RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-07-04 04:53:17

Lindasgodaste

Lindasgodaste blogg på Nouw

KOLASNITTAR

2019-07-03 21:29
Från Lindasgodaste

Här kommer ett recept på en av mina absoluta favoritkakor, klassiska kolasnittar. Ett enkelt recept med få ingredienser som man nästan alltid har hemma i skafferiet, och det bästa av allt, det tar bara 30 minuter från att du börjar baka tills du har färdiga kakor att mumsa på!

KOLASNITTAR

INGREDIENSER ca 20 st

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk sirap
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver

GARNERING

  • 1 ägg

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Rör ihop smör, socker och sirap för hand eller i en bakmaskin (Jag använder min KitchenAid eller matberedare)
  3. Tillsätt alla övriga ingredienser och rör ihop till en smidig deg
  4. Rulla ut degen till 2 längder på en plåt och tryck till dem lätt
  5. Pensla med uppvispat ägg
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter
  7. Skär längderna på snedden i ca 2 cm breda snittar direkt när de kommer ut från ugnen
  8. Låt svalna, ät, njut!

Chokladsnittar

2019-07-03 21:08
Från Lindasgodaste

Finns det något godare än nybakade småkakor med ett glas kall mjölk? Nej inte om ni frågar mig. Fullkomligt älskar småkakor och kan gärna äta på tok för många när de väl finns tillgängliga i skafferiet. Här kommer ett recept på klassiska chokladsnittar som bakades till helgens strandutflyckt!


CHOKLADSNITTAR

INGREDIENSER ca 20 st

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver

GARNERING

  • 1 ägg
  • pärlsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Rör ihop smör och socker för hand eller i en bakmaskin (Jag brukar använda min KitchenAid eller matberedare)
  3. Tillsätt alla övriga ingredienser och rör ihop till en smidig deg
  4. Rulla ut degen till 2 längder på en plåt och tryck till dem lätt
  5. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter
  7. Snitta längderna på snedden i ca 2 cm breda snittar direkt när de kommer ut från ugnen
  8. Låt svalna, ät, njut!

GLAD MIDSOMMAR!

2019-06-20 22:42
Från Lindasgodaste
Här hemma pågår just nu bakning av tårtbottnar inför morgondagens midsommarfirande. Det bli en repris av förra årets midsommartårta, en klassisk jordgubbstårta fylld med en härlig blandning av söta jordgubbar, syrlig Philadelphiaost och massor av grädde! Ni hör ju hur gott det låter!

Har ni inte redan fixat morgondagens tårta tycker jag absolut ni ska ge denna en chans! 

Hoppas ni får en riktigt härlig midsommarafton!

GODASTE JORDGUBBSTÅRTAN:
INGREDIENSER 10-12 bitar:

TÅRTBOTTEN:
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1.5 tsk bakpulver

JORDGUBBSFYLLNING:

  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g philadelphia
  • 1.5 dl florsocker
  • 1.5 tsk vaniljsocker
  • 500 g jordgubbar (jag tog ungefär "en ask")

SPACKLING + TOPPING:

  • 3 dl vispgrädde + 1tsk socker
  • ca 3-5 dl jordgubbar

GÖR SÅ HÄR:

TÅRTBOTTEN:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Klä en springform med bakplåtspapper. Jag gillar att göra små men höga tårtor och använder därför en lite mindre form (18 cm) och klär kanterna med högt bakplåtspapper så att inte smeten rinner över kanten under gräddningen.
  3. Smörj försiktigt formen med mjukt smör och bröa med kokos.
  4. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt (tar ca. 5 minuter).
  5. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål och vänd sedan försiktigt ner dem i äggsmeten.
  6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-45 minuter, kakan ska vara helt torr i mitten.
  7. Låt svalna helt och skär sedan i 3 eller 4 anslag beroende på hur tjocka bottnar du vill ha, jag gjorde 3.

FYLLNING:

  1. Hacka 1 ask jordgubbarna i små bitar och ställ åt sidan.
    (Se till att jordgubbshacket inte är allt för blött då smeten lätt blir för lös då)
  2. Vispa upp grädden hårt.
  3. Vispa sedan philadelphiaost, florsocker och vaniljpulver i en separat skål.
  4. Tillsätt de hackade jordgubbarna i philadelphiablandningen och rör försiktigt ihop.
  5. Vänd ner vispgrädden och rör försiktigt ihop allt till en fluffig fyllning.
  6. Tag fram bottnarna och toppa den första botten med ett tjockt lager jordgubbsmousse, lägg sedan på nästa botten och upprepa. Jag hade 3 bottnar och 2 lager fyllning.
  7. Se till att du får en rak och fin tårta och fyll gärna på med lite extra fyllning längs kanterna så att tårtan blir stabil.
  8. Ställ in tårtan i kylen så att den får sätta sig medan du vispar grädden till spacklingen och skivar jordgubbarna till toppingen.
  9. Spackla sedan tårtan med vispgrädde och toppa med färska jordgubbar efter tyckte och smak!
  10. Låt tårtan vila i kylen tills det är dags att mumsa :)

Fettisdagen!

2019-03-02 09:42
Från Lindasgodaste

På tisdag är det äntligen dags för fettisdagen och därav hög tid för ett semmelrecept! Ett tips är att göra en egen mandelmassa till dina semlor när du ändå är igång. Det är enkelt och jag lovar att det blir tusen gånger godare mandelmassan från butiken. Ni hittar mitt recept på mandelmassa HÄR .

Eftersom att jag har en förkärlek för att baka i mini-format gjorde jag mini-semlor av halva min deg, då räcker receptet till ca 4 stora semlor och 10 mini-semlor, alternativt 2o små.

Lindas godaste semlor:

INGREDIENSER 8-10 normalstora semlor alt. 20st minisemlor.

  • 2,5 dl fingervarm mjölk
  • 25 g jäst, för söta degar
  • 0,5 dl socker
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk nystötta kardemummakärnor
  • 1 st ägg
  • 70 g smör, rumsvarmt
  • 6-8 dl vetemjöl

FYLLNING / MANDELMASSA:

  • 200 g sötmandel (med skal)
  • 200 g florsocker
  • 1 äggvita
  • 2-3 msk vatten

GARNERING:

  • 3 dl grädde + florsocker till topping

GÖR SÅ HÄR:.

  1. Värm mjölken till 37 grader och rör ut tillsammans med jästen i en assistent eller bakmaskin.
  2. Tillsätt socker, ägg, salt och kardemumma och sedan det rumsvarma smöret i små bitar.
  3. Arbeta tillsist i mjölet lite i taget tills du får en fin deg som släpper lätt från bunken.
  4. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 30 minuter.
  5. Lägg degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den lätt.
  6. Dela degen i 10 delar och rulla till släta bullar.
  7. Lägg bullarna på en bakplåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa under en bakduk i ca 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader och förbered mandelmassan medan bullarna jäser.
  9. MANDELMASSA: Mixa sötmandeln i en matberedare, tillsätt florsocker, äggvita och vatten och mixa till en krämig konsistens.
  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 7–10 minuter.
  11. Låt bullarna svalna på galler.
  12. MONTERING: Skär försiktigt ett lock på varje semla. Tips: Jag brukar använda en sax för att snygga till kanterna på mina lock!
  13. Gröp ett hål i varje semla i valfri storlek. Jag gör stora hål så man får plats med mycket mandelmassa, mums!
  14. Fyll semlorna med din hemgjorda mandelmassa eller gör en blandning av köpt mandelmassa, inkrom och lite vispgrädde.
  15. Spritsa semlorna med lättvispad grädde och lägg till sist på locket och pudra med florsocker!

Nu är det jul igen!

2018-12-12 18:16
Från Lindasgodaste

Tänk att det redan är december och mindre än 2 veckor kvar till jul! Äntligen! Jag tänkte därför passa på att uppdatera med lite godsaker från förra årets julbak då det börjar bli hög tid att fylla upp frys och skafferier med julens alla godsaker.

Ni hittar länkar till alla mina recept under bilderna!

Saffranscupcakes med lingongrädde - supergoda små kladdkaksmuffins med smak av saffran toppade med syrlig lingongrädde. Det perfekta tilltugget till glöggfikat!


Saffransgifflar med vitchoklad - ett gott alternativ till den klassiska lussebullen!


Saffransbiscotti - det perfekta fikat när du får oväntat besök! Baka en stor sats och förvara i en fin glasburk så har du även fått en fin dekoration i köket under hela julhelgen.


Saffranskaka - en riktigt klassisk saffranskaka som bara måste finnas på fikabordet under julen. Receptet har jag lånat från mormor, en mycket säker källa! (länk kommer snart!)


Mjukpepparkaka med appelsinfrosting - en god och mjuk kaka som ger många bitar.


Pepparkaksmuffins med lingongrädde - goda små mumsbitar, perfekt på fikabordet!


Rocky Road - en klassiker som aldrig blir fel. Toppa med dina egna favoriter!


Chokladtryffel med havssalt & saltamandlar - min favvo! Så himla god!


Pepparkakstårta med glöggfrosting - saftiga pepparkaksbottnar varvade med söt och god glöggfrosting... mums!


Snöbollar - som chokladbollar fast med saffran! Enkelt och gott!

Godaste jordgubbstårtan

2018-07-01 18:07
Från Lindasgodaste

Vill ni baka en riktigt smarrig sommartårta måste ni bara prova detta recept! En sommardröm fylld med färska jordgubbar och spacklad med lättvispad grädde!

Vi har som regel hemma att det måste finnas minst en klassisk jordgubbstårta på fikabordet under midsommar, och detta blev årets version! Men till skillnad mot en helt klassisk jordgubbstårta som fylls med separata lager av grädde / vaniljkräm / jordgubbar, så har denna tårta istället en härlig fyllning gjord på Philadelphiaost, vispgrädde, florsocker och finhackade jordgubbar. Osten ger en liten fräschör mot allt det söta vilket verkligen blir jättegott! Helt klart den godaste jordgubbstårtan jag bakat! Inspiration till fyllningen har jag hämtat hos Fridas fina himmelskatårta !

GODASTE JORDGUBBSTÅRTAN:
INGREDIENSER 10-12 bitar:

TÅRTBOTTEN:
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1.5 tsk bakpulver

JORDGUBBSFYLLNING:

  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g philadelphia
  • 1.5 dl florsocker
  • 1.5 tsk vaniljsocker
  • 500 g jordgubbar (jag tog ungefär "en ask")

SPACKLING + TOPPING:

  • 3 dl vispgrädde + 1tsk socker
  • ca 3-5 dl jordgubbar

GÖR SÅ HÄR:

TÅRTBOTTEN:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Klä en springform med bakplåtspapper. Jag gillar att göra små men höga tårtor och använder därför en lite mindre form (18 cm) och klär kanterna med högt bakplåtspapper så att inte smeten rinner över kanten under gräddningen.
  3. Smörj försiktigt formen med mjukt smör och bröa med kokos.
  4. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt (tar ca. 5 minuter).
  5. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål och vänd sedan försiktigt ner dem i äggsmeten.
  6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-45 minuter, kakan ska vara helt torr i mitten.
  7. Låt svalna helt och skär sedan i 3 eller 4 anslag beroende på hur tjocka bottnar du vill ha, jag gjorde 3.

FYLLNING:

  1. Hacka 1 ask jordgubbarna i små bitar och ställ åt sidan.
    (Se till att jordgubbshacket inte är allt för blött då smeten lätt blir för lös då)
  2. Vispa upp grädden hårt.
  3. Vispa sedan philadelphiaost, florsocker och vaniljpulver i en separat skål.
  4. Tillsätt de hackade jordgubbarna i philadelphiablandningen och rör försiktigt ihop.
  5. Vänd ner vispgrädden och rör försiktigt ihop allt till en fluffig fyllning.
  6. Tag fram bottnarna och toppa den första botten med ett tjockt lager jordgubbsmousse, lägg sedan på nästa botten och upprepa. Jag hade 3 bottnar och 2 lager fyllning.
  7. Se till att du får en rak och fin tårta och fyll gärna på med lite extra fyllning längs kanterna så att tårtan blir stabil.
  8. Ställ in tårtan i kylen så att den får sätta sig medan du vispar grädden till spacklingen och skivar jordgubbarna till toppingen.
  9. Spackla sedan tårtan med vispgrädde och toppa med färska jordgubbar efter tyckte och smak!
  10. Låt tårtan vila i kylen tills det är dags att mumsa :)

Chockladcupcakes

2018-03-04 09:20
Från Lindasgodaste

Här kommer ett recept för alla oss chokladälskare! Saftiga chokladmuffins toppade med en len och krämig moccafrosting. Ja ni hör ju hur gott det låter! Ett perfekt tillbehör till en god kopp kaffe. För att få extra mycket av det goda är muffinsen dessutom fylld med härliga chokladbitar.

INGREDIENSER 20 minicupcakes eller 8 stora cupcakes:

Chokladmuffins:

  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 50g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 msk kakao
  • 1, 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 1 dl chokladknappar eller hackad choklad

Frosting:

  • 75 g smör
  • 100 g philadelphia ost
  • 5 dl florsocker
  • 1,5 dl kakao
  • 3 msk kallt kaffe
  • 1 nypa salt
  • 2 tsk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. MU​FFINS: Sätt ungen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  3. Smält smöret tillsammans med mjölken i en kastrull.
  4. Tillsätt smörblandningen till äggsmeten och rör om väl.
  5. Blanda alla de torra ingredienserna i separat bunken.
  6. Rör försiktigt i mjölblandningen i smeten och rör om tills du får en jämn och fin smet.
  7. Smöra och bröa valfri muffinsplåt, eller använd muffinsformar! (Jag använde en minimuffinsplåt då räcker receptet till ca 20 st små cupcakes)
  8. Lägg några chokladknappar/bitar på varje muffins.
  9. Grädda i mitten av ungen i ca 7 minuter för minimuffins och 10-15 min för stora. Håll koll!
  10. Ta ut dina muffins och låt svalna på galler medan du förbereder frostingen.
  11. FROSTING: Vispa smör och Philadelphiaost fluffigt med elvisp.
  12. Tillsätt övriga ingredienser och vispa till en jämn frosting. Fyll en spritspåse och spritsa dina cupcakes.
  13. Förvara i kylen. 
  14. TIPS! Ser din frosting klumpig och ojämn ut är det bara att fortsätta vispa! Smörklumparna försvinner efter ett tag så ha tålamod. Känns din frosting för lös, tillsätt mer florsocker & kakao / känns din frosting för hård, tillsätt mer kaffe. Jag gillar att ha en ganska fast frosting då det är enklare att få en hållbar och fin spritsning! Lycka till :)

Rawfoodbollar

2018-02-25 20:35
Från Lindasgodaste

Så här efter jul, nyår, alla hjärtans och en fettisdag som varar i nära två månader är det lätt att sockersuget kommer smygandes både en eller två gånger per dag. Därför är det skönt att kunna vänja av kroppen med ett nyttigare alternativ när suget blir som värst. Dessa rawfoodbollar är ett superbra alternativ till vanliga chokladbollar och jag kan lova att de är minst lika goda! Att de dessutom är helt fria från både socker och gluten gör ju inte saken sämre. Ett perfekt tillbehör till eftermiddagskaffet eller kvällsfikan!


INGREDIENSER:

  • 1 dl mandlar
  • 12 st urkärnade dadlar
  • 3 dl havregryn
  • 5 msk kallt starkt kaffe
  • några nypor havssalt
  • 5 msk kakao
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 msk kokosolja
  • kokos / salta mandlar / frystorkade hallon (att rulla i bollarna i)

GÖR SÅHÄR:

  1. Mixa mandlarna fint i en matberedare.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en fin och jämn smet.
  3. Om smeten känns för torr tillsätt mer kaffe, om smeten känns för lös tillsätt mer havregryn.
  4. Forma ca 20 st bollar och rulla i valfri topping. Jag gjorde tre olika smaker på mina: kokos, hallon samt salta mandlar.
  5. Förvara i kylen.

Semlor!

2018-02-11 19:43
Från Lindasgodaste

Nu är det inte många dagar kvar tills fettisdagen och därav hög tid för ett semmelrecept! Ett hett tips är att testa att göra hemgjord mandelmassa till semlorna när du ändå håller på. Det är perfekt att slänga ihop en sats mandelmassa medan du väntar på att degen jäser och jag lovar att det blir tusen gånger godare än att använda mandelmassa från butiken. Ni hittar mitt godaste recept på mandelmassa HÄR .

Eftersom att jag har en förkärlek för att baka saker i mini-format gjorde jag mini-semlor av halva min deg. Vill ni göra som mig räcker receptet till ca 4 stora semlor och 10 mini-semlor, alternativt 10 stora eller 2o små.

Lindas godaste semlor:

INGREDIENSER 8-10 semlor:

  • 2,5 dl fingervarm mjölk
  • 25 g jäst, för söta degar
  • 0,5 dl socker
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk nystötta kardemummakärnor
  • 1 st ägg
  • 70 g smör, rumsvarmt
  • 6-8 dl vetemjöl

FYLLNING / MANDELMASSA:

  • 200 g sötmandel (med skal)
  • 200 g florsocker
  • 1 äggvita
  • 2-3 msk vatten

GARNERING:

  • 3 dl grädde + florsocker till topping

GÖR SÅ HÄR:.

  1. Värm mjölken till 37 grader och rör ut tillsammans med jästen i en assistent eller bakmaskin.
  2. Tillsätt socker, ägg, salt och kardemumma och sedan det rumsvarma smöret i små bitar.
  3. Arbeta tillsist i mjölet lite i taget tills du får en fin deg som släpper lätt från bunken.
  4. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 30 minuter.
  5. Lägg degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den lätt.
  6. Dela degen i 10 delar och rulla till släta bullar.
  7. Lägg bullarna på en bakplåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa under en bakduk i ca 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader och förbered mandelmassan medan bullarna jäser.
  9. MANDELMASSA: Mixa sötmandeln i en matberedare, tillsätt florsocker, äggvita och vatten och mixa till en krämig konsistens.
  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 7–10 minuter.
  11. Låt bullarna svalna på galler.
  12. MONTERING: Skär försiktigt ett lock på varje semla. Tips: Jag brukar använda en sax för att snygga till kanterna på mina lock!
  13. Gröp ett hål i varje semla i valfri storlek. Jag gör stora hål så man får plats med mycket mandelmassa, mums!
  14. Fyll semlorna med din hemgjorda mandelmassa eller gör en blandning av köpt mandelmassa, inkrom och lite vispgrädde.
  15. Spritsa semlorna med lättvispad grädde och lägg till sist på locket och pudra med florsocker!

Mandelmassa

2018-02-11 18:39
Från Lindasgodaste

Har man en gång testat att göra hemgjord mandelmassa kommer man aldrig att vilja köpa färdiggjord igen! Den hemmagjorda mandelmassan får en helt annan smak och konsistens och är tusen gånger godare än den man köper i butik. Och då vill jag tillägga att jag trots allt älskar köpt mandelmassa. Så har ni aldrig provat att göra egen så är det hög tid nu! Jag gillar att behålla skalet på när jag maler mandlarna då jag tycker det ger en god smak och fin färg till mandelmassan, man vill man hellre ha en vit mandelmassa mer lik den man köper i butik kan man skålla mandlarna innan man maler dem.

Lindas godaste mandelmassa:

INGREDIENSER:

  • 200 g sötmandel (med skal)
  • 200 g florsocker
  • 1 äggvita
  • 2-3 msk vatten

GÖR SÅ HÄR:

  1. Mixa mandlarna i en matberedare till ett fint mjöl.
  2. Tillsätt florsocker och fortsätt mixa.
  3. Tillsätt äggvita och lite av vattnet i taget tills du får en härligt krämig konsistens.
  4. Förvara i kylen.