RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-04-18 08:59:50

PillanLife blogg

PillanLife blogg på Nouw

Hemmagjord Tonic

2018-09-30 21:15
Från PillanLife

Jag tycker det är roligt att prova på att göra nya saker, därför gjorde jag Lisa Lemkes Tonic. Den var god och kryddstark med många ingredienser så jag gjorde även en egen variant med fläder.
Kinabark som man ska ha till går att beställa på nätet.
1 liter vatten
20g Kinabark
50g Citrongräs
1 Blodgrape saft+skal
1 Apelsin saft+skal
1 Citron saft
1tsk Lavendel
2dl Flädersaft outspädd
Koka upp allt och låt sjuda i ca 15 min. Låt svalna och häll upp i skål med lock alternativ folie på. Låt stå i kylen ca 2 dygn.
Koka sockerlag:
2,5dl vatten
2dl strösocker
2dl rörsocker
Kokas försiktigt under omrörning tills sockret löst sig.
Sila tonicen genom finmaskigt nät, exempelvis kaffefilter och blanda sen med sockerlagen. Häll upp på väl rengjord glasflaska. Håller sig i kylen ca 2 veckor. När det är dax att dricka så ska det späs ut med vatten.
Gott att blanda med kolsyrat vatten enbart men även till en Gin&Tonic.

Äpple🍎Äpple🍎Äpple

2018-09-19 21:32
Från PillanLife

Har gjort äppelmust i mängder med min syster underbart gott.

Kombinerad träning

2018-08-26 18:13
Från PillanLife

Ibland blir det en längre tur i skogen och då kan man kombinera en joggingtur med sällskap av dotter och hennes häst. Härligt med utflykt i skogen!

Griploppet

2018-08-19 13:57
Från PillanLife

Idag var det dax för årliga Griploppet i Glommen. Ett arrangemang av en pojke vars stora intresse är löpning.
Man kunde välja på 1,5km, 5km och hinderbana. Det var många som deltog, vuxna och barn, proffs som nybörjare. Perfekt tillfälle för träning och trevlig stund tillsammans.

Mellis🍓

2018-08-11 14:24
Från PillanLife

Välj nyttiga goda mellanmål istället för kakan, prova detta! Keso med melon-& jordgubbskompott.
Ta gärna frysta jordgubbar som fått tina, då blir det extra saftigt. Mosa dem med en gaffel och blanda med finhackad honungsmelon. Då får du en kompott med lite tuggmotstånd, blanda med chiafrön och låt stå en stund. Servera med keso.
Lika delar melon & jordgubbar
Chiafrön ca 1tsk till 2-3dl kompott

Vandra i skogen

2018-08-05 17:11
Från PillanLife

Avkopplande, roligt och bra träning som man kan göra tillsammans med familj och vänner.
Att vandra längs skogspromenader i ner- och uppförsbackar, över stockar och under grenar, se hur myrorna jobbar och höra något prassla i skogen, det är en underbar känsla. Man blir ett med naturen och det finns bara här och nu. Packa ryggsäcken med goda mackor och dricka och promenera ut i Sveriges fina natur som vi alla ska vara stolta över och ta tillvara på.

Tonfiskfilé

2018-08-04 21:28
Från PillanLife

Gör din favoritsallad med sommarens fina grönsaker, olivolja och salladskrydda. Serveras tillsammans med supergod stekt eller grillad tonfiskfilé.
Perfekt nyttig sommarmat!

Törstsläckande Smoothie

2018-08-04 18:16
Från PillanLife

Mixa lätt frysta jordgubbar och vattenmelon med citronsaft och kolsyrat vatten.
En del jordgubbar
En del vattenmelon
1 citron till ca 1 liter mix
2-3dl till ca 1 liter mix

Avokado Smoothie

2018-08-03 19:14
Från PillanLife

Nyttig välgörande smoothie.
2 portioner
1 avokado
Saft från 1 citron
0,5msk spirulina
175g hackad ananas i juice (ca 4 msk)
1dl äpplejuice
Mixa allt och späd med äpplejuice (alt. Vatten) till önskad konsistens.

Njuter av sommar

2018-07-21 19:56
Från PillanLife

Cyklar till stranden för ett härligt dopp i det vackra blå havet.

Björnbär

2018-07-19 15:58
Från PillanLife

Älskar nyplockade solvarma björnbär ☀️

Sociala livet & KASAM

2018-07-11 20:10
Från PillanLife

Att ha känslan av trygghet, acceptans och förståelse är viktiga delar i de sociala kontakterna. Att ha några få eller många vänner är olika betydande för olika individer och att vara ensam kan vi nog alla vilja vara ibland men en ofrivillig ensamhet kan skada hälsan på sikt. Det är viktigt med vår medmänsklighet och försöka bjuda in alla i gemenskapen på exempelvis arbetsplatsen.
Livet händer och kan rusa fram med många aktiviteter som kan vara både roliga och betungande men ibland måste vi lära oss att prioritera det viktigaste och säga nej. Du behöver inte alltid leva upp till bästa föräldern, bästa kompisen, bästa medarbetaren, snyggaste hemmet och den mest vältränade personen, du duger ändå! Vi behöver lära oss att använda gas och broms i livet. Njut av stunden och hitta tid för återhämtning ensam eller tillsammans med vänner.
Det finns en viktig grund för att vi ska kunna bibehålla en bra hälsa trots påfrestningar och det kallas KASAM - känsla av sammanhang - det är begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet.
Begriplighet: Kognitiva, såsom att man förstår, har överblick och kan tolka sammanhanget.
Hanterbarhet: Praktiska, möjlighet till påverkan och förmåga att möta utmaningar.
Meningsfullhet: Känslomässiga, exempelvis egenvärde, värde i vad man gör, framtiden och drivkraft att leva och agera.
Dessa tillsammans utgör grunden till hur du uppfattar tillvaron och agerar därefter.
Du lägger grunden till ditt egna KASAM i barndomen men även i vuxen ålder kan du stärka ditt KASAM med hjälp av en positiv och för dig lagom utmanande miljö.

Kost

2018-07-10 20:22
Från PillanLife

Under en dag behöver din kropp en viss mängd energi för att orka allt. Mängden beror på ålder, kön, arv och din fysiska aktivitet. Det bästa är att dela upp energin på 3 huvudmål och 2-3 mellanmål. Det ökar ämnesomsättningen, blodsockret ligger på en jämnare nivå och du håller vikten lättare. Regelbundna matvanor lägger grunden för en hälsosam livsstil. Energin får du från protein, fett och kolhydrater. Utöver detta behöver du flera vitaminer och mineraler varje dag och det bästa sättet är att äta varierat med inslag av mycket grönsaker.
Kolhydrater: Detta är en viktig energikälla som ger hjärnan sitt bränsle. Livsmedel som grönsaker, nötter, bär, ärtor, bönor, linser, potatis, rotfrukter och fullkornsprodukter är innehållsrika med detta.
Protein: Detta är byggnadsmaterial för kroppens celler såsom muskler, hormoner och immunförsvar. Livsmedel som innehåller detta är kött, fisk, ägg, mejeriprodukter, ärtor, bönor och linser.
Fett: Detta är en viktig energikälla men även för tillförsel av fettlösliga vitaminer och fettsyror. Bra fett är enkelomättat fett och finns i fet fisk, exempelvis lax och makrill, avokado, solrosfrön, nötter och kallpressad olivolja och rapsolja.

Fysisk Aktivitet

2018-07-04 20:36
Från PillanLife

Våra kroppar är byggda för rörelse. När du rör dig så kommer hela kroppens system igång, som en motor startar den alla goda mekanismer. Du blir piggare, gladare, mer harmonisk och får en bättre koncentrationsförmåga tack vare din fysiska aktivitet. I dagens samhälle har många ett mer stillasittande arbete och vi tar oss fram med bil, buss eller tåg och har maskiner som förenklar arbetet hemma i trädgården och bostaden. Det är därför extra viktigt att aktivt välja vanor som ökar vår fysiska aktivitet.
Kom ihåg att minska ditt stillasittande genom att ta ”bensträckare” varje timma och även vara fysisk aktiv med minst 50% av din maxpuls i 150 minuter/ vecka, alt. 30 minuter/dag. Lägg därtill 2-3 pass med styrketräning/vecka. All rörelse är bra!

Sömn

2018-07-03 20:21
Från PillanLife

Sömnbehovet varierar mellan personer men vår hälsa kan ta skada om vi om vi alltid sover färre än de sex till nio timmar vi vuxna behöver per dygn. Det är även viktigt med bra kvalité på vår sömn. Sömnen består av fem stadier; insomning, bassömn, djupsömn*2 och drömsömn, tillsammans bildar detta en sömncykel som är 90-110 minuter lång. Ju längre vi sover desto fler sömncykler kommer vi ha. Under sömnen får hjärnan en chans till återhämtning, immunförsvaret stärks och tillväxthormon utsöndras som bygger upp och reparerar kroppen. Djupsömnen är viktigast för återhämtningen, hjärtat slår långsammare, vi andas mycket långsamt och regelbundet och vår kroppstemperatur är låg.
Har man mycket brist på djupsömn kan man exempelvis bli lättare förkyld.

Vanor

2018-07-02 20:33
Från PillanLife

En vana är någonting som du utför ofta. Många gånger på samma sätt, vid samma tidpunkt. Exempel på vanor är tandborstning, äta frukost, läsa bok vid läggdags eller cykla till jobbet. Det finns både bra och mindre bra vanor som du gör varje dag. För att förändra och skapa nya vanor så behöver du medvetet planera handlingen som du vill få till en vana. Du behöver en strategi som påminner dig om att aktivt utföra den nya handlingen för att det ska befästas som en vana.
Fundera över dina vanor gällande områden som betyder mycket för din hälsa, både fysiskt och psykiskt, såsom sömn, rörelse och mat.
Kom ihåg att det är lättare att börja med ny vana än att sluta med en gammal vana!

Hälsa

2018-07-01 21:13
Från PillanLife

Vi är alla olika individer och har olika behov för att uppfylla känslan av bra hälsa. Men det är bara du som kan påverka ditt egna välmående. Utifrån hur du gör dina val i fysisk aktivitet, kost, sömn, vänner, livsstil och hur du väljer att se på olika händelser i livet kommer detta att påverka din hälsa.
Grunden för en bra hälsa enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är;
" Fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande "
- Fysiskt = må bra i kroppen
- Psykiskt = må bra i själen
- Socialt = Trivas med sina medmänniskor
Kroppen är en fantastisk tillgång som gör att vi kan röra på oss, känna värme, kyla, smaker och dofter, känna beröring och få oss att njuta. Den är skapad för rörelse, känslor och liv. Ta tillvara på denna resurs och gör medvetna val för kroppens välmående.
Jag kommer framöver att skriva om några viktiga delar att tänka på för att bibehålla och stärka sin hälsa.

Gott till grillat

2018-07-01 19:29
Från PillanLife

Fetaost + Rödbeta = Gott!
Mixa 150g fetaost med en stor förkokt rödbeta, smaksätt med 1tsk honung.

Ananas

2018-06-30 13:57
Från PillanLife

Söt god ananas smakar gott i solen☀️

Drink som gör gott

2018-06-26 21:22
Från PillanLife

Mixa kiwi, äpple, ingefära, citronsaft och chiafrön, späd med vatten. Häll upp i glas med isbitar.
Räcker till 2 glas
1 grön kiwi
1 rött skalat äpple
1 citron (saften)
1 tsk finriven ingefära
0,5tsk chiafrön
2dl vatten

Människans bästa vän

2018-06-25 21:29
Från PillanLife

Hundar är underbara en bästa vän som är med på allt såsom promenader, utflykter, lek och mys i soffan.

Glad Midsommar🌸

2018-06-22 12:32
Från PillanLife

Underbara små röda bär

2018-06-21 22:06
Från PillanLife

Röda vinbär med lättvispad grädde och riven choklad är ljuvligt gott.

Välgörande för kroppen

2018-06-19 19:35
Från PillanLife

Börja dagen med ett glas antiinflammatorisk dryck. Håller några dagar i kylen.
Riv ingefära, pressa citronsaft och blanda med gurkmeja och vatten. Skaka väl före servering.
Ekologisk ingefära, ca 2-3 tsk rivet
Ekologisk citron
1 tsk gurkmeja
5dl vatten, stilla eller kolsyrat.

En dag utan grillat🌦

2018-06-10 21:09
Från PillanLife

Idag kom äntligen lite regn på vår torra mark och då fick det bli spagetti & köttfärssås som är barnens favorit och då passar jag på att äta Zucchini med köttfärssås som är min favvo. En sallad på fetaost, jordgubbar och valnötter passar bra till.

Älskar Jordgubbar🍓

2018-06-10 15:28
Från PillanLife

Nu är äntligen jordgubbssäsongen igång på riktigt. Nu kan man äta jordgubbar till frukost, lunch och middag i alla dess former.

Stanna upp och se er runt och känn dofterna

2018-06-07 20:28
Från PillanLife

Ta er tid att njuta av fläder, rosor och alla dofter i naturen. Slappna av och ta djupa långsamma andetag.

Hälsovägledare

2018-06-01 14:55
Från PillanLife

Idag kan jag titulera mig som Hälsovägledare.
Jag har gått en fantastisk utbildning på Katrineberg Folkhögskola i ca 1 år.

Pasta al Pesto

2018-04-15 17:59
Från PillanLife

Detta är en mycket god och nyttig pasta som går snabbt att göra.
2 portioner:
4dl Bönpasta
130g Pesto
3dl råriven blomkål
4-6 skivor Prosciutto
Koka pastan enligt anvisning, häll av kokvattnet och blanda i pesto. Lägg upp på tallrik och strö riven blomkål över och toppa med lufttorkad skinka.

Torsk på grönkålsbädd

2017-12-16 19:28
Från PillanLife

Dela grönkålsbladen och tärna äpplet. Stek äpplen och färskpressad vitlök med lite curry och gurkmeja. Lägg i grönkålen och vänd runt, pressa citronsaft över och servera med smörstekt torskfilé.
2 portioner;
5 grönkålsblad

1 vitlöksklyfta

1 äpple
Halv citron
1tsk curry
1krm gurkmeja