RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-08-13 04:33:59

vegovardagse blogg

vegovardagse blogg på Nouw

Vegansk tunfusksallad!

2019-06-18 00:20
Från vegovardagse

Vad vi veganer kallar för tonfusk är egentligen bara något påhitt för vad man använder för att ersätta tonfisk i en rätt, jag hade lika gärna kunnat skriva kikärtssallad men det känns lite roligare såhär!

I sallader där man brukar ha tonfisk i som protein tycker jag att kikärtor passar otroligt bra istället. Kikärtor är en nyttig och mättande proteinkälla som funkar att äta på många olika sätt. Här har jag egentligen bara slängt ihop en vanlig pastasallad med grönsaker jag hade hemma och sedan tillsatt kikärtor som jag mosat lite lätt med en gaffel för att de inte ska kännas lika torra när man tuggar på dem. Till denna sallad tycker jag det passar bäst med en krämig och syrlig dressing. Detta är verkligen en fräsch men mättande sallad som passar perfekt att ha med till picknicken!


Ingredienser till en sallad för en person:

1 portion pasta

babytomater

babygurka

sockerärtor

rödlök

vegansk fetaost från violife

svarta oliver


Dressing:

1 msk äggfri majonäs

1 msk cooking fraiche från planti

pressad citron

salt och peppar


Koka pastan och blanda sedan ihop alla ingredienser i en skål tillsammans med dressingen, detta recept är inte svårare än så faktiskt!

En vegansk midsommarbuffé

2019-06-16 01:34
Från vegovardagse

Midsommar är nog min favorithögtid på året. Solen skiner (vi alla hoppas nog på det iallfall), alla är glada och det är god mat på tallrikarna. Till midsommarmaten kopplar de flesta köttbullar, prinskorv, lax av olika slag och sill i mängder. Med andra ord så är denna högtid inte så veganvänlig och för en vegan eller en som bara vill äta mer växtbaserat kan detta lätt bli ett hinder. Jag vill inte att någon av ska sitta med en ensam stackars potatis på tallriken så i detta inlägg har jag satt ihop en enligt mig, komplett buffé för midsommarafton. Jag har tagit fram smaker som påminner om det traditionella men samtidigt något nytt.


Nummer ett på min tallrik är helt klart potatisen. Kokt färskpotatis som toppas med persilja och en klick smör... det absolut godaste veganska smöret har märket Naturli och finns hos nästan alla matkedjor.


En tallrik av blandade godsaker. Istället för lax, korv och köttbullar så kan man variera mellan många olika veganska alternativ. Här hade jag korv och ärtbiffar men jag skulle säga att det som passar allra bäst in är prinskorvar från peas of heaven, köttbullar och glutenfria schnitzlar från annamas. Korvarna från Peas pf heaven är de absolut godaste och bästa alternativet till korv enligt mig. Schnitzlarna från anammas påminner egentligen inte om fisk men med lite pressad citron över så passar de helt perfekt in på midsommartallriken ändå.


Till midsommar så hör ju självklart något ''silligt'' till. I detta fall är sillen inte en sill utan gjort på aubergine och detta är ett väldigt gott och spännande tillbehör att bjuda på. Har ni inte testat auberginesill innan så gör det i år! Recept hittar du HÄR.


Sedan får vi inte missa skagenröran. En perfekt röra att servera i avokadohalvor eller varför inte äta den som den är? Recept kommer inom kort.


Denna kalla örtsås är väldigt god till bland annat schnitzeln. Recept hittar du HÄR .


Till all god mat hör det självklart till att ha färglada och fräscha sallader. Denna salladen består endast av tunna skivade morötter, bladspenat och ruccola, toppat med solrosfrön och en dressing av olivolja och citron.


Sedan har vi en sötare variant som består utav vattenmelon, jordgubbar, mynta och vegansk fetaost från violife. En riktigt somrig sallad som passar till många tillfällen!


Jag hoppas du provar något av dessa recept till midsommar!

Vegansk kall örtsås

2019-06-16 00:46
Från vegovardagse

En god örtsås passar lika bra till midsommarbordet och som dressing till en sallad. Denna örtsås är lätt och fräsch och äts bäst kall!

Ingredienser:

1 pkt cooking fraiche från planti

1/2 dl hackade färska örter (kruspersilja, dill och gräslök)

1 msk finhackad salladslök (byt ut till rödlök eller vitlök för starkare smak)

1 msk citronjuice

salt och peppar


Gör såhär:

Hacka allt fint och blanda, låt gärna stå i kylen någon timme innan servering för att få fram alla smaker.

Vegansk senaps- och skärgårssill på aubergine

2019-06-16 00:29
Från vegovardagse

För den som saknar sillen på tallriken eller bara vill testa en ny variant av tillbehör så borde du testa detta. Auberginen påminner om sillen lite med konsistensen och med dessa två olika smaksättningar så blir detta riktigt goda tillbehör till potatisen. Båda sorterna görs på samma sätt.


Senapssill

Ingredienser för 4 personer:

1/2 aubergine

1 dl rapsolja

1 msn cooking fraiche från planti

2 msk äppelciervinäger

2 msk grovkornig senap

1/2 finrivet äpple

salt


Skärgårdssill

Ingredienser för 4 personer

1/2 aubergin

3 msk vegansk majonäs

1 dl cooking fraiche från planti

2 msk röd tångrom

1/2 hackad rödlök

1 msk citronsaft + lite zest

1/2 vitlöksklyfta

färsk hackad dill och gräslök

salt och peppar


Gör såhär:

Skär auberginen i ca 0,5 cm tunna skivor, strö sedan salt över och låt stå tio minuter.

Koka sedan auberginen snabbt (ca två minuter), bara tills den precis mjuknar. Låt sedan att vätska rinna av medan du gör såsen.

Blanda i övriga ingredienser, även auberginen. Ät och njut!


Grekisk vegokväll

2017-04-22 18:22
Från vegovardagse

Nyligen fyllde min pappa år och eftersom han är halvgrek (enligt honom) så finns det ju ingenting som han uppskattar mer i matväg än just grekiskt.
Han är en sån som aldrig firar sig själv utan bara alla andra så för två år sedan överraskade jag honom med en stor grekisk fest som jag ordnat. Jag bjöd in hela släkten och alla hans vänner från både Sverige och Norge, och vi blev ca 40 pers som jag hade samlat ihop för en överraskningsfest. Han blev så glad och rörd över att se alla där vilket gjorde mig så glad, han förtjänar verkligen allt det bästa. Vi dansade till grekiskt liveband som mina systrar hyrt in och åt god mat hela natten. Då var jag tyvärr inte helt vegan än så jag lagade blandad grekisk mat och efterrätt. Men nu till saken, pappa fyller ju år varje år (tro det eller ej) så förra veckan samlade jag bara familjen och gjorde en vegansk grekisk middag. Han blev överlycklig denna gång med och inget gör mig gladare än det så det blev verkligen lyckat!

Underbara frukost

2017-04-18 10:21
Från vegovardagse

Min andra lediga dag på raken och jag bara njuter faktiskt. Har varit långa pass och är högt tempo i butiken vilket jag älskar men trött blir man ändå :) jag följer ju mitt matschema just nu som jag skrivit ihop och testar på mg själv för att se resultaten och denna vecka har det gått jätte bra. Till frukost blir det alltid gröt när jag jobbar men en ledig dag som denna lyckade jag till det med en blåbärs smoothie bowl. I denna frukost får man i sig så mycket nyttigt, massor med vitaminer och bra med proteiner. Och så är det ju bara såå gott. Som att äta efterrätt till frukost.

Något att se fram emot

2017-04-17 22:21
Från vegovardagse

För några dagar sedan bokade vi äntligen en resa till värmen. Om några veckor bär det av till mitt absoluta favoritställe i Spanien, som jag längtar. Har redan ångest över att lämna mina fyrbenta älsklingar hemma men dem är tryggast här.
Det jag älskar med att ha en liten tripp bokad är att det blir en morot för mig, något att se fram emot men som också ökar motivationen. Alltid en peppande känsla att veta att jag kommer springa runt i bikini om ca en månad, blir lite roligare att träna då faktiskt.
Jag funderar på att byta gym, mitt nuvarande ligger lite off plus att jag saknar att ha grymma pass att gå på. Ska se om jag hinner förbi sats imorn och kika om de har något bra erbjudande, för dem är så överdrivet dyra enligt mig. Jag var väldigt nöjd förut med sats förutom öppettiderna. Återstår att se imorn vart jag hamnar.

Tänkte hänga här inne igen

2017-04-17 17:00
Från vegovardagse

Välkomna till er nya och hej igen till er som hängt här inne förut.
Vardagen rullar på alldeles för snabbt, så snabbt att jag knappt hinner göra mina älskade smoothiebowls. Hemmatiden med plugg och matlagning hela dagarna är över och nu hänger jag på mitt älskade Hunkemöller istället. Jag har verkligen hamnat på världen bästa arbetsplats.
Ville bara säga det, hej igen och livet är bra, väldigt bra.

Krämiga cashewostar

2016-12-12 19:14
Från vegovardagse

Självklart ska det finnas en krämig ost på julbordet att ha på pepparkakan, eller helst flera. Här kommer ett grundrecept jag brukar använda mig av för att göra denna cashewost. Dessa två valde jag att smaksätta med gräslök och vitlök men här går det att variera massor, tex pepparrot är perfekt smaksättning och passar underbart till julbordet.

Receptet ger ca 4dl färdig krämost

Du behöver;

  • 5 dl cashewnötter
  • 1/2 citron
  • 1 msk Olja, oliv eller raps

Smaksättning 1

  • Örtsalt
  • 1/2 dl hackad gräslök till topping

Smaksättning 2

  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt
  • Rostad vitlökskrydda till topping


Gör såhär;

Blötlägg cashewnötterna över natten. Mixa nötterna i en matberedare tills allt är finmalt. Häll sedan i olja, citron och smaksättningen och mixa tills nötkrämen börjar klumpar sig. Forma sedan ''ostarna'' så som du vill ha dem, jag använde en hjärtformad liten ugnsform. Strö sedan över toppingen och tryck till lite lätt. Låt gärna stå i kylen några timmar innan servering.

Tomtegröt på veganskt vis

2016-12-11 04:05
Från vegovardagse

Detta recept är egentligen likt det som står på rispaketet men jag vill ändå ha med det så ingen glömmer denna underbara gröt till jul. Den är super enkel att göra och såå himla god.


Receptet är för 4 personer

Du behöver;

  • 1 1/2 dl grötris
  • 3 dl vatten
  • 6dl havremjölk
  • 2 tsk agavesirap
  • 1 klick mjölkfrit margarin
  • Kanel eller vaniljstång


Gör såhär;

Koka upp vatten och ris. Rör sedan om och sänk värmen, Lägg på locket och låt koka på svag värme i ca 10 minuter. Tillsätt mjölk, agavesirap och kanel/vaniljstång och låt koka upp igen. Rör om och sänk värmen och låt sedan gröten puttra på svag värme o ca 40 mnuter, Håll koll mot sluten så det inte bränner fast i botten. Klicka tillsist i en matsked smör och servera med de tillbehör du tycker är godast.