RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-07-27 09:20:53

Petronellasmat blogg

Petronellasmat blogg på Nouw

Pasta med skinksås

2019-07-26 21:34
Från Petronellasmat

Detta med VV gick så bra, gick ner 8 kg men sen kom midsommar, barndop och semester/sommar och jag har inte kommit på banan igen. Ska ta tag i det, men just nu så....jag orkar inte. ser fram emot att komma in i rutiner och få motivation att börja igen.

Nu börjar tösen här hemma bli så stor att hon ska testa mat och vill testa mat så det blir matlagning som även passar bebisar. Idag gjorde jag en sats med spagetti med skinksås sim var så gott och faktiskt endast 7 sp per portion.

skinksås:
400 gr kassler
2 vitlöksklyftor
en stor paprika
broccoli efter smak
2 dl milda mat 4 %
1 dl riven ost mager
1 msk mjöl
1 msk tomatpuré
oregano, persilja och chili
salt o peppar.

strimla kasslern i tunna bitar och stek i lite olja i ca 1 min. Strö sedan över mjöl. Hacka paprika och lägg i, pressa vitlök och häll grädde och tomatpure över. Låt puttra! Lägg i broccoli och krydda efter smak. Avsluta med osten och låt allt gojsa ihop sig. 
OBS om man gör till barn så ta bort det du vill ha innan du saltar.

Jag serverade med Bönpasta och tomater.
Till bebis kokade jag risoni, la över skinksåsen innan jag salta. Mixade ihop allt och tösen gav tummen upp. Risoni gör de ganska tjockt så jag spär ut de med vatten eller bröstmjölk.

Fisk i paket

2019-06-08 18:54
Från Petronellasmat

Detta är barndomsminnen för mig.  Min morfar bjöd på somrarna på fisk i paket som smakade mycket smör. Detta åts i kvällssolen i deras stuga och de är så svenskt och så gott.
Idag testa jag på att göra något liknande. Vädret var lite kyligt så vi fick äta inne men det smaka sommar, skärgård och sol.

Koka nypotatis.
räknat 3 st per person.
Dela och lägg på ett folieark.
Dela svamp, coctailtomater, purjolök,gräslök och citron.
En torskbit på allt, Salt och peppar plus dill.
På med en klick smör. Ca 1/2 msk.
vik ihop foliepaketet och på grillen i 20 minuter.
.
5sp för allt och det smaka sommar! TESTA

cevapcici biffar med vitlöksås

2019-06-07 19:06
Från Petronellasmat

Detta var en hitt, om än lite starkt för sonen så åt han och vi andra väldigt gott!

Biffar:
500 gr kycklingfärs
en påse cevapci krydda
0,5 dl vatten.
Blanda ihop allt i en bunke. Rulla ihop till små tjocka korvar och stek i olivolja.

Servera med klyftpotatis som idag gjordes av mandelpotatis.

Vitlökssås:
1 burk mini fracie
3 vitlöksklyftor
strimlad gurka efter smak
persilja
salt och peppar
blanda ihop!

8 sp för en portion och så gott!

Pop soppa med morötter och kalkon

2019-05-31 19:23
Från Petronellasmat

Kan nog säga att viktnedgången stannat av lite just nu. Jag äter bra mat enligt bra pointsvärde MEN jag har fyllt år. Kalas ena dagen med god mat och fika. Tårta på själva födelsedagen och rester av detta goda kvar! Katastrof för mig så jag bara inte kan låta bli. Som tur är tappa jag sista tårthalvan i golvet så den fick slängas.
Så det är bara att ta nya tag igen.

Denna soppan var värmande god.
Det är pop soppa som ni hittar receptet på i tidigare inlägg. Har lagt till morötter också och kalkonbacon istället för vanlig. mycket godare bacon så rekommenderar det varm.
7 sp för en stor skål och en knäckemacka till.

grillad kyckling med bullgur

2019-05-31 19:17
Från Petronellasmat

Solsken solsken solsken så underbart och då blir det grillat idag.
Började dagen med att marinera kycklingfiléer med lite rapsolja, chilisås, tomatpuré, grillkrydda, två vitlöksklyftor, salt peppar och grillkrydda. Allt geggades ihop i en plastpåse och fick stå i kylen.
Sen grillade sambon filéerna med träinslag i kolen.
Till kycklingen grilla vi majskolvar och jag gjorde en ljummen bulgursallad som kommer från citygross matkasse
Koka upp bulgur med en tärning grönsaksbuljong.
Dela tomat, paprika, svamp och lägg på en ugnsplåt. Ringla olivolja över, salt och peppar. In i ugnen på 200 grader i ca 10 min.
När bulguren är klar så blanda i de ungsrostade grönsakerna.
Detta var så grymt gott och endast 5 sp för en hel portion.

Libapizza

2019-05-31 19:10
Från Petronellasmat

När man är med i VV lär man sig ganska fort att en pizza är typ 52 points vilket är mer än hela veckans intåg typ...Men många gör då Libapizza. Har ej vågat på mig detta men i veckans matkasse från citygross så var det med grejer för en libapizza med Kycklingfärs. OMG så god den var, blev superlätt och åt inte ens upp allt.
4 personer
500 gr kycklingfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 paket förkrossad tomat
pizzakrydda
paprika
salt och peppar

Hacka och stek löken tillsammans med färsen. Häll på tomaten och krydda. Låt puttra till vätskan försvunnit.

Lägg libabröd på en ugnsplåt, häll över färsröran, toppa med riven ost av mager karaktär och färsk tomstskivor. In i ugnen tills den fått bra färg och osten smält. Strö över sallad och lite kebabsås (valfritt).
Med sås så blev denna 12 sp annars 11 sp.
Perfekt kunna sig helgat och så gott

kotlett med potatismos

2019-05-19 11:37
Från Petronellasmat

Jag har valt att varannan vecka ta matkasse från citygross. Dem har en viktväktarkasse och tänkte att de ger mig lite insperation.
Denna maträtt är därifrån och var helt fantastisk god. 8 sp för hela portionen men jag har gjort om den lite.

Koka potatis, lägg i lite milda margarin och lättmjölk och blanda till en härlig mos. Jag krydda med salt peppar paprika. I receptet vill de ha i parmesanost men den skippade jag och fick lite lägre poäng.

kotletterna stekte jag i lite rapsolja, krydda med salt peppar viltkrydda och grillkrydda. När de börja bli färdiga så hällde jag på vatten, en kalvbuljongtärning och ca 2 msk milda matgrädde 4 procent. Låt puttra ihop! Koka broccoli och morötter till!
Fantastiskt gott!!!

Denna veckan Stog vägen på -1,4. Förra veckan hade jag ju gått upp 0,4. Så sammanlagt är det -4,5 på fyra veckor! Fortsätter att kämpa på veckorna, unnar mig på helgerna då det varit eurovision och nu kommer min födelsedag snart. Hoppas kunna planera den väl så man kan få lite mer minus. Någon annan som kämpar?

Svamprisotto

2019-05-12 17:43
Från Petronellasmat

Jag älskar Risotto och speciellt den man kan beställa på Pinchos. Så idag gjorde jag ett försök att efterlikna den och den blev jäkligt god.
Risotto för 4.
En röd lök (hade ingen scharlottenlök)
2 vitlöksklyftor
3 dl risottoris
2 dl vitt vin
9 dl buljong ( vatten och en tärning grönsaksbuljong och en tärning svampbuljong)
1-2 dl parmesanost.
champinjoner färska.
2 msk grädde.

Finhacka löken och vitlöken och fräs i lite olivolja. Häll i riset och fräs på så de får en glansig färg. Häll på vin och koka nästan bort.
Häll på 3 dl av buljongen och rör runt på låg värme. Lägg även i hackad svamp efter smak. Direkt buljongen börjar försvinna så häll på 1 dl i taget. Rör om hela tiden i ca 20 min.
Avsluta med riven parmesanost och ca 2 msk milda matgrädde.
Smaka av med kryddor om så önskas.
10 sp per portion.
Jag stekte stark korv till men då drar pointsen iväg rejält så de är valfritt.

kycklinglasagne på bönpasta

2019-05-11 18:13
Från Petronellasmat

Detta med viktväktarna får en att verkligen tänka i nya banor. Om jag förstår allt rätt handlar det mycket om planering, smarta väl och så lite fett och socker man kan. Det är inte helt svårt att göra om middagarna för sig själv MEN när du har en familj som ska äta av samma (jag lagar inte fler rätter) så får man tänka efter. Väldigt viktigt för mig att barnen fortfarande äter och får i sig det dem behöver och inte märker någon skillnad.
Idag blev det därför lasagne, men där köttfärsen byttes mot kycklingfärs och pastan mot Bönpasta. Skillnaden var minimal, pointsen låga och maten supergod.

Du behöver
700 kycklingfärs
lasagneplattor av Bönpasta 9 st
2 gul lök
4 klyftor vitlök
passerad tomat
2 msk tomatpuré
krydda färsen/såsen kraftigt med salt,peppar,chili,paprika,timjan och basilika.
Jag hade även en skvätt kalvfond i.

Värva kycklingsåsen och plattor, avsluta med dolminos lasagnesås och strö över riven ost på 12%. Max 2 dl.

In i ugnen på 200 grader i 30 minuter.
För lasagnen blev det endast 8 sp per portion. Jag gjorde en Ceasar sallad till med fetaost i och då blev det 12 sp. Jag ammar så här lite extra points.

Denna veckan Stog vågen still, vilket inte är konstigt då jag åkt på en ordentlig förkylning, ätit sämre och inte rört mig. Hoppas på minus nästa vecka.
3 veckor och 3 kg minus så fortsätter vi!

Pasta gratäng

2019-05-10 18:53
Från Petronellasmat

En släng ihop något gott av vad du har hemma gratäng.
Du behöver för 4 per
Pasta penne 250 gr som du kokar al dente.
500 gr kassler
halv purjolök
halv röd lök
3 vitlöksklyftor
paprika
broccoli
tomat puré ca 2 msk
grädde 4% 2 dl
riven ost 14% 1 -2 dl.

Hacka och stek lök paprika broccoli och kasslern.
Blanda sen i tomatpuré och grädde, krydda med chili, basilika, salt och peppar. Låt puttra i 5 min, blanda ihop med pastan och ner i en gratängform. strö över osten.
In i ugnen på 220 grader i 15-20 min.
Enkelt och gott och runt 11 SP per portion.