RSS - xml

Kontrollerades senast: 2018-12-13 07:27:44

Att leva med en diagnos

mynameisjossan blogg på Nouw

20 julfrågor

2018-12-12 09:22
Från mynameisjossan

Pepparkakor/ lussebullar? Kan man välja båda?

Skumtomtar/knäck? Älskar knäck, det är ett måste

Paradis-/ Aladdinask? Det finns så mycket att äta ändå, det behövs inte

Julkorv/ julskinka? Julskinka. Har aldrig haft julkorv någonsin

Glögg/julmust? Båda, men inte samtidigt

Favorit juldoft? Ingenting går upp emot doften av griljerad julskinka. Men det är sällan den där doften kommer längre. Dagens skinkor brukar redan vara färdiga så

Favorit ljullåt? Har väl ingen favorit sådär tror jag

Favorit julfärg? Ingen klassisk julfärg direkt, eftersom jag har en rosa gran

Favorit julgodis? Finns så mycket gott

Favorit nagellack i jul? Målar sällan naglarna, inte ens kring jul

Vad är viktigast på julen? Att man är tillsammans, som en stor härlig familj. Det spelar ingen roll var i världen man är tycker jag

Har du någon speciell jultradition? Inte direkt sådär

Var ska du fira jul i år? Hos föräldrarna

Äter du julmat på julafton? Alltid gjort, det hör liksom till tycker jag

Vad ska du göra på jullovet? Inget spikat, förutom att fira jul och nyår

Föredrar du att..

Fira jul hemma eller borta? Jag har firat hemma mestadels

Fira jul utomlands eller i Sverige? Firat i Sydafrika, julen 2016

Ge eller få julklappar? Ge, men även att få. Roligare att ge ändå, för att glädja andra

Ha plast- eller äkta julgran? På grund av allergi i familjen har vi alltid haft plast

Äta julmat eller vanlig mat på julafton? Julmat, det är gott med lax och sådant

Bilderna är några arkivbilder, medan några är nya också. Jag lånade frågorna här

Vad ska man säga?

2018-12-11 14:55
Från mynameisjossan

För en vecka sedan, precis en vecka sedan också, så fick jag ångest av att en släkting kom hit till mig och stod på min hallmatta i 5 minuter lite drygt. Släktingen skyllde på samma sak som varje gång, att det är lunch på gång henne (personen är pensioner). Därför har personen inte tid att stanna och skulle även på ett ärende medan sambon fixade lunchen.

Jag fick sådan ångest att mamma fick gå hem från jobbet, för att vara med mig och jag kunde knappt andas. Hon fick hjälpa mig att komma tillbaka till mitt rätta jag igen.

Mamma ringde till min pappa (mina föräldrar bor ihop och jag har samma förälder som min syster) och frågade om han kunde komma tidigare från jobbet för att vara med mig, så hon kunde gå tillbaka till sitt arbete. Det kunde han, som väl är. Jag gillar inte att vara ensam när jag får ångest.

Mamma ringde upp den där släktingen och pratade. Vet inte vad som hände, men det bröts i alla fall efter någon minut. Trodde väl att budskapet skulle gått fram ändå, men nej.

Precis idag ringer det på dörren vid 10-tiden. Det rings inte bara en gång, utan flera ringningar på varandra och så smälls det i brevinkastet till min dörr.

Efter en liten stund gick jag upp för att kolla vem det kunde vara. Jag såg då vem det var, men ville inte med risk för att få ångest igen öppna. Personen öppnade mitt brevinkast och ringer på igen efter att jag tittar vem det var.

Senare nu på eftermiddagen var jag ut och tittade om det var någonting på dörren och fick se detta paket som satt fast på dörren. Himla skit och dålig stil att komma hit, när man inte vill ha någon kontakt. Varför kan man inte respektera att man inte vill ha någonting med personen att göra? Varför inte bara finna sig i det? Önskar ny portkod, så att den där inte kommer in längre.

Mamma har lovat att hon i eftermiddag ska ringa till den där personen och prata igen. Tydligen har det ju inte gått in när de senast pratade. Personen förstår inte vad som gäller och hur jag vill ha det eller skiter i att respektera.

Julklappstips till honom

2018-12-11 09:10
Från mynameisjossan

Jag är inte den skarpaste kniven i lådan när det kommer till att hitta presenter till folk. Jag vill faktiskt kunna tipsa om något riktigt bra att kunna ge bort till honom i julklapp i alla fall. Det ska vara till någon som är lite äldre och inget barn den här gången. Det blir klurigt för mig att komma på något, men jag gör mitt bästa.

Som ni kanske redan vet vid det här laget, så har jag inget samarbete med företagen jag tipsar om grejor ifrån på något vis.

Whiskeykaraff Globe med 4 glas & Träplatta / MELROSE + CUFF S / Skäggdekoration Julgranskulor / 100 saker du måste göra innan du dör

Vilken positiv käftsmäll

2018-12-10 20:25
Från mynameisjossan

Nu vet jag ju att en käftsmäll är någonting negativt, men i skrivande stund är jag så glad över att min blogg klättrar på topplistan här på nouw.

Det är Sverige/Västernorrland/Personligt

Jag är så glad att min blogg klättrar uppåt, sakta men säkert. För något år sedan eller vad det var (minns inte exakt) då var min blogg uppe på plats 2. Jag ska dit igen, det är ett som är säkert. Håll i dig, det här är bara början

Boktips - Bokhandeln på Riverside drive

2018-12-10 09:10
Från mynameisjossan

Jag tänker tipsa om en bok jag håller på att läsa just nu. Kanske är det en fin present att ge i julklapp till någon som älskar att läsa böcker själv? Jag fick boken av min bästa vän, sedan hon läste den själv och sa att det kunde vara en bok för mig. Hon hade ju alla rätt där, boken har liksom allt. Inte för att jag har läst ut den ännu.

Vad handlar boken om?

Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att förlora den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon får ett oväntat besked, hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymmer en bokhandel.

Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap med den motsträviga personalen fram. Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda bokhandeln inser hon att det är något som inte riktigt stämmer. Varför har Charlotte aldrig fått träffa sin moster och vad är det för mörk hemlighet som döljer sig i huset?

Vad tycker jag om boken?

Man måste inte ha läst ut en bok, för att ge en recension på den.... eller jo, egentligen. Jag kan berätta om det jag läst hittills och det är mer än halva boken.

Jag tycker att boken är väldigt spännande och jag blev uppslukad från första början. Det handlar om en person som heter Charlotte, som blivit änka när hennes sambo dog. Hon driver ett skönhetsföretag, men när hennes moster Sara som hon aldrig träffat dör och låter henne ärva en hel bokhandel i London, så åker hon dit i alla fall. Hennes moster har berättat en massa saker om Charlotte, så hennes kollegor i bokhandeln vet redan vem hon är. Till råga på allt är hon väldigt lik sin moster till utseendet. Det kan tilläggas att Sara inte inte vet någonting om henne, mer än det hon fått reda på genom Facebook.

Man får följa med Charlotte när hon bestämmer sig för vad hon ska göra med bokhandeln, när den är på väg att gå i konkurs eftersom det är ont om pengar och även en massa annat. Man får även följa med när Charlotte lär sig hur det är att driva en bokhandel, tar emot kunder och försöker ordna till så gott det går för att den här bokhandeln ska gå med vinst.

Det roliga är att man även får följa med bakåt i tiden, till den tid då Charlottes mamma Kristina och moster Sara åker till London helt ensamma för att bygga upp tillvaron där. Kristina har svårt med språket, så Sara sköter snacket till att börja med och så får man följa med på deras äventyr.

Allt är tydligt uppdelat mellan nutid och dåtid. Annars brukar jag har svårt att förstå om det hoppar för mycket mellan då och nu, men det görs här på ett bra vis kan jag tycka.

En väldigt spännande bok tycker jag, som i alla fall jag har svårt att lägga ifrån mig. Jag vill bara ha mer och mer, få veta en fortsättning på allt hela tiden.

Eftersom jag inte ännu läst slutet, så kan jag inte bedöma hur det är. Inser ju att jag borde läst ut boken, innan jag gav den här recensionen. Nu är det som det är och jag är nöjd med det jag läst hittills.

Här kan du läsa om författaren Frida Skybäck

Alla har rätt funka olika - Musikhjälpen 2018

2018-12-09 09:12
Från mynameisjossan

2018 års tema i musikhjälpen är "Alla har rätt funka olika". Människor med funktionsnedsättning är en av världens mest diskriminerade grupper. Många fastnar i fattigdom, stängs ute och osynliggörs på grund av hinder och stigman. Med funktionsnedsättning är risken stor att drabbas hårdare av nöd och katastrof - och få hjälp sist.

Det finns ungefär en miljard människor med funktionsnedsättning i världen. Omkring 4 av 5 bor i låg- och medelinkomstländer där fattigdom, undernäring, vitaminbrist, sjukdom och skador är vanliga orsaker. Många lever också fattigt som en konsekvens av funktionsnedsättning och saknar möjlighet att försörja sig. Med sämre tillgång till vård, stöd och utbildning är det svårt att skapa sig en framtid. Din gåva stödjer internationella projekt som syftar till att öka inkludering av- och stärka rättigheterna för människor med funktionsnedsättning.

I år sänds Musikhjälpen från Lund den 10-16 december. I 144 timmar direktsänder programledarna (som släpps den 6 november) från glasburen på Stortorget. Programmet sänds dygnet runt i P3 och i SVT/SVT Play. I Musikhjälpen är det din musik och ditt engagemang som räddar liv.

Bidra med en gåva till radiohjälpen här

Bidra med en gåva från ditt företag här

Gåva via plusgiro, bankgiro eller swish

  • Plusgiro 90 1950-6
  • Bankgiro 901-9506
  • Swish 90 1950 6

Märk din inbetalning med referens: MH2018. Observera att du inte kan lämna några ytterligare meddelanden.

Bli månadsgivare

Som månadsgivare dras din gåva automatiskt från ditt bankkonto eller telefonräkning. Läs mer om att bli månadsgivare.

Sms
(inget mellanslag mellan MH och beloppet)
Sms:a MH100 till 72 999 för att ge 100 kr
Sms:a MH300 till 72 999 för att ge 300 kr
Sms:a MH500 till 72 999 för att ge 500 kr
(93 % tillfaller Radiohjälpen*. Ev trafikavgift kan tillkomma.)

Baka pepparkakor

2018-12-08 13:58
Från mynameisjossan

Här har jag bakat pepparkakor hos min syster idag. Det blir utan kristyr, men det går bra ändå.

Vi lyssnar på julmusik och bakar. Syrran och hennes sambo håller på att baka någonting med saffran.

Vad är speciellt flickigt och pojkigt?

2018-12-08 09:40
Från mynameisjossan

Jag börjar undra vad som är speciellt riktat till tjejer och vad som är speciellt riktat till killar? Jag undrar om det anses vara mer tjejigt att använda smink, klänningar och bära rosa?

Anses det var mer pojkigt att leka med bilar, ha bilar som hobby, åka motocross och bära blått?

Jag anser att det inte finns någonting som är riktat till pojkar och flickor, alltså generellt. Det finns ju avdelningar i klädaffärer som är riktade efter kön och det tycker jag är så himla fel. Jag tänker att man får ju klä sig, uttrycka sig och vara precis som man vill. Är det en man som vill gå omkring i kjol, långt hår och smink... go for it. Låt inte någon annan bestämma åt dig, utan kör på det du själv känner är snyggt och som du känner att du trivs i.

Man ska inte behöva bära en viss stämpel som säger att man är bög eller liknande, för att man till exempel bär en blommig hatt, har på sig lösnaglar eller läppstift. Det är helt och håller utifrån hur man känner sig som person. Jag ser inte annorlunda på en man för att han väljer att fläta sitt hår eller en kvinna som väljer att gå omkring i manliga kläder.

Det är ju faktiskt mer accepterat att gå omkring i manliga kläder och vara tjej, än för en man att gå omkring i kvinnliga kläder. Hur det nu kan komma sig, vi lever ju för tusan inte i en tid där man inte fick uttrycka sig och vara den man faktiskt känner att man är helt och hållet som person.

Jag har gjort någonting, men det är inte helt otippat och ingenting som gör att jag sticker ut på något udda vis eller så. Om ni är oroliga, så kan ni sluta vara det genast. Jag har inte gjort något helt utflippat, som inte passar in i samhällets normer liksom eller så.

För ett tag sedan såg jag en fin tröja med Britney Spears från hennes debut för 20 år sedan med …Baby One More Time. Jag blev så förälskad i tröjan att jag frågade mamma om jag fick köpa en. Jag vet att jag är nog gammal att göra det valet själv, men jag tänkte ändå fråga som med mycket annat. Hon sa att jag fick. Hon skulle iväg till köpcentret, så hon gick in till H&M, för att titta. I vår butik hade de inte fått in tröjan, så då beställde vi den via nätet.

Hör och häpna, jag köpte en manlig T-shirt, att kunna ha på mig själv. Jag är ingen man, utan en tjej och ändå köpte jag en manlig tröja. Mamma sa att det finns säkert inte en man som skulle vilja ha på sig en sådan tröja. Hon tyckte även att det inte ser ut att vara en tröja för en herre. Därför kunde jag ju med gott samvete köpa den, utan att det skriker man eller herre om mig.

Filmtips - i, Robot

2018-12-07 10:10
Från mynameisjossan

Jag har sett en himla bra film med min pappa i tisdags. Det är inte en film som man skrattar åt, men den var ändå sevärd. Den har både lite av allt, robotar, människor och så vidare. Trailern här upp får tala för sig själv.

Handling:

Året är 2035. Robotar är programmerade att leva i perfekt harmoni med människan... de tvättar våra kläder, styr våra flygplan och passar våra barn. Det råder full tillit och robotarna styrs av tre lagar som hindrar dem från att skada människan. När en forskare på US Robotics mördas blir detektiv Del Spooner inkallad för att reda ut fallet. Tillsammans med psykologen Dr. Susan Calvin närmar sig den fasansfulla sanningen. Bevisen pekar på att en robot är inblandad i mordet. Medan tiden blir knapp, tvingas de in i en spännande kamp för sina egna liv och hela mänsklighetens existens.

Skådisar: Will Smith, Bridget Monyhan, Alan Tudyk, James Cromwell, Bruce Greenwood, Adrian Ricard, Chi McBride, Jerry Wasserman, Fiona Hogan, Peter Shinkoda, Terry Chen, David Haysom, Scott Heindl, Sharon Wilkins, Craig March, Kyanna Cox, Darren Moore, Aaron Douglas, Shayla Dyson, Bobby Stewart, Nicola Crosbie, Emily Tennant, Shia LaBeouf, Michael St. John Smith, Travis Webster, Roger Haskett, Tiffany Lyndal--Knight, Angela Moore, Ryan Zwick, Essra Vischon, Kenyan Lewis, Aaron Joseph, Simon Baker, Marett Green, Victor Formosa, Phillip Mitchell, Ian A. Wallace, Launey Walter, Lynnanne Zager Du hittar den fulla listan här

Genre: Science fiction År: 2004 Åldersgräns: 11 år

Jag, robot (originaltitel I, Robot) är också en bok med nio stycken noveller, av Isaac Asimov från 1950. Ett genomgående tema är robotikens lagar. Boken kom 1954 ut i svensk översättning av Sven Elmgren och Harry Östlund. 2004 utkom en nyöversättning av Fredrik Liungman.

Snart är julen här

2018-12-06 08:40
Från mynameisjossan

Längtar du till julafton?

Jag känner ingen längtan, även om det kan vara mysigt att umgås med nära och kära. Jag har liksom tappat bort det där suget efter julafton. Jag har inga särskilda krav på den här julen heller.

Jag vet inte, men jag känner inte att julen kommer bli sådär fridfull som den alltid är. Jag har liksom tappat gnistan i år känns det som och inte lär den komma tillbaka heller.

Julmusiken har gjort mig en aning glad, men inte mer än så. Jag har ingen särskils favorit bland julmusiken heller, det varierar från år till år. Allt beroende på om det kommer någon ny bra sång att lyssna på. Det är heller inte helt fel med de gamla goda klassikerna heller, som har funnits med från år till år och präglat min barndom.

När jag var barn, då blev det att lyssna på LP. Mamma hade en julskiva på LP med Agnetha Fältskog och Linda Ulvaeus. Nu tändas tusen juleljus med Agnetha och Linda.

Albumet spelades in i november 1980. Eftersom min mamma var ett fan av Abba, så är det inte konstigt att hon har albumet och har det kvar någonstans fortfarande.

Man kan alltså säga att jag och min syster är uppvuxen med att lyssna på det här albumet vid jul.

Julklappstips

2018-12-05 10:00
Från mynameisjossan

Här kommer jag att tipsa om en julklapp du kan ge till vem som helst i stort sätt. Du kan göra med ditt eget motiv. Min bästa vän fick ett med sina barnbarn på ett mobilskal och hon blev jättenöjd. Sidan heter gocustomized.se

Just nu har sidan rabatt också, så du får 25% om du uppger koden XMAS25 Jag har inget samarbete med företaget på något vis alls, så att du vet.

Du kan designa din egen tshirt, tabletskal, mobilskal eller gadget.

Min ena kompis vann en tävling som jag hade därifrån för något år sedan och designade ett eget mobilskal. Det var väldigt bra kvalité, så det är ju bra.

Den här sidan är lätt att använda. Även om man inte är så teknisk av sig, så står det klart och tydligt steg för steg, så att man verkligen vet hur man ska gå till väga.

Jag skulle själv bli glad av att få ett eget designat mobilskal i julklapp. Jag tycker det är så fint med personliga skal också.

Jag har inget samarbete med företaget på något vis, så nu vet du det.

Bilderna har jag lånat från hemsidan

Jag är Josephine

2018-12-04 08:30
Från mynameisjossan

1. Vad handlade din senaste dröm om? - Minns inte helt och hållet, men jag vaknade upp helt svettig på kroppen när alarmet ringde i telefonen i alla fall

2. Har du kvar klädesplagg från när du var liten? - Morsan har sparat, så det finns

3. Vilken är din sämsta egenskap? - Tålamodet

4. Hur många kuddar har du i sängen? - 2st. Jag ligger på ena och håller om den ena ett tag, tills jag somnar

5. Föredrar du havet eller poolen? - Beror på temperaturen i havet

6. Vad gör du när ingen ser på? - Fulsjunger, pratar med mig själv, dansar för mig själv och lite så. Intalar mig att jag är värsta proffset och står på den stora scenen, likt Beyoncé, Britney Spears och de där kända

7. Vilket är ditt drömjobb? - Fotografera naturen, promenera med hundar eller skriva

8. Vilken kroppsdel är du minst nöjd med? - Glöggen mellan tänderna, som jag fått på senare tid

9. Vad gör dig lycklig? - Att mina nära och kära mår bra, att jag mår bra och att jag inte är trött

10. Vild fest eller romantisk hemmakväll? - Hemmakväll, hatar fester med mycket folk, fylla och så vidare

11. Samlade du på något när du var liten? - Oskrivna vykort, jokrar från kortlek, tamagotchis. Kommer inte ihåg allt

12. Har du några smeknamn? - Jossan, Jossi, Josse, Ossan, Josie, Joda, Jodi, Joda min groda

13. Om du fick välja att leva i en tv-serie, vilken skulle du leva i då? - Glee, eftersom jag älskar den serien

14. Vem är du mest lik, mamma eller pappa? - Alla säger att jag är en kopia av min mamma till utseendet. Vet inte riktigt om jag kan hålla med där

15. Om du hade fått en dotter nu, vad skulle du döpt henne till? - Sawannah, Selina eller något sådant liknande

16. Skriv namnen på någon du ser upp till? - Emilia, Anki, Mamma, Pappa. Finns så många, att jag inte orkar skriva alla. Det är väl de där jag i första hand ser upp till, om jag ska vara ärlig

17. Vem skrev du senast med på Facebook? - Är inte medlem på den skiten Var det för några år sedan, men blev beroende och kunde inte vara därifrån. Därför är jag i dagens läge inte medlem där

18. Vad väljer du - chips eller godis? - Chips, för det är mycket godare tycker jag och har alltid valt det framför godis, även när jag var yngre

19. Pinsammaste minnet från skoltiden? - Med min diagnos Aspergers Syndrom har jag svårt att tycka någonting är pinsamt så jag kan inte vara tyvärr

20. Vilken är din bästa egenskap? - Jag är snäll och bryr mig mer om mina medmänniskor än om mig själv många gånger. Köper jag något, så är det till mina nära och kär, hellre än till mig själv

21. En låt du är beroende av? - Just nu har jag snöat in på Lisa Ajax senaste Terribly Good Xmas, eftersom den är ny och passar den här månaden

22. Hur ofta dricker du alkohol? - Aldrig, för jag nyttjar inte den varan och kommer aldrig göra

23. Vad är din åsikt om droger? - Sorgligt att det finns folk som provat, folk som fastnat i träsket och folk som rent av dör av det där. Själv röker jag inte, så varför skulle jag då droga? Det är en sådan sak man kan fundera på. Min åsikt blir, aldrig i helvete att det borde få finnas i min värld

24. När slog du dig senast? - Den var himla svår att svara på

25. Är du beroende av något? - Internet, mobiltelefonen och datorn typ

26. Vad gör dig riktigt förbannad? - Orättvisor, barn som far illa, krig, svält och misshandel

27. Vad har du alltid i väskan? - Pappersnäsdukar och min mobiltelefon

28. När vaknade du idag? - 09:30, då alarmet på mobilen ringde

29. Vad dricker du till frukost? - Inte alltid jag dricker någonting. Jag måste börja bli bättre på det där med att dricka något, helst vatten

30. Vad gör du om 10 år? - Då är jag ju 42 år, hemska tanke. Vad gör jag då? Svår fråga det där. Jag tror inte att min tillvaro ändrats nämnvärt från hur den är idag faktiskt, sorgligt att tänka på. Det är väl så det är bara, antar jag

Mitt nya jag 💇‍♀️🎨

2018-12-03 18:45
Från mynameisjossan

Här är mitt nya jag. Denna eftermiddag var jag till Tesa på Runt Hörnet, för klipp och färg. Jag är jättenöjd med resultatet.

Tesa valde något som hon tycker är fint och jag blev riktigt nöjd.

Foto: Min pappa

Julklappstips - Tjej

2018-12-03 09:10
Från mynameisjossan

Här kommer jag med några julklappstips för den som älskar smycken och accessoarer bland annat. Jag har inget samarbete med Becca Design, som jag tipsar om saker ifrån.

Jag tipsar om saker som jag tycker om helt enkelt, så du får ta det för var det är. Väldigt tjejigt insåg jag precis och därför får det vara så. Innan jag valde grejor, så insåg jag inte att det blev så tjejigt som det blev när det var färdigt.

Hallonlakritsskalle berlock / Ljus rulltårta - Berlock / Korv med bröd - Örhängen / Ostbåge halsband / Pepparkakshus örhängen / Scissor halsband / Öronmuffar med båge i nacken - Ljusrosa / Skumtomte - Stiftörhängen / Uggleväska Svart / Rosa hjärtformade solglasögon / Scarf / hårscarf - red and blue

Jullåt från bästa...

2018-12-02 11:39
Från mynameisjossan

För några dagar sedan kom bästa Lisa Ajax ut med sin senaste låt, vilket är en jullåt till på köpet. Terribly Good Xmas heter låten.

Jag har gillat Lisa länge nu och gör det fortfarande. Hennes musik och sångröst är grym.

I den här låten är det ett ord jag har svårt att höra. Om du kan höra ordet, snälla skriv det här under. Jag hittar ingen text till låten och det är just ett ord i refrängen jag inte hör.

Summering av november 2018

2018-12-01 09:10
Från mynameisjossan

Nu har November gått mot sitt slut och jag tänkte passa på att summera månaden som gått

Vad var extra bra denna månad?

Den där var svår, men jag tycker att det som varit extra bra varit att jag firade min födelsedag med att umgås med mina föräldrar, syrran och hennes sambo. Vi var till E-street för att äta middag. Det var riktigt trevligt och gott med mat.

Jag åt Lady in red. Alltså grillad fjällröding. Till det tog jag vitlökssmör och potatisgratäng

Hände det något tråkigt?

Ja, att jag var deppig på grund av vädret. Det blir mörkare fortare och för få ljusa timmar av dygnet. Jag har varit hemma några veckor med ångest och att vara deppig. Det är ännu inte helt bra med mig

Vad gjorde dig glad?

Att få träffa min bästa vän, hennes man och deras ena barnbarn som fyller 7 år i december

Vad gjorde dig ledsen?

Det tråkiga som hänt med en av mina nära, vilket gjorde att jag grät, mådde dåligt och fortfarande gör på grund av det som hänt. Ibland händer jobba saker, inte för att man vill, utan för att livet inte alltid blir som man vill

Vad är du extra stolt över att ha gjort denna månad?

Riktigt svårt att svara på, nästan omöjligt. Men en sak, det är att jag sagt upp kontakten med en person som betyder mycket för mig, men som gjort att mitt liv blivit väldigt jobbigt (det handlar om en släkting) Jag är väldigt glad för att jag sade upp kontakten helt och hållet. Det är inte kul att gång på gång bli besviken, ledsen eller känna sig sårad av en person i flera år, till slut orkar man inte längre och man ger upp. Jag kom till insikt med att jag inte orkade mer och sade upp kontakten för gott och kommer inte ta tillbaka den heller, det är ett som är säkert. Jag mår mycket bättre nu, utan den personen i mitt liv

Hur har du tränat denna månad?

Jag har inte gjort det på ungefär ett halvår, inte bara denna månad som sagt. Det känns tråkigt, men så blir det ibland

Något klädesplagg du använt extra mycket?

Nja, inte vad jag kan komma på. Det är ingenting jag tänkt på särskilt mycket i alla fall

Hur har din november månad varit?

Den har varit full av känslor, både onda och goda. Sedan har det väl varit mycket chill också. Det har varit en rätt lugn månad faktiskt, vilket känns bra. Det att jag varit deppig och haft ångest har varit mindre bra denna månad, men annars tycker jag att månaden har varit bra på det stora hela

Mitt mest lästa blogginlägg

2018-11-30 18:35
Från mynameisjossan

Mitt mest lästa blogginlägg handlade om han som spelade Harry i lilla Jönssonligan på Styva linan och Lilla Jönssonligan och Cornflakeskuppen. 3536 personer har läst inlägget och det är jäkligt många. Jag skrev inlägget 2016-04-13.

Här kommer jag att lyfta inlägget igen, så att du som inte redan läst får en chans att också göra det.

Här kommer inlägget igen, i sin helhet. Rubriken löd. Han var ju så söt.

På den tiden det begav sig med "Lilla Jönssonligan", så var ju Dynamit-Harry jättesöt. Man tänkte på att man ville vara ihop med honom, eftersom han var så söt och gullig.

Man hade planer på att man ville vara Doris som blev kär i Harry. Jag tänkte i alla fall så.

Året var 1996. Filmen "Lilla Jönssonligan och Cornflakeskuppen" gick på bio över hela landet.

Jag minns att morsan tog med sig sin kompis, hennes två barn, samt mig och syrran på bio för att se filmen. Vad jag minns, så var det inte på samma ställe som biografen ligger på idag. Jag kan ha fel, men det jag minns är att det var helt annorlunda. Ja, de har ju gjort om en hel del sedan dess, men jag kan inte föreställa mig att det var på "Filmstaden" i Sundsvall. Fast... det var i Sundsvall i alla fall, så mycket kommer jag ihåg.

Fredrik Glimskär heter han som spelade Dynamit-Harry i både "Lilla Jönssonligan och cornflakeskuppen" 1996 och "Lilla Jönssonligan på styva linan" 1997.

För övrigt var jag bara 10 år eller skulle fylla det i November 1996. Han Fredrik som spelade Harry är bara 1 år äldre än mig, född 1985 och fyller 31 den 30 november. Jag minns även att min syster tyckte att han var så söt.

Titta bara på honom, vilket litet charmtroll och så himla gullig att man smälter som smör i solsken.

I dagens läge ser han ju inte heller helt fel ut. Han blir ju bara snyggare och snyggare med åren tycker jag. Han är ju sig ganska så lik ändå eller vad tycker du?

Jonna Sohlmér som spelade Doris är några år äldre än Fredrik. Hon är född 22/9-1983. Man tyckte ju att hon var så himla söt vid den tiden.

Hon har för övrigt varit med i samma filmer som Fredrik. Man kan säga att de två var min barndoms kärlekspar.

Livet gick ganska snett för henne efter rollen som Doris (inte p.g.a skådespelandet dock) hon blev heroinmissbrukare.

Hittade en liten bild på Jonna, så du får se hur hon ser ut i dagens läge. Synd dock att hon blev heroinmissbrukare.

Vad handlar Lilla Jönssonligan och Cornflakescuppen om?

Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson, en genialisk pojke, kommer som nyinflyttad med sin snille- och talangfulla familj till staden Wall-Entuna. När han börjar i skolklass 5A blir han efter ett tag vän med raggarbiltokige Ragnar Vanheden och kruttokige "Dynamit"-Harry, men får samtidigt ärkefiender i form av rikemanssonen Junior Wall-Enberg och betjäntpojken Biffen, som också går i samma klass.

Året är 1953 och filmisar är det som gäller bland ungdomarna. Relativt snabbt blir Sickans allra första kupp att kunna komma åt så många filmisar som helst, genom att bryta sig in i cornflakesfabriken, med hjälp av Ragnar och Harry. Med ägandes av många, men framförallt två mycket speciella, filmisar kan Harry imponera på sitt livs kärlek och skönhetstjej i skolan, Doris. Dock visar sig kuppen bli mycket mer komplicerad för ligan än beräknat.

Samtidigt har stadens rike ägare, Direktör Wall-Enberg, stora och hemliga planer för stadens framtida bebyggelse, tillsammans med skolrektor Jansson. Det enda som krävs för dem är att lura kommunalstyrelsen med en falsk plan och få ett helt annat dokument påskrivet.

Vad handlar Lilla Jönssonligan på styva linan om?

Det är mitten av 1950-talet och sommarlov. Sickan, Ragnar och Harry har de första tre veckorna ("34361 minuter") tillbringat ledigheten i deras trädkoja och har inget att göra, och sommarlovstiden är på väg att rinna ut i sanden – fram tills de står på öppen gata och ser ett tivoli rulla in genom staden, där tivolit kommit för att stanna i staden under flera dagar.

De barn som hjälper till med att sätta upp tivolit belönas med några fribiljetter, men när Ragnar och Harry kommer dit för att hjälpa till är arbetsstyrkan redan överbemannad och de avvärjs av clownen. Under tiden har Sickan återvänt till kojan och hunnit tänka ut en plan över hur ligan ska kunna komma över en lyxigt stor bunt biljetter till tivolit, vilket de genomför samma kväll, men dagen efter stjäls biljetterna av deras ärkefiende Junior Wall-Enberg.

Vid ligans hämndaktion mot Junior i hans hem följande kväll, under tiden som familjen Wall-Enberg håller en invigning av stadens nya konstmuseum för stadsinvånarna en bit därifrån, är de inte ensamma; Tre av tivoliartisterna dyker också upp (kanonkulan, clownen och svärdslukerskan), som snabbt visar sig vara konsttjuvar och roffar åt sig hela Wall-Enbergs stora värdefulla tavelsamling.

Dessvärre misstänks endast Jönssonligan för stölden, genom ett handskrivet brev av Harry avsett till Doris som trillat ur hans ficka under kvällens kupp i Wall-Enbergs hus plus en "fantombild" efter ett ansiktsavtryck av Sickan som ramlat med huvudet ner i Juniors födelsedagstårta, vilket ligan måste komma på hur klara sig ur.

Under dessa intensiva dagar har Harry utöver allt annat lite privat trubbel med sin kära Doris, eftersom han lovat bjuda henne på tivolit. Utan biljetter blir ju det svårt – särskilt när man dessutom är jagad och efterlyst av stadens alla medborgare, plus tre klumpiga banditer.

Som avslutning på veckan håller tivolit en talangjakt för stadens invånare och samtliga befinner sig där som antingen deltagare eller publik, och under tiden har Jönssonligan en kupp i konstmuséet där tjuvarna är på ingång som just roffat åt sig tavlor i stadens alla hushåll – som leder till en biljakt och avslutas med ett i tivolidirektörens ögon fantastiskt nummer på talangjakten.

Skådisar i Cornflakescuppen:

Kalle Eriksson – Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson

Jonathan Flumée – Ragnar Vanheden

Fredrik Glimskär – Dynamit-Harry

Jonna Sohlmér – Doris

Anders Öström – Junior Wall-Enberg (Jakob Morgan Rockefeller Wall-Enberg Junior)

Mats Wennberg – Biffen

Claes Månsson – rektor Jansson

Peter Rangmar – Sigvard Jönsson

Cecilia Nilsson – Tora Jönsson

Freja Berglund – Sikkan Jönsson

Isak Ekblom – Sven-Ingvar Jönsson

Loa Falkman – Direktör Oscar Wall-Enberg

Lena T. Hansson – Lillian Wall-Enberg

Micke Dubois – Loket

Jerry Williams – Einar Vanheden

Mona Seilitz – Rut Vanheden

Cecilia Häll – Vivi Vanheden

Laila Westersund – mormor Alma

Olof Thunberg – morfar Elis

Marta Oldenburg – Lucy

Claire Wikholm – skolfröken

Lasse Kronér – poliskonstapel Pinnen

Per Holmberg – handlare Hansson

Michael Manson – Hjalmar Ännu-Mehr

Fredrik Sanabria – Flytt-Kalle

Fredrik Andreasson – fabriksvakt

Sussie Eriksson – fabrikskontrollör

Annika Malm – husan

Skådisar i på styva linan:

Kalle Eriksson – Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson

Jonathan Flumée – Ragnar Vanheden

Fredrik Glimskär – Dynamit-Harry

Jonna Sohlmér – Doris

Anders Öström – Morgan "Junior" Wall-Enberg

Mats Wennberg – Biffen

Robert Gustafsson – Kanonkulan

Johan Rabaeus – clownen

Ulla Skoog – svärdslukerskan

Loa Falkman – direktör Oscar Wall-Enberg

Maria Weisby – Lillian Wall-Enberg

Micke Dubois – Loket

Peter Harryson – tivolidirektören

Olof Thunberg – morfar Elis

Niklas Falk – Sigvard Jönsson

Cecilia Nilsson – Tora Jönsson

Freja Berglund – Sikkan Jönsson

Isak Ekblom – Sven-Ingvar Jönsson

Erik Lindman – poliskonstapel Pinnen

Stefan Göstasson – polisman

Christer Andersson – polisman

Stefan Thunberg – poliskonstnären

Carl Svernlöv – journalisten

Lasse Larsson – pressfotografen

Arne Palm – museets vaktmästare

Per Mellander – Nisse Hulth

Jeff Ahl – pojken med fribiljetter

Hans Viwin – mannen vid biljettluckan

Malin Nilsson – kvinnan som fjärtade

Lennart Ersson – starke mannen

Anna-Therese Eivindsdottir – ormtjuserskan

Karl O. Wedin – långe mannen

Niklas Folkegård – jonglören

Karin Kriström – gummikvinnan

Karin Kjeldgård – lindanserskan

Kicke Fagin – skäggiga damen

Tord Andersen – trollkarlen

Fredrik Kersmo – trollkarlspojken

Johanna Jung – cirkusprinsessan

Magnus Söderlund – ballongmannen

Agneta Ahlin – spåkvinnan

Rosa Hagevi – pinuppan

Lunchdejt med bästa

2018-11-30 14:57
Från mynameisjossan

Idag har jag lunchat med bästa Annika på restaurang Cupolen. Vi åt indisk buffé. Riktigt bra faktiskt.

Före det var vi en sväng till Dollar Store. Jag köpte ganska mycket läsk. Loka Crush Hallon, Loka Crush Päron, Pexi Max lime, Pepsi Max, Zingo jordgubb rabarber. Köpte även en fin flamingo och bacon snacks till pappa.

Baconsnacks, skumbananer mini överdragna med choklad, butter toffees med smak av choklad och även sockrade kablar med smak av jordgubb köpte jag till syrrans sambo.

Till mamma köpte jag inte på Rusta en Micro light. Hon får den lila med rött sken, som du kan se här under.

Hälsat på jobbet

2018-11-29 15:58
Från mynameisjossan

Idag har jag varit till mitt jobb daglig verksamhet (f.d Dagcenter), för att hälsa på och umgås lite med mina jobbarkompisar. Jag satt och färglade en katt som min personal tyckte att jag kunde färglägga och det gjorde jag.

Eftersom den jag brukar dricka te med på eftermiddagarna inte ville fika med mig, så frågade jag en annan jobbarkompis. Han tackade ja och jag fick läsa för honom ur hans barndom, för han har skrivit om hur det var när han gick i skolan och när han var barn. Han är över 60 år nu och kommer ändå ihåg vad som hände under hans barndom. Starkt jobbat säger jag bara, himla bra minne också. En annan kommer ju knappt ihåg vad man gjorde igår eller förra timmen heller.

Har också en jobbarkompis som inte kan varken prata eller klara sig utan assistans. Hon blev riktigt glad att se mig, så glad att hon bara log och mådde bra i min närhet. Det var så sjukt längesedan jag var där också, så det kan vara därför.

Jag berättade på mitt jobb hur jag mått, med deppighet, på grund av att det är för få ljusa timmar den här tiden på året. Jag sa att det är bättre att jag berättar själv, så att det sliper gå ryktesvägen eller att någon går bakom ryggen på mig och berättar. Det tyckte personalen på mitt jobb var bra av mig.

Äntligen har granen kommit upp på torget också. Riktigt fin är den, som alltid.

Ingen jättebra bild, men den får duga. Tar en bättre bild en annan dag, hade bara mobilen. Kanske går dit med kameran någon gång, det återstår att se!

50 fakta om mig

2018-11-28 14:31
Från mynameisjossan

Hur ska jag komma på 50 fakta om mig? Jaja, vi kör på och ser hur långt jag verkligen kommer, innan jag ger upp eller inte kommer på någonting mer.

1. Jag gillar att äta sushi och kan göra det när som helst faktiskt. Det är min favoritmat

2. Mitt rekord med att äta surströmming med enbart potatis och gul lök, utan att ha på smörgås är 13 stycken

3. Jag älskar att skriva och gör det mer än gärna

4. Jag har bott på samma ort i hela mitt liv och har inga planer på att flytta

5. Jag och min syster har samma föräldrar

6. Jag tror inte på tomten och har ingen koppling till honom

7. Jag äger för tillfället en Samsung Galaxy S9 plus

8. Tycker om att spela sällskapsspel, men tyvärr är det ingen som vill spela med mig

9. Älskar chips och popcorn

10. Har haft en hund i 6 dygn, men fick lämna tillbaka den på grund av allergi. Det var i februari 2017

11. Min bästa vän är född 1954

12. Tycker mycket om fina solnedgångar

13. Skulle gärna vilja se pyramiderna i Egypten

14. Har skrivit en egen bok om mig själv och min diagnos. Du kan hitta den här, ifall du vill skaffa den för att läsa

15. Jag tycker om att umgås med min fina pappa

16. Jag samlade förut på filmer via DVD och Blu-Ray. I dagens läge har jag de kvar, men tittar sällan

17. Delar kostnaden av Netflix med min syster och hennes sambo. Vi kan ha två användare samtidigt

18. Har en rosa mugg på mitt jobb med avokado på. Köpte den på Lagerhaus

19. Går ofta på bio nu för tiden, tillsammans med min ledsagare

20. Bor i lägenhet och inte hus

21. Älskar musik och särskilt julmusik

22. Är verkligen inte troende

23. Brukar fundera väldigt mycket, särskilt på kvällar och nätter

24. Gillar inte överraskningar, utan vill gärna veta vad som ska hända

25. Har allergier och eksem

26. Skulle hemskt gärna vilja bo i en fyr (övernatta)

27. Har lätt att bli sjösjuk

28. Skulle vilja slippa denna mörka och jobbiga årstid, med kyla, vinter och halka

29. Har världens bästa jobbarkompisar

30. Äter inte pölsa

31. Har svårt att hitta kärleken, men trivs så bra ensam att det inte gör mig något att vara ensam

32. Älskar att äta filmjölk med flingor, doppa smörgåsen där och sedan äta (använda smörgåsen som sked)

33. Bor inte långt ifrån mina föräldrar eller min syster med familj (gångavstånd)

34. Älskar att läsa böcker man håller i handen och inte digitalt

35. Går sällan på marknader

36. Har inte fått mina visdomständer ännu och jag är 32 år

37. Allergisk mot örhängen och har det inte längre i öronen

38. Jag borde röra på mig mer, men det blir aldrig av

39. Försöker vara snäll mot personer som är snälla mot mig

40. Är inte särskilt intresserad av att se nyheterna på TV

41. Försöker inte ändra på mig själv för att passa in i mallen av hur man ska vara och bete sig

42. Är rädd för att halka på vintern, om jag inte använder broddar eller mina Icebugs med inbyggda broddar

43. Älskar lax och det är favoriten bland fiskar att äta

44. Jag är varken vegan eller vegetarian, även om jag försöker äta mindre kött ibland

45. Boken jag just nu läser heter Bokhandeln på Riverside drive. Du hittar den här

46. Äter hellre smörgåstårta, än vanlig sådan tårta man har till barnkalas mm

47. Tycker om att fotografera naturen

48. Har lärt mig att man ska smaka, innan man säger att man inte tycker om vissa maträtter

49. Tycker mycket om barn och brukar leka med dem då jag får chansen

50. Tycker inte att påsken är någonting att fira, med påskägg och mat mm

Det här var 50 saker om mig, nu bollar jag vidare detta till @Lovejozzi och uppmanar henne att skriva ett inlägg med 50 saker om sig själv och sedan i sin tur skicka detta vidare till någon med blogg, som i sin tur skickar det vidare till någon med blogg och så vidare.

Varning till allmänheten

2018-11-28 13:17
Från mynameisjossan

Räddningstjänsten: Stäng dörrar och fönster i Timrå

Nu går räddningstjänsten i Medelpad ut med uppmaningen att stänga dörrar, fönster och ventilationsanläggningar i centrala Timrå på grund av den kraftiga rökutvecklingen från flisbranden på ett industriområde.
– Vi vet ju inte exakt vad röken innehåller. Men all rök från bränder är ju mer eller mindre ohälsosam, säger räddningstjänstens inre befäl Lars Dolk.

Det har brunnit i en större flishög på industriområdet i Timrå i nästan en vecka. Framför allt är det rökutvecklingen som nu blivit ett allvarligt problem inte minst i Timrå centrum.

Företag i området har skickat hem sina anställda och skolor och förskolor håller tills vidare barnen inomhus.

Nu har Tomas Öhrn, räddningschef i Medelpad, fattat beslut om att allmänheten i centrala Timrå bör hålla fönster och dörrar stängda och även hålla ventilationssystem stängda.

Foto: Google Earth

Tills vidare. Varningen gäller tills vidare.

– Vi vet ju inte hur länge det här kommer att vara. Men minst i ett par dagar till. Det är väldigt mycket flis det handlar om, säger Lars Dolk.

Det är på byggrecyclingsföretaget Sebnors mark på industriområdet i Timrå som det brinner. Brandorsaken tros vara självantändning i de stora flismassorna som finns på området.

– Det är ju väldigt mycket flis det handlar om. Ju större högarna blir desto större blir risken för självantändning, säger Lars Dolk.

Flisen flyttas

Undan för undan flyttas nu flismassorna till en angränsande tomt på industriområdet, samtidigt som det bevattnas kontinuerligt.

– Det är svårsläckt, och framför allt ett väldigt tidsödande släckningsarbete.

Exakt vilka ämnen röken innehåller är det svårt att svara på.

Byggavfall

– Men det är ju byggavfall det här. Rent generellt kan man säga att det alltid är mer eller mindre ohälsosamt att andas in brandrök, säger Lars Dolk.

Han uppmanar nu allmänheten att följa rapporteringen från myndigheterna och i media.

– Följ utvecklingen löpande. Det är som sagt svårt att svara på hur länge det här kommer att vara. Men tills vidare gäller vår varning.

Enligt den senaste väderprognosen ska vinden ändra riktning under eftermiddagen och då förutspås lukten över centrala Timrå att lätta.

Foto: Anna Beijron/SVT

Hur kan man beskriva stanken?

Jag (mynameisjossan) som bor i närheten, jag tycker det luktar lite och inte lika mycket som om jag stod bredvid flishögen. Anna Bejiron som är reporter beskriver stanken på ett bra vis. Det luktar som en blandning av sur ved, bränd, smutsig och överhettad bastu, samt någonting på bilen som gått sönder. Det är en frän och vass lukt.

Text och bild lånad hos svt.se

Julklappstips, billigare saker för tjejer

2018-11-28 09:10
Från mynameisjossan

Här kommer jag tipsa om billiga saker att kunna ge tjejer i julklapp. Jag har inget samarbete med företagen jag tipsar om saker från. Jag tipsar ändå, bara för att jag tycker om sakerna själv

Snurra med glasstenar för håret / Montini halsband silver ängel / Tre månader Spotify premium för 9kr / Mugg - Stay in bed - Youtubern Therése Lindgren

Julklappstips, barn

2018-11-27 14:30
Från mynameisjossan

Här kommer jag att tipsa om grejor man kan ge till barn i julklapp. Jag har inte satt någon specifik ålder på barnen. Du får avgöra själv, men det passar för något äldre barn i alla fall.

Jag har inget samarbete med Coolstuff som jag lånar bilder och inspiration av till detta inlägg.

Skönheten och Odjuret Chip Mugg / Portabelt Pingis-set / Mini Animal Bluetooth Speaker / Dinosaur Utgrävningsset / Flamingo Uppblåsbar Pulka / Ergo Holds Klättergrepp för Barn

Vilken snygg effekt

2018-11-27 08:15
Från mynameisjossan

Det här som är fotat är bubblor under is i vattnet. Det blev jättebra ju och dessutom en superskön effekt. Som om man tittar på en tavla liksom. Ja, bilder kan ju föreställa små konstverk i sig och bli till tavlor också, om man så vill.

Det var när jag och min kära pappa åkte till Vialampi som tillhör Lögdö vildmark i söndags.

Kallsvettig

2018-11-26 13:44
Från mynameisjossan

Inatt vaknade jag upp vid 3 olika tillfällen. Jag drömde konstigt och kallsvettades som jag vet inte vad.

Hur kan man bara kallsvettas sådär, när man ligger och sover dessutom? Jag har ingen koll.

Vaknade upp igen vid klockan 8 och kollade mobilen ett varv. Efter att jag hört av mig till mina föräldrar per sms, så kunde jag somna om igen efter att mamma skrev att jag skulle göra det.

Sov då till 11, gick upp och åt min frukost. Därefter gick jag tillbaka till min sköna säng, spelade lite på min surfplatta och lade mig sedan för att vila en stund.

När väl det var klart, så tog jag en dusch och borstade tänderna efteråt.

Nu är jag här igen och kommer inte ihåg tiden jag lade mig igår kväll, men det var inte så himla sent heller.

Min kära pappa, med kepsen bak och fram. Bild från Laxsjöändan igår

Åkt till Vialampi

2018-11-25 20:03
Från mynameisjossan

Idag har jag varit med pappa och åkt runt till lite olika ställen. Bland annat åkte vi till ett ställe som heter Vialampi. Det tillhör Lögdö vildmark och så var vi även till Laxsjöändan.

Laxsjöändan

Vialampi

Uttalet är Sjeckelbäcksmon

Julklappstips som hjälper

2018-11-24 11:40
Från mynameisjossan

Jag tänker här med tipsa om julklappar som räcker längre och som gör skillnad. Jag har inget samarbete med företagen på något vis, utan jag delar med mig på eget initiativ. Hoppas det här kommer hjälpa dig att hitta en julklapp till någon som har allt och samtidigt hjälpa till att göra skillnad.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Tillsammans hjälps vi åt att bidra med det vi kan.

Om ni vill ha något fint att ge bort och bidra till något gott samtidigt - köp Jessica Falk och dottern Rockys duett 'Make A Change' som är inspelad till förmån för Hjärnskadefonden. Även om ni inte spelar denna CD, så går det till något bra.

Swisha 60 kronor till 123 577 00 86, skriv ditt namn och adress så kommer den signerad av Jessica och Rocky i postlådan. De vill sprida mer kunskap om barn och ungdomar som drabbas av det som inte syns och få in pengar till forskning av hjärntrötthet. Vem som helst kan drabbas när som helst. Ett liv som räddas ska också levas

Runt hela planeten dör djur och växter i en extrem fart. På mindre än 50 år har världens vilda ryggradsdjur minskat med i snitt 60%. På kortare tid än en människas livstid! Och vårt sätt att leva är orsaken. Men vi människor är också lösningen!

Läget är akut. När arter försvinner, och känsliga ekosystem rubbas, drabbas också vi människor – även vår existens är beroende av den biologiska mångfalden och vad den ger oss i form av syre, rent vatten och mat.

Som WWF-fadder är du med och bevarar den biologiska mångfalden, stoppar tjuvjakten, skapar fler skyddade områden och hejdar förlusten av jordens naturliga livsmiljöer.

Klicka här, för att komma till hemsidan

Plan arbetar för barns rättigheter över hela världen

Plan International Sverige är en del av den globala barnrättsorganisationen Plan International med verksamhet i 75 länder. De arbetar på uppdrag av barn för att stärka deras rättigheter och säkerställa att flickors lika villkor respekteras. Plan International är politiskt och religiöst oberoende och allt vårt arbete utgår från FN:s barnkonvention.

De arbetar på gräsrotsnivå direkt med barnen, deras familjer och lokala beslutsfattare. På så sätt skapar de långsiktig förändring för individer såväl som hela samhällen. De finns på plats i katastrofer, men jobbar också långsiktigt och förebyggande. Samtidigt arbetar de aktivt för att alla länder runtom i världen ska ha barnens bästa för ögonen.

Om du klickar här, så kommer du till hemsidan

Julklappstips - Lite dyrare saker

2018-11-23 18:04
Från mynameisjossan

Här kommer jag att tipsa om lite dyrare saker att kunna ge i julklapp till någon. Jag har som vanligt inget samarbete med företagen jag tipsar om saker ifrån.

Hoppas du får några tips som kan passa till personen du behöver ha tips till

Badbricka / Brandfilt / Brandsläckare / Termosmugg (Stelton) med egen text / Romantiska kuddfodral / Personliga Canvastavlor

Köphysteri = Nej tack

2018-11-23 14:01
Från mynameisjossan

Black friday, Black week, singles day, black weekend och allt vad det nu heter. Jag förstår mig inte på detta och helt ärligt, varför?

Jag förstår inte varför man ska behöva köpa något man inte behöver, bara för att det är si och så många procent på rea och att man sparar si och så mycket pengar. Lägg av, skärpning av allra högsta grad.

Jag skulle inte köpa något på dessa tillställningar, eftersom jag inte behöver någonting nytt. Man ska köpa för att man vill ha någonting man inte har och inte för att affärerna rear ut sakerna som billigare.

Affärerna lurar oss kunder, genom att få oss att tro vi gör värsta fynden. Gör vi det? Nej, det gör vi naturligtvis inte. De höjer ordinarie pris, innan de ger oss kunder rabatt på det. Då förlorar de inte så himla mycket på att ge rabatt, som om de skulle ge rabatt på priset de hade förut. Jag säger inte att alla affärer gör så, men det borde ju finnas företag som gör så... Alltså bluffar för sina kunder, vilket är fulspel.

Jag kommer inte köpa någonting denna veckan, förutom mat och det där nödvändiga. Jag behöver ingenting annat av någonting och känner inte att jag bara måste shoppa för shoppandets skull.

Tänk efter en extra gång du också. Behöver jag verkligen den här? Om svaret egentligen är nej, lägg då tillbaka varan och gå därifrån. Bra för både miljö och plånbok.

Det är ett himla köpsug på människorna. Vi köper och konsumerar som aldrig förr. Sluta köp en massa onödiga prylar. Vad spelar det för roll, ifall du inte har den senaste mobiltelefonen eller de dyraste märkesjeansen? Det spelar ingen som helst roll, du är ingen sämre människa för det. Spara dina pengar, köp inget nytt och använd din mobiltelefon, tills den inte längre fungerar.

Ett medvetet val som är bra för både mobil och plånbok på lång sikt.

Jag blir inte mer köpsugen än annars, bara för att det har hittats på några olika namn på en vecka i slutet av november med olika rabatterbjudanden. Jag säger NEJ TACK till denna köphysteri.

Idag är det wienerbrödets dag

2018-11-22 11:37
Från mynameisjossan

Idag är det wienerbrödets dag och även Thanksgiving.

Här i Sverige firar vi väl inte Thanksgiving? Jag har aldrig gjort i alla fall.

Varför firas Thanksgiving?

Thanksgiving firas stort i USA och om du önskar uppleva firandet ska du självklart vara på plats, mycket av Thanksgiving handlar om tacksamhet. Oftast träffas familj och vänner och äter middag bestående av kalkon och så kallad stuffing (fyllning med bla bröd och korv), middagen avslutas med pumpapaj samt att alla gäster runt bordet berättar vad de är tacksamma för.

Varför har wienerbrödet en egen dag?

Det sägs att det var strejk bland bagare i Danmark i slutet av 1850-talet och att bageriägarna då såg sig om i världen för att anställa nya bagare och då bland annat hittade bagare från Österrike som tog med sig sin egen bagartradition till Danmark.

Text och bild hittad och lånad hos temadagar.se, newsner.com och saintambroseschool.us