RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-07-31 23:14:05

Pensionärsdrömmen blogg

Pensionärsdrömmen blogg på Nouw

Pensionärsliv

2019-07-31 16:43
Från Pensionärsdrömmen
Efter att ha arbetat i nära 50 år med mycket ansvar och måsten är det dags att vänja sig med pensionärslivet.

Varje dag och typ av arbete har haft sina tjusningar på både ont och gott.

Många erfarenheter rikare, som har berikat livet men även gjort ont.

Nu är jag ledig, jag kan göra vad jag vill utan att känna av stress och måsten.

Inga tider att passa, utan bara låta dagen komma och gå!

Lägga telefonen åt sidan, bara vara. Göra som tjuren Ferdinand, sitta under " korkeken" och bara känna dofter från blommor eller bara titta på molnen, bara skrota och NJUTA.

Pension är när du slutar att leva för jobbet och börjar jobba för att leva!

Nu börjar en ny fas av livet i ljuvliga Skåne tillsammans med min man, Janne, även han nybliven pensionär!

Kålpudding

2018-09-30 15:37
Från Pensionärsdrömmen

En klassiker men med lite extra mustighet!

Det här behöver du:

  • 1 kg vitkål
  • 2 msk olja
  • 2 msk sirap
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
Färs
  • 1 gul lök
  • 500 g blandfärs
  • 1 ägg
  • 2 msk japansk soja
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk konc kalvfond
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
Till servering
  • rårörda lingon

Så här gör du:

-Stek strimlade kålen i smör

-Salta och peppra och tillsätt sirapen

-Blanda färsen med övriga ingredienser

- Varva kålen med färsen i en eldfast form 

- 200 grader i ca 35-40 min

Smaklig måltid!





Spännande Kyckling

2016-09-29 16:34
Från Pensionärsdrömmen

Den här kycklingrätten är både lätt att göra och så god! Bra bjudrätt eller till fredagsmyset!

  • Det här behöver du!

1 kg Kycklingfilé
1 Fetaost
Soltorkade tomater i olja
1 Burk creme fraise som är smaksatt med tomat o basilika
3 dl vispad grädde
1 Vitlök, salt, peppar och 1 tsk sambal olek

Så här gör du!

  • Stek kycklingen ( salt, peppar) i småbitar
  • Lägg kycklingen i en ungsfast form, strö över soltorkade tomater och fetaosten( skuren i kuber)
  • Blanda vispade grädden med creme fraisen, salt, peppar, pressad vitlök och sambal olek.
  • Häll såsen över kycklingen
  • Grädda i 225 grader ca 20 minuter.

Servera gärna med tagliatelle!​

SUPERGODA ANNORLUNDA PIROGER

2016-09-09 19:23
Från Pensionärsdrömmen

SUPERGODA ANNORLUNDA PIROGER

Piroger med Tacosmak

Det här behöver du:

  • ​1 gul lök
  • 500 gr köttfärs
  • 1 påse tacokrydda
  • 1,5 dl paprikasallad på burk
  • 2 dl gröna oliver
  • 1 fetaost
  • 2 dl creme fraise

Till degen:

  • 5 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 1/2 msk socker
  • 75 gr smör
  • 1 ägg
  • 2 dl mjölk


Till garnering:

1 uppvispat ägg och sesamfrön

Så här gör du:

  1. Fräs löken mjuk
  2. Tillsätt köttfärsen, stek under omröring.
  3. Tillsätt tacokryddan och 1 dl vatten som får koka in
  4. Hacka paprikan, olivern och fetaosten
  5. Blanda ihop alla ingredienser med creme fraise och låt det stå i kylen medans du gör degen.
  6. Rör ihop mjöl, bakulver, salt socker med smöret
  7. Tillsätt mjölken blandat med ägget
  8. Knåda ihop allt till en elastisk deg, tillsätt mer mjöl vid behov.
  9. Sätt på ugnen på 225 grader
  10. Dela degen i 8 bitar
  11. Kavla degen i rundlar 17-20 cm
  12. Lägg fyllning på halva rundeln, spara 2 cm kant runtom, vik över andra halvan, vik upp kanten och nyp ihop.
  13. Pensla med ägg och strö på sesamfrö
  14. Gräddas i mitten av ugnen 12-15 min


LYCKA TILL!

Lättsaltad gurka

2016-07-11 09:01
Från Pensionärsdrömmen

Ett måste på sommaren är lättsaltad gurka, det är både gott och lätt att göra! Odla gurkan själv eller köp på torget!

Det här behöver du:
5-6 Västeråsgurkor
0,75 dl grov salt
1 liter kallt vatten
Dillkronor

Så här gör du:

Blanda saltet i kalla vattnet tills saltet har löst sig.

Lägg i gurkorna varvat med dillkronor i en bunke.

Låt stå i 2 dygn innan de är färdiga att ätas.

Läskande Citronsaft

2016-06-27 14:05
Från Pensionärsdrömmen

​Läskande saft i sommarvärmen:

2-3 citroner skivas

2 kg socker

100 gr citronsyra

Hälls i en stor bunke

Tillsätt 2 l kokande vatten

Låt stå ett dygn

Sila av och häll upp på flaskor

Spädes 1/5 servera med is, läskande i sommarvärmen!

Varm, het sås till grillat

2016-06-23 09:09
Från Pensionärsdrömmen

Den här såsen passar både till grillad korv och kött. Perfekt om man

vill ha en varm sås med lite styrka!

Det här behöver du:

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl creme fraise
  • 1 tsk sambal olek
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk salt

Så här gör du:

  • Stek löken
  • Tillsätt övriga ingredienser
  • Koka i 10 min
  • Färdig att servera

Bettans Lövbiff med dragon

2016-06-14 18:06
Från Pensionärsdrömmen

I dag hade jag  lite " torka" på vad jag skulle göra till middag! Tog fram lövbiff från frysen och tittade i kylskåpet för att få någon idé och resultatet blev det här, se recept nedan!

Och jag måste säja att resultatet blev riktigt bra!

Det här behöver du:

  • 5-600 gr lövbiff
  • 1 liten purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 buljongtärning
  • 5 dl vatten
  • 1 msk kalvfond
  • 2 tsk dragon
  • salt, peppar

Så här gör du:

  • skär biffen i centimeterstora strimlor och stek
  • lägg över i stekgryta
  • tillsätt vatten och buljong låt puttra medans du steker purjon/vitlöken
  • Blanda löken, och resten av ingredienserna tillsammans med köttet
  • Koka på svag värme i ca: 15-20 min
  • Servera med Jasminris
  • Tips: Supergott till är Valnötsbröd från Lidl:s bakeoff!

POTATIS & PURJOLÖKSSOPPA

2016-06-13 12:10
Från Pensionärsdrömmen

Ibland är det gott med en enkel soppa till lunch. Denna soppa gör jag faktiskt mer på sommaren än på hösten. Den är både enkel och god!

Det här behöver du:

Till 4 personer

  • 4 stora potatisar
  • 1 liten purjolök
  • 2 tsk timjan
  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • 3 grönsaksbuljongtärningar
  • 12 dl vatten


Gör så här:

  • Skär potatis och purjon i mindre bitar
  • Koka upp buljong och vatten
  • Tillsätt potatis, purjo, vitlök och timjan
  • Låt koka i ca 15 min
  • Ta från plattan och vispa med ballongvisp eller vanlig visp
  • Smaksätt med salt o peppar
  • Smaklig måltid!