RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-01-28 03:39:26

Fruåström blogg

Fruåström blogg på Nouw

Galen och iskall!

2019-01-27 21:58
Från Fruåström

Snorar ännu men annars är jag på banan igen. Lilleman har en tredje tand på väg upp så han är lite irriterad. Däremot älskar han att provsmaka det vi äter och han hoppar i stolen om det inte går tillräckligt fort eller om han tycker han får för lite. Smaksensationer passar verkligen för den pojken.
Igår muffade han i sig våfflor- glutenfria och idag blev det broccoli och lite annat slick från pappas tallrik.
Ruben har varit med en kompis familj till Umeå över dagen på ett släktkalas. Han kom hem nöjd och mätt
Samuel har åkt med pappan på skoter för första gången och fick en chokladbit som belöning ( eller muta)
Snö har det också kommit och det gladde några familjemedlemmar som gillar att skotta.

Jag fick bli barnfri på eftermiddagen och tog mej iväg på en mils promenad med en vän.
När vi kom hem visade termometern på -20 grader. Sista kilometern var kall. Riktigt kall. Jag hade blåa naglar, mun och stela fötter.
Blev lite uppvärmd med te, handvärmare och fotvärme innan jag tog mej till affären.
Lite galet kanske men vad är det man säger- finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder...
Nu ligger jag i alla fall nyduschad och på en värmebädd. Alla sover och jag hoppas jag snart gör detsamma. Ny vecka och röj väntar!

En omgång till!

2019-01-23 12:17
Från Fruåström

Ont i halsen, snorar, huvudvärk och allmänt dassig. Min status just nu.
I famnen har jag en minimänniska som också snorar, är hes och nog också känner sig allmänt dassig. Han kan sitta själv en kort stund men skäms på mej om jag går för långt från honom. Famnen är det bästa.
Jag har även Samuel hemma denna vecka, han snorar och är gnällig och känns dumt att skicka iväg han till förskolan när han inte är 100 i form.
Så vi lägger pussel, ligger i soffan och gör så lite som möjligt. Ett varv till på förkylningsvändan..

 Pappan flexar ut tidigare idag och kommer hem när skolbarnen anlänt.Annars har jag legat i bra med promenader. Ofta har jag promenadsällskap på milsrundan och när jag inte har det så är ljudboken mitt sällskap. Känns så härligt att känna hur benen bär och att få träningsvärk. Det är annat än annan värk det
Nu blev det oplanerade vilodagar men snart är jag på G igen.

Dagarna som går..

2019-01-10 16:52
Från Fruåström

Det är dagarna som går som är livet!
Vi avslutade jullovet med en familjedag i söndags. Vi packade picknickväskan och traskade upp till skogen där vi högg lite träd, lekte i ” salt och sockerfabriken”. Finns mycket att göra med snö och is
Kaffe och oboy smakar så mycket godare ute.
I måndags åkte Henrik och svärfar till Lycksele för att köpa fönster till vår utbyggnad. Svärfar är glasmästare så att ta med honom var liksom rätt givet. Rutorna var bra men de är brunmålade så jag har ett stort jobb framför med att måla om dem till vitt.
Medan karlarna var i Lycksele hängde svärmor här och det åktes madrass, pulka och skidor. Jag fick smita ut på en promenad också och fick hjälp med läggning av barnen.
Kl 01 på natten kom Ruben in och frågade varför vi inte var vakna, han skulle ju till skolan... Han längtade. Samuel har haft konstig sömn sista dagarna och varit ledsen utan att kunna berätta varför. Lite sömnbrist så där i starten på ny termin. Men nu är vi igång och vardagen börjar rulla. Sara har fått första läxan så hon är lycklig
Jag började städa undan julen idag lite smått.

Imorgon blir lilleman 5 månader!!!! Han sitter själv, även om man inte vågar lämna honom utan uppsikt för han kantrar lätt. Han är tidig med det- om jag jämför med de andra tre.
Nu väntas middag och sen ska jag göra en långpromenad med en vän!

Gott nytt år!

2019-01-10 16:22
Från Fruåström

Så är det nytt år igen!
Är det nu man ska skriva sina nya löften inför året? Jag tror jag hoppar det. Men jag har lovat mej själv att försöka vara mer snäll mot mej själv. Att jag inte ska klanka ner på mej själv för att jag misslyckas. Misslyckas i mitt tålamod med barnen, eller för att jag inte orkar fullfölja det jag i mitt huvud tänkt göra. Sånt som jag inte skulle klanka ner på nån annan som ”misslyckas” men som jag dömer mej väldigt hårt för.
Snällare mot mej själv helt enkelt.
Året som gått har sina toppar och dalar. Livet är ju så.
Jag minns speciellt den extremt varma sommaren där vi nästan bodde på stranden, att gå till djuren för att ge dem mat och vatten var som ett träningspass.
Vi samlades hela min familj hos oss på midsommar och överraskade pappa som fyllt 70 år.
En fest som blev precis det vi önskat och hoppats på.
Toppen på året är ju såklart när lillebror kom till världen. Efter en lång sommar kom han tillslut ut ❤️
Jag är så oerhört tacksam för mina fyra barn! Det var ingen självklarhet att jag skulle få barn men nu har jag fyra. Jag är rik och tacksam

Jag bevarar det goda från året som ligger bakom och ställer siktet på det som ligger framför.
2019 - du är välkommen

Julen2018

2018-12-28 18:27
Från Fruåström

Hej i stugan!
Hoppas julen varit god?
Här har vi haft lite sjukstuga. 5 av 6 familjemedlemmar har haft feber och varit rätt däckade. Den enda som klarat sig ( peppar peppar) är Ruben. Vi får väl hoppas att det så förblir. Lilleman hade det riktigt jobbigt några dagar och jag var på vippen att kontakta sjukvården när febern inte gav sig men tack o lov försvann febern. Två små tänder har börjat titta fram också vilket inte har gjort det hela lättare för honom. Det är mycket dregel och tuggande. Ajaj säger modern när han ska ammas och han är på det humöret.
Jul blev det i alla fall och det med en julgran som hämtats från vår skog. Den var väl inte den vackraste som mitt öga skådat och enligt barnen var det dessutom tallkottar på den
Men med lysen, glitter och diverse pynt så står den sned och ståtlig.
Julafton var lugn med familjen. God mat och julevangeliet innan paketen öppnades. Tror barnen blev nöjda över det som fanns i. Tomten var extra snäll i år och gav familjen en X-box med spel. Så nu är jullovet räddat
Juldagens planer ställdes in för att vi fortfarande inte var pigga.
Snön ligger vit så det har blivit madrassåkning och familjepromenader. Lite skogsarbete har det också blivit.
Jag har äntligen kommit igång med promenader och det är såå skönt. Jag har haft rätt bra kondition men den försvann med graviditeten och den varma sommaren. Förlossningen och blodförlusten gjorde sitt till för att spä på den bristande kondis och energi. Men nu är jag på spåret igen. När mina föräldrar kom upp före jul så hade de med sig min träningscykel så den har jag trampat på. Det är inte alltid lätt att komma ut på promenader så att kunna trampa hemma är super. Dessutom har jag beställt en julklapp till mej själv som kommer om några dagar. En crosstrainer. Maken knorrade lite och tyckte jag skulle ta mej ut mer istället men han la sig ganska snabbt när jag kontrade med att när jag ska ut måste jag ta med en bebis, anpassa till när Han är inne och tar de andra barnen och att han lagt ut många kronor på skidtävlingar, skidor och dessutom köpt en skoter ( visserligen för att kunna köra timmer med) som man använder några månader per år.
Så, hans argument föll

Jag är verkligen ingen träningsmänniska men jag behöver stabilisera kroppen och återfå styrkan, det hjälper även mot min sjukdom. Mindre spänd gör att jag får mindre ont.

Nog om detta!
Önskar er ett gott slut och en god början på det nya året!!

Sjukstuga!

2018-12-18 13:22
Från Fruåström

Hej från sjukstugan!
Här är det avslaget. Den äldste sonen är på skolan, mini sover i min famn och i varsin soffände ligger två febriga barn. Saras feber har dock minskats ner men Samuel har över 39 grader.
I fredags vaknade jag med tung huvudvärk men det gav med sig så helgen har varit full med aktiviteter. Julfest i lördags, där Ruben fick medverka som tomtenisse.
Sent på kvällen kom mina föräldrar upp för att på söndagen vara med på barnvälsignelsen av Sakarias. Vi har inte haft barndop för våra barn, utan vi vill ha barnvälsignelse. Då bär man fram barnet och man ber om Guds beskydd för barnet. När de sedan blir äldre får de själva avgöra om de vill döpa sig. Det blir då ett sk. troendedop.
På söndagsmorgonen vaknade jag utan röst. Jag menar det jag skriver- jag kunde knappt prata. Helt fel dag att vara röstlös på då jag skulle leda Gudstjänsten och även sjunga.
Hur skulle detta gå? Äh, det var bara att köra. Bättre har min röst sjungit men man kan inte styra allt.
Det blev i alla fall en fin stund och lillen blev välsignad.
Sara läste en julramsa och Ruben tände adventsljusen på altaret.

På kvällen åkte jag med mamma och två barn på en jul singalong för att få lite julkänsla och när vi kom hem var Sara totalt slut.
Igår vaknade hon och Samuel alltså med feber..
Imorgonkväll är det skolavslutning och Sara är bekymrad över hur det ska gå.
Vi hoppas inga fler blir sjuka.


9 år!

2018-11-24 12:59
Från Fruåström

Förra fredagen fyllde kronprinsen nio år! Jag har varit mamma i nio år! Det är galet
Per Ruben Valdemar!

Han är en envis pojke som gärna vill bestämma och vinna. Det mesta är en tävling för honom. Men han är otroligt mån om sina vänner och sina syskon ( som han gärna retar också)
Han hjälper gärna till och tycker om att läsa, helst Kalle anka pocket!
Att sitta still längre stunder är inte hans grej annars, han älskar gymnastiken på skolan och rör sig gärna.
Spela spel är skoj och på önskelistan stod ”Monopol”. Det fick han och när gästerna åkt på kvällen satte vi oss hela familjen och spelade. Vi började 18.30 och klockan 22 var vi tvungna att bryta för sömnen. Såå kul hade vi!
Farmor och farfar och lite kusiner kom och åt tårta.
Ruben hade önskat sig en pannkakstårta så jag gjorde en sådan under helgen. Det var uppskattat!
Nu smälter vi tårtorna från kalasandet och laddar för decembermånad där 3 kusiner, 1 farbror och 1 farmor fyller år! Vi klämmer även in lite julbord, barnvälsignelse och själva julen också

Ibland undrar jag också varför

2018-11-15 15:13
Från Fruåström

Det är faktiskt inte så ofta jag ställer frågan varför, när det gäller min sjukdom och mage. Det är liksom ingen mening att ställa frågan. Den hjälper inte och det finns inget svar.
Men igår gjorde jag det ändå. För jag blir såå less.
Igår var en skitdag. Jag har haft mer ont sista veckan men det har funkat ändå.
Jag har kommit igång med hemma-gympa och promenader och känt att jag börjar komma igång igen.
Sen smäller det till och jag blir nästintill sängliggandes. Det går inte att ignorera hur länge som helst och igår brakade jag på köksgolvet i fosterställning. Efter en kraftansträngning kom jag i säng men sömnen uteblev. Idag känns det något bättre- vilket betyder att jag inte började dagen med att gå framåtböjd. Är rätt rakryggad även nu.
Har jag tur var värsta dagen igår. Hoppet är det sista som överger en väl?
Det positiva är att jag hittat nya varianter av smoothisar och det är ju inte helt fel.

Annars är det lite snoriga barn och krasslig karl. Ingen är sjuk så de behövt stanna hemma och jag hoppas att vi klarar oss från värsta sjukepidemierna.

Lilleman har blivit tre månader och är en glad och nöjd liten parvel som älskar att hänga på armen.

Imorgon fyller kronprinsen 9 år! Jag har lovat honom släktkalas och tårtor. Laddar för det. Han själv bakade delicatobollar hos Gerth igår. De är farligt goda

Henrik sliter på med taket på utbyggnaden. Med ovärderlig hjälp från hans bror är det snart lagt.

7 år!

2018-10-19 19:30
Från Fruåström

Dagarna springer iväg! Vi har firat vår 7åring med kusiner och farmor o farfar. Tårta, kakor och saft. Vi grundade sockerbomberna med 7åringens önskemiddag- Lax med romsås och pressad potatis. Vår lilla gourmet

Anna SARA Aurora!
Tjejen som föddes i raketfart med ett skrik som tränger genom betongväggar och som inte blivit mildare med åren
Får vi inte tinnitus om några år så är det ett under
Oftast är hon glad, sjunger och nynnar nästan jämt. Hon kan stänga in sig på rummet och leka med sina saker länge.
Hon är en snäll syster som kan anpassa sig efter sin lillebror i leken. Hon är även en mästare på att reta gallfeber på både lillebror och resten av familjen. Höra det man vill höra och ”glömma bort” det som sagts. Det är hon bra på! Hon vinner överlägset när det gäller hur man har oreda i sitt rum och hur man liksom bara släpper det man håller i, fruktskal, leksaker eller varför inte en strumpa?
Man kan lätt bli tokig på henne.
Men hon är underbar denna tjej, hon förlåter gärna och är inte långsint. Hon är generös med kramar och kärleksförklaringar och hon pratar sig till sömns och vaknar upp till prat. Hon är en liten filosof med många ideer som gärna pysslar, ritar och skriver. 

Hon är vår prinsessa och vi är så glada att hon finns. Vår härliga, livfulla tjej!
Tack att jag fick bli din mamma!
❤️

Sprängningshuvudvärk..!

2018-10-17 20:54
Från Fruåström

Fick igår rejäl huvudvärk, tänkte att det är kombinerad sömnbrist och för lite vätskeintag. Jag är duktig på att dricka men vet att jag ibland glömmer bort glaset och då kommer huvudvärken. Det gick dock inte över så jag la mej när Samuel skulle sova. Värken ökade så jag tog alvedon som inte hjälpte. Fick bara mer ont men somnade tillslut! Det var inte migrän och kändes inte som vanlig huvudvärk.
I morse kändes det bättre, fick iväg barnen till skola och förskola och åkte sen och handlade. Tog emot en paketleverans och gick med lilleman på armen när jag visade var i garaget varorna skulle ställas. Då började huvudvärken komma tillbaka och jag var tvungen att lägga mej direkt jag kom in. Det bara dunkade i huvudet. Gerth skulle komma då skolan slutat och ta med sig Ruben hem. Han kom tidigare och hämtade Samuel på förskolan och tog med sig alla tre till sig. Såå skönt! Så tacksam att han ryckte in. Henrik var på jobb i skogen så även om jag skulle ringa hem honom så skulle det dröja innan han skulle komma. Han fick istället hämta upp dem när han kom hem. Ruben stannade dock kvar.
Jag har fått massage på nacken, axlarna och ryggen och det var stelt och ont. Efteråt kändes det bättre i huvudet. Just nu är det rätt Ok men inte helt.
Jag har känt att det stramat och strålat en smärta från nacken och upp när jag sträckt ut nacken på morgnarna, samma smärta som plågat mej med huvudvärken. Så jag tror att det är en form av spänningshuvudvärk.
Jag har burit på en bebis väldigt mycket, extra mycket sista veckan då han varit orolig, samtidigt har jag gjort göromål hemma som laga mat, hjälpt andra barn och gjort det mesta med en bebis på armen. Visst har jag använt bärsele lite men han har inte varit helnöjd med den jämt och jag tycker det kan va krångligt att ta av och på.
Jag ammar lite här och där och i olika ställningar. Inte alltid avslappnad i kroppen med bekväm ställning.
Nattens sovställning skulle nog inte heller godkännas som ergonomiskt och avslappnande av sjukgymnasterna. Så det kanske inte är konstigt om jag blir spänd och får ont?
Nu ska jag verkligen tänka på hur jag bär och försöka att inte göra för mycket när jag bär honom. Ska även försöka använda bärselen mer och framförallt sätta min man i arbete att massera min rygg varje dag!! Så här ont vill jag inte ha igen!

Att våga göra det man inte vågar!

2018-10-06 16:56
Från Fruåström

Veckorna går i en rasande fart. Samuel har varit jättearg och ledsen vid lämnandet på förskolan. Han börjar direkt han vaknar på morgonen med att säga att han inte vill gå. ” Det är roligt men jag vill inte gå” säger han. Vi går dit ändå och när jag lämnar honom är han ledsen och arg. Personalen tar honom jättebra och skapar en rutin ur situationen som han känner igen och efter ett tag får jag ett Sms som berättar att han är lugn och glad. När jag sedan hämtar honom gör vi ’ give me five’ och han pratar bara gott om dagen och säger att han vill gå imorgon igen. Nästa morgon har det börjat det om igen..
Det gör ont i hjärtat att lämna honom mot hans vilja. Samtidigt vet jag att han har det bra där och att han behöver stimulansen och få träffa andra barn att leka med. I onsdags var första morgonen han var glad och vinkade lugnt. En liten tår började stiga i ögat men det stannade där. Så skönt. Torsdagens lämning gick också bra. Hoppas det fortsätter så.

I söndags plockade vi upp Gerth och överraskade honom med ett födelsedagskalas hemma hos Henriks föräldrar.
Smörgåstårta och tårta tillsammans med Henriks föräldrar och syskon med familj. Det var trevligt.


Jag fick en fråga för någon vecka sen om min Sara skulle vilja vara med på en modevisning på en tjejfrukost. Sakarias skulle också vara med. I fredags förra veckan åkte vi till butiken för att prova och då visade det sig att jag också skulle visa kläder. Ghhaaa!! Jag trodde jag bara skulle visa upp lilleman.
Fick nästan lite panik. Jag är otroligt obekväm med min kropp just nu. Svullnaden som kom efter blodförlusten vid förlossningen är det lite kvar av och kroppen är allmänt icke i form. Menar inte i form som vältränad för det har jag aldrig varit. Men den är inte vad den varit och även om den kanske inte blir som förut ( har trots allt burit på fyra barn) så kommer den inte se ut som nu.
Jag vet, jag födde barn för 8 veckor sen och kroppen har fått slita, det är klart att det tar tid. Det tar också tid att bli vän och känna sig bekväm med den förändring som blir.
Så, när det visade sig att jag också skulle modella var jag nära att börja gråta.
Men jag provade kläder och ett par brallor fick följa med mej hem redan där.
Det kändes riktigt bra och faktiskt lite roligt!
Dessutom skulle jag ju ha lille S i famnen. Ett litet förkläde

Så, idag var det dags. Sara var jättenervös men efter första vändan (vi gick 3 vändor m olika plagg) hade nerverna lagt sig och hon släppte loss.
Jag var mest nervös över att lille S skulle börja tokskrika eller släppa en kaskadspya. Men han skötte sig så bra, sov en omgång och var sedan lugn.
Jag gick utanför min ”comfort zone” och känner mej modig och stolt. Jag vågade göra det jag inte vågade!
Kul var det också och dessutom har jag nu en liten lista till tomten


När det tar stopp.

2018-09-24 23:03
Från Fruåström

Ligger i mitt gamla rum i mitt barndomshem. Jag har lilleman bredvid mej, nyäten och sovandes. Kom hit i torsdagskväll med syftet att vila, bli lite servad och koppla bort vardagen ett slag.
Det var i rätt tid att göra det eftersom jag varit otroligt irriterad på både barn och man. Less över att saker inte blir gjorda, frustrerad över att vi inte tycks ta oss tiden att sitta ner och prata för att hitta en strategi för att få vårt ”projekt familjeliv” att flyta på så smidigt som möjligt. Jag har känt mej som en hushållerska, kock och piga i mitt eget hem där jag ska ha koll på allt. Känts som att det är givet och självklart att jag ska ha det. Men jag orkar inte ha full koll. Vi är två vuxna i vårt hem, Henrik jobbar just nu bara tre dagar i veckan. Visst har vi en del projekt hemma och djur men vi måste tillsammans få allt att fungera. Prio ett är barnen och vår familj. Allt snurrar på, vardagen med skola, läxor och alla göromål som gör livet och vardagen. Även om jag inte vill byta bort det mot något annat så blir det ibland för mycket, för intensivt.
Ibland tar det stopp och jag tror att jag har lärt mej att dra i handbromsen innan det har gått för långt.
Det är svårt för familjen att förstå hur trött jag är när jag hela tiden håller igång. Det är svårt för dem att förstå att jag har mer ont än jag visar när jag inte berättar det eller att det faktiskt tar på krafterna att tvingas spy minst en gång per dag, när jag kommer ut från badrummet som om ingenting hänt. Men just detta är min följeslagare i livet och nåt jag oftast kan hantera men när det blir för mycket runtomkring mej och återhämtningen uteblir så tar det stopp. Därför åkte jag iväg några dagar. Henrik får fixa allt hemma med tre barn och jag vet att han fixar barnen men hoppas också att han inser att allt med hushållet och hemmet inte görs av sig själv.
Sen ska vi hitta ett tillfälle för att sitta ner så vi kan hitta en bra lösning för att få allt att fungera bättre.
Det var faktiskt min käre make som föreslog att jag skulle åka iväg så han förstår och vill ge mej en chans till att vila. Men en strategi och en plan för hur vi ska få allt att fungera måste vi hitta.

Igår hälsade jag på en vän som jag haft i 25!! år. Vi tog en promenad och uppdaterade varann på livet sen sist.
Idag har jag hälsat på en annan vän.
Jag har legat kvar länge i sängen, haft tid till att tänka och reflektera. Idag promenerade jag med mamma över en timme. Det längsta sen förlossningen och jag har spelat spel med föräldrarna på kvällarna och druckit te.
Jag har sluppit tänka på matlagning och disk och jag har knappt bytt en blöja. Har haft det riktigt skönt.
Imorgon vänder vi hemåt igen. Jag skulle kunna vara borta nån dag till och sova ännu mer men vet att de tre barnen därhemma längtar. Det är ju där jag hör hemma och även om det varit sköna dagar så ska det bli mysigt att få krama om dem igen ❤️

Förskola och promenad!

2018-09-06 18:26
Från Fruåström

Denna vecka har Samuel börjat inskolas på förskola. Henrik har varit med han två dagar och idag lämnade jag honom och han fick stanna själv. Det hade gått bra och han hade till och med somnat på vilan så när jag kom och skulle hämta blev han väckt. Men jag fick hem en glad kille som tycker om fröknar och kompisar.
Jag tog en extra promenadsväng på vägen hem och det känns så skönt att benen bär och att jag börjar återerövra min kropp.

När jag kommit hem slängde jag mej i soffan och vilade med lillen i famnen. Sen gjorde jag några ryck här hemma och sopade golvet, plockade i och ur diskmaskinen och tog reda på 4 Ikea kassar med ren tvätt!
Så effektiv man kan bli när man är ensam med en sovande bebis! Och vila igen innan hämtning hann jag också
I lördags var hemgruppen här och de hade med sig både mat och fika. Plus fina presenter till alla barn. Allt blev serverat och vi behövde inte ens trycka på Start på diskmaskinen för disken tog de med sig hem.
Jag är så glad för våra vänner! Inte för att de kom med mat och fika utan för att de ställer upp och hjälper oss med så mycket! Just nu är en av dem här med sin snickare-son och hjälper oss att fixa saker med den blivande altanen. Bara en sak av allt de gör för oss. Oerhört tacksam ❤️

Till helgen blir det lite släktkalas, barnkalas för ett barns klasskompis och sen ska vi få till en visit på församlingshelgen och så rösta, icke att förglömma!!

När Samuel föddes beställde jag ett halsband med barnens namn. Nu är det ju ett nytt barn så då måste ju ett nytt halsband beställas. Blev så nöjd!

Tre veckor och skolstart!

2018-08-31 21:27
Från Fruåström

I natt blir Sakarias tre veckor! Redan, vad fort tiden går. Jag tycker inte jag hinner med att göra något, ändå springer dagarna förbi.
Nu har barnen gått 1,5 vecka i skolan. Det har gått bra, båda är glada och vill gå till skolan. Läxorna däremot råder det delade meningar om
På tisdag börjar Samuel inskolningen på förskolan. Han ser fram emot det så jag hoppas det blir ett gott och roligt intryck för honom.
Henrik har varit ledig mycket dessa veckor och han kör inskolningen med Samuel de första dagarna. Sen kommer han va föräldraledig två dagar i veckan. Vi hoppas att det blir ett bra upplägg.

Lillebror är här ❤️

2018-08-19 15:29
Från Fruåström

Ett långt varmt sommarlov närmar sig sitt slut!
Till veckan drar skolan igång. Brist på strandhäng och solstrålar kan vi ju inte klaga på direkt!
En jobbig sommar att va gravid på, detta var nog den längsta graviditeten jag upplevt.
Men belöningen är så enorm och stor så det är förlåtet och glömt ( nästan)
Äntligen har lillebror kommit till världen! Tidigt på lördagmorgon den 11 augusti kom han ut.
Han kom snabbt ut när det väl satte fart och han mådde finfint från start. Däremot tillstötte lite komplikationer efteråt som medförde att jag hamnade en sväng på operation och lilleman fick kvalitetstid med sin pappa några timmar. Vi fick vila upp oss på sjukhuset några extra dagar innan vi kom hem till syskonskaran. Han omhuldas av kramar och pussar och famnar att sova i finns det gott om.
Farmor och farfar har kommit och beskådat underverket. Nu är mormor och morfar här och det är så tacksamt med all hjälp med både praktiska saker och med barnen.
Jag och mamma tog en första promenad igår. Två kilometer i myrstegstakt. Jätte skönt att kunna vara mer rörlig. Jag är trött och känner mej som en gelegumma i benen. Så de raska promenaderna och storstädning får vänta på sig. Men jag är överlycklig att jag ännu en gång upplevt gåvan att bli mamma, att han mår bra och att jag har min fina familj. Lilla Sakarias, du är så välkommen och älskad! ❤️
Bildbombar. Inga ord behövs!

VARMT 😅

2018-07-10 17:11
Från Fruåström

Hej i värmeböljan!
Jag sitter strandad i soffan, inomhus med två av tre kottar. De ser på dator å plattan. Är så oerhört varmt och vindstilla! Här brukar det oftast blåsa men inte idag, eller igår..
jättetrött på kvällen men somna går inte, varmt i sovrummet, värk i ryggen och måste upp och vandra och törstig. Både jag och Henrik klev upp 23.30 och åt nattmacka. Rätt mysigt.
Idag har vi hängt på stranden efter lunch. Sara går på simskola och det är ju perfekt väder för just det.
Blir väl stranden imorgon också för alla. Ruben åkte hem till Gerth igår. Han hade lite abstinens efter att ha varit hemma en hel vecka

Jag gör inte många knop, bara det mest nödvändiga. Orken är väck.
Men sytt fodret till bebiskorgen och bäddat den har jag gjort.
Nu laddar jag för att göra middag.

Tonårsförälder?!

2018-07-04 23:40
Från Fruåström

Här sitter jag i vardagsrummet och smaskar ananas och melon. Prövar på hur det kommer kännas att vara tonårsförälder om några år
Sitter nämligen uppe och inväntar min kronprins som är ute på äventyr. Han följde med en klasskompis och hans föräldrar på en teater som höll hus två timmars bilfärd från oss. Nu är de på väg hem men har inte dykt upp ännu. Han har haft en rolig och ”lyxig” dag, som han själv uttryckte det. Är det sommarlov så får man lyxa till det lite med busiga äventyr som tar halva natten.
Jag lät fadern i huset sova så kan han ta de tidigt vakna barnen imorgon istället.

Jag stack hemifrån en stund ikväll och besökte min vän Anna som var barn-och makefri ikväll. Satt och surrade och åt jordgubbar, banan med smält choklad. Mumma!

Igår hade jag och barnen en heldag hos några vänners sommarstuga. Varmt var det och barnen badade, lekte och syskontjafsade..! Men det var en skön dag där jag slapp tänka på mat och disk och dessutom kunde jag sitta i solstolen på stranden och inte behöva springa efter barnen.
Tacksam för fina vänner ❤️

Kaffehållare

Sommarlovet blir långt...

2018-06-25 13:09
Från Fruåström

04.30 vaknade 3åringen och kunde inte somna om. Han lekte bredvid mej i sängen. Tillslut blev vi båda hungriga så vi åt macka i sängen ( det kommer pappan märka ikväll, han är smul-letare i sängen de luxe)
Han fick kolla på plattan och efter att ha varvat tittande med lek somnade han tillslut, då var klockan 8. Jag var jättetrött då också och då vaknade Sara. Hon tog glatt plattan och la sig i sin säng och tittade. Jag somnade om en timme och Samuel sov till kl 10.
Ruben är hos farbror G och Henrik jobbar sista dagen innan långledighet.

Vi har en minitonåring här hemma. Eller vi har två men en är inte hemma. Öronen verkar ha tappats samtidigt som sommarlovet började och det här med att ta reda på sina saker är något konstigt påhitt som föräldrar hittat på. Men äta glass varje dag och vägra somna på kvällarna är tydligen sånt man ska göra på sommaren.
Lägg där till allt kivandes, retande och illtjut som uppstår mellan juniorerna. Verkar som att de har tävling om vem som kan skrika högst.
Att nån ska ge sig först finns inte på kartan.
Själv sitter man som en strandad säl där varje steg och förflyttning känns som ett maratonlopp.
Har jag satt mej på golvet för att leka är det ett sjå att resa sig igen.
Jag älskar mina barn över allt annat men just nu känns det som att sommaren är lång.
Problemet är egentligen inte barnen utan morsan som är trött, har ont och dåliga blodvärden.
Frustrerad är jag över att inte kunna ut och gå, cykla med barnen eller orka ha vattenkrig.
Oftast förstår dem sin tråkiga mamma men det stör mej.
Just nu sitter barnen och leker med tågbanan. De är dessutom sams!

Överraskningsfest på midsommarafton!

2018-06-24 15:26
Från Fruåström

Hej!
En intensiv men rolig vecka ligger bakom.
I måndags skjutsade jag ner de två äldsta barnen till farmor och farfar. De sov där fram till i torsdags.
Jag och min syster hade bjudit upp våra föräldrar över midsommar, vi har inte firat ihop på flera år så vi tyckte det var dags..
Vad pappa inte visste var att även vår äldsta syster med familj skulle komma upp ( de bor i Falun)
I smyg hade vi planerat en fest för pappa som fyllde 70 år i våras.
Så veckan som gått har inneburit städning och dukning på vår loge, planerat meny och handlat.
Mamma och pappa kom upp till oss med husbilen i torsdags och det var inte helt lätt att tänka på vad vi sa för att inte avslöja något. Men vi lyckades.
På midsommaraftons förmiddag kom syrran med familj och då körde vi iväg makar, barn och våra föräldrar på en stunds geocaching-letande, med motiveringen att jag och syrran ville fixa det sista inför middagen.
Under tiden de for iväg så smugglades vår andra syrra med familj upp på logen och väntade. När sen alla kom tillbaka gick vi upp på logen och när pappa öppnade dörrarna stod syrrans familj där och tillsammans sjöng vi grattissång till pappa.
Han blev såå överraskad.
Resten av dagen och kvällen hade vi fullt ös med god mat, sånger, femkamp och helt enkelt en jättetrevlig, lyckad och rolig fest!

Igår hade vi en softardag hemma. De flesta var nog rätt möra.
Idag samlades hela stora familjen på ett berg med vacker utsikt där vi fikade och klättrade i träd.
Roligt att träffas hela klanen, 16 personer totalt.

Weekend!

2018-06-04 16:38
Från Fruåström

Sista rycket denna vecka innan sommarlovet. Så värst mycket lektioner verkar det inte bli.
Idag var Rubens klass på utflykt till Skuldberget hela dagen.
Imorgon är det städdag och på kvällen är det skolavslutning i kyrkan.
6 juni klämmer vi in som ledig dag och på torsdag har de en utflyktsdag till Drömme. Där blir det grillning, umgänge och bad om man vill.
Jag tänkte ta med mej Samuel och åka dit en sväng, om det nu inte blir tokblåsigt. Sen är det looooov!!! Skönt för barnen, utmanande för mej
Vinden har tagit fart och den tryckande sommarhettan har tagit en paus. Vi hade strömavbrott över tre timmar idag på grund av vindens framfart.
Strömmen kom tillbaka lagom till middagslagningen. Nu puttrar en köttgryta på spisen!
I helgen rymde jag hemifrån. Tog in på ”hotell syster”. Så välbehövligt och skönt. Har mest slappat men följde med syrran och hennes familj till stan. Köpte avslutningskläder till barnen och lyssnade på systersonen som spelade med sin ensemble på stan. Han körde till och med ett solostycke! Modigt!
Kom hem igår kväll till glada barn som hade plockat en doftande bukett syrener från vårt träd.
Efter kramkalas slungades jag direkt tillbaka till kalabalik, skrik och allmänt kaos. Hade kunnat åka iväg några dagar till...!
Idag hade jag besök av en förskoleklass som hälsade på våra getter och höns. Ett gäng barn i samma ålder som Samuel. Han fick trängas med dem i sandlådan och lära sig att dela med sig av leksakerna, något han gjorde galant!
Tror han är lite sugen på att börja förskolan höst!

De växer, första kullen. Nu är det fullt ös av kattungar. Bävar lite inför nästa fem som snart börjar leta sig utanför korgen.

Magen växer också...!

Morsdag och svullen!

2018-05-27 17:17
Från Fruåström

Vaknade i morse av att lilla S öppnade sovrumsdörren och fnissade. Efter kom de andra med en bricka. Rabarberpaj och kaffe! Då kom jag på att det ju faktiskt är morsdag idag! Trots många mail i veckan om erbjudanden inför morsdag hade det försvunnit ur mitt minne.
Dagen idag har har varit en rätt lugn dag. Jag köpte en pool, lite större än de där små runda plaskpoolerna och jag satt väl totalt i 1,5 timme med en pump för att fylla den. Tanken är att barnen ska kunna svalka sig varma sommardagar när jag inte får med mej en annan vuxen till stranden. Känner inte för att åka till stranden ensam med barnen. Känner mej inte så snabb och smidig direkt.
Vi bor ju nära stranden så det är ju skoj om vi kan besöka den några gånger i alla fall.
I fredags hade jag min kära vän Eva här hela dagen. Vi bakade en mastodont omgång med tunnbröd. Tror vi var klara efter kl 20 på kvällen. Det känns gott att ha fyllt frysen med bröd, både till mej själv och att sälja. Framöver kommer fokus ligga någon annanstans. Typ barnfödsel och sånt
Att jag är gravid märks, både på kropp och i knopp. Jag är svullen, har ont, vilket medför att jag sover dåligt och med dalande blodvärden känner jag mig inte så pigg och alert.
Det är ju tur att det kommer nåt underbart sen. Och alla krämpor som hör graviditeten till brukar ju gå över efter förlossningen.
När jag väntade Ruben mådde jag toppenbra, det var ett ljuvligt halvår då jag njöt av att slippa skov och jobbiga magkramper. Början var den vanliga graviditetsillamåendet och sista veckorna hade jag foglossning men tiden däremellan var toppen. Sen har det bara gått utför. Kan ju bero lite på att antalet barn att hålla reda på också har ökat och att stunderna för vila inte är lika generösa.
I torsdags fick vår andra katt, hon som fyller 1 år imorgon, kattungar. 6 stycken födde hon. Helt galet. Tyvärr var det en av ungarna som mådde dåligt och dog. Men senare i sommar har vi 10 kattungar till salu. Visst är man sugen på att spara någon men det räcker gott med de två vi redan har.
Vi har ett riktigt djurliv här.

Samuel har fått en liten alkov att sova i. En del av allrummet har avskilts så att han får ett eget krypin. Han trivs bra där och sover gott. Så småningom ska han få ett riktigt rum.

I veckan köpte vi äntligen en ny bil. Nu kommer vi få plats hela familjen i samma bil! Så glad för att det löst sig. Till ett bra pris och med de kriterier vi önskade!
Nu är det sista hela skolveckan innan avslutningsveckan och skolavslutning. Till hösten har vi en 3a, en 1a- klassare och ett förskolebarn. Men innan det en lång sommar med lagom värme och förhoppningsvis en smidig förlossning som resulterar i ett nytt litet liv!
På tisdag får vi titta på liten i magen då vi ska göra ett tillväxtultraljud. Spännande

10 årsjubileum!

2018-05-17 21:07
Från Fruåström

För 10 år sen tog jag och Henrik båten ut till Ulvön, en liten ö i höga kusten. Där hyrde vi en liten stuga. Tog en promenad upp på klipporna och bytte ringar, skålade i varm choklad och frös av den kalla vinden. På kvällen åt vi en trerätters meny på restaurangen, som höll öppet bara för oss!
Mycket har hänt i våra liv och det mest fantastiska under dessa år är våra tre (snart fyra) avkommor

Ikväll firar vi med biskvi och kaffe ( om barnen behagar somna)
Sommarvärmen har hittat hit också. Hängde inte riktigt med på detta. När barnen klädde på sig shorts var jag beredd att protestera, tills jag såg termometern som visade på över 20 grader
Underbart om ni frågar mej!
Så här får det gärna fortsätta. Lagom varmt!

Snön som vi hade i mängder bara försvann!

3åringen!

2018-05-06 12:31
Från Fruåström

I torsdags fyllde vår lilleman år!
Galet vad fort tiden går, tyckte han nyss kom!
Han var fullt medveten om sin födelsedag och höll upp tre fingrar för att visa hur gammal han är.
Mormor och morfar kom hit i torsdags och for hem nyss.
Vi firade med tårta och go’kakor och öppnade paket förstås!
Farmor och farfar kom på fika och även moster och Gerth!
Födelsedagsbarnet höll sig vaken när syskonen somnat och satt med mej, moster och mormor och morfar i soffan till klockan 23. Han njöt och myste

Pappa har hjälpt mej med diverse småfix, som att skruva upp hyllor och skåpdörrar, lagat dammsugare och bytt proppar i elskåpet. Guldvärt!
Henrik har bytt till sommardäck med hjälp av Samuel!

Förra torsdagen fick vi kattungar. Fem små tigrar såg dagens ljus. Än så länge sover de mest men snart blir det nog full rulle med kattungar i hela huset!

Solen skiner och våren har tagit stora kliv! Så skönt! Nu är det projekt laga stängsel som gäller. Getterna längtar ut till hagen!
Vinterns snö har gått hårt åt på stängsel och stolpar.
Henrik och barnen är ute, jag sitter i soffan med benen högt och laddar för att orka börja fixa mat!
Äta bör man....!
Hoppas nu njuter av solen och hör fåglarnas välkomstsång till våren?!!

Lite funderingar...

2018-04-23 20:29
Från Fruåström

Det är en orättvis värld vi lever i.
Jag är förunnad att vara född och uppvuxen i ett land som i mycket är ett tryggt land. Det är långt från självklart för så många människor. Tänk om man kunde göra mer...?!!
Jag vet inte hur jag ska uttrycka det som snurrar i huvudet.
Jag blir lite upprörd och ledsen av hur media vinklar nyheter och information. Det som kommer fram i media, tidningar, radio och TV är sanningen. Det är serverat och klart liksom. Men hur många av oss vanliga människor undersöker egentligen substansen och sanningen bakom? Är det den enda sanningen den som media framhåller eller kan det vara så att det vinklas av ett syfte? Och varför läggs så mycket energi och ilska på saker som man ogillar men ändå inte kan påverka? Framförallt om det inte finns en hel bild och all faktakunskap? Och varför får man inte tycka olika men ändå kunna mötas?
Framförallt upprörs jag över att vi lägger ner för mycket tid på en massa ytliga saker till priset av nära relationer, vårdade vänskapsband och hållbara familjer.
Jag önskar att min energi skulle få gå till att vara mer medmänniska i handling. Vi kanske inte tänker på samma sätt eller tycker lika i allt men man kanske tycker om varann och kan mötas ändå? Allt är inte så svart/vitt eller fyrkantigt. Allt är inte vad det ser ut att vara. Och sanningen är kanske inte det man tror sig veta. Eller?....

Vårväder och födelsedag!

2018-04-20 16:22
Från Fruåström

Vilka fantastiska dagar vi har haft! Solen har värmt och snön har töat. Vägarna har kommit fram under snö och is men visst har vi en hel del snöhögar kvar.
Till Rubens stora glädje kan man nu cykla. Race i vattenpölarna är skoj. Vattenpölarna är attraktivt även för den yngste som kör bilar där och plaskar med stövlarna.
Det medför även en hel del blöta och grus in i huset. Ghhhaaa, mindre kul för den som städar.. men som tur är så har snön försvunnit framför groventren så den kan användas igen.
I lördags var vi i grannbyn, där Gerth bor och grillade korv nere vid sjön. Solen värmde men mycket snö fanns kvar där.

På eftermiddagen var det vårfest i kyrkan. Vi bjöds på en god middag och underhållning. Efterrättsbordet var något av det mest fantastiska jag sett. Vackert dukat och med mängder av olika desserter. Tyvärr kom jag på efteråt att det ju skulle ha fotats men får väl skylla på glupskhet
Jag och mina specialkost-kompisar hade ett eget bord med mängder av godsaker. Tog faktiskt ett kort på mitt fat, kunde inte smaka på allt för då hade jag storknat!

Idag fyller Henrik år! Svärföräldrarna kom på dagen och vi bullade upp med fika. Lunchen blev inställd kan jag säga
Barnen fick ett lyxigt mellanmål efter skolan.
Till kvällen blir det köttfärssoppa!

Nu sitter jag med benen i högläge. Barnen är ute och leker så just nu är det lugna gatan. Får se hur länge det varar!
Trevlig helg!

”GÅÅÅÅ”

2018-04-10 21:28
Från Fruåström

Strax före kl 05 igårmorse vaknade den yngste med skrik och jag kunde inte trösta honom och inte heller väcka honom helt. När jag pratade med honom skrek han ”gåååååå”
Han somnade om en kort stund innan det startade om. Han gick ner och var arg, jag kunde inte trösta honom och inte heller pappa. Efter en timme lugnade han sig och då hade hela familjen vaknat.
Underbar start på veckan
När skolbarnen gått i väg, frukosten var intagen och en stunds lek avklarat, landade vi i soffan och myste.
Inte ofta man får tillfälle att ha ett sovande barn i famnen längre, så jag njöt!

Skolan är igång efter ett skönt påsklov. Lite drygt att kliva upp tidigt men samtidigt skönt med rutiner igen.
Vi har åkt slalom en dag, i backen nära oss. Eller vi och vi- Henrik och de två stora barnen. Jag och lilleman åkte pulka och servade sen med fika. Han ville åka skidor men när han fått på skidutrustningen ångrade han sig. Vi for hem lite före de andra och tog en sovpaus.
Jag har bakat en omgång tunnbröd och fyllt frysen.
Sen klämde vi in en födelsedag mitt i veckan (jag) och fick spontanbesök av svärföräldrarna som hade med sig två kusiner till barnen och gofika. Tur att de kom med det, för nån tårta blev det inte gjort här hemma. Var rätt körd efter bakningen dagen före.
En före detta förskolekompis till Sara kom med sin familj i fredags.
Annars har det varit hemmafix, som mjölkning, utfordring av djur och umgåtts som familj.
Sara har ridit och hon fick hämtning hemma med hästen. Lyckan total!

Idag hade vi ett fantastiskt väder!
Det var dags att plocka fram gummistövlar och galonisar. Sara och Samuel var ute bra länge och lekte i snön och de upptinade pölarna.
Jag och Ruben passade på att dricka kaffe och the på altanen. Lite egenmys med min stora kille.
När de andra upptäckte det kom de också. Kläderna åkte av och de trodde det var sommarvärme...!
Efter en stund urartade lugnet och det började kastas skor ner från altanen. Ruben klättrade ner, med foppatofflor och fastnade såklart i snödrivan. Den där sommarvärmen var liksom som bortblåst då
Men mysigt hade vi. Mest!

Tankar!

2018-04-02 10:15
Från Fruåström

Allt är inte så lätt och självklart.
Många gånger i mötet med andra människor är frågan om yrke, utbildning och typ av boende det första som tas upp. Hur bor du, vad jobbar du med?
När jag får frågan vad jag jobbar med svarar jag oftast att jag jobbar hemifrån. Jag är hemma med våra barn, två går i skolan men tas emot hemma när de slutat.
Sen vi köpte gården har jag dessutom djur att ta hand om och mjölk att ta reda på, står i startgroparna för utvecklingen av mitt egna lilla företag.
Det är nu alltså ganska enkelt att svara, men för några år sedan när jag var hemma enbart för att jag var sjuk var svaret inte lika självklart.
Jag kan inte jobba heltid, samtidigt är det ju lite av vad jag gör när jag ”bara” är hemma. Skillnaden är att jag lättare kan styra min tid och lägga in mina stunder för återhämtning.
Men det gills inte i dagens samhälle.
Yrke, arbetserfarenhet och utbildning är det som gäller.
Jag har en utbildning men jag tar inte tillvara på den. Just nu.
Det finns annat jag också har, nämligen ögon som ser, en mun som talar och ett hjärta som bultar.
Livet kan göra rejält ont ibland. Då spelar inte utbildning, ett toppenrenoverat hus eller acnefri hud någon som helst roll.
När livets vind för oss till oöverstigliga berg eller mörka tunnlar hjälper inga lyckliga, perfekta fasader. Det enda som räknas är att komma över och igenom.
Tänk om vi kunde se varandra utifrån de personer vi är, med de egenskaper vi har. Få mötas på djupet och inte bara se pärmarna för då kommer vi missa en hel del.
Självklart vill vi ha fint och trivsamt och ett bra och roligt jobb. Det ena behöver inte utesluta det andra.
Men jag vill använda mina ögon till att se andra, mina öron till att lyssna på vad andra vill berätta och dela och använda munnen till att dela det jag har.
Av hela mitt hjärta önskar jag att vi ska kunna släppa våra masker och inövade roller och våga visa oss sådana vi är.
Lite trasiga, knasiga, med olika bagage och erfarenheter men ändå så otroligt viktiga och värdefulla och helt enkelt underbara.
För vi är unika och har ett värde bara för att vi finns!

Glad påsk!

2018-03-31 19:35
Från Fruåström

Påskafton!
Dagen har gått i ett. Henriks båda syskon med familjer, hans föräldrar och Gerth har varit här!
Stor buffe med massor av gott, påskäggsletande på logen och barn i varje hörn. Mysigt, roligt och alldeles energikrävande
Nu sitter jag med benen i högläge en stund innan läggning av barn ska ske. Ruben åkte med Gerth hem så det är ’bara’ två kvar hemma.
Solen har lyst nu några dagar och den värmer gott. Många minusgrader på natten och några på dagen men vårkänslorna börjar spira och jag börjar få ett sug att plantera blommor. Får nog vänta ett tag om de ska ha chans att överleva ute.
Igår tog vi en promenad till skolan hela familjen för att hämta hem sparken. Ruben åkte skidor, Samuel pulka och Sara hoppade på snövallarna. Mitt på vägen var det grus men på sidorna och på åkrarna var det mycket snö.
Häromdagen tog jag årets första kaffe på vår blivande altan. Hoppas våren är på gång nu!!

För mej är påsken mer än påskharar, påskägg och påskkärringar. Påsken är en central och viktig del i vad jag tror på. Det är liksom kärnan i min kristna tro.
Döden på korset, uppståndelsen och allas vår möjlighet till att ta emot försoningen mellan oss och Gud. Utan krav på att bli perfekt men med möjligheten att säga JA och tro på det som påsken handlar om.
För mej är tron en livlina. En trygghet om att det finns någon- Gud - som har koll på läget, som känner mej mer än någon annan och som finns kvar i alla livets skeenden. Min tro gör inte att jag slipper svårigheter, inte känner mej misslyckad ibland eller alltid känner mej lugn.
Men i mitt hjärta bär jag på en övertygelse om att oavsett hur livet ter sig och vad jag möter så finns det någon som ser mej, som älskar mej och som jag får kasta mej till. En vän som jag kan säga vad jag vill till och som jag vet stannar kvar. Det ger mej en trygghet, en stadig grund.
Det finns en sång som har texten; ”det kan ej förklaras, blott erfaras”
Det är svårt att förklara men har man erfarit att en bön, ett rop har gett resultat så är det lättare att förstå vad jag pratar om.
Så känner jag i alla fall!
Avslutar med en sångtext som handlar om påskens budskap.
Oavsett vad du tror, så vill jag önska en fortsatt Glad påsk!
Korset är ett hoppets tecken,
står där på en frusen jord,
trotsar alla hårda vindar,
viskar underbara ord.
Korset är ett fredens tecken,
trots att det är märkt av blod,
sträcker sig mot himlen,
famnar hela världen.
Korset är ett segertecken.
Korset är ett segertecken,
döden fick ge upp till sist.
Livet trädde fram i ljuset,
gav oss allt vi en gång mist.
Korset är ett livets tecken,
evigt liv som aldrig dör.
Mörkret rullas undan,
morgonen har kommit.
Korset är ett gryningstecken.
(Urban Ringbäck)

Norrsken och tjafs!

2018-03-21 08:15
Från Fruåström

En ny vecka!
Helgen har inneburit ostystning och messmörstillverkning.
I fredags var jag med Sara när hon red.
I söndags var vi på 14 årskalas hos barnens kusin.
När vi hade gjort kvällsbestyret hos djuren såg vi ett häftigt norrsken. Tyvärr gick det inte att fånga på bild. Men en häftig syn.
Jag har börjat känna av foglossning, vilket är rätt störande. Lyfta på benen gör jag helst inte men det är liksom svårt att undvika
Vända sig i sängen är en pina vissa nätter. Men det går bättre vissa dagar. Känns dock lite drygt att det är typ halva tiden kvar.

Hittade Sara så här en kväll när jag skulle stoppa om henne ☝️
Såg rätt sött ut.
Mindre sött är det på morgnarna. Kvart över sex vaknar ett av barnen, som inte kan smyga och vara tyst utan väcker ett annat barn, som blir arg och skriker för att denne inte får välja film. Det tredje barnet blir väckt och kalabaliken är ett faktum. Jag riktigt avskyr såna här morgnar. När de dessutom inte kan ge sig utan alla ska vinna fighten. Å vad jag brinner
Mina barn har varit bra på att sova på morgnarna men nu är det tidiga morgnar. Ändå är det stress och tjafs och på gränsen till att de inte hinner i tid till skolan. För öronen måste de ha tappat under kudden. Fungerar gör de i alla fall inte. Morr!

Nu är de två skolbarnen i alla fall i skolan. Jag har börjat ysta en ny ost och sitter nu med en stor kopp kaffe i soffan. Tack och lov att kaffe smakar gott igen.
Samuel leker med sitt lego. En liten stund i ro!

Vi blir fler och fler!

2018-03-14 20:19
Från Fruåström

Vilka spännande dagar vi haft i veckan. I måndags kom ju tre killingar. Igår kom en till och i morse kom den femte. På eftermiddagen kom så den sjätte. Jag var med på den förlossningen och det var superhäftigt. Hon födde dock mitt i snön vilket inte kändes optimalt. Men jag lyckades få upp dem till höbädden sen.
Det har varit en massa spring hela dagen till både hage och stall. Vi försöker hålla dem i olika avdelningar så att varje get får tid att knyta an till sina killingar.
Barnen tycker det är jätteskoj och hänger gärna med de små.
Det har varit en dag med mycket vakande för att se till att killingarna blir torra, får i sig råmjölk och börjar utforska omgivningen. Vi har fått hjälpa till att mjölka ur några getter för att juvren blir för styva så att killingarna inte får bra tag.
Om några månader ska vi börja mjölka alla getter, fem stycken så då blir det mycket mjölk att ysta ost av
Innan dess får vi ta överflödet så de inte får mjölkstockning och annars låta killingarna få sitt.
En spännande dag har det varit, nästan så man skulle vilja sova med dem så man har koll på dem och för att de är så söta. Det är ju tur att djuren har modersinstinkter och kan ta hand om sina ungar.