RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-09-06 22:51:51

elinmary blogg

elinmary blogg på Nouw

Det är inte fel på oss som mår dåligt, jag lovar

2020-09-06 19:12
Från elinmary


(Detta är en krönika jag började skriva på i mars men som jag tvekat på att dela med mig av. Men psykisk ohälsa är ett sånt viktigt ämne att prata om så därför delar jag nu med mig. Kanske kanske kan jag få någon att känna sig lite mindre ensam.)




Det är inte fel på oss som mår dåligt, jag lovar

För några dagar sedan fick jag höra från en nära person till mig att en kille i dennes släkt tagit sitt liv. Det börjar bli vardagsprat. Något som händer stup i kvarten. Över 1000 personer tar varje år sitt liv i Sverige, vilket är fyra gånger fler dödsfall än i trafiken. När ska vi få ett stopp på det?

Jag vet själv känslorna av att inte känna sig hemma här. Därför gör det lite extra ont att höra varje gång om personer som inte mår bra. För mig började den psykiska ohälsa som väldigt liten, jag trodde det var fel på mig, jag kände mig annorlunda med tankarna som fanns i mitt huvud. Det var ingen som pratade om psykisk ohälsa eller att man kan må dåligt. Jag var helt säker att jag skulle bli inspärrad på psyket som 12-åring, för jag visste ingenting. Jag visste inte att det jag kände var helt naturligt och något som många går igenom. Och vet du? Det gör mig jättearg att jag och många andra har fått känna att det är fel på oss, för att samhället har gjort psykisk ohälsa till en tabu.

Eftersom psykisk ohälsa är tabubelagt väljer många att hålla inne med sina känslor. Och alla vet ju att en bägare har sin gräns. Någon gång kommer sista droppen och då vill man inte längre. Därför är det jätteviktigt att prata om psykisk ohälsa, för då kommer vi förebygga tabun som cirkulerar.

Ännu en viktig sak som ligger på politikerna är vården och psykiatrin. Den måste bli bättre och mer effektiv. Det behövs mer pengar och fler resurser. För vården och psykiatrin är platsen man får hjälp på och för mig är det då självklart att den ska fungera så bra som möjligt. Det är människor vi pratar om, det är liv, om inte det är viktigt att satsa fullt ut på vet jag inte vad jag ska säga.

Skolan är jag övertygad också kan jobba emot tabun, införskaffa dagar där man diskuterar om psykisk ohälsa. Får vi gå på föreläsningar om studieteknik tycker jag att en föreläsning om psykisk ohälsa också ska finnas. Prata om former av psykisk ohälsa, vart man kan få hjälp och hur man kan hjälpa en kompis. Ta dit föreläsare som pratar om det. Det går att göra mycket och det kommer hjälpa på ett eller annat sätt. Psykisk ohälsa finns överallt och det är medmänniskor till oss alla som drabbas. Visst vill vi göra något åt det?

Livet är kort, det har jag fått smaka på många gånger. Ta vara på människor runt dig, finns där och stötta de som behöver, du behöver inte vara psykolog, det räcker gott och väl att finnas där och umgås. Var öppen om någon signalerar på hjälp, och känns det för jobbigt be om hjälp av någon annan om hur du ska hjälpa personen. Den här meningen svider men den är sann, någon gång är livet slut, vi vet inte när för det kan hända när som helst och med vilken person som helst. Lova mig att ta vara på människor runt dig och ta hand om varandra.

Till killen i släkten till en nära person till mig, jag hoppas du finner ro och har det bra i himlen. Till er andra i himlen önskar jag samma sak, jag önskar att jag och samhället hade kunnat hjälpa er bättre, så att ni hade kunnat vara här med oss. Till dig som läser vill jag säga att det är inte fel på oss som mår dåligt, jag lovar.