RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-01-12 18:23:17

nouw.com/aussieemma

aussieemma blogg på Nouw

JAMBO AFRICA

2020-01-12 18:03
Från aussieemma

Hej bloggen!!! Längesen! Nu är jag ute och reser igen så tänkte uppdatera lite här. Vi landade i Tanzania den 7e Januari och åkte direkt ut i bushen och började vår resa med safari. Det var helt underbart. Vi såg Zebror, giraffer, vårtsvin, impalas, bufflar, antiloper, lejon, babianer, apor, krokodiler, elefanter och flodhästar. Många drömmar som slår in samtidigt alltså. Vi bodde mitt ute i ingenstans i tält och flodhästar och apor som skrek på nätterna, underbart. Inget internet och strömmen gick stup i kvarten, exakt så man vill ha det i Afrika ändå!
Här är bilder från Tanzania, nu är vi i Zanzibar, men mer om det senare!

HEJ ALLA BLIVANDE UTOMLANDS STUDENTER!!! MIN PERSONLIGA GUIDE.

2019-02-18 17:34
Från aussieemma

Hej till alla er som funderar på att studera utomlands! I detta inlägg skriver jag endast om min tid på University of Sunshine Coast i Australien, även om STS erbjuder att studera på många fler länder och skolor!

Mitt universitet erbjuder flera olika program som tillexempel Business, Communication, Outdoor Environmental Studies, Social Science, Sport and fitness. Men även general studies där du kan välja kurser fritt från alla olika program!
Jag studerade Social Science och valde kurser som psykologi A + B, socialt arbete, rådgivning och sociologi.
Men nu är ni välkomna på en inblick i min personliga blogg och här är bilder på hur jag bodde, hur skolan såg ut och mycket mer!

Välkommen till Varsity Apartments! På varsity bor man i lägenheter som nästan ser ut som bungalows, där du har eget rum och toa och delar vardagsrum och balkong med 3 andra, du kan önska att få bo med din kompis eller att önska att få bo med andra svenskar, men annars, njut av möjligheten att lära känna folk från hela världen! Boendet har 2 pooler, ett litet gym, en basketplan och en volleybollplan. Varsity har blivit uppbyggt i 3 olika sätt hur man vill bo. Darkside ( Längst ifrån volleyboll planen och festandet, lugnare område där man alltid har lugn och ro när man vill plugga) Mitten ( Här bodde jag, här har man både lugn o ro för att plugga men man behöver inte oroa sig att det inte blir nån fest inte. Alltså lite närmare festområdet) och sen LIGHTSIDE ( Här bor man nära största poolen och volleyboll planen och får räkna med att alla lägenheterna runt omkring en är det fest i och behöver man plugga är det bäst att gå till USCs jättestora och tysta bibliotek)
Har tyvärr inga bilder på rummen pga mitt rum aldrig var städat haha. Men rummen består av en ganska stor säng (120 typ?) sängbord, skrivbord med lampa, garderob, badrum med dusch, handfat och toalett. Fräscha rum generellt om du är renlig av dig haha.
Tips på Varsity!
* Kolla först på Varsitys Facebook sida innan du köper en router av receptionen, mycket billigare att köpa en begagnad!
* Istället för att köpa receptionens dyra lakan så är det mycket billigare att ta bussen till Sunshine Plaza och Kmart och där köpa egna lakan. Men om du landar sent på kvällen eller morgonen är det självklart smidigast att förboka sängkläder.
* Även om du inte dricker alkohol eller tycker om att festa, gå ut på området och socialisera under orientation week, detta är din bästa chans att hitta vänner och var aldrig orolig över det, du kommer hitta vänner för livet! Som jag gjorde!
* Sista tipset jag kommer på just nu, tappa inte bort din husnyckel! Kostar cirka 1300kr att fixa en ny.

NÖJEN!!!!

Såå vad gör man egentligen i Sippy Downs frågar många sig? Sippy Downs är ett pyttelitet ställe faktiskt så i början kan man bli lite chockad över hur litet det är. Men det finns så många guldklimpar att hitta. För det första ligger ditt campus cirka 25 min med buss från Moooloolaba, som är en liten strand-stad med massor av restauranger och barer, och stranden är så fin och du kan även där ta bussen till Alex Beach där du kan surfa!

TIPS PÅ NÖJEN
* Vill du festa? Varsågod, tors- lör inklusive diverse poolpartyn. Varsity är ett riktigt festställe om man vill! Det är orientation week, en vecka som är som nollning i Sverige, det är volleyboll comp, en tävling på volleyboll planen där alla klär ut sig och jag la också upp en bild från halloween. Det är lite såhär, vi firar allt! Men om festande inte är något för dig, finns det mycket annat att göra och du behöver absolut inte vara orolig.
* Vill du bada i vattenfall eller kasta dig från en gunga ner i ett vattenhål? Varsågod. Nära Sippy Downs har vi bussavstånd till Buderim falls och även Gardeners falls ( Gardeners falls är lättast att nå med bil/Uber). Gardeners falls är ett vattenfall där du kan hoppa från en gunga på flera meter upp i luften. Googla!
* Vill du bada i en konstgjord sjö med en flytande vattenhinderbana? Varsågod, Aqua Bli Bli waterpark I Mooloolaba erbjuder detta, även vattenskidor!

Andra städer som är nära Sippy Downs är vackra brisbane som är utmärkt för poolhäng och shopping. Noosa där du kan gå den finaste kustpromenad jag någonsin sätt, såg även delfiner, koalor och stingrockor där! Kängurus ser man på skolgården, så oroa dig inte över det! Finns så mycket berg att klättra i också om man intresserar sig för det.

Finns så mycket mer nöjen att berätta om, men det lättaste är att göra utflykter och planera när man är där!

SKOLAN
Berättade lite om skolan högst upp men jag tänkte berätta lite mer om vad allt egentligen innebär!
Bästa med USC.
* Kängurus på skolgården!
* Skolmatsal med lunch och middag för 35kr!
* Gratis hälsovård, har du problem med ångest, prata inför folk, depression ect har dom gratis psykologer och kuratorer på skolan!
* Gratis engelskakurs
* Studiehjälp. Alltså jag hade ALDRIG klarat mig utan deras studiehjälp. Du kan möta upp dina lärare, du kan prata med andra elever och du kan till och med skicka in dina uppgifter till läxhjälp typ innan du skickar in dom till lärarna. Så dom rättar din engelska, rättar din grammatik och din struktur. Så bra!
* Skolgym! Köp rabatterat pris under orientation week tips tips.

På University of Sunshinecoast finns det hur många olika program som hellst att välja mellan och det bästa du kan göra är faktiskt att gå in på www.sts.se och göra en intresseanmälan där du kan träffa sts ambassadörer eller telefonsamtal eller med skypemöte där dom fungerar som en studievägledare!

Men olika program du kan gå är iallafall
Diploma : Eftergymnasial utbildning på mellan 1-2 år. Som du sedan om du har tur kan höra av dig till universitet i Sverige och få hoppa in på en påbörjad termin och tillgodoräkna dina kurser.
Bachelor: Oftast 3 år som en Bachelor i Sverige.
Master: All in!! Mellan 4-5 år, det högsta man kan studera via sts.

Så framtidsplanerna efter att studerat ljusa även om du inte gör hela din utbildning där, det är en guldklimp på cv:t och kan hjälpa dig lättare in på universitetet i Sverige!

BETALNINGEN OCH NACKDELAR MED ATT STUDERA UTOMLANDS...

Det finns nackdelar med allting och här radar jag upp några punkter som är ärliga men inte lika roliga saker om att plugga utomlands...

* Kostar. Mycket. Att studera i Sverige är inprincip gratis men utomlands är en helt annan sak. Du måste betala terminsavgift och oftast högre hyra än lägenheter i Sverige.
* Långt hemifrån. Självklart är hemlängtan jobbig ibland och ibland måste man kämpa lite. Speciellt om man studerar i Australien, Nya Zealand eller USA, det är inte så lätt att bara åka hem.
* Kulturkrockar. Att kulturer krockas över hela världen är något som kan påverka dig både positivt och negativt. I Australien är det nästan bara positivt för allt är så ”laid back” och alla chillar hela tiden. Vilket också orsakar stress för vissa som kanske vill att allt ska va ordning o reda och punktligt hela tiden? Självklart finns det också kulturkrockar inom samhället, fattigdom i andra länder är mycket mer synligt än i Sverige tyvärr.
* Svårare att bara hoppa av kurser. Eftersom att man betalar för skolan så är det lite svårare att ångra sig och räkna med att man får alla pengarna tillbaka. Är inte riktigt som i Sverige där. Man får kämpa på helt enkelt, har aldrig träffat någon som ångrat sig iallafall!

Och till detta med betalning...
Alla skolor via STS är CSN berättigade. MEN
mellan skolorna som STS erbjuder är det ibland stora skillnader vad skolor kostar, vissa är billigare och vissa är dyrare. Det bästa är även här att skriva en intresseanmälan och ta det med dom under ditt första studiemöte!


www.sts.se


Ha det götttt och lycka till!!

SUNSET CRUISE

2018-11-28 02:38
Från aussieemma

Mantaray var underbart! Snorklade och letade efter hajen men såg ingen haj utan blev bränd av en brännmanet istället :/ Alla andra såg hajar och sköldpaddor men inte jag haha. På kvällen åkte vi ut med uppblåstbara ringar efter en båt med en flaska sangria i handen, det var så underbart!!

Tillslut löste sig allt med boendet och jag är nu på sista ön, Octopus. Så fin verkligen, den slår allt.

NÄR MAN INTE TRODDE DET KUNDE BLI BÄTTRE

2018-11-25 04:43
Från aussieemma

Och nu har jag åkt till ny ö! Okej förra ön var magiskt men väldigt typ familje-aktigt. Nu har jag hamnat på ett resort som heter Manta Ray Island och det är mycket mer laid-back chill och lite aussie stil. Bo i hostelsängar igen (äntligen haha noot), men det är okej! Två aktiviteter jag vill göra här är att snorkla och paddleboarda. Tänkte låna en bräda och paddla ut till ön mitt emot nämligen! Vilket liv jag lever! Fiji är verkligen det finaste stället jag varit på, men det är dyrt. Det är flashigt och smekmånad aktigt. För mat(frukost,lunch, middag) och aktiviteter på förra boendet blev det ca 1200kr för 3 dagar vilket svider i min studentplånbok... Men eftersom jag ska börja jobba hemma direkt i Januari så orkar jag faktiskt inte snåla. Kommer förmodligen aldrig mer åka såhär långt hemifrån igen.

Ingen har hjälpt mig med boende inför sista dagarna än men hoppas jag får hjälp snart haha. Är för chill här för att stressa, det är sååå skönt att göra ingenting och det är så varmt (32+) varje dag så man orkar inte göra så mycket heller. Väldigt synd att min GoPro gick sönder, ville lägga ut från alla vatten-aktiviteter, men tyvärr

Seee ya

BULA FIJI

2018-11-23 06:08
Från aussieemma

Alltså!! Oh my god. Fiji alltså. Började med 4 timmars flygresa och sedan 5 timmar på en båt(sov hela vägen, lite positivt med att vara sjösjuk ändå). Och kommer alltså fram till ett sjukt fint resort, har inte ens betalat så mycket för detta? Bor på en öde ö med bara mitt resort. Så perfekt jäkla land! Men negativt så har Travel agencyn glömt boka in mig dom 2 sista nätterna även fast jag betalat för det, försöker fixa men svårt utan sim-kort och med dåligt wi-fi. Men mitt första intryck av Fiji är att det är det finaste vatten och strand jag någonsin sett. Lyckligt lottad. Bor med 8 andra från Storbritannien och hoppas bara inte dom snarkar... Det är inte alls jobbigt att jag reser själv faktiskt, alla pratar ju med mig hela tiden för jag ser ensam ut men jag tycker typ bara det är skönt haha. Var precis på yoga, kommer komma hem frälst. Vi hörs imorgon bloggis. NAMASTE osv

THE END, ALMOST

2018-11-21 14:39
Från aussieemma

Hej bloggisen. Nu börjar allt gå mot sitt slut och jag gråter cirka 10ggr/ dagen. Men igår, min graduation, alltså en av dom bästa dagarna i mitt liv. Det började med champagnefrukost, sen frisören sen stylisten (Vanja) som gjorde mig så fin. Sedan var det att ta på sig hatten och kappan och hur nervöst som hellst vänta i salen på 125 personer före mig. Min scenskräck var extrem haha aldrig varit så nervös och aldrig haft sån adrenalin, men det var sjukt!!!! Allt jubel, att få skaka hand med typ den mest utbildade personen någonsin, allt var så häftigt. Sedan var det direkt hem och börja partaja, världens roligaste kväll också, och jag höll tal (som jag inte heller borde våga) och grät så mycket. Att säga hejdå till folk såhär är bland det värsta jag vet, speciellt till mina australienska vänner...
Imorgonkväll bär det av till Fiji alldeles själv för att åka runt på lite öar, kommer vara 12 timmars tidsskillnad och dåligt internet. Jag är så nervös haha!! Helt själv alltså, hur vågar jag??
Men vi hörs där, slänger in lite bilder från senaste

FIRST WEEK IN BALI, UBUD

2018-10-14 09:49
Från aussieemma

Hej igen! Vi har nu gjort lite dagsresor runt om i Bali och tillsist hamnade vi i Ubud. Bästa Ubud! Har gått runt och gosat med apor, handlat på marknad och gått på spa. Ubud är så mysigt och vi bor i Bungalows och har det så bra. Ikväll är sista kvällen här för imorgon drar vi vidare till Nusa Pedina. Vi tänkte åka till mitt favoritställe GILI öarna men tydligen har tsunamin/jordbävningen förstört så mycket så det inte är någon mening att åka dit längre, så tråkigt. Så sista dagarna ska spenderas mer i city med fest shopping och fint hotell!

See ya

FIRST DAY OF BALI

2018-10-11 03:28
Från aussieemma

Hej! Första dagen blev det mer chill för alla var så trötta. Men andra dagen blev det efter lunchen direkt till Finns Beach Club. En av dem häftigaste och mysigaste klubbarna jag varit på! Timmarna gick och vi insåg att vi suttit där på en sol-bädd vid havet i 6 timmar, köpte in drinkar och mat hela kvällen och sedan kom några kompisar från Gislaved och hälsade på och vi hade efterfest i deras Villa hela kvällen. Sån Bali kväll! Idag blir det strand och lunch på en klippa för att sedan ikväll checka in på vår privata Villa och bara mysa

Seee yaa

MORETON ISLAND

2018-09-20 12:32
Från aussieemma

Heeeej idag hade vi världens bästa dag! Moreton Island alltså! Bättre än fraser? Ja nästan. Alltså att simma in i ett helt skeppsvrak och snorkla där och såg Doris fisken och äntligen min första blåsfisk(ni vet en sån som blåser upp sig och blir as stor, tyvärr fick jag inte det på film, men snälla tro mig ❤️)
Efter det åkte vi genom bushen med en stor bil till ett ställe som kallades för Öknen. Såg ut som en hel öken och var sjukt varmt, där klättrar vi upp högst upp på en sanddyna och åker på bräda ner?? Så sjukt. Mer bilder och videos på min Instagram

Sjukaste idag : Såg en giftig stingrocka och självklart hoppade vi i och badade med den, det är samma sort som Steve Irvin dog av också... Så vi var lite rädda

wowowow update

2018-09-19 10:50
Från aussieemma

Ooojjjoj vad tyst det varit! Sanningen är nog att jag haft tråkigt och verkligen bara pluggat haha. Men från och med idag har jag äntligen lov och tåget går snart mot brisbane, Moreton Island och Byron Bay för en veckas resande! Så skönt ska det bli.

Har alltså typ 3 uppsatser kvar på denna terminen och 2 av dem är jag nästan klar med! Har varit sån nörd.
Att jag dessutom klarade av en presentation inför klassen till var ju bara sjukt, kanske inte har så mycket scenskräck ändå? Skoooja köpte kinesiskt lugnande medel som jag sprutade i mängder under tungan haha!
Om 2 månader minus en dag tar jag graduation, och sedan börjar den roliga resan hemåt = Fiji plus Vietnam.

Nu ska jag njuta och inte plugga på en hel vecka Ska ta miljoner bilder, och bilderna här under är från vår trip till Noosa med tjejerna

Seee ya