RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-09-06 21:13:42

Lillabokbloggen blogg

Lillabokbloggen blogg på Nouw

Knöl & Bök - kissolyckan och monstertoaletten | Tina Engström & Millis Sarri

2019-09-06 11:48
Från Lillabokbloggen

Som ni kanske ser så har mina barn gått loss på boken med pennor och andra tillhyggen, men utseendet till trots så är det en väldigt omtyckt bok här hemma av mina pojkar på 2,5 år. Vi läser den var och varannan kväll. I den här utgåvan ingår två historier "Kissolyckan" och "Monstertoaletten".

Den första sagan handlar om att råka kissa ner sig. En sak jag reagerat på är när barnen bråkar om en badleksak och mamman tar den. Inte så konstigt, men det hon säger efteråt låter i mina öron lite märkligt. "Vad bra att ni gråter, nu blir ögonen också rena." Öhm? Lite okänsligt kanske.

Den andra handlar om att bajsa och gå på toaletten. Toaletten känns till en början väldigt läskig men med hjälp av toalettringen så blir det lättare.

En bra bok att läsa för barn som ska börja eller håller på att potträna. Perfekt tema också för små barn som brukar tycka kiss och bajs är roligt. Något jag också gillar med boken är den fina syskondynamiken. Att boken har så fina illustrationer ger den ännu mer plus!

Den bästa mamman | Aimee Molloy

2019-08-26 06:37
Från Lillabokbloggen

Originaltitel: The best mother.

Antal sidor: 327

-

Handling:

En mammagrupp i Brooklyn träffas några gånger i veckan för att umgås tillsammans. Det är en ganska ytlig vänskap och samtalsämnena kretsar för det mesta kring barnen och mödraskap. I gruppen finns det en ensamstående mamma, Winnie, som verkar hålla lite distans. Mammorna bestämmer sig för att gå ut en kväll och insisterar på att Winnie ska följa med. Hon behöver också få komma ut lite och släppa loss. En av mammorna har en barnvakt som kan hoppa in och passa hennes barn. Winnie tvekar till en början men väljer ändå att följa med. Något hon bittert kommer att ångra...

Under kvällen har Winnies son Midas försvunnit, varken barnvakten eller någon annan har sett något och det verkar heller inte finnas några spår. Snart riktas de anklagande blickarna mot mamman.

-

Mitt omdöme:

För alla mammor där ute så finns (förmodligen) en hel del man känner igen sig i. Som nybliven mamma är det inte helt lätt att tacklas med sömnlösheten, livsomställningen det faktiskt innebär att få barn och omgivningens förväntningar på hur en mamma ska vara - för att inte tala om alla hormoner! Författaren har gjort ett bra jobb med att belysa skuldkänslorna (får man som mamma verkligen vilja spendera tid från sitt barn? T.ex.), den dåliga självkänslan som lätt kan krypa sig på i ens mest sårbara stunder och alla andra delar som ingår.

Jag hade till en början lite svårt att komma in i boken. Det är svårt att lägga fingret på exakt vad det var men jag fastnade helt enkelt inte. Problemet med böcker som redan innan blivit tokhyllade (boken är utnämnd till 2018 års 'Bästa bok' av New York Library) är att ens egna förväntningar blir höga. Hade jag läst boken utan att sett det fina omdömet hade jag kanske inte varit lika kritisk. Eller så kan det ju vara tvärtom. Kanske var det hyllningarna som fick mig att fortsätta läsa?

Hur som helst, jag är glad att jag fortsatte. Berättelsen blev bättre vart efter och spänningen ökade. Dessvärre hade jag svårt att känna någonting för karaktärerna. Dom kändes för mig lite... platta? Jag vet inte. Jag kände aldrig att jag kom dom riktigt in på livet eller att dom blev intressanta. Även om boken blev bättre vart efter så kände jag mig aldrig helt såld.

Med det sagt så är den helt klart läsvärd men för min del blir det ingen fullpott.

Mitt betyg: 3,5

Herre och dräng | Leo Tolstoj

2019-08-14 18:21
Från Lillabokbloggen
Handling:

Trots den rådande snöstormen bestämmer sig godsägaren, Wassilij, att ge sig iväg med häst och vagn tillsammans med drängen, Nikita. Wassilij är mån om att sluta en affärsuppgörelse och vägrar därför ta till sig folks uppmaningar om att övernatta och efter det fortsätta färden. Om och om igen kommer dom ifrån vägen och åker vilse, stormen yr och kylan gör sig påmind.

-

Mitt omdöme:

Fantastiskt bra och välskriven novell av Tolstoj. Det var länge sedan jag läste en novell men jag ska nog titta mer efter det. Det är ett skönt format att läsa i. Och det är intressant att se hur väl man kan lyckas skriva så mycket på så pass få sidor. För mig får den här fem av fem i betyg. Bra sensmoral i historien också.




Tusen strålande solar | Khaled Hosseini

2019-08-13 18:47
Från Lillabokbloggen

Jag ville bredda mitt läsande genom att 

Handling (från Adlibris hemsida):


Ödet, krig och förlust för Mariam och Laila samman, två generationers kvinnor med olika syn på kärlek och familj. Bortgifta med samma man. Och medan de uthärdar det ständigt upptrappade våldet omkring dem, i hemmet såväl som på Kabuls gator, kommer de allt närmare varandra. De blir som systrar, som mamma och dotter för varandra, och deras starka vänskap kommer till sist att förändra inte bara deras liv, utan även den kommande generationens liv.
Tusen strålande solar av Khaled Hosseini, författare till Flyga drake, är en gripande berättelse om en oförsonlig tid, en osannolik vänskap och en kärlek större än livet självt.

-

Mitt omdömde:

Jag har tidigare läst Khaled Hosseinis "Flyga drake" vilket var en omskakande läsning, fantastiskt välskriven och gripande, och jag är glad att jag kan säga detsamma om "Tusen strålande solar". Jag skulle uppmuntra alla att läsa den för att den ger en nya perspektiv, under hela tiden jag läste tänkte jag hela tiden på vilka olika livsöden man har. Jag kände med karaktärerna, brydde mig om dom och för mig kändes dom verkliga. Och det är dom ju på sätt och vis, för det finns så många människor som lever under samma förhållanden. Fruktansvärt att tänka på men viktigt. Som sagt, läs den.

Öppnas i händelse av min död | Liane Moriarty

2019-08-11 21:56
Från Lillabokbloggen

Handling:

Cecilia Fitzpatrick lever ett bekvämt liv med tre friska döttrar och hennes man, John-Paul. Men den trygga vardagen kastas omkull när Cecilia råkar hitta ett brev tillägnat henne i händelse av hennes mans död. Nyfikenheten trumfar och hon öppnar det. Brevet avslöjar en mörk hemlighet som kommer att förändra deras liv för all framtid. Cecilia ställs inför ett svårt dilemma som kommer att avgöra familjens framtid.


Parallellt får vi bland annat följa Tess. Hon har i hela sitt liv knappt varit ifrån sin kusin, Felicity, mer än två veckor. Dom gör allt tillsammans och är bästa vänner, som systrar. Därför blir det en rejäl kalldusch när Tess inser att hennes man och kusin har förälskat sig i varandra.

-

Mitt omdöme:

Nja. Jag vet inte varför jag inte tyckte bättre om den, den är absolut läsvärd men jag hade förväntat mig att den skulle vara lite mer spännande. Karaktärerna var ganska platta och ointressanta? Jag uppskattade de moraliska dilemmana i boken, just att svaret inte var så självklart och fick en själv att undra hur man hade reagerat i liknande sits.

Kärlekstriangeln var intressant till en början men sedan kändes den mest störig. Och den nya relationen kändes meningslös?

Slutet var jag inte heller särskilt förtjust i. Utan att säga för mycket så var det relaterat till Tess.

Annars så är det en välskriven bok. Den hade potential att bli riktigt bra men nådde inte hela vägen fram, tyvärr.

Hela fina jag | Hanna Albrektson

2019-08-08 13:38
Från Lillabokbloggen

"Hela fina jag" av Hanna Albrektson är en rolig och lärorik bok om kroppen för de allra minsta.

Med tillhörande fina illustrationer får vi följa barnet som går igenom olika delar på kroppen och dess funktioner. Som på den här sidan där armarna säger "kram kram".

Mina barn på 2,5 år tyckte jättemycket om boken. Särskilt roligt var delen där magen säger "pip". Perfekt bok att läsa tillsammans som bjuder in till skratt och rörelse.

Svindlande höjder | Emily Brontë

2019-08-05 15:47
Från Lillabokbloggen
Det tog mig ett par sidor innan jag insåg att jag hade läst den här boken tidigare. Jag kom inte ihåg mycket (läste den senast i tonåren) men den griper tag i en och det är svårt att inte fortsätta läsa, den är riktigt bra och man förstår varför den blivit en klassiker. Egentligen borde den läsas på hösten/vintern då det hade passat så bra in med stämningen i boken.

-

Handling (från Adlibris):


Hittebarnet Heathcliff kommer som liten till familjen Earnshaw på Wuthering Heights. Pojken växer upp olycklig och svåråtkomlig, älskad av sin fosterfar och fostersystern Catherine men avskydd av sin fosterbror. När fosterfadern dör försvåras Heathcliffs liv och den enda som ännu älskar honom är hans tvillingsjäl catherine.
Men ödet och missförstånden ska skilja dem åt. Catherine gifter sig med en barndomsvän och hämnden blir Heathcliffs enda mål. Tillbaka i sin uppväxttrakt i ett storslaget Yorkshire återser han Catherine och mellan dem finns allting kvar, samtidigt som allt är för sent. En insikt som för evigt förmörkar Heathcliffs värld. Den passionerade och uppslitande kärlekshistorien mellan Heathcliff och Catherine hör till den engelska litteraturens mest välkända och har gjort Svindlande höjder till en av de riktigt stora klassikerna.

-

Mitt omdöme:

Välskriven, fängslande historia om den olyckliga kärleken mellan Heathcliff och Catherine som sprider en förödelse bakom sig och leder till flera tragiska livsöden. Det är en dyster historia återberättad av hushållerskan Nelly.

Det var ett intressant berättargrepp att använda sig av någon annan som såg allt utspela sig utifrån. Från hennes perspektiv fick vi se hur allt tog sin början och följa dom hela vägen till det bittra slutet.

Det intressanta är också att alla karaktärerna är riktigt osympatiska. Ingen av dom är särskilt trevlig eller älskvärd. Men det stör inte. Jag känner personligen inte ett behov av att enbart läsa om ”goda” människor (vilket känns som en förenkling av människans natur) som alltid beter sig perfekt. Tvärtom är finner jag det intressant att läsa om människor som rör sig i gråzonen.

Mycket bra bok.

Kvinnan i fönstret | A. J. Finn

2019-07-31 23:24
Från Lillabokbloggen
Handling (text från Adlibris):

”Anna Fox lever ensam och isolerad i sin lägenhet i New York. Om dagarna dricker hon vin, ser Hitchcockfilmer och spionerar på grannarna. En dag flyttar familjen Russell in i huset på andra sidan gatan. En mamma, en pappa, en tonårig son: på ytan den perfekta familjen. Så en kväll blir Anna vittne till nåt hon inte borde ha sett. Hennes värld faller samman. Vad var det hon såg? Har hon inbillat sig allt? Och vem är egentligen i fara?

Kvinnan i fönstret är en klassisk psykologisk thriller där inget är som det först verkar.”

-

Mitt omdöme:

Jag älskade den här boken! Redan från start var jag fast och hade svårt att lägga ifrån mig den då det hela tiden hände något som fick en att vilja veta mer. Sättet den var skriven på, karaktären, spänningen, tempot - allt det var perfekt. Jag kan varmt rekommendera er att läsa den.

Kring denna kropp | Stina Wollter

2019-07-30 16:33
Från Lillabokbloggen
Handling (från Adlibris hemsida):

”Med vidöppen blick och personlig röst berättar Stina Wollter om människor, möten och händelser som påverkat henne. Hon ger sig ut på en slags upptäcktsfärd i den egna kroppens historia. Vad har berört, invaderat, påverkat, lyft och sänkt den?

Det handlar om nygamla ideal, om motstånd, frihetskänslor, förändring – och om vägen fram till försoning. Genom att ta tillbaka bilderna av oss själva kan vi bestämma villkoren och skapa nya, mänskligare, normer. För att de gamla är livsfarliga.”

-

Mitt omdöme:

Det här är boken man önskar att man läst som tonåring. Som man hade behövt läsa. Men som fortfarande är aktuell i vuxen ålder, såklart. Jag tyckte väldigt bra om boken och blev berörd om att läsa om hennes erfarenheter. Om systern som var sjuk i anorexia, relationen till mamman, och också om hennes egna kroppsliga kamper. Men även om de vidriga männen som tagit för sig och begått övertramp utan att blinka.

Det är en viktig bok som lyfter.

Seriemördare: världens värsta brottslingar berättar | Christopher Berry-Dee

2019-07-28 08:31
Från Lillabokbloggen
Handling (text från Akademibokhandeln):

”Den världsberömde kriminologen Christopher Berry-Dee har vunnit förtroende hos mördare världen över, besökt dem i högsäkerhetsfängelserna, och i detalj intervjuat förbrytarna om deras hemska brott.
Seriemördarna beskriver med egna ord sin skoningslösa och tvångsmässiga jakt på våld, död och skräck i denna intressanta och upprörande bok. Sedan Seriemördarepublicerades har den blivit en bästsäljare och en klassiker i sin genre måsteläsning för alla som är intresserade av hur världens värsta brottslingar tänker.

CHRISTOPHER BERRY-DEE är författare, kriminolog och redaktör för tidskriften The New Criminologist.

-

Mitt omdöme:

Magstark läsning som man ibland måste lägga ifrån sig på grund utav att det helt enkelt blir för mycket att ta in. Hela tiden sitter jag och undrar hur det är möjligt att det finns människor som kan vara så ohyggligt onda och skada andra på ett sånt barbariskt sätt. Något jag verkligen reagerar på är bristen på empati och ånger! Många menar att dom skulle mörda igen om dom fick chansen.

Man blir inte så mycket klokare efter att ha läst boken. Man vill ha ett svar på varför men det finns inga såna svar. Det finns vissa gemensamma faktorer ibland, som t.ex skador mot huvudet eller dåliga uppväxter. Men samtidigt finns det massor med människor som haft liknande erfarenheter och inte blivit seriemördare.

Boken ger en en liten inblick i det mörkaste hos människan. Intressant men ohygglig.