RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-01-31 21:42:10

Lockas lilla längtan

Gör eget städmedel av ättika och citron!

2020-01-31 14:24
Från [email protected] (Unknown)



Vill du veta hur du gör eget städmedel av ättika och citron? Det är superlätt och är ett supermedel när det kommer till städning!

Jag har skrivit en beskrivning på hur jag gör och den finns att läsa på nya bloggen 👇


Tre Sekel



    Välkommen in ❤️

Hej du fina läsare!

2020-01-27 11:27
Från [email protected] (Unknown)

Det är rent fantastiskt att jag fortfarande har så många besök dagligen här på bloggen, fast jag inte skrivit något på evigheter och flyttat till ny bloggadress. 

Kika gärna in på min nya blogg Tre Sekel!



Välkommen

Bloggen flyttar!

2019-02-22 15:46
Från [email protected] (Unknown)

Tyvärr har det visat sig att bloggen (eller kanske Blogger) fortsätter att ställa till det för mig och det gör att jag blir smått galen! Jag drog som du vet igång allting för ett halvår sedan igen och har försökt att sakta men säkert bygga upp allt det som försvann när bloggen havererade för ett par år sedan,  men problemen hopar sig.  Så sorry Blogger, jag har gett upp, jag drar!


Från och med nu hittar du mig på WordPress och bloggen Tre Sekel istället! 





Välkommen in till mig! 


Höstens skörd

2019-01-04 23:30
Från [email protected] (Unknown)

Vi fick så ofantligt mycket tomater i år på våra småplantor och på bilden ser du det sista jag plockade in innan frosten kom. I vanliga fall brukar jag odla i fyra fem svarta murarhinkar på vår balkong, men i år (eller förra året ska jag väl säga) blev det inte så. Istället satte jag tomatplantor, både höga och låga i 1 1/2 pallkrage och trots att jag älskar små söta tomater och smygäter så fort chans ges och att det var bevattningsförbud i somras så fick vi fin skörd. Jag har flera påsar med hemgjorda krossade tomater kvar i frysen och jag har några burkar med syltade tomater kvar. Faktum är att jag hade vanliga färska egenodlade tomater kvar också fram tills i går.

De som är gröna på bilden har inte bara blivit syltade, några av dem har fått ligga i vårt svala förråd kallad "matkällaren" och gona till sig innan de kom upp i köksvärmen och mognade till. Jag trodde aldrig att det skulle fungera och skrattade lite åt tipset när jag fick det. Men det gick!

Det som skymtar till höger är sista brickan med vindruvor. Söta goda och alldeles fulla i kärnor... Men! Jag har fått höra ett knep. Jag har fått rådet att antingen köra dem i passertillsatsen till matberedaren eller i slowjuicern och sedan frysa den juice som blir. Om vi inte orkar spotta kärnor vill säga. Jag vet inte vilken druvsort det är, men den är även fantastisk som gelé.

Kram ❤️ Vera

Teknikens under?

2019-01-04 22:43
Från [email protected] (Unknown)
Det skall tydligen gå att blogga lätt som en plätt genom att skicka ett mejl direkt till bloggen. Vi får väl se hur det går och hur ser ut... Här kommer i alla fall ett litet test!

Passar på att bifoga en bild på mitt nya inköp, en jul-löpare till köksbordet inköpt på rea för 65kr. Har länge letat efter en till löpare så jag har något att byta med när det spills och drälls på matbordet och nu har jag två jul-löpare, så nu kan familjen drälla på.

Disktrasor

2018-10-28 22:14
Från [email protected] (Unknown)


Kommer ni ihåg städproffset Marie-Louise Danielsson Tham som figurerade på TV för några år sedan i programmet "Rent hus"? Det är en kvinna full av städkunskaper, som dessutom är professor i livsmedelshygien och inte sällan använder hon miljövänliga alternativ i sin städning. Hon är en kvinna att verkligen inspireras av!

Jag hittade bland annat denna gamla artikel där Marie-Louise intervjuas om disktrasor för ett tag sedan, då när vi började vår miljövänliga resa och den gav mig lite att tänka på. Jag har näst intill varit Wettexmissbrukare, om det nu finns sådana ända sedan jag flyttade hemifrån. Efter att jag läst artikeln gick jag och räknade hur många Wettextrasor jag hade, jag hittade åtta paket med mellan fyra till åtta trasor i varje, samt tre öppnade paket med sammanlagt sju Wetextrasor i. Många trasor var det.

När jag gick på hushållsskola i min ungdom fick vi lära oss om bland annat livsmedelshygien och det är ju en hel vetenskap i sig. en viktig sak när det kommer till livsmedelshygien och hygien i köket är just att städa köket med rena trasor. Wettex var det vi använde då och Wettex var det jag av gammal vana höll fast vid tills jag hittade linnedisktrasan!

"– Personligen tycker jag inte om Wettex eftersom den behåller fukten så länge, och då frodas bakterierna. Det allra bästa ur bakteriesynpunkt är en tunnare trasa som torkar snabbt. Jag har också hört att många gillar mikrofiberdukar. Men de tar också längre tid att torka. Har inte provat dem själv. Marie-Louises bästa tips är i stället disktrasor gjorda av lin.– Den är både bra att torka med, luktar inte och torkar snabbt. Den går dessutom alldeles utmärkt att tvätta i maskin."        Citat: Marie-Louise Danielsson Tham

Nu kan jag inte leva utan mina disktrasor i lin och jag har sex stycken jag alternerar mellan till vardags. Tre naturfärgade/beige disktrasor som jag tvättar ihop med mina beige handdukar och tre turkosa disktrasor som jag tvättar ihop med mina turkosa handdukar. Vi skiftar handdukarna en till två gånger veckan och i och med att jag har tre disktrasor i varje färg går det byta ut dem oftare om det behövs. En brukar dock bo i tvättstugan... Jag har även köpt tre röda disktrasor som jag kommer ha till mina röda julhanddukar. Jag älskar julen och röda handdukar hör till!


Blir dom inte äckliga?
Nu skall jag vara helt ärlig. Jag trodde faktisk att det skulle vara riktigt snuskigt med linnetrasor, att de var en hipp grej som såldes dyrt och funkade dåligt, men oj så fel jag hade! Det har du säker redan listat ut nu när jag äger så många trasor.

Linnetrasorna jag har är fantastiska! Dom är riktigt bra på att absorbera, dom är lätta att skölja igenom och rengöra.. Dom torkar supersnabbt (mina hänger över kranen) och de luktar INGENTING. Till skillnad mot Wettextrasor som luktar ganska illa även när de är nya... 

Linnedisktrasorna jag använder är lätta att tvätta, jag slänger som sagt bara in dem i tvättmaskinen på 60*c ihop med handdukarna från badrummet och tvättar dem med ett miljövänligt tvättmedel och en skvätt ättika, istället för sköljmedel (aldrig sköljmedel till handdukar). Om man vill går linnedisktrasorna även att slänga ner i kastrullen och koka rena.


Hållbarheten på en Wettextrasa är inte lång och den behöver bytas åtminstone en gång i veckan, alternativ bytas ut och tvättas. Hållbarheten är inte den bästa och efter två till tre tvättar är den slut och behöver kastas. Du vet väl att den är gjord av cellulosa och bomull och faktiskt är komposterbar? Hållbarheten på linnedisktrasorna är betydligt längre. Jag vet folk som haft sina trasor i tio år och de är fortfarande fullt funktionella. Visst  kan det uppstå någon fläck under åren som inte går bort, men det är inget som påverkar funktionen. Jag tänker att eventuellt "fula" trasor får flytta ner i tvättstugan istället för i köket om det skulle störa med någon lite fläck om några år men just nu är de fortfarande lika fina som när de var nya! När linnetrasorna gjort sitt och de är redo för att kastas lägger du dem i komposten.

Det finns fler varianter på linnedisktrasor men de jag fastnat för kommer ifrån Växbo lin och finns i många vackra färger. De har även matchande handdukar och jag är väldigt sugen på att köpa mig ett par torkhanddukar till handdisken.



Hushållspapper eller inte?

2018-08-24 15:00
Från [email protected] (Unknown)





Som ni vet har vi bytt ut våra bomullspads mot dessa hemsydda tygpads. Det har gett ringar på vattnet och nu har vi även testat att byta ut hushållspappret mot tygservetter. 
Vi har nu levt utan hushållspapper i drygt en och en halv månad och endast EN gång har vi saknat hushållspapper så pass att det åkte fram en rulle ur gömmorna.


Tygservetterna är sydda av samma gamla påslakan som tygpadsen, vi gjorde dem på enklast möjliga sätt genom att riva ut breda remsor av tyget, som vi sedan delade till kvadrater och sicksackade kanterna på. Storleken på servetterna har vi anpassat efter korgen vi förvarar dem i, en gammal brödkorg vi ärvt.





När servetterna är smutsiga och väntar på tvätt lägger vi dem i en liten tvättkorg i köket, där även dagens kökshandduk hamnar. För ni vet väl att kökshanddukar bör bytas varje dag om du inte bara torkar disk med den utan även torkar av ett finger då och då. 







Saknar vi inte hushållspappret?
Nej, det gör vi faktiskt inte. Förutom då vi skulle äta surströmming och vi inte hade någon större lust att ha surströmmingsdoftande trasor i köket eller tvättstugan. Vi har tillräckligt många tygservetter för att tvätta dem tillsammans med kökshanddukarna en gång veckan, men självklart skulle det inte vara fel om vi hade fler tygservetter... så det står på min att-göra-lista och som tur är har jag ett och ett halvt påslakan kvar att sy av.

Att använda tygservetter istället för hushållspapper är inte bara en stor miljövinst, det visar sig också bli en ekonomisk vinst. Vi har tidigare om åren köpt Icas Mat & Kök storpack hushållspapper i samband med månades storhandling och har betalat 52,50kr för 8 rullar papper. Vi har förbrukat ca 2 rullar i veckan, vilket inneburit en 8-pack i månaden.  Om vi räknar på vår tidigare hushållspapperskonsumtion med en förpackning a´ 52,50kr x 12 månader = 630kr rakt ner i soporna. Innan vi gick över till tygservetterna har vi parallellt med hushållspappret använt oss av två rullar Torky eller Icas Torka Plus hushållspapper a 45kr (för 2 rullar per månad) x 6 = 270kr, papper som suttit i en plastbehållare på väggen i köket. Enkelt och smidigt att bara rycka av en bit som allt för ofta blev väääldigt lång och användes till saker som egentligen kunde torkas upp med en trasa eller disktrasan. Totalt har vi lagt ut minst 900kr per år på hushållspapper! NIO HUNDRA KRONOR, det är helt sjukt egentligen. För att inte tala om vilken summa det blivit sedan jag skruvade upp denna pappershållare på väggen för drygt tio år sedan... Jag säger bara, No More! Från och med nu värnar vi både om miljön och plånboken.

Nu har jag helt sonika skruvat ner Torky-hållaren från väggen i köket, men vi har faktiskt en kvar här hemma, den som sitter på väggen i tvättstugan. Dels för att vi har två rullar kvar till den och att jag inte fixat torktrasor till tvättstugan än och dels för att jag inte vill lämna öppna hål i väggen i tvättstugan. Innan den hållare skruvas ner behöver jag fixa fler trasor och köpa en tub med vit våtrumssilikon. Vi har även några rullar hushållspapper kvar nere i vårt skafferi och när de är slut kommer de inte ersättas av nya rullar. 


(Beklagar att bilderna i inlägget är av lite sämre kvalitet denna gång. Av tekniska skäl behövde jag använda mobilen att fotografera.) 

Bokinspiration till dig som är nyfiken på möbelrenovering

2018-07-31 15:00
Från [email protected] (Unknown)


Det finns något härligt tillfredsställande i att hitta en gammal möbel på loppis som många skulle fnysa åt men som samma personer gladeligen skulle betala dyra pengar för att köpa om den vore renoverad.

För några år sedan hittade jag en äldre liten väggspegel undangömd i ett skämshörn på en loppisbutik. Den var kladdigt målad i en anskrämlig grön färg och såg inte mycket ut för världen. Upphängningen bestod av ett hopkok av olika snören och band som fästs med två skråslagna spikar. Ja, den såg rent av fruktansvärt ful ut vid första anblicken och maken trodde att jag hade en skruv lös när jag glad i hågen klämde fast den under armen och gick mot kassan.
Under allt det där gräsligt gröna och fula tyckte jag mig nämligen skönja en väldigt nätt och fin liten spegel. Den hade en liggande kvadratisk form på ramen och ett infällt spegelglas med en elegant fasad kant. Den hade fint täljda knoppar på den undre långsidan och alla knoppar fanns makalöst nog kvar. Spegelglaset var lite ålderspåverkat, men inte så mycket att det störde, snarare så att det gav spegeln lite rustik charm. Begärt pris var 30 kr för spegeln. Jag fick betala 15kr, för den var så ful att jag egentligen borde fått den gratis enligt säljaren i loppisbutiken. 
Denna lilla spegel blev snabbt isärplockad, rengjord, sandpapprad och målad i vitt med en svag brytning mot grått. Knoppar och spegelglas monterades fast igen och härvan med upphängningssnören byttes mot två upphängningsbeslag i mässing, placerade över de gamla spikhålen. Spegeln blev otroligt vacker och hängde med under många år innan den såldes vidare. 

Jag tycker mig se det här gång på gång. Att folk ofta missar dom riktiga skatterna på grund av en ful färg, en ful knopp eller vad det nu må vara och att man helt enkelt missar föremål och framför allt möbler av riktigt bra kvalité. En äldre möbel som redan är lite skamfilad kan du måla och renovera hur du vill efter tycke och smak men jag skulle inte rekommendera att du ger dig på hela eller dyrare möbler. Som du vet ändras smaken ganska fort och hur många vackra byråer och spegelskåp var det inte som blev avlutade när det var poppis med trärena möbler för dryg tjugo år sedan. Möbler som aldrig var ämnade att vara just trärena. Möbler i mjuka träslag slits enormt utan ett skyddande lager färg.

När det kommer till möbelvård och möbelrenovering är jag inget proffs, det kan jag inte påstå, men ett och annat jag lärt mig genom åren. När jag började läsa på om att måla och renovera möbler lånade jag uteslutande all facklitteratur från vårt lokala bibliotek. Tre böcker kom dock för att stanna och dessa har jag bläddrat mycket i genom åren.



Auktionshandboken av Jane Fredlund
Den första boken jag köpte var auktionshandboken, helt enkelt för att det var för jobbigt att hela tiden låna Bibliotekets ex. Att ha eller läsa den här typ av bok innan du ger dig iväg till en loppis eller antikhandlare gör att du är lite mer kunnig när det kommer till kvalitet och prissättningar. Det är inte ovanligt att priset är rejält saltat hos vissa handlare, speciellt nu under sommaren när alla sommargäster är på jakt efter charmiga och trendiga retrogrejer. Det ser jag där jag bor. När Stockholmarna är på ingång ökar priset, speciellt hos en auktionshandlare...

I Auktionshandboken kan man läsa mer om råd och tips inför auktionsbesöket, om glas, porslin, möbler,  husgeråd, bruksföremål i silver, mässing och koppar bland annat. Om speglar, lampor och ljuskronor, om klockor och textilier med mera. Framför allt finns det många handfasta tips till vad man skall leta efter, ta fasta på och undvika när man letar begagnade föremål. 

Genom boken får man också lära sig hur en aktion går till och vad du som köpare eller säljare behöver ha koll på. 



Vårda laga renovera av Lillemor Olsson
I boken Vårda laga renovera hittar du framför allt tips på hur du underhåller och vårdar dina antika (100 år eller äldre) och semiantika (50-100år) möbler eller föremål. Genom att ta vara på en möbel kan den kunna skänka glädje under många år framöver och du kan lätt sälja den vidare när och om din  inredningsstil ändras.

I boken hittar du tips på hur du behandlar och restaurerar ytan på exempelvis bonade ytor. hur du får tröga lådor att glida lätt igen. hur du fäster faner som lossnat och hur du lagar stolsryggen rätt. Samt hur du sköter om och lagar porslin och glas.

I boken finns också tips kring hur du sköter dina textila skatter. Hur du rengör äkta mattor och hur du sköter om och behandlar antikt och semiantikt linne och lin. Det finns inget som är så användbart som just handdukar i lin. Om du kommer över ett parti linnehanddukar i gott skick, tveka inte att köpa dem!



Renovera och klä om gamla möbler av Britta Tunberg
I denna bok får du lära dig bland annat hur du byter tappar och bättrar på sargen på en trasig stol. Hur du fixar stoppningen på en nedsutten sits och hur du klär om en möbel.

I boken hittar du instruktioner till hur du blandar egen oljefärg av pigmentpulver, linolja och terpentin samt hur du målar för att få ett vackert resultat som håller i generationer.

I boken kär du dig hur du bättrar på ytan av schellack på en gammal 1800-tals mahognymöbel och får den som ny igen.



Det här är som sagt tre av mina favoriter men det finns som bekant en hel uppsjö av bra facklitteratur i ämnet. Även internet är fullt med bra tips och idéer. Jag vill dock höja ett varningens finger, glöm inte att vara lite källkritisk! Bara för att det står på internet behöver det inte vara sant, så förlita dig på proffsen istället och risken att det blir fel minskar. 


Lycka till!

Projekt bomullspads

2018-07-28 20:34
Från [email protected] (Unknown)



På initiativ av äldsta dottern kommer vi att sluta med bomullspads, på prov. 
Bomullspadsen vi använt hittills nu är dessa och de är både ekologiska och komposterbara. Dom är verkligen jättebra på alla sätt och vis och jag kan verkligen rekommendera dom till dig som vill använda just bomullspads.

Bild från Jordklok


Men, då vi försöker tänka mer Zero Waste har vi beslutat oss för att använda tvättbara pads i tyg istället. Vi har tittat runt och sett att det finns fina modeller att köpa i olika ekobutiker på nätet och att du får i snitt tio pads för en hundring.




Paketet med bomullspads vi använder nu kostar 21 kr för 70 st rondeller. Det går åt 4 rondeller per dag hos oss, alltså räcker en förpackning i 17,5 dagar. På ett år blir det 1460 bomullspads eller straxt under 21 förpackningar. I reda pengar pratar vi om minst 441 kr per år i bara bomullspads.





Att sy egna fyrkantiga tygpads som vi gjort (anpassade storleksmässigt efter vårt badrumsskåp), är en vinst både för plånboken och miljön. Tyget är ett gammalt påslakan från min barndom, sytråd hade vi hemma. Det enda dessa nya tygpads kommer kosta oss är således strömmen till symaskinen.





Bevattningsförbud!

2018-07-24 15:28
Från [email protected] (Unknown)

Så har bevattningsförbudet nått även mina trakter och jag som har pallkragar och land fulla med grönsaker fick grubbla lite för att hitta en bra och hållbar lösning. 

Bevattningsförbudet trädde i kraft i går måndags och vi djupvattnade på så mycket vi vågade i helgen, fyllde regntunnan som ekat tom hela sommaren och valde framför allt ut vad vi skall prioritera bort härnäst om så behövs. Prioriteten just nu är att behålla våra Mårbackapelargoner, två gamla bykgrytor med blommor samt grönsakerna och vår vindruva, som jag klippt ner och gallrat ur så mycket jag kunnat och vågat.

Alla pallkragar och landet är återigen täckta med fiberväv, som gör att fukten inte dunstar på dagen men ändå släpper igenom ljuset. En pallkrage som inte  täckts över är den jag har mina tomater i. Det var praktiskt taget omöjligt att få till det bra, med stora yviga tomatplantor placerade på en solig höjd och med en bris som tar tag i väven så allt vill tippa ikull. Som tur är samplanterar jag tomaterna med citronmeliss och sallat, så jorden står aldrig bar. Den dagen sallaten är färdigskördad blir det till att täcka jorden. Inte heller min lilla halvpallkrage med kryddor i är täckt, men den skuggas lite och är sprängfylld med lite torktåliga örter som i sig själva skyddar jorden från uttorkning.

Rabatter, buskar och syrenhäcken får nu klara sig bäst de kan. Gräsmattan ser sedan länge ut som Saharas öken. Vår vackra björk ser lika torr och trött ut som en sen höstdag. Äppelträden som var alldeles fulla med kart har tappat majoriteten av både blad och kart och det ser inte ut att bli någon skörd att tala om i år. Om inte regnet kommer... Enligt SMHI kan vi få småskurar under lördag-tisdag, men den här sommarens regnlöften tycks inte vara så mycket att lita på. Bättre att försöka klara det på eget håll.

Med en familj om fyra finns det mycket vi kan snåla in på och ändå kunna vattna "nästan som vanligt" fast med kannan. Kommunen har gått ut med att de kommer ha övervakning på förbrukningen och har även gått ut med att de kan stänga av vattnet till fastigheter där man förbrukar mer vatten än lovligt.

Vi brukar sällan bada i badkaret under den varma årstiden, med det är precis vad våra flickor gör nu, plaskar tillsammans i lite vatten och tvättar sig på gammalt vis med en snäll och ekologisk tvål som är fin mot huden och inte behöver sköljas av. När badet är avslutat och lillflickan sussar sött i sin säng tar jag badvattnet och vattnar med.

Maken behöver fortfarande duscha varje dag efter jobbet, men tar snabba duschar och stänger av vattnet under intvålningen. Jag gör precis som flickorna och tvättar av mig i badkaret.

Jag har fått till mig så många fina tips gällande vattenbesparing från alla möjliga håll och dessa vill jag såklart dela med mig av.



Såhär kan DU spara på vattnet!
  • Slatthink. Ställ en hink (vi har en kanna) på köksbänken där du kan hälla i de vattenslattar som blir under dagen. Här häller du vattnet som blir över om du dricker, eller det som blir då du spolar fram kallvatten. Kaffeskvätten som är kvar. Potatisvattnet eller pastavattnet. Sköljvattnet från grönsaker mm. Slatthinkens vatten är perfekt att vattna med!
  • Tvätta bara fulla maskiner med tvätt. Det här är inte "rocket sience" på något sätt utan borde vara en självklarhet för alla kan jag tycka. Använd ekonomiprogram. Visste du att en tvättmaskin förbrukar i snitt 50 liter vatten på en tvätt? Kanske kan många av de plagg ni lägger i tvätthögen istället kunna vädras för att bli fräscha. Små enstaka fläckar kan punkttvättas. Det här borde egentligen vara mer naturligt även när inte vattenransonering gäller eftersom detta är det mest skonsamma för dina kläder. Det här kan jag skriva ett helt inlägg om, men det får bli lite senare.
  • Spara vattnet från avfuktaren. Som vårt hus är konstruerat behöver vi en avfuktare som står på vår undervåning, eller souterrängvåning för att vara exakt. Vi har placerat den i det som tidigare var ett förråd innanför tvättstugan men som nu är integrerad med tvättstugan och används som torkrum. Avfuktaren som själv känner av när luftfuktigheten är för hög är effektiv och mycket snålare än torktumlaren. På vår avfuktare kan vi välja om vi vill koppla en slang direkt till avloppet eller spara vattnet i den tillhörande behållaren. Vi sparar vattnet och vattnar med, framför allt under den här tiden på året. 
  • Spara vattnet från torktumlaren. Är vattenbehållaren full? Vattna! Vi använder bara torktumlaren till att torka sängkläder stryktorra och till handdukar så här får vi sällan några mängder vatten, men det som blir används.
  • Bada i badkaret. Snabba duschar i all ära men det mest effektiva ur vattenbesparingssynpunkt är att bada tillsammans. Framför allt om man kan och vill bada tillsammans som mina flickor. Du behöver inte fylla hela karet utan det räcker med en skvätt att plaska i. Jag ger dem varsin tvättlapp och en tvål och det blir man precis lika ren av som en dusch! Badvattnet använder jag sedan till landen. 
  • Duscha i badkaret. En annan smart lösning är att duscha i badkaret, något som redan är standard för många. Skillnaden är att sätta i proppen och låta vattnet bli kvar i karet istället för att rinna ut i avloppet. Använd miljövänliga medel så kan du vattna med det som blir. Framför allt SER du hur mycket vatten du faktiskt förbrukar, även om du bara tar en snabbdusch.
  • Spola inte när du kissat. Det här var ett knep jag framför allt fick ta till när jag bodde i ett hus med en borrad brunn som hade dålig tillrinning. Funkar även i tider av vattenbesparing.
  • Diska i balja. Det här är inte heller någon "rocket sience" egentligen, att använda diskohon eller en balja när du diskar. Likaså att skölja disken i en balja med kallt vatten och inte göra det under rinnande vatten ur kranen. Som jag skrivit tidigare, använder du ett miljövänligt rengöringsmedel (i detta fall diskmedel) som går att hälla ut i naturen fungerar det utmärkt att vattna med. Om du diskar under rinnande vatten i tre minuter innebär det att du förbrukar i snitt 36 liter, rakt ner i avloppet. Diskar du i balja behövs det betydligt mindre och dessutom kan vattnet ju återanvändas så fram med baljan!

  • Fyll diskmaskinen. Se till att fylla diskmaskinen innan du startar den. Visste du att en diskmaskin i snitt förbrukar i snitt 15 liter vatten per diskning och att energiprogrammen i första hand drar mindre el än vatten? 
  • Kallt dricksvatten. Ett kallt och gott dricksvatten kan du få på framför allt två sätt. Det vanligaste är att sätta på kallvattnet på full sprutt en bra stund, ungefär en minut, känna med fingret, fylla ett glas och dricka. Hur många liter gick det åt till det där kalla glaset kan man undra...enligt min vattenleverantör innebär det här sättet ca 12 liter vatten ner i avloppet för ett glas kallt vatten. Ett bättre sätt är att i samband med att du redan har kallt eller svalt vatten i kranen, fylla en kanna och ställa i kylen. Kallt och gott när du vill ha ett glas och det går inte åt mer vatten än det du fyller i kannan dvs runt en liter. 
  • Byt packningar, fixa droppande kranar och byt till snålspolande munstycken.  Vid den här punkten behöver jag egentligen inte något längre utlägg kring ren ekonomisk vinning och den enorma vattenbesparing som blir. Den kan sammanfattas med två ord. FIXA OMGÅENDE!
  • Bevattning i trädgården. Det här är något att tänka på även när inte vattenbrist råder. Att ALDRIG vattna under dagtid när det är som varmast, utan göra det på kvällen! Du som hängde med i skolan vet att sol och värme får vatten att dunsta och det är precis vad som händer när du vattnar på dagen när det är varmt. Upp till 40% av allt vatten kan gå förlorat. Om du istället vattnar på kvällen då det är svalt får jorden tid på sig att suga upp vattnet och det kommer växterna till gagn istället. Det finns en ytterligare anledning, eller kanske skröna, kring varför man ska undvika bevattning på dagen och det är att vattendropparna kan bränna växten du vattnar och att droppen i sig blir som ett brännglas. Men å andra sidan regnar det ju ibland och då bränns ju inte växterna sönder...



I snitt förbrukar vi svenskar mellan 120-140 liter vatten per dygn och person. Till mat och dryck förbrukar vi i snitt 10 liter vatten per dygn. Resterande, dvs 110-130 liter är egentligen ren lyxkonsumtion. Tvätt, dusch, städ osv. En vattenförbrukning som i och för sig kan vara befogad till delar för att vi inte skall hamna i lortsverige igen. Men det är de facto en förbrukning som inte behövs för vår överlevnad och som faktiskt väcker en tanke i alla fall hos mig! För kan vi i vår familj dra in på vår lyxkonsumtion av vatten så finns det en stor mängd vatten kvar av "vår pott" att vattna med! Men det bästa av allt är nog att genom att återanvända diskvatten, badvatten och slattarna i slatthinken till att vattna i pallkragar och land kan vi faktiskt både "äta från kakan och spara den" på samma gång. 


Det finns såklart mängder med andra fiffiga och bra besparingstips när det gäller just vatten och sitter du inne med ett, tveka inte att höra av dig genom en kommentar eller ett mejl.

Gör ditt eget Såpnejlikeschampo

2018-07-20 15:00
Från [email protected] (Unknown)



Såpnejlika är en gamla medicinal och hushållsört som förr användes istället för såpa när man bland annat skurade golv eller tvättade kläder eftersom dekokten av den sönderskurna eller rivna roten löddrar och rengör effektivt. Den sades också kunna hjälpa mot gikt och gulsot och rena blodet. Huruvida det stämmer låter jag vara osagt.

Hela Såpnejlikan går att använda till dekokter (kokat länge) och infusioner (kokat lite eller bara stått och dragit). Den färska blommande Såpnejlikan går att plocka, torka och sedan koka för att få en dekokt som gör underverk för ylleplagg och ger dem dess forna glans tillbaka. Du kan koka riven rot till en svag infusion som är perfekt till att badda finnar och eksem med. 

Sen kan du göra eget schampo. Perfekt för dig som är på landet och glömt schampot hemma i stan eller för dig som vill göra så lite miljöpåverkan som möjligt.



Bild från Pinterest
                                         

Såpnejlikan blommar i juli-september och du hittar den ofta förvildad vid gamla ödetorp eftersom den förr växte vid nästan varenda torp från norr till söder på grund av sin användbarhet. Såpnejlikan sprider sig både genom frö och genom rotlöpare och finns både med enkla och dubbla blommor samt i olika nyanser av vitt och rosa. 



Bild från Pinterest



På sommaren när Såpnejlikan blommar är det dags att plocka blommorna (hela blomman inklusive stjälk) för att sedan torka. Enligt gammal hävd skall de plockas en ljum sommarkväll när de doftar som mest.  
När Såpnejlikan har torkat kan du klippa (eller mixa den grovt) till mindre bitar och förvara i en tättslutande burk. 

Roten gräver du upp någon gång mellan september och oktober och även här skall det ske under en ljum kväll. Om du gräver upp en Såpnejlika och planterar hemma, eller frösår egna plantor. Tänk på att inte gräva upp och skörda rötterna förrän tidigast år två eller tre, annars riskerar du att ta död på hela plantan. Den torkade roten river eller hackar du grovt, alternativt så river du roten innan du torkar den. Torkad rot sparas i en tättslutande glasburk.



Bild från Pinterest


Såpnejlikeschampo 5dl

Du behöver:
  • 5 dl vatten
  • 1 dl torkad riven rot (eller 2 dl färsk rot)

Gör såhär:

Häll upp vattnet i en kastrull och lägg i riven Såpnejlikerot. Låt dra över natten.

Koka upp och låt sjuda under lock i 10 minuter.

Dra sedan kastrullen av värmen och låt dekokten efterdra i några timmar innan du silar av den och häller upp på flaska.

Använd dekokten som schampo i fuktigt hår. Det kommer bli rent men löddrar inte så mycket som konventionellt schampo. Vill du ha mer lödder är det bara att öka mängden Såpnejlikerot.

Dekokten är hållbar i en vecka, vill du ha den längre behöver du tillsätta konserveringsmedel. Ett bättre alternativ är dock att spara torkad Såpneljika och koka mer vid behov. 



Vätskeersättning

2018-07-17 12:14
Från [email protected] (Unknown)

Bild från Pinterest


Hur har du det i extremvärmen, njuter du eller gör du som jag, överlever med nöd och näppe?

Oavsett om du är sol och värmedyrkare eller en skuggsökande person är det extremt viktigt att få i sig vätskeersättning nu när termometern ligger runt 30*c. Att dricka vatten räcker inte med tanke på hur mycket salt som lämnar kroppen när man svettas, fast allt det där vet du ju redan. 

Om du inte vill köpa färdig vätskeersättning eller tabletter att blanda med vatten, går det utmärkt att koka egen. Det går snabbt, du slipper bära hem plastförpackningar i onödan och framför allt är det ekonomiskt. 




Vätskeersättning till vuxna och barn över 12 år
Du behöver:
  • 1 liter kallt vatten
  • 1 tsk salt (ej örtsalt)
  • 1 tsk socker eller druvsocker


Vätskeersättning till barn över 1 år
Du behöver: 
  • 1 liter kallt vatten
  • 1/2 tsk salt (ej örtsalt)
  • 6 tsk socker eller druvsocker

Gör såhär:

Häll upp vatten, salt och socker i en väl rengjord kastrull. 
Koka upp och rör om så det blandar sig väl. 
Låt svalna och häll upp på väl rengjord flaska. 
Vill du kan du smaksätta ersättningen med exempelvis saft eller fruktjuice.



OBS: Barn under 1 år skall alltid dricka vätskeersättning från affär eller Apotek för att undvika eventuell feldosering!



ReTuna återbruksgalleria

2018-07-16 15:00
Från [email protected] (Unknown)

Hos Ecoflor hittade vi denna lilla ekorre, som lillflickan prompt tyckte att vi skulle köpa.



Under semestern besökte vi ReTuna återbruksgalleria i i Eskilstuna. Det visade sig bli en trevlig upplevelse och vi kommer definitivt åka dit igen.

ReTuna är litet ett shoppingcenter som ligger i anslutning till återvinningsstationen i Eskilstuna och som saluför begagnat och vintage. Fantastiskt initiativ och det var mycket besökare på plats när vi var där!

Hos Axelinas manufaktur & diversehandel hade man till och med tänkt till och använt återbruk i skyltningen.
Enkelt och funktionellt och snyggt med färgkoordinerade kläder.

Gallerian består av ett antal charmiga småbutiker med olika inriktningar. Bland annat vintagekläder, heminredning, möbler, böcker, cyklar, byggmaterial, datorer & it, djurtillbehör, blommor, leksaker och en liten manufaktur & diversehandel med otroligt fina klänningar...


Hos Axelinas manufaktur  & diversehandel kan du även få kläder uppsydda och omsydda. 

I gallerian finns även ett litet café med ekologisk och klimatsmart fikabröd och lunch samt en liten lekhörna för barnen.

Det första jag gör när jag shoppar begagnat, eller framförallt när jag besöker en butik eller liknande som saluför begagnat är att är att kolla om sakerna ser fräscha ut. På ReTuna kändes allt fräscht! Kläder luktade gott, bord stod uppdukade med fina serviser, som redo för en sommarlunch och likaså picnicbordet var dukat som för en lunch i det gröna.


Ecoflor
Allt var snyggt, rent och städat i butikerna och man hade verkligen jobbat med att få till en fin ”känsla” i alla småbutiker. Långt ifrån vanliga second  hand och loppisar där det ofta står uppradat hylla efter hylla fyllda till bredden med omaka glas och porslin. Det här stället kändes mer som en galleria med små mysiga och dyra vintagebutiker i Stockholm eller Göteborg än en återbruks galleria bredvid ett återvinningsstation i Eskilstuna. Det är ett som är säkert.



Städa badrummet skinande rent

2018-07-13 10:18
Från [email protected] (Unknown)
Bild lånad från Twitter/Homekeeper

Har du problem med mycket kalk i vattnet? Här kommer ett recept på ett riktigt dundermedel gjort på saker du troligtvis redan  har hemma!


Att skura badrummet är absolut inte mitt drömjobb här i hemmet och jag vill att det skall gå fort och ge resultat och många av de miljövänliga rengöringsmedel jag testat fungerar sisådär, kan jag tycka.

Jag har blivit tipsad om att göra eget rengöringsmedel och denna är en riktig dunderkur mot fett och kalk, men fungerar på de flesta ytor. (Jag skulle dock inte rekommendera dig att använda det på sten med tanke på syran! )

Det som är absolut bäst med det hela är att du med all sannolikhet har allt du behöver hemma!




Badrumsrengöring 500ml
Du behöver:

  • 250ml flytande diskmedel
  • 250ml uppvärmd ättika eller vinäger

Gör såhär:
Värm ättikan eller vinägern i en kastrull, det skall bli ordentligt varm, men inte så pass varmt att du bränner dig. Du skall precis kunna stoppa ner fingret i kastrullen. Ta kastrullen från plattan.

Häll diskmedlet i kastrullen och rör försiktigt runt med en visp. Du vill att diskmedlet löser sig, du vill inte ha massor av bubblor!

När det är blandat häller du upp blandningen i en sprayflaska, drar åt korken och har inte diskmedlet löst upp sig så skakar di flaskan kraftigt. 

Nu kan du spraya blandningen på aktuell plats i badrummet, gnugga lite lätt med en mjuk svamp eller mjuk borste och sedan låta det dra i 30 minuter. Skölj av med kallt vatten. Vid kraftig kalkavlagring i kakelfogar kan du eventuellt behöva behandla en gång till.

Var mycket försiktig vid gummitätningar och silikonfogar, dessa kan skadas av ättikan.

Det luktar lite av ättikan medan du städar, men lukten försvinner efter en liten stund och ättikan neutraliserar även all annan otrevlig lukt du kan känna i ett badrum.

Placera flaskan på ett lättillgängligt ställe, det här är en effektiv blandning du kommer ha daglig nytta av!



Inreda med gammalt eller nytt?

2018-07-10 15:00
Från [email protected] (Unknown)
Bild från Pinterest 


När det kommer till inredning finns det många saker jag tänker på, drömmer om och går igång på. Det viktigaste för mig är dock alltid att välja möbler och föremål som både är estetiskt tilltalande och som fyller en praktisk funktion, oavsett om möbeln är ny eller gammal. 


Jag väljer gärna att köpa begagnade möbler om det är möjligt men aldrig när det kommer till stoppade möbler såsom soffor, fåtöljer och sängar eftersom det är omöjligt att veta vad de innehåller för kemikalier. Om jag köper stoppade stolar är jag noga med att renovera dem innan de kommer i bruk och ofta går det lätt att byta ut stoppningen i sitsen mot bättre material. 

Jag tycker om formspråket på äldre möbler och älskar strikta gustavianska stolar, pinnsoffor och gamla skåp. Så naturligtvis bor vårt linne i ett gammalt linneskåp istället för den fula stora fula tredelade garderobsvägg från -74 som en gång stod där. Vi har dessutom inte så mycket linne att vi fyller tre stycken 60cm garderober. 

Det är inte alltid begagnade möbler är i tipptopp skick när det kommer till kulör eller rent ytmässigt, men det går lätt att ordna med spackel, pensel och en bra färg. Men vad väljer man då för färg? Som tur är så är de flesta lösningsmedelsburna färgerna borta idag, de som gav målarna hjärnskador och gjorde morfar hög av ångorna. Det finns många mer eller mindre bra val idag, beroende på hur van du är, lång tid du kan vänta på din möbel att torka, om du står ut med doft och om det måste gå lätt eller om du kan tänka dig jobba lite för en fin yta. Tidningen Kloka Hem har skrivit en bra artikel om att Måla miljösmart och hälsosamt där de tar upp både för och nackdelar med de färger som är vanligast på marknaden idag.

Fördelen med äldre möbler även om ytskiktet inte alltid är i tipptopp kondition när du får tag på dem och du kan behöva fixa till dem lite med färg eller vax, är att de nästan uteslutande är av högre kvalitet än dagens nytillverkade möbler och ofta mycket överkomliga i pris med tanke på att de håller livet ut. Speciellt de möbler som tillverkade före slit och släng mentalitetens och IKEAS stora intåg, då möbler blev billiga att tillverka och köpa och endast tillverkades för att hålla några år, tills nästa design kom i ropet och det var dags att köpa nytt. De äldre möblerna är ofta gedigna och tillverkade för att hålla under många år, till och med under fler generationer. Se bara hur mycket allmogemöbler som överlevt från det gamla bondesamhället i mitten på 1600-talet fram till idag.

En äldre byrå där lådor går trögt kan lätt fixas med ett ljus av stearin. Ett draghandtag som sitter lite löst för att ett skruvhål blivit för stort går att fixa genom att blanda lite trälim och trämjöl som blivit över då du sandpapprat. Mycket går som sagt att fixa till och du har en vacker och unik möbel som lyfter ditt hem och visar din personliga stil.

Är du nyfiken på att renovera upp en gammal möbel finns det åtskilliga böcker i ämnet att låna på biblioteket. Begagnade möbler hittar du lite var stans idag, på köp och säljgrupper på Facebook, på E-butiker på nätet, hos dyra auktionshandlare, på Blocket, Tradera, Shpock och så vidare och så vidare. Listan kan göras oändligt lång.

Det du behöver tänka på är att ha koll på måtten där möbeln ska placeras, vilken funktion du behöver fylla med möbeln, hur hög sitthöjd behöver stolen ha, eller begär säljaren ett överpris? Om det är möjligt är det alltid bra att titta på möbeln innan du köper den. Det är inte kul att slänga ut handpenning på en möbel som visar sig komma från en storrökare och därför stinker så mycket att du inte kan ha den inomhus, inte ens i garaget utan att storkna. Många skumma dofter går att få bort med enkla medel men just röklukt kryper in i varenda litet skrymsle och hur "perfekt" och vacker möbeln än må vara skulle jag gå därifrån. Att skicka möbler på sanering är en kostsam historia och lämpar sig endast för dyrare antikviteter och inte det vanliga bohag vi som gemene man kommer över.




/ Veronica




Tid för mig själv

2018-07-08 13:04
Från [email protected] (Unknown)




När familjen tar en liten siesta efter lunchen passar jag på att ta lite tid för mig själv, gå ut i trädgården och så lite fröer och se hur det går för odlingarna. Vid gamla äppelträdet stötte jag på denna lilla krabat.






Tistlar är definitivt inte en favorit. Jag minns hur ont det gjorde att som barn cykla ner i ett dike fullt med tistlar, men denna Jättebolltistel är riktigt vacker när den slår ut och nu är det nära! Stor blir den om den växer under gynnsamma förhållanden, vårt rekord är en Jättebolltistel som blev straxt under två meter.






Taxen gillar att hjälpa till i trädgården. Jaga bort katter och fåglar och gräva hål i marken. Eller som här, bara ligga och slappa i solen. Vår Magnolia, som taxen heter, är en riktig soldyrkare!






Potatisen (Minerva) växer så det knakar i gamla rabatten. Skall bli spännande att se om det blir någon skörd! I så fall lutar det åt att landet blir kvar nästa år, och kanske utökas!






Nästa omgång med sallad kommer så fint så. Jag lade på täckväven för att det inte skulle torka ur så fort och det gav som vanligt resultat. Lite längre ner i pallkragen ligger två hinkar med Bokashijord och kompostmaterial. Kretslopp på hemmaplan när det är som bäst.

Det är verkligen en ynnest att kunna plocka sallad och grönsaker från sin egen trädgård! 





Min syn på minimalism

2018-07-07 15:00
Från [email protected] (Unknown)





Jag har under nästan hela mitt varit något av en maximalist utan att förstå det. Jag haft många olika dyra och "trendiga" hobbys jag snabbt tröttnat på. Jag har köpt det som är hett trendigt för stunden och samlat på många olika prylar och saker, bara för att jag trott att de på något sätt skulle komplettera mig och mitt liv. Göra mig lyckligare och bättre både i mina och andras ögon! Sen vände livet och jag kom till insikt att materiella ting, är just materiella ting och att tingen inte har någon som helst påverkan på mitt liv mer än den jag själv väljer att ge dem.


Jag började egentligen rensandet här hemma som en form av sorgeprocess. En sorg över att jag inte längre hade det fotfäste jag tidigare haft, att livet inte blev som jag tänkt, att jag var tvungen att hitta en ny väg. Med en kropp som inte längre klarar av allt det jag vill och med en ork som snabbt tynar bort. Jag behövde hitta ett nytt sätt att vara jag.

Jag har alltid varit intresserad av att sortera och organisera och när det kommer till alla dessa små och stora "detaljer" har jag varit och är jag fortfarande något av en perfektionist. Min perfektionistiska ådra ledde mig först till att söka idéer och uppslag till att just organisera och sortera alla dessa föremål som fyllde skåp och lådor, men hur jag än flyttade och plockade så blev det inte bättre. Det slog mig tillslut att det tyngde mig på något sätt att jag fyllt mitt liv och vårt hem med en massa saker som kompensation eller snarare för att hålla upp en fasad av att jag mådde bra och att livet var toppen, när jag i själva verket var sjuk.

Om du visste hur många flyttlådor vi hade här hemma, nästan alla fyllda med obetydliga ting.


Många av idéerna jag hittade i mitt sökande gick ut på att köpa ännu fler föremål såsom förvaringslådor och flyttkartonger för att stuva undan saker bättre och organisera på vinden, i skåp och lådor. 

Jag hittade sida efter sida, blogg efter blogg och bok efter bok med instruktioner och tips om hur jag skulle lyckas bäst med att stuva undan, förpacka, organisera, märka upp och föra katalog över vart sakerna fanns. Det har varit både förvånande men också mycket intressant att läsa och framför allt sätta sig in i allt jobb skribenterna lagt ner i att utforska och utveckla teorier och praktiska tips och trix inom sitt specifika område.

Hur jag som läsare bäst staplar böcker i en Billyhylla eller lägger skedar omlott för att få plats med fler uppsättningar i facket. Hur jag får in så många kastruller som möjligt i köksskåpet eller hur jag bäst förvarar mina vikta kläder i olika genomskinliga plastlådor staplade i lager på lager. Hur jag borde galja mina kläder för att få plats med ännu fler galjade kläder, med hjälp av galjförlängare och krymppåsar och genom att organisera kläderna via färg eller typ av plagg eller markeringslappar på stången ändå har ett hum om vart allt är.

Några av de lite bättre tipsen har jag faktiskt tagit till mig av men de och alla de rent dåliga tips jag hittade löste ändå inte mitt egentliga problem, jag hade för mycket saker runt mig. Det var kärnan till problemet. Lösningen var således inte en Carrie Bradshaw garderob eller ett lyxigt dressingroom till alla mina kläder. Inte fler praktiska eller chica plastlådor eller hyllor i nya förråd eller på vinden till mina saker.


Carrie Bradshaws lyxiga men stökiga garderob. Inget för mig!


Lösningen var att rensa ut saker

Som av en händelse hittade jag bloggen Minimalisterna. Efter att ha läst ett antal av deras inlägg och tankar om minimalism kände jag att jag hittat in på rätt väg. Jag kommer aldrig bli en renodlad Hardcore-Minimalist men jag kan helt klart se mig som en "Svensson-Minimalist". En person som bara omger mig med saker jag tycker om, som tillför mig något och som fyller en funktion i mitt och familjens liv och för mig kan den funktionen finnas på fler sätt, både att föremålet används mer eller mindre frekvent eller att det ligger mig varmt om hjärtat av någon anledning.
Minimalisterna skrev något så klokt i ett inlägg helt nyligen. Något som fångade mig och som stämmer ganska bra med min syn på minimalism.

"Minimalism ska fungera som en tjänare och positiv katalysator och inte som härskare eller diktator kring din livskvalitet, dina personliga mål och värderingar i livet. En minimalistisk livsstil ska hjälpa och underlätta din vardag, inte stjälpa och försvåra den genom att du minimera så mycket att livskvaliteten sjunker. För minimalism är inte ett självändamål i sig."  (Källa: Minimalisterna.se)


Minimalismen behöver inte handla om att bara få äga "100 prylar", att slaviskt avyttra en sak om dagen eller det klassiska en in, en ut. Minimalism för mig handlar om att bara äga det jag behöver och använder. För mig kan det vara att behålla svärmors gamla rostfria hink som jag använder när jag kokar saft en gång om året. Att behålla en uppsättning röda frottéhanddukar, eftersom jag älskar att hänga upp dem i badrummet till julen, det sista jag gör innan jag går och lägger mig kvällen före julafton. Minimalism, eller avyttrande av saker är inte ett självändamål i sig. Det är ett förhållningssätt du har och ett aktivt val du gör att inte skaffa dig fler saker än du behöver. Ett val som påverkar både dig, din miljö och din ekonomi positivt.

När livet ställs på sin spets är det inte dina föremål du tänker på i första hand, det är dina minnen, alla händelser och upplevelser. Dom du håller nära och kära. Du tänker på livet du levt, vad du önskar att du vågat göra och det du inte borde ha gjort alls. Du tänker inte på saker du har i skåp och lådor. Möjligtvis tycker du lite synd om den som en dag ska rensa bort skiten. För den dagen när livet ställt på sin spets inser du att det bara är saker.



Ägodelar och deras värde

Enligt det japanska organiseringsproffset Marie Kondo, grundare till KonMarie metoden, skall man rensa sitt hem efter kategori, det vill säga samla ihop alla sina böcker innan du tar upp dem en och en och funderar på gör den mig glad? Är det en bok du älskar, spara den! Är det en bok du inte ens kommer ihåg, ge bort den!

Hon säger också att man skall respektera sina ägodelar. Då får de ett högre personligt värde och du är mer rädd om dem och saker som du är rädd om vårdar du bättre och då håller de längre. Det betyder att den fina designerväskan inte skall stå som ett smycke i garderoben, den skall användas! Att vara rädd om betyder inte att vara rädd för att använda saker för att de kan bli förstörda. Då är det bättre att byta ut väskan mot en du har användning för.

Marie Kondo säger klokt nog att du först skall rensa ut allt det du inte vill behålla och sedan hitta en plats till var och en av sakerna du behåller. En plats där de sedan skall "bo" och läggas tillbaka på när du använt dem. Om du hela tiden lägger tillbaka sakerna på en specifik plats, hittar du dem lätt när du behöver dem och du behöver inte köpa dubbletter för att saker försvinner. Jag kan dra en jämförelse. Jag ägde en häftpistol när vi flyttade ihop för tjugo år sedan. När vi flyttade till hus behövdes den, men plötsligt gick den inte att finna så en ny inköptes. Några år senare var det samma sak igen. Häftklammern hittade vi men häftpistolen var borta, så en ny köptes. För ett par år sedan hade vi vår första riktiga storstädning i garaget i och med att vi satte upp en lite bättre förvaring. Då hittade vi inte en, inte två, utan fem stycken häftpistoler! Nu äger vi åter igen en och vi vet vart den bor.



I början av resan

Jag är bara i början av vår minimalistiska resa och för mig är det resan i sig som är målet. Jag vet inte vart den kommer leda mig och oss men jag vet att jag nu i skrivande stund, efter att ha avyttrat mängder av saker, sitter här och skriver med en lättare känsla än när jag började resan, där mitt i min sorgeprocess för drygt två år sedan. Jag vill inte lämna jordelivet och bli ihågkommen för att jag lämnar så förbaskat mycket saker efter mig som skall rensas och gås igenom att folk sliter sitt hår. Jag har sett vad det gör med människor runt omkring. Jag vill bli ihågkommen för den jag är och det jag gjort. För hur jag berört mina nära och kära. Jag vill bli ihågkommen för att jag jag lärt våra flickor att det är dom som är värdefulla och inte sakerna de äger...



/ Veronica

Gör din egen koksaltlösning! Perfekt till sårvård & nässköljning.

2018-07-04 12:37
Från [email protected] (Unknown)







Jag och ena dottern har åkt på en riktigt jobbig bihåleinflammation som inte verkar ge med sig. Då är det dags att ta fram det tunga artilleriet, koksaltlösning och nässköljen! 

Fördelarna med nässköljning
Att skölja näsan har många fördelar. Du blir av med själva snoret såklart, men koksaltlösningen lindrar även om du, precis som jag, har pollenallergi eller om du har torra luftvägar. Om du fått skräp i näsan eller om du är täppt i öronen (du tömmer öronen tack vare baksuget). 

På barn är det väldigt praktiskt att skölja näsan, speciell om de inte kan fräsa ur näsa och bihålor ordentligt själva. Om ni bara visste hur mycket som kommer ur en förkyld 3,5-åring. Det "lilla" som man ser under näsan är ingenting i sammanhanget.

Det finns olika typer av hjälpmedel för att skölja näsan. Det finns en uppsjö av olika kannor i lika många material med lång pip där du skakar tills du får en virvel i kannan och sedan för pipen till näsan, håller huvudet lite på sned och häller. Sedan finns sprutan. Vi använder sprutan av den enkla anledning att det är smidigare när man har barn. Med denna behöver man dock tänka på att ta det lite lugnt när man tömmer sprutan in i näsan. Om man är för snabb i rörelsen tycker jag personligen att det kan göra lite ont. Andra tycker det samma är skönt, så det är naturligtvis en smaksak, testa dig fram vad som passar dig. Kom ihåg att rengöra sprutan ordentligt!



Koksaltlösning 0,9%
Du behöver:

  • 1 dl vatten  
  • 1ml (1 kryddmått) jodfritt bordssalt.

Gör såhär:
Koka upp vattnet och det jodfria saltet i en kastrull med lock och låt det stå tills det blandat sig noga. Dra kastrullen åt sidan åt och låt blandningen sedan svalna till kroppstemperatur.
Behöver du mer är det bara dubblera receptet.

Denna koksaltlösning blir en så kallad fysiologisk saltlösning med 0,9% natriumklorid (koksalt) och har samma saltmängd som vi naturligt har i kroppen i exempelvis blod och tårar. Denna koksaltlösning är steril och hållbar i 24 timmar innan effekten avtar om du varit noga med att koka upp använda rena redskap samt förvarar den i en burk med lock.


Andra användningsområdenDet finns hur många användningsområden som helst för denna koksaltlösning, här kommer några förslag:

  1. Tvätta sår
  2. Rengöra tatueringar och piercingar, även de vanliga hålen i öronen.
  3. Rengöra örhängen
  4. Tvätta i öronen på hund och katt
  5. Gurgla med om du har ont i halsen
  6. Dricka om du lider av vätskebrist


Du kanske sitter på fler geniala användningsområden som du regelbundet använder koksaltlösning till, hör gärna av dig i så fall så kan jag uppdatera listan!



/ Veronica

Säg hej till Bokashihinken Urban!

2018-07-02 02:15
Från [email protected] (Unknown)


I det lilla samhälle där jag och min familj lever och bor har varje familj fri tillgång till gröna plastpåsar som vi skall slänga vårt matavfall i. Jättebra för miljön att samla ihop matresterna, absolut! Mindre bra att det är just vanliga miljöovänliga plastpåsar vi erbjuds. Detta har jag grötat ner mig i och försökt hitta en lösning på.
Då jag alltid vill optimera och förenkla saker så funderade jag länge på om det inte fanns bättre sätt att ta hand om den komposterbara delen av hushållsavfallet, istället för att köra iväg allt med sopbilen. För några år sedan hade vi en liten men effektiv skara höns och då var det enkelt avklarat, men hur kunde vi nu på ett smidigt sätt få mindre skräp i soptunnan? Kanske rent av kunna byta till ett mindre och billigare sopkärl? Sopsortering var vi sedan tidigare duktiga på men matresterna.... Det störde mig dessutom att fullgod näring som vi borde kunna återanvända här hemma istället hamnade på soptippen.

Mina eftersökningar ledde mig till helt ny värld, Bokashins värld, där jag bland annat hittade den fantastiska och inspirerande Annas kemtvätt. Hos Anna finns det mycket matnyttigt att läsa för en glad amatör som jag är och som vill minska vår klimatpåverkan. Framför allt har Anna skrivit en väldigt pedagogisk instruktion om hur man kan kompostera med hjälp av Bokashi. Till och med för dig som bor i en lägenhet!

Vad är då Bokashi?Bokashi är Japanska och skall betyda "fermenterat organiskt material" och går ut på att du sparar allt ditt organiska material (matrester och grönsaksrens) i en hink, sprayar eller strör på effektiva mikroorganismer kort och gott kallat EM, som hjälper till att fermentera det organiska materialet. Fermenteringsprocessen gör att ditt organiska material eller i detta fall dina matrester snabbare bryts ner till jord. Hur det går till kommer jag till lite senare i  inlägget.

Bokashi är inte alls komplicerat (om man inte vill grotta in sig rejält i ämnet) och det passar latmaskar som mig. Det du behöver är några få saker.



Det du behöver är:
  • Organiskt material. Alla typer av matrester går bra men det är bra att inte lägga i kött och fisk eftersom det kan ge lukt och gör du din jordfabrik utomhus drar köttet gärna till sig skadedjur och grannens katter. Vi har en liten komposthink med lock i ett set med sopsorteringskärl en utdragbar ställning i vårt sopskåp och här lägger vi både kaffesump, matrester och tepåsar. Det blir finfin Bokashi! Likaså vissna blombuketter och gamla brödkanter. Tänk bara på att finfördela materialet så mycket som möjligt för ju mer yta på matresterna som kan nås av EM ju snabbare kommer processen gå. Komposthinken eller "Urbans matlåda" som den kallas här hemma tömmer jag ner i Bokashihinken ungefär var annan dag, lite beroende på vad som är där i och hur varmt det är. Det blir snabbt lukt i komposthinken när det är varmt till skillnad mot Bokashin där jag sprutat på EM och materialet fermenteras istället för att ruttna.
    • Hink med tättslutande lock. Jag använder en typ av Bokashihink  med tappkran och dessa finns i mängder av olika utförande och prisklasser. Du kan även använda två helt "vanliga hinkar" eller hinkar som du fått från ett bageri eller ett storkök, det viktiga är att det följer med ett tättslutande lock. Borra små avrinningshål i botten på ena hinken och sedan staplar du dem i varandra och får på så sätt en liten reservoar i utrymmet mellan hinkarna där Bokashilaken kan samlas. Eller så använder du en vanlig hink med tättslutande lock där du då måste lägga lite papper i botten för att suga upp vätskan. Tro mig, det vill du inte! Bokashilaken eller "Urbankisset" som vi kallar det är helt fantastiskt bra att vattna med och det är drygt, blanda 1:100. Fungerar att göda med både inne och ute och rätt blandat luktar det inte nämnvärt. Jag ger bort Bokashilake till både höger och vänster och mina föräldrars grannar är gröna av avund eftersom mina föräldrars sallad växer så det formligen väller över kanterna i pallkragarna i deras lilla trädgård. Bokashilaken är guld så spara på den!





      Kompost Greenline Urban Garden
      499kr på Granngården



    Bokashikompost Urban Composter, Lime
    390kr på Wexthuset.com


    • Effektiva mikroorganismer EM. Det finns både EM i strö-form och i sprayform. Vad man tycker fungerar bäst är kanske beroende på många faktorer, till exempel hur du applicerar produkten till hur du förvarar den, men framför allt är det en smaksak för resultatet är  detsamma. Jag vill ha och producera Bokashilake och därför gillar jag sprayformen. Vätska ger vätska...så tänker jag, vet inte om det är rätt eller fel, men sprayen är det jag fastnat för. Sprayen i sig har en svag doft. Jag kan inte påstå att den är direkt angenäm men den är helt acceptabel och absolut inte äcklig som jag först trodde. Svårt att beskriva själva doften men lite syrligt som en mycket svag kräksdoft, fast ändå inte. Ströet kan jag inte riktigt uttala mig om eftersom vi inte är riktigt sams, men vad jag fått lära mig finns en viss svag doft även här.
    Bokashiströ från Bokashi.se




    Acceleratorspray från Wexthuset



    • Jord. Har du inte en trädgård med pallkragar eller ett litet land som jag har så går det faktiskt lika bra med en plastlåda att förvara inomhus. Exempelvis ett snyggt sopsorteringskärl som går att placera enhetligt bland dina andra sopsorteringskärl. Jorden i sig skall vara "vanlig" trött köpejord. Du kan använda jord utifrån men har du otur får du med otrevliga små kryp in. Om du tänker göra din jord inne är det också smart att köpa lite kompostmask och lägga i, men det är inget måste. Det är praktiskt om lådan har lock så du slipper gäster däri, men det skall vara luftigt. Här vill vi ha tillgång till syre!                                                                                                                             



    Ett, tu, tre, Bokashi!

    Nu är det bara att sätta igång med din Bokashi. Det är varken omständligt eller äckligt som vissa tror utan betydligt trevliga än stinkande kompostsoppåsar som droppar på golvet eller glöms i skåpet och ruttnar. Rent av fräschare. 

    Mitt tips är att du samlar de dagliga matresterna i en separat liten hink eller bunke under ett par dagar och försöker att öppna Bokashihinken så sällan som möjligt när du väl börjat fylla den. Det tjänar du på eftersom fermenteringsprocessen då går snabbare och bättre. Vi har vår gamla komposthink med lock som gröna kompostsoppåsen egentligen skall sitta i som "matlåda" till vår Urban. Det passar oss perfekt eftersom den då göms bredvid sopsorteringen i skåpet och dessutom är utdragbar och lätt åtkomlig. Vill man kan man lika gärna spara sitt organiska material i en gammal vacker soppterrin eller liknande på köksbänken.

    Mitt tips är att du börjar att lägga "lite större" organiskt material (dvs inte kaffesumpen och grötresterna) i botten på Bokashihinken, ta på lite strö eller spray. Jag upplever att det lätt rinner ner smått skräp genom silen i botten annars vilket kan fastna i tappkranen som då kan börja läcka något. Fortsätt att alternera med lager av organiskt material och spraya/ströa osv tills allt är slut. Avsluta med att pressa ner allt material mot botten, du vill ha så lite luftfickor i hinken i som möjligt. 



    Pressa ut luften ur ditt organiska material. Jag använder en billig potatispress.


    Töm hinken på Bokashilake cirka varannan dag. Förvara laken i en glasburk eller en flaska som du inte är rädd om. Tänk på Bokashilaken som en färskvara som trivs bäst i kylskåp, men jag vet folk som sparar Bokashilake i petflaskor i  klädkammaren eller garaget hela vintern och som säger att det fungerar lika bra, jag har dock inte testat. Du kan även hälla Bokashilake i avloppet (perfekt att göra på vintern när inte den går åt i trädgården) eftersom de effektiva mikroorganismer som finns i laken äter upp fettet i avloppssystemet och på så sätt rengör dina avlopp. (Man kan även städa med EM men det blir ett annat inlägg).



    Spara på Bokashilaken, den är flytande växtkraft! Blanda med vatten 1:100.


    När din hink är full är det dags att ställa den att mogna under minst två veckor. Jag klistrar över en bit tejp så jag vet att det är helt tätt och för att inte något klåfingrigt barn skall få för sig att öppna och titta. Fortsätt att tömma hinken på Bokashilake ungefär varannan dag. Laken kan ha lite olika färg och konsistens beroende vad hinken innehåller. Hos mig hamnar mycket kaffesump i Bokashihinken som därför ger ganska mörk lake men oavsett detta fungerar det lika bra att göda med.

    Efter att hinken har fått stå och mogna är det dags att tömma den. Detta är lite som julafton för mig. Fniss! Har jag tur har jag fått vitt ludd i min hink och då vet jag att processen kommer gå undan när Bokashin väl kommit ner i jorden.

    Men vänta nu tänker du kanske. Vad gör jag med det organiska material jag får under tiden min Bokashihink står och mognar? Jo, jag har två hinkar som jag alternerar mellan och är den ena Bokashihinken mognar när den andra i bruk. Men. För oss räcker det knappt med två hinkar eftersom det tar oss mindre än två veckor att fylla en hink. Vi skulle behöva en tredje hink.

    Jag gräver ner min Bokashi i trädgården efter ett förutbestämt placeringsschema, på platser där jag vet att jorden behöver förbättras. Just nu har jag även en jordfabrik. En dubbelhög pallkrage där jag för närvarande inte odlar något utan som bara används till att gräva ner Bokashi i. Jag gräver helt sonika ut ett hål, stort som en hink och häller ner min Bokashi däri. Sedan hackar jag isär Bokashiklumpen lite innan jag öser över jorden jag grävt upp ur hålet och plattar till det lite. Ju mer jord ju bättre.




    Jag lägger kompostgaller över min jordfabrik för att slippa påhälsning däri.


    I en helt vanlig pallkrage får du utan problem plats med sex stycken "grävplatser" och när du skall gräva ner sjunde hinken gör du det på plats ett, hink åtta på plats två och så vidare i ett kretslopp. Har du delat ditt organiska material i mindre bitar tar det inte mer än tre till fyra veckor innan bara de absolut största bitarna finns kvar! Min trädgårdsguru Sara Bäckmo har spelat in en film där du tydligt kan se hur smidigt det är.     



    Bokashin efter två veckor i jorden



    Bokashin efter tre veckor i jorden. Som du ser finns inte mycket kvar, bara äggskalet och en bit Torky-papper som smugit sig ner i hinken.  
    Om du har en jordfabrik behöver du tänka på att jorden däri blir enormt kraftig och behöver blandas ut med vanlig jord innan du använder den. Annars blir det på tok för mycket av det goda så att säga. Om du istället gräver ner Bokashin i rabatten  har jag läst att man skall vänta minst två veckor innan man planterar på platsen. Jag har testat att gräva ner Bokashin lite djupare i jorden och sedan fylla på med jord och planterat och det har fungerat bra för mig.  

    När jag anlägger nya odlingsplatser brukar jag grunda pallkragarna med dagstidningar som jag sedan blöter. Därefter lägger jag i ett lager med kompost, till exempel gräsklipp, ogräsrens som torkat och dött, potatisblast eller liknande beroende på vad som finns till hands innan jag vräker på ett par säckar köpejord. Sedan sprider jag ut ett par hinkar Bokashi, för att avsluta med jord och sedan så eller plantera. Detta sätt fungerar perfekt om du sår grönsaker som växer ovan mark. Mer om detta i ett annat inlägg.

                         
               
    Hur går då den där processen till?
    När du sprayat eller strött EM på ditt matavfall i hinken startar mikroberna i ditt EM en jäsnings och syrningsprocess, det vill säga en fermenteringsprocess så fort den kommer i kontakt med fukten i matavfallet. Mikroberna gör så att avfallet varken ruttnar eller möglar utan kommer se lika fint ut när du öppnar locket efter två veckor. 

    EM består av olika mikrogrupper som samarbetar med varandra. Jordsvampen (Saccharomyces Cerevisiae) som hjälper till med jäsningsprocessen och två olika bakteriearter (Lactobacillus plantarum och Lactobacillus casei) som hjälper till med syrningsprocessen samt fotosyntesbakterier.

    Mikroorganismerna som finns i EM är fantastiska på många sätt, de reproducerar sig själva och så ofta som var tjugonde minut och tanken är nästan svindlande, men bara ett par matskedar med EM  innehåller fler mikrober än vi har människor på jorden!

    Det organiska material som du lägger i Bokashin består av olika näringsämnen. Näringsämnena i sig består av andra mycket mindre byggstenar. Det EM gör är att bryta ner dessa byggstenar så att de snabbare tillgodogörs i jorden.

    När din Bokashi mognat i två veckor innehåller den så ofantligt mycket mer EM än den gjorde från början, din Bokashi formligen sjuder av liv! Nu är det dags att gräva ner det fermenterade avfallet i jorden, för att göra ny jord. Jag gräver ner min Bokashi i trädgården, men du kan lika gärna gräva ner bokashin i en plastlåda med jord som du förvarar inne. Detta är perfekt att göra på vintern! När Bokashin varit nergrävd i två till fyra veckor är jorden klar och det bara börja plantera!



    Jag hoppas att jag inspirerat dig till att börja med Bokashi! 
    Jag kan ärligen säga att jag inte hittat några nackdelar med varken Bokashin eller arbetet runt omkring och då är jag lat av naturen. Jag tycker att det endast finns fördelar!

    Bokashi och Bokashikompostering är ett hett ämne inom miljövärlden idag och det finns mängder av bra information att Googla fram om du vill läsa mer. Eller så gör du som jag, slänger dig in i det hela och testar! Om du tar steget, hör gärna av dig och berätta hur det går! Du kan både lämna kommentar och mejla mig.




    Bokashi on!

    / Veronica




    (Detta inlägg sker inte i samarbete med någon av ovan nämnda personer eller företag utan helt på mitt eget initiativ.)

    Att ta vara på trädgårdens rikedom

    2018-06-30 10:02
    Från [email protected] (Unknown)


    Späd Mangold här i flerfärgade sorten Bright Lights är mycket god i sallad. Mer välvuxen är den försvinnande god i pasta, pajer och gratänger. Stjälkarna kan du med fördel spara och tillaga som sparris. Mangold går även förvälla och frysa in!






    Jag är verkligen både glad och amatör när det kommer till odling. Glad, för jag tycker det är så fascinerande att lilla jag med lite planering, muskelkraft och vattnande (ja, lite mer än så såklart) kan duka fram egenodlad mat. Att vara självförsörjande på vissa grönsaker stor del av året. Att kunna tillaga mat mitt i vintern med ingredienser som vi själva odlat. Det är sanna mina ord fascinerande!


    Här hemma har vi nio stycken dubbla pallkragar jag odlar i. Just nu i skrivande stund växer det tomat, olika sorters sallad, olika örter, mangold, morötter, rädisor, jordgubbar, rabarber och lök i pallkragarna. Jag odlar i omgångar och medan jag exempelvis har sallad att plocka i ett land finns det sallad på uppväxt i ett annat, därför står vi aldrig utan.

    En pallkrage har jag just nu som jordfabrik och här gräver jag ner min Bokashikompost, som då blir ny jord. Detta kommer jag strax skriva ett helt inlägg om. Håll utkik!

    Vi har även en gammal halvstor rabatt som vi inte riktigt vet vad vi skall göra med och denna hyser just nu potatis (Minerva), sommar morötter (4 olika sorter) och cirkelbetan Chigoggia från Impecta. Medan jag funderar på vad och om jag skall gräva ner nya blommor i rabatten till hösten kan jorden lika gärna brukas tänker jag. Här växer även lite smultron till glädje för barnen, eller i alla fall den minsta som varje dag sitter där på huk och tittar noga för att se om där finns något moget smultron att mumsa på. Dom röda är inga problem att hålla utkik efter men de vita, de är knepiga, men goda! Eventuellt blir det ett land på platsen i fortsättningen.. Hur som helst behöver jag gräva ner ny jord och därför har jag jordfabriken...


    Jag är duktig (klapp på axeln) på att ta vara på det vi odlar och tycker om inte att kasta sådant som är ätbart, varken i komposten eller Bokashin. 
    Ett exempel på sådant jag tar vara på är lökblast. Många tycker blasten är en biprodukt och att löken är målet och låter därför blasten på löken stå och vissna för att få stora fina lökar. Jag väljer istället att sätta mindre eller tidigare löksorter och ta vara på både lök och blast. Du kan ta ganska mycket av blasten utan att det påverkar löken nämnvärt. Tänk bara på att inte ta bort all blast utan spara några spret på varje lök. Alternativt kapa blasten på mitten. Samma sak kan du göra med vitlöksblasten, men den tar du innan den blir för grov.




    Blasten sköljer jag ren och låter torka lite på tidningspapper innan jag hackar den. Jag hackar ganska grovt för jag tycker det blir godast i exempelvis vinterns pajer.




    Här är blast från gul och röd lök. Den är lite skarpare i smaken än exempelvis gräslök men betydligt mildare än själva löken.

    När jag hackat färdigt lägger jag ner löken i zipp-påsar på 1liter och klämmer ur luften innan jag lägger dem plant att frysa i frysboxen.




    Denna gång frös jag även in gräslök och mynta. Gräslök behöver ingen större introduktion. Mynta  däremot är en perenn ört som växer som ogräs och behöver hållas efter för att inte ta över fullkomligt. Denna påse med grovhackad mynta består enbart av det jag gallrat bort från plantan. Mynta går att ha till mycket gott! Du kan ha det i gryta, till lamm, i brödet (om du finhackar det) i smoothien och i dipp bland annat. Jag tycker att fryst mynta håller smaken bättre än torkad, därför fryser jag in den.

    Jag vet att zipp-påsar inte alls är optimala att förpacka i rent miljömässigt och jag skulle hellre vilja förpacka i något bättre, men som jag skrev är vi fyra i familjen och vi saknar en normal frys. Vi valde att ersätta vår kyl/frys i köket mot ett helt kylskåp då det gamla gick sönder och därför har vi endast en frysbox nere i källaren. Frysboxen är ganska besvärlig om jag skall vara ärlig och det är ett elände att hålla koll på allting som finns däri. Hur jag än gör känns det som det jag söker ligger längst ner på botten eller i ett hörn. Jag packar i 1liters zip-påsar bara för att de passar perfekt stående i hängkorgarna. Med grönsaker och örter i form av platta stående paket är det plättlätt att bläddra sig fram till det jag vill ha. Dessutom är det lätt att bryta av en bit av "kakan" om inte allt behövs. Påsarna rengörs och återanvänds när de är tomma.


    Vardagsfrallor

    2018-06-27 20:35
    Från [email protected] (Unknown)
    Att baka eget bröd är ett bra sätt att tänka både på mage, miljö och plånbok! Här kommer ett lätt och gott recept.

    Jag bakar mycket av vårt mjuka bröd själv och även om det finns många goda recept att följa finns det ett jag alltid återkommer till. Det grundrecept jag fick lära mig när jag gick på hushållsskola i min ungdom. Receptet är enkelt och lätt att variera och lär man känna sin deg och sin ugn hittar man säkert tusentals sätt att variera bröden på.

    Anledningarna till att baka eget bröd är flera. Dels vet jag vad som finns i brödet, vad vi äter! Det går åt stora mängder bröd i vår familj på fyra och det är inte hållbart att köpa nya limpor varje dag. Köpebröd är av någon anledning inte lika mättande som hembakt bröd och därför går det åt mycket mer av köpebrödet än det hembakta. Jag bakar nytt bröd ungefär var annan dag, lite beroende på hur mycket som äts och hur grovt brödet är (grövre bröd mättar som bekant mer.)

    Vi har en mjölkproteinallergiker i familjen och då är det viktigt att hålla koll på vad som finns i maten som serveras.

    En annan anledning är rent miljömässig. Genom att baka eget bröd behöver vi inte bära hem mängder med onödiga plastförpackningar. Mjölet är billigt och kommer i en papperspåse och jag använder nästan uteslutande ekologiskt mjöl från Saltå kvarn. Bortsett från pappret från jästen och påsen från mjölet (smöret) och sockret, samt eventuellt flaskan från oljan som du antingen återbrukar eller lämnar till återvinningen blir det inga andra sopor av detta bröd, alltså Zero Waste ner i soppåsen!






    Vardagsfrallor 12st

    Ingredienser:
    • 10-13dl vetemjöl   (Byt gärna ut 2-3dl av mjölet till rågmjöl eller vad du har hemma.)
    • 5dl mjölk   (Kan bytas ut mot havremjölk, havremjölk/vatten eller bara vatten)
    • 50g smält smör   (Byt gärna med mjölkfritt margarin eller en god olja)
    • 1msk socker    (Det är lika gott med honung eller sirap, tex brödsirap för mustigare smak)
    • 1tsk Salt
    • 50g jäst 


    Gör såhär:

    Smält smöret och häll i mjölken, värm till fingervarmt. Om du använder torrjäst, vilket jag gör värmer du mjölken lite lite varmare än fingervarmt. Blanda det mesta av mjölet, socker och salt i en bunke, spara mjöl till utbakningen. Blanda i vätskan och knåda väl till blank och smidig deg, tillsätt mer mjöl vid behov.

    Jäs degen under bakduk i 30 minuter.


    Forma försiktigt degen till en lång korv och dela upp i 12 bitar. Här kan du såklart rundriva fina frallor om du vill och det är egentligen frallor det skall vara, men jag skär mina eftersom det det går snabbt och lätt och jag vill ha luftiga bröd!



    Sätt ugnen på 220-240*c (i min ugn är det 230 som gäller) och låt frallorna jäsa i under bakduk på plåten i 30 minuter.



    Grädda frallorna i 10-15 minuter (i min ugn gräddar jag skurna bröd exakt 13 minuter.)



    Dessa skurna bröd är perfekt att äta både som vanlig smörgås och för den som gilla dubbla mackor i matsäcken. Fast godast är de alldeles nybakade och varma med smör och ost...och en kopp te. Mums!


    Smaklig spis!
    / Veronica

    Mjölkfri vaniljkräm till tårta

    2018-06-23 15:00
    Från [email protected] (Unknown)


    Här i familjen har vi en mjölkproteinallergiker och det betyder att jag måste tänka ett varv extra när det gäller just mat och bak. Jag har valt att laga mycket mat och baka mycket matbröd och fikabröd från grunden, dels för att det är så mycket godare så klart, men framför allt eftersom många halv och helfabrikat innehåller någon form av mjölk.
    Att laga mat och baka själv är en fantastiskt stor vinst för plånboken med tanke på att halvfabrikat ofta är dyra i inköp, men framför allt är det bra för miljön eftersom du slipper släpa hem mängder av onödiga förpackningar och genom det bidra till sopberget!
    Viktigast av allt, du vet vad du äter! Lagar du maten eller bakar själv slipper du alla tillsatser och konstiga E-nummer för vem vill bjuda sin familj på kemikalier i onödan?

    Här kommer ett snabbt lätt och gott recept på vaniljkräm som passar perfekt mellan bottnarna i en tårta, eller varför inte i din Cupcake...




    Mjölkfri vaniljkräm till tårta

    Ingredienser:

    • 2,5dl mjölkersätting (jag använder Oatlys havremjölk)
    • 2msk vetemjöl
    • 2st äggulor
    • 1,5msk socker
    • Frö från 1 vaniljstång (jag slänger även i skalet i krämkoket)


    Gör såhär:

    Blanda ner alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Sänk temperaturen och låt sjuda under ständig omrörning tills du tycker att krämen är tillräckligt tjock. 

    Låt krämen svalna av helt innan du brer den över tårtbotten. 



    Smaklig spis! /  Veronica

    Vart är alla gamla inlägg??

    2018-06-20 20:22
    Från [email protected] (Unknown)


    Jag fick ett ganska långt och väldigt trevligt mejl från en gammal läsare efter förra inlägget. Tack Emma!

    Efter att ha läst det du skrev, Emma, tänkte jag att jag skulle förklara för er alla varför de gamla inläggen är borttagna. Det är såhär.

    Som jag skrev i det förra inlägget fick jag problem med mitt Picasa Webbalbum för ett par år sedan och under en längre tid låg bloggen fortfarande uppe men utan bilder. Det är inte direkt optimalt när jag, då nästan uteslutande bloggade om inredning ofta hänvisade till just bilderna i min text. Ja, ni förstår dilemmat.

    Tillslut efter lite påtryckningar via kommentarer och mejl att jag skulle ”fixa allt” kände jag faktiskt att blogglusten rann ur mig. Jag släckte därför ner bloggen helt.

    Kanske kommer några av de gamla inläggen åter igen göra entré här i bloggen, men nej, jag har inte för avsikt att göra alla gamla inlägg offentliga igen. De inlägg som kommer tillbaka i någon form gör det enkom för att de fortfarande tillför något och för att de fortfarande känns aktuella.






    Nu när jag har min lilla nystart gör jag det således utan bildlösa gamla inlägg och utan trasiga gamla länkar till e-butiker som lagt ner.

    Jag vill att bloggen skall spegla mig och mitt liv just nu.




    / Veronica




    Nystart in i mediabruset

    2018-06-18 21:07
    Från [email protected] (Unknown)
    För några dagar sedan satt jag och pratade med min snart 13-åriga dotter om influencers och hur de faktiskt är helt vanliga människor som nått sin storhet tack vare att de är riktigt duktiga på att skriva och profilera sig själva och att de på så sätt får och tar plats i mediabruset. Att bloggare/influencers är vanliga människor som hon och jag. Att det börjat med en liten idé att skriva om ett ämne som varit aktuellt, något de kanske brunnit lite extra för eller suttit på kunskap om och därför velat dela med sig av. Jag berättade att jag också bloggat och haft stadiga läsare och följare både i Sverige, samt i och utanför Europa genom åren som jag varit som mest aktiv. 

    Där och då under det samtalet föddes iden till en ordentlig nystart här på bloggen. Tro mig, en nystart behövdes! 
    Jag stängde ner allt och gick in i en bloggkoma för ett par år sedan och droppen var när jag fick problem med mitt Picasa webbalbum och alla de bilder som fanns på bloggen försvann. Där och då tappade jag all lust och valde att istället prioritera andra saker i livet. Som min familj, mitt jobb och min hälsa.

    Jag vet ju att jag har SÅ mycket mer att skriva om. Saker som jag brinner för och precis som samhället utvecklats, så utvecklas jag. 
    Livet tar helt enkelt nya vägar och min nya väg leder tillbaka in i bloggandet, som börjar här!


    Välkommen in hos mig!

    / Veronica