RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-02-10 01:49:33

FRUEKHAMRA blogg

FRUEKHAMRA blogg på Nouw

Krämig Laxsås

2019-02-09 15:04
Från FRUEKHAMRA
4 port

Såsen:

400 g lax

1 burk kokosmjölk

2 dl crème fraiche (laktosfri)

1 st fiskbuljong lr 2 msk fisk/hummerfond

1/2 purjolök

1 msk olja

1/1 citron

150 g broccoli

60 g babyspenat

1 dl riven parmesan

Citronpeppar, chiliflakes

Till servering: Nyriven parmesan

Gör så här:

Strimla purjolöken och fräs i oljan, tillsätt kokosmjölk, crème fraiche och buljong. Pressa ur citronens saft i grytan, dela broccolibuketterna i mindre bitar och lägg i dem. Om du vill ha en tjockare konsistens (som jag föredrar) så red av med maizena utrört i lite vatten. Skär laxen i mindre kuber, vänd ner den tillsammans med spenaten och parmesanen i såsen, låt sjuda några minuter.

Smaka av med chili och citronpeppar

Strö över nyriven parmesan vid serveringen.


Enkel Sjömansgryta på nötfärs.

2019-02-07 13:36
Från FRUEKHAMRA

500 g nötfärs

1 msk lökpulver

Salt, peppar

Forma färsen till biffar och bryn på dem i het panna lite snabbt, lägg dem åt sidan medans du fortsätter med resten.

Ca 400 g vitkål

2 st gula lökar

1 msk smör

1-2 msk sirap

2 msk soya

Skala och hacka löken, skär vitkålen i mindre bitar och bryn det tillsammans i smöret, tillsätt sirap och soya.

5 st potatisar

3 st morötter

Skala och skiva potatis och morötterna i ca 3 mm tjocka skivor.

3 dl porter

6 dl vatten

2-3 st oxbuljong (tärningar)

2 st lagerblad

1/2 tsk timjan

Häll i vatten och portern i en stekgryta, tillsätt timjan och lagerblad. Varva sedan kålblandningen med biffar, potatis och lök. Låt småkoka i ca 20-25 min.

Picklad rödlök (snabb)

2019-02-07 13:15
Från FRUEKHAMRA
Du behöver:

1.5 dl ättiksprit 12%

3 dl socker

4.5 dl vatten

4-5 st rödlökar

Blanda ättika, socker och vatten i en burk som rymmer ca 1,2 L, rör om tills sockret smält.

Skiva löken och lägg i lagen, låt stå kallt 1 h.. Klart!


Marknadsnougat (enkel på 15 min)

2018-12-06 12:33
Från FRUEKHAMRA

Du behöver:

125 g margarin

6 dl socker

2 dl vatten

Koka upp detta tillsammans i en gryta, låt sjuda i ca 2 min.

6.5 dl vetemjöl

4 dl florsocker

1 dl kakao

Blanda de torra ingredienserna i en bunke lr i en matberedare, häll över sockerblandningen samtidigt som du kör med elvisp lr matberedaren tills det blandats väl, häll snabbt upp på en bakplåtspappersklädd form ca 20x30 cm. Ställ kallt och låt det stelna innan du skär dem i små kuber.

Rödbetspizza med chevréost. (veg)

2018-12-02 13:30
Från FRUEKHAMRA

Till en ugnsplåt, ca 4 port.

Deg:

2 msk olja

1 tsk salt

1/2 pkt jäst

2.5 dl ljummet vatten

6-7 dl vetemjöl

Rör ut jästen i det ljumna vattnet, tillsätt olja salt och mjöl, blanda till en smidig och "kletfri" deg, låt jäsa under bakduk i 50 min.

Topping:

2 msk ketchup

3-4 st förkokta rödbetor i skivor delade på hälften.

1 stor gul lök i strimlor.

1/2 ask färska champinjoner i skivor.

Ca 20 svarta oliver

140 g chevréost

Smaksätt med: Flingsalt, chiliflakes och flytande honung (ev grovhackade valnötter ).

Dressing: 3 dl cremé fraich + 2 pressade vitlöksklyftor, smaka av med salt och peppar.

Garnering: Roucola.

Kavla lr tryck ut degen på en oljad plåt. Bred på ett supertunnt lager med ketchup innan du lägger på rödbetor, lök och oliver, smula över chevré och ringla sedan över honungen. Strö över flingsalt och chiliflakes efter eget tycke.

Grädda på 250 grader i 10-12 min.

Lägg på roucola och klicka ut vitlöksdressingen över pizzan innan servering.


Blåbärsmuffins

2018-11-22 22:12
Från FRUEKHAMRA

Ca 20 st

100 g smält smör

2 st ägg

2.5 dl socker

3.5 dl mjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

2 dl blåbär

1 dl mjölk

Vispa ägg och socker vitt och pösigt, rör ner mjöl, bakpulver, vaniljsocker, mjölk och smör, blanda till en jämn smet och vänd ner blåbären. Klicka ut i muffinsformar, fyll till hälften och grädda på 250 grader i ca 5 min.

Fläskpannkaka

2018-11-22 22:05
Från FRUEKHAMRA

Till en långpanna behövs:

1 L mjölk 3%

3 st ägg

4.5 dl mjöl

2 tsk salt

150 g bacon

Blanda ihop alla ingredienser utom baconet i en bunke. Smöra en långpanna, häll i smeten, fördela ut baconet (i mindre bitar) över pannkakssmeten. Grädda på 225 grader tills den fått fin färg. (ca 25 min)

Saffransmums

2018-11-22 16:11
Från FRUEKHAMRA

Du behöver:

En smord långpanna ca 20 x 30 cm, för större panna omvandla receptet med en halv gång.

150 g smält smör

3 st ägg

2.5 dl socker

1 påse saffran

3.5 dl mjöl

2 tsk bakpulver

1 dl mjölk

Vispa ägg och socker pösigt, rör ner mjöl, bakpulver och saffran. Häll mjölken i det smälta smöret och blanda ner det i smeten. Häll över i den smorda formen. Grädda på 225 grader tills den fått fin färg och är stum på mitten, ca 15 min

Under tiden kakan svalnar lite så gör du glasyren.

100 g smält smör

2 msk vaniljsocker

9 dl florsocker

4-6 msk pressad citron

Kokos att strö över glasyren.

Blanda ihop allt till en jämn smet och bred ut över kakan, strö över ganska rejält med kokos. Jag brukar ställa in hela plåten i frysen ca 1 h innan jag skär den i lagom stora rutor.


Kolasnittar med saffran

2018-11-22 15:57
Från FRUEKHAMRA

Du behöver:

200 g smör

2 dl socker

5 dl mjöl

1 dl sirap

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 pkt saffran (2 pkt för kraftigare smak)

Jag använder mig av en matberedare, och mixar alltsammans till en slät och jämn deg. Låt stå kallt i ca 20-30 min.

Dela degen i 6 delar och rulla dem till ca 20-25 cm långa ormar, lägg 3 st på varje bakplåtspapper, tryck till dem med fingrarna och grädda dem på 200 grader tills de fått fin färg, ca 5-8 min.

Skär dem på diagonalen, ca 1.5-2 cm tjocka medans de fortfarande är varma.

Saffranskladdkaka

2018-11-22 15:49
Från FRUEKHAMRA

Du behöver:

100 g riven mandelmassa

150 g smält smör (välj mjölk/laktosfritt vid behov)

2 st ägg

2.5 dl socker

1.5 dl mjöl (för glutenfritt: 2 dl mjölmix)

1 pkt saffran

Smält smöret i en kastrull och låt svalna lite, rör i socker, mjöl, saffran, mandelmassa och till sist äggen. Häll smeten i en springform. Grädda på 175 grader i ca 12 min.

Låt kakan stå kallt, när den har kallnat kan du garnera med 3 dl vispad grädde (funkar bra med laktosfri), och 75-100 g grovhackade hasselnötter.


Superenkla Makirullar

2018-11-16 21:14
Från FRUEKHAMRA

Till ca 35-40 st

4-5 st Nori-ark

Ca 300 g rundkornigt ris, gärna sushiris.

Tillred enligt förpackningen, rör ner 3 msk risvinäger som du blandat med 3 msk socker i det färdigkokta riset.

Röra till fyllning:

1 burk tonfisk i vatten

2-3 msk majonnäs

1/2-1 msk wasabipasta

Smaka av med lite salt.

Tips på mer fyllning: Avokado, gurka, crabsticks som du skär i smala "stavar!.

Lägg på en bit plastfilm på en bambumatta, eller direkt på bänken, och på den ett nori-ark med blanka sidan nedåt. Bred ut ett 1/2 cm-tjockt lager med ris, men lämna en 2 cm bred kant längst upp så rullen kan förslutas. Lägg en rand med tonfiskröra längs med riset, lägg på gurkstavar, avocado (ja, det du vill ha i). Rulla försiktigt, men ändå så hårt som möjligt. Försök att hålla emot så att fyllningen inte faller fram. Rulla till den fria kanten. Pressa ihop rullen och håll den så en liten stund. Fukta kanten med vatten och rulla ihop hela rullen. Linda in i plastfolie och lägg kallt till servering.

Skär med tunn, vass kniv rullarna i 1-2 cm breda skivor.

Servera tillsammans med wasabipasta, syltad ingefära och japansk soya.

Räkfond

2018-11-09 19:46
Från FRUEKHAMRA

Skal av 1 kg räkor

4 dl vatten

8 st svartpepparkorn

1 st lagerblad

1 gul lök (grovhackad)

1 liten morot (i mindre bitar)


Lägg allt tillsammans i en kastrull, koka upp och låt sedan småputtra i ca 15 min. Sila av i en finmaskig sil.

Använd som bas till såser, soppor lr grytor.


Själv använde jag denna buljong som bas i en räksås jag gjorde till kvällens planka med torskrygg.

Fiskgratäng med räkor och broccoli

2018-11-07 16:12
Från FRUEKHAMRA


400 g torsk lr sej

300 g broccoli

Sås:

4 dl mjölk

1/2 dl finhackad dill

1 fiskbuljongtärning

2 msk chilisås

1 dl skalade räkor

Maizena till redning.

Salt och peppar

Koka upp mjölken, tillsätt buljong, dill och chilisås, red av såsen med 1 msk maizena utblandad i 1 dl mjölk, red av såsen och tillsätt räkorna. (smaka av med salt och peppar)

Lägg fisken i en gratängform, lägg broccolin runtomkring och häll över såsen, gratinera i ugnen på 200 grader i ca 30 min.

För laktosfritt, byt ut mjölken.

Servera tillsammans med kokt potatis eller mos.

Planka med fläskfilé och ädelostsås

2018-11-07 15:55
Från FRUEKHAMRA

Till 2 st plankor:

10-12 st potatisar

50 g smör

2 st vitlöksklyftor

1 st ägg

1/2 dl finhackad persilja

Salt, vitpeppar

1 st stor tomat

Skala och koka potatisen, häll av vattnet, lägg i smör, vitlök, ca 1 dlev mer mjölk mjölk, salt och peppar. Mosa sönder potatisen med en stamp lr en elvisp, tillsätt ägget och ev mer mjölk (moset får inte vara för löst), smaka av med salt och peppar, rör till sist ner persiljan.

Spritsa lr klicka ut moset som en ram på plankorna, lägg på en tomathalva i ena hörnet och krydda dem med salt och peppar. Gratinera på 200 grader i ca 20-30 min (tills det fått fin färg)

Sås:

140 g ädelost

2 dl vispgrädde

Svartpeppar

Koka upp grädden, smula ner ädelosten i grädden och låt småkoka tills den tjocknar, smaka av med nymalt svartpeppar.

Köttet:

400- 500 g fläskfilé

Salt och grovmalen svartpeppar.

Putsa fläskfilén och krydda runt omkring innan du skär den i skivor på ca 1.5 cm tjocka, stek dem i smör.

Garnityr:

Smörstekt grön sparris.

Vegobiffar

2018-11-07 12:43
Från FRUEKHAMRA

Till ca 16 biffar:

1 burk kikärtor

1 burk kidneybönor

3 st morötter

1 st gul lök

2 st vitlöksklyftor

1 st ägg

1-2 msk profiber

1 dl hackad persilja

1 tsk sambal oelek

Smaksätt med salt, och gärna med en tsk spiskummin.

Skölj bönor och ärter i ett durkslag, dela löken och grovhacka det tillsammans i en matberedare. Lägg i finrivna morötter, riven/pressad vitlök, persiljan, ägget, profiber, sambal och kryddorna. Kör matberedaren tills det blir en smet.

Stek på medelhög värme i lite smör eller olja.

Ugnsstekt falukorv i sås

2018-10-15 17:47
Från FRUEKHAMRA

4 portioner

1 st falukorvsring

1 st gul lök

2 st tomater

1-1.5 dl bostongurka

ketchup, senap

120 g riven ost

Sås:

3 dl minigrädde 4%

1 dl chilisås

Salt, grovmalen svartpeppar

Gör snitt i falukorven (med ca 1.5 cm mellanrum) och lägg den i en ugnsfast form. Dela lök och tomater på hälften och skiva dem sedan. Varva ketchup och senap i skårorna på falukorven, varva därefter med lök och tomat. lägg över ett lager med bostongurka över hela ringen och strö sedan över den rivna osten.

Blanda grädde, chilisås och kryddor i en bunke och häll såsen runt omkring falukorven.

Gratinera på 200 grader i ca 30 min. Servera tillsammans med hemgjort mos, kokt potatis eller ris.



Baconsås med vitlök och broccoli

2018-10-15 17:34
Från FRUEKHAMRA

2 pkt bacon

1 st gul lök

3 dl cremé fraiche (laktosfri)

3 st vitlöksklyftor

1 st buljongtärning

150 g broccoli

Finhacka löken och skär baconet i bitar, bryn det tillsammans i lite smör. Tillsätt finriven vitlök, cremé fraiche, buljong och broccoli. Småputtra tills broccolin har kvar lite tuggmotstånd. Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.

Gott till mos, ris, lr pasta.

Sötpotatisgryta med bönor och gult ris

2018-10-15 17:21
Från FRUEKHAMRA

Till 4 portioner

1 st gul lök

3 st vitlöksklyftor

1 st burk valfria bönor ca 400 g (jag tog kidey)

500 ml passerade tomater

1 burk kokosmjölk

2 st tärningar grönsaksbuljong

1 msk spiskummin

1 tsk sambal oelek

500 g sötpotatis

100 g grönkål

1 msk olja


4 port ris

1 tsk gurkmeja

1 tsk salt


Fräs hackad lök och finriven vitlök i oljan, tillsätt tomater, kokosmjölk, kryddor och bönor. Skala och tärna sötpotatisen i mindre bitar och lägg i grytan. Låt småkoka tills potatisen är nästan klar. Lägg i grönkålen och låt grytan koka ytterligare 3 min, smaka av med ev mer salt och chili.

Koka upp vattnet till riset, tillsätt salt och ris, koka efter anvisningarna, häll i gurkmejan innan du häller av vattnet, rör om och låt stå någon minut innan du häller av vattnet.

Tips, en klick turkisk yoghurt lr en vitlöksyoghurt passar bra till denna rätt.

Glutenfri Äppelpaj

2018-09-12 10:12
Från FRUEKHAMRA


Du behöver:

150 g margarin

3 dl havregryn

2 dl socker

2 1/4 dl glutenfri mjölmix

2 msk sirap

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk salt

3 st röda äpplen

2 msk socker

1 msk kanel

Gör så här:

Skala och skär äpplena i tunna klyftor, varva dem i en ugnsfast form tillsammans med socker och kanel.

Smält margarinet i en kastrull, rör ner socker, havregryn, mjölmix, vaniljsocker, bakpulver, salt och sirap.

Bred ut smeten över äpplena, och grädda på 200 grader i ca 20-25 min.


Servera tillsammans med vaniljvisp, glass eller lättvispad grädde.

Het grönsaksgryta med svarta bönor och linser.

2018-09-10 12:47
Från FRUEKHAMRA

En grönsaksgryta är perfekt att göra vid de tillfällen man har lite blandade grönsaker över i kylen som man behöver göra sig av med.. Och eftersom man inte slänger bort mat så får man vara lite kreativ i sitt tänk.

Till denna gryta använde jag mig av just det som fanns i kylen..


1/2 zucchini

1 st gul lök

2 st morötter

2 st vitlöksklyftor

2 st gula paprikor

1 näve babyspenat

2 st burkar krossade tomater

2 tsk sambal oelek

3 st buljongtärningar (grönsak)

1 st burk svarta bönor

1 dl gröna linser (eller valfri sort)

2-3 tsk spiskummin

1 tsk cayennepeppar

1 tsk paprikapulver

1 tsk koriander

Gör så här:

Skala och skiva morötterna i slantar, dela zucchinin i bitar, dela löken i två halvor, skiva den fint.

Hetta upp lite olja i en större gryta lr panna, rör ner morötterna och löken, riv sedan över vitlöken och låt fräsa en stund.

Häll över tomatkrossen och sambal oelek, rör ner babyspenaten tillsammans med buljong och kryddor, låt småputtra tillsammans ca 5 min innan du häller i de avsköljda bönorna och linserna.

Koka på medelstark värme i ca 20 min, smaka av med salt.


Äppelpaj

2018-09-07 07:55
Från FRUEKHAMRA

4-5 st röda äpplen i tunnare klyftor

1/2 dl socker + 1-2 tsk kanel

Lägg äppelklyftorna i botten på en ugnsfast form och strö över socker och kanel.

Pajdeg:

100 g margarin

2.5 dl vetemjöl

1.5 dl havregryn

1 dl socker

1/2 dl sirap

Blanda ihop allt ihop till en smulig massa och fördela den över äpplena. Ringla över lite sirap och hyvla lite margarin och lägg ovanpå degen.

Grädda på 200-225 grader i ca 30-40 min.

Servera tillsammans med vaniljvisp, glass, vispad grädde lr vaniljsås.

Kolasnittar

2018-09-06 21:49
Från FRUEKHAMRA

200 g margarin
5 dl vetemjöl
2 dl socker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Lägg alla ingredienserna i en matberedare och kör till en jämn kakmassa.
Låt vila ca 30 min i kylen innan du delar degen i 4 delar.
Rulla ut kakdelarna till långa "ormar".

Lägg rullarna på 2 st bakplåtspapper, och tryck ut dem lite.
Grädda dem på 225 grader i ca 10 min lr tills de fått fin färg.

Skär dem lite på diagonalen så de blir till snittar.

Gratinerat stomp

2018-09-03 16:13
Från FRUEKHAMRA

Till 4 st portionsformar behövs:

Ca 12 st medelstora potatisar

1 dl grädde

1 dl riven smakrik ost

1-2 st vitlöksklyftor

1/2-1 dl hackad persilja

1 st äggula

Salt, vitpeppar

1 dl riven ost att toppa med innan gratineringen


Skala och koka potatisen mjuk, sätt ugnen på 225 grader.

Häll av vattnet på den färdigkokta potatisen, mosa lite grovt, blanda ner grädde, ost, äggula, persilja och pressad vitlök, smaka av med salt och peppar.

Strö över lite ost på toppen och gratinera mitt i ugnen tills de fått fin färg. (ca 15-20 min)

Kålpudding (enkel)

2018-09-01 21:27
Från FRUEKHAMRA
Till 4-6 port behöver du:


800 g blandfärs

1 ägg

2 dl mjölk

1 dl glutenfritt ströbröd

2 msk soya

Salt, vitpeppar

1 st kött lr kalvbuljongtärning + 1-2 dl vatten

1 kg vitkål

1 st stor gul lök

3-4 msk sirap

Salt, vitpeppar

Lös upp en buljongtärning i ca 1-2 dl varmt vatten.

Blanda ströbröd och mjölk, låt svälla medans du bryner tärnad/strimlad vitkål i lite smör tillsammans med salt, peppar och sirap.

Blanda ner färs och ca hälften av den brynta vitkålen/löken i strödbrödsblandningen tillsammans med soyan, smaksätt med salt och vitpeppar.

Tryck ut smeten i botten på en ugnsfast form, fördela ut resten av kålblandningen över färsen.

Häll över den upplösta buljongen.

Stek i ugnen på 200 grader i ca 45 min.


Sås:

Häll av skyn igenom en sil i en kastrull, koka upp, tillsätt 2-3 dl laktosfri grädde, lite soya lr koloritsoya, smaka av såsen med 1-2 tsk svartvinbärsgele, salt och peppar. Red av med lite maizena utblandat med lite vatten lr mjölk.

Servera tillsammans med nykokt potatis, rårörda lingon och inlagd gurka.


Grillad zucchini, aubergine, och champinjoner.

2018-07-31 16:18
Från FRUEKHAMRA
Du behöver:

1 st medelstor zucchini

1 st medelstor aubergine

Ca 400 g färska champinjoner

Skär skivor av grönsakerna på längden, rensa svampen, pensla alltihop med olivolja, smaksätt med flingsalt och grovmalen svartpeppar.

Grilla till det fått fin färg.

Kall röra:

3-4 dl turkisk yoghurt

2-3 st finrivna vitlöksklyftor

150 g fetaost (söndersmulad)

Salt, peppar och färska örter.

Blanda ihop röran och låt stå kallt en stund.

Varva grönsakerna med röran avsluta med att lägga på champinjonerna.


Gott till grillat kött, fisk och fågel.

Grillat Sillknyte

2018-07-31 15:24
Från FRUEKHAMRA
Till varje knyte behöver du:

3 st kokta färskpotatisar (kalla och skivade)

2-3 bitar sill

1 msk strimlad purjolök lr finhackad rödlök

2-3 msk cremé fraiche

Lägg potatis, sill, lök, kryddor och cremé fraiche på en bit grillfolie, gör ett stängt knyte av folien.

Lägg knytena på grillen och låt dem ligga ca 15-20 min.



Bakpotatis med lätt tonfiskröra.

2018-07-31 14:51
Från FRUEKHAMRA

Till 2 personer:


2 st bakpotatisar

200 g minikeso

1-2 dl lätt cremé fraiche

1-2 tsk lättmajonnäs

1 st liten rödlök (finhackad)

1 st burk tonfisk i vatten

1 knippe färsk dill (finhackad)

- Smaksätt med citronpeppar och ev lite sambal oelek.

Blanda ihop alla ingredienser i en skål, låt stå kallt och dra till sig smakerna i ca 20- 30 min innan servering.


  • Borsta och skölj potatisen. Skala den inte.
  • Picka några små hål med en gaffel el sticka.
  • Bakad potatis i ugn: Sätt på ugnen på 225°C.
  • Lägg potatisen på ugnsgaller och baka den i cirka 1-1,5 timme. ...
  • Bakad potatis i micro: Kör på full effekt i 7-10 minuter.


Het torsk i ugn

2018-07-07 22:48
Från FRUEKHAMRA

500 g torskrygg (lr filé)
140 g bacon
1/2 purjolök
300 g färsk broccoli
1 dl gräslök (kan uteslutas)

2 dl laktosfri creme fraiche
4 dl laktosfri matlagningsgrädde
1-2 tsk sambal oelek
2 tsk dijonsenap

100 g riven ost

Citronpeppar, Salt

Lägg torsken i en ungsfast form, krydda med salt och citronpeppar. 200 grader i 10 min.

Bryn bacon och purjolök i lite smör, rör ner grädde, creme fraiche, sambal oelek, senap, och gräslök.
Smaka av med ev lite salt och låt småputtra några minuter.

Ta ut fisken ur ugnen.

Dela broccolin i mindre bitar, lägg runt om fisken, slå över såsblandningen, strö över osten och ställ in i ugnen under ytterligare 25 min.

Serveras med pressad potatis, kokt potatis lr potatismos. Sallad.

Smarrig gröt..

2018-06-18 21:09
Från FRUEKHAMRA

2 portioner

2 dl fiberhavregryn (lr vanliga)

1 finriven morot

½ tsk malen kardemumma

½ tsk malen kanel

½ tsk malen ingefära

4½ dl vatten

½ dl grovhackade valnötter (topping)


-Tycker du om jordnötssmör så blanda ner 2 msk efter kokning (osötad).

-Som lite extra lyx, klicka över någon matsked vaniljyoghurt.


Blanda havregryn, kryddor, morot och vatten i en kastrull, koka ca 3 min.

Broccolisoppa

2018-03-01 11:24
Från FRUEKHAMRA

500 g färsk broccoli

1 st stor morot

3 st potatisar

1/2 purjolök

1- 1,2 L vatten

3 st buljongtärningar (grönsak)

2 dl grädde lr mjölk (laktosfri)

Salt, vitpeppar


Skölj och rensa/skala grönsakerna och dela dem i bitar, lägg i en stor kastrull, slå över vattnet , koka upp och lägg i buljongen. Låt koka i ca 30 - 40 min.

Mixa allt till en slät soppa, tillsätt grädde lr mjölk, koka upp och smaka av med salt och vitpeppar.