RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-08-05 23:22:50

Isabella & Alices liv

IsabelllaEriksson blogg på Nouw

Elin Rider Alice

2019-08-05 22:26
Från IsabelllaEriksson

Hej!

Igår fick Elin Lindberg testa att rida Alice.

Elin är en 18 årig tjej som jobbar sitt första år med mig på remmalaget och hon själv har två hästar (halvblod) som heter Amazon (15 år)och Chanel (11 år). Hon rider och tävlar i hoppning, målen med Amazon är att gå stadig 1 m banor och Chanels mål är dom ska ut mer på tävlingar och få mer tävlingsvana tillsammans. Hennes egna mål i ridningen är att bara ha kul och utvecklas inom hobbyn.

Det började med att jag gjorde iordning Alice innan hon kom så att det bara var att gå ut och rida.

På vägen ut berättade jag lite om vad Alice kan få för sig och hur man mer eller mindre nästan måste rida henne. När hon hoppade upp och skrittade fram berättade jag mer och vad hon skulle tänka på.

När hon sedan hade skrittat fram och börjat trava kände jag att hon har ju koll på detta så jag satte mig utanför och kollade på. Hon körde igenom alla gångarter, öppna och sluta, skänkelvikningar, ökad trav och samlingar. Elin berättade att galoppen var väldigt speciell

När hon sedan var klar var jag väldigt nöjd med båda

Elins kommentar om Alice var ”Fin och superhärlig, en väldigt fin ridtravare säger den som aldrig ridit travare”

Min kommentar till Elin är att hon har en väldigt bra känsla i ridningen och en fin hand. Det som var extra kul var som sagt att hon inte hade ridit travare innan men skötte det så bra

"Djupsanden"

2019-07-31 07:38
Från IsabelllaEriksson

Hej!

Idag blev det en tidig morgon igen då jag inte kunde sova/bestämde mig för att dynga.

Idag stod det styrka på schemat så jag beslöt mig för att Alice skulle få gå i de så kallade djupsanden. Våran djupsand här är stranden 1,5 km bort där vi bor.

När jag hade sadlat och skulle iväg började jag att skritta på långa tyglar på asfalten ut mot grusvägen som vi skulle svänga in på. Jag skrittade ca 30 meter in på vägen innan jag började med att trava resten av biten tills att asfalten kom igen. Sen skrittade jag hela vägen från asfalten tills sjön.

Jag började med att köra 2 st intervaller tsm skritt ca 150 meter innan jag körde 2 st trav 150 meter var tsm och sedan avslutade jag med att galopperna båda galopperna innan jag gav mig för idag och red hem igen. Självklart fick hon vila i ca 1 min efter varje intervall förutom i skritten.

På vägen hem kunde jag inte låta bli med att korta tyglarna och ställa mig i brygga och dra iväg en liten sväng i travartrav. Sedan travade vi av och skrittade av tills vi var hemma. Hela turen tog 47 minuter isch.

Jag jag kom hem sadlade jag bara av som vanligt, då hon inte var svettig ett dugg så spolade jag inte av henne utan borstade bara av henne lite lägg och la på kylgel på benen innan hon fick gå in i sin box och äta.

Hela passet tycker jag gick bra då hon kämpade på så pass bra i saden och var hyfsat lydihg. Det ända jag kan poientera idsg är att jag måste få henne mer rak i sanden + försöka låsa upp halsen i höger då hon är stel åt vänster.

Regnig dag med mycket häst

2019-07-31 02:46
Från IsabelllaEriksson

Hej!

Dagen började med att jag egentligen skulle jobba på remmalagen, men pga. dåligt väder (regn och blåst) fick jag vara ledig . Så efter att jag fick reda på det sprang jag ut till Alices hage och hämtade henne då det som sagt spöregnade och då hon hade inget täcke på sig

När hon kom in la jag på henne ett fleestäcke, gav henne hö och vatten innan jag gick i till mig för att bara ta det lugnt och sitta vid datorn.

Tanken var att jag antingen skulle rida vid lunch eller på kvällen, men efter ca 1 h inne så kliade det typ i hela kroppen, så jag var tvungen att gå ut i stallet och greja åtminstone.

Det jag gjorde se när jag kom ut i stallet var att putsa alla mina träs och min brösta + stigläder, gjorde rent mina stibyglar, svampade av sadeln, ta ur alla grejer ur den spiltan jag har mina grejer i och sopa, göra rent min rycktväska och flytta runt på allt så det såg snyggt och prydligt ut i själva spiltan

Vid 14 tiden red jag och Jenny (https://jennkas.blogg.se/ ) i ridhuset och jag tränade lite på LC:1 och LB:1. Jenny gav mig massor av tips mm om vad jag ska träna på med Alice och tänka på till den 9.

Under passet kändes hon faktiskt ganska lugn och alla gångarter satt hyfsat

Jag tänkte inte så mycket på hur länge vi red men det visade sig sen att vi hade ridit i 72 min, vilket inte var meningen. Tänkte att jag absolut högst skulle rida 1 h.

När jag sedan hade travat av, skrittat av, hoppat av och lett i henne i stallet så fick hon ställa sig i duschen och bli avspolad. Där använde jag mig även av ett värmande liniment utspätt med vatten på hennes rygg, hals, bog, bringa och rumpa. Jag passade även på att ta lite kylliniment på hennes ben innan jag ställde in henne i boxen för att hon skulle få torka och äta innan hon äntligen skulle få gå ut i hagen igen. Medans hon torkade och åt sopade jag stallgången och gick in till mig och bytte om.

När klockan var runt 17.00 gick jag ut till stallet igen och släppte ut henne i sin hage, fyllde på vatten och mockade ridhuset.

En väldigt lugn och skön dag skulle jag vilja säga med mycket häst och mys i stallet.

Imorgon ( 31/7) blir det intervall träning i djupsanden

Tidig morgon

2019-07-29 22:29
Från IsabelllaEriksson

Hej!

Imorse vaknade jag klockan 04.30 av någon konstig anledning, drömde väl något som jag inte kommer ihåg. Men tänkte att då jag ändå var vaken kunde jag gå upp och rida Alice.

Så klockan 05.05 satt jag uppe på Alice och började med att skritta fram henne i båda varven med volter mm i ca 10 min innan jag kortade tyglarna för att börja jobba henne ordentligt, Jag började med att få henne att gå så lågt som möjligt i formen och att länga på stegen, samtidigt som jag gjorde volter, bytte varv ofta och körde skänkelvikningar i båda varven. Vi tränade även på att vara rakriktade och inte bara vara ställd hela tiden.

Sedan Började jag trava och gjorde väl samma där och körde mycket ökningar och saktnigar för att se om hon var med mig.

Under galoppen började jag med höger och hon tog den galant. Lite stel bara i hörnen men annars fin. Vänster galopp var hon också väldigt fin, var bara att hon körde ut bogen näst intill varje gång vi gjorde någon volt.

När uppvärmningen var klar pausade jag i ca 2 min med att länga lite på tyglarna men fortfarande ha kontakt då hon bara springer iväg när man släpper helt.

När pausen sedan var klar började jag med att köra igenom LC:1

Hela programmet gick egentligen bra var bara att jag slarvade i halterna och red inte tillräckligt för att dom skulle bli bra + att hon ville till först inte fatta vänster utan fattade bara höger och höjde huvudet och sprang. Men efter att ha galopperat lite och fattat vänster några gånger gick det bättre.

sedan tog vi en paus även där på ca 2 min innan vi körde igenom LB:1 där hon var väldigt fin. Var bara i ökad trav som hon ville galoppera och studsade lite. Men tog om den ganska omgående och då gick det bättre. Där fattade ho båda galopperna bra och lyssnade bra på både min sits och skänkel.

När jag sedan hade kört igenom alla programmen och jag kände mig nöjd galopperade jag av henne i fältsits, travade av henne i lättridning och liite längre tyglar innan jag saktade av till skritt och skrittade av henne.

Lite smått orolig/nervös inför nästa vecka ( den 9onde) då vi ska tävla då jag inte kände att allt sitter, tänkte mest på galoppen.. Men det kan ju ha vart jag som var inte så tydlig bara.

Gårdagens dressyrpass

2019-07-24 14:28
Från IsabelllaEriksson

Hej!
Igår körde jag ett ordentligt dressyr pass på Alice efter 2 dagars vila i helgen och ett joggingpass i måndags.

I början tyckte jag att hon va lite seg, så jag använde mig av ett dressyrspö bara för att få fram henne. Behövde bara hålla i den så blev hon genast mycket mer framåt

Under ”framridningen” kändes hon lite stel till en början i höger varv men gick över ganska fort efter första traven och mycket volter.

Efter sista galoppen försökte jag att varva ner henne lite genom att ha längre tyglar i skritten men det gick ingen vidare, då hon bara travade runt så fort jag inte höll i henne.

Sen när jag hade kortat tyglarna igen körde jag igenom LB:1
Det hon gjorde bra var att hon hade ganska bra energi under hela programmet och det som kunde ha gjorts bättre var att jag kunde ha ridit mer i ökad trav och galopp och fått fram henne bättre.

Sen körde jag igenom LC:1 direkt efter och det gick väl egentligen hyfsat tycker jag. Det som vi gjorde bra var halterna men det vi kunde ha gjort bättre var serpentinerna och galopperna då hon var väldigt spänd då hon visste att vi skulle galoppera.

Sen försökte jag ta en paus med henne och det gick knappt då hon travade runt med och kunde knappt slappna av.

Sen körde jag igenom LB:1 igen och gick mycket bättre. Hela hästen hade ett helt annat lugn men fortfarande framåt, jag red mer ordentligt och ökningarna gick bättre, även skritten. Nästan allt satt

Sen så travade jag bara av och skrittade av innan jag hoppade av, ledde in henne i stallet och duschade av henne

Väldigt nöjd med gårdagens pass


Trevlig D-ponny

2019-07-24 11:40
Från IsabelllaEriksson

I måndags red jag en väldigt trevlig d ponny med mycket motor.
I början var hon väldigt seg, körde ut bogarna ordentligt och ville absolut inte gå på volt i vänster varv. Men var man bara snäll i handen och bestämd så gick hon fram och blev hur trevlig som helst. Ju med jag red desto piggare blev hon men absolut inte het på något sätt

Vad har hänt? & kommer att hända!

2019-06-22 19:32
Från IsabelllaEriksson

Hej!

Återigen var det ett tag sen jag skev på bloggen. jag har haft så mycket med skolan nu i våras och början av sommaren så jag har inte haft tid helt enkelt att skriva något.

Vad är det som har hänt?

Det som har hänt nu i våras är att jag har har tagit hästskötarexamen, tagit körlicens inom travet och även hart gymnasiearbete och praktik hos Ulf Stenströmer. Jag har vart på bal den 9/6 och jag tog även studenten nu den 13/6 vilket var väldigt kul Jag har även kört mitt första lopp där jag körde en häst som heter M.T.Kazina. ett sto på 7 år. vi var med i "Examensloppet" där vi kom på en 4:de plats 

Jag och Alice har även blivit fotade av min kusin Elin Zlatkovic som är fotograf, hennes hemsida är: https://www.elinz.se/ , väldigt duktig rekommenderar henne starkt

lite av dom bilderna hon tog på mig och Alice den 18/6-19



Vad kommer hända?

Det som kommer hända nu i framtiden är att, jag och Alice åker ner till Visingsö i år igen för att jag ska sommarjobba och den 9/8 är tanken att vi ska åka och tävla LC:1 och LB:1 på Mantorptravet (dressyr) så nu gäller det bara att hålla tummarna på att hon håller sig pigg och fräsch hela vägen och att inga skador kommer upp

Mina ovanor i ridningen

2019-02-17 22:17
Från IsabelllaEriksson

Hej!

Ett bra tag sen jag bloggade nu, men med inspiration från systrarna Elfstrand, tänkte jag göra ett inlägg där jag  berätta om mina största ovanor i ridningen.

1. Den fösta ovana jag tänkte berätta om är att jag inte håller ner hälarna ordentligt. Jag tror att jag gör det för att jag har för långa stigläder + att jag skänklar väldigt mycket med fötterna. Försöker jobba bort det genom att bara helt enkelt hålla nere hälarna och tänka mer på det.

2. Min andra stora ovana är att jag ibland får " cykelstyre" , inte håller tummarna uppåt utan har tummarna ner mot manken. Vet inte varför jag gör detta faktiskt, tycker väl att det är mer bekvämt eller något. Men jobbar på att få bort det med.

3. Min tredje stora ovana är att jag ofta kollar ner på hästen istället för att kolla rakt fram eller dit jag ska rida.

4. Min fjärde stora ovana är att jag blir sne i ryggen​, speciellt i skritt och galopp. Liksom om jag rider i höger varv så sitter jag mer på vänster sittben är höger. Detta har jag försökt att träna bort mm och tänker mycket på det men jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Jag har även börjat bli sne i vardagen, så som när jag sitter i bilen och kör eller bara sitter ner på en stol. Tips på vad jag kan göra?

Detta är mina största ovanor, har säkert många fler men inga som sticker ut lika mycket som dessa.

Hoppas att ni gillar sådana inlägg 

Favorit i repris

2018

2018-12-22 23:15
Från IsabelllaEriksson

Hej!

Nu är et väldigt länge sen jag bloggade. Har inte riktigt haft motivation till det.

Jag tänkte gå igenom vad som har hänt nu med Alice efter jag kom tillbaka från Frankrike och om våra mål har uppnåtts eller inte.

Efter Frankrike fortsatte vi våra träningar och vi har även lyckats träna för tränar enstaka gånger. Vi har även kommit över 1 m enstaka hinder.

Vi har vart hos en tandläkare och där kom vi fram till varför Alice snorar, och det var för att hon har dragit ut en tand eller något hos sin uppfödare/ fd ägare som jag inte har blivit informerad om så att den tanden som va vid tomrummet hade vuxit in och låst käken + att det tryckets upp mat där och inflammerat tandköttet, som gjorde att det kom snor ur näsborren. Så han raspade ner den och kort där efter försvann snoret helt! + hon tuggar även åt båda hållen! Så nu skall detta göras var 6 månad.


Vi har även vart med på en Pay and Ride där vi körde igenom LC:1 och fick 61,111% för att jag red fel i programmet, red ganska slarviga vägar, ex vid inridningen och vänd upp mot avslut där hon blev ganska sne och vi red på dubbelspår + att hon låg med mulen mot bogen hela tiden och jag fick inte loss det. Vi har även ridit vårat första KM i dressyr där vi red LB:1 och fick 59,82%, Jag kunde ha ridit bättre, försökt att få fram henne mer från bogen. Hon hade även låst nacken så jag kunde knappt ställa henne åt vänster vilket gjorde att % även sänktes där med. Men annars är jag väldigt nöjd med dessa starter.

Film från LB:1


Vi har även vart med i min skolas Lucia show där vi var med i själva tåget, jag var utklädd till tomte och Alice till ren, vi red en spegelritt och var med i gymkhanan som vi även vann! Hon skötte sig mycket bra!

Vi har även fått beröm om hur fin hon är och vilket bra jobb jag har lagt ner på henne

Mål 2018

I år hade jag bara 3 mål och dessa var

Ut på en riktig LC:1: har vi gjort, där vi om 9/10 men med bra resultat

Kunna ökad trav: kan hon men behövs finslipas på

Förvrängd galopp: dom fåtal gångerna vi har testat det har det vart med bra resultat för framtiden. Fortsätter ev. jobba på detta

Mål 2019

Målen jag har tänkt för 2019 är:

1. Galoppombyten

2. Ut på mer LB:1/ tävlingar över lag

3 . Bättre ökad trav

4 Sätta sig mer i alla gångarter



Hemma igen!

2018-08-21 22:06
Från IsabelllaEriksson

Hej!

Nu är jag äntligen hemma igen från Frankrike!

Det har vart en helt underbar vecka med jobb, fått köra fina hästar, fått hänga med på trav och mycket mer!

Har som sagt fått köra många fina hästar men min favorit av alla blev " Gangster", en 2 årig (tror jag) hingst.

Några bilder från praktiken