RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-07-21 19:33:16

Morgan Hjalmarsson (fp)

Ungdomar på gång!

2009-03-18 16:41

För alla partier är det viktigt att ha ett aktivt ungdomsförbund. Det gäller lika mycket Folkpartiet Liberalerna som andra partier. Här sätter man ideologierna under lupp. Diskussionernas vågor går höga och argumenten haglar. Radikala frågor får liv och moderpartiets partiprogram ifrågasätts.

Ungdomsförbundet är också moderpartiets plantskola. De flesta partiledare har skolats i ett ungdomsförbund. För oss i Södra Älvsborg kan vi vara stolta över att vår partiledare Jan Björklund har sina rötter i FPU (Folkpartiets Ungdomsförbund) här i Sjuhärad. Han var här en flitig debattör i skolorna och mycket aktiv i våra valrörelser.

Aktiviteterna i Liberala Ungdomsförbundet (LUF) har varierat under åren. Det är förståligt. Ungdomskullar kommer och går och det är svårt att få en kontinuitet. Det är därför särskilt roligt att konstatera att LUF i Borås har varit aktivt en längre tid, men att man nu är aktivare än på mycket länge. Jag vill påstå att LUF i Borås är det ledande liberala ungdomsförbundet i västra Sverige.

Kommer man till Folkpartiets expedition kan man vara säker på att träffa en Luffare. Är de inte nere och gör ordning sin lokal i källaren, så är det förberedelse för Café Liberal eller en kampanj. Senast var man utanför bankerna i Borås och kampanjade för införandet av euron i Sverige. Vi har till och med sett våra LUF representanter i debattprogram i teve.

Våra ungdomar i LUF kommer att vara till stor hjälp i EP-valet och valet 2010. De kommer att åka ut till orter i hela Södra Älvsborg och kampanja.

De gör ett fantastiskt arbete för ett liberalare Södra Älvsborg. Jag är övertygad om att vi bland dem kommer att finna ledande liberaler i framtiden.

Meddelarfrihet

2009-03-02 11:16

Längst ned på ledarsidan i lördagens Borås Tidning kommenterade redaktion en mitt blogginlägg om majoritetens interna diskussioner om stadens nya organisation. Jag var mycket besviken över att någon i vår grupp läckte till pressen.

Vi har meddelarfrihet här i landet. Och jag som liberal tycker naturligtvis att det är bra. Härigenom kan det komma fram missförhållanden som annars inte blivit offentliga utan att den som kommit med uppgifterna behöver träda fram.

Men att vi i en intern grupp som är sammansatt av politiker med stort förtroende inom majoriteten ska under pågående förhandlingar avslöja vad vi diskuterar är naturligtvis en besvikelse. Dels försvårar man de interna överläggningarna, dels blottar man sig mot oppositionen.

Hur skulle ledarredaktionen hos BT reagera om någon av deras medlemmar informerade BT:s konkurrenter om vilka strategier som diskuterades inom redaktionen?

Slutlige är det naturligtvis skillnad att känna besvikelse över sina kollegers agerande och att bejaka meddelarfriheten.

Sverige behöver euron

2009-02-27 11:16

I år fyller euron tio år och över 300 miljoner européer har den som gemensam valuta. Fler länder väntar på att gå med.

Den gemensamma valutan har skapat stabilitet och tillväxt genom sänkt inflation och låga räntor i hela euroområdet. Globalt sett är euron den mest betydande valutan efter dollarn.

Under finanskrisen har euroländernas samarbete ställts på sin spets och deras gemensamma ansträngningar har förhindrat att krisen blivit akut i Europa. För Folkpartiet är ett starkt ekonomiskt samarbete av avgörande betydelse. I dag står Sverige vid sidan av och det innebär att vi går miste om viktiga möjligheter att påverka EU-samarbetet även i andra viktiga frågor. Utanförskapet drabbar oss ännu hårdare i takt med att fler och fler beslut om den ekonomiska politiken fattas av euroländerna, medan den svenske finansministern sitter i väntrummet utanför. Varför ska Sverige avstå från att påverka i EU när vi har möjligheten att delta fullt ut?


Att fortsätta stå utanför eurosamarbetet kan leda till utflyttning av viktiga företag från Sverige, att investeringsbeslut fördröjs och att investeringar förläggs till andra länder. Det kan i sin tur leda till högre arbetslöshet.


Dessutom är euron är den tydligaste symbolen för vad EU-samarbetet innebär i praktiken. Den ger oss medborgare en enklare vardag och gynnar våra företag, stora som små. Det blir enklare att jämföra priser och konkurrensen skärps, vilket gör konsumenterna till vinnare.

Folkpartiet vill därför att Sverige går över till euron så snart som möjligt. En ny folkomröstning måste hållas senast 2011.

Hemtjänstval

2009-02-17 13:15

Jag säger återigen - äntligen. Första etappen är nu avklarad för att ge våra medborgare med hemtjänst möjlighet att själv välja utförare. Vi myndighetsförklarar dessa medborgare.

Låt den hemtjänstberätigade själv avgöra vilka som ska komma in i deras  hem och hjälpa till med städning, personlig omvårdnad m m. Jag förstår inte (S) och (V) motståndet. Ingen tvingas att välja en extern utförare. Det är ett fritt val. Och eftersom priset i kronor är fastställt av kommunen och betalas av kommunen kan det inte bli tal om något priskrig. Här är det enbart kvalitén som avgör.

Att sedan reformen gör det möjligt för de som nu jobbar inom hemtjänsten att byta arbetsgivare eller starta ett eget företag gör ju inte saken sämre.

Besviken

2009-02-11 14:13

Visst blir man ibland besviken på sina vänner. Nu kanske jag främst tänker på dem jag har i politiken. I Borås Stads majoritet har vi sex partier. Vi har regerat ihop i lite mer än 10 år. Det har väl knakat i fogarna i bland när det gällt samarbetet, men det har annars gått väldigt bra. Vi har förtroende för varandra.

Nu förhandlar vi i majoriteten om en ny organisation i kommunen. Parallellt diskuterar vi även med oppositionen. De som är utvalda från varje parti har stort förtroende och är vana vid förhandlingar. Nu visar det sig att en av dessa läcker till pressen! Jag vet inte vem det är. Och jag tänker inte ta reda på det. Vi har ju medelarfrihet. Men visst blir man besviken!

Partiråd för FP om EU programmet

2009-02-06 09:16

Nu är det dags att tillbringa två dagar i Göteborg för att delta i Folkpartiets partiråd. Vi ska fastställa ett program för vår EU politik samt listan till EP-valet. Det är alltid roligt att träffa folkpartister från hela landet och diskutera politik.

Det stora arbetet görs i de olika utskotten. Förhoppningsvis kommer utskotten göra ett så bra arbete att det inte behövs några längre diskussioner under själva mötet. Men vi kan inte vara helt säkra. Denna gång, i motsats till förra partirådet, har partistyrelsen inte skött sig så bra. Remisstiden har vari kort. Och hur ska våra synpunkter hinna bakas in i programmet när sista dag för svar var den 4/2?

Vi i Södra Älvsborg hade en hel del ändringsförslag (inte så allvarliga men ändå). Partirådet är en förnuftig församling så vi får säkert gehör för våra synmpunkter.

Catafalque

2009-02-05 14:47
 Catafalque av Sean HenrySå fantastiskt kul att det fins generösa donatorer i Borås som har gjort att vi får behålla Sean Henrys skulptur Catafalque

Äntligen

2009-02-05 11:29
Äntigen har regeringen bestämt sig om kärnkraften. Jag är glad över att Folkpartiets linje har gått igenom. Nu är vi på väg mot ett fosilbränsle fritt Sverige och minskade utsläpp av växthusgaser.

Tips till försvaret

2008-04-10 16:58
Att försvaret har ont om pengar är allom bekant. Senast hörde jag det i radion idag. Vår försvarsminister var inte speciellt glad utan krävde att försvarsledningen skulle komma med besparingsförslag som inte var av engångskaraktär utan var långsiktiga.
Jag har ett tips till försvarsledningen! Lämna omgående tillbaka Bråts skjutfält till Borås Stad. Det måste vara vansinnigt att behålla ett skjutfält på en plats där det inte finns några militärer. Det är P4 i Skövde som administrerar fältet och har personal här. Militären använder fältet endast 20 - 30 dagar per år. Hemvärnet (som inte heller dom finns i Borås) använder fältet lika lite som militären. Övriga dagar under året står fältet till ingen nytta.
Ur både ekonomisk och miljömässig synpunkt kan det inte försvaras att militär, utrustning och fordon transporteras fram och tillbaka från i första hand Skövde till Borås. Skövde har egna skjutfält som kan nyttjas.
Låt militären öva i närheten av sina förläggningar. Det är det enda vettiga. Redan när I15 lades ned borde militären lämnat tillbaka Bråts skjutfält. Nu när Rv 27 skall byggas och staden har stora planer för en sydlig expansion är det dags för militären att handla. Vi vill inte ha militären här och militären måste spara pengar. Jag ser en "win win" situation framför mig.

Måndag med möten

2008-04-07 17:22
Idag har det varit en dag full med möten. Började direkt med en tre kvart tillsammans med Ulrik och Nanna (K-G var sjuk). Vi tag upp frågor som blir aktuella under veckan. Därefter genomgång med Samhällsplaneringsavdelningen. Ulf Olsson och jag fick ta ställning till flera frågor vad gäller planeringen i kommunen. Mötet har vi var fjortonde dag.  Allt från stort till smått diskuteras. En fråga var hur vi vill agera när det gället Tull-stugan på Tullen. Stugan håller på att förfalla. Vi var överens om att vi vill göra allt för att den ska bevaras. Stugan är av historiskt värde. Här tog man ut vägtull en gång i tiden. En föregångare till de trängselavgifter man infört i Stockholm och de tullvägar som finns i övriga Europa.
Eftermiddagen bestod av möten om 25%-ekologisk mat, årsredovisning och resultatdisposition för Borås Stad, anläggningsråd om Norrby klubbstuga/Ramnaparken samt uppstart av organisationsutredningen.
Nu är det dags att gå hem för att ta på sig varma kläder till kvällens match mellan Elfsborg och AIK.

Mediapoolen

2008-04-04 14:40
Har idag haft styrelsemöte i Mediapoolen AB. Det är gamla AV-centralerna som har bytt skepnad. Styrelseuppdraget är väldigt intressant. Mediapoolen har blivit ett modernt mediaföretag som ligger långt framme inom IT. Strömmande media och smarta "svarta tavlor" för klassrum och styrelserum aktuella ämnen som Mediapoolen jobbar med.

Abecita

2008-04-03 16:17
Var och besökte Abecita Corsettfabrik Konstmuseum idag. Ett privat museum som nu öppnat en ny avdelning. Grafikavdelningen är fantastisk att besöka. Jag har redan gjort det ett par gånger. Det är bara så att den har världsklass. Nu finns det även en avdelning för foto. Flera svenska mästerfotografer ställer ut. Utställningen öppnar på lördag. Visst är den värt ett besök.