RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-02-09 00:53:13

minarecept

Tacolasagne

2020-02-08 18:28

Kände för något nytt än bara den "vanliga" tacosen. Och detta måste nog vara bland det godaste jag ätit ?
4-500 gr nötfärs
1 påse taco kryddmix
Vatten
1 burk krossade tomater
1 burk nacho cheese dip
1,5 dl gräddfil (vi använde laktosfri)
Ca 500 gr riven ost
Ca 125 gr mozzarella
8 runda tortilla bröd (medium)
Jalapenos (valfritt)

Gör så här:
Börja med att steka köttfärsen så den blir genomstekt. Häll på kryddan, blanda. Häll på vatten, blanda och låt det koka in. Gör inget om det är lite vätska kvar.
Häll på krossade tomater, blanda och låt puttra ett par minuter.
Ta undan den från plattan.
Blanda ihop nacho cheese dip med gräddfilen och häll ner detta i köttfärsen.
Blanda ordentligt.

Sätt ugnen på 200 grader.

Ta fram en lagom stor ugnsform för 2 tortilla bröd som "lappar" över varandra.
Lägg 2 tortillabröd i botten. Tänk att du ska täcka botten. Skär bort överflödigt bröd på ytterkanterna och lappa ihop med det så du täcker hela botten.
Lägg på 1 lager med köttfärsröran (ca 1/3).
Skär mozzarella i smala skivor och fördela över köttfärsröran och strö över lite riven ost.
Fortsätt nu med 1 lager bröd, 1 lager köttfärsröra, strö över lite riven ost.
Sen gör du ovan 1 gång till, 1 lager bröd, resten av köttfärsröran och strö över lite ost.
Avsluta med 1 lager bröd. Garnera med jalapenos (valfritt) och strö över sista osten.

In i ugnen ca 25 - 30 min.

Servera med god sallad, tacosås, gräddfil och gärna nachochips.

Till om med barnen tyckte det var godare än vanlig tacos ?

Underbar köttgryta

2019-03-22 07:20

Ca 1 kg grytbitar (nötkött)
3-4 gula lökar
1 liten vitlöksklyfta
3 kalvbuljongtärningar
Ca 5 dl vatten (ev mer - se beskrivningen)
4 morötter
4-6 msk ljus soja (japansk)
3 dl matlagningsgrädde
Ev. Maizena eller mjöl för att göra såsen tjockare (jag hade inte det)
Ev. lite grovmalen svartpeppar

Gör så här:

Skala gula löken och vitlöken, och skär gula löken i klyftor

Klipp ev. grytbitarna så alla bitar blir ca 2-3 cm kuber

Skala morötterna och skär de i lite tjockare skivor

Stek löken i lite smör, tillsammans med "fin"pressad vitlök ("fin"pressad = Pressa lite i taget och skär av från vitlökspressen)

Koka upp lite vatten och blanda med buljongtärningarna.

Häll i detta i lökblandningen och lägg i köttet.

Häll på lite mer kokande vatten så det precis täcker köttet (allt kött ska kunna kokas i vätska men inte mer)

Rör i sojan och lite svartpeppar.

Lägg i morötterna.

Låt detta "små"koka på låg-medelstark värme tills köttet är mört. Helst 1,5-2 timmar.

När köttet är mört, häll i grädden. Låt småkoka ett par minuter.

Vill du ha en tjockare sås, vispa i lite maizena eller mjöl till önskad tjocklek. Jag gjorde inte detta då jag tycker såsen fick perfekt tjocklek.


Servera med ex bulgur eller ris. Kokt broccoli eller rivna morötter passar också bra till.

Och glöm inte Svart Vinbärsgelé, det är som pricken över i :)


Smaklig måltid!


Saffransbullar

2012-12-11 20:06

Kom på att jag inte hade saffransbullar på min sida, och det går ju inte för sig. Hittade ett nytt recept som jag tänkte testa och baka till lucia   


50 gr jäst (för söta degar)

150 gr smör eller margarin

2 påsar saffran (á 0,5 gr)

1,5-2 dl socker

5 dl mjölk

1 kesella (1%) = 250 gr

1/2 tsk salt

1 ägg

ca 16 dl vetemjöl (motsvarar nästan 1 kg)


Till pensling

Ägg


Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel (för mer smak av saffran). Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och värm degspadet till ca 37 grader.


Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kesella, salt och ägg. Blanda ev. i russin. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 min för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 min.


Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut degen till lussekatter. Lägg de på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 min. Sätt ugnen på 225 grader.


Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.


Tips:
Baka ut degen till julkusar, flätor, längder eller julkakor. Längder, flätor och julkakor gräddas i nedre delen av ugnen i 200-225˚C, 15-20 minuter


Som sagt ovan ska testas att bakas i morgon, återkommer ev. med ändringar av recept ;)


Källa: http://www.ica.se/recept/lussebullar-med-kvarg-4404/

Broccoli & Ädelostpaj

2012-09-23 18:23

Pajdeg

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

50 gr smör

1 1/2 dl mjölk

 

Fyllning

ca 600 gr broccoli

ca 140-200 gr ädelost (jag använde Kvibille)


Äggstanning

3 ägg

2 dl creme fraich (vanlig eller lätt)

1/2 - 1 tsk salt

1-1,5 dl mjölk

2 dl riven ost (ca 150 gr)


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Koka broccolin i lättsaltat vatten tills den är nästan klar. Häll ut vattnet.


Blanda samman alla torrvaror till pajdegen.

Finfördela smöret i torrvarorna

Häll i mjölken, och blanda till en deg.

Tryck ut degen i en form med höga kanter.

Förgrädda i 10  minuter.

Om man penslar med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen ytterligare mot blöt fyllning.


Höj graderna till 225 grader.

Dela broccolin i mindre delar och fördela den i botten av det förgräddade pajskalet.

Smula över ädelosten.

Blanda ägg, creme fraich, salt, mjöl och riven ost och häll detta över.

Grädda i ugnen i 20-40 minuter, tills äggstanningen är fast och har fått färg.


Läckra småkakor

2012-08-12 16:07

125 gr smör eller margarin

1,5 dl socker

2 tsk vanillinsocker

1 ägg

4 dl potatismjöl



Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader

Rör ihop matfett, socker och vanillinsocker.

Tillsätt ägget.

Arbeta in potatismjölet.

Rulla små kulor av degen och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Tryck till med gaffel.

Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.


Kakorna kan läggas samman två och två med smält choklad emellan.


Saftig sockerkaka

2012-08-12 15:53

2 ägg

2 dl socker

1,5 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vanillinsocker

1 dl kokande vatten

Ströbröd + smör (till formen)


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och bröa formen.

Vispa ägg och socker poröst.

Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vanillinsocker i annan skål.

Vispa ner mjölblandningen i äggblandningen (på låg hastighet), och tillsätt sedan det kokande vattnet.

Häll ner smeten i den bröade formen.

Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter, känn efter med sticka så den inte är kladdig i mitten. 

Låt svalna ett litet tag och vänd den sedan upp och ner på ett serveringsfat. 


Man kan även ha i lite blockchokladbitar eller riven choklad eller ev. bär i, detta tillsätts då med fördel efter att man hällt ner smeten i den bröade formen.

Bakad potatis med egengjord skagenröra

2012-08-11 18:10

4-8 bakpotatisar (1-2 st/person)


400 gr skalade räkor (tinade eller färska)

1,5 - 2 ägg

0,5 röd lök

2 dl creme fraisch (gärna lätt)

2 msk majonäs (lite överfulla ;))

50 gr röd stenbitsrom (eller caviarmix)

hackad dill (1/4 del av ett litet pkt / alt 2 msk) går bra med fryst

citrondroppar

salt

svartpeppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Borsta potatisen ren (inte skala), och stick några hål i den med en gaffel (annars kan den explodera). Pensla potatisarna med lite olivolja, och sätt in i de i ugnen. Ca 1-1,5 timme, ev. längre. Känn efter med gaffel om den är klar. Ha den hellre längre än för kort tid.


Börja direkt med röran. Koka äggen. Finhacka äggen och löken och häll i en skål. Tillsätt creme fraische och majonäs och blanda om. Häll i stenbitsrom, och hackad dill.

Skär räkorna (men spara några för garnering) i mindre bitar (om du använder frysta men upptinade räkor, så krama ur vätskan först) och häll på. Blanda ordentligt. Smaksätt med salt, svartpeppar och citrondroppar.

Stoppa in i kylen tills potatisen är klar.


Serveras med extra räkor, citron och någon god sallad.
Såååå gott.


 


Thaimat för barn

2012-08-10 17:30

1 kycklingfilé

1/2 gul lök

1/2 - 1 vitlöksklyfta

1/2 paprika

1/2 burk minimajs

1 burk kokosmjölk (eller 1/2 burk kokosmjölk och 1 dl grädde valfri fetthalt)

1/2 tsk röd currypasta

japansk soja

fisksås

olja


Gör så här:

Dela den tinade kycklingen i små bitar.

Skala och skär löken, först i klyftor och sen alla klyftor i hälften.

Skär paprikan i bitar (ex i stänger och sen dela de på 2 eller 3)

Skär minimajs i tre delar.

Fräs löken tillsammans med pressad vitlök i olja, liten stund. Löken ska inte få någon färg, men bli mjukare.

Häll detta på en tallrik.

Stek kycklingen i rikligt med olja tills den är klar, men behöver inte få färg.
Häll detta på annan tallrik

Stek grönsakerna (paprikan och minimajsen) en liten stund. Häll på en tredje tallrik.

Hetta upp lite olja i en wokpanna. Häll i den stekta kycklingen.

Häll på kokosmjölken, röd currypasta, liten skvätt fisksås och liten skvätt soja.

Låt puttra en liten stund.

Häll i löken och grönsakerna, (samt ev tillsätt grädden). Låt puttra ca 5 min. 

Smaka av med fisksås och/eller soja.


Serveras med ris.


Mina barn älskar detta, och det räcker till en middag för allihop (och de är 3 st i ålder 10, 6 och 2 år)


Thaigryta med kokosmjölk, grädde och röd curry

2012-08-10 17:15

4 kycklingfiléer (ca 900 gr fryst)

2-3 gul lök

2-3 vitlöksklyftor

2-3 paprika

2 burk minimajs (går även att byta ut nån burk mot vattenkastanjer eller dyl)

1 burk kokosmjölk

2,5 dl grädde

2-2,5 msk röd currypasta

fisksås

japansk soja

1 tsk sambal oelek

olja


Gör så här:

Dela den tinade kycklingen i små bitar.

Skala och skär löken, först i klyftor och sen alla klyftor i hälften.

Skär paprikan i bitar (ex i stänger och sen dela de på 2 eller 3)

Skär minimajs i tre delar.


Fräs löken tillsammans med pressad vitlök i olja, liten stund. Löken ska inte få någon färg, men bli mjukare.

Häll detta på en tallrik.

Stek kycklingen i rikligt med olja tills den är klar, men behöver inte få färg.
Häll detta på annan tallrik

Stek grönsakerna (paprikan och minimajsen) en liten stund. Häll på en tredje tallrik.


Hetta upp lite olja i en wokpanna. Häll i den stekta kycklingen.

Häll på kokosmjölken, röd currypasta, sambal oelek, liten skvätt fisksås och liten skvätt soja.

Låt puttra en liten stund.

Häll i löken och grönsakerna, samt tillsätt grädden. Låt puttra ca 5 min. 

Smaka av med fisksås och/eller soja.


Serveras med ris. Yummi ;)


Enkel fiskgratäng

2012-08-06 17:04

400 gr torskfilé
flytande margarin (alt olja)
Potatismos 5 portioner (gärna pulvermos)
Hollandaisesås 3 dl (gärna påse)
1 ägg
1 lök
1 dl riven ost
Salt och peppar efter smak (jag använde citronpeppar och aromat)
Citrondroppar

Ev lite räkor (går bra med frysta)

Ev lite dill


Gör så här:

Häll i ca en matsked flytande margarin (eller olja) i en större ugnsform.

Lägg i den otinade (frysta) fisken. Salta och peppra efter smak (här använde jag citronpeppar, aromat och till sist citrondroppar)

Hacka en gul lök, och strö denna mestadels över fisken (men det gör inget om det kommer runt om).

Strö även över lite räkor om du vill.

Tillred potatismoset enl anvisning på paketet.

Smaka av med flytande margarin, citrondroppar, aromat (el salt) och peppar (gärna citronpeppar). Rör i ägget.

Klicka moset runt fisken i formen, gärna toppigt.

Tillred såsen enl anvisning på paketet (1 påse räcker, men ta två om du önskar ha extra sås vid sidan av).

Häll den över fisken. Strö riven ost över moset, och klipp till lite dill över såsen.

Gratinera i 225 grader ca 30 min (200 grader varmluft) eller tills moset fått fin färg.

 

(bild kommer senare)

 

Källa: http://www.matklubben.se/recept/snabb_och_enkel_fiskgrataeng_83300.html

Kärleksmums <3

2012-08-04 22:48

Kakan
150 gr margarin/smör
2 ägg
2 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
7 msk (överfulla ;)) oboy
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl


Glasyr
50 gr margarin/smör
3 msk starkt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vanillinsocker
3 dl florsocker


Garnering
Kokos eller strössel


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Smörj och bröa en form (40x32 cm - minst 3 cm hög)
Smält smöret/margarinet och låt svalna.
Knäck äggen och tillsätt sockret. Vispa poröst (med elvisp).
Tillsätt bakpulver, vanillinsocker och oboy. Vispa snabbt ihop med elvisp.
Tillsätt mjölk, vetemjöl och det smälta smöret. Vispa försiktigt (på elvispens lägsta hastighet) ihop till en jämn smet.
Häll/bred ut smeten i formen, och grädda i nedre delen av ugnen 10-15 min.
När kakan är klar börja med glasyren.


Smält smöret/margarinet i en kastrull.
Tillsätt kaffe, kakao (kakaon kan siktas om den är klumpig), vanillinsocker och florsocker.
Vispa till en jämn smet.
Bred glasyren över kakan medans glasyren är varm.
Strö över kokos eller strössel och låt glasyren stelna.
När glasyren stelnat skär kakan i fyrkantiga bitar.
Yummy <3


Källa: http://www.recepten.se/recept/mockarutor.html

Smarriga bullar (vanilj eller kanel)

2012-07-30 17:55

Degen

100 gr margarin

4 dl mjölk

50 gr jäst (eller 1 pkt torrjäst)

1 dl socker

2 krm salt

(1 tsk kardemumma)

10-12 dl vetemjöl


Fyllning

200 gr rumstempererat margarin

8 msk socker

6 msk vanillinsocker eller 8 tsk kanel


Gör så här:

Smula ner jästen (alt häll i torrjästen) i en bunke.

Smält margarin i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader

(alt. 40 grader vid torrjäst) = Degspad

Häll ner hälften av degspadet i bunken, och rör ut jästen väl.

Tillsätt resten av degspadet, samt socker, salt (och ev. kardemumma). Rör ut.

Häll i 8-9 dl vetemjöl (mer om det behövs) och arbeta till en smidig deg (antingen

för hand eller med degkrokar, jag föredrar degkrokar ;))

Ställ degen att jäsa i ca 30 minuter under bakduk eller tag lite mjöl på bänken och

lägg degen där att jäsa (fortfarande under bakduk).


Ta fram margarinet för fyllningen i en skål och ställ fram så den blir rumstempererad.


Lägg bakplåtspapper på en plåt och lägg ut bullformarna.

Blanda ihop fyllningen i en liten skål till en mjuk och smidig smet.

Arbeta nu degen smidig och slät, den ska släppa bänken när den är färdig.

Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del till en rektangel.

Drag ut fyllningen jämt på degen. Gör kanelsnurror eller en rulle som skärs i lika stora delar


Låt bullarna jäsa på plåten med bakduk över i ca 30 minuter.

Sätt igång ugnen på 225 grader.


Pensla med lätt uppvispat ägg. Garnera med pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen, ca 6-8 minuter.

Lägg upp bullarna på bakgaller och låt svalna med bakduk över.


Serveras med kall mjölk...YUMMI :P


               


Bacon & Broccoli paj

2012-07-22 19:31

Pajdeg

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

50 gr smör

1 1/2 dl mjölk

 

Fyllning

2 pkt bacon

400 gr broccoli (fryst)

2-3 dl ost (mindre ä 200 gr)


Äggstanning

3 1/2 dl mjölk
4 ägg
Salt (ej för mycket) & peppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda samman alla torrvaror till pajdegen.

Finfördela smöret i torrvarorna

Häll i mjölken, och blanda till en deg.

Tryck ut degen i en form med höga kanter.

Förgrädda i 10  minuter.

Om man penslar med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen ytterligare mot blöt fyllning


Under tiden du förgräddar skalet gör du i ordning broccoli och baconet.

Använder du fryst broccoli skall den va tinad. Använder du färsk delar du den i mindre bitar.

Skär sedan baconet smått, knaperstek i en stekpanna utan smör. Var noga med att röra så att det ej fastnar i pannan. Lägg det färdigstekta baconet på en bit papper, låt rinna av.


Fyll botten på pajskalet med broccoli, strö över knaperstekta baconet och sen osten.

Häll sedan äggstanningen över (Mjölk, ägg, och salt & peppar ihopblandat)

Grädda mitt i ugnen;

Antingen 200 grader i 20-30 minuter

eller 175 grader i 35-40 minuter


Servera med kokt broccoli eller en god sallad.


Övriga tips jag tänkt testa med ovanstående:

Tips 1:

Minska rivna osten med ca 1 dl och tillsätt denna i äggstanningen

Toppa då baconen med 2 pkt kvibille ädelost (120 gram/st) istället

Och häll därefter äggstanningen över och grädda. 


Tips 2:

Ändra äggstanningen till nedanstående:

3 ägg

2 dl creme fraich (vanlig eller lätt)

1/2 tsk salt


Återkommer väl som nya recept när jag testat ovanstående tips ;))



Olika pajdegar

2012-01-21 18:00

Pajdeg 2

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

50 gr smör

1 1/2 dl mjölk


Gör så här:

Blanda samman alla torrvaror till pajdegen.

Finfördela smöret i torrvarorna

Häll i mjölken, och blanda till en deg.

Tryck ut degen i en form med höga kanter.

Förgrädda i 10 - 15 minuter i 200 grader.


Fyll med önskat och grädda ca 15 min om man inte har äggstanning och ca 30 min vid äggstanning.


Denna är helt underbar ;))



Pajdeg 1

4 dl vetemjöl

200 gr margarin

3-4 msk vatten

en skvätt salt (1,5 krm)


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda vetemjöl och salt. Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg allt till pajdegen i en bunke och arbeta ihop snabbt, späd ut med vatten tills det blir en deg som inte är smulig. Kavla eller tryck ut i en pajform (ca 24 cm diameter med höga kanter). Ställ i kylen en 20-30 minuter, om tiden finns, annars går det att grädda direkt.

Stick hål över pajbotten med en gaffel och grädda i 15 minuter. Om man penslar med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen ytterligare mot blöt fyllning


Fyll med önskad fyllning och grädda sen ca 30-40 min (om man har äggstanning, annars kan det nog gräddas kortare tid).


Denna är ok, lite väl smörig

Supersmarrig glass

2012-05-13 19:24

Ett litet paket fryst tropisk frukt

Ungefär lika mycket frysta jordgubbar

3 dl vispgrädde

3 st ägg

1 tsk vaniljsocker

5 msk florsocker


Gör så här:

Låt de frysta bären/frukten tina lite grann.

Dela på äggulorna och äggvitorna. Vispa äggulorna tillsammans med vaniljsocker och florsocker.

Tillsätt bären/frukten och vispa tills de mosats och smeten tagit färg av de.

Vispa grädden och rör ner i smeten.

Vispa äggvitorna och vänd ner i smeten.

Häll smeten i en form eller burk med lock, och ställ in i frysen minst 4 timmar.

Men rör gärna om efter 2 timmar, så inte bären/frukten hamnar i botten, och så bildas det mer iskristaller om man inte rör om.


Om du har en glassmaskin, så häller du smeten i glassmaskinen och kör till glassen är klar (istället för att ställa i frysen i 4 timmar), vilket tar ca 20 min. Servera direkt eller häll i burk med lock och ställ i frysen (låt gärna burken stå i frysen innan en stund, så inte glassen tinar när du häller i den i burken).


Vid upptining låt glassen stå i rumstemperatur i ca 30 minuter (eller i kylskåp 2 tim) innan servering.


Yummi, och denna glass håller sig i frysen minst 6 månader. Super ;))

Tonfiskpaj

2012-01-22 18:03

Pajdeg

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

50 gr smör

1 1/2 dl mjölk

 

Fyllning

2 burkar avrunnen  tonfisk

1-2 gul lök

3 dl riven ost (ca 200 gr)


Äggstanning

3 ägg

2 dl creme fraich (vanlig eller lätt)

1/2 tsk salt

(ev lite majonäs = ca 1 msk)


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda samman alla torrvaror till pajdegen.

Finfördela smöret i torrvarorna

Häll i mjölken, och blanda till en deg.

Tryck ut degen i en form med höga kanter.

Förgrädda i 10  minuter.

Om man penslar med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen ytterligare mot blöt fyllning


Fördela tonfisken i botten av det förgräddade pajskalet. Hacka löken och fördela den över tonfisken. Fördela den rivna osten över tonfisken och löken. Blanda ägg, creme fraich, salt (och ev. majonäs) och häll detta över.


Grädda i ugnen i 30-40 minuter, tills äggstanningen är fast och har fått färg.


Spenat och Fetaost paj

2012-01-19 18:01

Pajdeg

4 dl vetemjöl

200 gr margarin

3-4 msk vatten

en skvätt salt (1,5 krm)


Fyllning

1 pkt fryst hackad spenat (450 gr) eller bladspenat som du hackar själv

1 rödlök

3 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

ca 200 gr fetaost (riktig, inte apetina)

ca 1 dl riven ost


Äggstanning

3 ägg

2,5 dl mjölk

2 krm salt

1 krm vitpeppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg allt till pajdegen i en bunke och arbeta ihop snabbt. Kavla eller tryck ut i en pajform (ca 24 cm diameter med höga kanter). Ställ i kylen en 20-30 minuter, om tiden finns, annars går det att grädda direkt.


Stick hål över pajbotten med en gaffel och grädda i 15 minuter. Om man penslar med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen ytterligare mot blöt fyllning


Hacka rödlöken och fräs ihop med spenaten i olivoljan. Pressa i vitlöken och fräs till spenaten är genomvarm. Låt den sedan rinna av i ett dukslag lite grann.


Bred ut spenaten i det förgräddade pajskalet, strö över riven ost, och smula över fetaosten.

Vispa ihop äggstanningen, och häll över alltihop.


Grädda i 200 grader i 50 minuter. Se till att äggstanningen är ordentligt klar.


Servera med lite sallad och ev. tomater.



Höstig Köttgryta med Öl

2011-12-06 19:15

ca 600 gr grytbitar av nötkött (eller mer om man vill ha mycket kött)

2 gula lökar

Salt, peppar, paprikapulver (krydda helt efter eget önskemål)

smör till stekning


2 öl (valfri sort 2,8%, jag köpte Falcon, men ska nog välja annan sort nästa gång)

1 liter vatten (eller mer)

2-3 buljongtärningar

2 msk svart vinbär gele

5-6 hela pepparkorn

3 lagerblad


2-3 palsternacka

5-6 morötter

1 purjolök

2 pressade vitlöksklyftor


Maizena samt en skvätt matlagningsgrädde


Gör så här:

Dela varje lök i 8 delar. Bryn köttbitarna och löken lite i smör, krydda.

Under tiden du bryner, koka upp 7-8 dl öl, 5 dl vatten, lagerblad, pepparkorn, och svart vinbärsgele.

När detta kokar, lägg i det brynta köttet och löken.

Låt detta koka (småputtra) tills köttet är mört, minst 1-1,5 timme.


Skala och skiva palsternackor och morötterna. Skiva purjolöken. Tillsätt detta i gryten, pressa i vitlöksklyftorna, och mer vatten (och även mer öl om man så önskar). Puttra vidare ca 30-60 min till.

Under tiden hinner man skala potatis, och även koka detta till om man önskar ;))


Red grytan med Maizena (ca en halv msk/dl vätska), men tänk på att en stor del av vätskan har puttrat bort. Jag tog ca 3 msk. Späd ut med en skvätt matlagningsgrädde och puttra liten stund till



Serveras som godast med Potatis och svart vinbärs gele. Yummi

Pastasås med Lax och Babyspenat

2011-10-26 14:41

4-pack laxfilé
2 burk crème fraiche, saffran och tomat
½-1 dl mjölk
ca 2 pkt Babyspenat
Salt
CitronPeppar

Citrondroppar

Valfri pasta


Gör så här:

Tärna laxen till valfri storlek (ca 1 cm)
Stek laxbitarna i olja, och krydda med salt, citronpeppar och lite citrondroppar, i ca 5 minuter.

Häll över dessa på ett fat.

Värm crème fraiche och späd med mjölk.
Lägg i laxen och låt den koka under tiden du kokar pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Smaka av med salt och peppar.

Lägg i valfri mängd babyspenat och låt sjuda i ca 1-2 minuter
Servera med pastan och strö lite färsk babyspenat ovanpå


Jag tycker detta är riktigt gott till Bandspaghetti, och då gärna färskpasta.

Snabb, enkel och riktigt gott. Kan inte bli bättre eller hur???


Källa: matklubben - pastasås med lax och saffran


Smarrig salladskyckling

2011-04-30 12:00

1 kg kycklingfilé

kycklingfond

grillkrydda, chilikrydda, vitlökspeppar.

1-2 vitlöksklyftor

Olivolja


Gör så här:

Skär (eller klipp) kycklingen i små bitar. Hacka vitlöken.

Fräs vitlöken i oljan, häll i kycklingen och stek en liten stund.

Krydda med lite kycklingfond, grillkrydda, chilikrydda, vitlökspeppar och ev. salt.

Om det blir mycket vätska häll ut en del.

Stek länge så att det blir torrt i pannan och kycklingen har fått ordentlig stekyta.


Häll upp och låt svalna och blanda i en valfri sallad/pastasallad.

Eller servera varm till sallad och pestopasta