RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-01-11 19:18:01

mrs_filipssoncarpemo blogg

mrs_filipssoncarpemo blogg på Nouw

Hot som satan!

2019-01-11 17:50
Från mrs_filipssoncarpemo

I veckan är det 10 åringen som bestämt meny. TacoFredag är ju stående...till den gjorde jag den godaste guacamole jag någonsin gjort! Ja det kanske inte var en tvätt äkta guacamole men den absolut godaste iaf.

As enkelt recept:

2 avokado
2 vitlöksklyftor
Chiliflakes
Salt

Mosa i hop allt och sen är det klart! Så jävla gott och så jävla hot..shit va ja kommer ( förhoppningsvis) bli frisk nu känner jag!

Jag ser så fram emot att få bli pigg nu, har så mycket mat jag vill laga och bröd att baka. Är less på Fabriks mat nu, det är liksom inte lika gott..men ack så bra att de finns när orken inte finns. Idag är jag glad att 5 åringen hjälpte mig med att hacka grönsaker och att 9 åringen dukade och tände ljus å gjorde fint.

Nu ligger jag och fryser i soffan och har värsta taco-koman och så tänker jag så här...känner nån för att komma hit och laga värsta brak middagen, ta hand om disken och städa lite i morgon så är det helt okej! Jag tänker inte säga emot...ni är sååå välkomna hör bara av er lite i tid så vi hinner klä på oss..deal?

Taco hej!

Lugnet före stormen

2019-01-10 16:08
Från mrs_filipssoncarpemo

Snart blir det storm säger dom som vet och att man ska förbereda sig... Är jag förberedd? Har jag bunkrat med konserver, ljus, vattendunkar eller ved? Svar:Nej!
Har inte en endaste ved pinne i källarn och inga konserver förutom bönor ( alltid nåt ). Får vi strömavbrott blir det alltså kallt som fan och jävligt svårt att laga mat i vedspisen. Men jag har ljus och jag har petplaskor jag kan fylla vatten i.

Jag önskar att stormen helst väntar lite med att komma, helst om den tänker vara så kraftfull så den orsakar strömavbrott, har liksom inte tid med det nu..eller ork för den delen. Kan den vänta med att komma tills jag blivit frisk och orkar med att hugga upp lite ved, samla på mig lite konserver och förbereda mig lite mer på några nätter utan ström...

Så vad behöver man då egentligen vid en sån krissituation där man inte har vatten eller ström..ja jag kan ju inte packa in ungarna i bilen och åka och köpa pizza direkt för bil fan är ju paj och pappan i huset är och jobbar..så om det bli en riktigt kris(..på riktigt alltså ) vad behöver man då?

Jag har tänkt många gånger att bunkra och att fixa en kris låda med allt man behöver för att klara några dagar utan el, för man vet ju faktiskt aldrig vad som kan hända...men har jag gjort det?
Svar: Nej! Har du?

I lådan tänkte jag ha typ följande:
Konserver med nödmat
Små påsar med mjöl blandat med bakpulver och salt så man kan göra bröd på eld eller i panna
Vatten flaskor med vatten i
Ljus värmeljus och stearin
Pannlampor
Extra batterier
Tändare och tändstickor
En radio som går på batterier
Ett gäng powerbanks


Ja det är typ de ja tänkte..men den tänkte jag också att en komradio av något slag är bra, med extra batterier och kanske en solcellsladdare.
Men det absolut bästa att ha hemma vid strömavbrott måste ju vara ett elverk! Om man har en dunk extra med bensin eller diesel eller vad det nu går på. Då kan man isf koppla in ett element om det skulle bli riktigt jävligt kallt.

Hur tänker ni andra kring en krissituation där man varken har vatten eller el? Vad behöver man mer?

Förut har jag alltid resonerat som att..ja men OM de väl händer får ja lösa det då! Men hur korkat är inte det egentligen? Nu tänker jag inte OM utan NÄR och jag tar faktiskt allvarligt på varningar. Jag har trotts allt 4 barn som också ska klara sig och få i sig mat, få värme osv..

För några år sen var det en kraftig storm som orsakade strömavbrott och träd som blockerar vägarna osv. Vi var utan ström i 48 timmar. Som tur var så har vi gamla vedpannan kvar i källarn och den kunde vi elda i ( om man inte eldar för hårt i den) för det är nån sorts självcirkulering i pannan..men det blev ändå kallt och vi hade inte bunkrat nån mat. Som tur var så var det inte strömavbrott i Vilhelmina så vi kunde åka och handla lite mat där när stormen lagt sig. Och vi kunde då gå ner i Magnhilds och elda och göra varma mackor och grilla korv gjorde vi ute. Vattnet kunde vi hämta i kallkällan några km bort och det är fantastiskt bra att ha!

Efter det bestämde vi att vi skulle installera vedspis i köket. Sagt och gjort så har vi nu en liten men ack så bra vedspis i köket och det är en riktig räddare i nöden. Med den får vi värme och vi kan koka mat och värma vatten och koka kaffe ( men då gäller det ju att ha ved också).

Nu känner jag mig en smula orolig och hade jag bara vart lite piggare att jag ställt mig och gjort En massa mat som vi har så vi klarar oss om det skulle skita sig helt och om strömmen faktiskt far ni i dagarna när pappan i huset inte är hemma.
Men som tur är så klarar man det mesta när det väl gäller så nu håller jag alla tummar och alla tår att strömmen klarar sig och att jag snart får bli frisk så min ork kommer tillbaka!

Fuck off!

2019-01-06 21:48
Från mrs_filipssoncarpemo

Jag känner mig som Tjuren Ferdinand som sitter under sin kork ek. Fast jag sitter inte under någon korkad ek utan en barrande grön ståtlig gran som doftar helt underbart. Jag skulle egentligen bara vattna granen, för jag har liksom glömt bort den totalt, sen orkade jag bara inte resa på mig..så ja här sitter jag och doftar på min härligt barrande men ack så underbart vackra gran.

Den här lunginflammationen jag dragit på mig efter alla veckor som jag varit sjuk börjar gå mig lite på nerverna. Jag vet att jag INTE ska tänka på allt jag har att göra, jag vet att jag ska vila och bara ta det lugnt..men hur gör man egentligen det när jag har över 120 fröpåsar i skrivbordslådan som jag skulle ha börjat så..helt typ NU!

Har har sorterat så jag har ett kuvert för varje månad..allt är planerat in i minsta detalj...MEN! Jag har ingen jord så jag kan inte börja så förrän jag blivit pigg nog att åka och köpa jord. Än är det inte aktuellt då jag spyr bara av att gå ut till hönorna fram och tillbaka..MEN! Jag har lovat mig själv att hålla huvudet högt, tänka positivt och inte förvandlas till en deppar jeppe!

Så istället för att deppa, peppar jag genom att titta på youtub videos om odling, kollar på Bonderøven och Camilla Plum och andra peppande och inspirerande program som gör mig så där glad i själen..nackdelen är ju att ja blir lite över pepp men ärch va gör de, det kanske bara är bra.

Jag har en bild och en plan på hur odlingen ska bli i år, krävs sjukt mycket jobb då jag inte hann förbreda i höstas, så...jag kommer måsta ha butiken stängd för att komma i ordning med odlingen här framöver, sen kommer jag också att ändra lite på öppettiderna.
Varannan vecka kommer det vara öppet:
tisdag, onsdag & torsdag 11-16
och varannan Fredag Lördag & söndag 11-15. Detta för att vi kommer behöva vara två i trädgården ibland och det kan det bara vara när Henrik är hemma...och jag kan ju bara ha öppet på helgen när Henrik är hemma så det blir tok bra!
Det ger mig också tid att vara ute i skogen och samla råvaror och material till min produktion av produkter jag vill sälja.

Så nu har jag bara sån stor lust att be den här helvetes lunginflammationen att dra åt helvete och lämna min kropp! Så Fuck off lunginflammations helvete...jag har ett jobb att sköta!

3e Advent!

2018-12-16 16:37
Från mrs_filipssoncarpemo

Jahapp då blev det tredje advent och jag känner fortfarande inte några känslor för julen. Kanske beror det på febern som kom tillbaka och gav mig frossa så jag både får tissefräs och tuppskinn på en och samma gång och på självaste tredje advent och allt. Nä 19 dagar med denna vidriga mansförkylning...nu är det dags att ringa sjukan och hoppas dom kan hjälpa mig för nu är jag trött och invigningen börjar närma sig med stormsteg..måste bli frisk typ nu!

Tur är iaf att hus Nissen kommer på besök ibland och får oss att göra lite juliga saker tillsammans. Idag var han grymt sugen på lussebullar, så nu står en deg på jäsning. I bullarna har vi bestämt att det ska vara kakao, vanilj och riven vit choklad..det tror jag blir grymt gott!

Undra vad han ska hitta på här näst? Pepparkakshus kanske? Det är ju kul!
Våga vägra..!

2018-12-13 17:50
Från mrs_filipssoncarpemo

Jag tror att mitt undermedvetna försöker tala om något för mig! Andra gången inom loppet av 14 dagar som jag glömmer bort att skicka in en annons vill Vilhelmina aktuellt.

” Våga vägra annonsering i tidningar” tror jag att det undermedvetna försöker säga, men vem fan tittar i tidningar för att se annonser till butiks invigningar egentligen?!

Ja, det man inte har i huvet får man ha i benen, så jag får glatt springa runt på samhället och höfta fast en miljard affischer istället för att folk inte ska missa min invigning av butiken! En affisch som dessutom har stavfel och är allmänt grötig så folk kanske ändå inte ser vad som står eller fattar vart fan dom ska den 21-22 december.
Nä jag är inte bitter, jag är bara jävligt trött på att ha ett ton segt snor i skallen som blockar mitt minne och gör mig trött men det är ju lugnt..det är bara en vecka kvar till invigningen och nu har jag bara varit sjuk i 14 dagar och knappt fått nånting gjort och högen med kartonger bara växer med råvaror och produkter till min produktion av varor...och så klart har jag också glömt att ringa läkaren varje dag den här veckan. Men nästa år har jag nog tid att boka in ett läkarbesök..måste kolla kalendern!

Nä nu skiter vi det här och tar vi helg och hoppas att både snor och hosta försvinner innan nästa vecka!

Tack å hej från en sjuk tjej!
När morsan hamnade i tidningen

2018-12-08 22:46
Från mrs_filipssoncarpemo

Första dagen på julmarknaden blev en dag jag sent kommer att glömma. En timme efter att jag öppnat så kliver en journalist in och säger hej.

Jag har aldrig blivit intervjuad förut, blev nervös, fick tunghäfta men till slut släppte nervositeten och jag fick fram allt jag ville förmedla...Vilken grej alltså! Tänk att hans nyhetschef i umeå hade snappat upp vår annons på Facebook och tyckte att det lät intressant med en julmarknad på kyrkstan i Vilhelmina!
Dessutom blev jag även intervjuad ang öppningen av min butik, det trodde jag aldrig! Man kan väl inte få bättre marknadsföring och reklam än att få stå med i självaste VK och Folkbladet på en och samma gång.

Tänk att lilla jag blev uppmärksammad på detta vis, ja det är ju helt fantastiskt!
Tänk om det kommer ännu mer folk i morgon efter att det stod om vår julmarknad i tidningen. Jag hoppas verkligen det iaf. För det är så himla fint och mysigt på Casa Nordan och det finns så my ner fint att handla. Hade jag själv inte vart med och anordnat denna marknad hade jag nog bara känt wow och jag hade nog shoppat mer än va ja egentligen haft råd med. För sånt här är så himla häftigt! Allt vi säljer är skapat med kärlek, alla saker är handgjorda och alla saker är till för att säljas och göra andra människor glada.

Vi är nämligen två drivna småbarns morsor som över en natt bestämde oss för att hålla i en julmarknad, då det inte skulle hållas någon julmarknad på folketshus som det gjort tidigare år. Detta bestämde vi alltså mitt i slut planeringen av utställningen som vi hade vernissage för på skyltsöndagen. Med oss fick vi 4 andra otroligt begåvade hantverkare och jag är så stolt över att få sälja deras så fina konstverk i min blivande butik.

För mig är det här så stort, och för varje människa som kommer in och berömmer vårt initiativ blir jag så varm och glad i hela själen och det fyller mig med så mycket glad och härlig energi! Vi klarade det trott sjukdom hos både oss själva och våra barn, trotts tidspress och stressande själar så rodde vi i land även fast vi inte kunde hålla i någon barnfotografering, men det blev bra ändå! För hade jag och Jenny bestämt oss för något då gör vi det och satsar allt vi har och lite till för att det ska bli så bra som möjligt!Skulle man vilja gå in och läsa artikeln om vårt initiativ till den mysigaste julmarknaden i Vilhelmina så gå in här och läs:
https://www.vk.se/2598183/fixade-en-egen-mysig-julmarknad-i-kyrkstan

Gör om gör rätt, sa morsan åt sig själv, när hon insåg hur nära det var till ...

2018-12-07 00:30
Från mrs_filipssoncarpemo

Min senaste Gahkku blev inte alls nöjd med, skulle inte ens ha kallad den Gahkku utan mer mjukkaka. För mig är Gahkku lite halv hårt och så där härligt segt som man får slita lös en bit med tänderna. Smakade ska vara välbalanserad i både sött och salt och den ska ha en härlig gyllenbrun färg. Det mina damer och herrar får man INTE med en elektrisk stekhäll! Men nu har jag provat och nu vet ja att jag aldrig mer i hela mitt liv ska använda mig av den när jag ska baka Gahkku..man lär sig ju av sina misstag.

Nu blev ju inte det andra brödet äckligt eller så, har bara hört folk som tycker att det varit gott, så det är ju positivit. men det blev inte som jag tänkt precis så jag blev helt enkelt inte nöjd, så ja jag tillägnade kvällen med att baka en hel hög med nya kakor och demon blev exakt så som ja ville ha dom!

Några av dessa skönheter ska få skickas ner till Stockholm tillsammans med ett gäng saffransskorpor. Och nästa vecka ska 6 flaskor glögg skickas ända ner till Skövde.
Visst är det väl fantastiskt att folk så himla långt borta hör av sig och vill beställa av mig!? Jag blir nästan helt rörd. Det trodde jag verkligen inte.

I helgen hoppas jag att jag ska få sälja många produkter, har slitit som en tok för att få ihop allt till helgen, åh än är jag inte klar...tur man tycker det är kul, annars hade det känts lite halv träligt.

Nästa vecka äre bara på’t igen, då ska det tillverkas produkter till invigningen den 21 Dec! Shit va ja längtar, 14 dagar hoppas jag vill gå sjukt fort nu...fast vänta lite nu...om 14 dagar har jag invigningen och den är 3 dagar innan julafton....14+3 blir.....wwwhhhhaaaat!!!! Äre bara 17 dagar kvar till Julafton!?!? Shit det har jag helt missat i min lilla tillverkningsbubbla...nu kanske det börjar vara dags att bestämma vad man ska sina barn i julklapp?!

Så vad ska man ge sina barn i julklapp då? Dom har ju allt? Ska man istället tänka vad ska man INTE köpa? Blir det lättare då? Fasen va svårt jag tycker att det är med julklappar och jag gruvar mig varje år!
Men nåt jag iaf längtar efter varje år är uppesittarkvällen....då fixas skinkan, det dricks sjuka mängder julmust, det kokas knäck och chokladkola, käkas skumtomtar, vi vuxna har julölsprovning och det spelas Bingolotto hela kvällen och långt in på natten. Och när barnen somnat slår jag och pappan i huset in alla julklappar och gör i ordning för julaftonsmorgen..då ska det letad paket och käkas tomtegröt till frukost!


Oj nu fick ja minsann lite julkänslan ändå, i år har jag nämligen inte vart så taggad på julen. Jag är bara nöjd över att ha min bror här så pyntet och sånt har inte varit viktigt. Men ikväll har barnen och pappan i huset städat och pyntat fint medan jag bakade, det blev faktiskt mysigt med alla tomtar och fönsterlampor och sånt. Det fåt vara bra så, vi behöver inget mer, för vi har varann och det är det absolut viktigaste tycker jag. Ja då är det faktiskt skit samma att jag inte beställt matchande finkläder till barnen eller att samlar tomtarna faktiskt inte står i årtals ordning eller om jag inte har satt upp röda band runt mina vita året-runt-gardiner..nä för vi får nog jul ändå!

Nu är det iaf go natt! I morgon ska jag baka det sista inför marknaden och det bara måste bli bra så då måste jag vara ( förhoppningsvis) pigg och ( förhoppningsvis ) kry, för den här förkylningen tar snart knäcken på mig! Tur ja får vila lite nästa vecka ändå.


”Ett steg närmare”

2018-12-05 21:10
Från mrs_filipssoncarpemo

Nu är jag ännu ett steg närmare invigningen. Fotografierna är valda för utställningen och jag har beställt förstoringarna. Har en hel del produkter att tillverka, men har kommit en bit på vägen..men det ska bara bli roligt iaf.. Har fjärilar i hela kroppen samtidigt som jag är förväntans full och lite små skraj på samma gång..men det är kanske inte så konstigt, jag har ju aldrig gjort nåt sånt här förut, då äre väl kanske inte så konstigt att man känner sig lite små skakis i brallan. Men jag har världens bästa människor bredvid som stöttar och peppar så jag vet att det här kommer bli så jävla grymt! Och jag har nog den bästa och mysigaste arbetsplatsen någonsin, och utsikten, ja den är inte att leka med!

Idag på Casa Nordan fick jag lite saker tillverkade, nu skulle jag bara behövt göra ett gäng till. Ska nu därför sätta mig och beställa lite mer material och njuta av en god kopp te, i väntan på att maken sovit ner bebisen. För sen ska vi slänga oss i soffan och titta på nyaste avsnittet av ”Jägarna”.”Julmarknad på Casa Nordan”

2018-12-03 13:58
Från mrs_filipssoncarpemo

il grande finale på utställningen av Fotograferna från Glesbygden avslutas med den helt säkert mysigaste julmarknaden någonsin!
Tänk att få fylla Casa Nordan med liv och rörelse ännu en gång, det är ju helt fantastiskt!

I helgen kommer det att finnas hantverk av sjukt begåvade hantverkare från Vilhelminas vackra glesbygd..några kommer dessutom att finnas på plats!
...och självklart kommer det att finnas Fotokonst till sjukt bra priser! Vem skulle inte bli glad av att få en tavla med vackra pärlemormoln som dansar likt änglar på himlen eller en vacker vintertavla i julklapp eller födelsedags present? Eller varför inte ett present kort på en avslappnande massage av Jenny-Gunay!
För ska man köpa julklappar nånting så är det nu man ska passa på, för det här tillfället är unikt!

Det kommer också att finnas möjlighet för gratis Barnfotografering under Lördagen. Det går inte att förboka sin plats, utan vi fotograferar barnen i turordning.

Jag hoppas att många sprider ryktet! Skulle vara så kul om det är många som kommer.

”Det är hit man kommer om man vill vara sig själv en stund!”

2018-12-02 23:57
Från mrs_filipssoncarpemo

Här håller vi till tillsammans i veckan och snart även många veckor framåt..I Vilhelminas vackra kyrkstad. Här har vi fotoutställning och konstcafe.

Hit kan man komma om man vill slappna av och bara njuta av den fantastiska miljön kyrkstan har att erbjuda och om man bara vill vara sig själv en stund.
Här kan man också köpa en rykande het kopp ekologiskt kaffe eller en kopp äkta chaite gjord på endast ekologiska kryddor helt utan konstigheter..det är dessutom fruktansvärt gott och bra för kroppen.

Här ingår också alltid påtår till den varma drycken kommer man alltid att kunna köpa till en kaka eller hemgjord skorpa att doppa i...och man får sitta hur länge man vill och behöver, för vi har öppet till kl 17 måndag-Fredag i veckan...
Och till helgen blir det en grande finale delux på vår aktuella utställning..något som man absolut inte vill missa, speciellt inte om man är förälder..mer om det kommer att kunna läsas på vår Facebook sida ”Fotograferna från Glesbygden” i morgon så håll utkik!

Dagens första besökare var min mormor och morfar, som kom enda från Yttervik utanför Tärnaby. Fast egentligen kommer dom från Västerås.
Dom är dessutom dom första från min sida av släkten som kommer och beskådar min konst. Det gjorde mig glad enda in i själen, att få visa morfar min konst betydde väldigt mycket ska ni veta.
Enda sen jag varit liten har jag varit fascinerad av morfars stora häftiga kamera. Förstå vilken känsla när man fick låna kameran som en liten klicka och gå ut och ta kort på allt och ingenting, ja då var man stor och stolt.

Det är morfar som har lärt mig allt jag kan inom fotografering så tack vare morfar och tack vare Jenny så har jag i detta nu kunnat producerat en alldeles egen och unik fotoutställning som jag ska ha på invigningen av min butik.
Tack Jenny för att du får mig att våga och tro på mig själv och tack morfar för allt du lärt mig..och lånet sv din kamera alla gånger jag varit liten och velat låna den...utan er hade jag aldrig haft någon utställning och jag hade heller öppnat ett eget fotogalleri.
Nu är jag i gång, jag tror på mig själv och jag vågar..och det här är bara början!

I morgon är en ny dag i galleriet och det är verkligen något jag ser framemot, för i morgon ska min bror följa med mig och vara med mig hela dagen..och dessutom kommer jag att fortfölja Gahkku, hembakat gofika och dessutom ekologisk hemgjord glögg...och den vill man inte gå miste om det lovar jag!

Ses i morgon mellan 10-17 på Storgatan 11c, Kyrkstan i Vilhelmina!

”Vilhelminas Fotografiska”

2018-12-02 03:00
Från mrs_filipssoncarpemo

För inte ens ett års sedan öppnade min Jenny Casa Nordan på kyrkstan i Vilhelmina.
På invigningen stod vi och pratade drömmar, om att det hade varit häftigt att göra Casa Nordan till Vilhelminas ”Fotografiska” (Både jag och Jenny älskar fotografiska i Stockholm nämligen).

Drömma kan man ju alltid göra tänkte jag, men redan 5 månader efter dröm-pratet hade vi får första fotoutställning tillsammans. Helt sjukt mycket folk kom och besökte vår utställning, hela 643 unika besökare från hela världen. Wow säger jag bara, vilken grej!

Och nu 10 månader efter att Jenny öppnat Casa Nordan så ska vi ha vår andra fotoutställning, men inte längre som Jenny-Gunay & Hannah Carpemo utan som ”Fotograferna från Glesbygden”!
Det är så himla roligt och det blir så fint när vi sätter ihop våran konst tillsammans. Dom gifter sig så otroligt bra ihop då både jag och Jenny har lite samma fotografiska tänk..och det bästa är att hon lär mig något nytt varje gång, varje dag och hela tiden. Det är det som gör det så bra med oss, vi är så lika fast ändå så olika..vi är liksom bara bäst tillsammans...och snart har vi faktiskt förvandlat Casa Nordan till Vilhelminas ”Fotografiska” på riktigt!

Hoppas att ni kommer in och kikar i idag..söndag den 2 December, Vi har öppet mellan 12 och 18!
vi har en liten caféhörna också, med hembakat gofika, ekologiskt te och kaffe, Festis och julmust till dom små besökarna. Jag kommer även att sälja Gahkku och hemgjord saftglögg...

Vi har dessutom en tävling man inte får missa så varmt välkomna in till oss!

För dig som inte vet så finns Casa Nordan på Storgatan 11C, kyrkstan i Vilhelmina!

Glad första advent på er!

”När mammans demens slår till”

2018-12-01 00:41
Från mrs_filipssoncarpemo

Idag blev jag påmind om att det faktiskt är 1 december i morgon (!Fuuuuck!). Självklart hade jag glömt köpa julkalendrar till ungarna och adventskalendrar till dom två stora ( dom andra två hade jag redan köpt till), tomtegröt, julskinka och julmust så jag panik åkte ner till en kaos artat Vilhelmina för att inhandla allt ja behövde inför 1 december frukosten i morgon. Hade jag inte fått en påminnelse om att jag hade paket så hade jag nog aldrig kopplat vilken dag det var i morgon....

Men vad kom jag hem med kanske du undrar? Jo glad i hågen kom jag hem med 6 glasflaskor till min hemmagjorda glögg, ett fleece-ställ Bebisen, ett lypsyl och tre tv/radio kalendrar...men ingen skinka, inga risgryn, ingen julmust OCH INGA JÄVLA ADVENTSKALENDRAR! ” Gud förbannat Hannah Filipsson Carpemo...ATT DU INTE SKÄMS KVINNA!”

Undra hur jag ska försöka slingra mig ur den här knipan nu då...ska jag ge små tjejerna varsin adventskalender och sen säga till dom två stora att ” nä men tyvärr så blev ni för gamla för sånt..lite tvärt..jo ja vet att ni skulle skriva högt upp på önskelistan vilken kalender ni skulle vilja önska er..men det är ju det som är det fina med just önskelistor, att man önskar sig saker och då betyder det ju inte att man ska få allt som står...ja jag vet att jag är världens mest för virrade mamma, men det går över..kanske..nångång..jag jobbar på det iaf!....ja jag vet att ni alltid brukar få en varje år...mmm jag förstår, det är orättvist, men vet du hjärtat..livet ska vara orättvist i bland..det är mycket som jag med vill ha men man kan inte alltid få som man vill....”

...eller så skiter ja i att ge dom någon i år och så skänker jag bort dom till nåt barn vars föräldrar kanske inte har råd, eller varit lika förvirrad som jag och helt glömt bort att köpa. Ja det tror jag blir absolut enklast av allt...speciellt om jag inte vill hamna på skitminus hos ungarna..för vem vill ligga där å skräpa så här nära jul och allt..det känns ju onödigt!
Och vet ni...dom får ju trotts allt en adventsbok av Nissen i morgon, du vet en sån där 1 kapitel/dag enda fram till julaftons bok..som jag också hade glömt bort att jag hade köpt så tack OK/Q8 Vilhelmina för sms avin på mina paket idag....ni räddade just mitt kära lilla liv!

Och nä Nissen kommer inte komma varje dag fram till julafton i år, nä för i fjol slutade det med att ungarna slogs, grina, fick panik och hade sig när det var dags att öppna dagens kuvert och aktiviteterna blev trååååååkiga och ingen ville vara med till slut...( vem vill hitta på nåt kul tillsammans varje dag fram till julafton liksom?!)
Så nä...nu har ja sagt åt Nisse att han bara får komma nån gång i bland, som en liten överraskning..om Nissen kommer ihåg..eller ja menar om barnen vart snälla mot varann ( läs mig!)

Å fan..nu kom ja på en till sak jag glömt...julpyntet, jag skulle ju ha julpyntat till första december men det har jag ju inte gjort, skulle ha beställt julgardiner också med det är inte heller gjort. Jaja det är väl en dag i morgon också! Å nä jag kommer inte heller att laga all julmat själv i år..


•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Känner du föresten någon familj som bor i Vilhelmina och kanske inte har det så bra ställt och som inte har pengar över till någon adventskalender till sitt barn? Maila då till [email protected] eller skriv till mig på Facebook! Jag har två st, en Pippi Långstrump och en pixie kalender.

•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

”Happy Humpday!”

2018-11-29 00:07
Från mrs_filipssoncarpemo

Jag längtar tills en dag då jag kan gå ut i skogen och fotografera en hel dag för att samla material till kommande utställningar och event.
Då ska jag ha med mig lite fika i ryggsäcken, vovven vid min sida och kameran i högsta hugg i jakten på den perfekta bilden..
För helt plötsligt när man går där ute under fria ser ja nånting och tänker..”Wow!”..och vipps så får man det där wow’et på bild. Vinter och höst tycker jag allra bäst om att fota, speciellt dom vackert dansande himlafenomenet pärlemormolnen, som man kan se emellan åt här uppe.. dom ser ut som änglar som svävar uppe i himlen, det är så förtrollande vackert..precis som snökristaller som glittrar i ljusets sken. Sånt blir jag så löjligt lycklig utav när jag fångar det på bild. Det ger mig liksom frid i själen!

Lite av det som jag fotar på vintern är med i min och Jennys fotoutställning på Casa Nordan. Jag längtar efter att få rama in mina fotografier och få sätta upp dom på väggen i min blivande butik och fotogalleri..det ska också bli spännande att se hur besökarna upplever min konst denna gången, är lika nervös som första gången, men jag tycker själv att det är vackert och det känns faktiskt allra bäst, att jag är stolt över det jag gör!

Blev också väldigt nöjd med bakningen idag, 100 pepparkakor och två plåtar saffransbullar med mandelmassa och vanilj...än fast jag ligger efter nå fruktansvärt i planeringen och jag skulle va kommit betydligt längre på väg så här långt..men nu försöker jag gilla läget, det jag hinner det hinner jag och det andra får ja väl hoppas att jag hinner någon annan gång i stället. Men det hade ju varit kul om jag hade fått ihop lite mera bakverk att kunna sälja än bara 3 sorter. Är det konstcafe så är det!

Detta står just nu på min arbetslista...
•Gahkku
•smörbullar
• 2 sorters glögg
•Knäckebröd med kanel och choklad
•Chokladkola
•Rågkakor
•Vörtbröd
•2 kund beställda rulltårtor
•Långpannekaka
•Chokladkaka med havssalt
•virka en jävla massa trasor..
Och en hel hög med andra saker som ska hinnas med..

...men det borde jag ju hinna, det är ju många nätter kvar till på söndag!” Jag gjorde det! ”

2018-11-28 00:14
Från mrs_filipssoncarpemo

Julen står för dörren och det är dags att börja med julbakandet. I år blir det mycket bakning, till oss själva, till min butik och kanske till någon kund som inte har tid, ork eller lust att stå och baka en massa utan tycker det är bättre att någon annan gör det.

Idag har jag varit flitig då pappan i huset tog över inskolningen av 1 åringen...så Just nu står två flaskor glögg i kylen, en svartvinbär & lingon glögg och en saffran, honung & chai glögg..dom är ett experiment inför försäljningen på ”Skyltsöndagen på Casa Nordan”...och jag kan säga som så att det blev två himla goda expriment! Så dom ska jag göra mer av på lördag.
I kylen står också en skål med härlig hemgjord och nästan helt ekologisk pepparkaksdeg och gottar till sig och så står det en plåt med saffransskorpor i ugnen och torkar. Ja dom är nästan också helt ekologiska, allt jag gör strävar jag efter att kunna göra helt ekologiskt men ibland finns det inte ekologiska alternativ och då får man vara glad ändå.
I morgon ska det alltså paketeras skorpor och bakas ca 300 små fina pepparkakor. Sen måste jag hinna med några saffransbullar också och rabarbersaft förstås!

Jag har fortfarande så sjukt svårt att förstå att jag faktiskt i detta nu, motton bakning, sjuka barn, skolbarn, förskolebarn, syskonbesök och julpyntande så håller på att förbereda för min andra fotoutställning plus att jag håller på att planera ett nästkommande event på Kyrkstan OCH det roligaste av allt...förbereder för öppningen av ”Hannah Carpemo’s Gårdsbutik & Galleri”...Visst är det häftigt, men än fast jag har det på papper, att jag faktiskt är egen företagare känns det så overkligt och så förbannat roligt på en och samma gång!

Har aldrig känt mig så kreativ och driven som nu, idéerna bara ploppar upp och anteckningsblocken är fullproppade med saker jag vill göra till butiken, det är bara tiden som inte räcker till, men snart så..när allt är i gång och barnen är friska och på skola och förskola då ska jag skapa, baka, odla, fotografera och sälja! Allt jag drömt om i så många år är inte längre någon dröm, det är verklighet och jag mår så himla bra där jag är nu!


”Tack Livet!”

2018-10-20 23:06
Från mrs_filipssoncarpemo

Ikväll kom frågan jag länge längtat efter ” mamma kan vi se en film tillsammans? ” frågan kom från 10 åringen och jag kände att jag nästan började gråta. ”Självklart kan vi se en film tillsammans, vilken film vill du se?”

Vi såg alltid filmer tillsammans när han och 9 åringen var små, en unge under varje arm eller dom två i famnen på varandra i soffan. ibland samma film om och om igen och i bland var det nya och i bland gamla. Mest var det 10 åringens grej, men vi gjorde fen till våran. något som han ”snöa in sig på”. Han gör lätt det med saker han tycker om o h fastnar för eller nyss har lärt sig och då är det bara det han vill göra just då och har svårt att göra annat. Det har ändå funkar bra, tills tv-spelandet kom in i livet. Så nu är det svårt att få fokus på annat, för det finns inget annat nu. Men vi kämpar och bryter när det blir för mycket.

Så i kväll blev jag så himla glad när han kom och tittade på mig med sina stora blå ögonen och frågade den enkla lilla frågan om jag ville se på film med honom. Tänk att man nästan kan börja gråta av en sån enkel liten, fast ganska stor, fråga! Så, när jag sovit ner småttingarna till sömns så myset vi ner oss i soffan med en kopp te och med överblivna chipssmulor från gårdagens fredagsmys. Sonen valde ”gåspappan” som film, sen kröp han ner under sitt täcke och låg på min arm och njöt, man såg det i hans ögon dom glittrade av glädje. 9 åringen hon låg på andra armen och njöt lika mycket hon...och mitt hjärta, ja det slog dubbelvolter av lycka och tacksamheten över livet svämmade över en smula.

Efter halva filmen somnade 10 åringen med ett leende på läpparna. Jag älskar att se honom så där glad, sprallig och lugn på samma gång. Än fast han inte fick spela ikväll så blev det bra ändå. Det brukar inte bli så men idag hände det äntligen! Min älskade pojk! Mina älskade barn, om dom bara visste hur mycket jag älskar dom och hur glad, lycklig och stolt jag är för att få vara deras mamma. Jag fick det bäst tillslut, men vi fick det absolut bäst tillsammans!

”Gahkku-en smak från sápmi”

2018-10-20 00:47
Från mrs_filipssoncarpemo

Många gånger får jag frågan om jag har samiskt påbrå, mem jag tror inte det även fast jag gärna hade haft det.
Jag är bara så fruktansvärt begeistrad över den samiska matkulturen. Det är riktig mat..på riktigt!

Ett av mina favorit bröd, det bästa brödet är det samiska tunnbrödet Gahkku. Det ger mig minnen från när jag var liten, när pappa kom hem från älgjakten i ammarnäs-fjällen tillsammans med Anders Skum. För varje gång han kom hem hade han med sig en massa kakor Gahkku i ryggsäcken. Stora tjocka sega och helt fantastiskt goda tunnbröd. Dom åt vi tillsammans med Bregott, lagrad ost och Earl Gray te.

Jag bakar inte Gahkku så ofta och är fortfarande i jakt på det perfekta receptet. Men det ska det bli ändring på, jag ska lära mig att kalva dom perfekt runa kakorna och jag ska hitta det receptet som mest liknar familjen Skum’s Gahkku. Minst en gång i månaden tänker jag baka Gahkku. Det är perfekt att ha i frysen, det håller länge och det smular inte sönder i jaktsäcken som vanligt tunnbröd kan göra.

Jag gräddar mina Gahkku i ugnen, många steker dom i stekpannan, men jag föredrar ugnen till mina kakor.
Innom kort kommer jag även investera i en elektrisk stekhäll, det kommer bli perfekt till mitt tunnbrödsbakning!
Det ska bli så kul att kunna sätta i gång med bakningen på riktigt och göra det jag länge drömt om. Man lever bara en gång och nu har jag fått chansen att leva min dröm och då greppar jag fast i det och satsat allt jag bara kan!

I morgon står det styckning på schemat, det betyder att vi får mer mat i frysen, mer närproducerat, ekologiskt och helt fantastiskt gott kött. 4 vuxna älgar ska styckas, kött ska malas och allt ska vägas och delas upp lika många delar. Tänk vilket lyx att få ha tillgång till sånna riktiga råvaror, bara utanför dörren!

”Klart som fan att jag kan!”

2018-10-11 21:22
Från mrs_filipssoncarpemo

Tunnelväxthuset är så gott som klart. High till oss ( mest min man )! Nu är det bara det roliga att fylla på med jord och planera till runt om.
”Hoppa in i grävar’n och flytta jorden där ifrån och hit, sen fyller jord i växthuset” bad mannen mig och jag sket halvt på mig av rädsla och tänkte...
”Nä men jag kan inte...” i en nanosekund..men ändrade mig och tänkte ” joooo! klart som fan ja kan!” För jag har ju faktiskt bestämt mig för att sluta tvivla på mig själv och bara köra på, så jag hoppade in i grävaren och flyttade högen, larvade boet grävaren till andra sidan växthuset, bytte skopa och larvade tillbaka och började fylla jord inne i växthuset. Wow! Ja jag gjorde det..jag snusade, lyssnade på hårdrock och körde grävmaskin i flera timmar och det var så sjukt kul...Fy fan vilken grym morsa jag är!

Under tiden jag grävde passade maken på att fräsa upp gräsmattan framför och runt växthuset. Jag ska nämligen förvandla den tråkiga baksidan som. I aldrig använder till en härlig örtaträdgård och jag är helt säker på att det kommer super fint.
Det ska göras staket av ris, det ska byggas trall och i växthuset ska jag bygga odlingsbänkar där mina fröer ska stå och växa till sig, sen ska det ordnas med alla odlingsbäddar.

Även fast jag längtar efter snön så hoppas jag att jag hinner klart innan det fryser till och börjar snöa allt för mycket. Men det blir vad det blir och jag hinner det jag hinner...

Har jag sagt att jag längtar till våren? Tur det snart är Januari så jag får börja lite smått Har så sjukt mycket att odla så nu skulle jag så gärna vilja sätta igång...kommer nog tjuvstarta med några fröer om jag får färdigt projektet som står näst på listan efter ankhuset.

Men i morgon står det jakt på schemat så kl 07.00 är det giv vakt uppe vid slaktboden..allt är packat och klart och jag är så redo man kan bli! kaffebryggaren är redo, kaffet som är kryddat med kardemumma och kanel kommer smaka grymme gott, min nya sändare står på laddning och alla kläder ligger redo nere.
Jag är helt säker på att det kommer bli en grym dag i skogen i morgon, jag ska njuta varenda sekund!

Gonatt!

”Ett renhorn eller två skulle sitta fint”

2018-10-11 09:20
Från mrs_filipssoncarpemo

Det tar sig, kronan är efter 11 år uppe på väggen, dit monterad av skytten själv. Kronan var min 20 års present av min far och den har en historia bakom sig. Den kronan som nu hänger på min vägg var egentligen inte den kronan jag skulle ha fått. Den jag skulle ha fått var från en oxe som sköts uppe i Ammarnäs fjällen, det var en oxe med en rejäl krona med hela 20 taggar, men helikoptern råkade av misstag knäcka den vid transporten ner från fjället så jag fick en 19 taggare istället. Men vad gör det när den är sjukt fin ändå och sitter som ett smäck ovan för min soffa. Det jag nu skulle vilja ha är ett gäng med renhorn för att binda ihop till en lampskärm.

Är det någon som sitter på en hög med horn? Hör gärna av er i sånna fall för jag köper gärna! Ni kan maila på : [email protected]”Någon gång skall vara den första”

2018-10-08 16:19
Från mrs_filipssoncarpemo

På gymnasiet gick jag Hotell och restaurang programmet på Malgomajskolan. Det var så sjukt roligt...om man får tänka tillbaka. Skulle alla dagar i veckan kunna gå om denna utbildning. Jag lärde mig sjukt mycket och trots min tunga tonårs period med depression och tunga tankar så klarade jag de tre åren och fick fantastiska betyg.
Kurserna jag löst är bl.a. Vinkunskap, konditori, servering, kökskunskap, företagsekonomi, småföretagande, näringslära, livsmedelshygien barkunskap, hotellkunskap mm jag hoppas verkligen att mina barn också väljer hotell och restaurang utbildningen på Malgomajskolan. Lärarna är dom bästa och det är fantastiskt kul! Många gånger har jag tänkt att jag kanske skulle ha sökt jobb där som vikarie men jag är för feg för det än fast jag vet att jag skulle tycka att det är sjukt roligt!

I tre år lagade jag sjukt mat, bakade en hel del och serverade en hel massa tallrikar med mat under mina lektioner. Efter jag gått ut skolan så fortsatte jag med bakningen och matlagningen och har bakat och lagat så sjukt mycket..men aldrig någonsin i hela mitt liv har jag bakat något så enkelt som en ...Rulltårta!
Har aldrig vågat för jag har trott att rulltårta har varit så sjukt svårt, men alltså! Det var nog den godaste kakan och framför allt den absolut enklaste kakan jag bakat...Och snygg blev den också!

Ungarna tyckte att den var skit god, fick hejda dom annars hade dom nog ätit upp hela! Kommer definitivt bli fler rulltårtor bakade i mitt kök i framtiden.

Rulltårta
3 ägg
1.5 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten

Fyllning;
Valfri sylt ( jag hade jordgubbsgele och äppelmos)

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
Blanda bakpulver och mjöl och vänd ner i ägg/sockerfluffet och tillsätt vatten.

Höll ner smeten på plåten och grädda i mitten av ugnen i 5 min

Ta ut kakan ur ugnen och sockra ovansidan. Vänd över kakan på ett nytt papper med sockret ner.
Dra lös papperet försiktigt, använd lite vatten på en pensel om det skulle sista fast.

Bred på sylten och börja rulla ihop genom att rulla kakan mot dig med och hjälp att rulla med bakplåtspapperet spänner du till en fin rulle och för att det ska vara korrekt ska vecket ligga underst.

Inte alls svårt, busenkelt och fantastiskt gott!
Lycka till!

”Skogen- Det vilda skafferiet”

2018-10-08 01:08
Från mrs_filipssoncarpemo

Allt man behöver för en tur skogen, enligt fem-åringen i familjen:

•En vattenflaska, om man blir törstig
•Pärllådan, om man behöver vila sig och inte får tråkigt när man vilar
•En burk, som man kan lägga det man hittar i
•Tändstickare, om man fryser och behöver göra eld

Hon är klok den där fem-åringen och det är en fröjd att ha med henne ut i skogen. Hon har en fantasi utan dess like, och det är otroligt roligt att höra hennes tankar och idéer om hur saker och ting fungerar i hennes värld.

”Mamma, det här trädet är dött. Hör du, den har sugit åt sig för mycket vätska så det har ruttnat, träd gör så ibland”

”Varför är dom här buskarna så taggiga och sticks? Är det för att fåglarna inte ska ta dens bär eller?”

”Nu måste jag gå och hämta tändstickaren, det börjar kännas kallt förstår du och då måste man göra eld”

Idag gick vi ut i det vilda för att plocka enbär som vi ska torka och ha till tex inläggningar, matlagning och kanske något annat kul pyssel i vinter..men än var vi lite tidigt ute för det mesta var fortfarande omoget så vingård återkomma lite senare och hoppas på större skörd då istället.

Tänk va mycket gott det finns i skogen som jag aldrig egentligen har brytt mig om tidigare. Om man bara visste hälften av allt ätbart från skogen så hade jag varit överlycklig. Har börjat läsa på lite och jag har hunnit gett i från mig många ”wow va häftigt” idag och skrivit upp en massa intressanta saker att prova med råvaror bara från skogen, för skogen är faktiskt som ett enda stort vilt skafferi. Där finns allt man egentligen behöver!

Innan frosten och lite tidigare på hösten, här uppe i norr, finns ju nästan allt man behöver till sitt skafferi som bl.a. svamp, ätbara blommor, rönnbär, lingon, kråkbär, blåbär, hallon och tranbär. Det är ju helt otroligt så nyttigt det är också och alldeles gratis! Men i år har det varit ett dåligt bär och plock år för oss. Vi fick endast ihop några liter lingon och blåbär så lingonen är redan slut och vintern har knappt börjat. Vi äter lingon till allt nästan, det är så otroligt gott med rårörda lingon till en salt och god köttgryta, till ugnspannkakan, till blodpuddingen och till mina goda frikadeller och det är så himla gott att stoppa i en halv näven lingon i ett riktigt grovt och saftigt bröd...Men vi får helt enkelt klara oss och hoppas på ett bättre bär och plock år nästa år istället!

I morgon har jag tänkt en tur ut i vilda igen, och då för att plocka lite granbarr, vad det ska bli avslöjar jag inte än men spännande kommer det att bli..Fortsättning följer så att säga.


”Jag lever min dröm”

2018-10-06 22:22
Från mrs_filipssoncarpemo

Ni kanske hur det kan vara att ha 4 barn i olika utvecklings faser i livet, ett hem fullt av grejer, pms och en envis förkylning som ställer till det med värk i varenda liten kroppsdel, ja det kan ju verkligen vara drygt ibland...men än hur drygt det kan kännas emellan åt så känner jag mig ändå enormt tacksam till livet.
Jag är där jag länge önskat att jag vore, jag har en plan och varje dag är ett steg närmare min livs stora dröm om självhushåll!

Jag har sagt till mig själv att jag ska sluta tvivla på mig själv, sluta tänka och drömma och börja göra allt jag drömmer om istället. Vill jag något så ska jag göra det också, inget ska hindra mig. Man lever bara en gång och man lär sig inget om man inte vågar att prova, så nu är det färdig drömt, nu är det dags att ta tag i alla drömmar och börja uppfylla dom på riktigt...och jag är faktiskt en bra bit på väg redan och det känns så fantastiskt roligt.

Idag har gjort en ritning på mitt nästa projekt som ska byggas när vi monterat färdigt växthuset. Jag ska nämligen bygga ett ankhus. Ankhusets utformning är inspirerat av Bonderøven Frank. Huset ska vara lätt att städa och lätt att bygga ut om man vill skaffa fler ankor och framförallt ska det vara lätt att flytta på. Jag ska ha två sorters ankor, Penking- och löpankor. Pekingankorna ska få bo i det ankhuset jag ska bygga medan löpankorna ska få bo tillsammans med hönsen.

Ankorna ska jag använda som både gräsklippare, sällskapsdjur samt framförallt matdjur, förstå va bra att inte behöva köpa industri kyckling utan istället kunna få slakta och äta anka och kyckling som fått gå runt här hemma och käkat gräs, fått sprätta fritt och fått enormt mycket kärlek och frisk luft. Det ska verkligen bli häftigt att få ha ankor också på gården och är så glad att grannfrun i byn ska hjälpa mig att kläcka fram dessa godingar till mig.
För ett hem fullt med ungar och en gård full med liv måste ju vara bland det bästa som finns här i livet!

Nästa år kommer verkligen bli ett händelserikt,
häftigt och spännande år. Det ska ju odlas otroligt mycket grönsaker och rotfrukter och så ska potatislandet utökas. Har därför redan nu börjat att sorterat mina fröer i månads ordning, så jag vet vart jag ska börja och med vad när det börjar vara dags att börja odla nästa år.
Jag längtar verkligen tills mina förer från Camilla Plum kommer, då har jag 93 fröpåsar till att sortera. Skulle bara haft en bra byrå eller frölåda att lägga alla fröpåsar i, för en sak är jag nog ganska tvär säker på att alla påsar inte kommer att rymmas i min nuvarande fina plåtlåda som jag hittat i Magnhilds för många år sedan. Så jag får nog bygga en egen frölåda med 12 fack, ett fack för varje månad så man har en bra överblick.

Varför har jag köpt så mycket fröer kanske man undrar? Jo det är nämligen så att jag har en dröm om att kunna odla så mycket så att jag förhoppningsvis kan få grönsaker över så jag kan sälja både färska och fermenterade grönsaker, samt att kunna torka blommor och örter för att göra eget te, saft och andra roliga saker från gården...och då gäller det ju att våga satsa och sen bara köra på!
Jag tänker dock inte ha allt för höga förhoppningar, lyckas jag så är ju det fantastiskt annars är det bara att göra om och göra rätt till nästa år....

Men hade det inte det varit mysigt att ha en liten höstmarknad här i byn där man kan köpa grönsaker, ägg, bröd, saft, te och andra ekologiska och hemgjorda saker?
”Leta talk about bread baby!”

2018-10-04 09:40
Från mrs_filipssoncarpemo

”Över natten jästa frukostbollar”
10 st

25 g jäst ( 1/2 paket)
500g kallt vatten
600g Vetemjöl & Rågsikt ( blandat) + lite mer
2 msk olja ( kom på att jag glömde det i går!)
Flingsalt

Gör så här:

PÅ KVÄLLEN:
Lös upp jästen med det kalla vattnet och tillsätt salt olja och mjöl. Rör ihop så degen blir smidig men samtidigt lös. Pudra över lite mjöl och ställ in i kylskåpet med något sorts lock, jag tog aluminiumfolie och det funkade i brist på plastfolie.
Låt stå i kylen över natten.

PÅ MORGONEN:
Sätt ugnen på 275grader. Ställ in en plåt på värmning och en ugnsform i botten på ugnen.
Ta ur bunken ur kylen och höll ut degen på ett mjölat bakbord. Knåda inte degen, vänd den bara i lite mjöl. Dela degen i 10 delar och vik ihop till ”slarviga bollar” och lägg dom på ett bakplåtspapper.
Låt bollarna vila lite medan ugnen blir ordentligt varm.

När ugnen är varm skynda in med bollarna och häll på ett glas kallt vatten i ugnsformen och skynda att stänga ugnsluckan så ångan stannar i ugnen och gör bollarna så där frasiga och krispiga på ytan.

Grädda bollarna i ca 20 min och låt dom sedan kallna på plåten.

Det är verkligen värt att kliva upp mycket tidigare än vanligt för att smyga ner i köket på morgonen, tända ljus, koka kaffe och grädda en plåt med bröd så barnen får nygräddat bröd till frukost och färska mackor att ha i ”fruktlådan” på skolan.

Att göra sånna här kalljästa bröd är ju verkligen super smidigt, man rör bara ihop degen på kvällen, tar knappt 5 min, sen ställer man antingen in hela degen i kylen och delat upp degen på morgonen eller så de delar man upp degen direkt och lägger bollarna på en plåt med plast över och så har man dom färdiga att grädda direkt på morgonen. Det gör man som man vill, beroende på hur mycket tid man har på morgon.

Nu har jag provat båda sätten och jag föredrar nog att få sätta in en redan färdig plåt med bollar i ugnen, men då är det svårare att värma plåten. Så ja man gör som man vill.

Det är just det jag tycker är så bra med bröd, man gör lite som man själv vill, man tager vad man haver och vipps så blir det ett eget unikt bröd. Har du kanske provat att baka ett morotsbröd med apelsinjuice som degvätskan? Eller kanske ett bröd med färska örter, salt, soltorkade tomater eller ett saftigt rotfruktsbröd till köttsoppan? Man kan ju liksom blanda hej vilt, bra va!

Jag gillar dock enkla bröd med enkla smaker, med bara mjöl, jäst, salt, vatten och olja. Dom kan man också variera beroende på hur mycket man knådar och inte, beroende på hur länge degen får jäsa, om man penslar degen eller inte och hur man gräddar brödet.

Ett annat bröd jag tycker är snabbt och smidigt men kräver längre tid i ugnen och som man bakar nästan bara på hösten och vintern är ju Fillimpan. Ett bröd baserat på rågsikt, sirap och med filmjölk som degvätskan och en blandning av bakpulver och bikarbonat som jäsmedel.

Det brödet kan man också variera helt utifrån tycke, smak och vad man har i skafferiet. Vill man ha en len och fluffig då väljer man endast rågsikt vill man ha grövre så blandar man i tex havrekross, grahamsmjöl, havregryn och vetekli. I fillimpa är det också gott att blanda i torkad frukt eller frysta lingon när man gör brödet av den grövre sorten. Då behöver man inte heller tillsätta så mycket sirap då den torkade frukten är så himla söt i sig. Mina barn älskar fillimpa, slurp säger det så är det slut!


När mina mjöler kommer ska jag ju göra en surdeg, har provat att göra surdegar förut men inte lyckats så bra, eller faktiskt inte alls. Men nu har jag mycket mjöl att ”göra rätt på” för jag har bestämt att jag ska lära mig det här med surdegsbröd, för med en surdeg kan man nämligen skippa jästen, fiffigt va! Och det bästa med surdegsbröd är så klart smaken, bubblorna och den frasiga smakrika skorpan på brödet och att man faktiskt inte behöver annat än mjöl, vatten och salt, sånt gillar jag, enkelt ska det vara!
Något mer som jag ska prova är ett riktigt grovt och mörkt Danskt Rågbröd! Det är ett bröd som ska först stå i 12 timmar och sen gräddas i 24 timmar så det ska verkligen bli spännande att testa.


”Øko ska det va!”

2018-10-03 08:55
Från mrs_filipssoncarpemo

Morgonkaffet smakar absolut bäst med en skiva färskt hembakat vackert bröd. Jag tycker att det är löjligt kul med brödbak och jag hade så gärna velat ha en bagarstuga på gården. Kanske måste ta ett snack med min far som är helt galet duktig på timmring, vem skulle inte vilja ha en liten timmrad bagarstuga på gården?
Men så länge får jag nöja mig med min vanliga ugn och så får jag köpa mig en baksten. Det borde också ge ett bra bakresultat. Jag bakar så pass mycket så det hade varit kul att testa, så en baksten får komma på Novembers inköpslista


Jag längtar helt galet till mina mjöler kommer så jag kan sätta igång och baka riktigt fina bröd, det första jag ska göra är att sätta en surdeg på ett stenmalet rågmjöl som inte innehåller nåt annat än just rent rågmjöl från Orga Kvarn och så ekologisk honung ( finns det någon biodlare i Vilhelmina?).
För från och med snart kommer jag bara att baka ekologiskt och fritt från skit. Trädgårdslandet ska också vara helt utan bekämpningsmedel och skit ämnen, lika så i hönskåken..där ska hönorna endast få ekologiskt foder, så mina ägg kommer just att vara ekologiska.

Att välja ekologiskt är ju egentligen inte svårt, det är mer en kostandasfråga tycker jag. Nu kryllar det av ekologiska varor i butikerna och utbudet har vuxit med året, men det är ju attans dyrt.
Nu resonerar jag som så att vi har kött fulla frysen och har vi inte kött så köper vi naturbetat nötkött från slussfors, vi har potatis fulla matkällaren, snart egna ägg och nästa år förhoppningsvis egna goda fina grönsaker..och bär och svamp finns det fulla skogen ( bara man hinner ut i dit )...så det vi egentligen bara behöver köpa är salt, katt/hund/hönskäk, mejeriprodukter, välling, blöjor, fredagsmys och lördags, toapapper, tandkräm och frukt..typ! Vi har ju alltså då dragit ner på enormt stor kostnad så då tänkte jag att då kan man gott välja ekologiska alternativ när man ändå inte behöver handla så mycket.
Helst av allt skulle jag vilja köpa mjölk av någon bonde nära mig ( går säkert har bara inte frågat) och göra mitt eget smör osv så man slipper fara på affären så mycket, men det kanske blir så en vacker dag, den som lever får se.” oktober den 1.a”

2018-10-02 09:12
Från mrs_filipssoncarpemo

Det här är katten Dunder, fast av nån konstig anledning kallar jag honom Gunder. Han är vår nya familjemedlem och alla vill gärna vara med Gunder..eller ja mena Dunder samtidigt och helt hela tiden.
Vi är så glada att han har fått flytta till oss!

Den där första oktoberdagen var enormt vacker. Solen sken, marken var täckt av frost på morgonen och humöret var på top. Hösten är en så vacker årstid, man blir liksom så glad i hela kroppen och då får jag sån enorm energi.

Att ha en gård fullt med sysslor hela dagarna är precis vad jag behöver, då behöver man aldrig vara göra lös...om man nu kan bli göra lös med 4 härliga ungar i huset, som har 4 olika behöv med 4 olika humör.
Att vara hemmafru kan vara så jävulskt tråkigt men mesta dels av tiden hemma är riktigt härligt så det väger upp varandra bra. Det gäller bara att ha en bra planering och sen brukar allt gå bra, men utan planering blir det lätt kaos, men det brukar ordna sig rätt bra ändå.

Nu är det inte mycket kvar ute att göra inför vintern, vi har jobbat på bra! Barnen har plockat undan sina leksaker, cyklar, crossen och fyrhjulingen.
Mannen har fräst upp trädgårdslandet och jobbat på riktigt bra med drivhuset medan jag har färdigställt det nya hönshuset. Så ikväll flyttar 5 st små hönor in i det nya växthuset och det har vi verkligen längtat efter.
I morgon ska jag och brudarna plantera vitlök och städa det sista inför vintern.

Sen kan vi slappna av och greja inne tills snön kommer, för nu tänker jag bara lägga min energi på gården så inne städningen får jag ta tag i någon annan gång. Kanske när barnen är ute och leker i snön så jag får städa ordentligt och helt ifred, eller kanske på Torsdagar då jag avsatt dagen endast för städning. Då blir det fint till helgen tänkte jag och Torsdagar är sista dagen som den nyblivna 5 åringen går på förskolan innan hon tar helg så då är Torsdagar en perfekt dag för inomhus städningen.

På min planeringen idag står det handling, brödbak och hämta höns. Så nu gäller det att kick-starta dagen med en kopp kaffe och sen sätta igång att börja baka.
”Lyckan finns i fröerna!”

2018-09-28 21:00
Från mrs_filipssoncarpemo

Nu står stommen för drivhuset på plats, nu är det bara en helvetes massa stag och sen ska plasten på plast, snacka om att det känns bra, att man kan bli så glad över ett hus man kan odla i...och att man kan bli så löjligt glad över ett paket med fröpåsar och vinterlökar. Idag fick jag min beställning från Odla.nu och igår gjorde jag min störta och mest förväntansfulla beställning med ekofröer från Camilla Plum i Danmark. Och sen har jag en beställning med stenmalda mjöler på väg hem till mitt lilla hus. Har nämligen tänkt ta mitt brödbak till en helt annan nivå så jag fram över kan börja sälja.

Infinner mig i ett sånt lyckorus och är så himla förväntansfull inför denna vinter och kommande vår. Jag ska ju skaffa hönor, jag ska koka massor med härlig mörk vinter öl, ska driva fram egna julhyacinter, ska baka ofantligt mycket bröd, ska så massor med kryddörter, ska planera nästa års köksträdgård och jag ska även bestämma plats på min blivande örtaträdgård som ska vara någonstans i anslutning till drivhuset samt vart jag jag ska bygga grishydda som mina blivande grisar kan bo. För till våran SKA jag skaffa grisar, så är det bara!

Till jul ska jag också planera all julmat som ska tillagas..det jag inte kan göra själv ska inte vara med! Jag ska göra leverpastejen, saltgurkan, det rökta fläsket, den kokta julskinkan, den gravade fisken, risgrynsgröten, rödbetssalladen, julkorven, sillen, äppelmoset, senapen, och mycket annat gott.
Shit va kul det här kommer att bli!

”Kackel i gamla hundhuset”

2018-09-26 16:25
Från mrs_filipssoncarpemo

Nu har vi varit utan höns för länge, nu är det dags att skaffa ett gäng pullor igen!
Höns är helt fantastiska djur, dom ger mat, kärlek och extremt bra gödsel till trädgården.

Länge har vi sagt att Nilas gamla hundhus(gamla telehuset) skulle vara perfekt att ha hönor i. Det är välisolerat, det är bra väggar och bra golv och det finns redan hål i väggen så pullorna kan gå ut.
Nu har vi pratat om det alldeles för länge så idag tog jag tag i saken och påbörjade projektet ”Hönshus” ....och shit va mycket man hinner när man inte behöver ta hand om alla ungar själv.
Hann kasta ut alla pantburkar och hivade ut Henriks farmors gamla soffa som Nila haft som säng, skruvade ner lite ljusrörsarmaturer, hyllor och annat tjafs och vipps så var det rent så att själva byggandet kunde börja innan stormen blev för jobbig.

Hittade några bra reglar på altan som jag har kapat och skruvat upp för en vägg och dörr som jag ska ha i hönshuset. Är ju skönt om pullorna inte springer ut när man ska in till dom.
Jag hittade också en gammal byrå som vi inte använder och hatthylla som jag ska förvandlas till reden som pullorna kan ligga i och värpa en hem massa ägg till oss. Sen är det bara sittpinnar och en bajsbräda, lite spån och härlig hö som fattas!

I morgon har jag som plan att vara klar så till helgen hoppas jag att jag hittat några höns som kan flytta in för oj vad vi längtar efter kackel på gården och härligt färska frukostägg!Så skulle det vara så att du har några hönor över så köper jag gärna några stycken!

” Ude i min have”

2018-09-24 16:15
Från mrs_filipssoncarpemo

Snart har ännu en månad har passerat och det blir allt kallare. Inne står citronträdet, olivträdet, lavendeln, paprika plantorna, fikonträdet och tomaterna och gottar sig i värmen medan broccolin, några rödbetor, sockerärtorna, salladen, jordgubbarna, blomsterna, krassen och persiljan fortfarande kämpar ute i det fria. Tänk att det fortfarande blommar i rabatten, tänk att det fortfarande växer trots storm, kyla och regn.
Jag är fantastiskt nöjd över hur bra jag lyckats i år, hade jag bara börjat lite tidigare hade vi haft en helt fanstastisk trädgård med mycket blommar och fina grönsaker. Men istället får vi njuta av allt fint nu i höst.

Något jag grämer mig över är att jag inte gjorde någon örtträdgård med en hel hög med fantastiska kryddörter till hösten och vinterns alla te’er, bröd och grytor. En örtträdgård står högst uppe på gör om gör rätt listan, men jag tänkte prova så inne nu under höst/vintern/våren och se hur det går. För jag använder inte så mycket vanliga kryddor man köper i affären, använder mest salt och peppar bara..men nu vill jag börja använda färska kryddörter för det är ju faktiskt fantastiskt gott i både mat, dessert och i bröd.

Till veckan ska vi fräsa upp jorden i trädgårdslandet och sen sätta alla vitlökar som väntar på att få komma i jorden så vi får härliga vitlökar till nästa år.
Vi ska också montera vårt växthus, ett 18 kvm stor tunnväxthus som ska stå mellan vårat hus och Magnhilds, på en gräsmatta som jag nästa år ska förvandla till en härlig köksträdgård full med örter, sallad och vackra blommor. Och i tunnelväxthuset ska det få bo tomater, chili, zucchini och gurka i olika sorter.
På ovansidan huset, där vi har odlat nu, ska det fortsätta få odlas rotfrukter, lök, lite potatis, bönor och ärtor och även vitlök och kanske lite ingefära någonstans i något hörn.
På lägdan bakom Magnhilds ska det bli ett stort potatisland, skulle också vilja prova så en ruta vete, råg och havre bara för skojs skull och se hur man lyckas. Tänk om man skulle lyckas, förstå vilket fantastisk mjöl man skulle kunna få då. Har nämligen planer på att köpa en mjölkvarn så jag kan mala mitt eget mjöl, men jag måste bara se vart jag kan köpa helt vete och råg, för det är det mesta jag använder i mina bröd.

Det kommer bli fantastiskt roligt nästa år och jag vet precis hur jag vill ha det, nu är det bara att invänta frökatalogerna jag beställt och så ska alla fröer beställas. För om bara några månader är det dags att sätta igång att förså alla godsaker så jag får plantera ut fina små plantor när det väl är dags för plantorna att flytta till våren.
Tror inte jag har tid att skaffa något jobb nästa år heller!

”Vad blir det för mat?”

2018-09-07 13:32
Från mrs_filipssoncarpemo

Det börjar dra ihop sig för min älgjakts premiär och ikväll kommer det Stockholmsfolk på besök i vårt lilla hus så jag kan vara med på den första jaktdagen.
Jaktsäcken ska packas, kläderna ska läggas fram och bössan ska få både lite smörjning i slutstycket så det slutar jävlas och så ska den få en vapenrem. Nästa vecka ska Bettans grejer med i säcken så det är tur att vi har fått hem nya flaskor och nappar från Herobility.

Nu ska Huset städas också och jag ska komma på vad vi ska bjuda på för mat.
Älgköttet är slut sen länge..så skav kan vi inte göra, lammet är också slut så det blir det inte heller...Rödingen var visst också slut, så vad bjuder man stockholmsfolket på då? Något riktigt norrländskt och gott...jo...Palt så klart! Enkelt och så himla gott med lite fläsk, hemkokad lingonsylt och riktigt smör. Ja det får det faktiskt bli..och mycket tänker jag göra så jag kan få med mig lite palt i jaktsäcken också för uppstekt palt är ju så jäkla gott!
Undra om man kan göra palt på pären vi ha i potatislandet...eller måste dom ha legat ett tag så dom är mindre ”ny”? Och är det någon som har provat att göra palt med rökt fläsk i? Jag fick den idén just i detta nu och blev så himla sugen att prova!


Och förresten...nu har jag bestämt mig för vad jag ska rösta på! Så här med avslutas jakten på det rätta partiet och låt då jakten på det bästa köttet börja istället!

”Dagens Brödbak”

2018-09-06 22:29
Från mrs_filipssoncarpemo

Formfranska
2 st

1 paket Jäst
12 dl vetemjöl
5 dl ljummet vatten
En nypa flingsalt
6 msk fin olivolja
Vallmofrön

Så här gör man:
Smula jästen i en bunke och lös ut den med vatten. Salta och häll i mjöl. Arbeta på hög fart i maskin och efter en stund tillsätt oljan och låt degen knådas en stund till. När degen är smidig och släpper från kanterna låt den då jäsa i 30-40 min.

När degen jäst klart vänder Ihop den lite lätt på ett mjölat bakbord, delar den i två och lägger ner varje del i varsin brödform med bakplåtspapper i.
Pensla på vatten och strö över vallmofrön.
Sätt ugnen på 270g och ställ in en plåt längst ner. Låt jäsa i 30 min.

Ställ in formarna på ugnens galler och innan du stänger luckan häller du snabbt i kallt vatten på plåten och sen skyndar du dig att stänga luckan.
Sänk värmen till 225g.
Grädda i va 20 min sen häller du på mer vatten o h höjer temperaturen till 270g och grädda i ytterligare 10 min.

Låt sedan bröden vila på galler och paketeras inte förrän dom är riktigt kalla!

Lycka till.

”När jag blir stor vill jag bli en riktig bonnmora!”

2018-09-04 20:42
Från mrs_filipssoncarpemo

Tänka sig hur man förändras år efter år. För några år sen hade jag inställningen ” varför ska jag gå i skogen och plocka bär när någon annan kan göra det åt mig? Bättre att köpa bären än att slava i i skogen!” Nu är det bästa jag vet att få gå i skogen på hösten och plocka så mycket bär jag bara kan bara för att slippa köpa och tycker att ”gratis är godast”. Vill kunna odla allt själv, vill kunna plocka alla bär själv, fånga fisken själv och jaga för att då kött. Vill leva på riktiga råvaror, ge mina barn riktig mat och bojkotta alla ”fabriksproducerade” produkter. Helst av allt skulle jag också vilja ha grisar som ger oss fläsk, höns som ger oss ägg, kor som ger oss mjölk och får som ger oss ull och kött..så vi inte behöver varsla beroende att åka till affären för att få mat.

Jag skulle också vilja att det skulle vara fullt tillåtet att vara hemmafru, att det räknas som ett yrke att få gå hemma och ta hand om hus, barn, trädgård och djur. Det är ju ett heltid jobb bara det. Men det finns bara en sak som hindrar mig när det gäller djuren, jag har ingen lagård. Ibland önskar dock att Magnhilds vore en lagård, för då hade vi nog haft djur för längesen.

Jag tror att jag vet vad jag vill bli när jag blir stor nu!


I år är bären i skogen nästan obefintliga. 1.5 l lingon har vi fått och ungefär lika mycket blåbär har vi hunnit med. Men något det finns gott om i skogen så är det svamp! I år har jag verkligen fått ögonen på alla svampar som finns i vår skog, även det är gratis och otroligt gott ( om man plockar rätt). Av min grannfrun fick jag en svampbok i 30 års present och den kom verkligen till användning i år.

Jag precis lärt mig att ”soppen” är den godaste svampen jag ätit och det finns massor av den nära mig. Har också lärt mig att soppen är ett säkert kort så i år plockar jag bara ”sopp” så får skivlingarna vänta till något annat år.
Men i jakten på alla skogens ätbara ”soppar” hittar jag många andra vackra svampar som jag kanske kan lära min någon gång i mitt liv, för svamp på burk i affären är verkligen inte samma sak som egen plockad färsk svamp direkt från skogssvamp!