RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-07-06 15:12:20

frida christina

fridachristinas blogg på Nouw

sjätte juni

2019-07-06 10:59
Från fridachristinas

Hörrni! Denna fröken har sedan klockan tolv i går gått på semester och det känns så ofantligt skönt. Ser verkligen fram emot tre veckors ledighet.

För att lugna era sinnen kring vad jag har haft för mig de senaste dagarna som kan jag berätta att jag haft en otroligt härlig vecka på jobbet. Har fått gjort så mycket saker som stått och dammat på min att-göra lista, bland annat ett stor röj av kontoret och uppdatering av massa rutiner och manualer. Med andra ord kommer jag att komma tillbaka till ett betydligt mer strukturerat jobb när semestern är över.

Min semester inledde jag med något så fantastisk som att storstäda lägenheten, vilket inte är den mest glammiga start en kan tänka sig, men eftersom det bor en liten (misslyckad) pedant går jag nu omkring och njuter av att det är ordning och reda här hemma. Kvällen spenderades sedan med pannkakor, en styck hund, och ett par avsnitt Orange is the New Black.

första juli

2019-07-01 07:00
Från fridachristinas

God morgon! Nu var det ett par dagar sedan bloggen min fick ta del utav en vardagsuppdatering. Eftersom jag har haft ett par mycket angenäma dagar tycker jag att det inte är mer än rätt med en recap. EnJoY!

I onsdags tog vi en promenad längst med vattnet efter jobbet. Sedan kröp vi upp i soffan med en skål ostbågar och kollade på Prinsessans dagbok 2 bara för att. I torsdags stannade jag kvar i stan efter jobbet. Först blev det en promenad tillsammans med en tjejkompis från gymnasiet. Därefter blev det god mat på en uteservering längst med kanalen. Efter en stund dök ytterligare två tjejkompisar från gymnasiet upp och vi hade en riktigt trevlig kväll.

I fredags tog vi en promenad till en second hand butik på jobbet. Älskar att gå omkring och kika på gamla saker! Efter jobbet mötte jag upp två kompisar från högskolan och min sambo för ett (eller två) glas vin på en av stadens uteserveringar innan vi gick till en restaurang för riktigt god mat. Lördagen vaknade jag hyfsat tidigt. Efter en kaffe och tre kilo highlighter på kindbenen åkte jag och min sambo in till stan. Först käkade vi pizza och sedan mötte vi upp en vän från högskolan för en heldag med glädje, dans och lyckorus i sann Pride anda. Blir såååå himla stolt över min lilla stad! Igår tog vi det mest lugnt. Åt en mega frukost, samt glass framför ett par avsnitt Orange is the New Black innan vi åkte hem till en släkting för lite födelsedagsfirande under eftermiddagen.

Hoppas att ni är nöjda med denna fantastiska återblick i min enastående liv. Puss!

plantsöndag: min rumsask

2019-06-30 07:00
Från fridachristinas

Idag ska vi prata om min första riktiga växt, nämligen min rumsask.

Som jag nämnt tidigare var jag inte mycket till plantfantast fram tills nyligen. Under de senaste åren har min växtsamling främst bestått av minikaktusar som jag köpt i 3-pack på Ikea. Dock har jag i cirka två år pratat mycket om att jag skulle vilja lära mig mer om växter och ha ett grönare hem. Så till min 25 årsdag i höstas tog min mamma tag i saken och köpte en rumsask till mig.

Under de första månaderna mådde min lilla rumsask prima, men när jag flyttade in i min förra lägenhet blev den betydligt mer ledsen. Den blev snustorr och hängig, men det såg fortfarande helt okej ut. När jag sedan flyttade in i min nuvarande lägenhet och ställde den i köksfönstret blev den jätteledsen på grund av alldeles för stark sol. Flera grenar gick från gröna till grådassiga som till slut blev bruna och helt vissnade. Bara efter ett par dagar insåg jag mitt misstag och flyttade in rumsasken i sovrummet där den fick stå skyddad från solen lite längre in i rummet. Där fick den stå någon månad. Under denna tiden blev den varken mer ledsen, men den såg inte heller ut att börja må bättre. För någon vecka sedan ställde jag den i sovrumsfönstret, samt bytte jord. Nu har den blivit mycket grönare och den har fått flertalet nya skott som redan vuxit sig riktigt långa.

Fram tills någon vecka sedan har jag mest undvikit att kolla på denna lille rumsask då den sett så himla miserabel ut, men nu när den blivit betydligt lyckligare går jag och kollar till den hela tiden för att se hur den mår. Har läst att en rumsask utomhus kan bli hela 30 meter hög, men att de även inomhus kan bli riktigt stora så nu ska vi se hur stor denna lilla krabaten kan bli.

tjugofemte juni

2019-06-25 17:31
Från fridachristinas

Hej på er! Hade tänkt att ladda upp det här inlägget igår men bloggen hade andra tankar då sidan bara stod och snurrade utan att vilja samarbeta för fem öre. Idag verkar bloggen min vara på bättre humör.

I vilket fall som helst så hade jag en riktigt fin lördag. Min sambo och jag spenderade förmiddagen som sig bör med en lättsam film och varsin pizza. Efter lunch åkte vi hem till mina päron. Där bjöds det på god mat, häng utomhus och ett lätt maniskt session med quiz planet. I söndags gick vi ut på en långpromenad lägst med vattnet, vilket var så himla mysigt! Sedan åkte vi upp till en sjö för att grilla korv och marsmallow. Hade med andra ord en riktigt härlig dag och fick till och med lite färg på näsan.

plantsöndag: mina sticklingar

2019-06-23 07:00
Från fridachristinas

Idag ska vi ta en liten kik på mina stapplande försök att lära mig att ta och, kanske framförallt, ta hand om sticklingar.

Då jag under hela mitt än så länge 25 åriga liv inte haft vad man kan kalla för några gröna fingrar var (och är) det här med sticklingar en mycket pirrig utmaning. Vi pratar alltså om en person som under hela sin uppväxt endast lyckades att hålla liv i de där snurriga pinnarna man kunde köpa på Ikea för typ 20 kronor styck. En person som till och med har lyckats med bedriften att ha ihjäl ett gäng med minikaktusar. Det är med andra ord helt befogat att jag är en smula nervös inför det här sticklingsprojektet som jag dragit igång i min lägenhet.

Låt oss då kolla hur det går för mig.

Vi kan inleda med ett mindre lyckat försök. Min sambo hade nämligen ett par månader innan jag flyttade in köpt en guldpalm som tyvärr stod och bara blev allt mer ledsen ju mer tiden gick. Vi provade med att både vattna oftare och mer sällan, men oavsett fick jag veckovis klippa bort en handfull med grenar som vissnat ihop. Därför bestämde vi oss för att den stakars guldpalmen fick ha gjort sitt. Men först klippte jag av tre utav de fräschaste (läs: de enda fräscha) grenarna som var kvar och ställde i en vas på köksbordet. Hade inga större förhoppningar om att de skulle rota sig, vilket de inte heller gjorde, men de stod i alla fall och var fina på köksbordet i ett par veckor innan de till slut blev alldeles vissna.

Samma dag som jag gav mig på guldpalmen här ovan så gjorde jag mitt första riktiga sticklingsförsök. Min sambo hade två stycken svärmorstungor när jag flyttade in som vi ville byta ut då de inte såg så roliga ut länge, vilket inte var så konstigt då han hade haft dom i närmre tio år. I vilket fall som helst så klippte jag av ett blad från den ena svärmorstungan och satte ner fyra bitar i lite jord. Hade verkligen ingen större tro på att det skulle fungera, men jag hade läst massvis med artiklar och inlägg om att ta sticklingar och blev därför sugen på att prova.

Nu har det gått ganska exakt en månad, och utseendemässigt har det inte skett någon större sensation. Men för någon vecka sedan så provade jag att vicka och dra lite lätt i de fyra bladen och då hade två (en i vardera kruka) satt sig såpass att de inte längre var helt lösa. Har därför plockat bort de två lösa bladet och håller nu tummarna för att de andra två fortsätter att kämpa för att rota sig.

För ganska exakt en månad sedan så hittade jag den här sticklingen i jobbets växt- och fröbibliotek. Tyckte att den var så himla fin att jag inte kunde låta bli att ta med den hem. Behandlade den verkligen som ett barn inledningsvis och var livrädd för att göra något fel så att den bara skulle ramla ihop och dö. Men under de senaste veckan har även denna lilla bäbisen (som jag numera vet är en begonia lucerna, även kallas svinöra) blivit stabil i sin kruka. För ungefär en vecka sedan började det dessutom att växa ut små utväxter som jag blev riktigt lycklig utav att se. Den understa bilden är tagen i fredags och sedan dess har ytterligare ett blad börjat slå ut ordentligt och ett eller två till är påväg.

För två veckor sedan bestämde jag mig för att utöka min lilla sticklingfamilj. Sagt och gjort klippte jag av två sticklingar från min murgröna som nu pryder sovrummet i varsin glasflaska. Så himla fint. Gav mig också på min elefantöra (som hade kunnat bli ett inlägg för sig, men det får bli en annan gång) eftersom den hade börjat växa så på höjden och började bli alldeles krokig. Klippte därför av ett par centimeter på toppen och bildade på så vis tre stycken sticklingar. Först satte jag alla tre i glasflaskor, men efter ett par dagar planterade jag två utav dem i var sin kruka med såjord. Hoppas att åtminstone någon av dessa nytillskott överlever och rotar sig. Hade varit riktigt kul.

I vårt badrum har vi haft en pinnlilja som under en lång tid nu sett oerhört ledsen ut. Förra veckan bestämde jag mig för att det var dags att se hur illa det verkligen var med den och ifall det var någonting som gick att rädda. Majoriteten av bladen, förutom de tre största, hade fullkomligt skrumpnat ihop, men vid sidan hade det på något sätt lyckats växt två separata blad som såg ut att må riktigt bra jämförelsevis med resten av plantan.

Modersplantan fick tyvärr ha gjort sitt då de blad som inte skrumpnat ihop även de började bli gula och ledsna, men de två minsta bladen tillsammans med lite rötter fick flytta in i en egen kruka. Hoppas att ny fräsch jord och sparsam sol ska lyckas hålla dem vid liv, och att de kanske kan växa till sig.

tjugoandre juni

2019-06-22 08:49
Från fridachristinas

God morgon! I torsdags slutade jag lite tidigare från jobbet. Åkte hem och tog tag i lägenheten i en sväng. Sedan spenderade jag och min sambo kvällen med musik, prat om allt möjligt, skitgubbe och ett glas vitt. Så himla mysigt med en TV-fri kväll emellanåt.

Igår vaknade jag hyfsat tidigt. Startade min morgon med ett par kapitel HP och frukost i sängen. Strax efter lunch begav vi hos hem till min sambos syster där det väntades blomkransar, massa god mat, trevligt sällskap och spel. Älskar när högtider som midsommar, nyår och liknande firas relativt avslappnat. Det brukar vanligtvis bli bäst då.

bara ett barn

2019-06-21 07:00
Från fridachristinas

Har tidigare berättat att jag är något av en periodare när det kommer till läsning. Ändå känns det lite överdrivet att det tog mig runt tre månader (!) att läsa ut den här boken. Även om jag inte vill att läsning ska bli något tvång, utan fortsätta att vara någonting som jag njuter av, så känns det lite hemskt att det tagit mig sååå lång tid. Ska försöka att få in en bättre läsrutin eftersom det är någonting som jag mår väldigt bra utav.

I vilket fall som helst. För någon sommar sedan läste jag Malin Persson Giolitos första bok Störst av allt och blev ganska fascinerad eftersom den skiljde sig från andra kriminalromaner jag läst. Bara ett barn är också annorlunda jämfört med de kriminalromaner som jag vanligtvis läser. Precis som Störst av allt är Bara ett barn mycket välskriven. Dock var den relativt tung eftersom den handlar om en tragisk historia rörande ett barn.

Överlag tyckte jag att det var en bra bok, om än något långsam, men när jag läst klart de sista sidorna så var det någonting som skavde. Det tog en liten stund för mig att sätta fingret på varför, men efter en tag insåg jag att det var slutet som skavde. Det hör nästan till att det tar ett litet tag att komma in i en bok, men efter ett tag så flyter det bara på, speciellt när det kommer till deckare och kriminalromaner. I det här fallet så kändes det som att 90 procent av boken hörde till den där första inledande fasen, och sedan var allt bara klart. Under nästan hela boken handlar det om tre personer (en advokat, en polis och en socialsekreterare) som kämpar med att komma till botten med vad som hänt barnet Alex utan att komma någonstans. De har kört fast i utredningen och vet inte hur de ska ta sig vidare. Sedan när det bara var ett par sidor kvar faller alla bitar på plats.

Alltid tråkigt med ett forcerat slut, men annars är det en bra och välskriven bok. Hade jag varit inne i en läsperiod hade jag troligtvis tyckt att den var mycket bättre än vad jag tyckte idag.

tjugonde juni

2019-06-20 07:00
Från fridachristinas

God morgon! De senaste dagarna har främst kretsat kring bostadssnack, vilket grundat sig i att jag och min sambo gick på vår andra visning ihop i tisdags. Älskar verkligen att gå på visning, och det lilla parhuset som vi kikade på var supermysigt och hade väldigt mycket potential, men vi får se vad som händer.

Igår passade jag på att ta en promenad under min lunch och besökte en secondhand butik som jag varit nyfiken på i flera år, efter att ha åkt buss förbi huuuur många gånger som helst, men som jag aldrig tagit mig till för ett besök tidigare. Att den här lilla butiken har ordet prylbod i sitt namn är verkligen passande då det var saker högt och lågt. Så otroligt mysigt. Ska dra med mig min sambo dit en dag och grotta runt i godan ro istället för en snabbkik på lunchen.

artonde juni

2019-06-18 07:00
Från fridachristinas

God morgon! Nu bjuds ni på en överexponerad posig bild från gårdagen. Sov ofantligt dåligt igår natt att jag var riktigt trött större delen av dagen. Blev med andra ord en riktigt lugn måndagseftermiddag. Förutom att posa i ljuset från mitt sovrumsfönster läste jag (ÄnTlIgEn) ut en bok efter bara sisådär tre månader. Sedan kröp jag och sambon upp i soffan med varsin kopp té och en film.

sjuttonde juni

2019-06-17 07:00
Från fridachristinas

God morgon! Har haft en riktigt mysig helg, även om den inte bjöd på några större och häpnadsväckande äventyr. I lördags spenderade jag förmiddagen med kaffekoppen i soffan där jag knåpade på ett par inlägg som kanske får se bloggens ljus en dag. Gav även lite kärlek till mina plantbäbisar innan min sambo och jag tog en sväng på stan. Vi besökte ett par second hand butiker, i vilka jag hittade en supersöt flaska på Ericshjälpen och två mindre lerkrukor på Röda korset för totalt femton kronor(!). Har en tanke om att börja köpa mer på second hand och återanvända saker jag redan har istället för att köpa allt nytt. Min klimatångest bara växer ju mer tiden går, och någonstans måste jag ju börja.

Igår spenderades större delen utav dagen med att rensa och plocka i ordning i lägenheten. Vi (läs: min sambo) gjorde ett storröj i ett av våra rum, och jag planterade tre sticklingar i bland annat de nya lerkrukorna jag införskaffade i lördags. Börjar bli så himla lycklig utav att se mina fönster som blivit väldigt gröna på under den senaste tiden.