RSS - xml

Kontrollerades senast: 2018-12-16 16:46:09

Lillan Lillen

Vecka 39

2018-02-05 08:37

Nu väger barnet ca 3,2 kg och är ca 50 cm långt. Via moderkakan har barnet samtlat på sig mycket näring och antikroppar som skydd under den första tiden efter förlossingen. Hjärnan fortsätter att utvecklas och kommer att göra så fram tills barnet är ca 2 år. Tånaglarna har vuxit ut och täcker hela tån.

Många gravida känner sig tunga och trötta och får mycket förvärkar. Livmordern tar nu upp mycket plats och trycker mot bäckenet, buken och mot bröstkorgen. Det gör att många gravida är trötta på att vara just gravida. 

Vid förlossningen av första barnet är det vanligt att förlora både en eller till och med två nätters sömn. Det är viktigt att försöka sova mycket och äta tillräckligt för att förbereda sig inför förlossningen. Bland förstföderskor är det ca 70% som går över tiden så det kan fortfarande dröja några veckor tills det är dags för förlossning. Om förlossningen inte kommer igång av sig själv blir man som gravid igångsatt 16 dagar efter beräknat förlossningsdatum om det har varit en förhållandevis riskfri graviditet. För mig betyder det att jag kommer att föda senast den 27 februari även om jag självklart hoppas på att det kommer att ske tidigare.

Vecka 38

2018-01-29 10:30

 

Nu väger barnet drygt 3 kg och är ca 49 cm långt. Det är redo att födas men det kan ändå dröja fram till förlossningen. Det är endast ca 5 % som föds under det beräknade datumet. Förlossningen kommer att vara påfrestande även för barnet som kommer att klara det här väl och det har samlat på sig extra näring nu. Underhudsfettet fungerar som extra energireserv även första tiden efter födseln. Mammans livmorder mjuknar upp mer och mer för att förbereda sin inför förlossningen och slemproppen kan lossna vilket är helt normalt. Eftersom livmordern fortsätter att trycka mycket på urinblåsan är det extraviktigt att som mamma dricka mycket för att undvika vätskebrist.  Vecka 37

2018-01-22 10:38

Nu räknas fostret som fullgånget även om det kommer att fortsätta att växa. Det väger ca 3 kg och är ca 48 cm långt även om det kan varierera mycket mellan olika foster. Det varierar också beroende på om du väntar en pojke eller flicka då pojkar i regel väger lite mer och är lite längre. Barnet tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten. Lungorna är det organ som mognar sist.

Barnet kommer att kunna födas när som helst nu då normal förlossning beräknas från och med vecka 37 till och med vecka 42. Mitt beräknade förlossningsdatum är 11 februari dvs vecka 39+6. Det är dock väldigt få som föder på det beräknade datumet. Barnet har fullt upp i magen med att förbereda sig inför den stora dagen. Barnet fortsätter att öva på att andas genom att suga in och kissa ut fostervatten, träna på sugreflexen genom att suga på sin tumme och röra på sig så gott det går i magens trånga utrymme. 

 

Vecka 36

2018-01-15 07:40

 

Nu börjar barnet att förbereda sig på att födas. Det tränar på sin andning, dock inte när det sover djupt. Fostret har nu längre perioder av både sömn och aktivitet. Det rör sig lika ofta men kan inte ta ut svängarna lika mycket som tidigare. Istället för sparkar gör fostret mer svepande rörelser. Det är inte omöjligt att du ser en kroppsdel så som en armbåge eller en fot. Fostret lägger på sig ca 14 g fett varje dag och väger just nu ca 2,6 kg. Nu ökar inte fostervattnets mängd mer utan minskar eftersom gravidkroppen absorberar en del av det.

Barnets skallben är inte helt sammanställt, vilket är en fördel för att barnet lättare ska kunna komma ut genom födelsekanalen. Även barnets ben och brosk är mjuka men kommer att hårdna under de första levnadsåren. Blodcirkulationen är fulländad och barnets immunförsvar har mognat tillräckligt för att skydda barnet mot infektioner utanför livmordern. Nu avslutas också ett kritiskt läge av hjärnans utveckling, den är färdigväxt och mogen för livet efter förlossningen.

Många gravida behöver kissa oftare igen eftersom livmordern trycker mycket mot urinblåsan. För en del rinner det råmjölk ur brösten trots att barnet ännu inte är fött. Barnet får all sin näring från moderkakan. Därför är det viktigt att äta bra och nyttigt. Det är vanligt att känna oro inför förlossningen och samtidigt längta efter att få träffa barnet.

1 månad till BF

2018-01-11 07:57

 

Vecka 35

2018-01-08 11:13

 

Nu väger barnet ca 2,4 kg och är ca 47 cm långt. Barnet ligger med huvudet nedåt och kommer att göra det fram tills födseln. Det sväljer fostervatten och kissar ut det och tränar därmed matsmältningen. Huden är tjockare, mindre genomskinlig och slätare. Håret som tidigare fanns över hela kroppen är borta och huden är täckt av skyddande fosterfett. Om barnet skulle födas nu kan det vara så insmort att huden är vit och kletig av fett. Barnets lungor är vanligtvis fullt utvecklade och ca 90% av alla barn som föds nu överlever utan några allvarliga men.

Många gravida får väldigt ont i ryggen och i bäckenet eftersom barnet trycker på från olika håll och ökar snabbt i vikt. Många drabbas också av yr och vimsig gravidhjärna på grund av stress, smärta och sömnbrist. Det är viktigt att vila mycket men även att röra på sig i den mån man orkar.  

Packat inför förlossningen

2018-01-01 11:38

Nu är skötväska till barnet och extra bbväska till mig packade och klara inför det som komma skall! Skönt att bara behöva kompletera med några småsaker när det är dags. 

            

  

Vecka 34

2018-01-01 09:45

 

Nu väger barnet ca 2,3 kg och är ca 46 cm långt. De flesta barn som föds efter vecka 34 klarar sin andning tillräckligt bra för att inte behöva ligga i kuvös. Men de behöver fortfarande hjälp att hålla värmen och att få i sig näring. Barnet lyssnar till hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn har svårt för att sova ensamma efter födseln, de vill ligga nära och lyssna till kroppsljud.Babynest

2018-01-01 09:43

Beställt!

   

Vecka 33

2017-12-25 18:50

Nu väger barnet ca 2 kg och är ca 45 cm långt. Det finns gott om fostervatten, ca en liter vanligtvis. Fostervattnet hjälper barnet att röra sig och gör så att livmorden inte trycker direkt mot barnet. Fostervattnet är färglöst och har en lukt som påminner om hav och tång. 


Barnets hjärna och huvud växer snabbt nu. Barnets eget immunförsvar utvecklas.


Under de närmaste veckorna kan jag uppleva falsklarm och tro att förlossningen startar men det är endast kroppen som förberder sig inför det som komma skall. Det är vanligtvis fortsatt svårt att sova och det är viktigt att vila när kroppen säger ifrån.


Om barnet skulle födas nu skulle det under de första veckorna behöva lite hjälp med andningen och få extra mycket värme och kärlek. Fler babyboxar

2017-12-23 09:04

           

Vecka 32

2017-12-18 09:11

Nu väger barnet ca 1,8 kg och är ca 44 cm långt. Fostret börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervattnet och sparkarna uppfattas nu mer som knuffar. Den gravidas organ får mindre plats då det är lite utrymme kvar i magen. Eftersom graviditeten ger en ökad belastning för kroppen blir infektioner och förkylningar ofta värre när man är gravid. Kroppen börjar att förbereda sig inför kommande förlossning och det är vanligt med förvärkar.

Skötväska

2017-12-11 09:22

Eftersom det vanligaste är att barnet föds någon gång från 3 veckor innan beräknat datum till 2 veckor efter är det snart dags att förbereda sig inför kommande förlossning. Jag har beställt en skötväska som jag kommer att packa tillsammans med BB-väskan vid leverans. Det är lika bra att vara så förbered man kan vara när det äntligen är dags.

     

2 månader kvar

2017-12-11 09:08

2 månader kvar till beräknad förlossning. Nu är det verkligen längtan, förväntan och spänning i luften. Det sparkar för fullt i magen varje dag, det är mysig för det mesta och ibland gör det ont. Jag märker av foglossning, kramp i benen och sammandragningar. Det lilla miraklet i magen är verkligen det bästa som har hänt mig och jag är riktigt nyfiken på vem han eller hon är. Jag bär dig i 9 månader men jag vet egentligen ingenting annat än det som finns att läsa sig till, det vill säga vikt och längd i genomsnitt och vad som händer hos oss båda vecka för vecka. Du är verkligen önskad och älskad lilla mirakel.  

Vecka 31

2017-12-11 08:56

   

Barnet väger nu ca 1,6 kg och är ca 43 cm långt. Fingernaglarna har vuxit ut och når du fingertopparna. Fostret kan fixera blicken och ser nu bättre skillnad på ljus och mörker. Det kan känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen.  Foglossning, kramp i benen och sammandragningar är vanliga.  Det är viktigt som blivande mamma att sänka tempot och planera in vila.

Beställt barnvagn

2017-12-09 11:48

   

Britax Go Next med både liggdel och sittdel med allt i svart är beställd och hämtas förhoppningsvis nästa helg. 


Vecka 30

2017-12-04 08:00

Tre fjärdedelar av graviditeten har gått, bara tio veckor kvar till planerad förlossning. Från och med nu kan det skilja sig mycket i vikt mellan olika foster. Men det väger troligen ca 1,4 kg och är ca 41 cm långt. Barnet växer mycket och kommer att öka med ca 200 g i veckan fram tills förlossningen. Fostret har gått om plats och kan fortfarande vända sig. Först om några veckor kommer barnet att lägga sig med huvudet nedåt.

Vecka 29

2017-11-27 07:58

Barnet väger nu ca 1,2 kg och är ca 40 cm långt. Det är tillräckligt stort för att kunna sparka på revbenen och slå mot urinblåsan på mig som är gravid. En del barn kan sparka så hårt att det gör ont på en viss punkt. Fostret kan drömma nu. Fostret och magen fortsätter att växa och kvinnans inre organ får allt mindre plats. Förvärkar är vanligt och är ofarligt även om det gör ont. Ett bra sätt att lätta på smärtan är att lägga sig ner och slappna av och vila.

Vecka 28

2017-11-20 08:26

Nu börjar den tredje och sista delen/trimestern av graviditeten. Magen växer mer och jag blir tyngre vilket gör att vissa rörelser blir svårare att genomföra eftersom livmordern är stor och risken för sammandragningar ökar. Det är inget farligt och kroppen säger ifrån om det blir för mycket. 


Barnet väger drygt ett kilo och är ca 39 cm långt. De flesta barn som föds så här tidigt överlever. Barnet kan fortfarande vända sig ett tag till men sedan lägger sig många barn tillrätta i födelsekanalen. Vissa lägger sig dock på fel håll och behöver hjälp att vända sig i samband med förlossningen. 


Activity gym

2017-11-18 19:04