RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-03-07 16:15:40

saraljunghast blogg

saraljunghast blogg på Nouw

Det här med att sitta mitt över hästen...

2019-03-07 13:33
Från saraljunghast

Alla som rider vill nog göra sitt yttersta för att ridningen ska bli så hästvänlig som möjligt. Jag har svårt att tro att nån vill rida sin häst på ett dåligt sätt, utan att det snarare beror på okunskap/ovisshet när det blir tokigt ibland. Det här med ridning är ju svårt, så ibland blir det ju tokigt även om man som ryttare gör allt för att det ska bli rätt.
En sak som jag hoppas att alla ryttare och deras tränare lägger i fokus är det här med att sitta mitt över hästen.
Finns ingen bättre känsla än när man hittar det och hästen säger tack, nu kan jag slappna av och jobba i en bra balans. Den känslan kan göra mig otroligt lycklig! Nånstans inbillar jag mig att när man får den responsen av hästen så är inte träningen så tokig
Men det här med kroppar och balans är väldigt komplext och det är inte alltid lätt att hitta mitten själv, utan man behöver ett par ögon från marken
Våra kroppar och hästens kropp anpassar sig rätt snabbt till det sneda och i vår hjärna känns det rakt. Därför kan det ibland nästan kännas läskigt när man blir korrigerad till att sitta rakt, det kan kännas som om man håller på att falla av på andra sidan.

Den här bilden är ett tydligt exempel på när vår hjärna lurar oss om vad som är rakt. Ryttaren tyckte när vi började lektionen att hon hade mest problem i vänstervarv och tyckte hon satt rätt rakt i höger.
Men jag såg direkt när hon skrittade fram att jag ville ta tag i högersidan.
På den vänstra bilden tyckte ryttaren att det var rakt.
Ni kan tydligt se att både häst och ryttare lutar in till höger. Tyvärr får man som ryttare nästan alltid känslan av att man måste hålla upp/styra ut hästen med yttertygeln när det blir såhär, vilket enligt min erfarenhet gör att hästen lutar ännu mer in.
Skulle man fortsätta rida och korrigera hästen i detta läge utan att flytta ryttaren, så skulle inte denna häst säga tack. Den skulle göra sitt bästa för att anpassa sig och säkert skulle en skada komma som ett brev på posten.
På bilden till höger har jag korrigerat ryttaren och det syns tydligt att både häst och ryttare är rakare. Hästen är mera plan över korset och den är nu mottaglig för att kunna lyssna på ryttarens högra skänkel.

Så mitt bästa tips är att ta hjälp av en instruktör som rättar din sits och inte bara tränar din häst. Filma och fota mycket när du rider och försök se om du sitter rakt.
När du rider, om hästen känns i obalans och eller tar ojämt stöd i handen, sitt inte kvar där och hoppas på att hästen ska släppa. Våga leta och flytta dig i sadeln och leta efter känslan när hästen blir jämn i kontakten och säger tack och slappnar av.
Hästar är grymma på att ge respons direkt när vi sitter rätt och det gäller alla hästar jag mött hittills. Så känns det inte bra, sitt inte kvar och vänta utan våga prova dig fram med sitsen. Det värsta som kan hända om det råkar bli fel med vart du flyttar dig är att det inte blir någon skillnad på din häst.

Här är två andra bilder på snett och rakt. På den övre bilden har ryttaren glidit åt höger och hästen sänkt sin högra sida.
När ryttaren kommer mitt över, då blir hästen plan i sitt kors.
Titta även på ryttarens skänklar, när de som ekipage blir rakare är det lättare för ryttaren att ha båda skänklarna intill hästen.

Dags för uppdatering!

2019-02-13 21:14
Från saraljunghast

Har varit lite mycket i livet, därav klen uppdatering.
Jag slutade jobba på ridskolan innan jul, det var inget lätt beslut att ta, då jag har trivts väldigt bra.
Men träffade en kille ifrån Köping i somras och det var lite långt att pendla, även för en norrlänning
Till mina hästar har jag hyrt ett mysigt, fint stall med 5 boxar, fina hagar, bra ridbana och fantastiska ridvägar. Det finns hur mycket som helst, på en gammal banvall. Dessa skottas på vintern och är till och med skyltade som ridvägar, känns som att vara på Island .
Det finns ett privat ridhus några minuter bort med transport, så det känns verkligen som att jag har hittat en bra lösning för hästarna
Ska försöka hyra ut några platser senare, vill bara komma ordentligt iordning själv först.

Jag bröt handleden precis innan jul, så mina hästar fick en ofrivillig vila, eller jag vet inte om den var ofrivillig för dom, men för mig var den det iallafall. Nu har vi börjat komma igång igen och det känns roligt.
Har även anmält till några tävlingar, jag behöver något att träna emot, så det satte fart på min motivation

Aldis är såld. Det har varit mycket velande hit och dit vad jag ska göra med henne. Hon är verkligen min häst i hjärtat ❤️, men har även känt mig färdig med henne. Kommer givetvis sakna hennes grymma tölt.
Hon fick ett jättebra hem hos SG Islandshäst i Brunflo. Greta kommer rida och tävla henne och hon kommer gå med i deras verksamhet. Jag är dessutom där och har kurser regelbundet, så jag kommer få följa Greta och Aldis.
På samma gård bor min gamla häst Glymur, verkar vara där mina hästar hamnar när jag säljer dem, men har sagt att de får vänta ett tag på Kynnir och Vorbodi

Mitt nya jobb är dagtid, vilket är väldigt skönt. Jag jobbar som ekonom/administratör, så nu när jag inte undervisar på mitt ordinarie jobb är jag extra taggad att jobba på med mitt egna. Våren är nästan helt fullbokad med ridkurser och det har börjat trilla in bokningar i höst.
Det känns jättekul och jag är otroligt tacksam över att jag får ha ett sånt roligt jobb.

Ingen planering är en plan för misslyckande....

2018-11-05 09:51
Från saraljunghast

Sprang på ett citat för ett tag sen som jag verkligen gillar. Jag är en planeringsmänniska uti fingerspetsarna och vill gärna ha koll. Eventuellt kan det bero på att jag har rätt mycket att göra och behöver planera för att få ihop dagarna. Men det är inte det det här inlägget ska handla om, utan planering för träning av mina hästar.

Jag är noggrann med att planera för hur mina hästar ska tränas. Jag skriver upp för 1-2 veckor i taget. Givetvis kan planeringen ändras vid behov, men till största möjliga mån håller jag mig till den.

För att kunna göra en planering så är det givetvis viktigt att klura ut vart man vill. Utan att veta vad målet är, är det ju omöjligt att planera för hur man ska ta sig dit, eller vart man ska ta sig överhuvudtaget, eller när vet man ens om man är framme?

Mer om målsättning kan ni läsa här https://nouw.com/blog/posts/23292195

Förut hade jag tydliga tävlingsmål och det har jag väl egentligen fortfarande. Men efter att jag har haft en rätt lång strulig träningsperiod med Vorbodi, så har jag tänkt om. Nu är mitt mål att träna mina hästar så att de blir starka och hållbara, om jag får till det, tänker jag att det inte är något problem för mig att tävla under tiden. För mig blev det vissa saker som ändrade sig när jag bytta målbild. Den ena är att jag vågar vara ännu mer noga och följa mitt system vad jag tycker är viktigt i träningen. Förut när jag var för taggad på att lyckas på tävling, kunde jag ibland bli stressad och sväva iväg. Det har jag helt slutat med nu ;)

I mon planering av träning så fokuserar jag rätt lite på ett långsiktigt träningsupplägg. Just nu är det egentligen rätt lika som mitt mål.

Jag lägger störst fokus på det kortsiktiga och på utvärderingen av träningen. Jag skrev nyss ett inlägg om hur jag utvärderar min träning, ni kan läsa det här https://nouw.com/blog/posts/34783594

I min kortsiktiga planering så gör jag som jag skrev ovan. Jag planerar för 1-2 veckor åt gången. Det beror lite på vad som ligger framåt, om jag ska tävla eller åka på någon träning. Vill gärna ha planen klar till något sånt, så att hästarna är bra/lagom tränade inför uppgiften. På tal om att tävla eller åla på träning, för mig är det viktigt att träna hästarna dagen innan en träning och jag rider gärna dagen efter med. Dagen innan är det mest fokus på att få dem lösgjorda och mjuka, så att jag inte behöver lägga tid på det när jag ska få hjälp av tränare. Dagen efter är mest för mig egen skull, dagen efter är mest för min egen skull, så att jag kan checka av det vi har jobbat med under träningen. Efter det får mina hästar en vilodag eller två.

Jag är rätt fyrkantig i mitt sätt att lägga upp veckorna för mina hästar. Eftersom jag ofta är borta och jobbar på helgerna och då har mina hästar vilat, så börjar jag ofta veckan med longering. Så måndagar är min longerinsdag. Jag tycker det är ett bra sätt för hästarna att komma igång, dessutom för jag regelbundet se mina hästar röra sig, så då kan jag snabbt se om det är något som inte börjar stämma. Ska skriva ett inlägg om longering i framtiden. Det finns så mycket positivt med det tycker jag.

På tisdagar tränar jag oftast bakbroms https://nouw.com/blog/posts/34632910

Därefter är jag inte lika uppstyrd, utan resten av passen tränar jag teknik, styrka och lösgjordhet. Mina hästar tränas 4-5 dagar i veckan. Jag har blivit bättre med åren att inte rida när jag är för stressad, eller ofokuserad, då vill jag inte utsätta mina hästar för det. Tycker sällan de passen blir bra. Så känner jag att jag inte är i form, så ändrar jag planeringen, den kan också ändras om vädret är för dåligt, om jag inte har möjlighet att åka till ridhus. Har blivit för gammal för att rida i dåligt väder ;)

Jag tänker sällan ut innan ett pass vad jag ska träna på, utan jag har ett tydligt system med vad jag tycker är viktigt i min träning. Jag har saker som jag tycker är väldigt viktigt i min uppvärmning och vissa dagar när jag inte riktigt får till det tränar jag bara på uppvärmning. Jag tycker detta har flera fördelar, dels att mina hästar alltid är trygga i vad som förväntas av dem och speciellt när jag kommer bort och ska tävla. Då känner dom igen sig och blir tryggare. För mig är det viktigt att man inte ställer högre krav på hästarna än vad de är redo för. Givetvis måste man ibland träna på det domarna vill se om man ska tävla, men jag vill förbereda mina hästar för det på ett bra sätt.

Fördelen för mig med att ha allt nedskrivet i min kalender är att jag lätt kan gå tillbaka och se vad hästarna verkligen har gjort när jag utvärderar min träning. Just nu har jag hittat ett bra upplägg för Vorbodi och nu tänker jag att jag ska göra mitt bästa för att behålla det och sakta öka träningen så att han blir ännu starkare. Tycker det är viktigt att man vågar vara nöjd ibland och tänka att man ska behålla det som är bra. Man behöver inte alltid utveckla, då är det lätt hänt för mig att jag glömmer bort vad som gjort att jag kunnat utveckla. Det är därför det är så viktigt för mig att lägga upp alla pass på samma sätt. Då tappar jag aldrig bort mig.

Just den här tiden på året är ju väldigt bra till att fundera ut vart man vill nästa år och blicka tillbaka på vad man har gjort hittills och hur resultatet har blivit. Så jag är i alla fall väldigt taggad på att få en hel vinter på mig att träna mina hästar och lägga mycket vikt på grundridning. Mina hästar kommer inte få någon lång höstvila. Båda har fått tagit det lite lugnare nu i ca två veckor och nu får de träna på. Tycker inte att äldre hästar är i behöv av att få vila flera månader, utan kanske hellre en "aktiv" vila med annan träning om man märker att de blir lite slitna.

Så nu är fullt fokus på 2019, då hoppas jag att jag ska få ha riktigt roligt med mina hästar på tävlingsbanorna!Nu finns inga ursäkter längre...

2018-10-18 09:49
Från saraljunghast

Har länge haft stora ambitioner att verkligen komma igång med min egna träning. Jag är en periodare vad gäller det, det är lätt hänt att man prioriterar bort det bland allt annat som ska göras. Detta trots att jag vet att jag både rider bättre och mår bättre när jag tränar regelbundet.

Det som fick mig att bli taggad igen var nu när jag tränade för Olil de senaste gångerna. Jag har alltid varit otroligt imponerad av hur hon rider. Hon har en fantastisk teknik, men fram för allt så är det häftigt att se hur hennes överkroppp, skänkel och hand är helt oberoende av varandra. Hon gör aldrig som de flesta av oss gör ofta, tar i tygeln och skänklar samtidigt ;) För hästarnas del är ju det väldigt viktigt att vi inte gör så, då kan man snacka om dubbla signaler och jag kan förstå hästar som blir istadiga om detta sker för ofta/för mycket. Jag frågade Olil om hon tränade mycket annat och fick till svar att hon tränar 3 timmar/vecka och hon har lagt mycket tid på träning i hela sitt liv. Då var det bara att åka hem och sätta igång kände jag =).

En annan av mina ryttarförebilder är ju Charlotte Dujardin och alla som följer henne vet ju hur mycket tid hon lägger på att träna sin kropp för att bli en bättre ryttare.

Det jag har kommit fram till genom att analysera de ryttare jag ser som förebilder är att de alla har en otroligt stabil och stark bål. Det är därför de inte behöver ge hästen dubbla/otydliga signaler.

Så nu har jag lagt upp en träningsplanering för mig själv med, inte bara för mina hästar. Jag känner min kropp rätt väl och vet vilka svagheter jag har. Jag har delat upp träningen i olika moment, där konditionsträning är ett. Som ryttare behöver man kanske inte vara i toppkondition, men jag har satt ett mål som jag vill klara. Just för att när konditionen tryter, så orkar inte heller musklerna jobba som de ska, koncentrationen blir även den bristfällig. Vet också hur mycket piggare man blir allmänt om man tränar sin kondition regelbundet.

Nästa moment är smidighet, då jag upplever att jag är otroligt stel i vissa delar av min kropp. Så för att träna upp detta använder jag mig mycket av yoga. Just nu tränar jag mest Yinyoga och har hittat en väldigt bra app som jag använder, den heter Vila dig i form. Kolla gärna in den =) Yinyoga är för mig rätt smärtsamt och inte alls så skönt när jag håller på, men känslan efteråt är helt underbar!

Sen så tränar jag styrka och liksidighet, jag lägger inte fokus på att bygga stora muskler, utan de musklerna som jag har nytta av när jag rider.Det som genomsyrar denna träning är små kontrollerade rörelser. Det bästa med det är att det egentligen bara handlar om att träna upp sin hållning och får vi en bättre hållning så mår våra kroppar mycket bättre och vi blir hållbarare. Här lägger jag fokus på att träna den inre bålmuskulaturen, ryggen och mina skuldror och axlar. Lägger även fokus på min bröstrygg så att jag håller den rörlig. Till hjälp här, använder jag en pilatesboll, på en sådan finns massa roliga övningar man kan göra för att träna upp sin bål. Dessutom är det väldigt lika att sitta på en häst. Om jag tappar någon sida och åker snett, så är det alltid åt samma håll som på hästarna. Till skuldrorna använder jag oftast ett träningsgummiband, fokuserar på små rörelser så att jag hittar rätt muskler. För mig hjälper det att tänka att det är musklerna där BH-bandet sitter som ska aktiveras. Det kan hjälpa att bara ligga på rygg i sängen och dra ihop skulderbladen bakåt neråt för att hitta rätt. En foamroller är fantastiskt bra att ha för att träna upp rörligheten i bröstryggen. Den är lite som att göra yinyoga, det är inte så skönt när jag håller på, men känslan efter är fantastisk.

Så nu har jag lovat mig själv och mina hästar att hålla i träningen den här gången, det är bara att kämpa på och aldrig glömma hur det känns efter ett pass när man har tränat. Tänk även på att den bästa träningen är den som blir av. Alla har 15 minuter att lägga på sig själv några dagar i veckan, bara det kan göra skillnad =).

Check av mina hästar hos veterinären

2018-10-16 10:13
Från saraljunghast

Igår var jag till Sisso, en veterinär i Hudiksvall och gjorde en check på mina hästar. Har fått sjukt bra hjälp av honom med Vorbodi och nu vill jag inte åka till någon annan veterinär
Det är såklart ett plus att han själv rider islandshäst och kan deras rörelsemönster.
Jag är så glad att jag hittade honom, nu känns det som jag har ett bra team runt mig vad gäller allt. Har fantastiska tränare, bra veterinär, hovslagare och equiterapeut. Förutsättningarna för att mina hästar ska prestera nästa år är väldigt bra. Nu är det bara upp till mig att träna dem bra och hoppas på att inga oförutsedda skador sker.

Tillbaka till gårdagen, jag kände att jag ville kolla upp dem i tid så att jag har gott om tid inför nästa års tävlingssäsong.

Vorbodi har ju känts grymt bra, men eftersom han har sin historik så känns det bra att få honom kollad. Han var inte halt, men något böjöm på några ställen och ska få en allmänbehandling i ca 1 vecka. Får gå ner lite i träning, jag vill inte ställa av honom helt, då jag äntligen börjar få hans bål stark. Vi kör på en aktiv vila helt enkelt!

Kynnir har sett lite ojämn ut på vänster bak på slutet och jag har haft svårt med höger varv på honom. Mycket riktigt så behövde han behandlas i vänster has och knä. Han ska på återbesök om 2 veckor. Känns bara positivt med hans behandling. I och med att jag köpte honom så har ju allt för honom ändrats. Skoning, träning mm och eftersom jag har haft svårt att få honom att böja till höger så känner jag mig rätt säker på att denna behandling kommer hjälpa oss på rätt väg.

För mig är det viktigt att kolla upp hästarna då och då, inte bara när det är något fel. Känns bra att jag gjorde det nu, vill verkligen att allt ska stämma inför nästa år. Har ju två fantastiska hästar
Så nu när mina hästar ska ta det lite lugnare får jag se till att träna mig själv lite mer

Om utvärdering av sin träning

2018-10-11 21:44
Från saraljunghast

Min filosofi vad gäller träning av hästarna är att jag vill försöka träna så att jag får hållbara, starka, nöjda hästar. Jag har verkligen behövt tänkt till vad gäller Vorbodis träning nu efter i våras när han blev behandlad. I och med det har jag kommit fram till vissa saker, mest gamla saker som jag nu har nördat in mig lite extra på. När hästarna blir skadade, tänker inte olyckor utan när de får skador som är träningsrelaterade, så gäller det verkligen att vi tänker så att vi eventuellt har en annan plan när hästarna är friska igen. Detta gäller ju även om vi tränar och tränar, men vi blir inte nöjda hur hästen ser ut i kroppen, uppenbarligen tränar vi inte på rätt saker. Mer om just detta kommer att komma i ett senare inlägg, där jag kommer fokusera på målsättning, lång och kortsiktigt träningsupplägg och lite utvärdering.

Vad gäller att få nöjda hästar när man tränar, så upplever jag många gånger att hästarna blir nöjda när vi har ett tydligt system, att de hela tiden känner sig trygga och vet vad som förväntas av dem, samt när de blir tillräckligt starka för att kunna utföra sin uppgift på ett bra sätt. När jag är ute och undervisar så får jag ofta till svar att ryttarna vill att hästarna ska ta i mer med bakbenen när jag frågar vad de behöver hjälp med. Helt ärligt så vet jag inte riktigt vad dessa ryttare menar alltid ;) men ser jag att en häst är alldeles för omusklad i sin överlinje så försöker jag verkligen hjälpa dem att stärka den i stället, annars tror jag hästarna kommer bli olyckliga. Man kan ju bara tänka hur det är själv om vi ska träna på något som vår kropp inte klarar, man kanske är jättetaggad att prova, men misslyckas man flera gånger, då är man inte så taggad på att prova igen. Mitt mål är verkligen att få hästen att känna att den kan göra det jag ber den om. Många gånger får även hästarna betydligt bättre framåtbjudning ju starkare de blir. Är de för oliksidiga och svaga så går det inte för hästarna att röra sig framåt på ett bra sätt.

Jag använder mig mycket av hur mina hästar ser ut i kroppen och hur de väljer att ställa upp sig som en utvärdering av min träning. Jag har tar tagit för vana att verkligen titta på mina hästar när jag närmar mig dem i hagen. I perioder när jag har tränat dåligt, kan jag undra vad det är för "ök" jag är på väg att hämta ;) Skämt å sido, av att göra det kan jag verkligen få information av hur jag har lyckats. Jag vill att mina hästar ska se starka ut i överlinjen och vara runda över rygg och bakdel, jag vill även att de ska ha muskler på låren. Detta är vissa specifika saker, givetvis är helheten viktigt. Här spelar ju även hullet in, en för tjock häst kan man ju bli lurad av att den är välmusklad. Jag blir otroligt glad när hästarna av sig själv i alla lägen ställer upp sig jämt på alla fyra ben, då upplever jag att jag har en välbalanserad häst. Jag brukar vara noga med att hjälpa hästen lite med detta innan ett träningspass och be den stå jämt på gången när jag gör iordning den. Det tycker jag hjälper jättemycket.

Det kan även vara ett bra hjälpmedel att fota sin häst med jämna mellanrum, det är lätt att bli hemmablind. Men jag tycker att när jag har tagit för vana att alltid titta på mina hästar och tänka på hur de ser ut, då ser jag snabbare förändringar och behöver inte hämta ett "ök" i hagen ;)


Så här ser Vorbodi ut i sin kropp just nu, jag börjar bli väldigt nöjd med honom. Jag önskar få bort det sista av underhalsen, men det är på gång. Han står liksom rätt i sin kropp av sig själv. Jag gillar också att han står rätt jämt på alla fyra. Det är såhär han väljer att stå, jag har inte ställt upp honom.

Han är även rund och fin över ryggen och runt bogbladen. Nu gäller det bara att hålla i detta och få de ännu bättre. Så med honom tänker jag verkligen inte ändra något just nu, utan bara bibehålla det jag har hittat och göra det ännu bättre. Han är verkligen känslig på min träning och det behövs inte många mindre bra pass för att han ska bli toppig över korset, spänd i länden och sänkt i ryggen. Hans kropp är verkligen ett facit.

Här på min andra häst har jag lite mer jobb. Jag är glad att jag har en hel vinter på mig. Nu har han inte tränas så mycket i sommar, så det är inte helt rättvist att lägga ut bilder på honom, men jag bjuder på det. Här kan man se att han är svag i hela överlinjen. Han står och trycker i underhalsen och man får känslan av att bröstryggen lutar ner i manken. Dessutom ställer han inte upp sig lika jämt på benen. Skulle jag kräva av honom just nu att han ska ta i med mer bakbenen (vad det nu är?! ;) ) eller samla sig, så kommer det bara skapa spänning. Jag behöver få en starkare överlinje och mer muskler över ryggen först. Det är viktigt eftersom framdelen inte sitter fast i skelettet utan i muskulaturen. Där har långa ryggmuskeln en viktigt funktion om man vill få hästen att kunna lyfta sin bröstrygg.

Här kan ni se långa ryggmuskeln och hur den fäster. När man vet det får man större förståelse tycker jag varför det är viktigt att man får sina hästar välmusklade över ryggen.

Så målet med den vita hästen i vinter är att jag ska bli mer nöjd med hans muskulatur. Jag har gjort upp en plan, jag har ett tydligt system i min ridning som jag tror på, så jag hoppas att jag kan återkomma snart med bilder på honom jag är mer nöjd med.

Men det jag vill skicka med med detta inlägg är, titta på era hästar, fundera på hur ni har tränat, ändra planen om ni inte är nöjda. Givetvis kan man inte ändra för ofta, att ändra på en häst tar tid, så ge förändringar någon månad, utvärdera igen. Ta även för vana att verkligen titta på er häst när ni till exempel hämtar den i hagen och hur den väljer att ställa upp sig på gången.

Mina hästar just nu...

2018-09-24 10:18
Från saraljunghast

Jag har tre stycken egna hästar, det är typ två fler än vad planen var ;) I höstas när jag flyttade hade jag tagit beslutet att bara ha en häst, för att hinna med lite annat än hästar. Men som ni vet så blir det sällan som man tänkt sig... Har ju dessutom försökt fått Aldis dräktig med Kynnir i sommar, nu blev hon ju oturligt nog inte dräktig, annars hade det snart varit fyra. Jag köpte ju en ny häst i våras, jag kände att jag behövde det när Vorbodi var halt igen. Det är rätt lagom att ha två hästar att träna inför tävling tycker jag, eftersom det är lätt hänt att det händer nåt på vägen som gör att hästen inte är redo för en tävlingssäsong. Så nu i höst och vinter har jag förmånen att träna två väldigt fina hästar mot att komma ut på tävlingsbanorna nästa år.


Vorbodi har nog aldrig varit i så bra form som han är just nu. Han är 8 år i år och har tyvärr varit lite skadedrabbad. Men nu är han verkligen på gång. Jag älskar verkligen att träna den här hästen, han är grymt lyhörd och lagom känslig. Att han dessutom har 5 riktigt bra gångarter gör ju inte saken sämre. Jag har ju tävlat honom två gånger för två år sen, i lätta klasser, med bra resultat. Nu tänker jag inte ta ut honom på tävling innan vi är redo att starta femgång. Så håll tummarna att han fortsätter kännas fräsch, så vi kan tävla i vår.

Kynnir, han är en 14årig förstaklass hingst som jag köpte i våras. Han har betäckt i sommar, därför har jag inte kunnat träna honom så mycket. Jag ser verkligen framemot att få träna och lära känna honom i höst/vinter. Han är en femgångare, med bra jämna gångarter. Han har presterat bra på banorna och jag är så nöjd att jag köpte honom. Han är väldigt vänlig och är riktigt rolig att träna. Jag har ju bara köpt unga islandshästar förut, så jag kände nu när jag skulle ha en till häst, att jag inte riktigt orkade börja om från början med en igen. Så då var det perfekt när jag fick möjligheten att köpa Kynnir. Han har mycket att lära mig, framförallt att rida pass.

Aldis, hon är just nu utlånad på foder över vintern. Tanken var ju att hon skulle vara dräktig med Kynnir, men tyvärr är hon inte det. Får ta nya tag nästa år, tror att Aldis och Kynnir är en riktigt bra match =). Var mycket vånda i beslutet vad jag skulle göra med henne nu i vinter, finns ju faktiskt ingen häst som är så rolig att träna som henne när hon är på bra humör ;) Men jag tog ett klokt beslut och insåg mina begränsningar i att träna tre hästar i vinter. Så lösningen som blev, att låna ut henne känns riktigt bra. Nu hoppas jag verkligen att hon kommer göra sin nya ryttare lika lycklig som hon har gjort mig =).

Att träna hästars bålstabilitet & bakbroms

2018-09-18 22:06
Från saraljunghast

Många av dagens hästar är överrörliga och inte bara i benens leder utan i hela kroppen. Jag upplever att såna hästar är riktigt svåra att få bålen rak på (tänk tunnan). Dessa hästar är ofta roliga att träna för att de har stora härliga rörelser. Men på en sådan häst är det viktigt att man verkligen tänker långsiktigt och att man jobbar på att få hästen rak och stark i bålen så att den inte roterar sin rygg felaktigt för ofta.
Min erfarenhet av sådana hästar är att det är viktigt att inte rida fortare än vad ekipaget klarar av att balansera upp, annars är risken för skador stor. Har en överrörlig häst fått upp farten och är sned är det riktigt svårt att stanna och en sådan häst behöver verkligen träna upp sin bakbroms, att helt enkelt kunna bromsa upp bakbenssteget med mjuka bakben. När hästen börjar kunna det kan den koppla på bålen som hjälper till att hålla emot. Jag tycker att det är först när hästarna kan det som man kan få en känsla av att hästen har förmåga att lyfta upp sin bröstrygg på ett bra sätt.

Jag brukar träna svaga överrörliga hästar i en lätt lutande nedförsbacke. Backen får inte vara för brant. Jag leder hästen sakta nerför, tänk ett steg i taget, bakbenen ska hålla emot, inte skjuta på. Jag försöker få hästen att gå spikrakt genom hela kroppen. Jag leder hästen på den sida som jag behövs bäst för tillfället. Böjer hästen halsen åt vänster och skjuter ur högre bog går jag på höger sida. Detta kan ändra sig flera gånger på väg nedför backen en gång. Blir hästen för sned, stannar jag och byter sida. I början tycket jag att hästarna kan bli lite arga, ligga på och försöker bli sneda ofta. Men när man gjort det några gånger, hållet de sig raka med lätt kontakt och är nöjda. Jag gör denna träning 1-2 ggr/vecka med hästar jag tycker behöver det. Upplever att det ger väldigt bra effekt, men man kan behöva hålla på någon månad innan man ser resultat. Hästarna orkar inte så länge åt gången, ungefär 10-15 min i början, så det är bra att träna de dagar man har lite ont om tid, bara att hämta hästen i hagen och träna på.
Innan jag verkligen hade provat detta med Vorbodi så tyckte jag helt ärligt att det var lite fånigt. Kändes som att det inte kunde göra så stor skillnad. Men nu har jag tränat detta med honom regelbundet hela sommaren och nu går han lätt med mjuk kontakt på ett nöjt sätt nerför. Han har dessutom aldrig känt bättre och jämnare när jag rider, så nu vet jag inte om jag vågar sluta med detta
Han har även börjat ställa upp sig jämt på alla fyra ben efter nästan varje träningspass, vilket är ett mycket bra kvitto på att han har jobbat bra.

Man kan när hästen klarar det jag tidigare beskrev, utveckla det med att gå flera gånger eller stanna i backen och rygga dem uppför. Givetvis ska man även tänka på det när man rider utför, låt inte hästen bara ramla på, utan passa på att träna bakbromsen och rid sakta, ett steg i taget nerför. Jag tycker att de hästar som kan gå nerför sakta med mjuka bakben, ofta är rätt starka.

Ny tjänst! Digitala ridlektioner =)

2018-08-28 09:19
Från saraljunghast

Jag har ny möjlighet att erbjuda digitala ridlektioner för mina elever som rider för mig regelbundet. Varför jag väljer att bara erbjuda denna tjänst till för mig redan kända ryttare är för att jag tror att det kommer bli svårt att skapa den dialog och kommunikation som krävs via länk för nya elever. För mig är det viktigt med att nya elever som rider för mig verkligen förstår mitt system osv och för att det ska kännas bekvämt för mig så vill jag träffas på riktigt de första gångerna.

Men för er som har tränat för mig och är sugen på att ha detta som ett komplement mellan träningarna så kommer lite mer information här =)

Vad som krävs hos dig:

Du behöver två enheter (telefoner) som vi kan kommunicera via. En telefon som vi ringer upp varandra på, där du pratar i ett headset. Sedan behöver du en telefon som filmar och även någon person som filmar. När lektionen ska börja ringer vi upp varandra först i den telefonen vi ska prata i, därefter ringer vi upp varandra via ett videosamtal på messenger. Därefter kan lektionen starta. För att videosamtal på messenger ska fungera så krävs en bra uppkoppling, det funkar utmärkt via wifi. Är du osäker på om du har tillräckligt bra uppkoppling, så testa gärna det innan.

Det finns även möjlighet att spela in videosamtal på messenger se länk =)

https://l.facebook.com/l.php?u=http://sv.wondershare.com/multimedia-tips/record-facebook-video-call.html#p2&h=AT28jyjvxppvfUc45AtEr20-w11-eW8QlN-fR-tYhbtN5pQaHTCta5poxErKd0VupK7Zjl9rK2bki_RdZ-DgCZoeDjmw9f9boTEEjXPHTQ4QatmHoXB8CgRM0DArpkhY7wm1lLVt4TatUUcGUQ

En digital ridlektion kostar 400kr ink moms. Du kan boka via PM på min företagssida på FB =)Att hålla tunnan rak....

2018-05-20 13:53
Från saraljunghast

Det här inlägget kommer att handla om rakriktning, det har ni som tränar för mig redan listat ut med tanke på rubriken =).

Rakriktning eller jag skulle hellre kalla det liksidighetsträning för häst och ryttare är otroligt komplext och viktigt. Alla ryttare och hästar är starkare/mer dominant/kontrollerande i en sida och då svagare/långsammare i den andra.

Steg ett för att kunna börja fokusera på liksidighetsträning är att att analysera sig själv och sin häst. Här tycker jag att jag själv ofta behöver ögon på marken när jag rider för att få analysen helt korrekt. Vi är väldigt bra på att lura oss själva när vi sitter till häst vart till exempel mitt över hästen är. Hästarna är dessutom bra på att lura oss att sitta där det passar dem bäst, så därför är ett par ögon på marken, ordentliga speglar eller film otroligt viktigt när analysen ska göras. Därefter, när ryttaren börjar bli medveten det är då det riktiga arbetet börjar =).

En snabb förklaring om vad rakriktning är: Detta är när man vill få hästen att arbeta lika med båda sina kroppshalvor. och bli lika starka i båda sina sidor.Hästarna ska kännas lika i båda varven och ta ett jämt stöd på båda tyglarna. Detta är givetvis något man behöver tänka på i all träning med sin häst och sig själv som ryttare. Hästarna blir aldrig mer rakriktade än sin ryttare. Rakriktning är inte lika med att rida hästen rakt fram, utan den här tanken tar man med sig på böjda spår, i övergångar, alla rörelser, när man rider ut, hoppar, ja allt.

I ridhandboken så beskriver de hur man rakriktar i 3 steg;

1: Rätta framdelen på bakdelen. Det är otroligt viktigt eftersom det är en förutsättning att hästen spårar för att den ska ta ett jämt stöd på tyglarna.

2: Bjud hästen stöd på svaga sidans tygel, alltså den tygel den inte vill ha stöd på. Här spelar ryttaren in väldigt mkt, då det ofta är samma sida som ryttaren inte vill ha nåt stöd. Jag upplever att nästan alla ryttare har en hand som den vill ha otroligt lätt kontakt med hästen och det är tyvärr ofta den sida som hästen inte vill ha så mkt stöd på. Tar hästen ett stöd på den svaga sidan så gäller det att ryttaren vågar behålla och vara lite rädd om den kontakten, då brukar den starka sidans stöd bli lite lättare och mer flexibelt.

3: Driv hästen fram till den svaga sidans tygel, alltså aktivera hästens ( och ryttarens i de flesta fall) svaga sida.

De här tre stegen är kanske inget man hinner sitta och tänka på när man rider, men jag tycker det är viktigt att man har en teoretisk bakgrund till ridning.


Bilden ovan är ritad av Anna Hedqvist

Så som det ser ut på bilden ovan är en vanlig syn. När det ser ut på detta sätt är inte hästen och ryttaren centrerade och ryttaren kommer att uppleva att ena varvet är lättare och att det andra är svårare. Hästen kommer att vara i obalans och ta mer stöd på den ena tygeln. Man kommer även uppleva att den är svårare att böja i det ena varvet och att rörelser mm är olika i varven.

När hästen är liksidig så kommer böjning, alla rörelser mm att kännas lika enkla i båda varven. När hästen böjer sig korrekt så kommer den böja sig i sin rygg, rotera sin rygg svagt åt insidan, då kommer ryttaren känna att hästen släpper ner ryttaren på sin insida. När detta sker så kommer hästen även fälla sin mankam åt insidan, detta ska ske när hästen är korrekt ställd. Därför är det viktigt att man tex delar manen om hästen har mycket och tjock man, Annars blir det svårt för hästen att ställa korrekt i nacken, jag upplever att sådana hästar nästan alltid per automatik är ställda åt det håll manen hänger. En annan stor fördel med om man har delat manen på sin häst är att man som ryttare kan försöka balansera benan, att hålla den rak, det hjälper mig mycket i detta arbete.

Denna bild visar korrekt böjning, hästen sänker innerhöften och hela sin insida. Man kan även nästan se hur mankammen har tippat en aning till vänster.

Denna bild visar hur det ofta kan se ut (den vänstra hästen). Den är förböjd och man kan tydligt se hur hästen då skjuter ut höger bog och att den inte kommer spåra med vänster bak, Den hästen är också rak i sin ryggrad. Här kommer inte ryttaren få känslan av att bli nedsläppt på insidan, utan ryttarens vikt kommer att förskjutas till höger. Denna häst kommer inte kännas lika i båda varven och kommer ta ojämt stöd på tyglarna.

Här har vi ryttare stort ansvar, vi behöver tänka att vårt torn ska byggas rakt upp från hästen, att axlarna ska vara mitt över hästens bogar, att vår nästa är mitt över hästens mankam. Minsta lilla vår nästa försvinner från mitt över hästen så kommer vi inte kunna påverka hästen korrekt med vår kropp. Såklart är det även viktigt att tänka på att våra höfter är mitt över hästen och att vi sitter i lodrät sist.

Men det kan vill poängtera mest med detta inlägg är det där med tunnan. Jag upplever att det hjälper både mig och mina elever mycket att tänka på den liknelsen. Om vi tar den vänstra hästen som exempel, om ryttaren lyckas rotera hästen åt vänster istället, så kommer den hästens problem att försvinna. Får man kontroll på sina höfter och sidor så kan man rotera om hästen, detta blir extra tydligt på mindre hästar. När man börjar kunna kontrollera hästarnas rotation och ha en känsla att man får mer sadeln åt det håll man vill rida, då är det häftigt att rida! För att få en känsla för hur man gör detta är det viktigt att man har en sadel där skänklarna faller ner naturligt, är tunnan för bred att sitta på är det svårare att få en känsla för att man får hästen mellan skänklarna,

Viktigt att tänka på att detta behöver fungera i låg hastighet först, ju fortare vi rider, eller små volter, så kommer det bli svårare att motverka rotationen. Så underskatta inte skrittarbete. Ett tips för att de hur just din häst gör är att longera den med sadel på och notera hur sadeln lutar i de olika varven. Det kommer mest troligt att se lika ut när du sitter på.

Detta är ett viktigt och komplext ämne, men det är sjukt häftigt vad vi kan påverka hästarna med vår sits. Så det är bara att träna på =)

Jag har säkert missat att ta med en massa viktiga saker som jag tänker på, men detta är en början. Så likna hästens bål vid en tunna, och börja med att tänka att tunnan ska vara rak i båda varven. Ett tips för att få till det lättare, kontrollera att hästens nos är mitt mellan bogarna, För skoj skull kan du testa vad som händer med tunnan när du sitter på om du böjer halsen överdrivet åt nåt håll (mest troligt kommer din vikt att flyttas till motsatt sida). När du kan kontrollera tunnan så att den är rak, då är det dags att tänka på korrekt böjning. Hoppas mina tips kan hjälpa dig!

Bra hästig helg!

2018-03-25 20:24
Från saraljunghast

Igår var jag och Bönan på Strömsholm och tittade på dressyrtävlingar. Det var klasser upp till Grand Prix, det var väldigt roligt!
Anita min tränare var där, hon tränar en kille som tävlade. Så såklart var det extra kul att få lite tid med henne

Bönan är en trogen kompis, följer med på allt

Jag gillade en häst lite extra. Den hade väldigt spektakulära rörelser och var väldigt fint riden. Visades i en bra form och fint igenom kroppen. Den hästen hade lite svårt att länga ut i ökningarna och det drog domarna ned på. Men passagen och piruetterna det var bland det häftigaste jag sett!
Det var roligt och inspirerande att titta på lite dressyr, blev nästan lite sugen på en dressyrhäst igen

Idag kom Anita förbi och hjälpte mig med Vorbodi innan hon åkte hem. Det var sjukt kul, han var grym idag
Sån skillnad på hur han var när vi träffades för två veckor sen.
Nu hoppas jag att han är riktigt återhämtad efter täckesskadad och att han får hålla sig frisk. Tror jag bara har ridit på typ 1/10 av hans kapacitet hittills. Nu när vi får till så att allt stämmer är han bara magisk Till och med Anita var lyrisk, det känns extra bra!
Till veckan ska vi äntligen få träna för Olil igen det är på tiden.

Träning för Anita

2018-03-12 10:47
Från saraljunghast

I fredags & lördags fick jag äntligen lite hjälp av Anita. Vi har inte fått till någon träningstid sen jag flyttade ner hit. Så det var väldigt välbehövligt Tror Vorbodi var väldigt glad över att få lite hjälp med sin ryttare
Jag har tyckt att han är för rörlig i sin bål och har fokuserar på att både han & jag ska vara rak. Men det svåra när man tränar mycket själv är att veta när det är tillräckligt, så nu hade jag gått honom gör rak och styv i stället.
Men jäklar vad han gick när vi fick lite hjälp, den hästen är magisk när han går bra!
Nu ska jag verkligen se till att få regelbundna träningar med Anita. Man behöver verkligen ögon på sig ofta, annars är det lätt hänt att man blir lite vilse.
Ska också bli bättre på att filma mig, då kan jag instruera mig själv lite också.
Nu är iaf inspirationen på topp och om 2 veckor är det dags för kurs för Olil, det ska bli grymt roligt!

Konditionsträning

2018-03-11 19:13
Från saraljunghast

Alla hästar oavsett vilken ridsportgren de ska användas till behöver ha en bra kondition. Det är precis som för oss människor, att skaderisken minskar om hästarna har en bra kondition och uthållighet. Det är lätt att glömma bort att konditionsträna dagens hästar, eftersom aveln har gjort att hästarna ofta är väldigt talangfulla inom sina områden. Det jag menar med det är att dagens hästar inte behöver träna lika mycket för att klara av att göra det vi ryttare vill, då får de ju inte samma mängdträning, vilket kan göra att konditionen blir sämre.

Några saker som jag tycker är viktiga vid konditionsträning är bland annat, att arbetet är mätbart och att man utvärderar. För hur ska man annars veta om hästen har fått bättre kondition? Det är viktigt att sträckan man rider, tiden man använder, hastigheten man rider i och underlaget är så lika som möjligt. Annars vet man ju inte heller vad man utvärderar när man till exempel tar pulsen efter arbetet. Just att ta pulsen är ett bra sätt att utvärdera och säkerställa att konditionsträningen är på rätt nivå. Hästar har sin mjölksyratröskel vid ca 200 i puls. Ett vanligt ridhuspass kanske ligger mellan 50-80 i puls, därav inte säkert att hästarna inte kan få mjölksyra i enskilda muskler när vi ridtränar, på så låg puls, men det är tyvärr inte mätbart. Vi har vid ett tävlingstillfälle haft pulsmätare på hästarna vid en islandshästtävling på Wången och jag kommer ihåg att min häst var över 200 i puls i en töltfinal. Alltså behöver jag träna mina hästar på samma nivå, annars är det lätt hänt att ett sånt tillfälle gör att hästen blir överansträngd och i värsta fall skadad. Just konditionsträning ligger trav och galoppvärlden så långt före med, så är ni intresserade av detta, ta gärna hjälp av någon som är duktig på det. Ibland ordnas även dagar där man rider ett pass och det finns veterinär på plats för att hjälpa till med att mäta andning, ta temp, puls och laktat (mjölksyra) efter arbetet. Då får man ju en riktigt bra check på sin hästs kondition. Men mycket kan man göra själv genom att rida ett förutbestämt arbete och därefter ta pulsen.

För några år sedan hade jag turen att träffa en mycket duktigt veterinär. Hon upplevde att många ridhästar var för dåligt grundtränade och att de ofta kom tillbaka med samma/liknande skador, Därför hade hon tagit fram ett träningsprogram som man fick jobba med i 6 veckor innan man fick komma på återbesök. Hon tyckte att hon inte fick tillbaka hästarna lika ofta, då detta program gjorde hästarnas kondition bättre, muskler,senor och ligament mer anpassade för träning, då är risken för ledskador inte lika stora. Det är detta program som jag använder mig av när jag konditionstränar mina hästar. Fördelen med galopprogrammet är att det går att göra i ridhus och till och med i longering. Man behöver inte vara bekymrad för att underlaget ska variera och man behöver inte krångla med att rida med klocka för att ta tid på sträckan och hålla koll på hastigheten. Det enda man behöver hålla koll på är tiden. I den bästa av världar så önskar jag att jag skulle göra detta en gång i veckan. När jag har gjort det med mina behandlade hästar så gör man det varannan dag i som 6 veckor, varannan dag ska hästen vila, för att få återhämtning. Jag har aldrig haft så liksidiga och välmusklade hästar som när jag har gjort detta. Så i perioder eller om man har en häst med sämre kondition så är det ju ingen nackdel att göra det fler än en gång i veckan. Kom bara ihåg vilodagen efter.

Programmet är upplagt så att man skrittar fram i 10 min, sedan galopp i 3 min, skritt 1 min osv. Man byter varv efter varje galoppintervall. Totalt ska det vara 18 min galopp, så 3 intervaller i vardera galopp, Därefter skritt i 10 min. Efter skritten är det perfekt att ta pulsen, ligger hästen på ca 50 i puls då, är arbetet för lätt. Lagom är ca 70-80, så ligger den högre så var det för tufft. Det är ett bra sätt att veta hur mycket man kan galoppera i början, för vi fick gradvis öka antal minuter i galopp.

Nu har jag precis börjat ta nya tag med Vorbodis konditionsträning och första gången jag gjorde det med honom red jag 4*2 minuter i galopp med 1 minuts skritt i mellan. Ville prova mig fram lite försiktigt så att det inte blev för tufft. Men nästa gång så blir det mera galopp, detta var alldeles för lätt för Vorbodi ;) Jag blev helt enkelt lurad av att han andades ganska kraftigt, men många gånger har andningen inget samband med pulsen. Så därför är det viktigt att man lär sig att ta hästens puls om man vill syssla med detta. Det bästa är såklart om man har en pulsklocka, då kan man ju få ut mer info om man vill, Men jag nöjer mig med ett stetoskop som jag tar pulsen med.

Veterinären som ligger bakom programmet ville att man skulle rida i typ arbetsgalopp i lätt sits på ganska lös tygel. Ville hästarna galoppera lite på sned så skulle man korrigera så lite som möjligt och det som var intressant var att efter någon vecka så galopperade hästarna rakare och rakare. Galopp är en fantastisk gångart på många sätt, den hjälper till med liksidighet och styrka i överlinjen, så ett tips överlag: galoppera mer!Träning av häst

2018-03-06 08:22
Från saraljunghast

Har länge tänkt att skriva om vissa saker i hästträningen som jag tycker är extra viktiga och nu känner jag att tiden finns för att få till några inlägg om det,

Detta är mina egna tankar om träning och baserat på min kunskap och på mina erfarenheter. Jag är så glad att jag har mött så många hästar som har lärt mig så mycket, Hästarna har ju precis som vi människor olika förutsättningar för träning, det gäller att man börjar analysera hästen och utifrån det försöka tänka ut hur man som ryttare ska lyckas träna den hästen långsiktigt och hållbart. En annan viktig aspekt i detta är att man regelbundet utvärderar sin träning, det gäller att man tittar på sin häst ofta, utan utrustning för att se om man är närmare målet. Mer om vad jag tittar på då i ett senare inlägg. Det är givetvis även viktigt att man försöker få ett bra team runt sig, då tänker jag på till exempel tränare, hovslagare, veterinär, massör mm. Att träna en häst på ett bra sätt är väldigt komplext och för mig känns det viktigt att ha bra folk runt mig som kan hjälpa mig och hästarna på rätt spår.

En av grundvärderingarna i min hästträning är att jag vill träna långsiktigt och hållbart och få en trevlig välutbildad ridhäst. För mig är det då inte viktigt att hästarna är flotta och rör sig det "bästa" de kan hela tiden, utan att de rör sig i balans. Jag upplever att ju mer tid man lägger på grunder och på att få hästen stark, desto enklare är det sen att rida flott. Man kan verkligen utveckla rörelserna på en häst med långsiktigt (långsam) träning.

Jag tycker att Aldis är ett bra exempel på hur man kan utveckla aktion och rörelser med träning. Den här bilden är från när jag köpte henne. Då tyckte jag hon töltade fantastiskt bra ;)

Så här töltar hon ca 5 år senare. Lite flottare och med lite större rörelser =)


Så enligt mig gäller det att man låter saker ta tid i sin träning. Det har jag blivit tryggare i med åren, förut hade jag klent tålamod, så förlåt mina hästar som jag hade när jag var ung ;) Tror även det är viktigt att man har en tydlig målbild om hur man vill att sin häst ska vara och vart man själv vill med ridningen och framförallt hur man vill rida sin häst, Då tror jag att man kan vara tryggare med att det inte går så fort framåt som man vill. Är hästen dessutom överrörlig, så som många hästar är idag, då tar träningen mot målet ännu längre tid, iaf om man vill få hästen att hålla på lång sikt.

Några saker jag kommer gå in lite djupare på är hur man kan utvärdera träningen genom att titta på sin häst, longering, hur man tränar hästen stark och rak (liksidig), konditionsträning, teknik och såklart kommer ryttarens inverkan med i det mesta. Hästen är ju ofta en spegel av oss ryttare.

Skriv gärna kommentarer om vad ni tycker, eller om det är nåt ni undrar över =)


Dags för uppdatering! ;)

2018-03-01 09:03
Från saraljunghast

Kände att det var på tiden att ge ifrån mig nåt livstecken =). Jag har haft väldigt mycket att göra med flytten och mitt nya jobb. Men nu börjar rutinerna sitta, så nu ska jag försöka vara lite mer aktiv. Lovar att det inom kort kommer ett inlägg med tips på vad jag tycker är bra litteratur att läsa.

Jag har börjat få kläm på mitt nya jobb som ridskolechef på Avesta Ridklubb, Det är mycket att sätta sig in i när man byter jobb. Men nu känns det som verksamheten rullar på och jag hoppas att de förändringar/nyheter jag har infört kommer att göra att vi får ännu bättre snurr på verksamheten, Vi har en fantastisk anläggning för att göra mycket och nu i helgen hade vi en inomhus islandshästtävling med en islandshästförening här i närheten. Det var en riktigt lyckad dag och jag hoppas vi kan få till mer samarbete med dem i framtiden. Ridskola är verkligen en rolig miljö, det är så kul att se folk utvecklas och jag måste verkligen ge en stor guldstjärna till våra lektionshästar, de är fantastiska allihop. Jag hade nästan glömt vilket fantastiskt jobb lektionshästar gör, men det känns härligt att bli påmind om det!

Vad gäller mina egna hästar så är Vorbodi på gång igen, han har varit skadad. Känns som det tar lång tid för honom att bli riktigt bra från när han fastnade i täcket. Men nu känns han fräsch. Nu ska jag bara försöka få honom stark. Jag tycker han är svår att få rak, han är så himla rörlig i bålen, men vi tränar på. Har bestämt mig för att börja rida galoppintervaller på honom, tror det kommer göra honom gott. Aldis har jag försökt sälja lite halvhjärtat, har ju så svårt att göra mig av med henne. Men nu har jag tagit beslutet att betäcka henne i vår. Det känns helt rätt och nu ångrar jag bara att jag inte gjort det tidigare ;)

Mitt egna företag har fullt upp, vilket är roligt. Får bara fler och fler förfrågningar om kurser runt om i landet. Det är roligt och smickrande. Synd bara att det inte finns obegränsat med tid. Det är ju så otroligt roligt att få vara med i ekipages utveckling. Men har lite funderingar om hur jag ska kunna utveckla mitt företag, så det kan hända att det dyker upp några nyheter inom kort =).

Nästa vecka ska jag äntligen få hjälp av Anita igen, kommer inte ihåg senast jag red för henne. Så det är verkligen på tiden. Tror Vorbodi kommer uppskatta att hans ryttare får lite hjälp på traven ;). Det är svårt att träna mycket själv, man behöver verkligen några ögon som ser vad man gör och inte minst få lite mer inspiration.Något jag har funderat på ett tag

2017-10-10 21:22
Från saraljunghast

Nu kanske jag kommer göra några upprörda, men jag vill ta upp en viktig sak som jag har funderat på ett tag. Ibland när jag är iväg och har kurs eller bara möter ryttare så kan jag bli förvånad över hur lite ridlära och träningslära de kan. Jag menar inte på något sätt att alla behöver vara proffs på detta, men i min värld så tycker jag det är viktigt för sin hästs skull att man försöker lära sig så mycket man kan om bland annat detta område. Såklart finns det många andra områden som är viktiga också om man ska ha egen häst, men det tänker jag inte gå in på nu.

Åter till rid och träningsläran. För det första; om man inte har tillräcklig kunskap om dessa områden, hur ska man då veta hur man vill träna sin häst? Då kommer man bara lyssna blint på vad instruktören säger utan att tänka på om det känns rätt. Här menar jag att det finns faktiskt vissa instruktörer som gör saker som kanske inte alltid är så hästvänliga. Blir det stora saker så är det lätt att reagera, men om man till exempel konstant rider sin häst lite för ihopdragen i halsen så kanske man inte tänker på att det blir fel för hästen. Har man som ryttare kunskap om ridlära och hästens anatomi, då kanske man reagerar tidigare på att det inte är rätt. Ser verkligen alltför ofta runt om i landet, hästar om är för korta i formen och för lång bakom sadeln och det känns inte bra i hjärtat. Visst, man måste sätta ramar och gränser för hästen, och det blir inte alltid rätt när man tränar även om man försöker allt man kan, men för mig är det viktigt att man alltid kan se sin häst i ögonen efter ett ridpass. För tänk efter, vad hade hästen spenderat sin tid med om den själv hade fått välja?

Sen finns det ju ryttare om är precis tvärtemot ryttarna ovan, de som rider runt på halvlånga tyglar och inte riktigt inverkar alls, De kan ju verka snälla mot sin häst, men jag tror inte hästen upplever det så. Dels så kommer det vara svårt att stärka hästen så att den klarar att bära ryttaren bättre. Sen så om handen står stilla med glapp kontakt med bettet så blir det ju ett litet ryck varje gång hästen rör halsen för att hålla sin balans, Så därför tycker jag det är viktigt att man som ryttare träna på att ha en elastisk kontakt med hästens mun och att man tänker på att ha avspända underarmar och flexibla armbågar.

För det andra; om man har en bra grund i sin kunskap om hästträning, så kan man genom att se på sin häst, hur den bland annat musklar sig utvärdera sin träning, Jag tittar varje dag på mina hästar och funderar på om jag behöver göra något annorlunda. För mig är en stark överlinje viktig och jag vill att mina hästar ska vara välmusklade över ryggen. Vi får inte glömma bort att det är vi som kan tänka och utvärdera och inte hästen, Därför behöver vi ta vårat ansvar och verkligen försöka lära oss allt vi kan om ridning för att göra det så bra som möjligt för våra hästar. Hästar är fantastiska djur och försöker alltid vara oss till lags, det måste vi människor verkligen ha respekt för och ta till vara på.

Såklart spelar en massa andra saker in, så som fodret, sadeln, hovslagaren, underlaget vi rider på. Men det var inte det jag ville ta upp nu, utan bara ge en liten uppmaning till alla ryttare att läsa mer ridlära och anatomi, fundera över vad som egentligen står, Det här är inte som att läsa skönlitteratur. Prova sedan när du rider nästa gång, öva, det allra bästa är om du hittar en instruktör som verkar ha en röd hästvänlig tråd som verkar vilja samma sak som du och fortsätt öva. Ridning tar tid att lära sig och tyvärr kommer vi "förstöra" några hästar på vägen, Men jag tror vi förstör färre hästar om vi verkligen går in helhjärtat i detta. Vill inte heller skrämma någon med detta inlägg, för min som instruktör finns det inte roligare ryttare än de som vill sin häst väl och funderar på hur de sitter/tränar sin häst och verkligen vill lära sig.

Så som avslutning, hitta en bra ridhandbok som du tror på, lägg den bredvid sängen och läs lite varje kväll. Om man har förstått saker i teorin, kommer det vara enklare att genomföra praktiskt och fram för allt, så kommer din häst att tacka dig!Är inte så flitig här ;)

2017-09-28 23:26
Från saraljunghast

Nu var det ett tag sen igen, måste blir bättre på att blogga helt enkelt.

Sen i maj har jag hunnit med att flytta, jag har fått jobb som ridskolechef på Avesta Ridklubb, började jobba där 11/9. Det känns väldigt bra och är roligt. Jag har verkligen saknat att jobba på ridskola! Jag bor i Norberg och har mina hästar inackorderade i ett jättebra stall, Det är verkligen lyxigt att ha hästarna inhyrda, nu behöver jag vara rida, mocka och packa höpåsar ;) Har sålt Marta, hon har hamnat i Småland hos en ridelev hos mig, det känns jättebra att få fortsätta följa henne, Det kändes lite mycket att ha med 3 hästar i flytten, så därför fick det bli så.

Jag har även köpt en ny hund, Bönan, hon är en bordercolliekorsning som är ljuvlig! Hon passar perfekt in i mitt liv och älskar att vara i stallet, Midas han är kvar i Jämtland på prov, tror att han blir kvar där uppe, han har det väldigt bra där. Det är såklart sorgligt att skiljas från sina vänner, men han passar inte så bra in i mitt liv just nu.

Har inte tävlat något under sommaren då flytten har tagit lite mycket tid, får träna väl i vinter och satsa på nästa år. Har däremot haft många ridkurser, förra helgen var jag på Wången och hade kurs, det var otroligt kul att få träffa alla igen. Var även och tränade för Olil med Aldis förra veckan, det var välbehövligt och givande som vanligt, Dessutom så kändes det väldigtt lyxigt att bara ha 3 timmars resväg till träningen motför 9 timmar förut, Aldis är även hon till salu, så passa på att komma och prova henne om du söker en rolig ridhäst. Känner att det skulle vara rätt lagom att bara ha en häst ett tag och Vorbodi förtjänar verkligen att få lite mer tid.

Som ni vet så har jag ju varit otroligt nöjd med min Ergox2 sadel, nu har det kommit några fler modeller, så jag har köpt en Trude, den är om möjligt ännu grymmare, den passar mig och hästarna perfekt! Är så glad för det, det är ju så viktigt att sadeln verkligen ger häst och ryttare bra förutsättningar för att träningen ska bli bra och det gör verkligen Ergox2.

Som sagt så är jag glad över att jag har flyttat, det var dags för något nytt, det känns också väldigt bra att ha hamnat lite mer centralt i landet. Nästa år har jag nära till många tävlingar.


Sen sist... har det hänt mycket ;)

2017-05-18 21:46
Från saraljunghast

Sedan mitt senaste inlägg har jag hunnit med en hel del, bla annat rest 150mil med mina hästar.

Det började med årets första tävling i Sandviken den 29/4. Mina hästar skötte sig ok, men var lite spända och gnäggiga efter varandra. Vorbodi tävlade lätt fyrgång och lätt tölt och var allmänt ofokuserad inne på banan. Men det som är väldigt roligt med honom är att han har en hög lägsta nivå, han får ok bedömningar hur han än går verkar det som. Så det är ju väldigt lovande inför den gång jag får till att han är mera ridbar och när han har blivit starkare. Målet var ju att rida femgång med honom i vår, men jag behöver få till passen bättre på ovalen först. Det var visst ingen självklarhet att den skulle funka på ovalen för att den funkar inomhus ;)

Aldis gick fyrgång och tölt och målet med henne är att kvala henne till SM. Hon skötte sig överlag väldigt bra, och för första gången på en tävling kunde jag rida fram henne som jag kan rida henne hemma. Det var väldigt skönt. Annars brukar hon kunna bli spänd och väldigt pigg och lite envis när vi kommer bort. Jag är väldigt nöjd med hennes arbetstempo i tölt, trav och skritt. I galoppen så råkade hon springa lite väl fort, så både den och den ökade tölten gick sådär. I tölten så var även där arbetstempot super, men tempoväxlingarna och det ökade visade inte vi från vår bästa sida den dagen.

Efter det så åkte jag och hästarna några dagar till min kompis Ulrika i Bollnäs, vi mellanlandade där innan det var dags att åka mot Fors Gård i Västerhaninge och en efterlängtad träning för Olil. Där fick jag som vanligt väldigt bra hjälp och tips om hur jag ska fortsätta träningen. Det som var extra bra nu, var att vi kunde träna på ovalen, det är ju ändå där vi tävlar, så hästarna behöver vara lika ridbara där som inne. Extra kul var att jag fick prova Ylvas hingst Àlffinur., som Olil red Nordiska Mästerskapen på ifjol. Det är en häst som Ylva har köpt från Olil, jag har alltid undrat hur en häst som hon har utbildat känns och nu vet jag =) Det var såklart superroligt! Precis innan jag fick testa honom red Olil den grymmaste pass jag någonsin har sett på honom.

Efter träningen åkte jag vidare mot Timrå hos Kraftur. Där tävlade hästarna i samma grenar som i Sandviken. Vorbodi var mycket mera ridbar och fick en mycket bättre bedömning, Han kom 7:a i tölt och vann fyrgång. Fyrgången var sist på helgen och han kändes sliten i uppvärmningen, men gick sedan in och gjorde det jättebra. Så efter det fick han en välförtjänt vila, han är inte så resvan och det märktes att resan tog på honom. Nu har jag bestämt att jag inte ska tävla honom innan vi är redo för femgång. Han sköter sig så bra på tävling, så det finns ingen anledning att slita på honom i "onödan".

Aldis var otriligt mkt bättre också, men hon verkar ha satt i system att fortast vinner i galoppen. Men fick bra betalt för det hon gjorde bra. Hon slutade som 2:a i båda sina grenar. Det som gjorde mig absolut gladast var att vi fick 6,5 i totalpoäng av en domare i tölten (SM-kval är 6,30), har aldrig fått såna poäng på henne, så det känns som vi är på g nu =). En domare sa även att hon är helt perfekt i mellan alla hyss hon har för sig. Så den dagen hon kan tänka sig att lyssna ett helt program så blir vi farliga! Aldis är en otroligt häftig liten häst, men också den svåraste jag har tränat. Ena sekunden får hon en att känna sig som världens bästa ryttare och nästa som världens sämsta. Men antar att jag kommer tacka henne för mycket när vi väl är i hamn.

Så såklart var vår lilla tripp lite jobbig, men jag fick också otroligt mycket energi av att bara fokusera på och vara med mina hästar i över en vecka. Väl hemma så har jag hunnit med att ha kurs både i Strömsund och hos SG Islandshäst. Den senare i strålande sol, vilket gör jobbet helt fantastiskt!

Nu i helgen är det dags för Aldis att åka till Sandviken igen och nästa torsdag så blir det SM-kval i Gaedingakeppni för henne. Så håll tummarna för oss =)

Ny häst 😊

2017-04-22 08:39
Från saraljunghast

För några veckor sedan så köpte jag en ny häst. Ja, jag vet att jag har sagt att jag bara ska ha två hästar
Men när ni ser bilderna på hennes trav så förstår ni att jag inte kunde hålla mig.
Det är ett treårigt sto e. Midas fra Kaldbak. Hon heter Marta Midasdotter från Lunden, det känns så spännande att se vad det kommer bli av henne. Hon verkar otroligt trevlig och lagom känslig och som ni ser, så går inte traven av för hackor

Vertikal balanserad ridning

2017-04-22 08:23
Från saraljunghast

Nu har jag gått steg 1-3 i VBR (vertikal balanserad ridning). Kursledare har varit Lena Gunnarsson, sjukgymnast & Maria Hallring, bl.a. sadeldesigner. Ni kan läsa mer om Lena på Equestrian Fysio och jag rekommenderar att ni följer hennes sida på FB, där dyker det ofta upp nyttiga tips. Mer information om Maria finns på Ergox2.se.

Steg 1 och 2 handlade om ryttarens sits och hästens rotation. Det är ett otroligt viktigt ämne och jag som har varit en sitsnörd länge är så glad över att det är fler och fler instruktörer som börjar intressera sig och utbilda sig inom detta.
Det kommer bara gynna våra hästar.
Jag har nu gjort sitsanalysen som Lena använder sig av tre gånger, de två första var jag i princip rak, men nu hade något hänt med vänsterhöften och jag kunde inte alls kontrollera den på samma sätt. Det här är något jag har jämnt av i ridningen ett tag, då mina hästar har betett sig annorlunda. Jag har utgått i från att skillnaden satt i mig hela tiden, men nu fick jag det svart på vitt. Med detta vill jag ha sagt att det är viktigt att vi ryttare är lyhörda för skillnader i vår egen kropp hela tiden och att vi inte är för sena med att ta hjälp om det behövs.

Steg 3 handlade om hästen & sadeln. VBR utgår ifrån att häst, ryttare och sadeln ska vara i balans.
Denna dag var otroligt intressant och Maria är verkligen kunnig inom området.
Här blev jag påmind om hur viktigt det är att ofta ställa upp sin häst och analysera hur den står, hur muskelstatusen är etc. Det är så lätt att bli hemmablind!
Hur hästen står, musklar sig osv är ju ett direkt kvitto på träningen.
Efter dessa två kurser så är jag verkligen taggad att fortsätta undervisa efter min linje där jag alltid har ryttaren i centrum och att hästen ska få möjlighet att arbeta på ett fysiologiskt och hållbart sätt.
Det tar tid att träna en häst, det finns inga quickfix!

Förbereder föreläsning om ryttarträning

2017-04-04 20:54
Från saraljunghast

Imorgon ska jag ha en föreläsning om ryttarträning tillsammans med en sjukgymnast hos SG Islandshäst.
Det ska bli otroligt roligt
Det är ett intressant och viktigt ämne, tycker jag. Våra hästar blir bara mer och mer ridbana och talangfulla så nu är det verkligen dags att vi ryttare börjar se oss själva som idrottare och börjar ta vår egen träning mer på allvar. Speciellt med tanke på att forskning visar att ridning inte är tillräcklig träning och att det dessutom är vanligt att ryttare är oliksidiga.
Jag ska prata om sitsen och hur en bra sits är och sjukgymnasten visar övningar som deltagarna får prova.
Ser framemot en rolig och givande kväll!

Träning för Olil

2017-01-16 20:16
Från saraljunghast

I helgen var Olil på Wången och hade träning. Det var grymt skönt att få träna för henne på hemmaplan och att slippa köra 9 timmar enkel väg.

Hästarna gick superbra och jag fick som vanligt jättebra hjälp. Hon är verkligen skicklig på att se exakt vad man behöver hjälp med. Det kändes också bra att hon var inne på samma spår med båda hästarna som Anita var när jag tränade för henne förra veckan.

Jag är mest nöjd med Aldis på söndagen, då kunde vi göra riktigt bra tempoväxlingar, där hon både gick iväg bra och fram för allt gick att samla igen. Har hon väl fått fart på benen, så är det inte riktigt hennes grej att bli lugn igen ;) Sen var det jätteroligt att se Olil rida Vorbodi på lördagen. Jag har tyckt att jag inte har fått honom så bra som jag vill, men han såg super ut när hon red och hon tyckte han var bra, så nåt bra måste vi ha gjort ;)

Hade även turen att få film på passen på lördagen, det är så himla nyttigt och roligt att bli filmad. Jag blir så otroligt glad då över vilka fina hästar jag har! Så nu är inspirationen på topp och jag längtar tills tävlingarna drar igång!

Summering av 2016

2017-01-01 19:50
Från saraljunghast

Så, nu är det dags för en summering av 2016 och blicka framåt och jobba mot målen som är satta för säsongen 2017.

Under förra året, satte jag igång och gjorde en omstart med Aldis. Hon var ju utlånad under 2015 för att betäckas men blev inte dräktigt och kom hem i november 2015. Jag har haft henne i fyra år nu och man kan säga att vår väg tillsammans har varit allt annat än enkel och rak. Men nu under 2016, så känns det äntligen som vi är på väg mot något riktigt bra. Hon är mycket mer ridbar och nöjd med träningen nu. Vi har fått 7,5 för alla gångarter utom skritt och ökad tölt på tävling. Kan vi bara lyckas sätta de poängen för gångarterna under samma ritt någon gång, då jäklar!

Under förra året så sålde jag Glymur, det var inget lätt beslut. Men han hamnade hos en superbra familj och jag är så glad att jag får fortsätta träffa honom och träna honom. Han är en fantastisk individ, men skulle inte ta mig dit jag vill tävlingsmässigt och då är det bättre för oss båda att sälja. Nu har han hamnat helt rätt och får lära upp nya ryttare.

Jag sålde även Fönix, där hade jag också tur att hitta en riktigt bra köpare i närheten, där jag också har förmånen att få fortsätta träffa honom och träna dem.

I juni dök Vorbodi upp i mitt liv och det är jag så glad för. Dels är han otroligt snygg och en väldigt rolig, men inte alltid jätteenkel häst att träna. Jag ser fram emot nästa säsong med honom och hoppas på att vi ska bara redo för att starta femgång.

Jag har under året haft mycket lektioner och kurser och det är väldigt roligt! Jag är så tacksam för att jag får vara en del i så många ekipages utveckling, det ger så otroligt mycket tillbaka.

Jag har själv fått jättebra hjälp av Anita med mina hästar och är så nöjd över att jag tog beslutet att börja träna för Olil igen. Även om det är långt att åka till Stockholm för att träna så är det så värt det.

Jag har sammanfattningsvis haft ett bra häst år under 2016. Men ser verkligen fram emot nästa år, nu har jag mina två hästar som jag ska ha och kan koncentrera mig på träningen av dem. Har även kommit igång och tränat mig själv igen och det känns bra, jag rider så mycket bättre när jag tränar mig själv, så nu ska jag inte sluta med det!

Så kom ihåg att göra 2017 till ett bra år! Satsa högt, gör det som gör dig glad och kom ihåg att njuta under resan!

Sitskurs!

2016-10-17 21:11
Från saraljunghast

Idag har jag varit på en kurs om ryttarens sits och sits optimering på Vålbacken. Kursen var mycket bra, givande och inspirerande. Kursledare var sjukgymnast Lena (spana in hennes sida Equestrian Fysio på FB). Hon va mycket kunnig och baserade en hel del på forskning, vilket jag gillar!
Egentligen var det inget nytt, men alltid bra att få höra saker med andra ord och jag är väldigt glad för hennes bra tips på träningsövningar för ryttare!
Jag hade turen att få vara med och rida och visa och fick då en analys av min sits. Lena hade inga stora synpunkter i det stora hela och det känns bra. Men hon hittade direkt mina svagheter och när jag red Aldis fick jag verkligen en aha-upplevelse. Det är ju inte så att Anita (min vardagstränare, som är väldigt duktig på sits) inte har påpekat min vänsterhöft, men nu med lite andra ord, då gick det in. Nu gäller det bara att jag kommer ihåg det

Ryttarens kropp

2016-09-27 11:30
Från saraljunghast

Alla som känner mig vet ju att jag tycker ryttarens sits och inverkan är otroligt viktig! Gör vi rätt, gör hästen rätt! Därför är det otroligt viktigt att vi ryttare tar hand om våra kroppar och ser till att vi är lika vältränade, liksidiga och lösgjorda som vi vill att våra hästar ska vara.

Jag försöker träna regelbundet och märker stor skillnad i min ridning när jag tränar. Jag gillar mest att träna styrka, yoga och gå promenader. Det jag skulle behöva bli bättre på är att träna min kondition. Jag går även regelbundet till en kiropraktor mest pga av mina nackproblem, men även för att få hjälp med andra låsningar i min kropp. Jag har det så lyxigt att det är min ridtränare som även är min kiropraktor, så hon känner min kropp utan och innan.

Nu har jag några veckor haft en riktig låsning i bröstryggen, vilket har gjort att jag har svårt med min andning, jag får liksom inte luft. Detta påverkar mina hästar otroligt mycket, de blir inte alls lika lösgjorda när jag rider som innan. Då kan man verkligen märka hur viktig andningen är när vi rider.

Igår tränade jag för Anita och hon var på mig mycket om bröstryggen när jag red Aldis, efter ett tag så kändes Aldis helt magisk. Hon är häftig den lilla hästen! Tyvärr orkade inte min kropp med lika bra ridning på Vorbodi, så under hans pass blev min bröstrygg för stel igen och jag är inte alls nöjd med min insats. Som tur är ska jag till Anita i eftermiddag och få behandling.

Så ryttare; ta hand om era kroppar. Träna, ät bra mat och glöm inte att vila. Jag tror att om vi skulle ta hand om/träna oss själva lika bra och noggrant som vi tar hand om våra hästar, så skulle vår insats i sadeln bli otroligt mycket bättre!

Mkt roligt som händer nu framöver!

2016-09-23 09:37
Från saraljunghast

Hösten kan tyckas som en tråkig årstid, men just denna höst händer det mycket både hästmässigt och i mitt företag.
Nästa helg ska jag vara med på en träningstävling och om några veckor är det dags för kurs för Olil igen.
Denna helg ska jag till Dannero och hålla kurs och det är inplanerat kurser i Dalarna och Småland under hösten. Är så glad och tacksam att jag får jobba med att träna ekipage, det ger så otroligt mycket tillbaka!
Men det jag vill framhålla lite extra är den sitskurs som kommer vara i Jämtland 17/10. Passa på att komma på den, både ryttare och instruktörer, det kommer bli en givande dag!

Vilken helg!

2016-09-18 21:45
Från saraljunghast

I helgen har det varit Gneisti Open, jag har ridit Aldis i V2 och T3 och Vorbodi i V5 och T8.
Aldis var super på uppvärmningen igår i uttagningarna och även bitvis på banan. Men hon är svår och väldigt påhittig Hon kan verkligen få en att känna sig som världens bästa och sämsta ryttare på bara några meter
Kom till A-final med henne i båda grenarna.
Vorbodi skötte sig helt fantastiskt och ledde båda sina uttagningar in i finalerna. Vilken skalle det är på den hästen!
Idag då började jag med Aldis i T3, hon var helt grym och vi fick 7or på arbetstempot! Slutade 2:a på 6.17, vårt bästa resultat i tölt hittills Jag valde att stryka henne i V2.
Vorbodi vann båda sina grenar och jag är då otroligt glad över att den hästen är min häst!

Vikten av grundridning!

2016-09-02 10:38
Från saraljunghast


Som tränare kan man inte nog många gånger eller tillräckligt ofta påpeka vikten av att nöta grunder! Jag upplever många gånger att om man stöter på problem på vägen så beror det ofta på att grunderna inte sitter. Med grunder så tänker jag ffa på framåtdrivande, förhållande och vändande hjälper. När hästen lyssnar lätt och avspänt på dessa så är det inte svårt att koppla ihop hjälperna och närma sig tex samling. Såklart är även lösgörande arbete, att hästen går jämt fram till båda tyglarna jätteviktigt innan man höjer kraven och nivån på träningen. Att hästen går jämt fram till tyglarna har ju väldigt mycket med oss ryttare att göra, vår oliksidighet påverkar hästarna och man kan märka att alla hästar man tränar har en tendens att bli sneda åt samma håll. Men just detta är ett otroligt stort och viktigt ämne, så det förtjänar ett eget inlägg någon dag

Tillbaka till grundridning, jag upplever tyvärr ibland att ryttare har svårt att se nyttan med att nöta grunder och sin egen sits och inverkan, De tycker helt enkelt att det blir tråkigt och upplever att de inte kommer någonstans. Som tränare i det läget är det bara att stå på sig och försöka övertyga ryttaren genom att hjälpa dem med att få en känsla för att hästen arbetar bättre/blir trevligare att rida om man lägger mycket tid på grundarbete. Som tränare är det viktigt att man har en linje och ett förhållningssätt till ridning som man tror på och hålla sig till det vad än ryttarna tycker och såklart kan det leda till att man tappar någon elev på vägen. Men enligt min erfarenhet så kommer de ofta tillbaka, när de ser vilken nytta grundridningen har gett. Såklart är det viktigt att man inte fastnar i grunderna för länge, man måste våga prova och se om hästen är redo för mer samling tex, för målet med all ridning är ju en häst som bär sig själv och jobbar rätt. Det jag vill att man är aktsam på är bara att om man stöter på problem så gäller det att backa tillbaka direkt, Det är viktigt att man inte ser det som ett nederlag utan som en naturlig del av utveckling. Ofta när man har minskat kraven i träningen en stund, så går helt plötsligt det svåra lite lättare.

Jag börjar alltid mina träningspass med att se till att mina hästar svarar fram för skänkeln, lyssnar på förhållningar och vänder som jag vill. Därefter jobbar jag med att försöka få dem jämt fram till båda tyglarna i en låg form i alla gångarter. När det funkar tycker jag uppvärmningen är klar och då går jag vidare. Vissa dagar eller om jag rider nya hästar så kommer jag inte längre än att få till en lång och låg form och då nöjer jag mig där. Jag vet av erfarenhet att detta lönar sig, så jag nöter på med detta tills det sitter som jag vill.

Så en uppmaning till alla ryttare, se över er grundridning, tänk på vad som är viktigt för er i träningen med er häst och ffa välj en tränare som kan hjälpa er dit ni vill och som undervisar efter ett system som ni gillar. För mig är det viktigt när jag tränar mina hästar att träningen är hästvänlig och ger hästarna en chans att använda sin kropp på ett sätt som gör att hästarna blir positiva och håller länge.

Fönix är såld!

2016-08-29 18:15
Från saraljunghast


Fönix har blivit såld till en jättebra tjej. Hon gick ut Hippologen i våras och fastnade för Fönix när hon testade honom. Jag är så glad att just Jessica köpte honom, de passar jättebra ihop! Ska bli spännande att följa deras utveckling.

Fönix har utvecklats något helt enormt i sommar, han har börjat tölta och grundgångarterna ser superfina ut, så om jag hade haft obegränsat med tid och lite mer pengar, då hade jag haft kvar honom ett tag till. Han kommer bli en väldigt fin häst med mer träning!

Men som sagt så hade jag turen att hitta en riktigt bra ägare till honom, så nu är han såld. Känner mig så glad och tacksam att jag har hittat så bra hem till både honom och Glymur.