RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-07-21 20:12:36

mormit

Bakluckeloppis i Hågelby

2016-06-04 16:51

Idag har jag varit på loppis i Hågelby. Så skönt att det inte var lika varmt idag som det var igår.
Jag handlade inte mycket men en blommig tunika och ett halsband blev det.
Naturligtvis tog jag även en promenad i parken. I Brunnsparken satt jag länge och vilade. Det är så tyst och vilsamt där. Och vackert!
Det var hundutställning där idag så jag såg många olika sorters hundar med sina stolta ägare.
Två brudpar kom också dit och de var verkligen vackra. Jag såg dom igår när de var där och blev fotograferade.

Hågelbyparken

2016-06-04 16:42

Igårkväll hade vi en fin eftermiddag med jobbet i Hågelbyparken.
Eftermiddagen började med att vi fick lyssna till den duktiga ståuppkomikern Eric Löwenthal. Vi skrattade och svettades (en mycket varm dag var det och mycket skratt blev det). Mycket tänkvärt budskap!

Sen Sen bjöds ni på en smarrig buffé på loftet i Anna Gierts café i Hågelbyparken. Kaffe med god tryffel till serverades nere i caféet.

Syrener, liljekonvaljer m.m.

2016-06-03 20:49

Älskar syrener!
När jag var liten så blommade syrenerna senare än nu, ungefär vid midsommar. På midsommaraftonen brukade min pappa gå ner till hagen nedanför vårt hus och såga ner några små björkar. Sen satte han dom vid vår trappa upp till ingången på vårt hus, lövade som han sa.
Mamma plockade syrener och satte de i en vacker vas på trädgårdsbordet och de doftade så ljuvligt.
Bilen smyckades med syrener på stötfångaren och vid backspeglarna.
Ja, det var midsommar det!

Men innan midsommar var det skolavslutning och då var det liljekonvaljer som gällde.
Liljekonvaljerna blommade precis till skolavslutningen. Kvällen innan skolavslutningen så gick jag iväg till en hage i närheten där jag bodde och plockade en jättebukett med liljekonvaljer. Först plockade jag bara blomstjälkar och sen på slutet plockade jag blommor med blad. De skulle fröken få på avslutningen. Fröken i skolan fick många sådana buketter förstås.
Nu är det inte bara en handplockad bukett som fröknar och andra ledare får. Det är insamling av pengar till presenter åt lärare och andra ledare. Pratade med någon idag som hade många barn och många insamlingar nu före sommarlovet. Den personen visste inte var pengarna skulle tas ifrån, i en redan ansträngd ekonomisk situation.
Man kan visa uppskattning utan att ge presenter, ett vänligt ord, ge beröm m.m

Mässan

2016-02-06 17:26

Nu har jag varit på mässan och det fanns mycket intressant att titta på. Men smakar det så kostar det. Hann med en intressant föreläsning om att köpa bostad i Spanien också.
Tänk om man kunde bo där nere under vinterhalvåret och så komma hem när våren är på gång och stanna så länge hösten är färgsprakande och sen åka tillbaka till värmen igen. Så mycket värme är det väl inte vintertid i Spanien men behaglig temperatur är det i alla fall.
Ja, det kanske blir så nån gång....vem vet?

Mässa

2016-02-06 13:49

Nu var det längesen jag skrev nåt här igen. Jag glömmer helt enkelt bort att skriva. Jag har så fullt upp med Facebook och Instagram.
Nu sitter jag på pendeltåget mot Helenelund, jag ska till Kistamässan. Så här mitt i vintern så drömmer man sig till varmare länder och vad passar bättre då än att gå på Fastighetsmässan Köpa hus utomlands, mässan om utlandsboende.
Det är något som jag drömt om länge och det kanske kan bli verklighet någon gång, vem vet...
För många år sen var vi på väg att lämna vårt vackra land och bygga ett hem i ett soligt Spanien, men det blev inte så trots att alla planer var klara. Jag har många gånger undrar hur det skulle ha blivit om vi flyttat då för snart 20 år sedan. Hade vi bott kvar där nu eller hade vi återvänt till Sverige? Hade vi kommit att trivas där i värmen? Hade barnen fått det bra i skolan?
Jag såg en film förut som hette "Spring Lola". Den var filmad så att man kunde se hur det gick för henne efter ett val och man fick se hur det fortsatte i båda valen.
Nu är inte det möjligt men det skulle vara intressant att veta hur det skulle ha varit där nere i Spanien...

Skype

2015-11-08 20:46

Ikväll har jag skypat med barnbarnen. Det är så roligt att kunna se och prata med barnbarnen när det inte blir så ofta vi träffas. Idag berättade flickan att hon fått en Elsa-klänning och i julklapp önskade hon sig en Elsa-ring. Nu märker jag att jag inte riktigt hänger med om vad som är populärt bland barn just nu. Så jag fick googla på Elsa och då fattade jag att hon är med i Disneyfilmen Frost. Den filmen har jag inte sett. Men nu har jag tittat på några klipp på Youtube i, så jag vet hur hon ser ut i alla fall. 

Svartnäsdagen den 18 juli

2015-07-20 15:47

Varje år firas Svartnäsdagen. Svartnäs är min mans hemby och vi brukar åka dit varje år.
De har en kolmila där som tänds den dagen och det serveras kôlbullar med stekt fläsk. Kolbullar är gjorda av vetemjöl och vatten och stekta i fläskflott, som en ganska tjock pannkaka. Det var vanlig mat för skogsarbetare förr i tiden. Kolet de får från kolmilan, Svartnäskôl, är den allra bästa grillkolen tycker jag.
Det brukar finnas några marknadsstånd med hemslöjd av olika slag och så är det musikuppträdande. En trollkarl brukar uppträda, Mr Udd och därefter blir det godisregn för alla barn.
En tjärdal hade de också där och de säljer tjära.
Inne i Folkets hus var det fotoutställning. Det är min svägerska som bor i byn som ordnat med utställningen. Det är gamla bilder på folk från bygden. Blev lite förvånad när jag såg en bild på min farfar där. Fotot var taget när han var på auktion nånstans.
efyer dagens slut var det dags för musikgudstjänst i Svartnäs vackra kyrka. Det var Svärdsjö spelmanslag som stod för musiken. Med i spelmanslaget är min mans moster. De bjöd på vackra låtar, som gjorts av spelemän från trakten.

Hotell

2015-06-18 21:06

Jag sitter på ett hotellrum och njuter av utsikten, inte ofta man får göra det. Tittar jag till vänster ser jag en fjord och fjäll i bakgrunden, till höger ser jag fjäll med snö på topparna och rakt fram har jag en sol som inte tänker gå ner. Visserligen är det lite molnigt men vilket fantastiskt ljus! Midnattssol ??

[Bild]

[Bild]

Trasmattor

2015-05-07 23:24

När jag var liten brukade min mamma väva trasmattor på vintrarna. Hon satt och dunkade med vävstolen en liten stund varje dag. Ibland var det breda mattor och ibland gångmattor. Jag fick hjälpa till att klippa mattrasor av gamla kläder och sängkläder. När mattorna togs ur väven så hjälpte jag till att knyta fransarna.
Jag har några mattor kvar som min mamma gjorde en gång i tiden. Fina minnen.
För några veckor sedan började jag virka trasmattor och det har varit så roligt så det har blivit några stycken nu. Jag vet inte vad jag ska göra med alla mattor men en har jag gett till en av mina söner som precis flyttat hemifrån.

Det här är en matta som jag har kvar efter min mamma.

Äntligen vår

2015-04-15 20:33

Så har det då äntligen blivit vår. Som jag har längtat. Idag när jag gick hem från jobbet såg jag massor av vitsippor och det fick mig att tänka på barndomen...
Jag minns när vi brukade hälsa på en farbror och faster till mig. Utanför deras hus var det alldeles vitt av vitsippor. Och jag fick plocka hur många jag ville. Vilken lycka!
Ibland cyklade jag iväg till vitsippshagen. Jag kallade den så för att det växte så mycket vitsippor där. På andra sidan vägen låg blåsippshagen där det fanns massor av blåsippor.
I blåsippshagen brukade vi ha våra små kalvar på sommaren, så det rätta namnet på hagen var kalvhagen. Till kalvhagen körde pappa vatten i stora mjölkkrukor. Då fick jag vara med och styra bilen och det var så roligt tyckte jag.
I vitsippshagen fanns en källa med gott vatten i. När det var strömavbrott så brukade vi åka till vitsippshagen och hämta vatten i källan. Jag minns speciellt en gång när vi hämtat vatten där och jag körde ner skopan i krukan för att ta lite vatten. Och jag bara slängde iväg skopan och skrek. Det var en groda i vattnet. Jag såg inte vad det var på en gång så det var därför jag blev så rädd. Det är nog enda gången jag blivit rädd för en groda.

Planeringsdag

2015-02-19 08:53

Idag har jag planeringsdag med jobbet. Vi ska på handledning/föreläsning. Det behövs lite fortbildning ibland.

Kusiner

2015-02-17 22:58

När jag var liten så brukade mina föräldrar ofta umgås med sina syskon och jag med mina kusiner. Men inte alla kusiner, vissa bodde ganska långt bort. Det var svårt för oss att åka på några längre resor eftersom vi hade jordbruk. Kossorna skulle mjölkas och alla djuren på gården behövde matas förstås. Så det var de som bodde nära som vi umgicks med av förklarliga skäl.

Ibland kom de som bodde långt ifrån oss på besök och det var trevliga stunder/dagar.
Vissa kusiner träffade jag nästan aldrig. Kanske på något kalas eller begravning.
Sedan fanns det till och med några som jag aldrig träffat, inte som jag kommer ihåg iallafall.

En av mina kusiner som jag aldrig hade träffat hittade jag av en slump när jag googlade efter något och fick se hennes namn. Jag mailade och fick svar. Sen har vi träffats några gånger och har mailkontakt. När vi träffades första gången kändes det som om vi känt varandra jämt. Det var så lätt att få kontakt med henne. Jag är så otroligt glad för att vi träffades.

Måste tacka Facebook för att jag kommit i kontakt med nästan alla mina kusiner. Jag ser fram emot att höra hur de har det och kanske få se bilder från deras liv.
Här bodde min mormor och morfar en gång i tiden.

Här bodde min farmor och farfar.

Baka matbröd

2015-02-07 11:44

Idag har jag bakat på morgonen. Så nu luktar det så gott här hemma. Jag fick tips från en delad länk på Facebook. Brödet skulle bara jäsa en gång i form av en limpa.

Jag minns när mamma skulle baka, då var det aldrig bara en sorts bröd utan hon passade på att göra flera olika sorter när hon ändå var igång. Det skulle vara så mycket fikabröd eller "dopp" som de sa i byn där jag bodde. Vi hade ofta besök av släkt och vänner och mamma skulle alltid bjuda på mat och kaffe med dopp, ingen fick gå därifrån utan att åtminstone fått kaffe med dopp.

Mamma brukade baka många olika kaksorter, det skulle helst vara sju sorter förstås. Sen skulle det vara kanelbullar, vetelängder, sockerkaka eller chokladkaka med glasyr och kokos, veteskorpor, mandelkubb och helst även munkar. Tänk vad hon slet med all bakning, som om hon inte hade nog med arbete ändå. Det här var på 1960-talet. Sen trappades det ner på antalet sorter men det skulle alltid finnas bullar, sockerkaka, veteskorpor och småkakor. Hon var alltid så gästvänlig och givmild min mamma.

Ibland hade hon och några släktingar storbak, då var det matbröd som skulle bakas. Då brukade de vara tre-fyra stycken i vår bryggstuga, för att få bra flyt på knådning, kavling och att grädda bröden. Det fanns en vedeldad bakugn i bryggstugan och de använde en lång brödspade när de la in bröden på gräddning. De bakade olika sorters tunnbröd för det mesta.

Farmor bakade alltid potatisbröd ell "pärenbrö" som hon sa. Det var ett tunnbröd som var fantastisk gott, lika gott mjukt som hårt. Jag ska baka sånt bröd nån gång framöver har jag tänkt.

Vinterväglag och sparkföre

2015-02-03 20:53

I helgen när vi var ute på en tur med bilen, var vägarna snöiga och kladdiga, de var naturligtvis saltade. Mycket spolarvätska gick det åt. Men halt var det inte! På vägen hem hade vägen plogats och så hade det frusit på. Då blev det snorhalt och lite avåkningar här och där. Det var så lurigt, det hade varit plusgrader under dagen men sen blivit ett par minus. Många här i Stockholmsområdet åker med allrounddäck och de är verkligen inte bra. Vi lurades att köpa såna allrounddäck förut, man skulle inte få köra inne i stan på vissa gator om man hade dubbdäck. Hur ofta kör man inne i stan? Jag gör det aldrig i alla fall. Det är enklast att åka kommunalt. Även billigast! Det är dyrt att parkera.

Då tänker jag tillbaka på hur det var på landet där jag bodde som barn. Det var mycket snö på vintrarna. Plogbilen höll oftast snön borta och med vägskrapan fixade de till så vägen blev slät. Det var vinterväglag och alla visste att det var halt och anpassade hastigheten efter det. Snön var vit och bilrutorna var rena.

Ibland när det blev alltför halt så kom de och grusade vägen. Det gillades inte av alla som brukade använda sparkstötting, vilket de flesta gjorde. Då gick det inte att åka fort med sparken för då kunde det hända att man körde på nån grusfläck och då blev det tvärstopp.

Här har det varit fint sparkföre några dagar i januari och jag önskade att jag hade haft min spark kvar. Den gav jag bort när jag flyttade från Sunsvall, trodde väl inte att man kunde använda sparkstötting i Stockholm. Men det är ju inte så ofta man kan det heller, ett par dagar om året kanske....och just de dagarna skulle jag vilja glida iväg på en sparkstötting. En härlig känsla!

Vinterbilder

2015-02-02 07:58

Så här vackert är det ibland påvhemväg från jobbet.

Bloggsemester

2015-02-02 07:09

Nu har jag åter igen haft lite semester...från bloggandet. Det bara blir så ibland. Hoppas komma igång igen nu när det går mot ljusare tider och att jag förhoppningsvis kommer att bli piggare.
Ser fram emot våren nu...

Juldagen 2014

2014-12-25 21:51

Idag var det lite snö på marken, precis som jag önskat. Nu är det 12 minusgrader, första dagen som det är riktigt kallt i denna årets sista månad. Det var ganska kallt igår också och vi var ute i det härligt soliga vädret och besökte några lekparker på förmiddagen.
Efter att vi ätit julbord så kom tomten på besök och det var en spännande stund för barnbarnen. Ingen av de små var rädda för tomten och innan tomten gick satt de i hans knä en stund.
Jag minns min barndoms jular. Vad jag kan minnas var det alltid mycket snö och jag var alltid ute och lekte en stund på dagen. Kalle Anka brukade vi ofta missa till viss del för då skulle det stora julbordet börja ätas. Julbordet bestod av alla möjliga rätter, allt var hemlagat förstås. Efter alla möjliga små rätter var det dags för lutfisk och det var just lutfisken som var allra godast av all julmaten. Sen skulle man försöka trycka ner lite julgröt eller ris alá Malta. Ja det var mycket mat som skulle intas innan det var dags för mamma att göra nästa arbetspass i ladugården och mjölka kossorna. Djuren fick alltid något extra gott att äta den här dagen och jag var med och pysslade om de lite extra. Sent på kvällen gick vi ut till hästen och gav honom hö och havre. Det var så mysigt att komma in i det varma stallet och se honom bli så glad över julbesöket.

Dan före dan

2014-12-23 07:14

Ja så var det jul igen... Jag sitter och äter frukost alldeles ensam. Ska snart gå till jobbet och på jobbet blir det jullunch. Blir nog en trevlig dag där.
Ikväll ska vi äta tomtegröt och skinksmörgås här hemma, i alla fall alla som inte är vegetarianer. Det ska bli så trevligt att träffa alla barn och familjer samtidigt. Det är inte så ofta vi alla är samlade.
Två födelsedagsbarn kommer att firas också, yngsta sonen fyller 25 år och äldsta barnbarnet blir tre år.
Undrar vad barnbarnen säger när tomten kommer och hälsar på i morgon. Om det blir lite läskigt eller?
God Jul ?

Utbildningar och läxor

2014-11-11 07:14

Det är roligt att gå på olika utbildningar, men också lite jobbigt. Det jobbiga är läxorna, sånt är jag inte van med. Jag har inte pluggat nåt alls under de senaste 15 åren, så nån läxdiciplin har jag inte. Som tur var kände jag på mig att projektarbetet skulle ta lite tid att göra och började därför i god tid. Nu har jag mindre än en halv vecka på mig att slutföra projektet och jag tror att jag ska hinna. Det som skulle kunna sätta käppar i hjulet är att det inte går att skicka bilagor i vissa format. Naturligtvis har jag ett sånt format på min dator, men jag ska lösa det på något sätt.
Idag har jag en utbildning i förflyttningsteknik och där blir det en läxa för resten av livet, att komma ihåg att stå och lyfta på rätt sätt. Jag tror att jag för det mesta tänker på hur jag lyfter men det skadar absolut inte att jag får en repetition.

Andra söndagen i november

2014-11-09 09:48

Idag är det Fars dag och då tänker jag på min egen far och hur vi gratulerade honom. Det var kaffe på säng och någon present förstås. I skolan hade vi gjort Fars-dagskort, ritat och skrivit något fint. Jag minns att min farmor hjälpte mig att dikta till pappa en gång. Den dikten kommer jag ihåg än, fast det måste vara närmare 50 år sedan.
Det brukade alltid vara lite extra festligt den här dagen. Min farfar och farmor bodde i samma hus som min familj och då kom farfars barn och barnbarn till honom och uppvaktade på Fars-dag. Så mamma hade fullt upp med att servera mat, kaffe och tårta till alla Fars-dagsfirare.