra, så nu är det bara vänta och se vad Rurik kommer tycka om mitt nya träningsupplägg!