RSS - xml

Kontrollerades senast: 2018-12-10 06:29:00

Vardagens Mysterium - en deckargåta?

Vardagsbetraktelser, eko-tankar och reseskildringar serverade i lagom ironiska portionsförpackningar.

Konserverad barndom: Rockisar

2018-12-09 18:39
Från noreply@blogger.com (Matilda)
Då och då inser jag att jag sparat på märkliga saker men som jag ändå inte riktigt kan göra mig av med. Som de här två suddigummina föreställande två (av fyra?) Från Hemglass "Rockisar". Rockisar (eller rock-isar) var någon form av isglass på pinne. Antagligen har de hängt kvar sedan början av 90-talet. Jag skulle kunna kasta dem utan att sakna suddisarna, men en del av mig tycker att det är kul att ha konserverat en del av min barndom, eller i alla fall kommersiella representationer av tiden jag växte upp i.

Har ni några konserverade barndomsögonblick eller tidsanda?

Är energidrycken 90-talisternas signum?

2018-12-05 19:35
Från noreply@blogger.com (Matilda)
Som detektiv med särskilt fokus på de vardagliga mysterierna har jag tränat upp ett visst sinne för att finna märkligheter i min vardag. Jag är kanske inte alltid duktig på att lösa dem. Men ibland gnistrar det till. Idag till exempel kunde jag gå in i ett tomt rum och veta vem som nyligen befunnit sig i detta mötesrum. Som en Sherlock-wannabe räckte det med att se sopkorgen för att det var våra studenter. Okej då, jag kan inte identifiera vilka personer, men jag tycker att det är nära nog.


De tomma burkarnas tidigare innehåll tycks vara ett signum för 90-talisterna. Okej, nu generaliserar jag något. Energidrycker i sig är inget nytt, men jag tycker att de ökat något otroligt på senare år. Numera säljs de även på campus-caféerna vilket känns relativt nytt. På nästan varje lektion sitter minst en student med en burk "uppiggande" dryck. Även tidiga mornar vilket ibland tycks höra samman med sena nätter eller sömnproblem.

Jag är verkligen inte ute efter att dra i några "alarmistiska" trådar, om att det är farligt eller skadligt (dock minns jag dödsvarningarna för blandning av energidryck och sprit för något decennium sedan och som kanske snarare var någon form av vandringssägen). Jag är mest förbryllad över fenomenet. Kaffet är utbytt men koffeinet kvar. När jag gick på gymnasiet käkade klasskamraterna koffeintabletter för att kunna plugga på natten, så koffein i sig är laddat med föreställningar om energi och effektivitet. När jag diskuterade fenomenet med en kollega för ett tag sedan så reflekterade hon att det kanske kunde handla om någon form av identitetsuttryck att dricka den är dryckessorten. En form av tillhörighet likt cigaretter och klädstil.

Eller så kanske drycken är en konsekvens av andra faktorer. Så som stress, prestationskrav och oregelbunden dygnsrytmn bland exempelvis studenterna. Kanske dags för någon att lansera en moder variant av Skalmans ät-och-sov-klocka. Ett billigare alternativ till att strukturera och orka med vardagen?

Två bonusmysterier när jag ändå är igång:
 1. Jag har följt SVT:s Maträddarna med stort intresse. Programmet tar sig an matsvinn på kul och informativt sätt. Men den stora frågan är hur många gånger det egentligen går att ändra sin dialekt i ett och samma program?
 2. Varför kan inte mitt autogiro-medgivande följa med mitt kundnummer hos tidningen? Nu behöver jag lämna in nytt medgivande för att jag ändrat prenumerationen och fått ett nytt prenumerationsnummer. Omständligt!

Mysteriejakt i Warszawa del 2

2018-12-04 17:53
Från noreply@blogger.com (Matilda)
Idag fortsätter vi vår (läs min) vandring i centrala Warszawa.
Palac Krasinskich. Ursprungligen från 1600-talet men även detta palats förstördes under andra världskriget för att därefter återuppbyggas. Numera vaktas det av färgglada hästar med vingar.Många tycker att arkitekturen är lite "sovjetisk" men delar av bebyggelsen skulle lika gärna kunna vara i London eller någon annan "västerländsk" stad. Tittar ni noga kan ni finna åtminstone tre fönsterputsare som klättrar på fasaden.
Rester av getto-muren från andra världskriget.I bakgrunden Palac Kultury i Nauki (Palace of Culture and Science), sovjetisk byggnad från 1950-talet som dessutom är Polens högsta. I förgrunden eldrivna (?) sparkcyklar som stod lite här och var för uthyrning (tror jag).
För en stund trodde jag att jag hamnat i en filminspelning på 60-talet men det visade sig vara bussar och bilar till turistuthyrning.Jag fick för mig att göra en studiebesök till ett av Polens största (om inte det största) shoppingcentrum. De flesta butikerna var dock internationella och inget spännande. Men det var enormt stort och massor av människor. Och ja, de hade visst "Black Friday"-helg även där.Behållningen var dock att besöka en enorm mataffär och spana in utbudet där. Vad sägs om frysta fiskpinnar på lösvikt?Eller frysta grönsaker och pierogis i lösvikt? De sålde även färdigförpackade frysta produkter men här kan ju en justera mängden på egen hand och kanske till och med skapa en egen specialblandning.


Mysteriejakt i Warszawa del 1

2018-12-02 12:13
Från noreply@blogger.com (Matilda)
Glad första advent! Jag hamnade nyligen lite hastigt och lustigt i Polen. Och är en i Polen för första gången så tar en givetvis tillfället i akt och beger sig ut och letar mysterier. Eftersom jag inte förstår ett ord polska så var det mesta väldigt mystiskt. Jag kan ju säga som så att utan GPS och diverse appar så hade jag nog haft svårt att hitta från flygplatsen till hotellet.

Första mysteriet var ett litet gäng män som sprang i centrum eskorterade av polis, brandkår och ambulans. Ekipaget stoppade upp trafiken. När jag försökte förhöra mig om vad detta bevakade motionslopp kunde vara, visste i alla fall inte de på hotellet vad det handlade om. Nåväl, jag delar upp mina betraktelser i två delar, en med fokus på "gamla stan" och på centrum.
En isbjörn?Stadsmuren.Torget i gamla stan. Eller gamla och gamla... Det är en märklig stad på det vis att det mesta är så mycket nyare än vad det egentligen ser ut att vara. Stan var hårt bombad under andra världskriget och inte mycket stod kvar efter kriget. Som jag förstod det var i princip hela gamla stan uppbyggd efteråt.
Plac Zamkowy.Snubben på pelaren är en bekant. Nämligen kung Sigismund, Gustav Vasas barnbarn och Johan III barn, kung i Polen och även i Sverige under en kortare period tills han blir avsatt och efterträdd av farbror Karl IX.Låt er inte luras av satt slottet ser gammalt ut. Det var helt sönderbombat och byggdes upp på nytt på 1970-talet. Slottet är idag ett museum. Tips är att ifall du besöker museet och inte kan polska så ta en audioguide eller försök pricka in en guidad tur. Jag misslyckades med båda och kunde inte förstå så mycket då de flesta skyltar endast finns på polska. När jag försökte fråga några i personalen som fanns i de olika salarna så kunde de inte engelska.Julbelysningen var uppsatt men inte tänd. Dock hade julmarknaden längs stadsmuren öppnat. Där fick jag tag i en "bubbelvåffla" till lunch.Den här väggdekorationen fick mig att tänka på en dokumentär jag såg ganska nyligen där en äldre kvinna och en yngre man åkte runt och satte upp bilder med berättelser på byggnader (i Frankrike?).
Efter några timmars promenerande i ett kallt och grått Warszawa satt det fint med pierogi - polska dumplings - och varm ingefärsdryck.Gatstenar som visar var muren runt det judiska gettot gick under andra världskriget som stängde in 100 000-tals människor. Gettot delades av och blev mindre och jämnades sedan vid marken. Otroligt svårt att ta in. Jag hann tyvärr inte gå Polin, det historiska museet om judarna i Polen. Nicolaus Copernicus

Mysteriet med den tysta dörrklockan

2018-11-18 10:07
Från noreply@blogger.com (Matilda)

Ringklockan på dörren har slutat plinga när det kommer gäster. Det blir ett stumt klick. Idag skruvade jag loss kåpan, tog bort damm och spände åt skruvarna. Men plinget kom inte tillbaka. Bilden visar hur det ser ut under kåpan. Är det någon teknisk kunnig som kan hjälpa mig felsöka? Jag vill ju gärna höra om jag får besök.

Det går bra nu

2018-11-17 16:31
Från noreply@blogger.com (Matilda)
"Pengar rullar in som det ska, det går bra nu
Hennesy Moët i mitt glas nu, det går bra nu
Rysk kaviar på mitt fat, det går bra nu
Det går bra nu, kompis det går bra nu"
Petter - Det går bra nu

Jo vänner, det går bra nu. Det har varit ett tufft år med jobbansökningar, forskningsansökningar och artikelskrivande på kvällstid efter jobb. Det har i perioder känts hopplöst när avslagen avlöst varandra. Jag har funderat ifall jag ens vill vara kvar i akademin om allt som räknas är publikationer (som jag inte har). Hösten har dessutom av andra privata anledningar varit ledsam. Och så plötsligt vänder det. Ett nytt jobb står på vänt och i har jag haft anledning att vara extra glad och mallig när det nyss rullade in både ett pris och forskningsmedel. Så igår blev det champagne i goda vänners lag och mycket skratt.

Jag tänker att det är för de här stunderna av glädje som allt slit och tuffa perioder är värda något. Att det kommer perioder när det går bra. Och att de känns extra bra just för att det inte alltid går bra. Jag vet att det kommer komma nya jobbiga perioder i livet, så just nu njuter jag lite extra.

Jag hoppas att det går bra för er med just nu. Och om det inte gör det, att det snart vänder.

Årets julklapp 2018

2018-11-08 17:15
Från noreply@blogger.com (Matilda)
Årets julklapp 2018: ljus- och reflexset.Eftersom HUI presenterar årets julklapp först den 20:e november tänkte jag vara steget före. Årets julklapp 2018 borde nämligen vara cykellysen (fram och bak), reflexväst och reflexer till drygt 75 % av Sveriges befolkning.

Detta baserar jag på det stora antal nästintill osynliga människor som jag möter - och ibland nästan kör på - varje dag till och från jobb när de rör sig på gång- och cykelbanor. Antingen tror de att de syns eller så gillar de att leva farligt.

Ska jag vara ärlig så är jag dålig på att använda min reflexväst. Men har fungerande cykellampor, reflexer på hjulen samt extra-reflexer till jackan.

Så vill du ge en gåva till någon du tycker om: ge en reflex. Och gärna cykellampor.

Kardemummans flera smaker

2018-11-07 19:33
Från noreply@blogger.com (Matilda)
Jag märker ibland hur begränsad världsuppfattning jag kan få genom att enbart handla i de vanliga matbutikerna. Även om det finns tusentals produkter på hyllorna så är det ändå väldigt standardiserat. Visst, det är inte så realistiskt att det ska finnas femtio olika sorters äpplen och potatisar att välja på, men ändå. Det är kanske därför jag dras till "nyheter" och spännande produkter, i alla fall om jag kan tänkas hitta ett sätt att tillaga det på.

Idag på fikat öppnades min värld en millimeter extra. Jag har aldrig reflekterat över kardemumma. Det finns malen kardemumma, kardemummakärnor och kardemummakapslar i butiken. Det var där min världsbild slutade. Men idag har jag fått lära mig att det finns flera olika sorters kardemumma! Utöver den "typiska" i vanliga matbutiken så finns det exempelvis svart kardemumma, grön kardemumma och vit kardemumma. Och de är helt olika!
Vit, svart och grön kardemumma.På den något otydliga bilden kan ni se - men inte smaka - skillnaderna. Den svarta var extremt rökig i smaken. Den vita hade också en smak som inte direkt kopplar till kardemummabullar, kanske lite myntalik men med mycket doft av kryddblandning eller te (med reservation att jag förväxlar smak- och doftminnena av de här burkarna). Den gröna var den mildaste och hade en sötaktig smak, det var också den som påminde mest om "vanliga" mumma.

Därefter hamnade diskussionen om skillnader mellan olika svartpeppar. Något jag plötsligt fick ett behov av att utforska närmre...

Saker jag var ganska gammal när jag insåg - del 2

2018-10-29 18:52
Från noreply@blogger.com (Matilda)
Jag har städat kök ganska många gånger i mitt liv. Kanske inte på saneringsnivå men ändå för att hålla det lagom hygieniskt. I många år har jag dock varit väldigt irriterad över en specifik sak, nämligen svårigheten att få rent spisen runt vreden till spisplattorna.

Men det är väl tur att man nog aldrig blir för gammal för att lära sig nya saker. För nu kommer jag kunna att städa spisen ännu mer effektivt i framtiden, även runt de där snurrorna. Jo, för jag läste någonstans att det tydligen går att dra ut de där handtagen för extra bra rengöring.
Det är nästan i samma paritet som när jag insåg att spisar inte var så tunga att rulla (sic) ut och att det faktiskt samlas en del skräp där bak...

Badpapper och toalettpapper

2018-10-16 18:51
Från noreply@blogger.com (Matilda)
Ibland vet jag inte ifall det är mig det beror på eller på att min omgivning är märklig. Men det finns ju vardagsmysterium på de mest oväntade platserna. Idag dök det upp ett i mataffären. Det är visserligen inte så konstigt, de flesta av mina mysterium tycks röra mat och grubblerierna har uppstått i mataffären. Men idag var det inte maten som fick mig att plocka fram förstoringsglaset och pipan. Det var toalettpapper.

Toalettpapper måste ju vara bland det mest vardagliga vi har. Så länge det finns en rulle i badrummet så ägnar vi inte så stor tankemöda över just toapappret. I affären behöver vi kanske fundera lite extra extra för att se hur mycket pappersvikt och pappersmeter vi får för priset.

Åtminstone en gång tidigare har toalettpapper varit ett ämne för denna mysterieblogg. Det var när ett företag tyckte att det var en god idé att uppmuntra barn att använda pappret som mumieklädsel. 2007 - alltså för elva år sedan - förfasades jag av detta slöseri. Idag förbryllades jag av något lite annorlunda. Så här såg det ut på hyllan:
Produkten är alltså tilltänkt till bad och toalett. Bad? Jag var tvungen att titta mig runt på de andra konkurrerande varorna  men de verkade mest inne på att deras produkt skulle användas till toalett baserat på deras namngivning. Kanske spinner min associationsförmåga iväg alldeles för mycket här - men på vilket sätt är det tänkt att toalettpapper ska vara användbart för bad? Ska man torka sig med papper över hela kroppen efter ett bad istället för att använda en handduk? Eller beror namnet på att man inte vill exkludera användning i "badrum" i relation till "toalett"-rummet? Har någon någonsin tvekat ifall de kan använda sitt nyinköpta toalettpapper i sitt badrum?

Jag kanske raljerar. Men det är synnerligen mystiskt. Har någon av er som en alternativ teori? Någon som jobbar på ICAs produktnamngivningsavdelning?

Du får icke... trycka?

2018-10-14 19:23
Från noreply@blogger.com (Matilda)
Jag och min moder gick på museum i helgen och det som kanske engagerade mest var en skylt som vi inte förstod. Skylten var - tror vi - inte en del av utställningen. Den var placerad i trapphuset mellan hissen och en dörr. Dörren var det nog inte tänkt att en skulle använda. Men var det detta som skylten ville informera om? Min tolkning är att jag inte får peta på något - vilket är logiskt på ett museum - eller att jag inte får trycka på en knapp. Det senare verkar dock inte vara fallet eftersom det inte fanns en knapp att trycka på. Eller jo, hissknappen, fast den var ju till vänster om skylten och fingret på bilden pekar till höger.

Något förvirrat alltså. Det kan förstås vara så att skylten i sig var helt felplacerad. Men en slutsats av detta mysterium är:

a) att skyltar är enbart förståeliga utifrån en kulturell förförståelse av skyltarnas innebörd. Vissa bilder må vara tolkningsbara i större delar av världen och bland en bred grupp människor, medan andra förutsätter mer kunskap. I det här fallet exempelvis hur det fungerar på ett museum eller vad ett svart streck kan tänkas föreställa. (Ni kanske minns förvirringen med den mystiska cirkeln på återsamlingsskyltarna? Ett mysterium som för övrigt inte är löst.)

b) att skyltar enbart är förståeliga i en viss kontext. Vissa skyltar fungerar längs vägar, andra i museisammanhang och vissa bara där det finns knappar som det skulle kunna gå att trycka på.

Bortglömd äganderätt?

2018-10-02 20:49
Från noreply@blogger.com (Matilda)
Dagens fråga: Efter hur lång tid och hur många påminnelser kan man betrakta något kvarglömt som sitt eget?

Okej, ni ska få ett konkret exempel. För några år sedan tog några bekanta vänligt med sig lite glöggkoppar till en tillställning hos mig. Av någon anledning tog de inte med dem hem igen, utan skulle hämta dem vid ett senare tillfälle. Detta skedde aldrig och idag har vi inte längre någon kontakt. Kontakten dog liksom ut, kanske dels för att jag gick ur ett socialt medier. Och jag vet att jag påminde om de där kopparna vid några tillfällen och att de till och med glömt bort kopparna vid en av påminnelserna.
Det har nu troligen gått fyra år och kopparna har stått på en hylla och samlat damm i en ugnsform som de fraktade hit muggarna i. En analys av dammet kan säkert ge ett mer specifikt datum än min uppskattning. Det har i alla fall passerat några jular och det har inte inkommit någon efterlysning av glöggmuggarna eller ugnsformen. Kan jag helt enkelt använda dem som om de vore mina nu? Hur långt sträcker sig mitt ansvar för det här porslinet?

Vikingar, regentgravar och källor i Roskilde

2018-09-30 18:27
Från noreply@blogger.com (Matilda)
Efter att jag bockat av Finland och Norge i somras så kändes det lämpligt med även en liten hösttur till Danmark. Denna gång gick färden med tåg till Roskilde, vilket tog dryga halvtimmen från Köpenhamn. Orten är kanske mest känd för en stor musikfestival men det där med campa i tält, bajamajor och hög musik är inte riktigt min grej. Så nu blev det fika, promenader och domkyrkebesök.

Gammeldags butiker som på sitt sätt är museum.Lyckans galoscher, konstverk på gågatan. Det gick bra att stoppa ner sina egna skor i galoscherna.
St Ibs kyrka. St Ibs källa. En av flera källor i staden där vattnet porlade.Vid fjorden låg ett vikingaskeppsmuseum. Vi var inte inne i museet men passade på att spana lite på replikorna av båtarna i hamnen.Ett mysigt område där flera små hus hade halmtak.
Domkyrkan från Byparken.
Ett av domkyrkans kapell har ett stjärntak som påminner om taket i kapellet på Hampton Court Palace utanför London. På sina ställen fanns även ros-dekorationer som påminner om Tudor-rosen (röd och vit).Drottning Margarethes (Margareta) grav, grundare av Kalmarunionen mellan Danmark, Norge och Sverige. Hon var verkligen en driftig kvinna som lyckades säkerställa väldigt mycket makt. Hon var dotter till den danska kungen Valdemar Atterdag, gift med den norska kungen (som även blev regent i Sverige). Både maken och sonen hann dö i förtid, men Margareta lyckades behålla makten, genom att finta bort sin systerson från regentlängden. Hon adopterade systerdotterns son Bogislav, döpte om honom till Erik (Erik av Pommern) och fick koll på tre länder.
I valvet nederst till vänster skymtar grinden på fotot ovan och i det till höger skymtas det skal som döljer den grav som den nuvarande danska drottningen Maragethe II en dag ska begravas i. Graven kommer vara i glas och upplyft av tre elefanter, därmed kommer den skilja sig mycket från många av de andra regentkistorna. Gravarna i den här kyrkan känns snäppet mer påkostade än de i Uppsala domkyrka.

Torsdagstradition med sylt

2018-09-27 20:02
Från noreply@blogger.com (Matilda)
Jordgubbssylt, hallonsylt och pannkakssylt.Det var länge sedan nu, men idag blev det återupplivande av en torsdagstradition. Tillsammans med en vän blev det pannkakslunch. Eller ja, det är ju i ärlighetens namn ärtsoppa med pannkakor, men han har kommit på den briljanta idén att man kan be om mindre ärtsoppa och mer pannkakor. För även om ärtsoppa duger, så pannkakorna det godaste i kombinationen.

Lunchrestaurangen erbjuder tre syltalternativ som tillbehör: jordgubbssylt, hallonsylt och pannkakssylt. Det sistnämnda är lite av en nyhet för mig. Först ser det ut som en slags jordgubbssylt, fast när jordgubbssylten står bredvid så är färgen helt fel. Tack vare internet så kan jag gissa mig till att innehållet troligen är äpple, jordgubb och blåbär. (På nätet finns även underhållande trådar om hur man kan få tag i denna sylt.) Varför just den sylten skulle vara den ultimata pannkakssylten ställer jag mig tveksam till. Här tänker jag att blåbärssylt tillhör toppskiktet av pannkakstoppingsalternativ.

Men, eftersom mina smakpreferenser inte är generaliserbara på en hel befolkning tycker jagatt vi kör en statistisk undersökning. Vad har ni helst till era pannkakor? Sylt, citron, glass eller kanske fiskrom? Och vilken är egentligen den godaste pannkakssylten?

"Världens godaste"

2018-09-23 19:26
Från noreply@blogger.com (Matilda)
Världens godaste blåbärspaj?I helgen var vi ute och åt på restaurang vilket var både trevligt och gott. På menyn fanns något som påstods vara "världens godaste blåbärspaj". Med den kaxigheten är ribban satt väldigt högt. Givetvis testade vi denna paj och hade höga förväntningar. Lite senare beställde även sällskapet vid bordet bredvid pajen just av samma anledning: här utlovas det något riktigt spännande. Kanske har kökschefen rest världen runt för att smaka sig fram till bästa blåbärspajsreceptet.

Höll pajen trycket då? Visst var den god. Det var mycket blåbär i den och inte alltför söt. Men kanske inte den godaste pajen någonsin. När en googlar efter "världens godaste blåbärspaj" så kommer det upp ett otal olika recept bland de 1500 träffarna. "Bästa blåbärspajen" genererar ca 2300 sökträffar med flera olika slags utseende. En motsvarande sökning på engelska genererar ytterligare recept och utföranden ("world's best blueberry pie" ger 12 300 träffar). Att det skulle finnas en bästa är alltså ganska tveksamt eftersom det dessutom skulle förutsätta att alla människor har samma smakpreferenser.

Det jag bär med mig från måltiden är kanske hur olika verksamheter på enkla sätt kan påverka våra konsumtionsval. Förutsatt att du gillar blåbär, vågar du ta risken att missa vad som kan vara den godaste blåbärspajen någonsin? Troligen inte. På så sätt torde köket kunna förutse att de flesta gäster som besöker restaurangen för första gången med aktuell meny kommer att välja blåbärspaj till efterrätt. Visst, det finns några andra alternativ att välja på, men jag misstänker starkt att pajerna kan förberedas på ett effektivt vis i god tid innan kvällsservicen drar igång och underlätta andra rätter som kräver mer tid under servicen. Dessutom kan vinsten på pajförsäljningen beräknas i förväg. Kanske kan till och med antalet beställningar av efterrätter öka genom det kaxiga påståendet.

Givetvis är det resonemanget till största del byggt på spekulation. Men - som detektiv med näsa för mysterium - tror jag mig vara något på spåren...

Hur går låten?

2018-09-18 20:02
Från noreply@blogger.com (Matilda)
Jag har i några dagar haft en låtrad på huvudet som jag vill minnas att vi sjöng i lågstadiet. Troligen i samband med FN-dagen (en av alla särskilda dagar som vi drogs in i kyrkan för sång). Men när jag skulle ta reda på vilken låt det är så får jag inte fram en matchning. Så kanske minns jag textraden fel?

Någon av er som kan hjälpa mitt minne på traven?

Låten som den går i mitt huvud:

"Nu är det vår tur att ta hand om vår planet
och i solidaritet
ska vi bygga en bättre värld än er"

Hoppets ljus

2018-09-09 06:13
Från noreply@blogger.com (Matilda)

Morgonstämning.

Norska mysterium och Bodø

2018-09-03 17:04
Från noreply@blogger.com (Matilda)
Eftersom sommaren är i princip slut (inte för att jag klagar) så kanske även årets sommar-semester-blogginläggs-serie ska komma till ett slut. Så här kommer det utlovade inlägget om Bodø.
Bodø hamn.Men först lite norska mysterier:
 1. Baserat på (ett fåtal) empiriska exempel förundrade vi oss över majs i hamburgaren. Är det något typiskt norskt?
 2. Hur många turister kör fel hastighet i Norge varje år? Med jämna mellanrum möter man skyltar med överstruken hastighet men ingen ny skylt med ny hastighet. Det visade sig att de har enhetliga hastigheter på olika sorters vägar.
 3. Varför stänger butikerna jättetidigt? Flera butiker tycktes stänga vid 16-tiden på en vardag.
  Centrum.En rolig lekplats. Den roligaste delen var dock det som syns till vänster på bilden. Tyvärr kunde jag varken fota eller testa själv för det var ständig barn som sprang mellan stolparna för att stämpla rätt stolpe i rätt färg. Det ljöd ständigt "gul är ute", "blå är ute", "rosa vinner". Det gällde visst att hålla sig kvar i spelet så länge som möjligt genom att hinna i tid till den stolpe som lyste upp i egna färgen. Genialiskt sätt att få barn att röra på sig. (Och vuxna). Önskar en sådan lekplats pronto! :)Bodø domkyrka.Massor av fina trähus i centrum.

  Vy över staden från Nyholmen.Nyholmens skans.

  Strand full med maneter och snäckskal.Konstverk utanför sjukhuset.

  Mysteriet med ÅÄÖ i pdf-filer

  2018-08-29 19:27
  Från noreply@blogger.com (Matilda)
  Kära institutet för i-landsproblem,
  Idag undrar jag varför de tre sista vokalerna i alfabetet beter sig märkligt när jag kopierar text från en pdf-fil till exempelvis en ordbehandlare. Varför särar prickarna och ringarna på Å Ä Ö från a:na och o:na?

  Jag bifogar en bild på hur det ser ut:
  Random text kopierad från pdf till Word. Språkkontrollen är inställd på svenska. När jag raderar exempelvis ett Å försvinner först cirkeln, och först med nästföljande tangentryck försvinner a:et.
  Ska det vara så här?
   
  Tack i förhand för hjälpen.
  I-landsmedborgare

  Över fjäll och in i norska fjordar

  2018-08-25 11:54
  Från noreply@blogger.com (Matilda)
  I somras hanns det med en liten roadtrip över till grannlandet Norge. Vi körde bil över polarcirkeln, via kalfjället, ner för vinglande bergsvägar och längs fjorden mot Bodø. Det är verkligen en kontrasternas vägsträcka. Tidigare har jag visserligen bara varit i Oslo och i Trondheim (läs del 1 och del 2), och nu är jag utifrån den topografi och natur jag skådat övertygad om att hela Norge måste vara ett otroligt vackert land.
  Först korsade vi polcirkeln. Det är första gången jag är så lågt norrut måste jag medge.Sedan körde vi  över kalfjällen.Direkt över på den norska sidan börjar vägarna te sig lite speciellt. De vinglar sig ner för branta bergssluttningar och ger en magnifik vy. Det gäller dock att inte tänka för mycket på de märkliga vägräckena. Just nu håller de på att bygga en tunnel genom vägen så troligen kommer den här vägen inte längre att trafikeras inom en snart framtid. För den som vill uppleva bilturen så filmade jag en kort snutt, men lägger inte upp den här.Saltstraumen (Saltströmmen) är världens starkaste tidvattensström. Just när vi passerade var inte strömmen som starkast, men den var ändå stark. Det kanske inte syns så bra på bild men vattnet snurrade som att det var på väg ner i en vask. Det syns bättre i filmen, som inte heller läggs upp här men kan få ses vid möte IRL. Längs klippkanterna stod folk och fiskade (och fick fisk).Bild från bilrutan över fjorden.Innersta fjorden i Rognan.Tillbaka mot Sverige över riksgränsen.På den svenska sidan. Här är det inte alltid isen har smällt på somrarna.
  Närmre tio på kvällen medans regnmolnen drog in över sjön. Vattnet låg spegelblankt och det var så otroligt vackert och stilla. Och enligt utsago var det knappt några mygg heller. Det blev faktiskt ett dopp också. Det var inte varmt, men inte heller kallt.Nu körde vi ju inte bara fram och tillbaka, vi stannade en natt i Bodø, men det får ett eget inlägg.

  Att poppa 40.000 liter popcorn

  2018-08-23 17:42
  Från noreply@blogger.com (Matilda)
  opoppade popcornHela dagen har jag gått och funderat över en artikel jag läste i morse. Den här om att kustbevakningen och Länsstyrelsen ska göra en övning på Östersjön i syfte att träna på att hantera oljeutsläpp. 32 länder deltar i övningen. Istället för att hälla ut olja i träningssyfte så väljer man att hälla ut popcorn istället. Popcorn flyter, är lätt att plocka upp och kan ätas upp av andra arter. Så långt inget konstigt eftersom det vore dumt att hälla ut riktig olja. 40.000 liter popcorn är troligen mycket bättre för miljön än 40.000 liter olja.

  Men det som artikeln inte ger svar på är ju vem som ska poppa de 40.000 liter popcornen som ska hällas ut i Östersjön. Är det anställda på länsstyrelsen som står vid spisen i en vecka och poppar? Det borde ju motsvara några tusen liter opoppade popcorn dessutom. Eller köper man in massor av färdigpoppad popcorn i påsar som man sedan öppnar en och en? Och betyder det att det kommer bli popcorn-brist i Sverige nu?

  Jag får helt enkelt inte ur den här nyheten ur mitt huvud.

  Sångtextanalys del XXI: Gloria

  2018-08-22 16:48
  Från noreply@blogger.com (Matilda)
  På Spotify lyssnar jag på det mest udda och därför finner jag ett visst nöje i att se vad de vill rekommendera till mig i "discover weekly". Ofta är det precis utanför det jag vill frivilligt lyssna på, men ändå musik som har hög igenkänningsfaktor. Nyligen spelades Carolas Gloria upp och jag råkade fästa lite uppmärksamhet kring orden. Tydligen är detta en av de här importerade låtarna som fått svensk text så sent som 1983. Hela det här fenomenet med att ta en internationell låt och ge den svensk text (inte nödvändigtvis som en rak översättning) finner jag väldigt mystiskt. Är det något som görs fortfarande?

  Jag hade faktiskt ingen aning om vem denna Gloria var och ska jag vara ärlig är jag även efteråt lite konfunderad. Så låt oss titta på första versen.

  "Gloria, du bränner dina broar
  Och du springer i cirklar
  Men inte för det roar
  Du måste sakta ner nu
  Du står för nära kanten
  Och när du ser att det går utför
  Ska du akta dig för branten"
   

  Min första spontana tanke var att det här är en varningssång för utbrändhet. Eller en varning till någon som inte anses ha koll på sitt liv och inte tar chanser hon erbjuds.

  "Men du kan inte minnas
  Var det nånting som han sa?
  Alla röster som du hör
  Ropar Gloria"


  Den del som jag klassar som väcker fler frågor. Vad är det som Gloria inte kan komma ihåg? Och vem är "han"? Eftersom det är en Carola-sång så skulle "han" kunna vara Gud. Åtminstone om jag låter mina fördomar få styra tolkningen. Det ska noteras att varje refräng börjar olika. "Men bytas ut mot "Ändå" och "Därför". Vers två verkar handla om telefonproblem:

  "Gloria, har du riktigt lyssnat
  Du måste väl ha somnat
  För signalerna har tystnat
  Du behöver inte svara
  Låt dom sitta där och vänta -ah ah ah
  Och ropa Gloria
  Gloria, ditt nummer har du lämnat
  Nu ekar det i tystnaden"


  Har hon slutat svara i telefon? Har hon sagt upp sitt abonnemang? Flyttat? Fast om signalerna har tystnat, vem fortsätter ringa? Här antyds att det inte behövs svara, att det inte är så viktiga personer.

  "Gloria, du ville nånting mera
  Men nu vet du att förväntan
  Är alltför lätt att injicera
  Det som kändes rätt för stunden
  Det som var din egen hemlighet
  Gör att kylan tränger djupare in
  Fast din kropp och själ är glödhet

  Därför kan du inte minnas... "

   Tredje versen är tvetydig. Handlar det om en person som tagit på sig så mycket förväntningar att det till sist blev för svårt att infria dem alla? Eller ska vi förstå "injicera" bokstavligt och koppla det till droger? Återigen återvänder jag till min ursprungliga teori om utmattningssymtom kopplat till "duktig flicka"-syndromet (dvs att vilja glädja alla och göra allt på bästa vis". Men vad är då hemligheten? Och finns det någon underliggande betydelse att det är just vers två som upprepas i slutet av låten? Nåja, nu lämnar jag över tolkningsmöjligheterna till er.

  Imponerande slottsmurar, stenfigurer och Magna Carta i Lincoln

  2018-08-20 18:27
  Från noreply@blogger.com (Matilda)
  Lincoln Cathedral. I flera år har jag velat åka till Lincoln. Det är som sagt något med de här engelska medeltida städer med slott och katedral. Nåja, nu stammar förstås Lincoln från romarna men deras spår är mer arkeologiska. Nu tog jag till slut mig dit och hann besöka slottet (som inhyser ett av få exemplar av Magna Carta och som varit fängelse), klättra Steep Hill och fått en spontan och informell guidning av en lokalbo i och utanför katedralen. Utan det senare hade jag exempelvis aldrig hittat alla små figurer eller fått veta att Nelson Mandela finns avbildad på fasaden. När de gamla stenfigurerna vittrat sönder och de inte kan göra en replika så skapar de nya figurer.
  Slottsmuren och porten.Steep Hill. Fast bilden ger inte riktigt rättvisa av brantheten. Ja, den ÄR brant.
  I och runt slottet fanns flertalet - mer eller mindre fantasifulla - legofigurer.Det viktorianska fängelset var indelat i en manlig och en kvinnlig del. Det var endast i bruk under en kortare tid.I de flesta cellerna fanns en iscensättning, legofigur eller interaktiv aktivitet. Personligen upplevde jag det som att det var få museivärdar som interagerade med besökarna. Jag hade lite svårt att hitta runt och förstå allt jag såg. Det fanns visserligen massor av fördjupningsmaterial via skärmar, men jag har sällan tid och lust att läsa allt i textväg. Dock kompenserade kvinnan i Magna Carta-utställningen för allt det och gav massor av spännande information. Dokumentet fick man dock inte fotografera så det får ni bildgoogla.
  Vy över delar av staden från slottsmuren.I katedralen pågick förberedelser inför examinationsceremonierna.Inristat skepp.Titta noga för att se the Lincoln Imp.Jag hade kunnat stanna i evigheter och bara titta på alla fantastiska utsmyckningar.
  Nere i centrum av staden.Ett vägg-ansikte.

  Dagens experiment: finska och skånska pepparkakor

  2018-08-16 18:23
  Från noreply@blogger.com (Matilda)
  Skånska pepparkakor och finska torparkakorExperiment: Att undersöka likheter och skillnader mellan finska torparkakor och skånska pepparkakor.

  Bakgrund: När undersökaren var i Finland sommaren 2018 upptäcktes i en finsk matvarubutik en produkt misstänksamt lik skånska pepparkakor. För att undersöka ifall det kunde finnas en korrelation mellan produkterna inhandlades såldes ett paket torparbröd (torpparinleipä) i Finland och ett paket Skåne-pepparkakor i en matvarubutik i Sverige. Ingen sponsring eller uppdragsgivning ligger bakom undersökningen.

  Hypotes: Att det finns en viss skillnad smakmässigt, men att de annars är väldigt snarlika.
  Sensorisk analys av pepparkakorna.

  Metod: Till experimentet applicerades en mixed-method med tre sorters sensoriska metoder. De jämfördes produkterna gällande smak och andra egenskaper (skillnadstest), dess smak bedömdes och beskrevs (beskrivande test) och det utfördes ett hedoniskt smaktest för att avgöra vilken som var apptitligast (affektivt test eller konsumenttest). Konsumentpanelen bestod av en testad utan tidigare erfarenhet eller utbildning i sensorik.

  Händelseförlopp: Första steg var att införskaffa den kontrasterande produkten, de skånska pepparkakorna. Denna fas visade sig vara den svåraste. Fem livsmedelsbutiker uppsöktes innan ett paket innehållande nio kakor kunde införskaffas för att jämföras med torparbröden (ett paket på  8 rundlar).

  I en kontrollerad miljö (ett hemmakök) undersöktes kakorna utifrån doft, form, smak, textur, paketet, ingredienser och näring. Detta innebar att testaren luktade och smakade på kakorna. Första smaktestet skedde naturellt med vatten som neutraliserande dryck. Därefter provades kakorna med smör för att se vilka smakkombinationer som uppstod. Slutligen gjordes en jämförelse av paketen och ingredienserna.

  Slutsatsen är således att produkterna påminner om varandra men har olika smakintensitet och ätupplevelse. De finska är kryddigare och trevligare eftersmak.

  Resultat: De finska kakorna var något större till storleken, de hade en starkare nejlikedoft. Utan smör upplevdes de som kryddiga, medan smöret hjälpte till att ta fram sötman. Texturen var något hårdare med kardemummabitar i kakan. De skånska å sin sida hade en mildare doft, var mindre, slätare men jämnrunda och jämnplatta. Utan smör var de sötare men hade en bismak som dröjde sig kvar. Smöret lugnade smaken något men skapade ändå en svag förnimmelse av pepparkaksdeg.
  medan de skånska var mindre men jämnrunda och jämnhöga. De finska bröden hade en starkare nejlikedoft, medan de skånska hade en mildare doft. Preferenstestet visade en fördel för kakorna importerade från grannlandet.

  Gällande paketet är de finska inpackade i en plastpåse som illustrerar en familj på bilresa, något som står i kontrast till torpare som kakornas namn för tankarna till. Tillverkaren anspelar på historia och tradition, de kan dateras tillbaka till 1946 och är en finsk produkt. Det sydländska paketet innebär ett gult papperstråg omslutet i plast. Tråget har en retro-design som för tankarna till tradition. Storken och pilträden anspelar på landskapet Skåne för att förstärka kakornas autenticitet av att vara skånska (och inte från något annat landskap). Det ges beskrivning om hur bakverket kan intas: som smörgås till kaffe eller te, till choklad, saft, läsk, mjölk med mera. Utöver smör går det även bra att ha på ost, marmelad eller honung. De kan ätas till frukost, mellanmål, lunch, kvällsmål (men tydligen inte middag) eller på utflykten. Denna förklarande del saknas på de finska, varpå den svenska konsumenten funderade ifall hon intåg dessa felaktigt genom att smöra dem. I denna del av testet låg de estetiska och informativa fördelarna hos de skånska kakorna.
  Sammanställning av testet.Slutligen jämfördes ingredienser och näringsvärden. Finländarna har i hela 12 ingredienser, däribland kanel, kardemumma och nejlika. De marknadsförs som laktosfria och innehåller ägg. Skåningarna har bara 7 ingredienser, å andra sidan deklarerar de enbart "kryddor" utan att specificera vilka som ger den säregna bismaken. Tekniskt sett är de veganska, men varnar för att de kan innehålla spår av ägg och mjölkproteiner. Båda har samma kaloriantal per 100 gram. De finska innehåller mer fett, och de skånska mer kolhydrater och protein.

  Kommentar: Då de finska kakorna inhandlades en månad före de svenska kan detta ha påverkan på testet. Vidare hade det gula paketet ett klistermärke med "nu ännu godare" något som indikerar att receptet kan ha ändrats nyligen. Därmed går dess autenticitet att ifrågasättas, är det verkligen originalreceptet med rätt smak? Det kan inte heller bortses från att konsumentpanelen endast bestod av en person som inte hade tillräckligt med träning i sensorisk bedömning. Resultaten bör därför användas med försiktighet. Testet tar inte hänsyn till panelens kulturella bakgrund och smakpallett. Slutligen så var den sensoriska anlaysen inte korrekt utförd då de två produkterna jämfördes med sina paket, istället för "anonyma" och kodade smakprover, vilket kan ha påverkat konsumenten. Inte heller användes ett förtryckt frågeformulär med instruktioner eller skalor. Egentligen följer testet inte alls ISO-standard för hur sensorisk analys ska utföras. Därmed kan resultatet förkastas.

  Jag döper dig i Faderns och Moderns och den helige IKEAs namn... till Korken?

  2018-08-13 19:02
  Från noreply@blogger.com (Matilda)
  Det är nog allt ett mysterium hur IKEA döper sina produkter. Eller ja, inte riktigt, det finns faktiskt en IKEA-grammatik som systematiserar vilka produktkategorier som får heta vad. Sköna Hem har sammanställt "språkreglerna". I denna sammanställning kan vi exempelvis få veta att svenska ortsnamn tilldelas soffor, fåtöljer, matbord och stolar. Sängar, garderober och hallmöbler får däremot danska ortsnamn. Barnprodukter kan exempelvis få heta något djur, en insekt eller få ett beskrivande ord. Prylar till köket kan få heta en fisk, en svamp eller något beskrivande ord.

  Korken-produkter.Den här listan tycks stamma från 2015 så det kan ju ha hänt lite i produkt-namngivningsavdelningen (om det nu finns en sådan, men jag tar detta för troligt) regelverk. Ta namnet Korken som finns på några glasprodukter med lock.
  Förvisso har även en flaska med "kork" tilldelats detta namn, men i övrigt skulle jag inte påstå att locken motsvarar en kork i utformning eller material. Så vid första ögonkastet verkar denna produkt inte alls hålla sig till regeln "fisk, svamp eller beskrivande ord".

  En annan kork.Men inte skulle en sådan här namngivningsmiss kunna komma från detta gigantiska varuhus? Nej, det är kanske inte läge att bli styv i korken, det måste såklart finnas en förklaring. Produktbeskrivningen för Korken-produkterna ger en ledtråd: "Serien KORKEN är idealisk när du ska lägga in grönsaker och göra sylt, servera drycker eller hålla dina kakor knapriga. Det lufttäta locket ser till att allt det goda finns kvar i maten." Jag drar slutsatsen att Korken ska ses som ett associativt beskrivande ord, det vill säga att namnet ska ge köparen en idé om att de här locken sitter som en kork, här blir det inget spill eller luftinsläpp. Helt plötsligt var tilltalsnamnet på burken inte så mystiskt längre.

  Vid det här laget borde ju möbelvaruhuset ha använt upp en ganska stor andel av svenska och skandinaviska substantiv, personnamn, växter och geografiska referenser. Jag undrar om de en dag kommer behöva utöka eller ändra namn-reglerna eller ifall det börjar återvinna ord. Eller kommer de sluta producera trädgårdsmöbler den dag det inte finns fler skandinaviska öar kvar att kunna döpa bord och stolar.