RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-04-15 16:14:24

Spisa på liten yta

Spisapalitenyta blogg på Nouw

Glutenfria frallor - Perfekta till sommarens fester, picknick o strandhäng.

2018-05-27 14:44
Från Spisapalitenyta

Glutenfria frallor bakade på havre-, bovete-, potatismjöl och @fiberhusk, smaksatta med kummin och pumpafrön.
650 g fingervarmt vatten
25 g färsk jäst
1 msk olja
0,5 msk agavesirap eller honung
150 g havremjöl
100 g bovetemjöl
100 g potatismjöl
2 tsk salt
30 g fiberhusk
Kummin, pumpafrön, brödkryddor, linfrön, solroskärnor, fänkål, valnötter, russin, aprikoser för smaksättning.
1. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt olja och agavesirap.
2. Blanda alla torra ingredienser + smaksättning och tillsätt under omrörning i jästvätskan. Använd gärna en ballongvisp eller degblandare så att inga klumpar bildas. Degen kommer vara lös.
3. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i ca 1 timme.
4. Stjälp ut degen på bakplåtspapper eller mjölad yta. Dela upp degen i ca 25 bitar (beror på hur stora/små du vill ha frallorna) och forma de lätt till önskad form. Lägg de på plåt med bakplåtspapper.
5. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt samtidigt på ungen på 230 grader.
6. Grädda bröder långt ner i ugnen i ca 25 min.
7. Låt frallorna vila och svalna helt innan du skär i de.

Smaklig spis!!

Saffransmacarons med jordgubbsmousse

2017-05-25 09:16
Från Spisapalitenyta

Att baka perfekta macarons verkar inte vara min starkaste sida. Igår gjorde jag ändå ett nytt försök och tycker resultatet blev bra.
Jag smaksatte med saffran och hade en jordgubbsmousse mellan kakorna.

MACARONS
3 dl florsocker
2 dl mandelmjöl
3 st ägg
Lite citronsaft
0.5 dl strösocker
1 paket saffran

JORDGUBBSMOUSSE
1 dl vispgrädde
En skvätt honung
4 jordgubbar

Mixa florsocker och mandelmjöl till ett fint pulver.
Vispa äggvitorna, med citronsaft hårda. Börja försiktigt och öka sedan.
Tillsätt försiktigt strösocker. Vispa tills smeten är glansig.
Ta en matsked av äggvitesmeten och lägg i ett glas. Tillsätt saffran och blanda väl innan du blandar ner det i äggvitorna.
Tillsätt florsocker och mandelmjölet. Blanda väl men försiktigt.
Spritsa ut små runda kakor, storlek = 5 kronor på en plåt med bakplåtspapper.
Låt vila i ca en timme tills ytan känns torr.
Grädda mitt i ugnen på 160 grader i ca 12-14 min.

Vispa grädden hårt. Hacka och mosa jordgubbarna. Tillsätt i grädden.
Smaksätt med honung om det behövs.

Spritsa ut fyllningen på hälften av kakorna och täck med de resterande.



SMAKLIG SPIS!

Nyttiga snickersbollar med lingonpulver

2017-05-12 11:16
Från Spisapalitenyta

Fantastiskt goda snickersbollar som dessutom är nyttiga!

0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
0,5 dl jordnötssmör
0,5 tsk vaniljpulver
1 msk agavesirap
Vatten

100 gram mörk choklad
Jordnötter
Lingonpulver

Kör i några minuter mandel- och kokosmjöl i en matberedare.
Tillsätt jordnötssmör och vaniljpulver.
Smaka av med agavesirap och tillsätt vatten om massan känns för torr.

Forma till små bollar och ställ kallt i ca 30-60 minuter.

Smält chokladen, temperera den gärna så får chokladen en finare och godare yta.
Rulla bollarna i chokladen och dekorera med jordnötter och lingonpulver.

SMAKLIG SPIS!

Nyttig Kärleksmums

2017-04-25 20:22
Från Spisapalitenyta

Kärleksmums, snoddas eller mockaruta?! Kärt barn har många namn. Vad kallar du denna kaka?

Mitt recept är inspirerat av bakasockerfritt.se och är, som namnet antyder både fritt från raffinerat socker och gluten.

Receptet är dessutom anpassat för en liten form = njutning för en eller två personer.

CHOKLADKAKA
1 ägg
2 msk agavesirap
30 gram smör
30 g mandelmjöl
1,5 msk kokosmjöl
0,5 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
2 msk grädde

CHOKLADKAFFEKRÄM:
60 gram mascarpone
20 gram smör
1 msk riven kokos
2 msk agavesirap
1 msk kaffe
0,5 msk kakao
2 krm vaniljpulver


SMAKLIG SPIS!

Passionsfrukt- och chokladmousse

2017-04-16 12:00
Från Spisapalitenyta

Fantastiskt god choklad- och passionsfruktsmousse passar utmärkt som efterrätt idag på påskdagen.

CHOKLADMOUSSE
2dl vispgrädde
120 g mörk choklad, 70%
1dl vispgrädde
4 äggula
0,5dl vatten
0,5dl strösocker

Vispa 2dl vispgrädde löst och ställ in i kylen.
Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp 1dl grädde, häll den över chokladen och låt chokladen smälta. Blanda ihop till en slät tryffel.

Lägg äggulorna i en bunke.
Koka upp vatten och socker tills sockrets löst sig.
Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken med äggulor och vispa samtidigt med elvisp på högsta hastighet. Vispa tills det blir ett skum.

Vänd med en slickepott ner chokladtryffeln i skummet och blanda väl. Vänd ner grädden, blanda noga och fördela moussen i glas.
Låt stå i kylen i minst 2 timmar.

PASSIONSFRUKTSMOUSSE
Byt ut den mörka chokladen mot ca 150 g vit choklad och minska 1 dl grädde mot 0,5 dl grädde och 0,5 dl passionsfruktspuré.
Följ sedan receptet ovan.


SMAKLIG SPIS!

PASSIONSFRUKTSPAJ med LAKRITSMARÄNG

2017-03-31 21:33
Från Spisapalitenyta

Här om dagen köpte jag en burk lakritspulver från Lakritsroten.
Jag tycker lakrits är en svår ingrediens i bakverk och jag får aldrig till några bra resultat, men idag lyckades jag.
Jag testade att göra en glutenfri passionsfruktskaka med lakritsmaräng på toppen.
Den blev fantastisk, så här kommer receptet.

PAJSKAL
60 g
florsocker
180 g
glutenfritt mjöl
120 g
smör
20 g
äggula
En nypa vaniljpulver
En nypa lakritspulver
Vit choklad till pensling

PASSIONSFRUKTSKRÄM
130 g passionsfruktspuré
190 g strösocker
125 g vatten

100 g vatten
30 g maizena
40 g äggula
40 g osaltat smör

LAKRITSMARÄNG
125 g äggvita
60 g florsocker
Lakritspulver efter smak

PAJSKAL
Sätt ungen på 180 grader.
Blanda alla ingredienser i en bunke till en jämn deg. Degen kommer vara ganska kladdig vilket glutenfria degar nästa alltid är.
Plasta in och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel.
Ställ in i kylen ca 15 minuter.
Grädda skalet mitt i ugnen i ca 15 minuter, eller till pajskalet fått fin färg.
Låt svalna.
Smält den vita chokladen och pensla ett tunt lager över hela botten.

PASSIONSFRUKTSKRÄM
Koka upp passionsfruktspuré, socker och vatten i en kastrull.
Blanda ihop 100 g vatten, maizena och äggulor i en bunke.
Rör ner den varma passionsfruktsåsen i bunken och blanda runt.
Häll sedan allt tillbaka i kastrullen och värm långsamt upp under omrörning.
Efter en stund börjar krämen tjockna, ta då kastrullen från värmen och rör ner smöret.
Låt svalna något innan du brer ut krämen i pajskalet.

LAKRITSMARÄNG
Vispa i en bunke äggvitorna till ett hårt skum.
Häll försiktigt ner florsocker och vispa samtidigt med en elvisp på maxhastighet.
Vispa tills du kan vända bunken upp och ner.
Smaksätt med lakritspulver.

Toppa kakan med marängen och bränn av den med en gasbrännare.

SMAKLIG SPIS!

Glutenfri bullkrans med mandelmassa

2017-03-22 19:15
Från Spisapalitenyta

Igår bakade jag för första gången en glutenfri bullkrans.
Även om jag kommer prova ett annat recept nästa gång jag bakar bullar blev jag ändå nöjd med resultatet, så här kommer mitt recept.


LITEN GLUTENFRI BULLKRANS med MANDELMASSA

DEG
15 g jäst (för söta degar)
125 g mjölk (3%)
345 g glutenfri mjölmix (jag använde Lailas)
43 g strösocker
85 g rumsvarmt smör
5 g bakpulver
28 g ägg
3 g salt
3 g kardemumma
1 g vaniljpulver

FYLLNING
Rumsvarmt smör
Mandelmassa
Kokossocker
Vaniljpulver

1 ägg
Mandelmassa


Smula ner jästen i en bunke.
Värm upp mjölken till fingervarmt.
Häll mjölken över jästen och rör om tills allt har blandats väl.
Tillsätt övriga ingredienserna och blanda väl.
Arbeta degen i ca 10 minuter i en degblandare eller med degkrokar.
Täck med bakduk och låt degen vila och jäsa i ca 60 min.

Förbered fyllningen medan degen jäser.
Om du vill göra egen nyttig mandelmassa hittar du recept här.

Kavla ut degen ganska tunn till en rektangel på ett lätt mjölat bord.
Smeta på smör över hela degen. Strö kokossocker och vaniljpulver.
Riv sist på mandelmassan.

Ta långsidorna på degen och rulla ihop.
Skruva degkorven några varv och forma sedan till en krans.
Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 45 min.
Sätt under tiden ugnen på 220 grader.

Pensla kransen med ett uppvispat ägg och riv mandelmassa över.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 min, tills kransen fått fin färg.
Låt svalna och vila under bakduk i några timmar innan du skär i kransen.



SMAKLIG SPIS!

Nyttig hemmagjord mandelmassa!

2017-03-21 20:32
Från Spisapalitenyta

Egengjord mandelmassa. Så enkelt och så gott!
Denna är gjord på mandel, kokossocker och vatten.

Mixa önskad mängd mandel i en matberedare. Häll i kokossocker och smaka av. När du känner sig nöjd med sötman häller du i kallt vatten och mixar till önskad konsistens.

Smaklig spis!

Vår i luften!

2017-03-11 13:40
Från Spisapalitenyta

Glutenfri fika på Fotigrafiska

2017-03-09 11:00
Från Spisapalitenyta

Utsikten är helt fantastisk från Fotografiskas café. Att en dessutom kan få deras mackor glutenfria är ett stort plus!

Torsdagsfikat

2017-03-09 09:59
Från Spisapalitenyta

Kan inte få nog av dessa jordnötskakor med choklad. De är beroendeframkallande och recept på de finns i inlägget nedan.

Jordnötskakor med choklad

2017-03-04 20:33
Från Spisapalitenyta

Jordnötssmör och choklad är en perfekt kombo. Det här receptet hittade jag i Mekto Ganic bakbok "Bröd och kakor - baka utan gluten". Följde inte receptet helt och fullt, utan skapade en egen variant som blev minst lika god.
Använde mig av Green Choice crunchy jordnötssmör ochTony´s Chocolonely dark chocolate 70%.


Jordnötskakor med choklad

ca 30 småkakor

100 g smör
1 dl råsocker
1 tsk vaniljpulver
1 ägg
2 dl crunchy jordnötssmör
1,5 dl rårismjöl
1,5 dl mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
1 tsk bikarbonat
1 dl finhackad mörk choklad

Mixa och rör samman smör, socker, vaniljpulver och ägg i matberedare.
Tillsätt jordnötssmör och rör ihop.
Blanda i mjöl, fiberhusk och bikarbonat. Rör och mixa så att allt blandas väl.
Rör ner chokladen för hand.
Forma till små bollar och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper.
Platta försiktigt till bollarna något.
Grädda mitt i ugn ca 15 min på 175 grader.

SMAKLIG SPIS!

Chokladmousse med äppelkompott

2017-02-25 09:00
Från Spisapalitenyta

Jag provade Roy Fares chokladmousse här om dagen och måste säga att det är bland de bästa jag gjort. Till moussen kokade jag ihop en äppelkompott med ingefära som passade väldigt bra till.


Chokladmousse
2dl vispgrädde
120 g mörk choklad, 70%
1dl vispgrädde
4 äggula
0,5dl vatten
0,5dl strösocker

Vispa 2dl vispgrädde löst och ställ in i kylen.
Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp 1dl grädde, häll den över chokladen och låt chokladen smälta. Blanda ihop till en slät tryffel.

Lägg äggulorna i en bunke.
Koka upp vatten och socker tills sockrets löst sig.
Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken med äggulor och vispa samtidigt med elvisp på högsta hastighet. Vispa tills det blir ett skum.

Vänd med en slickepott ner chokladtryffeln i skummet och blanda väl. Vänd ner grädden, blanda noga och fördela moussen i glas.
Låt stå i kylen i minst 2 timmar.

Äppelkompott
1-2 äpplen
2 tsk ingefära
2 tsk honung
1 msk vatten

Koka upp och låt puttra till önskad kompott.
Servera till moussen.

Smaklig spis!

Bra start på dagen!

2017-02-23 10:05
Från Spisapalitenyta

Glutenfri havregrynsgröt med jordnötssmör, toppad med tranbär, kanel och chiafrön. Kortvasan imorgon och jag laddar med min favoritfrukost.

Sommar och Fårö!

2017-02-22 21:28
Från Spisapalitenyta

Längtar efter denna plats, sommar, enkelhet, bubbel och långa dagar av somrig matlagning och bakning.

Chokladkaka med saffranstryffel

2017-02-21 18:45
Från Spisapalitenyta

Chokladkaka
100 g smör
200 g mörk choklad (minst 70%)
2 dl strösocker
4 ägg

Saffranstryffel
0,25 g saffran
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad


Sätt ugnen på 200°.

Smält smöret i en kastrull och ta sedan bort från värmen.
Hacka chokladen och låt den smälta i smöret.

Rör ner socker och sedan äggen, ett i taget tills allt är blandat. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Grädda ca 15-20 min. Låt kallna.

Saffranstryffeln:
Koka upp grädden tillsammans med saffran. Hacka den vita chokladen och låt den smälta i den varma grädden. Låt svalna något innan du häller tryffeln över chokladtårtan och låt sedan stelna.

Servera gärna med lättvispad grädde.

Smaklig spis!

Dekorera tårtor med blommor!

2017-02-21 12:14
Från Spisapalitenyta

Jag älskar att dekorera mina tårtor med riktiga blommor.

Här en chokladmoussetårta med glutenfri chokladbotten.

Kaffekärlek!

2017-02-21 08:00
Från Spisapalitenyta

God morgon! I dessa mörka tider behövs mycket kärlek och mängder av kaffe.
☕️

Söndagsfika!

2017-02-19 11:15
Från Spisapalitenyta

Söndagsfika!
Finkaffe i Gustavsbergsporslin och dulce de leche-kakor på fat från Fårö.

Ärtpurésoppa med vin och pepparrot

2017-02-18 14:47
Från Spisapalitenyta

Vad blir det till middag? Gör denna goda och enkla ärtpurésoppa med vin och pepparrot.
.
.
.
Fräs 2 schalottenlökar och 1 vitlöksklyfta i olja. Häll i en påse (600g) gröna ärtor och låt fräsa någon minut. Häll i vatten så att det precis täcker ärtorna. Låt koka tills ärtorna är mjuka. Mixa med stavmixer. Smula ner 1 tärning buljong, salta o peppra. Tillsätt 1-2dl vitt vin och några droppar citron. Rör ner 0,5dl matlagningsgrädde. Servera med pepparrotsvisp. Smaklig spis!

DULCE DE LECHEMOUSSETÅRTA

2017-02-18 14:44
Från Spisapalitenyta


DULCE DE LECHEMOUSSETÅRTA

Denna tårta bakade jag första gången för några år sedan. För mig är det en riktig sommartårta
och ett måste är att dekorera med massvis av färska hallon. Godast blir moussen om du kokar egen dulce de leche på kondenserad mjölk.
Den tar lite tid att göra, men tårtan är värd att vänta på.


1 tårta

Botten
50 g smör
100 g god mörk choklad
1 dl strösocker
2 ägg

Mousse
6 dl vispgrädde
4 äggulor
ca 1 burk dulce de leche (ca 400 g)
0,5 tsk flingsalt

Färska hallon

2 olika storlekar på formar med löstagbar kant


Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen.
Hacka chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Rör tills allt är smält.
Rör ner socker och sedan äggen, ett i taget tills allt är blandat.
Häll smeten i den mindre formen
Grädda långt ner i ugnen i ca 15-20 min.
Låt kallna helt.

Vispa grädden. Den ska vara ganska lös annars blir moussen för kompakt.
Rör försiktigt ner äggulorna, dulce de leche och saltet.
Smaka av.

Ta fram den större formen och placera chokladkakan mitt i.
Häll ner moussen över kakan och fördela i hela formen.
Ställ in i frysen och låt moussen stelna.

Tårtan tinas i kylen under ca 3 timmar och i rumstemperatur i ca 1,5 - 2 timmar.
Dekorera med massor av färska hallon.


SMAKLIG SPIS!

L´CHAIM CHANNAS JUDISKA KANELKAKOR

2017-02-18 14:42
Från Spisapalitenyta


L´CHAIM CHANNAS JUDISKA KANELKAKOR

Ca 20 kakor

250 g finhackade, skållade mandlar
250 g socker
1 msk kanel
2 äggvitor
1/2 tsk citron

Kanel & florsocker att kavla ut degen med


Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda de finhackade mandlarna med hälften av sockret och kanel i en bunke.

Vispa äggen och citronen till att det formas toppar på ytan.
Tillsätt resten av sockret, lite i taget och vispa ordentligt.
Fortsätt vispa till att äggvitorna är hårda och glansiga.

Vänd försiktigt ner mandelblandningen.

Fukta händerna och forma till bollar stora som femkronor.
Lägg bollarna, med några centermeters mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen i ca 25 minuter, tills kakorna är hårda och gyllende.

Lägg över kakorna, med bakplåtspapper på ett galler för att svalna något.

Blanda florsocker och kanel.
Rulla de något varma kakorna i blandningen så att de blir helt täckta.
Låt svalna på gallret.

Mandelkaka med choklad, kokos och banan

2017-02-18 14:38
Från Spisapalitenyta


MANDELKAKA med choklad, kokos och banan
1 kaka


1 dl rörsocker
50 g smör
1 mosad ekologisk banan
100 g mörk choklad
4 ägg
1/2 dl mjölk
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1/2 dl kakao
1/2 msk vaniljpulver
1 msk bakpulver
1 tsk kanel


Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form. Antigen med kokos eller kakao.

Rör ihop smör och socker i en bunke.
Mosa bananen och grovhacka chokladen.
Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke.
Vispa äggen poröst i en tredje bunke.
Rör försiktigt ihop smör och sockerblandningen med äggen och tillsätt sedan den mosade bananen, chokladen och mjölken.
Blanda sedan ner de torra ingredienserna i smeten. Rör sakta och försiktigt.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter.

Smaklig spis!

Ingefärsshot

2017-02-18 14:34
Från Spisapalitenyta


INGEFÄRSSHOT

2 liter

500 g färsk ingefära
2 l kallt vatten
½ dl honung
3 st citroner

Riv ingefäran grovt med skalet på och lägg i en stor kastrull.
Fyll med vattnet.
Värm upp förskitigt i 20 minuter. Temperaturen får aldrig överstiga 60 grader
eftersom detta gör att det nyttiga försvinner. Ha en termometer!

Sila av ingefäran och blanda i honungen medan det fortfarande är ljummet.
Låt svalna och pressa sedan i citronerna.
Häll i flaskor.
Kan stå i kylskåpet upp till en månad.

Går utmärkt att ha i bl.a. chili, lime, äpplen eller mynta om en föredrar det.

Blocks brygg & Döden espresso

2017-02-18 11:36
Från Spisapalitenyta

Här om dagen var det 60 år sedan filmen "Det sjunde inseglet" hade premiär.

När jag drev Café Smultronstället på Bergmancentret, Fårö serverade jag ett specialrostat kaffe, inspirerat av filmens huvudkaraktärer.