RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-07-21 20:41:23

mormorpoesi

Man blir aldrig för gammal!

2014-07-06 09:11

Men är det så? - är man gammal nu? Det har kommit gråa hårstrån i råttfärgen som jag borde göra något åt eller så inte alls. Grått är väl snyggare än råttgråbrun eller vad nu min hårfärg kallas. Förr hette det att jag var cendré men jag vet inte och asch det har egentligen ingen betydelse för innanför hårfästet är jag någonstans mellan 5-70. Ibland 5 när leken tar vid med Malte, ibland 70 när kroppen känns tung och trött och för det mesta nånstans däremellan.

Fyllde alltså 68 i fredags och det var en fantastisk härlig dag med allt som ska vara på en födelsedag.


Kom till Espevik på sen em och blev rejält bortskämd. Flaggan var hissad, ballonger vid dörren och bordet vackert dukat med presentbord därtill. Anton stod vid grillen och fixade som vanligt köttet perfekt till en utsökt middag. Han är händig med sånt Anton tror nog han skulle kunna ta en plats i småkockarna på tv. Som seden är på mina födelsedagar ska det bjudas på jordgubbstårta och den hade Angelica fixat så jag behövde inte göra något bara njuta. Supergod var den lillan. Sånt kallar jag födelsedag. Så gick kvällen i det rödas tecken med jordgubbar och Kroatiskt vin och undrar om det inte slank ner något spanskt och chilenskt också. 

Kvällens höjdpunkt var ändå presentöppning men vacker prinsesspapper inslagna paket från Malte. Han hade själv bestämt att just detta skulle mormor ha och ni skulle inte kunna gissa om ni så höll på en hel dag och gissade.

Jag fick något som jag aldrig fått på någon födelsedag vad jag kan minnas, den kom lite efter min barndom, jo har ni kommit på det, - en Barbiedocka. Så nu har jag en alldeles egen liten docka och jag tror minsann att Malte gärna ville låna den lite.

Jag fick också ett par trisslotter en med vinst en utan. När jag kom hem upptäcker jag att det är nitlotten som kommit med hem och den andra, antagligen slängd i soporna.  Men Angelica är inte Angelica om hon inte efter telefonsamtal från mig vänder ut och in på soporna och hittar vinstlotten. Vad gör man inte för 60 kr.  Underbart!

Dessutom innehöll presentbordet godsaker för kropp och själ att användas för invärtes bruk. Det spar vi på ett tag för jag tror det fortfarande skvalpar runt goda viner i mina blodådror.


Undrar om Affe är trött idag? Kl är 10 han var uppe pratade en stund med mig och nu hör jag honom snarka i bingen igen. Han behöver väl sova antar jag.

Jag tar väl och hänger i soffan ett tag och sappar lite på tv. Ha en bra dag alla!   

Kroatienresan Hvala Hvraska

2014-06-09 16:55

Nu  har jag varit hemma en vecka sen min semestertur med buss till Kroatien och hunnit smälta intrycken. Det är lite speciellt att åka buss, man kommer närmare sina reskamrater än vid en flygresa. Jag tycker ganska bra om den typen av resor, det är bara ett minus, min kropp tycker inte om det. Den svullnar upp från fötterna till huvudet, precis som någon blåste in luft i den.

Det är ganska obehagligt och det går inte över förrän flera dagar efter att jag kommit hem.


Men bortsett från detta var det en trevlig tur med mycket vackra vyer. Kroatiska västkusten är klippig med mycket öar och inte likt något jag rest i förut. Vida skilt från inlandet där landskapet är platt med mer jordbruksmark.

Madeira är klippig men är så rikt grönskande och Italienska rivieran har sluttningarna och det blågröna Medelhavet som rullar in över sandstränderna.


På en bussresa ingår en reseguide och det hade vi förståss. En underlig man som frilansade som guide och som varit på många resor under sina ca 30 år i branchen. Han var frikostig med att berätta om sina tidigare uppdrag och var i mitt tycke väl utlämnande av sin person, fru och son. Jag tror jag vet mer om hans liv än om själva resan men det ska sägas att han var kunnig inom den gamla historien. Som gamla galna kungar och annat  som hände på 1700 talet.

Men han hade jobbat i Kroatien i många år så han kunde språket och det är ju bra om man behöver hjälp.


Men vi klarade oss alldeles utmärkt och sista kvällen i Biograd struntade vi i den gemensamma middagen och smet ut på en krog istället. Det var det bästa vi gjort på hela resan för Mamma Mia vad kul vi hade. Servitrisen talade Norska liksom många andra som flydde till Norge under kriget på 90-talet.

Vi drack ett fantastiskt gott Merlotvin som vunnit bronsmedaljen i Decanter World Wine Awards 2013 i London.

Servitrisen berättade att hon kunde ordna så vi fick köpa direkt av  odlaren som var från Polaca.

Vi tänkte det kan väl inte vara möjligt att han kommer hit med 12 flaskor till oss fyra. Men se rätt som det var kom en pickup med en trevlig man och en hund på flaket. Han hade kört från sitt hem för att leverera 12 flaskor vin till oss . Vilken trevlig man och han fick naturligtvis kramar och puss på kinden för sin vänlighet.

Det är mötet med såna människor som gör att man minns sin kväll på krogen och egentligen hela resan.

Jag lovar de flaskorna kommer att avnjutas vid ett speciellt tillfälle där man kan känna havets bris mot kinden. Kanske blir det på en klippa i Espevik när vågorna sakta rullar in och solen sänker sig i havet.


Resan gav också många andra upplevelser som grottorna i Postojna i Slovenien. En fantastisk stor grotta, hela grottsystemet är 20 km långt, med stalaktiter och stalagmiter. Man fick åka ett litet tåg in i berget ganska långt in och sen gå runt och titta på det mest fantastiska figurer och formationer av sten i vackra färger. På en del platser väl upplysta och på andra lite mörkare. När vi gick i en smal gång slocknade plötsligt ljuset och det blev totalt kolsvart. Det var lite läskigt men efter en halvminut tändes det igen och guiden berättade att hon släkt för att visa oss hur svart det var där inne. Man fick inte forografera därinne mer än i stora salen som också användes till musikkonserter. Det var en fantastisk akustik därinne och vår reseguide som också var en god sångare stämde upp i en vacker sång.


Vi bodde tre nätter på ön Krk och efter lite slingriga vägar kom vi ut på en grön ö. Det fanns inget annat än buskar och låga träd över allt man tittade. Vi åkte flera mil och allt såg likadant ut så man undrade vad ska det bli av detta.

Men så kom vi fram till ett alldeles underbart hotell ner vid havskanten. Det enda jag inte tyckte om där var rummet för jag hade begärt att få balkong eller terass men fick bara en liten glugg till fönster med utsikt in i en vägg. Ja ja man fick hålla sig utomhus men lite surt var det.


Nästa besök var på en annan lite ö och ett kloster med tre munkar, båtresan dit och promenaden i klostreträdgården var väl det som var trivsammast med den trippen.


Mer givande var då Krka Nationalpark med sitt fantastiska vattenflöde. Vi gick och gick på träspångar genom vattensystemet och tittade och jag fotograferade förstås allt intressant. Så skulle man ner för trappor med såna där långa trappsteg som man inte vet om man ska gå med ett eller två steg på. Så stod man nere vid vattenfallet och det fanns möjlighet att bada om man var tuff nog för det iskalla vattnet. Nej det blev trapporna upp igen nästan alla för vid sista fick jag mjölksyra i benen och promenerade bilvägen. Då kände jag mig som en utpumpad skidåkare som just klättrat upp för mördarbacken. PUH!

Men fantastiskt var det och en underbar natur att njuta av. Vattenfallets dånande tystnade aldrig och det måste ha varit speciellt att bo där som man gjorde förr i tiden. Nu var där många busslaster som åkte in i parken. Framförallt verkade det vara ett utflyktsmål för skolelever. De var söta med en grupp orange kepsar, en annan blå och en tredje grön. Väl organiserat men så plötsligt dök det upp två nunnar och greppade tag i ett ensamt barn. Stackarn blev skräckslagen men troligen hade han kommit från sin grupp för det är väl inte så att nunnor kidnappar små barn i nationalparker. :)


En dag var vi i Split och vandrade runt i en gammal borg med smala gränder som fick mig att tänka på Rhodos. Här var mycket folk och överallt finns det turistande Japaner som liksom jag springer runt och fotograferar allt. Jag blev mest imponerade av nerfarten från motorvägen till staden. Vi var högt upp och utsikten var fantasktisk.


Många ölstopp har det varit på gemytliga krogar och vädret har varit helt underbart så bortsett från min svullna kropp var det en härlig resa med trevliga medresenärer. Kaos om sittplatserna i bussen eftersom framflyttning två steg falerade redan efter två dagar. Fnittertanterna var på gott humör mest hela tiden i takt med hur ölen rann ner.


Märkte ingen som var riktigt gnällig utan alla verkade trivas gott i varandras sällskap.  Vissa tyckta man mer om som tanterna Kerstin ggr 2 de var rara och vi satt ofta intill varandra.


Tycker du om att resa med buss kan jag rekommendera Rolfs Buss och resan till Kroatin eller som vi var förra året resan till Italienska rivieran. Den har jag inte berättat om så det kanske jag gör någon gång när jag får skrivlust.


God tur och ha en trevlig sommar! Nu ligger nog min blogg nere under sommaren om inget alldeles

speciellt  inträffar.       


Kram och gör inget som jag inte skulle gjort!

Ny roll i skolan

2014-03-31 06:08
"Diana Hallberg blev färdig lärare 2011 och är behörig att undervisa i bild, engelska, matematik och svenska upp till årskurs sex.

Men medan hon läst två terminer bild har hon bara läst en halv termin matematik. Och efter samtal med sin rektor fick hon istället ansvaret för skolans bildundervisning.

– Jag har fått en annan roll på skolan och den trivs jag mycket mer med och då känner jag att jag kan sprida glädjen för mitt ämne till eleverna, säger hon".


Lyssnade på nyheterna och Fredrik R senaste idé om hur man höjer kunskapsnivån i våra skolor. 1 tim mer matematik i högstadiet. Detta snurrade igång mina hjärnceller nu på morgonkvisten.

Satt i lördags och språkade med Bästemor Svea 96 år,  hon berättade  att hon gick i skolan varannan dag. Det fanns bara en lärare och ena dagen var det årskurs 1-3 som läste och nästa 4-6, på den tiden gick man i skolan 6 år. Svea har klarat sig alldeles utmärkt genom livet och så många med henne.  Men hur har dessa " lågutbildade" människor kunnat bygga upp vårt land? Var inlärningen så mycket mer effektiv då?  


Ett tankeexempel: Berta är mattelärare för Sven som inte tycker det är kul med matematik och har svårt att lösa uppgifterna. När Sven var sex år tyckte han det var mycket roligare att mäta med tumstocken än att lära sig multiplikationstabellen.

Berta har läst erforderliga poäng på högskolan men ångrar att hon inte valt att bli idrottslärare istället.


Bertil är mattelärare för Lisa som älskar matematiklektionerna. Lisa lärde sig multiplikationstabellen när hon var fem år hemma vid mormors köksbord. Lisa räknar den ena matteboken efter den andra och Bertil är en framgångsrik lärare som på ett enkelt sätt klargör för även den svagaste eleven hur man löser en ekvation. 


Min tanke är: hade Sven haft större chanser att nå målen i ämnet om han haft Bertil som lärare? Så är det helt klart och vad jag hänvisar till inledningen i min text som jag hämtade från SVT play.


Jag vet att matematik är ett jätteviktigt grundämne och att med goda kunskaper i detta kan man också få andra ämnen att flyta på lättare, som fysik t.ex Jag håller inte med Fredrik R om att man ska öka men 1 tim i detta ämne vad ska man då ta bort för att hinna med eller ska man öka på antalet timmar i skolan? 

Jag säger som Raskens Ida: Jag är inte kropp te o räkna ut detta och ja tyar inte mer, men jag tror Fredrik R att de där miljonerna du vill lägga på skolan är helt nödvändigt och de ska gå till i första hand en omorganisation i skolan där man tar tillvara varje lärares specifika kunskap på rätt plats och ökar resurserna för de svagare eleverna. Då FR tror jag vi når målen utan en extra mattetimma. 


Jag slår också ett slag för det svenska språket och kunskaperna i historia och geografi. Det är svårt att klara sig om man inte kan läsa. Historia kan man alltid söka på nätet och i böcker men jag reagerar starkt på hur dåliga geografikunskaperna är hos gemene man. Jag lyssnar ofta på frågetävlingar och det är skrämmande att höra att en ung vuxen människa idag inte vet var t.ex Kalmar ligger. Försvann geografilektionerna någonstans på 90 talet eller vart tog de vägen? Idag kan du ställa frågan: Vad heter största staden på Kanarieöarna och det var ju enkelt för där har ju alla varit utom jag. Frågar du samma person vilken älv som rinner ut vid Timrå så vet man inte att det är Indalsälven. 

Ja men säger du det finns ju kartor och GPS det har jag i telefonen. Det är ju jättebra men det klargör inte den snabba  överblicken av Sverige. Jag tänker skryta lite nu. Håll i er! : Jag har varit i samtliga städer i Sverige utom i Kiruna. Jag har varit i Kiruna kommun men inte i själva staden, men jag lovar jag kommer att åka dit också. Mitt mål har varit att lära känna mitt eget land och jag är ganska duktig på det, men såklart åker jag dit på var småorter finns ibland.  Jag behöver dock ingen GPS för att hitta till Mörbylånga eller Ytterhogdal men jag förkastar inte GPS:en, den är perfekt när man ska hitta gator inne i städer och vägen till hotellet eller vad man nu ska besöka. 


Jag måste bara berätta att jag varit i de allra flesta städer i Danmark också. Det landet är mitt favoritland på semestern. Det är lätt att ta sig dit, vackra platser med mycket hav och gästvänligt folk. 

Norge har jag varit mycket i också men där är det så långt upp på svindlande vägar om man ska bege sig ända till Kirkenäs med bil. Har iallafall tänkt besöka Stord som det var tänkt förra sommaren men inte blev av så blir det inte i sommar kan det bli nästa år om man lever och har hälsan. Finland är ganska vit på kartan för mig, har varit i Helsingfors och Lathis och åkt utmed Torneälven men det är dock allt. 

Det är roligt att resa och det är egentligen bara pengar och hälsa som sätter begränsningarna. 

 

Jaha hur hamnade jag här nu då? Så går det när tankarna snurrar på och när fingrarna hoppar över tangentbordet.

  Ha en bra dag ät en apelsin! Tulpanen är en Monsella kommen från den fina Monte Carlotulpanen.

 


Mjölkedags

2014-03-30 09:18

Ja hur gick det nu för Lisbeth och hennes klocka? Det gick inte alls. Jag befinner mig fortfarande i vintertid och så får det förbli om inte någon annan tycker att klockvisarna ska vara på något annat vis. 

Varför ska vi hålla på med detta egentligen? Det blir väl ljust och mörkt ändå utan att man måste styra upp det. 

Hur är det med kossorna som ska mjölkas? Gillar de att, - idag lilla Rosa så är det ny tid så nu måste du mjölkas en timme åt ena eller andra hållet fel. Muuu kossan Mu det blir tokigt. 


Nej nu ska jag sluta fördjupa mig i timmar hit och dit. Det blir Formel 1 på teven nu och jag kan ju inte missa starten, så ni ser jag har koll. Hej svejs ha en bra dag!

Soltimmar

2014-03-29 14:52

Eftersom jag nu måste vänta! Vänta på att köttet ska bli klart och vänta på att den som eldar ska sluta med det så jag kan andas ute igen. 

Klockan ska flyttas igen. Jag vet att när trädgårsmöblerna ska fram ska visarna flyttas framåt på klockan. Men nu är det så att jag redan har flyttat fram möblerna så då kan jag ju inte följa det rådet. För då måste jag ju flytta tillbaks dem igen och ska jag då flytta visarna tillbaka igen och sedan ta fram möblerna och flytta fram tiden? Hur blir det då? Hamnar jag inte på samma tid iallafall då och fortfarande befinner mig i vintertid? Kära nån hur ska detta bli? Jag som har så mycket planer för sommaren. Ska jag då behöva vänta på att klockan ska flytta sig själv? Det händer ju att vissa klockor gör det. Men hur vet jag då att det är rätt jag har ju  inga referenser kvar? 


Ska smygöppna balkongdörren igen och andas lite försiktigt så får vi se hur det blir med de. Sol eller smog.   

En kort dröm

2014-03-29 07:41

Funderar så här på morgonen om jag löst problemet med stölder av kort och bankomatuttag.

Drömde inatt om en man som försökte ta ut pengar i en nykonstruerad bankautomat. Han fick hela tiden elstötar när han försökte knappa in sin kod. Jag talade om för honom att han måste ha ett legitimationsschip för att han inte skulle få några stötar. Han förtsatte ändå envist och efter mycket besvär fick han ut en folder där han kunde läsa att de nya automaterna var konstruerade så att man var tvungen att ha ett chip insatt i kroppen. Detta kan man få samtidigt som man får sitt bankomatkort och det avmagnetiserar då elstötarna så man kan ta ut sina pengar. 


Idag kanske bilen får ta på sig sina sommarskor. Tänk vad härligt det är med kommande sommartid. Jag minns att jag i November tänkte, snart är vi i April och nu är vi där om bara några dagar. Underbart.


Idag letar jag upp mina vårskor men det kommer att bli förgäves, jag har inga. Visko framöver, springskorna får duga så länge, jag springer ju aldrig.

Sy och nytt

2014-03-28 08:30

Det blir långt mellan bloggarna men ibland hinner jag inte skriva. Jag är ju pensionär och har så vansinnigt mycket att göra. 

Som de senastee dagarna. Då har jag sytt 2 st klänningar till Lina och hoppas verkligen att storleken stämmer men det tror jag den gör. Jag ska slå in dem nu och skicka iväg dem så har hon dem nästa vecka. 


Det var fantastiskt roligt att sy igen. Har inte sytt några kläder på många år bortsett från kilten till Linus som han hade på en träff med gänget. Han var riktigt snygg i kilt så jag förstår inte att han inte har den oftare. :) Dessutom hade jag en äkta skottsk tweedkavaj att låna ut så det var verkligen perfekt. 

Jag visade klänningarna för Malte och frågade, -Vad tycker du om de här? Han tittade mycket storögt på mig och sade nästan bedjande, - Jag vill inte ha såna. :)

De är till Lina. -Jaha de är jättefina hon älskar såna. Gullunge! 


Vi hann med en omändring i möbler - flytta andra rum i går också. Malte var som en sol när jag hämtade honom på dagis och berättade att vi skulle flytta soffan. 

-Ja, jag är jättestark, jag kan bära under, det brukar jag göra. 

Blev riktigt nöjd med omändringen känns som en ny lägenhet igen.


Idag har vädergudarna lovat sol och 15 grader här så när tvätten är uthängd blir det en tur till sommarstaden. 

Ha det gott och låt solen färga vårt bleka skinn. 


An angel in the sky

2014-03-07 09:02

Oj då! Läste precis att senaste sättet att smuggla kokain är i skidorna. Kollade de detta i Olympiska spelen? Med tanke på hur många som ramlade så undrar man ju, vad gjorde de när de kröp omkring på backen? Jag menar, det var ju inte bara en som ramla. 


Igår hade vi ett annorlunda samtal jag och Malte. Vi pratade om skillnaden mellan  döden och att vara levande. Det är inte lätt för en fyraåring att greppa detta med att är man död så finns man inte mer. Jag sa till honom att min pappa är död och då undrade han förstås var han var nu. Jag vet inte svarade jag men jag tror han är en ängel i himlen. Han tittade på mig och funderade. -Han kanske är en Zombie? Nej, jag tror han är en ängel svarade jag. 

Då funderade han en stund till och sa- Min pappa lever, men han är sjuk. Jag är också sjuk för jag hostar. 

- Ja min vän, sjuk kan man vara men man lever svarade jag. Jag tror han förstod och att vi redde ut några frågetecken om döden.

Detta fick mig att fundera över, kan man förklara något med en symbolik? Vad är en ängel i himlen? Jag fick inte den frågan men den kan komma så jag får förbereda mig på ett vettigt svar.  Kanske måste jag ställa en motfråga också, -vad är en Zombie?

På söndag  9 mars är det min pappas födelsedag han hade varit 92 om han inte blivit en ängel inte bara i himlen utan här hos mig också.

 

IN english

OOPS! Just read the latest way to smuggle cocaine into the skis. Did they do this in the Olympics ? Considering how many people fell so one wonders after all , what did they do when they crawled around on the hill ? I mean, it was not the only one who falls.


Yesterday we had a different kind of conversation I and Malte . We talked about the difference between death and being alive. It is not easy for a 4 year old to grasp this with 're dead so there is not more. I told him that my father is dead and then he wondered understood where he was now. I do not know , I replied but I think he is an angel in heaven. He looked at me and thought . Maybe he is a Zombie ? No, I think he 's an angel I replied.
Then he thought a moment and said , My father alive, but he is sick. I am also sick of me coughing.
- Yes my friend, ill can be but one lives I replied. I think he understood and we sorted out a few questions about death.


This made me wonder , can you explain something with a symbolism ? What is an angel in heaven? I did not get the question but it can come so I can prepare myself in a sensible answer. Maybe I need to ask you a question also , -What is a Zombie ?
On Sunday, March 9 , it is my dad's birthday , he would have been 92 if he had not become an angel not only in heaven but here with me too.

Skalman was here

2014-02-28 08:53

Jag är nu ganska övertygad om att Malte är en Skalman. Sist han var här ringde matklockan ungefär var timma och igår när jag hämtat han från förskolan ringde sovklockan. Bara så där, pling plong.

Han satte sig i mitt knä och sa han var trött och sov innan han knappt sagt färdigt meningen. Bara attt bära han till sängen då fast klockan var halv fyra och ingen bra tid att somna på. Sen gick han inte att väcka förrän halv sju  men det var för han började hosta så mycket. Satte honom i mitt knä och så kom Linus med hostmedicin, han har en elak och efterhängsen hosta den lille. 

Han fick bli kvar hos oss övernatt och efter två filmer, Flygplan och Madagaskar, och tre sagoböcker så ringde det i sovklockan igen. 

Natten försvann och kl fem packade han på mig och ville se på "banankollen",alltså barnkanalen. Jag föklarade att den börjar inte förrän kl sex , när stora visaren är rakt upp och lilla visaren rakt ner. Okey, han satte sig och stirrade på klockan men efter fem minuter sa jag till honom det tar lång tid, en hel timma, lika bra du lägger dig en stund till. Det gjorde han och sen sov vi till klockan åtta och nu har han full banankoll. 

Matklockan har också ringt för han bad  om frukost nu och det framför teven. Så klart han fick, vadå bortskämd? Nej inte alls, det står i mormorsbibeln att : Huvudsaken är att barnen äter inte var de äter.

Nu ska vi försöka kurera den här elaka bacillen för i helgen ska alla pojkarna vara med oss och då  blir det lek och hockeyspel. 

Fånga dagen!

   Skalman bilden tillhör Rune Andersson skaparen av Bamse

 In english!

I am now quite convinced that Malte is Skalman. The last time he was here called the fooddial gauge approximately every hour and yesterday when I picked him from the nursery rang the sleepingbell . Just like that , pling plong .
He sat in my lap and said he was tired and slept before he barely said complete sentence . Only composite wear him to the bed when the time was half past three and no good time to fall asleep on . Then he went not to wake until half past seven but that was before he started coughing so much. Put him in my lap and then came Linus with cough medicine, he has a wicked and persistent cough the little one.


He got to stay with us overnight and after two movies , Airplane and Madagascar, and three storybooks so it rang in sleepingbell again .


The night disappeared and at five he packed me and wanted to see the " banankollen ", the children channel. I explained that it does not begin until six am , when the big hand is straight up and the little hand straight down . Okay, he sat down and stared at the clock but after five minutes I told him it takes a long time , a full hour , just as well you fold a while longer. He did, and then we slept until eight o'clock and now he has full course track .
The food dial gauge has also called for he asked for breakfast now and there in front of the television. Of course he did , wading spoiled ? No not at all , it says in the Bible that Grandma : The main thing is that the kids eat not where they eat .
Now let's try to cure this nasty bugs for this weekend , all the boys to be with us , and then there will be games and hockey .

Catch the day!

Så in i norden svensk eller ?

2014-02-26 08:39

Det skrivs och pratas mycket om att vi ska äta svenskt kött och inte utländskt. I de flesta fall är det då dansk fläskfile man pratar om. Jag ska inte ge mig in i en köttdebatt utan bara lufta mina tankar lite. Det finns så mycket etiska och moraliska aspekter på detta med att  handla svenskt eller utländskt.


Jag ser mig inte så inbiten svensk så jag inte kan köpa filé från de röda korvarnas land. Hur gör alla som absolut bara kan handla svenskt när man åker utomlands? Har man konserver med absolut svenskt med i bagaget för man kan väl inte äta det som serveras utomlands det är ju inte svenskt. Jag vet inte om djur som först fraktas till Polen för att slaktas och sen tillbaka till Sverige för att paketeras är så mycket bättre. Men de är ju förstås fortfarande svenskt.  


Så klart tycker jag vi ska ha kvar våra lantbruk. Jag tycker om att köpa mjölk som kommer nära ifrån och i det fallet är varor som kommer från Falköpings mejeri bättre än Arlas i min mening. Men bor man som jag så finns bara varor därifrån i de stora affärerna som Coop eller Willys t.ex. 

Jag kan köpa kött från Dalsjöfors om jag handlar på City gross, kanske finns det även på Ica maxi men det vet jag inte för jag handlar aldrig där. 


Jag vet  det finns små fina gårdsslakterier också och det tycker jag är jättebra men  då ska man åka långa vägar för att köpa och det är ju inte heller försvarbart ur miljösynpunkt. 


Om man hoppar från kött till frukt så blir det än mer knepigare. Hur många bananodlingar har  vi i detta landet? Avocado, vindruvor, apelsiner, citroner, kiwi, ..........listan blir jättelång. Men är man en sann svensk så äter man äpplen och päron från Kivik inget annat, så är det.  Bäst var det när jag hade mina goda äpplen i trädgården men jag kunde inte flytta med äppleträdet, det fick liksom inte plats på balkongen. 


Ja ja det var lite om svenskt och hur mycket som styrs av moral, etik eller ekonomi för våra svenska handel vet jag inte,jag vet bara att jag älskar Danmark skulle kunna tillbringa stor tid där. Äta danskt fläsk, smörrebröd och härliga röda korvar. :) 


Mitt vin kommer från Italien, Spanien, Chile eller Frankrike. Mina möbler är tillverkade i något Baltiskt land. Mina kläder eller tyget till dem är tillverkade i Kina eller Portugal.

Jag kör en Ford, gud hjälpe inte en Volvo, så fruktansvärt osvenskt. Förlåt Zlatan!

Mina elektroniska prylar är japanska, amerikanska eller tyska. Tvålen kommer från Polen.

Legot som ligger utspritt över hela golvet, jo Malte är här, det är tillverkat i Danmark.

Gud hjälpe mig men toapapperet, inte ens det är svenskt, nej det kommer från Ungern tillverkat för Ica. Hallå där! Ska vi inte börja med de stora i handeln? Sluta importera varor! Sälj endast svenskt närproducerat i din affär! Men då går väl hela balansen åt helsicke, för att inte tala om bruttonationalprodukten. 

Vi måste tänka på procenten!


Våren - The Spring

2014-02-25 08:03

Det kändes som vår igår när solen spred sitt varma leende

i luften virvlade spår av vindens skämtsamma beteende,

jag ville slänga min jacka för plötsligt blev den för tung

men något fick mig att backa för våren är ännu så ung.


Med våren så kommer längtan så snälla fäll inte ner min persienn

jag vill se det knoppas i sänkan bakom brygghuset hos min vän

Jag vill vandra på stigen där borta till blåbärsrisets grönskande land

med en vän blir stegen så korta om med kärlek vi går hand i hand. It will not be quite right in rhymes when translated but I think you will understand anyway.      

 

Spring 

It felt like spring yesterday when our sun spread its warm smile
in the air whirled trace of wind playful behavior,
I wanted to throw my jacket suddenly became too heavy
but something made me go back to the spring is still so young.

With spring so will desire so please do not fold down my blinds
I want to see the bud in the hollow behind the brewhouse with my friend
I want to hike on the trail over there to blueberry rice verdant country
with a friend becomes the steps so short on the love we go hand in hand.

Klister mellan hobblinjerna! Glue between hobblines!

2014-02-22 11:08

OS, snart är det slut. Oj vad jag har vallat, ja gjort åt litervis med klister. Skickade lite till Norge också och det verkar ha gjort susen. Tänk vad en blandning av Karlsson och Björn kan hjälpa. Jag har suttit med stoppuret och kollat tiden mellan Hobblinjerna, fått ont i knäna av allt skumpande i puckelpisten och halfpipen. Landat snett i hoppbacken och lagt innerskidor i slalombackarna. Jag har fått blåmärke i rumpan efter alla tripplar och kvadrupplar och klippt sönder skiddressen för det blev så svettigt. 

Men det viktigast återstår, putsa pucken och linda klubban. Det kommer jag att göra i kväll och sova med dem under huvudkudden hela natten. 

Synd att Kalla och Hellner fått talle i näsan. Just nu pågår 3 mil damer och hon är så trött "Charlottkalla" som Malte uttalade hennes namn. 

Jag ska blanda till lite dryck och langa här i soffan det är lika bra att vara förberedd. Har stickat ett par "hållatummarnavantar" som jag ska ta på mig när det blir dags för den andre Myrher och sen ska jag ladda bössan för nu jäklar ska det åkas i alternativspåret.

Ja som sagt tur det snart är slut men tills dess sjunger jag "Karlsson, Karlsson världens bäste Karlsson. Kom igen Tre kronor.

Ute faller regnet och väntar på våren! 

 

In english! 

OS , soon it will end. Oh how I've waxed , well done ate gallons of glue. Sent some to Norway too and it seems to have done the trick. Imagine what a blend of Karlsson and Bjorn can help. I have sat with the stopwatch and checked the time between Hobblines , got hurt in the knees of all bumping in the moguls and halfpipe . Landed straight in the ski jump and placed inside ski in the slalom slopes. I 've got bruising in the ass after all triples and kvadrupplar and cut down the ski link for it was so sweaty .
But the most important remains , wipe the puck and wrap the stick. That I will do tonight and sleep with them under my pillow all night.
Too bad cold and Hellner got talle nose. Right now progress 3 mil ladies and she is so tired " Charlottcold " as Malte pronounced her name.
I'll mix some drinks and peddle here on the couch , it 's better to be prepared. Have knitted a pair of " "keep your fingers crossed rackets' " I will take with me when it comes time for the other Myrher and then I'll load the gun for now devils.
Yes , as I said turn it will soon be over but until then I sing "Karlsson, Karlsson world's best Karlsson. Come on Three Crowns .
Out came the rain and waiting for spring!

 

Sotji - Hårda kvarn, and the mill grinds

2014-02-12 10:32

OS är i händelsernas centrum och som vanligt är det mycket ståhej runt Norska skidåkare. Sorg och glädje men jag tycker ändå Petter Northug tar priset.  - ”Om jag får stryk av Emil Jönsson lägger jag av med skidåkning”. Läser jag i en intervju med Petter. Whops! Ska du lägga av nu då?

Bragdmedaljen är klar för året för vem kan matcha vad Emil gjorde?  Vara så fullständigt slut men ändå kunna mobilisera dessa krafter så han orkar hålla tredjeplatsen in i mål.  För mig väger det mer än något annat.

Sen lyfter vi på hatten för Teodors fina silver och hoppas att Hellner inte känner sig alltför mörbultad av överkörningen från ryssen.  

Det händer saker på både is och snö det mesta roligt men blandat med stor dramatik. Det är väl det som är OS.


Nu något annat. Kanske skulle man satsa på att sälja gummistövlar. Engelsmännen verkar behöva den höga varianten. Jag såg ett program i gårkväll om väder i världen. Ett handlade om isberg och hur vackra färger det blir när snö smälter och fryser igen. Det såg ut som stora diamanter och ädelstenar i blått och grönt.

Vackra fenomen i luft och vatten när vatten och kyla möts på rätt sätt.  Isblommor som bildas på natten och smälter så fort solen kommer för de är så sköra. Otroligt vackert var det med moln i fantastiska färger och hur vackert det är när man står uppe på en alptopp och ser ljus och neon genom tunna moln eller dimma. Det finns pärlor att se på tv gäller bara att hitta dem.


Jag fick äntligen tid att läsa boken om den gamla kvarnen i Källunga socken. Den har stått här lite bortglömd i bokhyllan och det blev en trevlig omväxling till alla deckare jag annars läser.

En intressant bok om hur en förening bildas och bevarar den gamla kvarnen mellan Källunga och Skölvene i Herrljunga kommun.  Jag läser om hur kvarnen brann och arbetet med att bygga upp den igen. Om hur murstocken murades upp och en stor bakugn fick form som bygdens kvinnor använder för allehanda brödbakning. Här finns recept på Skräddakakor och Undantagsbröd  mm.


Detta är hämtat ur boken, Hårdakvarn en kulturhistoria, av föreningen Hårdakvarn.

 

-Då en gick där ensam och mol om nätterna, hördes så underliga läten, en tyckte riktigt att verket prata.” Pick och pack, pick och pack”.

En natt då jag låg i unnerkvarna och skrapade ut sekt, knackade det oförmodat upprepade gånger på ett järn, som låg rakt under mig, och jag höll ögonen på det hela tiden. –Ja det ena var inte likt det andra. Ibland hade en järnbit, såsom t.ex en skruvmutter, råkat komma i säden och då hände, att kvarnen plötsligt stante och detta med ett hiskeligt brak, att hela huset skalv. Vattnet fräste och ryckte i verket. Sådant var ruskigt, då en gick där ensam om natten. Och precis som en hade stämt och kvarnen stante, blev det på en gång så tyst och hemskt. Vattnet skvala och rann, en hörde så underliga läten i strömmen utanför. Hjulen stodo så märkvärdiga och tittade fram på en utur mörkret. Så att ingen gärna dröjde där längre, än en var tvungen. Det var som om någon varit död.

 

”Ingen går ärlig ur kvarnen ty en får alltid mjöl med sig på kläderna”.


In english:


Olympic games  is in the center and as usual it is much hubbub around Norwegian skiers. Sadness and joy but I still think Petter Northug takes the prize . - "If I get beat up by Emil Jönsson I will lay off of skiing ." I read in an interview with Petter . Whops ! Are you going to quit now?

Generated medal is finished for the year for who can match what Emil did? Being so completely exhausted but still able to mobilize these forces so he can keep third place in goal. For me, considering it more than anything.

Then we lift the cap of Theodore's fine silver and hope Marcus Hellner not feel too bruised by the run from the Russian.

Things happen on both ice and snow most fun but mixed with great drama . It is well , it is the Olympics.


Now otherwise. Maybe they should focus on selling rubber boots. The English seem to need the high variant.


I watched a program last night about weather in the world. One was about icebergs and how beautiful colors it gets when snow melts and freezes again . It looked like large diamonds and gems in blue and green .

Beautiful phenomenon of air and water when water and cold meets properly. Frostwork formed at night and melts as soon as the sun comes because they are so fragile . Incredibly beautiful it was with clouds of fantastic colors and how beautiful it is when you stand up on a mountaintops and looking bright and neon through thin clouds or fog. There are gems to watch television just have to find them .


I finally got time to read the book on the old mill in the Source young parish. It has been here a little forgotten in the bookcase and it was a nice change to the detective story I otherwise read.

An interesting book on how a compound is formed and preserves the old mill between source Young and Skölvene of Herrljunga . I read about how the mill burned , and efforts to rebuild it . If the chimney bricked up and a large bread oven got form as the district women use for all kinds of bread baking. Here are recipes for Skräddakakor and Exceptions Bread mm .


This is taken from the book , Hard grinder a cultural history of the compound Hard grinder .

 

Then one went there alone and moles night, was heard such strange noises , a thought that really fact talk. "Pick and pack , pick and pack " .

One night as I lay under the mill and scraped out sect , knocked it unexpectedly repeatedly on an iron, which lay directly beneath me , and I watched it all the time. Yeah , one was not like the others. Sometimes they had a piece of iron , such as a screw nut , accidentally get into the grain and then it happened , that the mill suddenly stop and this with a frightful crash , the whole house trembled . The water hissed and jerked into action. Such was terrible, and then one went there alone at night. And just as one had sued and mill stops, it became at once so silent and awful. The water ripple and ran, one heard such strange noises in the stream outside . The wheels stood so strange and looked forward to a from the midst of the darkness. So no happy lingered there longer than one had . It was as if someone has been dead.

 

" No one is honest from the mill for one always get flour on your clothes ."

Russian kurbitz

2014-02-09 07:05

Så är vi igång med OS tittande. Vilken fantastisk anläggning ryssarna visar upp. Jag tittar på detaljer och har ni sett nummerlapparna? Den lilla volangärmen på brädåkarnas lappar, det är ju bara för sött. Jag satt och väntade på skidskytte och undrade om de också skulle ha de där volangerna men det hade de inte. Jag tror inte det hade varit så bra med tanke på geväret. 

Alla gläds väl åt Kallas fina silver och jag gläds också åt Björndalens guld i skidskyttet. Rätt man på rätt plats! Tänkte aldrig på det när jag tävlade i bågskytte att jag skulle gått på glödande kol innan jag sköt. Attans! 

Sen tycker jag hela inramningen är snygg. Jag gillar det färgglada mot den vita snön. Rysk kurbitz i lila toner, härligt. 

Idag ser jag fram mot störtloppet, det verkar bli ett formel 1 i snö. Kul med Janne Blomqvist som fått ombyte från racingbanorna och tagit plats bland bergstopparna istället. Blev ganska förvånad när han refererade backhoppningen igår och idag ska han visst vara på störtloppet. Han är duktig och brukar göra ett bra jobb, så har han ju Anja till hjälp också. Anja säger det är isigt som en hockeyrink så vi får hoppas det inte blir allvarliga krascher. Har inte bestämt mig än för om jag håller på Miller eller Svindal. Lycka till alla som vågar kasta sig ner där. Eller droppa som brädåkarna säger, det tycker jag låter gulligt. 

Jag tänker inte tynga min hjärna med pengar och politik utan bara njuta av fantastiska tävlingar. Nu kör vi!

Slipa kanterna så blir dagen bra!

 

So, we started with OLYMPIC viewing. What an amazing facility the Russians show up. I look at the details and have you seen number slabs? The little frillsleeves of snowboard pieces, it's just too sweet. I sat and waited for the biathlon and wondered if they would also have the frills but that they had not. I don't think it would have been so good considering the shotgun. All glories to the well known as fine silver and I also welcome Björndalen's gold in biathlon. The right man in the right place! Never thought about it when I competed in archery that I'd gone on hot coals before I shot. Shoot! Then I think the setting is stylish. I like the colorful against the white snow. Russian kurbitz in purple tones, delightfully. Today I look forward to the downhill race, there seems to be a formula 1 in the snow. Fun with Janne Blomqvist who got change from racing tracks and takes place among the mountain tops instead. Was rather surprised when he referred back jumping yesterday and today he will certainly be on the downhill race. He is clever and usually do a good job, he has of course Anja to help as well. Anja says it's icy as a hockey rink so we hope there won't be any serious crashes. Haven't decided yet whether I'm holding on Miller and Svindal. Good luck to all who dare to throw himself down there. Or drop as snowboardriders says, I think it sounds cute. I'm not going to weigh my brain with money and politics but simply enjoy fantastic competitions. Here we go!

Våtservetter- Baby wipes

2014-02-05 09:13
VåtservetterHar gjort en kort icke veteskaplig undersökning om vad som finns i våtservetter. De bör nog inte ersätta vatten i för stor utsträckning. Jag kan inte låta bli och undra, måste det ingå så många olika konserveringsmedel? Men som sagt det är min tolkning och varför gjorde jag den? Blev nyfiken på alla konstiga namn som står på burken. Phenoxyethanol godkänt att använda i ekologiskt produkter  tillverkas genom en reaktion mellan fenol (ett giftigt vitt pulver som skapas från bensen) och etylenoxid (en känd cancerogen).

Propylenglykol Fuktbevarande, bland annat i snus. Mjukgörare och smörjmedel vid industriell livsmedelstillverkning.

 

Cetrimonium är en kvaterner ammoniumkatjon vars salter används som antiseptiska medel:

 Bromid är närvarande i typiska havsvatten   har ofta används som lugnande medel.

Chamomilla recutita  Kamomill har en bra anti- inflammatorisk , lokalt och internt, och är lugnande

Pantenol  ett provitamin, fuktighetsbevarande

Bisabolol har en svagt söt blommig doft och används i olika dofter

Metylparaben  är ett konserveringsmedel,  ett anti-svamp medel som ofta används i en mängd olika kosmetika och-hygienprodukter,  finns i flera frukter, främst blåbär,

Etylparaben Den används som ett antifungalt konserveringsmedel

Propylparaben  är ett konserveringsmedel används bland annat i godis och torkade köttvaror. Personer som inte tål acetylsalicylsyra, men även andra, kan få överkänslighetsreaktioner.

Butylparaden  bakteriedödande / svampdödande, är östrogena, vilket betyder att det efterliknar naturligt östrogen i kroppen.

Simetikon  är en anti-skumningsmedel.

  

 

 Dagens barngodis: Om man inte tycker om Semla med grädde och mandelmassa kan man ta bredbar leverpastej istället.

 

 Baby wipes

Have done a short non scholarly research study on what is in the wipes. They probably should not replace water in the great extent. I cannot help wondering , must include as many different preservatives ? But like I said it's my interpretation and why did I do it? Became curious about all the strange name on the can.

 

Phenoxyethanol  approved for use in organic products are produced by the reaction of phenol ( a toxic white powder created from benzene ) and ethylene oxide (a known carcinogen ) .

Propylene glycol Humectants , including snuff. Plasticizers and lubricants in industrial food production.

Cetrimonium is a kvaterner ammonium cation whose salts are used as antiseptics :

Bromide is present in typical seawater has often used as sedatives .

Chamomilla recutita has a good anti- inflammatory, locally and internally , and is soothing

Panthenol a provitamin , humectants

Bisabolol has a slightly sweet floral scent and is used in various scents

Methylparaben  is a preservative, an anti -fungal agent that is widely used in a variety of cosmetic and hygiene products , is found in many fruits , mostly blueberries ,

Ethylparaben It is used as an antifungal preservative

 Propylparaben  is a preservative is used in candies and dried meat products . People who can not tolerate aspirin, but also others, can get hypersensitivity reactions.

Butylparaben bactericidal / fungicidal, is estrogenic , meaning that it mimics the natural estrogen in the body.

Simethicone  an anti - foaming agent

 Today's kids candy: If you don't like bread roll with cream and almond paste can be spreadable liver pâté instead.

When it starts to itch

2014-02-01 10:01

Min kropp är en väderstation. Jag vet när det ska bli snö på kvällen för då börjar det klia på smalbenen redan på morgonen. Slår aldrig fel och det är endast då det kliar.
När det ska bli åska då värker det i huvudet och blir det regn då kliar det i höger hand.
Men skulle det klia i vänster hand då är det pengar på gång. Det gjorde det en gång när jag satt på en av Elfsborgs matcher och köpt en programlott. Då vann jag några tusenlappar och det var ju trevligt.

Men det kliar alldeles för sällan i vänster hand, mer i höger och det gör det lite idag så framåt kvällen blir det nog regn.
Men det snöar i Alperna det har kommit över en meter där i natt. Fast det ska väl vara snö där tycker jag.

Ska ägna några timmar åt soffan och tv nu det går bra för våra svenska ungdomar i skidspåren.

Ha en bra dag och valla med klister eller kör ruggat! 

 


IN english:

My body is a weather station. I know when it'll be snow in the evening when it starts to itch on the shins in the morning. Turns never wrong and it is only when it itches.
When it will be thunder then ache in his head and becomes rain when it itches in your right hand.
But would it itch in my left hand then it's money in the pipeline. It did it once when I sat on one of the Elfsborg matches and purchased a lottery ticket. Then, I won a few hundred dollars and that was nice. But it itches too rarely in the left hand, more in the right, and it makes it a little today, so in the evening it will probably rain.
But it's snowing in the Alps it has been over a meter there in the night. Though it should well be snow there I think.

Will spend a few hours at a couch and tv now things are going well for our Swedish youths in ski tracks.
Have a great day and wax with glue or run moulted!   

22 and a hamburger

2014-01-31 10:07

For my American friends . I will translate to English using Google or else it will probably take all day. Scroll! 


Jag har testat mig och fått veta att jag är ena dagen är 53 år nästa dag 22 år. Men denna tackt neråt är jag antingen 1 år imorgonen elller 199, vem vet. 

Jag är: Entusiastisk, kreativ och idealistisk. Kan göra nästan allt som intresserar mig. Socialt begåvad. Måste leva mitt liv i enlighet med mina värderingar. Entusiastisk inför nya idéer, men blir uttråkade av detaljer. Flexibel och öppen för argument. Många och varierade talanger och fritidsintressen.

Karriärer som skulle kunna passa mig:

Skådespelare, journalist, skribent, musiker, konstnär, konsult, psykolog, entreprenör, lärare, personalvetare, politiker, diplomat, TV-reporter, marknadsförare, forskare, säljare, artist, präst, PR-ansvarig, sociolog, socialarbetare. 

Ha det låter det, och jag tror jag varit allt utom politiker och präst men det har jag en väninna som är så det lämnar jag över till henne att ta hand om. 

Vilken sandwish är jag? Jo en hamburgare utan bröd mellan två salladsblad och lite rödlök. Tycker det är bra macka att vara den främjar LCHF som jag försöker följa men inte alltid lyckas helt ut. Men jag tänker bättre lite än inget alls och låter jag bli att baka goda toscakakor och annat gott så blir det inget kakfrosseri heller. 


Nu har Affe äntligen varit på röntgen i Göteborg så nu väntar vi det svaret. Han mår inte alls bra och sjukdomen gör också så han får värk i benen med svårigheter att röra sig. Måtte svaret komma snart så man vet vad som ska behandlas. 


Malte har varit här och härjat runt en del. Han kom i onsdags och skulle stanna först tio dagar sen ändrade han det till 64 dagar. Vardagsrummet blir förvandlat till en racerbana och soffan är ett kontrollrum där han kan träffa sina kollegor. :) Det är så kul att höra hur ordförrådet växer för varje dag och nu pratar han inte om sin mamma och pappa utan om sina föräldrar. Hela torsdagen myste han i sin Elfsborgspyjamas och vägrade ta den av sig för han bor här nu och då kan han ha den på tyckte han. Så kom kvällen, han skulle inte hem när hans pappa ringde utan ville vara kvar. Klockan blev ½8 och det blev dags för sängen med vald sagobok, idag inte Pettson utan Sagor om hösten.

Då helt plötsligt fick han hemlängtan och klädde av sig pyjamasen och på med nya kläder. Jag fick ringa pappa som fick komma och hämta honom. Då tyckte han det gått 64 dagar, det kan ändra sig fort i en 4årings liv. 

     

Väderrapporten kan meddela snö i Fritsla också med några centimetrar. Dundermaskinen; grannhusets snöslunga, har fört oväsen men endast en kort stund. Antingen la den av eller också var det för lite snö. :) En lastmaskin har kört några varv runt huset och jag tror snön är nog varken till glädje eller sorg för någon. 

I helgen ska det bli plusgrader så: Gå ut och gör en snögubbe!

  

In english: 

I have tested myself and found out that I'm one day is 53 the next day for 22 years. But this covered down , I either 1 year imorgonen elller 199, who knows.
I am a: Enthusiastic , creative and idealistic. Can do almost anything that interests me. Socially Gifted . Gotta live my life according to my values . Enthusiastic about new ideas, but get bored of details. Flexible and open to argument. Many and varied talents and hobbies.
Careers that could fit me :
Actor, journalist , writer , musician, artist , consultant, psychologist , entrepreneur, teacher, human resources specialists , politicians, diplomats , television reporters , marketers, researchers , vendors , artist , priest, PR Manager , sociologists , social workers .
Ha it sounds , and I think I've been everywhere except politicians and the priest but I have a friend who is so I am handing over to her to take care of.
What sandwish am I? Well a hamburger without the bread between two lettuce leaves and a little red onion. Think it's good sandwich to be LCHF that I try to follow but do not always succeed completely out . But I think a little better than doing nothing and letting me get to bake good tosca cakes and other goodies.

Now Affe finally been on X-ray in Gothenburg so we now await the answer. He's not doing well at all and the disease also does so he gets pain in his legs with difficulty moving . May the answer come soon so we know what to be treated.

Malte has been here and raged around some . He arrived on Wednesday and would stay until ten days ago , he changed it to 64 days . The living room is transformed into a race track and the couch is a control room where he can meet with their colleagues. :) It's so fun to hear how vocabulary is growing by the day and now he will not talk about his mother and father but of his parents. Full Thursday beamed in his Elfsborg Pajamas and refused to take it off because he lives here now and then he can have it on , he thought . As evening came , he doesn´t want go home when his dad called and wanted to be left behind. The time was 8 ½ and it was time for bed with selected storybook, today not Pettson without Tales of autumn.
Then all of a sudden he got homesick and stripped off his pajamas and with new clothes. I had to call and dad had to come and get him. Then he thought it gone 64 days , it can change quickly in a 4 years olds  life.
      
Weather report may notify snow Fritsla also with a few centimeters . Dunder machine ; neighboring house's snow blower, has brought the noise but only briefly. Either put it off or it was too little snow . :)
This weekend it will be warmer so: Go out and make a snowman !

 

Kontraster

2014-01-21 08:47

Nu äntligen har jag tagit mig ork till att få ordning på alla mina bilder. Jag har en extra hårddisk som jag lägger allt på och nu finns där 90 GB med bilder på den. Men det är inte så oroande för den rymmer 1.73 TB så jag har endast använt en tårtbit av den kakan. Men det är när jag ska hitta något som det kan bli letande för det är inte alltid jag minns när det togs och sen glömmer man bort många bilder också. 

Dessutom så ska jag rensa bort allt som inte är bra, bara bilder med absolut affektionsvärde trots dålig kvalitet får stanna kvar.  Bilderna ska katalogiseras i mappar med undergrupper så jag lätt kan hitta t,ex blommor och barnbarn mm. Dessutom fixas till, beskäras och kanske redigeras också. Jag har nog att göra ett år för det blir många bilder på 90 GB. 

Det har blivit en del handbollstittande nu senaste veckan. Det är inte alltid jag lyssnar så mycket på kommentatorernas prat men en rolig grej kom här om dan. A säger: -" Han fick en spark i de nedre regionerna".  

B  svarar: -" Nedre regionerna?", A igen, - "Ja där det gör som ondast att få en smäll". B - "Jaha du menar på pungen"? , A - "hm".

Han var lite provocerande där kommentator B mot sin expert.    

Min tanke då var varför är det så konstigt egentligen. Man hör ofta att man säger "nedre regionerna" men aldrig övre regionerna om man får en smäll på näsan t.ex Båda är ju kroppsdelar som hänger ut från kroppen och inget annat konstigt så pungen var helt okey tycker jag. Jag är inte så insatt i vad man har för skydd i handboll men kanske ett suspensoar vore bra det har ju hockeyspelarna och handboll verkar vara lika tufft som hockey.

Det är tuffa killar det jämfört med många fotbollsspelare som ligger och ojar sig på planen för ingenting ibland. Okey, man kan få smällar där också som gör ont men tittar man på en liggande spelare så ligger han där tillräckligt länge för att domaren ska blåsa, spelaren skriker en stund reser på sig och springer sen iväg som inget hänt. Allt bara för det var skönt och få vila en stund. Undrar i vilka stadier det kommer med gnällandet för tittar man på ungdomar och juniorer så är det inte så. Ju mer pengar man tjänar ju ondare får man och måste tugga mycket gräs. Nu var jag lite elak och gnällig men jag pratar fotboll nu och jämförde bara med handbollen. 


   Odla har börjat skicka sina mail nu om fröpåsar men jag har inte bestämt mig för om jag ska odla något eget i år än. Det tar ju så mycket plats men slingerväxterna jag drev upp i fjol blev ju jättefina på balkongen så man vet aldrig. 


Idag är det - 6 grader och jag tänker röra på fläsket lite med en promenad i solskenet frampå dagen. Tar med kameran så jag kan fylla på med mer bilder på hårddisken.   

Med lagom ljus och kontrast får du en bra dag. Kram!

Fil 75 vart gick den?

2014-01-17 10:23

Regeringen sa -"jobba till 75". Var ska man jobba då för att det ska fungera. Jag ställer frågan eftersom Affe häromdagen blev uppsagd från sitt jobb eftersom han uppnår 67 års ålder i april.

Det var väl i och för sig inte oväntat eftersom företaget har den policyn och nya ägare i Bring norska posten. Det jag vänder mig emot är sättet han blev uppsagd på. Inte inkallad till jobbet för ett möte med chefen mellan fyra ögon nej, ett telefonsamtal från en av undersåtarna som fick göra det tråkjobbet istället. 

Men han fick ett brev från chefen som ska returneras med underskrift att han mottagit detta brev. Stiligt herr Nilsson det skötte du bra mot en som varit längst på företaget och varit med om starten av detta idag stora företag. 

Respekt! Behöver jag säga mer?

Nu vet vi inte för Affe har varit sjuk senaste tiden och går på läkarkontroller utan att man hittar felet. Så kanske hade han inte kommit tillbaka ändå. Det är bara sättet jag vänder mig emot så respektlöst!


Lite vädersnack också, det är iskallt ute lätta snöflingor som yrar i luften. Knappt något på backen än och - 2.5 grader som känns som -10. 


Malte har sovit här inatt och kl ½4 inatt vaknade han till av att jag var uppe en sväng och tyckte vi kunde gå upp men som tur var somnade han om och sen sov vi till ½9 då ringde telefonen och ytterligare ett av de felringande på tråden igen. Någon har uppgett vårt telefonnummer och det verkar stört omöjligt att komma till rätta med. Det gör inte så mycket det är ju inget farligt men lite mer irriterande när det är kl 6-7 på morgonen. 


Nu ligger han på mattan Malte och kör snabb racerbil samtidigt som han ser på barnkanalen. Den killen kan garanterat göra två saker samtidigt. Dessutom har han lärt sig säga två nu och inte "på" som det blev förut. Just nu kör han en norsk och en svensk racerbil och de krockar, snurrar och gör rivstarter på racerbanan. "Mormor, mormor kolla vad de slirat och tappat däcken". Han har kul det lilla livet.


Välj rätt fil så klarar ni dagen galant!