RSS - xml

Kontrollerades senast: 2018-12-08 05:29:57

Littermentärt

Decembers TBR som antagligen inte kommer följas ändå

2018-12-07 18:57
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)
Jag har verkligen saknat att göra mina TBR-högar de här månaderna när jag har varit mer eller mindre borta. Nu när sista månaden för året är här känner jag ändå att jag vill göra en. Även om jag känner med mig redan nu att jag kanske inte kommer följa den. Min filosofi för närvarande är enkel: Läs det du är sugen på. Just nu är jag sugen på alla de här böckerna, men det kan komma att ändras.


¤ Lyckan är en sällsam fågel - Anna Gavalda
Boken är med i min hyllvärmarutmaning och det börjar kännas dags för den.

¤ Gryningsstjärna och Midnattsljus - Charlotte Cederlund
Läste första delen för ett tag sedan och känner att det blivit dags att avsluta serien.

¤ Evelyn Hugos sju äkta män - Tayloe Jenkins Reid
Har hört mycket bra om den här boken ända sedan originalversionen började dyka upp på Booktube. Nu har den översatts till svenska och jag är väldigt taggad på läsning.

¤ Demonviskaren - Lovisa Wistrand
Den här boken skulle jag läst redan i somras men sedan hände livet. Hade känts skönt om den lästes innan året tog slut. 

¤ Dödgrävarens dotter - Joyce Carol Oates
Ytterligare en bok från hyllvärmarutmaningen och vill läsa den lika mycket nu som i början av året när jag plockade ut den till högen. 

¤ Crooked Kindom - Leigh Bardugo
Är mycket för att avsluta serier innan jag påbörjar nya just nu. Samt att jag verkligen gillade den första boken och är nyfiken på fortsättningen. 

Jag tänkte även delta i Nellys årliga Läs it Snow-maraton som kommer pågå under julhelgen och kommer nog behöva se över vilka böcker som ska läsas där om jag vill att de ska passa in i utmaningarna. Men den högen kommer lite längre fram.

Julkalenderbloggstafett - Lucka 5

2018-12-05 07:00
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)
5:e december är här och det är dags att öppna en ny lucka i julkalenderbloggstafetten som ordnas av Sofies bokblogg. Igår var det Mias bokhörna som tipsade om sina bästa böcker för året. Missade ni hennes inlägg hittar ni det här.

Idag har turen alltså kommit till mig och jag kommer tipsa om en författare som jag upptäckt det här året och kommit att älska. Nämligen Anna Jakobsson Lund. Hon är inte direkt en ny författare då hon började ge ut sin trilogi Systemet redan 2015. Men jag har inte upptäckt hennes briljanta ordkonst förrän i år och läst två av hennes böcker. Jag har såklart tidigare nämna trilogi på min att läsa-lista för jag är övertygad om att jag kommer gilla dem också.

I somras läste jag Equilibrium och blev alldeles uppslukad. I den måste huvudpersonen Ari fly från livet som lovande kemist efter ett inbrott i labbet som slutar med en olycka där hen av misstag råkar använda sin inneboende kraft. Ari beger sig till staden Porto du Luando som är full av rövare, smugglare och illusionister. Den perfekta platsen att hålla sig borta på eftersom de flesta där lever sitt liv i skuggan. Efter ett tag hamnar Ari på en varité där hen snart blir en del av gemenskapen. Hen skapar sig nya vänner och lär sig efter hand mer om sin kraft medan det liv hen lämnat bakom sig hotar att komma ikapp. 
Jag var fast i Aris värld och ser fram emot att återvända till den igen, för jag planerar att läsa om boken i framtiden. Vill ni läsa mer om mina tankar hittar ni min recension här

Annas nyaste bok kom ut i höstas och den läste jag så sent som förra månaden. Czentes Omega är första delen i hennes nya science fiction-serie och den kretsar kring fem elever som går på den Intergalaktiska akademin. Där hamnar elever med särskild problematik, som det så fint kallas. Två av huvudpersonerna är med och tävlar om en plats i finalen av den intergalaktiska tävlingen för unga uppfinnare. Snart misstänker de att någon försöker sabba för dem. Men rädslan för sabotage byts snart ut till något mycket värre när de upptäcker ett hot som inte bara skulle påverka dem utan hela galaxen.
Jag är inte så bevandrad i den här genren men det gjorde inte att jag gillade boken mindre. Det här är som sagt bara början på serien och jag ser ivrigt fram emot att få fortsätta läsa om kompisgänget på Intergalaktiska akademin. Min recension av boken hittar ni här.

Sedan blir man ju inte direkt ledsen av att titta på hennes omslag som är som färgsprakande konstverk i sig.


Det var mitt tips för dagen. Imorgon tipsas det vidare inne hos Cissi Grip, så missa inte det. 

Oktober och novemberläsning

2018-12-02 10:09
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)
Min läsning har stilla tuffat på under hösten och här kommer en sammanfattning av de två senaste månderna.

OktoberJag minns knappt oktober faktiskt, den försvann lite i ett brus. Min läsning verkar ju inte heller ha varit på topp uppenbarligen. Men jag minns väl att jag läste Finns det björkar i Sarajevo? för den var så bra att jag hade svårt att sluta läsa på kvällarna och blev lite irriterad över att lästiden inte fanns just då.

Antal lästa böcker: 4
En dag ska jag bygga ett slott av pengar - Evin Ahmad
Inte längre min - Ann-Heléne Laestadius
Finns det börjar i Sarajevo? - Christina Lindström
Markus av Trolyrien - Joseph Davies


November
Med november som precis har passerat är jag äntligen ikapp med min sammanfattning. Det är även en månad att se tillbaka på med en bra känsla, för min läsning verkar äntligen ha återkommit till en normal nivå. Månaden bjöd på ett par ordentliga pärlor som Czentes Omega, Totalskada och Allt ska brinna. Det kändes även otroligt bra att få avsluta Vattnet drar-serien. 

Antal lästa böcker: 6
Nuckan - Malin Lindroth (Ljudbok)
Czentes Omega (Intergalaktiska akademin #1) - Anna Jakobsson Lund
Totalskada - Helena von Zweigbergk (Ljudbok
Heir of Fire (Throne of Glass, #3) - Sarah J Maas
Berget offrar (Vattnet drar, #3) - Madeleine Bäck
Allt ska brinna - Sofia Nordin

Snart går startskottet för Julkalenderbloggstafetten

2018-11-30 12:57
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)
Imorgon går vi in i årets bästa månad om ni frågar mig - december. Jag är så redo för julen och allt julmys som jag hoppas ska ske. Hemma hos mig skimrar redan juleljusen i fönstret sedan förra veckan. Ja, jag tycker det här med tjuvstart är helt okej.

I år kommer jag vara med i julkalenderbloggstafetten inne hos Sofies bokblogg. Den drar såklart också igång imorgon inne hos Sofie själv. Här nedan kan ni se en lista över alla som medverkar om ni vill hänga med fram till jul. 

1. Sofies bokblogg
2. Tusen sidor
3. Agnes bokblogg
4. Mias bokhörna
5. Littermentärt
6. Cissi Grip
7. Hanneles bokparadis
8. Swebookobsession
9. Sincerely Johanna
10. Bokrelaterat
11. Emma på Systrarna böcker
12. Bokslukaren
13. Nilmas bokhylla
14. Barnboksbloggen
15. Vätsmanländskans bokblogg
16. Boktanken
17. My loved books
18. Enligt O
19. Den läsande kaninen
20. Lisa på Pedesibibban (obs, instragram)
21. Snowglitterbooks
22. Bokhyllan i pepparkakshuset
23. Värsta grymma boken
24. Lottens bokblogg

Veckans topplista med böcker jag ser fram emot att läsa i vinter

2018-11-28 10:15
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)
Det var länge sedan jag var med på Johannas topplista. Men nu när jag ändå sitter här och slevar i mig yoghurt med värkande bihålor så tänkte jag passa på. Veckans tema är nämligen något av en favorit att lista och läsa om. Böcker som jag ser fram emot att läsa i vinter. Det blir en blandning av nya och gamla böcker som jag går och tänker på.

1. Spinning Silver av Naomi Novik
Köpte den här för flera månader sedan eftersom jag älskade Uprooted av Novik. Sedan dess har den legat i hyllan och väntat. Tittar på den flera gånger i veckan men väntar på rätt tillfälle. Jag tänker mig att mellandagarna nog kan bli det.

2. Evelyn Hugos sju äkta män av Taylor Jenkins Reid
Jag har sett den här cirkulera på booktube i flera månader och haft den uppskriven på min "att läsa"-lista lika länge. Såg idag att den nyss getts ut på svenska av Louise Bäckelin Förlag. Så nu vill jag verkligen läsa den, helst igår.

3. Arv och miljö av Vigdis Hjort
Jag tror jag hörde om den här boken i Mellan raderna-podden och tyckte den lät väldigt intressant. Funderar på om jag ska skriva upp den på önskelistan för jul.

4. Crooked Kingdom av Leigh Bardugo
Uppföljaren till Six of Crows och sista delen i duologin. Har sneglat på den sedan i somras och har bestämt att jag ska läsa klart den inom kort. Inte minst för den tillfredsställande känslan av att få läsa klart en serie.

5. Det förlorade barnet av Elena Ferrante
Jag fullkomligt älskar den här serien och har bestämt att det är dags att läsa klart den. Håller som bäst på med tredje boken och kan inte vänta på att få ta mig an den sista. För att sedan ta mig en titt på tv-serien som precis börjat visas. Är det någon som sett den och vet om den är bra?Inte längre min av Ann-Helén Laestadius

2018-11-27 16:09
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)
Förra året läste jag Ann-Heléns fantastiska bok Tio över ett och blev alldeles uppslukad av Maja och hennes liv i det föränderliga Kiruna. Jag hade inte förväntat mig en uppföljare så blev glatt överraskad när jag hörde att boken skulle komma. Inte helt oväntat planerade jag att kasta mig över den.

Lästes som: E-bok
Förlag: Rabén & Sjögren
Köpställen: Adlibris, Bokus

Handling:
Det har gått ett år när vi återvänder till Maja i Kiruna. Rivningarna pågår. Samtidigt flyttas gamla trähus till en ny plats i stan, och det visar sig att Majas hus räddas. Men det spelar ingen roll. Mamma och pappa vill ändå inte flytta tillbaka, de har vant sig vid det bekväma och moderna i den nya, större lägenheten. Det är bara Maja som bryr sig om det gamla, det som varit, det som fortfarande skulle kunna bli.

Och det är inte bara staden, mycket annat förändras också. Julia som flyttade till Luleå har bytt dialekt, börjat använda eyeliner och blivit bästa kompis med Mimmi. Och så Albin. Världens finaste Albin som nu har varit Majas pojkvän i ett helt år. Men varför drar han sig undan, när Maja inte vill något hellre än att komma närmare?

Mina kommentarer:
Egentligen är jag inte säker på att jag tycker att den här boken är nödvändig. Jag tycker vi lämnade Maja på ett väldigt bra ställe i Tio över ett. Men trots det njöt jag av varenda mening i den här boken, för jag älskar att befinna mig i Majas huvud.

Den här boken är mer fokuserad kring relationer och mindre kring Majas ångest och rädsla. Även om den ligger där och lurar har hon fått verktyg som hjälper henne att hålla den i schack. Komplicerade relationer med vänner och pojkvän är det dock svårare att reda ut.

Jag har egentligen inte så mycket att säga om den här boken mer än att jag verkligen gillade den. Inte riktigt lika bra som den första, men det beror nog mest på att den mer liknar så många andra ungdomsböcker. En sak jag verkligen måste ge den är att karaktärerna i alla fall pratar med varandra om vad de tycker och känner, även om allting inte blir utrett och frid och fröjd för det. Men det finns inget värre än böcker/film/tv där intrigen enbart finns till för att alla går och tiger.

Gillade du Tio över ett och känner att du inte fått nog av Maja (såklart du inte har) så tycker jag absolut att du ska läsa den här också. För även om boken kanske inte tillför så jättemycket till det som hände i första boken, så är det ändå himla roligt att få umgås lite med Maja och company igen.

Betyg på Goodreads: 4 av 5 stjärnor

Lista - The Cookie Books

2018-11-10 11:39
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)
För några veckor sedan blev jag taggad av Nelly att göra The Cookie Books så här kommer den nu till slut.

The Rules
Other than linking to the person who tagged you (or where you just happened to stumble over the tag), it would be splendid if there is a link back to the original tag post.
Pick a book that corresponds to the cookie’s ‘theme’.
Have fun!
Tag 1-3 people.

Chocolate Chip: A classic book that you love or really enjoyed
Jag har läst så många klassiker som jag älskar, men återkommer ständigt till Jane Austens böcker och kan läsa dem om och om igen. Det är något speciellt med hennes ton som jag älskar!

Thin Mints: A fandom that you really want to ‘join’ AND/OR a hyped-up book you want to read
Det finns massvis med böcker som jag verkligen vill läsa som det pratas om överallt. Jag väntar fortfarande på att börja läsa min första Brandon Sanderson-bok. Har en av hans serier i hyllan och där har den stått i fem år. Vill fortfarande verkligen läsa den!

Shortbread: An author you can’t get enough of

Ärligt talat vet jag inte, då jag sällan snöar in på författare egentligen, eller har några direkta favoritförfattare. Tycker de flesta ger ut böcker som jag både gillar och inte gillar.

Samoas/ Caramel DeLites: An emotional rollercoaster
Lika dåligt svar här också, men jag blir så sällan berörd av böcker, även om jag kan tycka de är sorgliga. Just nu kan jag inte komma på en enda riktigt sorglig bok jag läst. Men frågan behöver ju inte tolkas som att det ska vara sorgligt kom jag på nu. I så fall säger jag Kvinnan i fönstret av AJ. Finn för att den hela tiden fick mig att pendla mellan att känna att jag hade koll på historien för att sedan bli jättenervig.

Oreos: A book whose cover was better than the story OR vice versa, where the story was better than its cove
Svårt att minnas tycker jag, men tidigare i år läste jag Mitt hjärtas oro av Malou von Siwers. Jag tycker omslaget är väldigt snyggt för den serien, men gillade inte första boken något vidare.

Tagalongs/Peanut Butter Patties: A book that wasn’t what you expected
Det här händer ju hela tiden, att jag går in i en bok med förutfattade meningar om den. Men en bok jag läst och hört om och trodde jag skulle gilla, men sedan visade sig vara en helt annan historia som inte föll mig i smaken var Epidemin av Åsa Ericsdotter.

Snickerdoodles: A book you may never stop rereading/loving
Eftersom jag är riktigt omläsare så gäller det här många böcker. Men Katarina von Bredows ungdomsböcker har jag läst många gånger sedan jag läste dem första gången som tonåring. Det är mina go-to när jag vill  ha något välbekant och lättläst som jag vet att jag kommer gilla.

Cookie dough: A book that you are waiting for to be released
Jag har ofta dålig koll på vad som ska släppas och när, förutom om det är något jag verkligen ser fram emot. Men kan säga Sara Stridsbergs Kärlekens Antarktis. För även om boken faktiskt redan släppts, så väntar jag till den kommer som e-bok på Storytel i januari för att läsa (snåla jag vill inte köpa den inbunden just nu oavsett hur gärna jag vill läsa) 

Helgfrågan vecka 45

2018-11-09 20:29
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)

Det är helg och jag är en zombie efter en natt med nästan ingen sömn. Varit förlamande trött med huvudvärk hela dagen. Blev en väldigt kort visit på jobbet för att göra det mest akuta, sedan kastade jag in handduken och gick hem. Det positiva är att jag efter en tupplur orkade läsa lite sent på eftermiddagen. Vilket såklart för mig vidare till Mias helgfråga. 

Vad läser du nu?
Bonusfråga: Berätta något du tror vi inte vet om dig?

Ni som följer mig på instagram vet säkert redan, eftersom jag är rätt bra på att lägga ut vad jag läser för tillfället där. Jag bestämde mig förra helgen för att äntligen ta mig vidare i Throne of Glass-serien och läser därför tredje delen Heir of Fire. Det går segt för boken har en otroligt lång startsträcka, vilket jag innerligt hoppas att det är så det inte är så här hela boken kommer vara. 200 sidor in är jag i alla fall och ska faktiskt gå och lägga mig så snart det här är skrivet. Förhoppningsvis kommer jag lite längre innan jag somnar för kvällen. 

Något som ni inte vet om mig är nog mycket då jag sällan är så personlig här. Men jag spelar piano hyfsat, eller rätt bra beroende på vad man jämför med såklart (så länge jag har noter), vilket väl inte är så konstigt då jag tog lektioner från typ 7-18 års ålder med något uppehåll på ett år eller två. I mitt hem finns därför ett riktigt piano och jag inser nu att det var alldeles för länge sedan jag spelade sist. Kanske ska sätta mig en stund i helgen. 

Czentes Omega av Anna Jakobsson Lund

2018-11-05 19:42
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)
Jag har visserligen bara läst en bok av Anna Jakobsson Lund innan, men den gjorde mig otroligt sugen på att läsa mer av henne. Så när jag hörde att hon skulle släppa en science fiction-bok kunde jag knappt vänta.

Serie: Intergalaktiska Akademin #1
Lästes som: Häftad
Förlag: Annorlunda Förlag
Köpställen: Adlibris, Bokus, 
Recensionsexemplar: Ja

Handling:
Är du beredd att offra din sista chans för att rädda någon annan?

På Intergalaktiska akademin för elever med särskild problematik får unga tjuvar, mordbrännare och bedragare möjlighet att komma tillbaka till samhället. För att klara sig måste de visa att de har lämnat sitt gamla liv.

Men när fem elever upptäcker ett hot på akademin tvingas de in i en kamp där de inte kan lita på någon. Deras enda alternativ är att använda kunskaper som de gjort allt för att glömma.

Mina kommentarer:
Jag känner att jag är alldeles för dålig på att läsa scifi. Fantasy läser jag massvis men av någon anledning blir det aldrig av att jag läser science fiction, vilket är synd för jag gillar rymdberättelser. Den här boken är inget undantag.

Ni vet att ibland så klickar man bara med en författare. Karaktärsuppbyggnad, berättelsestil och skrivsätt, allting är precis på rätt sätt för att verkligen tilltala dig. Så är det för mig med Jakobsson Lund. Även om jag bara läst två av hennes böcker känner jag nog att jag kan konstatera det. För jag har inte mött något som helst motstånd i läsningen med varken den här eller Equilibrium. Det är bara en så himla härlig känsla att läsa i det tillståndet. 

Det här är början på vad som ska bli en serie, därför är stora delar av boken introduktion och uppbyggnad. Det tog några kapitel innan jag kände att jag hade grepp om karaktärerna, de är trots allt sex stycken som får sina röster hörda. Jag tyckte däremot aldrig att det blev rörigt. Inte överhuvudtaget. De olika karaktärerna är väldigt olika, främst i utseende eftersom de tillhör olika raser, och det tror jag hjälper till att hålla dem isär.

Jag tycker aldrig berättelsen blir tråkig. I början drivs den framåt eftersom Leonide är ny i gruppen och de (och vi) behöver lära känna varandra. Som läsare får jag sakta men säkert grepp om karaktärerna och deras färdigheter och hemligheter. Sedan sätter den igång på allvar och mot slutet blir det verkligen svårt att lägga den ifrån sig. Eftersom det är första boken i serien blir jag inte jätteförvånad när den slutar precis som det verkligen börjar hända saker. Jag ser verkligen fram emot att få läsa vidare om eleverna på akademin.

Enligt mig är det här en bok som passar oavsett om du är van att läsa science fiction eller ej. Den utspelar sig visserligen i rymden med rymdresor, främmande raser och konstig mat. Men i grunden är det en berättelse om vänskap, äventyr och en kamp mot de onda, vilket är lätt att känna igen sig i. Lägg sedan till ett fantastiskt spektra av karaktärer som besitter olika otroliga färdigheter, både mer och mindre lagliga, och har en fantastisk kemi sinsemellan så har du en fullträff. 

Betyg på Goodreads: 4 av 5 stjärnor

Min sensommarläsning

2018-11-02 20:13
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)
Jag tänkte jag skulle ta och sammanfatta läsningen för de tre månader som jag var mer eller mindre helt borta härifrån. För även om jag trodde att jag inte läste något alls så visar statistiken så här i efterhand något helt annat.

Juli
I juli så pågick läsningen fortfarande som vanligt, bara det att jag inte hann med att sammanfatta den riktigt. Det var en trevlig månad med en del riktigt bra läsupplevelser. Jag gillade särskilt Our Dark Duet och 1793

Antal lästa böcker: 7 stycken
Hjärtat stannar sist - Margaret Atwood
Mitt hjärtas oro (Såret #1) - Malou von Sivers
The Universe Is Expanding and So Am I (Virginia Shreves #2) - Carolyn Mackler (Ljudbok)
Our Dark Duet (Monsters of Verity, #2) - Victoria Schwab
1793 - Niklas Natt och Dag
Sargassohavet - Jean Rhys
Den lilla bokhandeln runt hörnet - Jenny Colgan (Ljudbok)
Augusti
I augusti kändes det som att jag inte läste något, men hade några dagar då orken infann sig. Jag hade absolut ingen lust att läsa något av det jag hade påbörjat utan plockade då upp vad jag kände för. Serien om Lara Jean var perfekt lättsam så jag plöjde två böcker i rask takt där på slutet. Hade fortsatt med den tredje om den funnits som ebok på Storytel. Det gjorde den inte så istället blev det ett abrupt slut för min läsning i augusti. 

Antal lästa böcker: 4 stycken
Husdjuret - Camilla Grebe (Ljudbok)
Kvinnan i fönstret - A. J. Finn
To All The Boys I've Loved Before (To All The Boys I've Loved Before #1) - Jenny Han
P.S. I Still Love You (To All the Boys I've Loved Before #2) - Jenny Han

September
Ungefär här någonstans började min ork komma tillbaka som ni ser. Låt dock inte antalet lura er då tre av böckerna är extremt snabblästa och lästes ut under en och samma helg. Annars hade jag ett nostalgisug och läste Snow-Walker som är en serie på tre delar jag lånade ofta som barn på bibblan, här samlade i en och samma volym. Fick även för mig att börja läsa om (och äntligen läsa klart) serien om Klanen Otori. Jag är i skrivande stund halvvägs in i tredje och avslutande för trilogin och där har läsningen stannat av. Hoppas ta mig till de två fristående delarna någon gång inom en snar framtid i alla fall.

Antal lästa böcker: 8 stycken
Liten två med potential - Camilla Davidsson (Ljudbok)
Snow-Walker (The Snow-Walker 1-3) - Catherine Fisher
Jag tar samma som hon : Mina äventyr som kändisbantare - Rebecca Harrington
Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe - Benjamin Alire Sáenz
Dockskelettet - Holly Black
Sword Princess Amaltea, Bok 1 - Natalia Batista
Över näktergalens golv (Sagan om Klanen Otori #1) - Lian Hearn
På kudde av gräs (Sagan om Klanen Otori #2) - Lian Hearn


Markus av Trolyrien av Joseph Davis

2018-10-27 21:12
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)
Den här boken är något så ovanligt som ett recensionsexemplar jag faktiskt tackat ja till. Jag är dålig på det då jag sällan har tiden att läsa sådant jag inte direkt känner att jag verkligen vill. Men när jag fick frågan så tyckte jag det lät intressant. Sedan gjorde omständigheter att det varit mitt konstanta dåliga samvete sedan i början på sommaren.

Lästes som: Inbunden
Förlag: Pärlan Förlag
Köpställen: Adlibris, Pärlan Förlag, Bokus

Recensionsexemplar från författaren

Handling:
När Markus blir kidnappad av den vackra, men egendomliga kvinnan Diomeda ligger han på sjukhus efter en skidolycka. Hon påstår att han är Valariens försvunne prins. I nästa nu befinner han sig i en ny, märklig värld, där kläder växer på träd, gräset är blått och en riktigt artig hälsning medför några salivfläckar på tunikan. Valariens kultur är ny och främmande och Markus har ett tungt ansvar som landets motvillige prins och beskyddare. Det är ingen lätt uppgift, särskilt inte med de skräckinjagande monstren som håller på att invadera. Tillsammans med Diomeda ger sig Markus ut på jakt efter den legendariske kung Josuas talismaner, som kanske - om de gamla sagorna stämmer - är deras enda hopp.

Mina kommentarer: 
Jag vill börja med att säga att den här boken har jag läst i omgångar under fyra månader. Det är inte tjock bok men den råkade sig så att den började läsas i en väldigt dålig period av det här året. De andra böckerna jag läste under samma tidpunkt gav jag upp och bestämde mig för att läsa vid annat tillfälle. Men eftersom det har var ett recensionsex ville jag inte göra det med den. Min upplevelse har därmed blivit lite osammanhängande och det har nog påverkat min åsikt.

Berättelsen om Markus är en fartfylld och fantasirik berättelse som utspelar sig i ett, för oss troll, väldigt tokig och underlig värld. Markus dras in i den väldigt abrupt och lär sig snabbt alla konstiga sedvanor. Vilket annat val har han när han ser precis ut som landets prins och därmed förväntas kunna uppföra sig korrekt vid alla tillfällen?

Det är en väldigt actiondriven bok. Knappt har de hunnit ta sig ur en situation innan det händer något nytt och det är också det som för historien framåt. Det lämnas inte mycket utrymme för förklaringar eller världsbyggnad. Miljöbeskrivningar får vi i alla fall en del, och det gillar jag.

Den här boken riktar sig främst till årsgruppen 12-15 år och jag tror verkligen att den uppskattas av den tänkta läsaren. Jag önskar jag hade en läslysten 12-åring att sätta boken i händerna på, för jag tror ni hade fått en mer tillförlitlig recension utav hen. Jag tänker mig att den nog kan passa väldigt bra som högläsningsbok för lite yngre barn också. Då kan man skratta åt alla knasigheter i Valarien tillsammans och förfasas över de skräckinjagade monster som finns där. För mig var det absolut en okej läsupplevelse och när jag väl läste gick det undan eftersom det hela tiden hände något.

Betyg på Goodreads: 2 av 5 stjärnor

Helgfrågan vecka 43

2018-10-25 20:11
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)
Nu var det himla länge sedan jag var med i helgfrågan. Men den här veckan tänkte jag faktiskt göra ett försök att ta mig tillbaka. Garanterat blir det en veckas medverkan, och det är ju bättre än ingen. Den här veckan undrar Mia följande:

Vilken bok från de Augustinominerade är ni sugen på att läsa? 
BONUSFRÅGA: Äter du vegetariskt? Receptfavorit?

Jag har sneglat på Aednan ända sedan den började dyka upp på olika ställen, så jag måste säga den boken. Jag höll till och med i den på bibblan för några veckor sedan. Den var så stor och tung att jag inte orkade släpa på den just då så jag ställde ner den igen. Nu är den såklart utlånad men jag tänker att min tid att låna nog kommer. 

På bonusfrågan är svaret ett solklart ja. Jag äter mestadels vegetariskt men är inte vegetarian. Någon gång i veckan äter jag nämligen någon kött eller fiskrätt. För min del handlar det mest om att jag tycker kött inte är gott om jag äter det för ofta. Därmed äter jag inte vegetariska "köttsubstitut" över huvud taget i stort sett. Har provat det mesta men tycker de har ännu värre smak än riktigt kött. 

Recepttips får bli en av mina go-to rätter när jag har dåligt med tid. Pasta med ärtpesto. Jag mixar gröna ärtor (som jag först värmt enligt instruktion på förpackningen), solroskärnor (billigare än pinjenötter och ger ändå nötig smak), med olivolja och riven parmesan. Har jag basilika slänger jag ner det också. Sedan salt och peppar och ev späda med vatten om jag vill ha det såsigare. Så gojsar jag ihop det med pastan och toppar med fetaost eller mozzarella eller bara mer parmesan. Varsågod och testa! Gillar man recept så kan man googla för det finns massvis med olika recept med måttangivelser där ute. Jag kör bara på känsla nuförtiden så den blir lite olika varje gång. 

Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström

2018-10-20 18:50
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)
Jag älskar böcker man fastnar i och inte kan lägga ifrån sig. Så har Christina Lindströms tidigare böcker varit för mig. Därför var det en självklarhet att skriva upp hennes nyaste bok på att läsa-listan. 

Lästes som: Inbunden
Förlag: B Wahlströms
Köpställen: AdlibrisBokus

Handling:
Kevin ska ta hand om sin bror Charlie, som har en funktionsnedsättning, när deras föräldrar för första gången ska åka tillbaka till sitt hemland Bosnien. Men så ringer Hannes och bjuder med Kevin till Liseberg. Hannes är Kevins enda kompis och besöket på Liseberg känns livsviktigt. Kvar hemma lämnas Charlie, med ett löfte om att Kevin snart är tillbaka.

På Liseberg finns även Hannes flickvän Linn och hennes kompis Amanda och de fyra har en magisk försommarkväll tillsammans. Men när Kevin kommer hem är Charlie försvunnen.

De fyra vännerna ger sig ut för att leta efter honom och under sökandet testas deras relationer och känslor kommer upp till ytan. Allt kommer att förändras.

Mina kommentarer:
Jag har gillat alla andra böcker jag läst av Christina Lindström. Det är något med hennes språk som gör att läsningen verkligen flyter på och hennes karaktärer känns alltid klockrena. Den här boken är inget undantag, även om jag önskar att den hade varit dubbel så lång så att alla karaktärer hade kunnat få egna storys och utvecklas. Nu är det bara Kevin som gör någon slags inre resa.

Berättelsen drivs framåt av Charlies försvinnande och sökandet efter honom, men bokens huvudsakliga tema tycker jag inte är Kevins oro över sin bror. Det blir det utlösande faktorn som tvingar Kevin att ta tag i sin blyghet och rädsla, men även börja fundera på allvar över den historia han indirekt är en del av genom sina föräldrars upplevelser.

Det enda jag tycker blir lite störande är Kevins ältande och oroande. Jag inser att det är trovärdigt, jag vet ju hur upprepande och irriterande mina egna tankar kan bli när jag kör fast. Men det blir lite jobbigt att läsa. Liksom den konstanta beskrivningen hon hur Hannes är så trevlig mot allt och alla. Även när Kevin ser honom i slutet så beskrivs han som den helylle kille vi alla redan förstått att han är. Jag gillar Hannes som karaktär men önskar han hade kunnat få lite fler karaktärsdrag. Vänskapshistorien mellan de båda killarna hade kunnat få spela en mer central roll. Faktum är att jag hade kunnat skippa kärlekshistorien helt och hållet och istället fått läsa en mer komplex vänskapshistoria. Då hade boken kanske blivit en fullpoängare!

Betyg på Goodreads: 4 av 5 stjärnor

Läsupdate: Igen..

2018-10-15 18:49
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)
"Nu tänker jag börja blogga igen" sa jag och så har jag inte skrivit något på en månad. Det går fortfarande lite sisådär med läsningen. Dels för att jag inte riktigt orkar. Men mycket beror på att jag ägnar mig kvällar åt att titta på om Veronica Mars för sjuttielfte gången.

Men ibland slår det till och jag läser i en rasande takt. Som igår när jag påbörjade Inte längre min av Ann-Helene Laestadius. Vips sa det, så var boken slut. Ska försöka orka sätta mig ner och skriva en recension på den tänkte jag. Och sammanfatta läsningen för de månader jag varit iväg. Sedan har jag blivit taggad i en tag som cirkulerat som jag ska se om jag kan få ihop några svar på.

Så min slutsats är att jag tänker ofta på att jag ska blogga. Nu ska jag bara verkligen göra det också.

Läsupdate: Lustläsning och fantasyomläsning

2018-09-17 20:22
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)
Jag bestämde mig förra veckan för att sluta läsa alla mina påbörjade böcker som jag haft igång sedan juli. Lusten att läsa just de böckerna hade helt försvunnit och hindrade den lilla läsglädje jag började få tillbaka. Det var ett genialiskt drag för jag har känt mig mer och mer sugen på att läsa senaste veckan.

Igår påbörjade jag serien om Klanen Otori. En japaninspirerad fantasyserie som jag läste i tonåren. Men jag har aldrig kommit så långt som till de två sista delarna som gavs ut några år senare. Min förhoppning är såklart att läsa alla böcker den här gången.

Har ni läst den här serien? 

Lånad från nätet

Hur gick det för mig att läsa alla Årets böcker 2018?

2018-09-15 09:51
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)
När de nominerade till Årets bok tillkännagavs i våras bestämde jag mig för att läsa dem alla, helst innan röstningen avslutades. En rolig utmaning som jag sett på flera håll tidigare år. Nu tänkte jag att vi skulle kolla hur det har gått. Till min hjälp har jag haft ett enkelt uppslag i min Bullet Journal.


Som ni kan se på bilden här över så har jag läst 9 av 12 böcker hittills. Inte illa tycker jag själv. Är även övertygad om att jag hade hunnit med alla vid det här laget om det inte vore för att jag slutade läsa nästan helt för två månader sedan. Det lustiga är att jag har två av böckerna jag såg mest fram emot att läsa kvar, Den svavelgula himlen och Mischling.

Jag har gillat att läsa alla böcker jag läst, men de har fått lite varierande betyg. Överlag har det blivit mest fyror uppenbarligen, vilket nog också är mitt vanligaste betyg. Ingen fullpoängare för mig bland de här. Så här i efterhand kan jag kanske ändå tycka att Stanna hos mig borde fått full pott från mig. Det är nämligen den boken jag gillat bäst och röstat flest gånger på. Med andra ord är den den jag hoppas ska vinna!

Nu är min förhoppning att jag läser ut de tre sista böckerna innan året är slut. Eller i alla fall innan vi får veta de nominerade för 2019.

Vilken bok har varit er favorit i år? Har ni hunnit med att läsa alla nominerade? Berätta i kommentarerna!

Dags att återvända hit?

2018-09-13 09:17
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)
Hej hörni, om det nu är några kvar här. Jag tänker att det nog är dags att försöka återvända efter en paus som blev lite längre än jag tänkt mig. Så håll utkik!

Paus tills vidare

2018-08-09 14:02
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)
Nu har ni säkert redan märkt att det varit knäpptyst här inne i ett par veckor. Men känner att jag ändå vill flika in och förtydliga att det blir en liten bloggpaus på obestämt tid. Förhoppningsvis inte så länge. Men på grund av lite omständigheter så orkar jag inte läsa nu och inte riktigt blogga heller. Så jag får hålla mig i bakgrunden ett tag och enbart läsa era inlägg. Har några böcker jag hade velat skriva recensioner på så det kan hända det dyker upp något inlägg om jag orkar. Annars hörs vi igen, förhoppningsvis om inte allt för lång tid, med nya starka tag!

Läsupdate: Värmebölja och helgfrågan

2018-07-27 21:32
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)
Det är återigen fastställt att min hjärna inte riktigt fungerar när det är över 30 grader varmt. Jag har knappt läst något de senaste dagarna för jag kan helt enkelt inte koncentrera mig. Min TBR för juli var full av tjocka, härliga fantasyböcker och min ambition att plöja dessa var stor. Men verkligheten kommer bli en annan.

Igår försökte jag mig på att påbörja The Dragon Reborn som var tänkt att bli månadens hyllvärmare. Men jag gav upp efter 20 sidor, det gick helt enkelt inte. Istället blev det en lite lättsammare pocketbok från min förutbestämda hög. Så kan det gå.

Ljudböcker går däremot bra så jag får hoppas att jag kan ta mig igenom någon sådan om den här värmen kommer tillbaka. Nu ser det ju som tur är ut att bli liite svalare under nästa vecka i alla fall.

Veckans helgfråga passar ju ypperligt i det här inlägget så därför avslutar jag med att svara på den.

Vad läser du nu?

Den hyllvärmare det blev i slutändan är Julia av Anne Fortier. Så det är den jag primärt läser ur, även om jag har en del andra påbörjade jag pausade för att hinna med en hyllvärmare i juli med. 

Jag lyssnar däremot betydligt mer på Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan. Har tagit mig igenom halva på en dag. 


1793 av Niklas Natt och Dag

2018-07-23 16:51
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)
Jag fortsätter läsa mig igenom de nominerade till Årets bok. Det här är faktiskt en bok som jag har hört talas om innan och kände att jag nog ville läsa. Blev därför väldigt glad när den var nominerad eftersom jag då visste att det verkligen skulle bli av.

Lästes som: Inbunden
Förlag: Bokförlaget Forum
Köpställen: Adlibris, Bokus

Handling:
Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.

Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.

Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.

Mina kommentarer:
Det märks att det ligger gedigen research bakom den här romanen. Bilden Natt och Dag ger av 1700-talets Stockholm känns nämligen väldigt genuin och förankrad i historien. Jag inser medan jag läser att jag egentligen är hopplöst dålig på sveriges historia. Jag vet ju att Gustav III blev skjuten på en maskerad men hade för mitt liv inte kunnat berätta när eller vad som hände runtomkring. Blir väldigt sugen på att börja läsa mer historiska romaner nu faktiskt.

Språket känns även det lite tidstypiskt, eller i alla fall med vad jag skulle kalla en ålderdomlig touch. Det tog mig därför några sidor innan jag hade vant mig och läsningen flöt på. Sedan uppskattade jag det verkligen då det bidrog till att skapa den historiska stämningen. Natt och Dag är verkligen ingående i en del beskrivningar och jag hade förväntat mig riktigt hemska saker efter att ha hört andra som läst den. Kanske är jag hårdhudad men så hemsk tyckte jag inte att det var, även om han beskriver en del otrevliga saker. Snarare fascinerad faktiskt, och positivt överraskad över den råa verklighet han beskriver.

I grunden för den här romanen ligger ett brott och efter en lite seg start så är jag snart inne i jakten på sanningen. Därför blev jag lite snopen när berättelsen helt plötsligt bytte perspektiv. Jag har nämligen lite svårt för sådant och då jag tycker det känns som att jag måste börja om från början. Men i efterhand så tycker jag att det gav historien så pass mycket att det var värt det. Det gav en extra dimension till den klassiska deckarhistorien då lösningen presenteras för läsaren på ett för mig unikt sätt. Trots att jag själv sedan vet sanningen är allting långt ifrån glasklart, vilket gör att jag fortfarande vill läsa vidare.

Jag är ingen stor deckarläsare och väljer dem därför med omsorg. Men den här är jag verkligen glad att jag läste och jag kommer rekommendera den vidare.

Betyg på Goodreads: 4 av 5 stjärnor

Helgfrågan vecka 29

2018-07-20 17:23
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)
Idag min vänner, idag får jag äntligen säga något jag längtat efter i hur många veckor som helst. Det är fredag och jag har SEMESTER! Känns än så länge lite ofattbart att jag inte behöver åka till jobbet på tre veckor. Som jag ska njuta.

Semestern firas in med att jag varit hemma tidigare i veckan för vad jag trodde var en förkylning men som det inte blev så mycket med. Huvudvärken är dock kvar och jag hoppas att den mer beror på brist på ledighet så att den försvinner. Mina hemmadagar gjorde mig lite rastlös och jag har därför en hel del påbörjade böcker. Eftersom de är helgfrågan idag är det dags att titta på vilka.

Vad läser du nu?

Jag läser tre böcker samtidigt faktiskt, eftersom jag inte kan välja vad jag helst vill läsa. Nämligen de här:


Det är en nominerad till årets bok, en ungdomsfantasy jag älskade som liten som jag ger en vuxen chans och ett recensionsex som jag ännu inte läst klart. Slalomläser i dem lite utifrån vad jag är sugen på för stunden. Lite optimistiskt hoppas jag i alla fall läsa klart två av dem i helgen. 


 Bonusfråga: Har du något resetips?
Det känns lite som att restipsen börjar sina. Men jag kan tipsa om att besöka Gränna. Jag har stannat till där tidigare år och det är väldigt mysigt med alla polkagrisfabriker och affärer. I år ska vi äntligen åka dit och besöka Andrémuseet har vi bestämt. Ser mycket fram emot det! Jag har velat åka dit sedan jag läsa Expeditionen nämligen. 

Hjärtat stanna sist av Margaret Atwood

2018-07-16 21:11
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)
Det här var min första Atwood-roman och nyfikenheten på hennes författarskap har länge funnit hos mig. Trots allt nämns hennes namn år ut och år in när nobelpriset har diskuterats, såklart man blir nyfiken då!

Originaltitel: The Heart Goes Last
Lästes som: Inbunden
Förlag: Norstedts
Köpställen: Bokus, Adlibris

Handling:
Stan och Charmaine är ett ungt par som drabbats av arbetslöshet och personlig konkurs mitt under den nationella ekonomiska krisen. När de får ett erbjudande om att delta i ett projekt i grindsamhället Consilience ser det ut som alla deras problem är lösta. Om de skriver under ett livstidskontrakt kommer de att få både arbete och bostad – åtminstone sex månader om året. Varannan månad i Consilience måste nämligen den ena halvan av invånarna avlösa den andra halvan i fängelset Positron.

Mina kommentarer:
Jag tyckte upplägget för den här boken lät väldigt lovande och var väldigt positivt inställd till boken. Den var snabb att komma in i, även om jag kände mig lite tveksam inför det faktum att vi inte fick särskilt mycket ingående förklaringar. Stan och Charmaine presenterades och snart var historien i full gång. Förvisso tyckte jag det var rätt bra, eftersom det gjorde att jag snart var inne i boken.

Men någon gång längs vägen tröttnade jag. Jag saknar förklaringar och uppbyggnad. Det är så få karaktärer med och de är så himla endimensionella, som att de fått ett karaktärsdrag tilldelat sig. Jag tyckte grundidén lät så himla spännande men blev otroligt besviken på hur Atwood sedan lät den utveckla sig. Det kändes som en bortkastad snilleblixt. Inte ens språket gillade jag något särskilt.

Det finns några intressanta händelser och trots allt tyckte jag att den hade ett bra flyt i texten. Det är nästan alltid något på gång som gör att du bara vill läsa lite till för att försöka förstå. Problemet är att i de flesta fallen blir du inte mycket klokare, även om du kan förstå hur det säkert är tänkt.

Det här var överlag en besvikelse för mig. Jag läste den med min bokklubb och vi var alla rörande överens om att vi inte gillade den. Jag tror mig däremot ha förstått att det är en rädd medioker Atwoodroman. Så jag tänker nog ge henne en till chans i framtiden. Och till er som funderar på att plocka upp den här så råder jag er att välja någon annan av hennes romaner.

Betyg på Goodreads: 2 av 5 stjärnor

Helgfrågan vecka 28

2018-07-13 19:10
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)
Min semesternedräkning börjar kännas överkomlig nu, vara en jobbvecka kvar. Idag är det ju dessutom fredag vilket är alldeles fantastiskt! Vädret strålar som vanligt och jag kommer ägna helgen åt att försöka få hemmet presentablet inför grillfest på söndag. Men det är okej för det är roliga saker som att montera ihop garderober och äntligen få undan saker. Jag tror nästan att vi snart är klara med vår renovering inomhus! Tar en liten paus för att svara på veckans helgfråga bara.


Vad läser du nu? 

Just nu läser jag Our Dark Duet, del två i Monsters of Verity av V. E. Schwab, dvs Victoria Schwab. Funderar även på om jag ska börja lyssna på En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson i helgen. Har sett den i så många olika boksammanhang att jag blir lite nyfiken. 
Mid Year Check in

2018-07-12 10:00
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)
Det är alldeles för länge sedan jag gjorde något lista. Så därför tänkte jag göra en av de här Mid Year-taggarna som finns överallt. Den här är en alternativ tag som cirkulerar och inte den mest vanliga. Men jag tyckte de här frågorna var lite bättre så. 

How many books have you read so far this year?
Goodreads är bra för det är enda sättet jag håller koll på min läsning. I skrivande stund säger räknaren 60 böcker. 

What's your favourite book so far this year? 
Menas det att jag bara får välja en! Det vet jag knappt om jag kan, men en genomgång av alla lästa böcker visar att den enda bok som fått fem stjärnor är Hennes nya namn av Elena Ferrante, dvs del två i kvartetten. Eftersom jag inte kunde lägga den ifrån mig och slukade hela på en dag så känner jag mig bekväm med att säga att det är den bästa boken hittills. Även om det varit många andra väldigt bra böcker. 

What's the most disappointing book you've read this year? 
Hjärtat stannar sist av Margaret Atwood. Det var min första Atwood-bok och jag gillade den helt enkelt inte. Men jag tänker att jag får ge henne en ny chans. 

What genre have you read most this year? 
Ingen aning men troligtvis mest YA-böcker om man klumpar samman alla slags genre inom den kategorin. 

Name a new favourite author that you've discovered this year 
Anna Jakobsson Lund. Läste Equilibrium och tyckte mycket om den, så är nu nyfiken på annat hon skrivit. 

What's the most surprisingly good book you've read so far this year?
Stora små lögner. Jag trodde det skulle vara en sån där bok som alla hypar och jag inte gillar. Men jag var helt fast.

What are your favourite and most anticipated 2018 releases? 
Jag har så dålig koll på releaser men vet att Sara Stridsberg släpper en ny bok i höst - Kärlekens Antarktis. Ser mycket fram emot det! 


What's your next big priority for your reading?
Att fortsätta min läsning av Wheel of Time-serien. Del tre står på agendan och har gjort så i något år så jag måste verkligen läsa vidare. 

What's been your bookish highlight of the year so far?
Något roligt som hänt i år är väl att jag skaffat en instagramkonto till bloggen. Följarantalet ökar väldigt sakta men det är ändå himla kul! 

Det sista är att tagga personer som jag tycker ska svara på frågorna men jag tycker alla som vill kan göra det. Berätta gärna i kommentarerna om ni gör det så jag kan gå in och läsa. 

Mitt hjärtas oro av Malou von Sivers

2018-07-11 18:47
Från noreply@blogger.com (Anna Maja)
Jag kan ärligt säga att när jag först hörde att den här boken var nominerad till årets bok tänkte jag att det här skulle vara den sämsta. Det har att göra med mina förutfattade meningar om Malou von Sivers. Men en persons författarskap kan ju vara bra oavsett hur de är i tv-rutan. När jag sedan läste en hel del positiv respons om boken så blev jag mer sugen på att läsa den.

Serie: Såret #1
Lästes som: Inbunden
Förlag: Norstedts förlag
Köpställen: Bokus, Adlibris

Handling:
Axel och Sara möts i början av 1900-talet. Han en gift välbärgad gift man med ett mörkt förflutet och ett sår som han döljer. Hon är en ung litteraturstudent i Uppsala som svärmar för Hjalmar Söderberg och letar efter något som ger livet en djupare mening. Hon attraheras av hans mörker och sårbarhet. Han ser möjligheten att komma loss från ett kvävande äktenskap, och kanske också från sig själv.

Deras kärlekshistoria utspelar sig i sekelskiftets Stockholm och Uppsala, idylliska villaområden och stenpalats gömmer bultande hjärtan och en oro som aldrig tycks stillna.

Mina kommentarer:
Att det är en del i en serie visste jag redan, men att serien heter Såret fick jag reda på precis på Bokus. Jag är inte helt såld på det namnet. Än så länge kan jag ana varför serien heter så men jag tycker inte vi egentligen har fått någon indikation på varför.

Von Sivers roman har sina rötter i hennes egen släkthistoria. Riktigt hur den är förankrad vet jag inte eftersom jag inte har hört hennes sommarprat där hon ska ha berört verkligheten. Därför vet jag inte vad som är sant och inte i den här boken. Men jag väljer att se den som en fiktiv historia rakt igenom, för det är ju trots allt vad det är eftersom karaktärerna är påhittade.

Det här är en lättläst bok, det får jag ge den, men det räcker ju inte riktigt för att göra en bra bok. En annan sak jag faktiskt gillar men boken är att den är så full av litteratur och det är mysigt med alla referenser till Den allvarsamma leken, även om jag tycker att den roll Hjalmar Söderberg har i boken känns som namedropping och ger ingen mening till berättelsen i stort.

Alla känslor i den här boken är väldigt melodramatiska. Det är mycket hjärta och smärta förklätt i ord som försöker vara tidsenliga. Redan efter några sidor kändes det som att jag läste fanfiction till berättelsen om Arvid och Lydia och ju fler tvära vändningar berättelsen tog desto tydligare blev den känslan. Jag ville verkligen gilla den men jag kan helt enkelt inte då jag inte kunde ta någon av karaktärerna eller deras känslor riktigt på allvar.

En annan sak jag störde mig på bara efter några sidor var hur dåligt karaktärerna byggs upp. Axels hela uppväxt är avhandlad på bara några sidor till exempel, vilket gör att jag har svårt att känna något för karaktärerna. En bit in så kommer det helt plötsligt in en ny karaktär som utan någon närmre förklaring blir en viktig del i en av huvudpersonernas liv. I en scen så säger han även något som jag förstår kommer få konsekvenser längre fram i serien. Men det berörs inte alls mer i första boken, inte ens en liten föraning, vilket bara gör det konstigt.

Slutkänslan blir ändå att jag tycker boken är okej. Den var inte så dålig att det inte gick att läsa den och jag uppskattade ändå läsningen på samma sätt som jag kan uppskatta att läsa banala kärleksromaner eller titta på tv-såpor. Det är underhållning som är lättgänglig och ger mig förströelse för stunden. Jag kan även förstå varför folk gillar den här boken just på grund av det. Men om någon hade frågat om jag rekommenderar den hade jag nog istället hänvisat dem till Den allvarsamma leken för att få läsa om kärlekspar som trånar.

Betyg på Goodreads: 2 av 5 stjärnor