RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-07-06 19:43:22

Veggie

Veggie blogg på Nouw

Brownie på svarta bönor

2019-07-06 11:02
Från Veggie

Efter ett lååångt uppehåll från bloggen kommer nu ett recept på en kladdig brownie baserad på svarta bönor, helt fri från mjöl.

Det finns redan många recept därute men eftersom de flesta är baserade på dadlar vilket jag inte har hemma bestämde jag mig för att koka ihop ett eget recept.

Denna kaka får sin sötma utav banan och agavesirap och baserat på hur sötsugen man är kan man självklart tillsätta mer eller mindre.

Ingredienser:

1 frp svarta bönor
1/2 dl havremjöl
1 mogen banan
1 dl havremjölk
2 msk kakao
2 msk agavesirap
50 g mörk choklad
2 msk kokosolja
Flingsalt

Tillvägagångssätt:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form i bakplåtspapper ca 19 cm i diameter.

2. Smält choklad och kokosolja.

3. Mixa ihop samtliga ingredienser inkl. Chokladen i en matberedare.

4. Bre ut i formen och grädda i ca 15 min. Kakan ska ha fått en yta men fortfarande vara kladdig inuti.

5. Servera med massor av hallon!

Raw kaffebollar

2019-02-23 14:01
Från Veggie

Rawbollar är det perfekta fikat och snackset on the go. Trots sin brist på vitt socker behagar det de flesta, även de mest kritiska. Denna gången smaksatte jag bollarna med kaffe och en nypa lakritspulver vilket gav en oerhört god och djup smak + att man får en liten extra koffeinkick!

Hoppas det smakar!


Ca 10 - 15 st

Ingredienser:

10 dadlar

2 dl havregryn

2 msk kakao

3/4 dl vatten + 2 tsk kaffe

En nypa flingsalt

ev 2 krm lakritspulver

Pumpakärnor till garnering


Tillvägagångssätt:

1. Kärna ur dadlarna, (funkar med torkade dadlar också men lägg dem då gärna i blöt någon timme innan.)

2. Blanda samtliga ingredienser i en matberedare. Mixa tills du fått en len och slätt smet. Tillsätt mer vätska vid behov eller tillsätt mer havregryn om den blir för kladdig.

3. Rulla bollar och rulla de sedan i pumpakärnor.

4. Lagra i kylskåp och avnjut till fika eller on the go!

Schyssta mackor med avokado och bönor

2019-02-11 16:05
Från Veggie

Detta har varit min go-to lunch det senaste. Knäckemackor med mosade bönor, avokado och tomat. Barnsligt enkelt och gott! Det är inga mer krusiduller än så utan det enda som krävs är ett paket blandade bönor, knäckemackor, en mogen avokado och en tomat. Att toppa med näringsjäst är också en hit.

Det har varit väldigt dålig uppdatering här på sistone och jag hoppas nu kunna bli lite mer frekvent med mina inlägg igen. Inom kort kommer ett recept på rawbollar så håll utkik!

Och om du inte redan följer min [email protected] så gör det!

Rawbollar med kakao och kanel

2018-11-03 16:00
Från Veggie

Rawbollar kan vara ett av de bästa mellanmålskoncepten som finns. Det är gott, enkelt, går att variera i all evighet och innehåller inget tillsatt socker. De flesta rawbollsrecepten innehåller nötter, jag valde att använda rostade solrosfrön i mina. Men det är fullt möjligt att göra rawbollar utan nötter och frön med till exempel kokosmjöl. Så även nötallergiker kan njuta av dessa.

Jag tycker att choklad och kanel är en väldigt god kombination. En personlig favorit är chokladdoppade mandlar täckta i kanel. Därav valde jag att smaksätta mina rawbollar med just det. För ett ännu mer elegantare intryck går det sedan bra att rulla bollarna i kakao och kanel.

Färska dadlar som oftast används är oftast lite dyrare än torkade dadlar. Men i detta recept går det lika bra med torkade. Se bara till att dadlarna är relativt mjuka och om du vill kan du lägga dadlarna lite i blöt innan du använder dem.

Hoppas det smakar!

10-15 st

Ingredienser:

10 st dadlar

1/2 dl rostade solrosfrön

1 dl havregryn

1 msk kakao

1,5 tsk kanel

1 msk kokosolja

1 msk vatten

1 nypa flingsalt

Ev. kokos till garnering

Tillvägagångssätt:

1. Mixa samtliga ingredienser i en matberedare.

2. Rulla lagom stora bollar av smeten och rulla därefter i kokos eller kakao och kanel.

3. Förvara i kylskåp. Ät tillsammans med en stor kopp te eller kaffe. Njut!

Kikärtsbollar med rostade rotsaker

2018-11-02 16:47
Från Veggie

Rotsaker kan nog vara bland det bästa man kan äta under höst och vintertid. Potatis, morötter, rödbetor och palsternacka mfl, listan kan göras lång, är packade med bra näringsämnen och nyttigheter. Jag föredrar att rosta mina rotsaker i ugn med olivolja, salt och peppar och olika kryddor.

Till rotsaker passar det mesta men kikärtsbollar är en ypperlig komplement om du frågar mig. Det går snabbt och enkelt att göra och kräver få ingredienser. För att maträtten inte ska bli så torr rekommenderar jag att man gör någon form av sås eller röra till. Kanske jordnötssås eller en guacamole. Men jag kunde inte bärga mig från att börja äta så jag tog bara en liten klick vegansk cremé fraiche och ajvar till, vilket jag alltid har i mitt kylskåp, haha.

Ingredienser:

Kikärtsbollar, 20-30 st

2 frp kikärtor

2 vitlöksklyftor

3,5 msk maizena

1 dl solrosfrön

1 tsk spiskummin

2 krm cayennepeppar

1 tsk paprikapulver

Örtsalt

Peppar

1,5 msk olivolja

1-2 msk vatten


Tillvägagångssätt:

1. Skölj av kikärtorna och mixa samtliga ingredienser i en matberedare till en hållbar massa.

2. Blöt ned händerna med vatten och börja rulla lagom stora bollar av kikärtsmassan.

3. Värm en stekpanna till medelvärme och stek bollarna i valfri olja. Se till att ständigt skaka om bollarna så att de får en gyllenbrun yta.

4. Servera med rotfrukter, sallad och en god sås!


Toast med vegostrimlor

2018-10-31 14:37
Från Veggie

En enkel toast kan ibland vara bland det godaste som finns. Så enkelt och så gott! Denna gången prövade jag för första gången Hälsans kök: pulled beans. De var riktigt goda, så jag rekommenderar dem starkt. Men denna toast går även superbra att gör på oumph eller någon annan typ av vegostrimlor.

Jag rostar mitt bröd och komponerar sedan ihop den men det går även jättebra att steka hela toasten i en stekpanna för att få en frasig yta på brödet. Speciellt om man har lite veganost som man kan låta smälta mellan de två brödskivorna.

Ingredienser:

Bröd

Oatly imat fraiche

Sallad

Vegostrimlor, (hälsans kök, oumph mfl.)

Morot

Ajvar


Tillvägagångssätt:

1. Stek upp vegostrimlorna i lite olja, krydda vid behov.

2. Rosta brödet alternativt stek i stekpanna.

3. Första lagret: Bre på ett generöst lager med oatly imat fraiche på ena brödskivan. Andra lagret: Skär upp lite sallad och lägg på. Tredje lagret: Lägg på generöst med vegostrimlor. Fjärde lagret: Skala remsor av en morot med hjälp av en potatisskalare och lägg på. Femte lagret: Bre på ett generöst lager med ajvar på den andra brödskivan och kläm ihop toasten.

Tips!

Lite smält vegoost skulle passa perfekt till denna toast!

Naturligt proteinrik chokladsmoothie

2018-10-30 15:39
Från Veggie

Proteinpulver is the shit nuförtiden och överallt ser jag recept laddade med proteinpulver. Enligt mig kan det hela ha gått något till en överdrift men efter träning, till frukost och som mellanmål kan det kännas bra att komplettera med lite mer protein i sin smoothie.

Detta är en variant som jag testade: Chokladsmoothie laddad med kikärtor. Det kan låta som en udda kombo men faktum är att kikärtssmaken inte märks av så mycket utan hjälper bara mest till med konsistensen. För att få kikärtorna ännu mindre märkbara går det även bra att skala av det yttersta skalet så att smoothien blir ännu slätare. Men det ansåg jag inte vara så nödvändigt utan mest tidskrävande, haha.

Jag toppade min smoothie med hallon och rostade hasselnötter och mandel. Supergott!

1 portion

Ingredienser:

2 bananer

1,5 dl kikärtor

1/2 msk chiafrön

1 msk kakao

1/2 tsk kanel

1 dl havredryck

Topping:

Nötter

Bär


Tillvägagångssätt:

Mixa samtliga ingredienser. Lägg eventuellt kikärtorna i ett vattenbad innan och skala av det yttersta skalet. Toppa med nötter och bär. Om du hellre vill dricka smoothien är det bara att tillsätta mer havredryck. ♥♥♥

Pasta med kidneybönor och pumpafrönsröra

2018-10-29 14:00
Från Veggie

Det är så svårt ibland att hitta på ett bra receptnamn! Men efter ett tags grunnande kom jag fram till att denna titel fick funka. Men varsågod och hitta på nya namn åt denna rätt!

Pasta funkar alltid, ALLTID för mig. Denna gång blev det med en god kidneyböns och pumpafrönsröra med ett inslag av paprika och broccoli. Det går snabbt och smidigt att göra i en och samma gryta och blir supergott. Perfekt höstlunch nu när temperaturen börjar sjunka.

Röran är beräknad att räcka till en portion.



Ingredienser:

Pasta

Broccoli

Kidneyböns och pumpafrönsröra, 1 portion

120 g kidneybönor, ca 1/2 förpackning

2 msk pumpafrön

1,5 msk ajvar

1 msk oatly imat

1 msk vatten

Paprikapulver

Läkpulver

Peppar

Örtsalt


Tillvägagångssätt:

1. Koka upp vatten och häll i önskad mängd pasta. När ca 1 min återstår av koktiden kan du hälla i önskad mängd broccoli.

2. Lägg i samtliga ingredienser i en matberedare och mixa. Smaka av med kryddor. Låt gärna några bitar av pumpafrön förbli.

3. Blanda ihop pastan och broccolin med röran direkt i grytan och värm på svag värme.

4. Toppa med pumpafrön och ev näringsjäst.

Krämig avokado och cashewnötspasta

2018-10-07 14:57
Från Veggie

Pasta, avokado och nötter skulle kunna vara det bästa vi har här i livet så varför inte slå ihop dessa tre?! Resultatet blir en oerhört krämig och vansinnigt god pasta! Det går supersnabbt att slänga ihop och går självklart att variera om man inte har de ingredienser som står i receptet. Jag serverade min pasta med färska tomater från landet, persilja och näringsjäst.

2 portioner

Ingredienser:

Valfri pastasort

1 avokado

1/2 dl cashewnötter, naturella eller rostade.

3/4 dl havredryck

1 vitlök

1 tsk citronsaft

1 tsk lökpulver

Örtsalt

Peppar

Tomater

Persilja

Tillvägagångssätt:

1. Koka upp önskad mängd pasta.

2. Mixa avokado, cashewnötter, havredryck, citron, vitlök samt samtliga kryddor i en matberedare.

3. Hacka upp tomater och persilja.

4. Slå av vattnet från pastan och blanda med avokadoröran samt de hackade tomaterna.

5. Servera i två skålar och toppa med persilja och eventuellt näringsjäst. Njut!

Bovetepannkakor med varma hallon och kakaonibs

2018-08-19 13:48
Från Veggie

Gröt och smoothie bowls i all ära men pannkakor till frukost tar nog ändå priset för mig. Detta är en variant gjord på bovetemjöl samt lite sojamjöl som blir det bindande i smeten och kan användas i många sammanhang istället för ägg. Jag gör själv inte pannkakor så speciellt ofta då jag har fått för mig att det är för tidskrävande, men det går ju väldigt fort egentligen. På en kvart kunde jag njuta av mina nygräddade plättar och om man har mindre tid än så går det utmärkt att göra smeten kvällen innan och förvara i kylen.

1 portion

Ingredienser:

1 dl bovetemjöl

1,5 msk sojamjöl

1/2 tsk bakpulver

1 3/4 dl havredryck eller annan växtbaserad mjölk

Kakaonibs

Hallon

Ev. sötning t ex agavesirap

Tillvägagångssätt

1. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt havredryck och kakaonibs och rör om till en jämn smet.

2. Värm en stekpanna och smörj med lite kokosolja. Klicka ner smeten och stek på medelhög värme.

3. När pannkakorna börjar bubbla och få fastare kanter är de redo att vändas.

4. Värm frysta eller färska hallon i en kastrull eller i micron. Tillsätt eventuellt lite sötning.

5. Lägg upp de nygräddade pannkakorna på en tallrik och toppa med de varma hallonen och kakaonibs. Ät och njut!