RSS - xml

Kontrollerades senast: 2018-12-19 07:41:21

livetochpre

Livet som det är nu..att prioritera.

2018-01-09 15:07

Att tiden går fort det är inte att överdriva, var över ett år sedan jag bloggade och nu är tanken att jag ska ta upp bloggandet igen. Nytt år och nya tag. 


Livet kommer liksom i vägen för allt man vill hinna med ibland så det gäller att prioritera och ge sig tid till det som gör en lycklig för då får man energi och med det så mår man bättre.

Jag bloggar mest för att jag vill kunna på  ett enkelt sätt se tillbaka på min resa med min spanska häst som jag köpte för fyra år sedan. Amigo har hunnit bli 6år nu. 

Det är en magisk känsla att jag kunnat forma honom till den vänliga häst som han är idag. Jag är sen med utbildningen av honom just för att mitt liv tar all min tid, ett till barn,  heltidsjobb och en gård och andra djur att sköta.

Jag rider numera tre dagar i veckan och gör det ofta kvällstid. Är tacksam över att ha en skottad ridbana som är upplyst.

I förrgår då jag red så kom rejäla stormbyar som gjorde att snön formades till virvelvindar och det bullrande och lät och Amigo ridtäcke lät som ett ridspö som slog mot hans päls. Mycket bra miljöträning tänkte jag ha ha. Amigo tog det med ro och jag blev mäktigt imponerad av hans lugn som inbefann sig under hela ridpasset för jag trodde vi skulle blåsa bort ha, ha

Vi mötte både traktor och många bilar på väg till ridbanan vilket han också tog med ro. 


Nu tränar vi att böja, att rida serpentiner, volter och växla mellan trav och skritt. Amigo har extremt mycket hyss och bus för sig oftast i början av ridpasset sedan lugnar han ner sina nerver och då lyssnar han bättre på mig. Tålamod och att ge honom tid är ett måste. 


Jag hoppas på att framöver hitta en bra tränare som jag kan rida för regelbundet,  det är något som jag ska förverkliga under 2018.

Vi har börjat köra Bäckdalens Essense med släde, hon får flitigt köra skräp till återvinningen med barnen i släden, så underbar ponny vi har, evigt tacksam för henne. 

Kram kram ❤️ 

 

 

               

När livet hänger på en skör tråd. In med Lucas med ambulans igårkväll.

2017-04-11 06:21

Att vara stark då det gäller sitt eget barn är något jag och Eric blev testad inför igår. Jag ska förklara vad som hände från början.


Började med att lucas var lite varm på pannan på morgonen igårmorse men vid gott humör. Vi for till förskolan och jag till jobbet. Kl 14:00 så kontaktar personalen mig på Lucas avd att han inte är kry. Jag går hem med honom,  en liten kille med rödblossande kinder. Han hade feber 39 grader då jag kom hem. Tempen gick ner och  han åt och drack och helt ok.På kvällen var han trött och aptitlös, temp 38 grader så jag gav flytande Alvedon innan han somnade kl 19. Men Alvedon rann mestadels utanför då han spottade ut. 


Kl 21:30 så hör vi genom barnvakten ett ljud från Lucas som skrämde oss så pass att jag sprang upp till hans spjälsäng. Ett ljud av ett barn som inte kan andas.

Jag tar upp honom och känner att han är brännande het om hela kroppen i en i stort sett  livlös liten kropp. Jag skriker på Eric och vi bär ned honom och direkt ut på bron för att kyla ner honom. Han är delvis borta i blicken och har svårt att andas normalt. Vi är rädda och jag säger direkt åt Eric att ringa 112. Med gråten i halsen pratar jag med ambulans och försöker att förklara läget, uppge adress och det att vår lilla son på 1.5 år som livet hänger på en skör tråd. Ambulans anländer efter  10 minuter och under de mycket långa tio minuterna så har han även hunnit krampat flertalet gånger, mycket otäckt att se hela kroppen armar och ben krampa på det sättet. Vi försöker svalka honom med ljummet vatten och handduk. 


Helt fantastisk ambulans personal anländer och de undersöker Lucas. Han har en temp som ligger på 39,8 trots 10 minuters försök av oss att svalka och kyla ner   honom. Lucas får febernedsättande och han har nu slutat att krampa, men han skakar och har rejäl feberfrossa. Jag och Lucas följer med in i ambulansen och vi åker till nus. 


Fick snabbt hjälp på sjukhuset och vi fick åka hem eller sova där om vi ville, vi valde att åka hem. Lucas mådde så pass mycket bättre nu och febern var under kontroll. 

Klockan 01:30 var vi hemma igen lagom trötta. Lucas somnade sött i bilen. 


Vad vi lärt oss av detta, alltid alltid ha alvedonsupp hemma. Hög feber är inget att leka med. Och låg temp kan snabbt bli en hög temp 


Nu på morgonen så har han fortfarande feber 38,7

han har fått Alvedon och allt är under kontroll. 

❤️ 


 

Hudinflamation på vår lille Pax. Varning för otäcka bilder..

2017-02-21 08:33

När en hund får sår blir man alltid orolig. Det började med att Pax nosrygg blev mer och mer svullen och tillslut så var det som en bulle och då tog vi honom till veterinär där det konstaterades att han åkt på en rejäl Inflammation under huden på nosryggen,  förmodligen pga ett tidigare litet sår som inte läkt bra. Antibiotika och Inflammations hämmande tablett blev insatt. Dagen efter vi vart hos vet så började det "svettas" ut varblandat blod från hela den svullna delen sedan började såret komma fram ordentligt. Blod och var i det nu  öppna såret på lilla nosen. Har tvättat med steril koksaltlösning då såret vart öppet. Såg inte alls roligt ut ett tag   men Pax har varit pigg och glad och duktig då han inte kliat så mycket. Han har varit något tröttare förmodligen för antibiotikakuren.

Vilken tålig ras detta är, det är ett som är säkert.  Idag är såret torrt och det har blivit en fin skorpa så det verkar läka på fint för vår fina Pax ❤️ ni som inte tycker om sår och blod ska inte titta på bilderna. Så här såg han ut från början vid svullnad och sedan ser ni utvecklingen som gick ganska snabbt. Han är vår familjemedlem som vi är väldigt rädd om så det känns så braa nu då det äntligen ser bättre ut.    

             

Sjukstuga här men djuren ska ha sitt ändå...

2017-02-07 21:22

Vi har haft förkylningar på besök senaste veckorna och Idag åkte vi till hälsocentralen då både Lucas och Eric blivit försämrad.Visade sig att Eric har bihåleinflamation och med det så får man ju veta att man lever,ont i käken,huvudet och varje litet ben i kroppen. Lucas har en sådan jobbig hosta och nästäppa med feber och frossa.Nu ska vi se till att bli friska. Jag har klarat mig hittills men det betyder att jag tagit lååånga promenader med hundarna då Eric inte haft ork vilket jag verkligen inte klagar på,tog med kameran vid några tillfällen. Vad de älskar att få busa i skogen dessa småhundar. Några bilder på hästarna klämmer jag in också.

               

   


               


Snö kyla och helt magisk natur, jag njuter..

2017-01-18 06:45

Fem månader sedan jag bloggade sist,  så kan det gå,min mobil sprack och jag kunde inte blogga från mobilen så det är en orsak. Livet med barn, djur och renovering är också en orsak, så måste det få vara då man har små barn. Njuter av livets goda och däremellan sliter jag för att få allt att rulla rätt.  Vintern har kommit med enorm mängd snö vilket har medfört att det är helt magiskt ute. Ibland har jag fått nypa mig själv över hur otroligt vacker denna by är. Kylan har bitit sina klor i byn vid några tillfällen men det är ju bara att klä på sig och gå ut. Nu är det mildare igen.Lite härliga vinterbilder. 

   


 

   

           

Ha en fortsatt härlig dag och njut av de små bra sakerna i ditt liv ❤️ kram från mig ❤️


Längtan efter..

2016-08-19 22:40

Att få flytta ner till den snart totalrenoverade bottenvåningen är så stor och nu är den lyckan nära. Som min älskade sambo har arbetat och slitit. Jag längtar så efter att få det större och fräschare och inte minst ljusare.Nu är det så nära.Vi har renoverat sedan november förra året och rivit väggar och golv och byggt upp helt från grunden.Sågspån har vi haft nog av nu då det låg överallt i golv och väggar...En stor eloge till min sambo som orkar och har sån kunskap i byggnationer.

så här har det sett ut i köket under renovering.

     

 

och nu ser det ut så här i köket,golvvärme genomgående på hela bottenvåningen ligger på plats under det nya golvet.

               

     

Har ridit då tid funnits och snart kan jag lägg lite mer focus på djuren. Amigo är en dröm att få ha och den lilla Essie är sååå snäll och go.Kommer fler inlägg om ridning och djur i framöver.Har bara inte hunnit med att blogga så mycket i sommar

Godnatt på er   

Amigo somnar i min famn..vilken känsla..se film

2016-07-01 09:31

Jag tänkte passa på att duscha Amigo på morgonen då Lucas somnat,då jag kom till hagen möttes jag av två hästar som låg ner. Jag gick fram till Amigo och han låg kvar.Han la sitt huvud i min famn och huvudet blev tyngre och tyngre och till slut var jag tvungen att lägga ner hans huvud på marken så han fick fortsätta sova där.Undebara trygga häst.Man blir så varm i kroppen av lycka att denna häst faktiskt låter mig komma så nära.

Jag satt ner tätt intill honom och klappade honom i 5 minuter sedan fick han sova ifred.Såklart blev det ingen dusch för trötta spanjoren.

 

 


 

Sockersött ekipage..

2016-06-29 22:27

Morgonen startade på bästa sätt, idag steg jag upp pigg och medan barnen sov skönt så smet jag ut och gav frukost till hästarna och möttes av det fridfulla lugnet,älskar verkligen att komma ut till stallet. Vi har ridit Essie idag eller rättare sagt min dotter Saga har ridit henne. Hon är så modig som rider in Essie, hon är snäll och trygg men ibland såklart lite pigg och då kan en stegring komma. Jag antar att Saga brås på mig för hon sa innan ridpasset imorse att hon hoppas att Essie stegrar idag för att hon tycker det är roligt. Är väldigt stolt över hennes mod med hästarna.Essie älskar att bli ompysslad och det ser verkligen Saga till att skämma bort henne med, fläta man och pyssla med borstning och kratsa hovarna det är ju lika roligt som själva ridningen. Idag ledde Saga ut Essie själv till hagen också. Vi red på ridbanan och tränade på att svänga mellan koner sedan red vi ut runt skogsvägen och in i skogen en bit, då gnäggande Essie efter Amigo, mitt fel att vi red lite för länge.


Jag har hunnit rida Amigo några pass sedan sist jag bloggade, han sköter sig bra och det går framåt.Nu har han en tappsko bak så han har vilat några dagar pga det. Vi har fullt upp med gården,huset.Nu nalkas semester för min andra hälft och det betyder att renoveringen av vårt hus ska få rejäl fart. Golvet ska in på bottenvåningen, kök ska beställas så vi har det vi gör om man säger så.

Men djuren ska ha sitt ändå och barnen också såklart så det blir lite pusslande ibland för att få ihop allt.

Hundarna fick träna agillity igår här i byn vilket dom älskar, det går fort och man ser verkligen lyckan i hundarnas blick.

         

Här är den absolut snällaste shetlandsponny som jag mött, Bäckdalens Essense. Finare ponny är svårt att hitta..Så tacksam att vi har hittat just henne. 

 

                 


Tack så hjärtligt för alla gratulationer..

2016-06-13 20:39

Blir varm i hjärtat av att så många gratulerat mig på min 38 årsdag. Nu är det så att jag har allt jag kan önska mig men blev såklart glad över blommor och alla presenter som jag ändå fick. Fick en väldigt fin tavla av Saga  som hon gjort helt själv, målat ett jättefint självporträtt med en ram som hon även den knåpat ihop själv med mönster så exakt som bara Saga kan göra, hon måste ha lagt ner mycket tid på den, underbara dotter. 

Jag har haft en bra födelsedag med släkten på besök igår då vi hade lite grillkalas, vill tacka alla som kom och förgyllade söndagen .


Idag har jag varit med familjen och tagit mig en ridtur på Amigo med kvällssolen som värmde skönt, såklart så blir kvällen helt magisk då, ja det vet ni som känner mig. Amigo var jätteduktig idag,lät han sträcka ut sina ben i ökad galopp och släpper jag tyglarna så stannar han,denna fantastiska häst. Kan inte vara mer nöjd över honom.

Ännu en gång Tack alla fina för att ni grattat mig idag. 

           

   


600 kg häst lös utan grimma i full panik,min puls var höööög....

2016-06-02 10:43

Strålande sol och varma hästar i hagen vad passar då bättre än att svalka av dom med en dusch.Har spolspilta där Amigo är trygg och står lugnt och stilla.Men idag tänkte jag duscha av båda ute så jag band fast Amigo i grimman och startade med duschen, hann inte längre så fick han panik och på ett ryck så flög grimman sönder och hamnade på marken och Amigo utan grimma var i full sken ute långt bort på vår nysådda åker.Det gäller  att nu tänka snabbt, in och hämta morötter, funkade inte då han skenar förbi mig, in med Essie i boxen, Amigo springer mot storvägen i full galopp, plötsligt står han flåsande utanför stalldörrar och tittar på mig med sina vänliga ögon, han står kvar jag går och hämtar en ny hel grimma från sadelkammaren och ger honom morotsbitar och berömmer samtidigt som jag sätter på han grimman och leder in han i boxen    phu vad pulsen blev hög på mig denna morgon.spolspiltan hädanefter.Tur att jag har hästar som kommer till mig och är trygg med att följa mig. Älskade häst. 

     

Sol och värme och svettig häst..

2016-05-31 11:33

På morgonen då Lucas somnat vid 09:30 gjorde jag iordning Amigo och red till ridbanan. Lucas sov hos mormor och morfar  

Vi fortsatte idag på att träna på att ställa rätt i hörn och volter, att bogarna hålls på rätt plats, att bakbenen följer med, vi tränade alla gångarter och rejält samlad galopp och ökad galopp, från galopp till halt. Det som är häftigt är att han är så lyhörd och har otroligt lätt till samling och stoppknappen den sitter, han är otroligt rolig att rida och han tycker även han det är skoj öronen fram. Red 25 minuter idag.Väldigt varmt idag så han fick ett välförtjänt bad. Nöjd häst nöjd ryttare 

   

Morsdag en bra dag för mig...

2016-05-30 10:28

Sommaren har kommit med värme och grönska,det är så vackert ute nu. Lite bilder sedan gårdagen då morsdag firades på hästryggen som en överraskning efter mysmiddag med mina älsklingar, dom vet vad som gör mig extra glad. Fina teckninagar och mysmiddag, ja man har det rysligt bra. Tack till min sambo som förgyllade gårdagen men även alla dagar under hela året 😘.

Några hästintresserade nyfikna barn kom och kikade också. Älskar verkligen den spanska energin som Amigo har samtidigt som han är gudasnäll. 

                 

 


Regn och rusk men det hindrar inte oss..

2016-05-25 11:31

Ridning för Saga på lilla Essie på ridbanan.En regnig dag blir så mycket bättre på hästryggen.Jag försöker att aktivera hästarna dagligen på något sätt, hinner inte alltid med ridningen då man har småbarn och andra sysslor som man måste hinna med då är min lösning löslongering,trickträning,miljöträning eller att bara umgås 10 minuter med hästarna i hagen. Det är oerhört viktigt att bara kunna vara tillsammans med dom i deras miljö utan att kräva en massa saker av djuret.

 

Igårkväll red jag på ridbanan,Amigo var fullproppad med energi och egen vilja, jag krävde att han skulle gå dit jag bad honom och helt enkelt lyssna till mig. Mitt svar blev höga stegringar så pass att jag automatisk höll mig om halsen på honom. Han är lätt att läsa av så jag vet exakt när stegringarna kommer och det som är viktigt för att kunna hålla balansen är att sitta med sittknölarna  stadigt i sadeln och vara avslappnad och följa med hans rörelse, för att behålla balansen kan jag inte luta mig fram utan sitta med balans på hans rygg, han har ingenting för att bocka eller stegra, jag håller mig kvar. Han var emellanåt duktig och lyssnade på mina hjälper och det räcker,jag nöjd över det lilla och berömmer.


Det som var ljuvligt var att efter ridpasset då jag går hemåt och kommit in på vår gård och han är framåt och jag gör en förhållning så visade han upp piaff, tramp på stället under en lång stund med svävande höga benlyft vilket fick mig att le stort, hur underbart som helst att känna vilken kapacitet han har denna krutburk. Jag kan säga igen att jag är så glad över denna häst som är full med styrka,energi och välvilja. 

                   

 

Blev en riktigt bra start på denna dag..

2016-05-17 15:18

Ridning på schemat på morgonen för mig, tack till Lucas mormor och morfar som tar hand om lille Lucas under tiden jag rider, de ser mig från deras gård så nära ligger ridbanan både våran gård och mina föräldrar då vi är grannar. Strålande sol och lite vind idag. Gick jättebra, mötte bil utan att Amigo reagerade så han börjar sakterligen bli van den nya miljön mitt i denna blomstrande by. Ridningen på ridbanan gick fint. Många galoppfattningar blev det idag, mindre bus också,detta är pass 4. Han har trot eller ej till och med bekväm korsgalopo denna häst.


Sedan blev det miljöträning på em i frihet, introducerade låånga fladdrande plastband som jag tejpat fast på ett gammalt ridspö /pekpinne. Med nyfikenhet som dom har gick det strålande och lilla orädda Essie skulle bara bita och busa med plastbanden. Har sett mycket hur polishästar tränas just för att kunna bli en trygg polishäst och har fått blodad tand av det. så jag kommer att fortsätt med det just för att få en häst som litar på mig och klarar av sådana svårigheter.

                       

 

Kram för denna gång   


Soliga dagar, då blir allt så mycket bättre...

2016-05-12 15:31

Ni som följer mig vet ju att jag nu börjat ridning av Amigo på ridbanan. Pass tre imorse vilket gick bra. Det jag fokuserar på är att Amigo ska bli van att vara på ridbanan då den är i byns mittpunkt vilket är toppen, det är liv och rörelse från dammen som ligger bredvid med minigolf, volleyboll gångväg osv. Det är verkligen bästa miljöträningen för hästen, det är också roligt att det varje gång jag ridit på ridbanan kommer fram glada bybor som vill prata en stund och visar sin glädje åt hästarna i byn ❤.Sååå roligt att det finns fler hästar i byn nu, det fanns en tid då jag många år var den enda ryttaren här och såklart hade man aldrig någon att rida ut med eller prata häst med så det är verkligen skoj att bo här igen och att det finns fler hästägare  .


Vi tränar nu på att bli van ridbanan och miljön där som sagt. Sedan tränar jag på allt han lärt sig från marken, då jag släpper tyglarna så gör han halt. Han är oerhört duktig på att lyssna på mig och det jag ber honom om. Tränar att svänga, göra volt i varje hörn för att få honom rätt ställd, jag ber honom om saker hela tiden för att han ska få tänka och då busar han mindre. Vi travar och ibland blir det galopp ofta korsgalopo vilket jag inte bryr mig om nu i början, viktigaste är framåtbjudningen och att få honom fokuserad på mig. Inte längre ridpass än 20 minuter då det blir så mycket för honom att ta in i huvudet, avslutar då det går som bäst. Jag skulle ju helst vilja rida flera timmar   får hejda mig.


I hagen kör jag spontant miljöträning för båda två med flaggor,paraply, pressning, klippmaskin,vattenspruta osv hästen får ett bra mod inom sig då de klarar av svårigheter som jag ju utsätter de för, jag låter dom nosa och sedan backar jag ifrån hästen,oftast följer de efter mig då jag backar ifrån, beröm och morötter och ibland klickertränar jag då jag introducerar "farliga"saker, mycket beröm och morötter, de springer efter mig av nyfikenhet med öronen framåt då jag bär runt på tex stora prasslade presseningar. Hästen är nyfiken i sin natur, mina hästar uppskattar mina "skrämmande" saker som jag kommer med.

                    

 

Ridning på ridbana pass 1 och hur gick det....

2016-05-06 08:22

Igårkväll så sadlade jag Amigo och red till ridbanan efter att hovslagaren skodde honom i förrgår.Amigo har vilat två veckor pga tappsko så nu vill jag komma igång med ridningen med honom.


Passet började med bus i stora lass. Amigo var full med energi vill jag lova, vi travade massor så han skulle få springa av sig. Ny miljö och ny upplevelse så inte så konstigt.


Jag travade mycket så han skulle få springa av sig energin lite och tog några galopp fattningar såå underbart att flyga fram uppsutten på hans rygg, vilken trav han har, har sagt det tidigare men säger det igen, som att sitta i skönaste fåtöljen där man svävar fram   Det gick bra med tanke på att han inte direkt var fokuserad på mig detta första ridpasset på ridbanan,många luftsprång och stegringarna blev det. Jag försöker bara vara lätt i munnen och följa med hans rörelse. Jag är supernöjd och är så lycklig. Tack älskade sambo för att du föreviga ridpasset, ja hela familjen fick va med   en liten bild på Saga och vår enhörning också. 

Här kommer bilderna. 

   

                   

 

     

Grattis Amigo 5 år idag..

2001-12-03 00:00

Grattis Amigo som fyller 5 år idag. Har hunnit vara min fina vän i tre år, tänk vad tiden går fort. Fina vänliga killen vad jag är glad att du finns hos oss. Våren och sommaren ska ridningen komma igång ordentligt har jag tänkt. Uteritt i byn och skogen varvat med ridbanan.


Hittills har jag tränat Amigo väääldigt mycket från marken i frihet vilket för mig är att få en stark grund inför att få en känslig ridhäst vilket man vill ha,jag vill kunna rida honom med lätta hjälper helst utan utrustning helt och hållet. Att skapa ett förtroende genom miljöträning och trickträning i frihet betyder utan tvång,hästen kan när som helst gå ifrån mig.Håller aldrig på mer än korta stunder,att man avsluar då det går som bäst det är viktigt.


Longering i frihet är bland det bästa som finns tycker jag för att hästen väljer själv att bli longerad i skritt, trav och galopp utan lina,den känslan att hästen vill vara tillsammans med sin hästmänniska det slår det mesta.Att få hästen att byta varv bara genom kroppsspråket och min tyngdpunkt det är så häftigt.Vilken glädje denna häst ger mig och hans glädje och vilja att hela tiden försöka förstå mig. 


Vi har tricktränat/lekt fram spanska skritten som kommer mer och mer nu då han börjar förstå att han ska gå framåt samtidigt med lyften. Han går bredvid mig då vi tränar spanska skritten och han har sådan vilja att lära sig.Han följer mig som en hund. Jag använder mig av en carrot stick då jag tränar på det här sättet, det är ett så bra redskap.Man måste vara medveten att hästen ser allt jag gör med kroppen och den försöker läsa av mig precis hela tiden.Det är ju så hästar kommunicerar,gäller att vara tydlig med hästen och att vara lugn såklart.Allt har vi lekt fram utan utrustning och vi båda älskar det sååå mycket.Att springa bredvid hästen som galopperar och då jag genom att lägga tyngdpunkten bakåt lite får hästen att stanna på en gång med öronen fram det är magi.Jag ser fram emot att rida mera nu när han vuxit på sig det senaste året och därmed är redo för mer ridning nu, Jag är redo som attan.Här kommer lite busbilder av prinsen.

 

           

 

Det var allt för denna gång, ta hand om dig och de fyrbenta vännerna ❤

Film på Amigos pappa Comanche III

2016-04-25 09:22

Så glad jag hittade Amigos pappa på film. Nog förstår jag nu var han fått sin lätthet att stå på bakbenen   Så underbart att se.Först en härlig bild på Amigo.Här är två filmer på Amigos pappa Comanche III   

 

 

    
Saga har ridit den lilla pigga och jag den stora pigga..

2016-04-07 11:37

Saga har ridit Essie vår underbart snälla shetlandsponny i påsk, det gick jättebra och ska fortsätta ridning och utbildning med henne.jag ska köpa en rockard av d en god vän Anna tack snälla för att jag får köpa den av dig 😊 Essie kommer bli en härlig körponny och roligt för henne och Saga och för mig såklart.❤

         På morgonen då jag mocka och fixat klart stall så tog jag in Amigo och red honom på gården efter att han vilat nu två veckor.En pigg och busig kille som stegrade och var ganska busig men då långtradare kommer förbi så står han lugnt, hatten av för det. Så viktigt att han är trygg med trafiken. Han lyssnar ändå på min röst och mina hjälper trots överskottet på energi. 😍 älskade häst vad du är fin. Försökte ta en bild uppsutten med hjälp av fönstret till sadelkammaren 😀. Blev inte bästa bilden jag tagit om man säger så. 


           

 

Ta väl hand om dig 😘 


Idag tar vi target till en lite högre nivå..film på det.

2016-03-18 09:24

Igår tränade jag tasstarget med hundarna Pax oc Keno vilket är så roligt då man ser hur mycket dom tycker om det.Gick jättebra för att vara premiär för båda och Pax sköter sig utmärkt,han som just blvit inklickad också  .Fina hundar det här och otroligt lättlärda. Dom kommer ju från bästa kenneln nämligen yellowskins i Holmsund.Är så glad att vi fått köpa hundarna av dig Anna Majaniemi  . Jag har en hel lista med nya trick som jag ska jobba med hundarna framöver.


Idag så ville jag även introducera detta trick för Amigo såklart,jag går tillväga precis som då jag tränar med hundarna. Amigo är lika lätt att lära som hundarna,underbara häst.

Hästarna är bara större och lite mer fokuserade,inte lika hoppiga som hundarna hi,hi tur är ju det,vill ju inte bli påhoppad av 500 kg häst  . Amigo är redan inklickad vilket underlättar.Det gick då som en dans.Han älskar att använda huvudet och den stimulansen mår han så bra av.


Varför håller jag på att tricktränar hästarna kan ni ju undra då?

Jag har flera väldigt bra svar på den frågan.Mitt mål är att kunna ta upp klickerträningen uppsutten i sadeln framöver i Amigos utbildning. Framförallt så är det så bra sätt att lära hästen rätt på ett sätt som är enkelt istället för att bråka och missförstå varandra i ridningen som är vanligt mellan ryttare och häst.Jag har inte som mål att tävla i höga klasser i dressyr nä det kommer jag inte att göra för jag har inget intresse av det av olika anledningar. Jag älskar att umgås med hästen  genom ömsesidig förståelse och så länge jag tycker allt omkring hästhållningen är roligt (för det handlar inte bara om ridning)  så kommer jag att hålla på med hästar.Älskar att umgås med hästen lika mycket genom trickträning,frihetsdressyr och löslongering som att rida så kanske ni förstår hur jag tänker.


1. Djuren får mental stimulans viket är minst lika viktigt som fysisk motion,man kan kalla det mental motion,alla behöver få använda hjärnan,även våra underbara djur.

2. Det är ett fantastiskt sätt att bygga en väldigt bra relation på.Får förtroende för sin människa.

3. Hästen växer då den känner att den förstår och gör rätt.

4. Hästen blir tryggare och vet exakt på hundradels sekunden när den gör rätt bara den som håller i klickern klickar i rätt ögonblick då vill säga.

5. Du belönar bara då den gör rätt.Ignorera då den gör fel för den kommer att göra rätt till nästa gång.Så det blir väldigt enkelt att kommunicera med hästen.

6. Att ha roligt tillsammans med hästen är ju det som driver mig.


Här har ni en film då jag tränar tasstarget för allra första gången med Pax och Keno och även en film då jag imorse premiärtränade Amigo nos target.


 
   

Ha en härlig fredag