RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-03-20 09:51:11

Leos Landslagshörna

På den här sidan så får ni veta allt om de svenska spelarna i de europeiska fotbollsligorna, dessutom så kommer det vara ett stort fokus på Sveriges A-, och U-21-landslag. Detta genom artiklar och videoklipp.

Ungefär 3/4 av säsongen avklarad - hur ska EM-kvaltruppen se ut egentligen?

2019-03-19 22:45
EM-kvalet drar igång på lördag! Matcher mot Rumänien och sedan Norge väntar för Jannes mannar. Frågan är i vilken form dessa spelare befinner sig i? Endast en dryg fjärdedel av säsongen återstår, finns det andra som borde få en chans? 
 
Såhär har säsongen varit om man kollar på hur "svensklagen" presterat:
 
England:
Manchester United med Victor Nilsson Lindelöf säsong har förmodligen inte gått många förbi. De inledde svagt, dock med en ordinarie Lindelöf och det var inte mycket som tydde på att de ens skulle nå en EL-plats. Sedan tog man in en norrman och nu är det högst sannolikt att man når en topplacering. Just nu ligger man på en femteplats. Victor är så given som man kan vara och blir nu även hyllad i England. I CL denna säsong så har man stundtals imponerat, framför allt resultatmässigt med segrar mot Juventus och PSG senast som som exempel. Tuffast möjliga motstånd väntar härnäst i form av Barcelona i kvartsfinalen. 
 
Ken Sema var det senaste svenska tillskottet till Premier League. Han hade onekligen en spikrak utveckling i Östersund, vilket gav en landslagsplats. Hans klubb Watford har haft en fantastisk säsong och befinner sig på en åttonde plats med chans på Europa. Det är ett frejdigt lag med många skickliga spelare och även om Sema fått en del speltid så tror jag inte att han kommer ta en ordinarie plats. 
 
I andraligan Championship så har Pontus Jansson varit ordinarie i Leeds så gott som hela tiden.Den forna storklubben har inte kunnat hålla en bra nivå under en hel säsong. Förhoppningsvis så är den nuvarande tränaren Bielsa nyckeln. Efter en otrolig inledning så har man tappat till tredje plats, en poäng bakom tvåan. Det bästa vore om de kan hitta en segersvit och knipa en direktplats. Kvalspelet mellan tredje till sjundeplacerade lagen är långt ifrån enkel.
Svensklagen som har chans på nyss nämnda kval är Derby och Bristol. Marcus Olssons Derby där Olsson inte spelat än på grund av en långvarig skada. Frågan är i det fallet om han får en plats om det blir PL nästa säsong? Tveksamt... Desto större möjlighet har Niclas Eliasson i Bristol City. Han har ofta varit den avgörande faktorn i matcherna. Det vore verkligen en ljusglimt om han bidrar till att ta de upp till högstaligan.
 
Ett annat glädjeämne denna säsong är att Kristoffer Nordfeldt spelat betydligt mer i Swansea. Senaste bedriften var så sent som förra helgen då de var på väg att slå ut Man C ur FA-cupen. De var i slutändan numret för stora och nu får man istället koncentrera sig på att rada upp segrar i ligan, något som krävs om de ska nå toppen.
 
 
Frankrike:
I Frankrike huserar det alltid några svenskar. Man kan dock ställa sig frågan om någon av de har varit tongivande sedan Källström var där. Kanske kan VM-kvalhjälten Jakob Johansson vara ett utropstecken till slut. Debutsäsongen i Rennes signalerar tvyärr inte det, detta mycket på grund av skador. Laget är just nu åtta med sex poäng upp till Marseille på Europa-plats. Kanske tar de vägen via franska cupen där de ska spela semi. Målvakten Karl-Johan Johnsson har varit stabil sedan han lämnade Randers. Tills nu tyvärr. Guingamp kommer förmodligen sluta på en kvalplats för att klara sig kvar i Ligue 1. Precis som en annan svenskklubb Toulouse gjorde föregånde säsong. I så fall så kanske man spelar EL samtidigt som man spelar i andraligan då man istället levererat i ligacupen och bara har finalen mot Strasbourg kvar. Även Johan Larsson tillbringar som bekant vardagen i denna klubb,
 
 
Grekland:
Glädjeämnen är vi vana att hitta i den grekiska ligan med Marcus Berg målskytte i Panathinaikos som höjdpunkt. Detta år är inget undantag sett till att Wernblooms PAOK leder ligan. Nämnda Pontus har dock inte spelat mycket utan har tillbringat mestadels av tiden på rehab efter skada. Niklas Hult är ordinarie i AEK som ligger trea. Bägge klubbarna har en semi-plats i cupen. Den tidigar MFF-hjälten Daniel Larsson bytte från Akhisar till Aris i januari och kan mycket väl spela Europa League med klubben då de är tre poäng ifrån kvalplatsen dit.
 
 
Italien:
Den kanske största flytten som en svensk gjorde var ju Robin Olsen till Roma. Hittills var det kanske enbart flytten som var något att hurra för. Visst, han är ordinarie, men klubben krisade mest under denna tid.  Femma är man just nu. En annan nyckelspelare för landslaget som också flyttade till Italien heter Albin Ekdal. Mittfältaren har presterat som man kan förvänta sig. Sampdoria imponerar stundtals med Albin i startelvan och har tre poäng upp till Lazio på EL plats med en match mer spelad för Samp. 
 
I Serie B hittar vi Samuel Gustafsson i Verona (trea), Samuel Armenteros i Benevento (sexa) och Marcus Rohdén i Crotone som kan åka ur en gång till! Läget just nu är att de måste rikta in sig på att kvala sig kvar. Tredje respektive sjätte-platsen som dem övriga har leder å andra sidan till kvalspelet om Serie A-spel.
 
 
Nederländerna:
Nivån på Eredivisie bekymrar. Det är ofta första steget för svenska spelarna, på så sätt så behöver nivån vara utvecklande men också grundläggande för nästa steg. Det håller helt enkelt inte att de visar upp i holländska klubbar och sedan är nästa flytt alldeles för stor kvalitetsmässigt. Sådan är trenden nu.
Hursomhelst så är det fortsatt där vi hittar våra mest formstarka offensiva spelare. Sam Larsson är mitt tycke redo för nästa flytt. Hans Feyenoord är nu trea med samma poäng som AZ på fjärdeplatsen. Viktigt att de behåller den då det är svårare att ta EL platsen genom kvalet. Alltså det mellan fjärde till sjundeplacerade lagen. Detta öde är något som Simon Gustafssons Utrecht och Kristoffer Petersons Heracles hoppas på som sexa resp. sjua i nuläget. Det nya namnet i Sveriges trupp är Alexander Isak. Den unge anfallaren har förvisso gjort det bra i starten för Willem ll med fem mål att visa upp. Dessutom så ska de spela cupfinal mot Ajax. Men som jag var inne på så kanske inte prestationerna säger så mycket i den miljön... Huruvida han förtjänar att tas ut kan ni läsa om när jag kommenterar truppen längre ner i texten.
 
 
Tyskland:
Bundesliga är generellt den liga som vi får kolla på när vi söker spelare som är ordinarie, på en hög nivå, i lag som slåss om framgångar. Detta ser vi i tabellen på det sättet att lag nr.3 (Forsbergs Leipzig), 4 (Wendts Mönchengladbach),  5 (Hrgotas Frankfurt), 6 (Kiese Thelins Leverkusen) och 8 (Augustinssons och Bejimos Bremen) ockuperas av "svensklag" Europa nästa säsong alltså. Om man ser till speltiden så är inte Hrgota, Kiese Thelin och Bejimo spelarna man pratar om direkt men de övriga har vanligtvis en plats i elvorna. Tyskland är landet som ger hopp om man ser till klubbfotbollen! Mikael Ishak tog på många sätt upp Nurnberg förra året. Nu åker de med största sannolikhet ut  Däremot så får man säga att Ishak gjort vad han kan.
 
En liknande resa gör Sebastian Andersson nu med Union Berlin. Klubben har nu tredjeplatsen, tillika kvalplatsen uppåt. "Sebbe" har stått för 10 mål hittills och med det en plats i Jannes trupp.
 
Cupkvartsfinalerna Bremen - Schalke och Augsburg - Leipzig kanske är "början" på en svensk som slutsegrarere i den tyska cupen 2019. Det är så jag får beskriva situationen i skrivande stund i alla fall. 
 
Branimir Hrgotas Eintracht är den enda klubben med en svensk i när Europa Leage går in i kvartsfinal-stadiet. Hrgota är inte registrerad i deras trupp så att han kommer inte få lyfta pokalen i maj oavsett.
 
 
Från övriga länder hittar vi dessa fakta:
 
Australien: Ola Toivonen har gjort 10 mål och 3 ass. för Melbourne Victory. Succé! 
FAE: Marcus Berg har prickat in 10 mål i nät. Inte en lika lyckad säsong som förra. Tillbaka till Europa nästa säsong?
Belgien: Erdin Demirs nya klubb Waregem lyckades bättre än Waasland. En 11:e plats och fight om EL. Gustav Engvall har gjort en bra säsong i Mechelen. Laget är klara för högstaligan. Dessutom så är de i cupfinal.
Spanien: La Liga är den bästa ligan i världen... och där har Sverige bara en representant. Nyligen landslagspetade Guidetti. Hans Alavés står för en otrolig säsong. De har tre poäng upp till CL-plats, med en enorm konkurrens från klubbarna runt omkring.
Ryssland: Vår bästa spelare senaste året Viktor Claesson fortsätter att visa sig från sin bästa sida i Krasnodar, nu tillsammans med landsmannen "Koffe" De ligger fyra nu med samma poäng som tredje 4:a med samma poäng som Lokomotiv på den sista CL-platsen. Det är bara att hålla tummarna att de fixar det att gå förbi!
Schweiz: Alexander Gerndt presterar gång på gång! Sju mål och åtta assist hittills resulterar i att Lugano bara har tre poäng upp till fjärdeplacerade Zürich.
Skottland: Celtic (med Mikael Lustig vanligtvis i elvan) leder som vanligt skotska ligan. De vann ligacupen i vintras. Inget nytt där alltså. Däremot så kanske det blir en flytt för Mikael i sommar.
Turkiet: Det blev en mellansäsong för Bjärsmyr och Khalili i Sivasspor och Kasimpasa. Båda får glädjande nog betraktas som ordinarie.
 
 
De observanta märker att jag inte skrev om några idividuella prestationer eller om poängskörd. Detta gjorde jag inte eftersom det inte finns mycket att hämta ur det perspektivet. Men för att förtydliga det problemet få ni här "SveSkyLigan":
 
"SveSkyLigan:"
Kristoffer Peterson 11 mål tre assist i holländska ligan
Sebastian Andersson 10 mål två assist i tyska andraligan
Simon Gustafsson åtta mål sex assist i holländska ligan
Alexander Gerndt sju mål åtta assist i schweziska ligan
Viktor Claesson sex mål fyra assist i ryska ligan
 
 
Avslutningsvis så ger jag er truppen som Janne Andersson tagit ut mars-samlingen:
 
Målvakter:
Robin Olsen, Roma
Kristoffer Nordfeldt, Swansea
Karl-Johan Johnsson, Guingamp
 
Backar:
Andreas Granqvist, Helsingborgs IF
Anton Tinnerholm, New York FC
Mikael Lustig, Celtic 
Sotirios Papagiannopoulos, FC Köpenhamn
Filip Helander, Bologna
Emil Krafth, Amiens
Ludwig Augustinsson, Werder Bremen
 
Mittfältare:
Robin Quaison, Mainz
Albin Ekdal, Sampdoria
Ken Sema, Watford
Sam Larsson, Feyenoord
Gustav Svensson, Seattle
Viktor Claesson, Krasnodar
Sebastian Larsson, AIK
Jimmy Durmaz, Toulouse
Kristoffer Olsson, Krasnodar
Emil Forsberg, RB Leipzig
Jakob Johansson, Rennes
 
Anfallare:
Marcus Berg, Al-Ain
Alexander Isak, Willem ll
Sebastian Andersson, Union Berlin
 
Kommentarer:
Bortsett från backkrisen så är det nya namn i anfallet, som jag nämnt så får Isak och Andersson möjligheten istället för Guidetti och Kiese Thelin. Jag tycker att detta är felaktigt. De båda förvisso petade anfallarna har varit en del av truppen länge och även om de inte levererat till fullo så har inte heller fått konsekvent speltid, flera 90 minuters matcher i följd.Valet av Isak är dessutom helt fel med tanke på att han inte ens spelat 10 matcher än. I övrigt så finns det inte mycket att ifrågasätta. Formen är inte den bästa hos svenska utlandsproffs vilket medför en svag konkurrens. Man kan argumentera för vissa spelare och mot andra men sammantaget så har Janne byggt sitt lag och han gör det framgångsrikt.
 
 
Det var allt för det här inlägget! Nu väntar landskampsuppehåll, så att inför-rapporter och analyser är det som "hörnan" kommer att producera den närmsta veckan. Kom gärna med kommentarer och frågor kring allt jag skriver!
 
/Leo

VM - bara en stor framgång eller en missvisning sett till hur det egentligen ...

2019-01-21 21:09
Nu har det gått ungefär tre månader sedan jag skrev mitt senaste inlägg. Det är förvisso det kvartalet som spelar minst roll sett till att landslaget inte spelar (bortsett från Januari-turnén) och att alla ligor har någon form av vinteruppehåll. Vissa har det fortfarande... 
Men massor av poäng har väl ändå producerats? Ligorna har kommit halvvägs, våra VM-hjältar har väl ändå fortsatt "rida på vågen" ute i klubbarna? Kan man se en ny Emil Forsberg, säsong 2016/17, någonstans? Om inte annat kanske just Emil?
 

Ja, mål och assist har förvisso levererats från olika håll, men det har snarare att göra med att det ändå spelar ett femtiotal svenska proffs i Europa och någon gång så lyckas även de hitta rätt.

För att det är den slutsatsen som jag drar just nu. De svenska spelarna räcker inte till längre. Trenden har varit denna de senaste 10 åren. Nu är det nästan på botten skulle jag vilja påstå. När jag började med denna sida så fanns Zlatan där och "slätade över" detta problem lite grann med sin briljans. Sedan så har vi haft skyttekungar i små ligor som den danska (Ishak i Randers), holländska (Armenteros i Heracles) och i den grekiska (Marcus Berg i Panathinaikos). Annars så levererar de offensiva spelarna max 10 poäng i snitt i sina mitten/bottenklubbar inom toppfotbollen, med undantag för nyss nämnda Forsberg-säsongen. De defensiva pjäserna har spelat lite mer men håller ofta till i bottenlag i stora ligorna (Swansea och Bologna t.ex.), eller också i lag som dominerar som till exempel Celtic eller FCK. 

Svenskarna har det svårare och svårare att hålla till på en hög nivå. Kolla bara på poängskörden just nu i topp 5 ligorna. Bortsett från Robin Quaison på tre mål och tre assist för Mainz (som är lite av undantaget som bekräftar regeln just nu) så är Jimmy Durmaz bästa svensk med 3 mål. Inget ont om Durmaz direkt men så får det inte se ut! 

Ja, tiden med stjärnor som Mellberg, Zlatan, Henke och Ljungberg och Allbäck, Källström, Linderoth i bakgrunden är över. Ja, vi har fortfarande enstaka stjärnor som Olsen, Lindelöf, Ekdal och Forsberg men jag känner att det är dags att börja bli orolig.

Visst, spelare som Gerndt, Sam Larsson och de senaste säsongerna Claesson och Peterson klarar att ha nyckelroller och fixa segrar för sina lag. Så är det och med statistiken för antal utlandsproffs så kommer det att vara så. Konstigt vore annars, men bortsett från det, vem ska bära vårt landslag framöver?

Vi gick till kvartsfinal i VM! Ett trendbrott? En otrolig prestation som visar vägen dem kommande åren? Nej och nja. Sett till hur det går för proffsen i sina klubbar så bryter det inga trender snarare tvärtom om ser till vad man ser hittills. Det där med otrolig prestation, topp åtta i världen, att slå ut Tyskland överskuggas av det faktum att vår bästa målskytt hette Andreas Granqvist och att vi enbart gick så långt på grund av att vi hade en "klubbaktig" kunskap i organisationen i laget sett till roller på planen och viljan att lägga ner ett stenhårt jobb på att vara defensivt ogenomträngliga. Jättebra i och för sig men inget som utvecklar fotbollsländer till stormakter precis.

Några andra punkter som är värda att ta upp är dessa:

 • Vi har väldigt svårt att hitta en verkligt stor målgörare som kan leda ett landslag. Jag älskar Berg och Toivonen men det ÄR inte de typerna som ens leder oss till varje VM. De två huserar just nu på andra världsdelar bara för att betona kvalitén de har bara ett år efter VM. Bakom har ingen fått chansen långvarigt... Barcelona har Messi, Spanien hade David Villa. Tyskland hade Klose. Vem biir vårt namn?
 • Våra största stjärnor spelar just nu i toppklubbar som krisat lite på sistone. Olsen och Lindelöf är våra stöttepelare och kan mycket väl vara det en lång tid framöver men det är inte en direkt uppflyftande tanke att det bara är två spelare som vi har på den absoluta toppen.
 • Antal hemvändare till Allsvenskan blir fler och fler, vilket är jättekul på det sättet att de höjer den inhemska ligan, samtidigt så är det ett stort tecken på att de inte håller på en högre nivå. 
 
Självklart finns det faktorer som spelar roll. Skador, klubbval, inledningar på säsonger för respektive lag o.s.v.
Lika självklart är det faktum att Sverige är ett litet land, vilket leder till att våra förutsättningar att konkurrera på allvar med toppnationerna därför är begränsade. Hur mycket kan man egentligen kräva?
 
Hur mycket som helst som jag ser det. Varför inte? Kan Uruguay så kan vi. Jag vet att det inte är så svartvitt men ni förstår poängen.
 
Varför skriver jag detta inlägg? Vem är jag att kritisera? Jag skriver det här därför att jag kan. Allt ligger där färdigt att granskas. Händelser och resultat - eller bristen av dem avlöser varandra. Vem jag är? Jag är bara en vanlig skribent som följt fotbollen intensivt i 11 år. Jag har inga svar på vad man ska göra. Talangutvecklingen går åt rätt håll. Janne har byggt ett stabilt lag och är i skrivande stund utnämnd till "årets ledare" inom idrottsvärlden. Kanske kommer vändingen att glasklart visa sig den kommande månaden. Kanske inte...
 
Denna text är bara en liten parantes i min aktivitet  och rapportering från "hörnan" Det var allt fär det här inlägget! Forsätt att följa "Hörnan" på alla medier. Kom gärna med kommentarer kring det jag skriver!
 
/Leo

Inför: Sverige - Ryssland, Nations League

2018-11-19 13:17
Match: Sverige - Ryssland
Typ: Nations League
Plats: Friends Arena, Stockholm
Tid: Imorgon, tisdag 20/11 kl. 20.45
TV: TV 4
 
Sverige:
En seger blev det i lördags mot Turkiet. Analys efter den matchen hittar ni här. Detta innebär att man har allt i egna händer när det gäller eventuell gruppseger. Imorgon väntar den sista matchen hemma mot Ryssland. 
 
Detta är den startelva som jag vill se iimorgon:
 
Olsen
Lustig -- Granqvist -- Nilsson Lindelöf  -- M. Olsson
Claesson -- K. Olsson -- Ekdal -- Hiljemark
Kiese Thelin -- Guidetti
 
Det här är den elva som Andersson förmodligen väljer:
 
Olsen
Lustig -- Granqvist -- Nilsson Lindelöf  -- Augustinsson
Larson -- Johansson -- Ekdal -- M. Olsson
Claesson -- Berg
 
Jag tycker att man ska spela dem andra därför att:
 
Claesson VS Larsson:
Jag har alltså Claesson på en annan position. Offensiven har inte fungerat fullt ut på ganska länge, då är det svårt att förstå att Janne "tar bort" den största faktorn till att det sett någorlunda bra ut. Viktor ska vara kvar på högerkanten så länge det ser ut som det har gjort. Vad jag tycker om Sebastian vet alla som följer "Hörnan".
 
K. Olsson VS Johansson:
Kristoffer gjorde en bra match när han fick chansen senast och det känns som att Olsson-Ekdal skulle vara en väldigt intressant duo på innermittfältet.
 
Hiljemark VS M.Olsson
Hiljemark var bäst på plan när han utgick från vänster mot Slovakien. Testa detta igen! Martin vill jag ha på vänsterbacksplatsen. 
 
Kiese Thelin VS Claesson:
Som jag nämnde så har jag Viktor på högerkanten. Om man ska ge våra riktiga anfallare chansen på riktigt så måste man låta de få fler chanser att hitta rätt i spelet och tillsammans med sin partner.
 
Guidetti VS Berg:
Jag gillar Berg väldigt mycket och han är alltid där när det blir farligt. Däremot så är han i usel form sett till målskyttet i landslaget. Guidetti och Kiese är dessutom U21-guldduon så att det hade varit kul om de fick några matcher tillsammans.
 
 
Ryssland:
Som vanligt så hänvisar jag er till andra medier om ni vill veta mer ingående information kring motståndet. De leder gruppen just nu med tre poäng, så att en seger är ett måste om Sverige ska vinna gruppen.
 

Avslutningsvis så plockar jag som vanligt ut de tre viktigaste spelarna för Sverige, samt den/det vi ska se upp för.
 
Leos tre landslagslejon och entt lamag:
 
Robin Olsen:
Han håller nollan fler gånger än vad han inte gör det. Utöver det så är han bara "stabil". Det räcker tydligen för att gå upp på den nivån som han befinner sig på i vardagen. En till nolla tack!
 
Andreas Granqvist:
Han leder laget med sin pondus och med sin stabilitet sett till insatserna. Viktigt att han är bra imorgon.
 
Marcus Berg:
Eftersom Janne kommer att spela Berrg på topp så är det klart att han blir viktig. Om han inte gör mål så är en förändring ännu ett litet steg närmre.
 
---------------------------
 
Ryssland:
Ryssarna är svåra att slå och påminner en del om oss på flera sett. Vi har mött de ganska ofta de senaste åren. En rakt igenom bra prestation krävs för att vinna!

 

Det var det, glöm inte att se på matchen och följa "Leos Landslagshörna" här på bloggen, facebook och på youtube. I övermorgon så kommer en analys på youtube. Till dess så ni får gärna kommentera och komma med synpunkter kring allt jag skriver.

/Leo

Inför: Turkiet - Sverige, Nations League

2018-11-16 22:54
Match: Turkiet - Sverige
Typ: Nations League
Plats: Konya Büyüksehir Arena
Tid: Imorgon, lördag 17/11 kl. 18.00
TV: TV 4
 
Sverige:
Så var det dags för Nations League igen! Gruppen ska avgöras nu vilket innebär att vi ska spela två "NL"-matcher denna samling  Vill ni se analyser från tidigare matcher så hittar ni de här. Det hör är spelarna som Janne ger förtroendet den här gången:
 
Målvakter:
Robin Olsen, Roma
Kristoffer Nordfeldt, Swansea
Karl-Johan Johnsson, Guingamp
 
Backar:
Andreas Granqvist, Helsingborg
Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Mikael Lustig, Celtic
Martin Olsson, Swansea
Filip Helander, Bologna
Emil Krafth, Amiens
Ludwig Augustinsson, Werder Bremen
 
Mittfältare:
Robin Quaison, Mainz
Albin Ekdal, Sampdoria
Marcus Rohdén, Crotone
Oscar Hiljemark, Genoa
Gustav Svensson, Seattle
Viktor Claesson, Krasnodar
Sebastian Larsson, AIK
Jimmy Durmaz, Toulouse
Kristoffer Olsson, AIK
Mattias Svanberg, Bologna
Jakob Johansson, Rennes
 
Anfallare:
Marcus Berg, Al-Ain
Isaac Kiese Thelin, Bayer Leverkusen
John Guidetti, Alavés
 
Kommentarer:
Albin Ekdal, Oscar Hiljemark, Gustav Svensson, Jakob Johansson och Kristoffer Olsson, alla renodlade innermittfältare som nästan aldrig spelat på kanten. Sebastian Larsson och Mattias Svanberg, spelare som kan gå ut på en kant men som trivs bäst och spelar mest som centrala mittfältare. Robin Quaison, Victor Claesson och Marcus Rohdén. Janne har alltså tagit ut 10 (!) innermittfältare på ett eller annat sätt. Nu tänker han säkert dem tre sistnämnda på andra postitioner. Detta beror såklart på många saker, där bristen på alternativ är huvudfaktorn. Samtidigt så lämnar Janne bland annat Sam Larsson, Kristoffer Peterson, Niclas Eliasson, Jiloan Hamad och Ken Sema utanför. Konstigt tycket jag...
Kanske borde han ändra spelsystem till till exempel 4-3-3 för att få plats med fler.
I övrigt så kan man bara konstatera att det är i princip samma trupp som vanligt. På gott och ont.
 
 
Detta är den startelva som jag vill se iimorgon:
 
Olsen
Lustig -- Granqvist -- Nilsson Lindelöf  -- Augustinsson
Claesson -- Hiljemark -- Ekdal -- Olsson
Kiese Thelin -- Berg
 
Det här är den elva som Andersson förmodligen väljer:
 
Olsen
Lustig -- Granqvist -- Nilsson Lindelöf  -- Augustinsson
Durmaz -- Larsson -- Ekdal -- Olsson
Kiese Thelin -- Berg
 
Jag tycker att man ska spela dem andra därför att:
 
Claesson VS Durmaz:
Viktor har varit en av de bästa spelarna i Sverige i både klubblaget och i landslaget. I den svenska tröjan så har han gjort det på högerkanten. Varför ändra på det vinnande konceptet? Jimmy har fått hur många chanser som helst...
 
Hiljemark VS Larsson 
Kommer alltid vilja byta ut "Seb". Någon som kan hjälpa till att göra mål fler gånger än han orsakar frisparkar är att föredra.
 
Kiese Thelin VS Claesson:
Kiese var en av planens bästa när han fick chansen senast, Då borde han inte bli petad bara sådär.
 
 
Turkiet:
Som vanligt så tänker jag inte ge er så mycket angående motståndet utan hänvisar istället till andra medier. De ligger före oss i gruppen och vi måste vinna matchen om vi vill gå förbi dem och ryssarna.
 
 
Avslutningsvis så plockar jag som vanligt ut de tre viktigaste spelarna för Sverige, samt den/det vi ska se upp för.
 
Leos tre landslagslejon och entt lamag:
 
Victor Nilsson Lindelöf:
Guldbollsvinnaren må ha tagit flera kliv i United och han är allt som oftast stabil bredvid "Granen". Men det vore härligt att se honom skina på riktigt någon match. Sker det imorgon?
 
Albin Ekdal:
Albin har klarat sig undan en skadefylld tillvaro i Sampdoria. Med det i ryggen så kanske han växlar ut i landslaget igen.
 
Viktor Claesson:
Som jag nämnde så är han otroligt formstark. Mål eller assist brukar han leverera, vi får hoppas att han kan göra det även högre uop i planen.
 
-------------------------------
 
Turkiet:
Turkiet är en stark nation, speciellt på hemmaplan. Om man undviker en genomklappning som den på Friends i slutminuterna så kanske vi får resultatet med oss.
 
 

Det var det, glöm inte att se på matchen och följa "Leos Landslagshörna" här på bloggen, facebook och på youtube. I övermorgon så kommer en analys på youtube. Till dess så ni får gärna kommentera och komma med synpunkter kring allt jag skriver.

/Leo

Avgörande matcher väntar i Nations League - såhär har det sett ut sen senast

2018-11-13 12:09
Det har varit en ganska dålig period poängmässigt  Enbart 22 poäng har levererats från svenska fötter. Hur speglas det i truppen som tagits ut inför NL-matcherna? Detta och lite annat kan ni läsa om i detta inlägg.
 
 
Som jag nämnde så har det inte varit en så strålande period sett till antal mål eller assist. Däremot så är det några som fortsätter visa framfötterna.
 
Landslagets bästa målskytt ju nu är som bekant Marcus Berg. I landslagets tröja har inte gjort mål på ett tag men han fortsätter att göra det i FAE. Mål för sin klubb Al Ain kom mot Al Jazira i 1-2 förlusten, i 3-0 vinsten mot Ajman samt i 1-2 förlusten senast mot Al Sharjah. Förlusterna innebär att de tappat förstaplatsen i ligan.
 
En annan som er given i Jannes startelva är Viktor Claesson. En av de som varit i bäst form under en längre tid, en av de som fixar chanser framåt och är dessutom "Årets mittfältare". Under den senaste dryga månaden så har han gjort mål i 1-2 segern över CSKA, målat och assisterat i  3-0 segern mot yenisev och till sist också ett mål när de vann med 1-2 mot Krylya i cupen. Krasnodar befinner sig ju nu på andra plats i ligan.
 
Två av Sveriges viktigaste spelare alltså. Några andra som fortsatt visa fin form men inte får chansen denna gång är Kristoffer Peterson och Sam Larsson i Holland. Peterson fick 10 minuter senast mot Slovakien, I Heracles så har det blivit en ass. mot Groningen (I 4-1 vinsten mot Groningen).
Sam Larsson stod för ett mål och en målgivande passning i cupen, i  5-1 vinsten mot Den Haag. Med tanke på vad jag skriver nedan i denna text angående antalet uttagna innermittfältare så borde de kanske vara med.
 
Gustav Engvall har blivit en viktig spelare för sin nya klubb Mechelen i belgiska andradivisionen. Nätrassel kom i vinsterna mot Beershot (3-0) och St.Gilloise och två mål kom mot Tubize.
 
Alexander Gerndt har varit i strålande form på sistone. I Schweiz, för Lugano. Tre mål och fem assist i ligan. Två ass. kom i 3-1 vinsten över St.Gallen och ett mål satte han när de mötte Thun.
 
 
Här är lite övrig info:
 • I Tyskland så blev det svenskpoäng i matchen mellan Werder Bremen och Mönchengladbach. Oscar Wendt assisterade till 0-3, och Ludwig Augustinsson passade fram till 1-3, vilket blev slutresultatet. Robin Quaison är åter uttagen och satte bollen i nät i 3-2 nederlaget mot Augsburg i cupen.
 • En annan som är tillbaka är Jakob Johansson som också gjorde sitt första mål för Rennes senast mot Nantes.
 • I Championship så går det inte så bra för "svensklagen" däremot så fick Niclas Eliasson näta  när de vann över Brentford med 1-0.
 • Fotbollsgalan var igår, och pristagarna blev på herrsidan: årets målvakt: Robin Olsen, årets försvare: Andreas Granqvist, årets mittfältare: Viktor Claesson, årets anfallare: Zlatan Ibrahimovic
Guldbollen: Victor Nilsson Lindeläf
 • Grattis AIK till SM-guldet!
 
 
Avslutningsvis så ger jag er truppen som Janne Andersson tagit ut till november-landskamperna mot Turkiet och Ryssland.
 
Målvakter:
Robin Olsen, Roma
Kristoffer Nordfeldt, Swansea
Karl-Johan Johnsson, Guingamp
 
Backar:
Andreas Granqvist, Helsingborg
Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Mikael Lustig, Celtic
Martin Olsson, Swansea
Filip Helander, Bologna
Emil Krafth, Amiens
Ludwig Augustinsson, Werder Bremen
 
Mittfältare:
Robin Quaison, Mainz
Albin Ekdal, Sampdoria
Marcus Rohdén, Crotone
Oscar Hiljemark, Genoa
Gustav Svensson, Seattle
Viktor Claesson, Krasnodar
Sebastian Larsson, AIK
Jimmy Durmaz, Toulouse
Kristoffer Olsson, AIK
Mattias Svanberg, Bologna
Jakob Johansson, Rennes
 
Anfallare:
Marcus Berg, Al-Ain
Isaac Kiese Thelin, Bayer Leverkusen
John Guidetti, Alavés
 
Kommentarer:
Albin Ekdal, Oscar Hiljemark, Gustav Svensson, Jakob Johansson och Kristoffer Olsson, alla renodlade innermittfältare som nästan aldrig spelat på kanten. Sebastian Larsson och Mattias Svanberg, spelare som kan gå ut på en kant men som trivs bäst och spelar mest som centrala mittfältare. Robin Quaison, Victor Claesson och Marcus Rohdén. Janne har alltså tagit ut 10 (!) innermittfältare på ett eller annat sätt. Nu tänker han säkert dem tre sistnämnda på andra postitioner. Detta beror såklart på många saker, där bristen på alternativ är huvudfaktorn. Samtidigt så lämnar Janne bland annat Sam Larsson, Kristoffer Peterson, Niclas Eliasson, Jiloan Hamad och Ken Sema utanför. Konstigt tycket jag...
Kanske borde han ändra spelsystem till till exempel 4-3-3 för att få plats med fler.
I övrigt så kan man bara konstatera att det är i princip samma trupp som vanligt. På gott och ont.
 
 
 
Det var allt för det här inlägget! Nu väntar landskampsuppehåll, så att inför-rapporter och analyser är det som "hörnan" kommer att producera den närmsta veckan. Kom gärna med kommentarer och frågor kring allt jag skriver!
 
/Leo

Inför: Sverige - Slovakien, vänskapsmatch

2018-10-15 16:39
Match: Sverige - Slovakien
Typ: Vänakapsmatch
Plats: Friends Arena, Stockholm
Tid: Imorgon, tisdag 16/10 kl. 20.45
TV: TV 12
 
Sverige:
Det blev 0-0 mot Ryssland i den första matchen den här samlingen, tillika NL-matchen för denna gång. Nu väntar Slovakien på hemmaplan i en vänskapsmatch. Värt att notera sett till truppen är att Mikael Ishak tvingats lämna och att Albin Ekdal har anslutit. Sin vana trogen så matchar Andersson "B-elvan" nu när inte finns poäng att spela för.
 
 
Detta är den startelva som jag vill se imorgon:
 
Nordfeldt
Krafth -- Jansson -- Granqvist  --- Olsson
Rohdén --- Olsson -- Ekdal--- Peterson
Guidetti --- Andersson
 
Det här är den elva som Andersson har valt:
 
Johnsson/Nordfeldt (45 var)
Krafth -- Jansson -- Granqvist  --- Olsson
Durmaz --- Olsson -- Ekdal --- Hiljemark
Guidetti --- Andersson
 
Jag tycker att man ska spela dem andra därför att:
 
Rohdén VS Durmaz:
Herrregud, vad många chanser Jimmy har fått nu. Han var förvisso bra senast, men Janne måste bli bättre på att skifta in dem fräscha spelarna! Rohdén har han dessutom placerat på fel kant sett till hur han spelar till vardags. Det är klart att det får en liten betydelse.
 
Peterson VS Hiljemark
"Kris" är en av de mest spännande spelarna som vi har just nu och att då inte ge honom 90 minuter känns väldigt konstigt.
 
 
Slovakien:
Som vanligt så hänvisar jag er till andra medier för mer information om motståndet. Det jag väljer att ge er är att det inlett Nations League med två förluster.
 
 
Avslutningsvis så plockar jag som vanligt ut de tre viktigaste spelarna för Sverige, samt den/det vi ska se upp för.
 
Leos tre landslagslejon och entt lamag:
 
Martin Olsson:
Ni som följer "Hörnan" vet hur högt jag håller honom. Han gör nästan aldrig en dålig match och syns samt deltar i spelet mycket mer än van "Ludde" gör. Det verkar också som att Janne vill se honom i offensiven i och med att han sätter Hiljemark som ytter. Det innebär förmodligen att det stänger lite mer centralt och ger Martin fri yta på kanten.
 
Kristoffer Olsson:
Det är klart att det ska bli kul att se Olsson i landslaget. Jag propsade till och med för det efter U21-EM 2017, då han var den gruppens bästa spelare under hela den perioden (2016/17). Hoppas att han tar för sig nu!
.
John Guidetti:
En annan som behöver göra det och framför allt göra mål är Guidetti. Han är alltid en sann lagspelare, absolut, men han måste sätta avsluten i dessa matcher om han vill ta en ordinarie plats.
 
------------------------------------------------------------
 
Slovakien:
De är ett jämnbördigt lag och har spelare av hög kvalité, med Hamsik i spetsen. Med det sagt så finns det också stora chanser till en prestation både spel och resultatässigt för Sverige imorgon.
 
 

Det var det, glöm inte att se på matchen och följa "Leos Landslagshörna" här på bloggen, facebook och på youtube. I övermorgon så kommer en analys på youtube. Till dess så ni får gärna kommentera och komma med synpunkter kring allt jag skriver.

/Leo

Inför: Ryssland - Sverige, Nations League

2018-10-10 18:08
Match: Ryssland - Sverige
Typ: Nations League
Plats: Stadion Kaliningrad
Tid: Imorgon, torsdag 11/10 kl. 21.45
TV: TV 4
 
Sverige:
Dags för landskamper igen! En imorgon då Ryssland väntar i Nations League och sedan spelar man även en vänskapsmatch mot Slovakien på tisdag. Jannes gäng har inte visat upp särskilt bra form på sistone och svänger snabbt sett till fansens gillande så att två segrar denna samling är ganska viktigt. Analyser efter de senaste matcherna hittar ni här.
Här är den trupp som Janne har tagit ut:
 
Målvakter:
Robin Olsen, Roma
Kristoffer Nordfeldt, Swansea
Karl-Johan Johnsson, Guingamp
 
Backar:
Andreas Granqvist, Helsingborg
Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Mikael Lustig, Celtic
Martin Olsson, Swansea
Pontus Jansson, Leeds
Emil Krafth, Amiens
Ludwig Augustinsson, Werder Bremen
 
Mittfältare:
Emil Forsberg, RB Leipzig 
Albin Ekdal, Sampdoria
Marcus Rohdén, Crotone
Oscar Hiljemark, Genoa
Gustav Svensson, Seattle
Viktor Claesson, Krasnodar
Sebastian Larsson, AIK
Jimmy Durmaz, Toulouse
Kristoffer Olsson, AIK
Kristoffer Peterson, Heracles
 
Anfallare:
Marcus Berg, Al-Ain
Isaac Kiese Thelin, Bayer Leverkusen
John Guidetti, Alavés
Mikael Ishak, Nürnberg
Sebastian Andersson, Union Berlin
 
Kommentarer:
Peterson, Olsson, Ishak och Andersson är nya i truppen! Äntligen, är min reaktion på detta! Janne har varit svag i mitt tycke sett till att signalera att en formstark period ger möjligheten att visa upp sig. Det är bara att hoppas att de tar för sig och att landslaget nu kan visa upp lite resultat. I övrigt så är det samma namn.
 
 
Detta är den startelva som jag vill se iimorgon:
 
Olsen
Lustig -- Granqvist -- Nilsson Lindelöf  -- M.Olsson
Claesson -- Hiljemark -- K.Olsson -- Forsberg
Kiese Thelin -- Berg
 
Det här är den elva som Andersson förmodligen väljer:
 
Olsen
Lustig -- Granqvist -- Nilsson Lindelöf  -- Augustinsson
Claesson -- Hiljemark -- Larsson -- Forsberg
Kiese Thelin -- Berg
 
Jag tycker att man ska spela dem andra därför att:
 
Olsson VS Augustinsson:
"Ludde" gör förvisso aldrig bort sig, gjorde ett starkt VM och spelar till vardags i ett formstarkt lag, däremot så ser det väldigt ofta farligare ut framåt när Martin spelar där. Kollektivet sitter vanligtvis, men offensiven behöver alla krafter vi har.
 
Olsson VS Larsson:
Alla som följer "hörnan" vet vad jag tycler om "Seb". Jag kan ge honom att han gjorde en bra match senast men det var en av få och ni borde man ge chansen till den 10 år yngre klubbkamraten.
 
 
 
Ryssland:
Ryssarna är som de flesta vet ett tufft lag att möta nio gånger av tio. De glimrande stjärnorna saknas förvisso men att de också tog sig till kvartsfinal i hemma-VM är ingen slump (trots allt). De inledde även NL med en vinst mot Turkiet. För mer information om motståndet hänvisar jag till andra medier.
 
 
 
Avslutningsvis så plockar jag som vanligt ut de tre viktigaste spelarna för Sverige, samt den/det vi ska se upp för.
 
Leos tre landslagslejon och entt lamag:
 
Mikael Lustig:
Lustig har varit en av våra bästa spelare en längre tid nu och hans delaktighet i spelet saknas alltid när han är frånvarande. Han får gärna visa vägen imorgon också...
 
Viktor Claesson:
Kaske tillsammans med det stekheta Rysslands-proffset Viktor på högerkanten? Ja, ahn går från klarhet till klarhet och jag tror att han är sugen på att sänka sitt "andraland" med ett mål.
 
Marcus Berg:
Annars så kanske det räcker med att assistera till Berg. Vi vet alla vilken svacka han har haft så att det skulle vara på tiden att vår just nu bästa målskytt visar upp sig igen.
 
-------------------------------------------------
 
Ryssland:
Ryssarna är som sagt farliga och det gäller att vara på topp om man ska ta tre poäng. De var lika välfungerande lagmässigt som oss under sommarens mästerskap och har samtidigt all den spets man behöver. Men en seger får de klara sig utan denna gång!
 
 

Det var det, glöm inte att se på matchen och följa "Leos Landslagshörna" här på bloggen, facebook och på youtube. I övermorgon så kommer en analys på youtube. Till dess så ni får gärna kommentera och komma med synpunkter kring allt jag skriver.

/Leo

Landslaget har inte presterat på sistone - nya namn in.

2018-10-09 15:20
En dryg månad har passerat sedan senaste uppehållet och under den senaste perioden så har flera svenskar gjort bra ifrån sig. Vissa av de har levererat ganska länge. Detta faktum samt landslagets svaga form innebär att truppen fått fyra nya namn sedan senast. Vilka det är och mycket mer får ni läsa om här.
 
 
Väldigt många poäng har producerats under den senaste perioden från ganka många olika håll. Bland annat så har Forsberg och Ishak levererat i Tyskland och Peterson i Holland. Dessutom så har första målen kommit från bland annat Erikssons, Saletros och Krafths fötter.
 
Tyskland är faktiskt den toppligan där svenskar presterar bäst just nu och så har det varit de senaste åren, med Forsberg succésäsong 16/17 i färskt minne.
Just Emil Forsberg kom igång lite grann under september med två assist i 3-2 segern mot Hannover och ett mål när det blev 1-1 mot Hrgotas Frankfurt.
Nyblivna landslagsuttagna Mikael Ishak fixade segrar åt Nürnberg genom en ass i  2-0 matchen mot Hannover samt ett mål i 3-0 matchen mot Kujovic Düsseldorf. 
Det går också bra för många av svensklagen tabellmässigt i högstaligan. Leipzig (Forsberg), Mönchengladbach (Wendt) och Werder (Augustinsson) har inlett starkt och har alla 14 poäng.
 
Även Sebastian Andersson är äntligen uttagen och har gjort sitt fjärde mål den här säsongen i 2.Bundesliga, på  straff mot Ingolstadt (1-2).
U21-kaptenen Linus Wahlqvist passade fram till ett mål när det vann över Darmstadt med 4-1.
 
 
En annan som gjort det bra en längre tid är som bekant "Kris" Peterson. Efter två mål och en målgivande passning i 3-5 segern mot Heerenveen, mål mot De Graffschap (4-0) och nätrassel även när de mötte Emmen (2-1) så blev han äntligen belönad med en plats i Jannes trupp. I och med detta så leder han också skytteligan med 8 mål.
Man kan se det som att han tog platsen från Sam Larsson i och med att de spelar på samma postion. Poäng från honom  1-1 Alkmaar
Simon Gustafson gjorde en strålande säsong den föregånde. Denna säsongs målskörd utökades senast med två mål mot Breda.
 
 
I engelska Championship så har formen stagnerat för nästan alla svensklag. Däremot så kom det första målet från Pontus Jansson senast (mot Brentford 1-1).
Niclas Eliasson är fortsatt ojämn men passade snyggt fram till ett tröstmål mot West Brom (4-2).
 
 
Viktor Claesson har varit konstant i form i många år nu i både klubb och landslag. Ett mål och en ass. kom mot Anzhi, ass. kom mot Krylia (3-0) och  två mål kom mot Dinamo Moskva (3-0) under september månad. Dessutom så låg han bakom bägge segrarna i EL mot Akhisar Belediye och med en ass. senast mot Sevilla.
I Ryssland huserar också Anton Saletros som satte första målet i cupen när Syzran besegrades med 4-0.
 
 
I Schweiz håller som många vet Alexander Gerndt till. Formen är i stort sett alltid där för honom. En riktigt stark period gav ett mål och en assist i  2-2 matchen mot St. Gallen, i 2-1 förlusten mot Xamax hittade han nätet, när Lugano mötte Basel blev det assist (2-2), till sist blev även en målgivande passning mot Bahois Grasshoppers. Matchen slutade med förlust, 2-1.
 
 
Vår reservhögerback just nu är Emil Krafth vars flytt till Amiens blivit hyfsat lyckad. Ett mål blev det i förlusten mot Strasbourg.
Tolouse-proffset Jimmy Durmaz målade i  2-3 förlusten mot St.Etienne.
 
I Grekland så har många proffs lyckats på sistone och så verkar det vara för Mattias Johansson. Två mål i 1-3 segern över AEL Larissa och mål i 3-0 vinsten över Levadiakos var hans produktion innan en skada kom i mitten av månaden.
Nyblivna Panetetikos-proffset Sebastian Eriksson målade även han mot Levadiakos i 2-1 vinsten.
 
 
Här kommer lite övrig fakta:
 
 • Tre landslagsspelare som visade upp sig lite smått är: Marcus Berg (Mål mot Al Nasr och Al Fujuairah) John Guidetti (assist i 5-1 vinsten mot Vallecano) och Mikael Lustig asssisterade till det sista målet senast när St.Johnstone var numret för litet.
 • U21-männen Mattias Svanberg (målgivande pass i 2-1segern mot Udinese) och Gustav Engvall (mål mot St. Gilloise,2-2 resp. Leuven, 3-0) levererar lite smått i sina klubbar.
 • I europa cuperna så kanske vi inte kan förvänta oss stordåd denna säsong, med tanke på att det är ganska få som respresenterar sina klubbar där denna säsong. Bortsett från nömnda framfart från Claesson så kom en assist i CL från Niklas Hult i 2-3 förlusten mot Benfica och ett mål från Isaac Kiese Thelin i 2-3 vinsten över Ludogorets i EL.
 
 
Det sista för detta inlägget blir truppen till september-samlingen som Janne tog ut förra veckan:
 
Målvakter:
Robin Olsen, Roma
Kristoffer Nordfeldt, Swansea
Karl-Johan Johnsson, Guingamp
 
Backar:
Andreas Granqvist, Helsingborg
Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Mikael Lustig, Celtic
Martin Olsson, Swansea
Pontus Jansson, Leeds
Emil Krafth, Amiens
Ludwig Augustinsson, Werder Bremen
 
Mittfältare:
Emil Forsberg, RB Leipzig 
Albin Ekdal, Sampdoria
Marcus Rohdén, Crotone
Oscar Hiljemark, Genoa
Gustav Svensson, Seattle
Viktor Claesson, Krasnodar
Sebastian Larsson, AIK
Jimmy Durmaz, Toulouse
Kristoffer Olsson, AIK
Kristoffer Peterson, Heracles
 
Anfallare:
Marcus Berg, Al-Ain
Isaac Kiese Thelin, Bayer Leverkusen
John Guidetti, Alavés
Mikael Ishak, Nürnberg
Sebastian Andersson, Union Berlin
 
Kommentarer:
Peterson, Olsson, Ishak och Andersson är nya i truppen! Äntligen, är min reaktion på detta! Janne har varit svag i mitt tycke sett till att signalera att en formstark period ger möjligheten att visa upp sig. Det är bara att hoppas att de tar för sig och att landslaget nu kan visa upp lite resultat. I övrigt så är det samma namn.
 
 
 
Det var allt för det här inlägget! Nu väntar landskampsuppehåll,så att inför-rapporter och analyser är det som "hörnan" kommer att producera den närmsta veckan. Kom gärna med kommentarer och frågor kring allt jag skriver!
 
/Leo

Inför: Sverige - Turkiet, Nations League,

2018-09-09 18:40
Match: Sverige - Turkiet
Typ: Nations League
Plats: Friends Arena, Stockholm
Tid: Imorgon, måndag 10/9 kl. 20.45
TV: TV 4
 
Sverige:
Den första matchen denna samling var i torsdags mot Österrike. Slutresultatet blev 2-0 till Österrike efter en dålig insats från Sveriges "B-elva". Analys hittar ni här.
Dags att inviga Nations League för Sveriges del. Man gör det genom att möta Turkiet på hemmaplan imorgon. 
Detta är den startelva som jag vill se iimorgon:
 
Olsen
Lustig -- Granqvist -- Nilsson Lindelöf  -- Augustinsson
Claesson -- Hiljemark -- Ekdal -- Sam.Larsson
Guidetti -- Berg
 
Det här är den elva som Andersson förmodligen väljer:
 
Olsen
Lustig -- Granqvist -- Nilsson Lindelöf  -- Augustinsson
Durmaz -- Larsson -- Ekdal -- Claesson
Guidetti -- Berg
 
Jag tycker att man ska spela dem andra därför att:
 
Sam Larsson VS Durmaz:
Sam var en av få som gjorde en bra insats senast och han har levererat poängmässigt nu i början på säsongen. Claesson var en av VM:s bästa spelare för vår del och jag tycker inte att man ska rotera för mycket när vi äntligen hittat för högerytter. Durmaz har dessutom fått för många chanser redan.
 
Hiljemark VS Seb.Larsson:
Oscar imponerade inte nämnvärt i torsdags, men han är alltid ett bättre alternativ "Seb" nuförtiden.
 
 
Turkiet:
Som vanligt så får ni söka er till andra medier om ni vill veta mer om motståndet. Det jag väljer att nämna är att de redan inlett turneringen (med förlust mot Ryssland) och är då det laget som spelar två matcher nu i september.
 
 
Avslutningsvis så plockar jag som vanligt ut de tre viktigaste spelarna för Sverige, samt den/det vi ska se upp för.
 
Leos tre landslagslejon och entt lamag:
 
Albin Ekdal:
Den nublivna Sampdoria-spelaren har varit skadefri en lång period nu (feber borträknat). Kanske kan han nå nya höjder i sitt spel nu? Det märks alltid när han inte är med, får vi se en stormatch imorgon?
 
Viktor Claesson
Som sagt så var Viktor riktigt bra under VM, också mot Österrike var han pigg när han kom in. Nu får vi bara hoppas att han håller denna nivå.
 
Marcus Berg:
Marcus valde att fortsätta, konkurrensen visar inte skärpa/är inte uttagna, med det i åtanke så måste han fortsätta skapa chanserna.
 
----------------------------------------
 
Turkiet:
Turkiet är ett lag som legat på dekis ett tag nu med utebliva reslutat. Kvalité finns däremot alltid och det är ett lag som mycket väl kan vinna. Kommer Jannes gäng tillbaka på vinnarspåret efter morgondagen?
 
 

Det var det, glöm inte att se på matchen och följa "Leos Landslagshörna" här på bloggen, facebook och på youtube. I övermorgon så kommer en analys på youtube. Till dess så ni får gärna kommentera och komma med synpunkter kring allt jag skriver.

/Leo

Inför: Österrike - Sverige, vänskapsmatch

2018-09-05 20:04
Match: Österrike - Sverige
Typ: Vänskapsmatch
Plats: Generali Arena, Wien
Tid: Imorgon, torsdag 6/9 kl. 20.45
TV: TV 12
 
Sverige:
September-samling för landslaget! Vänskapsmatch och nya Nations League väntar Sverige i dessa första matcher efter VM. Österrike resp. Turkiet står för motståndet. Hur det gick i VM vet alla om, ett på pappret starkt resultat med en kvartsfinalplats. Huruvida kvalitén fanns där i spelet för att rättfärdiga framgången går att diskutera. Analys hittar ni här. Nu ska Janne bygga vidare och han väljer att göra det med i stort sett samma spelare. Här är truppen som han tagit ut:
 
 
Målvakter:
Robin Olsen, Roma
Kristoffer Nordfeldt, Swansea
Karl-Johan Johnsson, Guingamp
 
Backar:
Andreas Granqvist, Helsingborg
Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Mikael Lustig, Celtic
Martin Olsson, Swansea (skadad, ersätts av Niklas Hult, AEK)
Pontus Jansson, Leeds
Emil Krafth, Amiens
Filip Helander, Bologna
Ludwig Augustinsson, Werder Bremen
 
Mittfältare:
Emil Forsberg, RB Leipzig (skadad, missar samlingen)
Albin Ekdal, Sampdoria
Marcus Rohdén, Crotone
Oscar Hiljemark, Genoa
Gustav Svensson, Seattle
Viktor Claesson, Krasnodar
Sebastian Larsson, AIK
Jimmy Durmaz, Toulouse
Ken Sema, Watford
Sam Larsson, Feyenoord
Robin Quaison, Mainz
 
Anfallare:
Marcus Berg, Al-Ain
Isaac Kiese Thelin, Bayer Leverkusen
John Guidetti, Alavés
 
Kommentarer:
Tråkigt nog så valde Janne att enbart ersätta pensionerade Toivonen, och att utöka med två namn till. Bortsett från bekanta Sema och Sam så får Quaison chansen. Jag har varit inne på tidigare att han måste ha mer skärpa i valen och framför allt visa alla som kämpar till vardags och levererar säsong efter säsong att det lönar sig. Ishak, Hedlund, Andersson, Peterson och Simon Gustafson är bara några exempel på spelare som snart undrar varför inget händer... om inte annat så undrar jag det. Men visst, så länge han tar oss till mästerskap så kan man inte klaga.
 
 
Detta är den startelva som jag vill se imorgon:
 
Nordfeldt
Krafth -- Jansson -- Helander  --- Hult
Rohdén --- Larsson -- Svensson --- Sema
Kiese Thelin --- Quaison
 
Det här är den elva som Andersson har valt:
 
Nordfeldt
Krafth -- Jansson -- Helander  --- Hult
Rohdén --- Hiljemark -- Svensson --- Sema
Guidetti --- Quaison
 
Jag tycker att man ska spela dem andra därför att:
 
Larsson VS Hiljemark:
Jag vill egentligen inte ha med "Seb" alls i landslaget längre. Han har fått sina chanser nu och levererar nuförtiden inte mer än löpningar och frisparkar emot oss. Men han är uttagen och i det här fallet då Janne mönstrar sin B-elva skulle det glädja något att se honom i den.
 
Kiese Thelin VS Guidetti:
Guidetti är en bättre fotbollsspelare och målskytt än vad Isaac är och borde få förtroendet på riktigt nu när Ola valde att sluta. Därför vill jag se Kiese i elvan imorgon.
 
 
 
Österrike:
Som vanligt så tänker jag inte skriva en ingående rapport kring motståndet. Det är som vanligt ett starkt lag som dock missade VM. Man behöver inte gräva så djupt i minnet för att plocka fram problem som vi haft mot just dem. I kvalet till senaste EM så var det inte direkt bländande spel från vår sida (fast det var ju under Hamréns sista tid, då vi aldrig spelade över medel). För mer information så hänvisar jag till andra medier.
 
 
 
Avslutningsvis så plockar jag som vanligt ut de tre viktigaste spelarna för Sverige, samt den/det vi ska se upp för.
 
Leos tre landslagslejon och entt lamag:
 
Pontus Jansson:
Jag hade egentligen velat se mittbacken som ordinarie nu och Granqvist "pensionerad" med tanke på att det är hög tid att sätta framtidens och nästa VM:s mittbackspar istället för att tänka kortsiktigt. Med det sagt så måste han leverera varje minut som han får!
 
Marcus Rohdén:
Tvåvägsmittfältaren är den bästa backupen till Claesson som vi har i nuläget (även fast Janne är ute och snurrar med positionsbyte för nämnda Viktor). Det gäller att visa att han också kan bidra i landslaget med frejdigt spel och poäng, vilket han gör för sitt Crotone.
 
Robin Quaison:
Den tidigare AIK-mittfältaren har egentligen haft en bra karriär hittills och borde kanske vara en permanent del i detta landslag. Kan spela på många platser i offensiven och är ett hot på många sett. Visar han det nu när han är tillbaka?
 
----------------------------------------------
 
Österrike:
Det är ett tufft motstånd och vi måste se upp. Men samtidigt så är det alltid kul med sådana matcher. Visa upp lite offensiv igen Sverige!
 
 

Det var det, glöm inte att se på matchen och följa "Leos Landslagshörna" här på bloggen, facebook och på youtube. I övermorgon så kommer en analys på youtube. Till dess så ni får gärna kommentera och komma med synpunkter kring allt jag skriver.

/Leo

Säsongen är igång - vilka har börjat bäst?

2018-09-03 23:30
Ligasäsongen 2018/19 är äntligen igång! Sedan VM så har många klubbar i toppligorna rustat trupperna med intressanta namn. Några svenskar har också bytt miljö, andra gör det bra i sin gamla i de inledande matcherna. Mer om detta, senaste landslagstruppen, europacup-kvalen och lite annat kan ni läsa här.
 
Jag börjar med att återge vad som har hänt poängmässigt från svenska fötterna och som vanligt så är det område där flest poäng kommit från först ut, den här gången så är det Tyskland:
 
Där nyuttagna Robin Quaison inlett säsongen starkt då han låg bakom 1-0 segern mot Stuttgart genom en assist. Det var alltså i den första ligamatchen för Mainz. Första tävlingsmatchen var dock 1-3 vinsten mot Aue i cupen. Quasion stod för andra målet då.
Största stjärnan i Tyskland, och i landslaget, Emil Forsberg hittade även han nätet i deras cupseger (1-3 Viktoria Köln).
Någon som presterat desto bättre är Sebastian Andersson som gjort sig viktig i sin nya klubb Union Berlin genom att näta mot Köln (1-1) och två gånger om mot St.Pauli (4-1) i Zweite samt i 2-4 matchen när Jena agerade värd i cupen. Landsmannen Simon Hedlund gjorde för övrigt två mål i den segern.
En annan anfallare som kanske borde ha fått följa med landslaget i september är Mikael Ishak. Mål har han gjort på sistone i 1-1 matchen mot Mainz samt två i cupvinsten mot Linx (1-2).
Övriga poäng i cupen kom från, Oscar Wendt (0-4 målet i 1-11 matchen mot Hastedt, och från Ludwig Augustinsson (0-2 målet i  1-6 segern när de mötte Worms.
Linus Wahlqvist som liksom Andersson är ny i sin klubb har hunnit med en ass. när Bielefeld vann med 2-1 i tyska andraligan, där hans Dresden huserar.
 
Steget från Tyskland till Holland är inte långt och det är där vi hittar den liga som det kommit mest poäng ifrån. Kristoffer Peterson har nämligen fått en flygande start på säsongen med Heracles. Fyra mål har det blivit, som kom i 1-1 kampen mot Ajax, han gjorde första och sista mot Den Haag och senast i 3-2 viktorian över Alkmaar.
Sam Larsson tog tillbaka sin plats i landslaget och har stått för tre assist. Ett när det vann över Excelsior med 3-0 och två stycken när Heerenveen besegrades med 5-3.
Den sista som bidragit var Simon Gustafson som i sin nya klubb Utrecht assisterat när Zwolle stod för motståndet och när man knep en poäng mot Venlo.
 
På tal om unga talanger som Simon så har även två Englansbaserade sådana satt sina avtryck såhär långt. Niclas Eliasson har verkligen imponerat för Bristol med sitt spel och tagit en ordinarie tröja. Målgivande passningar kom när de mötte Nottingham Forest (1-1) och QPR (3-0).
Den fyra år yngre Joel Asoro har också han skiftat klubb från Sunderland till Swansea. Han fick förtroendet från början under Graham Potter. och passade fram till segermålet mot Preston. Däremot så tappade han det sedan då det var i stort sett det enda han gjort hittills.
Ordinarie är dock Martin Olsson och han slog inlägget till 2-1 målet i matchen som slutade 2-2 mot Pontus Janssons Leeds. Alla de nämnda klubbarna har öppnat starkt och är i toppskiktet i jämna Championship.
 
I Schweiz hittar man ytterligare en spelare som borde få chansen om formen håller i sig. Grasshoppers Nabil Bahoui har mäktat med mål i 4-2 förlusten mot Basel,  två mål  i 2-1 segern över Sion och senast en läcker lyftning fram till första målet när Luzern vann mot dem senast. Grasshoppers kommer behöva honom då de ser ut att behöva inrikta sig på en bottenstrid igen.
I cupen så blev det nätkänning för Alexander Gerndt. Dietikon krossades med siffrorna 4-0. "Alex" assisterade även till ett mål.
 
Förra säsongens och VM:s genombrottsman Viktor Claesson målade mot Ural i den ryska ligan. Han tog ju verkligen högerytterplatsen genom fint spel, nu pratar Janne om att byta position för honom. Dumt enligt mig då han istället kan behålla något positivt och slussa in någon av de tiotal anfallare som väntar på chansen.
I Ryssland kunde också Sebastian Holmén göra en "ass." i 2-1 förlusten mot Spartak Moskva. Kolla in det målet!
 
 
 
Här är lite övrig fakta:
 • Utspridda poäng från olika länder kom från: 
Belgien, Där Erdin Demir slog den målgivande passen för sin nya klubb Waregem i 3-1 förlusten mot Cerle Brugge.
Frankrike, där Emil Krafth gjort intryck efter flytten då han stod för framspelningen till 3-1 i  4-1 segern över Reims (Konate målskytt),
Italien, där Marcus Rohdén som stannat kvar i Crotone målade mot Foggia senast samt i cupen mot Livorno.
Turkiet, där Abdul Khalili fixade segern för nya klubben Kasimpasa mot Rizespor i slutminuterna. (De har nu fyra segrar på fyra matcher). Daniel Larsson vann för övrigt turkiska supercupen på straffar mot Galatasaray.
 
 • I USA så har de som många vet inte uppehåll under sommaren. Det har hänt mycket och det jag väljer att återge är:
"Svenskskytteligan":
Zlatan Ibrahimovic, 16 mål 
Samuel Armenteros, 8 mål 
Magnus Eriksson, 6 mål
Assist:
Zlatan och Tinnerholm 5 ass.
Bästa svensklag:
"Western"
Femma, Gustav Svenssons Seattle
Sexa, Samuel Armenteros Portland
"Eastern"
Trea, Anton Tinnerholms NYC
 • Vår fortsatta forwardsklippa Marcus Berg har precis startat säsongen och skickade bollen i mål både mot Al Wahda, 3-3 (förlust på straffar) och mot Emirates (3-1 i ligan).
 
 
Över till vad som skett sett till Europa-cuperna. Kvalen är färdigspelade och grupperna är lottade. Detta är vad jag ger er ur landslagshörnans perspektiv:
 
CL 
Under kvalspelet så kom en assist från Niklas Hult för AEK när Lustigs Celtic besegrades. Det var tråkigt nog allt om ser till det. Lagen med svenskar i är följande i gruppspelet:
 
AEK (Niklas Hult)
Manchester U (Victor Nilsson Lindelöf)
Roma (Robin Olsen)
 
EL:
Emil Forsberg klev fram för Leipzig då han "assade" när de vann med 3-1 mot Craiova och senast när de fixade avancemanget när kampen med Zorya slutade 3-2. Här är "svensklagen" i Europa League:
 
Rosenborg (Jonathan Levi)
Bayer Leverkusen (Isaac Kiese Thelin)
Celtic (Mikael Lustig)
RB Leipzig (Emil forsberg)
FC Köpenhamn (Pierre Bengtsson)
Akhisar Belediye (Daniel Larsson)
Krasnodar (Viktor Claesson)
Rennes (Jakob Johansson)
PAOK (Pontus Wernbloom)
 
 
 
Det sista för detta inlägget blir truppen till september-samlingen som Janne tog ut förra veckan:
 
Målvakter:
Robin Olsen, Roma
Kristoffer Nordfeldt, Swansea
Karl-Johan Johnsson, Guingamp
 
Backar:
Andreas Granqvist, Helsingborg
Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Mikael Lustig, Celtic
Martin Olsson, Swansea (skadad, ersätts av Niklas Hult, AEK)
Pontus Jansson, Leeds
Emil Krafth, Amiens
Filip Helander, Bologna
Ludwig Augustinsson, Werder Bremen
 
Mittfältare:
Emil Forsberg, RB Leipzig (skadad, missar samlingen)
Albin Ekdal, Sampdoria
Marcus Rohdén, Crotone
Oscar Hiljemark, Genoa
Gustav Svensson, Seattle
Viktor Claesson, Krasnodar
Sebastian Larsson, AIK
Jimmy Durmaz, Toulouse
Ken Sema, Watford
Sam Larsson, Feyenoord
Robin Quaison, Mainz
 
Anfallare:
Marcus Berg, Al-Ain
Isaac Kiese Thelin, Bayer Leverkusen
John Guidetti, Alavés
 
Kommentarer:
Tråkigt nog så valde Janne att enbart ersätta pensionerade Toivonen, och att utöka med två namn till. Bortsett från bekanta Sema och Sam så får Quaison chansen. Jag har varit inne på tidigare att han måste ha mer skärpa i valen och framför allt visa alla som kämpar till vardags och levererar säsong efter säsong att det lönar sig. Ishak, Hedlund, Andersson, Peterson och Simon Gustafson är bara några exempel på spelare som snart undrar varför inget händer... om inte annat så undrar jag det. Men visst, så länge han tar oss till mästerskap så kan man inte klaga.
 
 
 
Det var allt för det här inlägget! Nu väntar landskampsuppehåll,så att inför-rapporter och analyser är det som "hörnan" kommer att producera den närmsta veckan. Kom gärna med kommentarer och frågor kring allt jag skriver!
 
/Leo

Inför: Sverige - England, VM-kvartsfinal

2018-07-06 18:50
Match: Sverige - England
Typ: VM-kvart
Plats: Ryssland
Tid: Imorgon, lördag 7/7 kl. 16.00
TV: SVT 
 
Sverige:
Nu är Sverige i kvartsfinal! Det är ingen tvekan om att detta är en framgångssaga. Janne har präntat in och byggt upp något som leder till reslutat. Hittills så har det sett lite tråkigt ut och det är väldigt försvarsinriktat. Detta är något som man skulle ha kunnat slipa lite på genom byten eller bara andra spelartyper i vissa lägen. Men segrarna har följt varandra och nu är det inte mycket kvar till en medalj. En fullständig analys får vänta tills resan är över. Åttondelen för svensk del slutade med en 1-0 vinst. Analys hittar ni här. Nu står England i vägen...
 
 
Detta är den startelva som jag vill se i mästerskapet:
 
Olsen
Krafth -- Granqvist -- Nilsson Lindelöf  --- Olsson
Claesson -- Hiljemark -- Ekdal -- Forsberg
Guidetti -- Toivonen
 
Det här är den elva som Andersson förmodligen väljer:
 
Olsen
Krafth -- Granqvist -- Nilsson Lindelöf  --- Augustinsson
Claesson -- Larsson -- Ekdal -- Forsberg
Berg -- Toivonen
 
Jag tycker att man ska spela dem andra därför att:
 
Olsson VS Augustinsson:
Jsg tycker att det blir en annan dimension i spelet när vi har två farliga, djupledslöpande ytterbackar i Lustig och Olsson. Nu är dessutom Lustig borta. Augustinsson gjorde förvisso mål mot Mexico och han är ett hot på fasta men så länge Olsson är med så kommer jag att göra det valet.
 
Hiljemark VS Svensson:
Det är lite det här som jag nämner i inledningen av den här texten. Två defensiva mittfältare som nästan bara koncentrerat sig på det hårda jobbet är egentligen överflödigt. Jag vet inte hur många gånger man måste ta upp att Hiljemarks offensiva kvaliteer tillsammans med hans ledaregenskaper och defensiv väger tyngre än "ett bra jobb" från "Seb".
 
John Guidetti VS Marcus Berg:
Det är nästan alltid en dum idé att bara trycka in någon i laget, bara för att han är i bättre form, men i Bergs fall så har han inte riktigt fått känna av sin trubbighet. Janne har bytt ut honom/ bytt in andra anfallare för sent för/ att han ska bli orolig/ de ska bidra på riktigt. Det är jättebra att han belönar hans jobb och förmåga att vara där det händer, men om man vill ha ett optimerat lag så måste det finnas tydligare konkurrens.
 
 
 
England:
Englands resa dit gick via segrar mot Tunisien och Panama i gruppspelet och en mot Colombia i åttondelen samt en förlust mot Belgien i gruppen. Sedan så får ni söka er till andra medier om ni vill veta mer om dem.
 
 
 
Avslutningsvis så plockar jag som vanligt ut de tre viktigaste spelarna för Sverige.
 
Leos tre landslagslejon och entt lamag:
 
Emil Krafth:
Ny i laget, bara det är en anledning att visa upp sig. Han kommer att veta exakt vad han ska göra i laget, men jag skulle vilja att han skapar lite mer framåt än vad han brukar i landslaget.
 
Sebastian Larsson:
Sebastian är uppenbarligen uppskattad av alla, i den här matchen så känner han till motståndet och deras spel. Om han kan visa att han bidrar till chanserna vi skapar så är jag den första att glädjas.
 
Victor Claesson:
Han är en av våra bästa spelare just nu. Matchvinnare med ett mål?
 
 

Det var allt för det här inlägget, nu väntar matchen och sedan en analys på Youtube efte. Om vi inte går vidare så var detta sista inlägget för säsongen, i annat fall så skriver jag även rapporter inför kommande slutstpelsmatcherna. Ni får gärna komma med kommentarer kring allt som händer i fotbollsväg!

Inför Sverige - Schweiz, VM åttondelsfinal

2018-07-02 18:45
Match: Sverige - Schweiz
Typ: VM-åttondel
Plats: Ryssland
Tid: Imorgon, tisdag 3/7 kl. 16.00
TV: TV 4
 
Sverige:
Det svenska landslaget lyckades gå vidare ur den tuffa gruppen, de lyckades vinna gruppen och nu väntar en match mot Schweiz imorgon. Min analys av gruppspelet hittar ni här. Schweiz står i vägen för avancemang till kvartsfinalen... ett riktigt bra lag men det kan de ta sig igenom!
 
 
Detta är den startelva som jag vill se i mästerskapet:
 
Olsen
Lustig -- Granqvist -- Nilsson Lindelöf  --- Olsson
Claesson -- Hiljemark -- Ekdal -- Forsberg
Berg -- Toivonen
 
Det här är den elva som Andersson förmodligen väljer:
 
Olsen
Lustig -- Granqvist -- Nilsson Lindelöf  --- Augustinsson
Claesson -- Svensson -- Ekdal -- Forsberg
Berg -- Toivonen
 
Jag tycker att man ska spela dem andra därför att:
 
Olsson VS Augustinsson:
Jsg tycker att det blir en annan dimension i spelet när vi har två farliga, djupledslöpande ytterbackar i Lustig och Olsson. Augustinsson gjorde förvisso mål senast och han är ett hot på fasta men så länge Olsson är med så kommer jag att göra det valet.
 
Hiljemark VS Svensson:
Oscar är en av få, och dessutom en väldigt bra, tvåvägsmittfältare i Sverige. Hans egenskaper behövs i varje match när mycket av den moderna fotbollen kretsar kring löpningar från mittfält. Gustav är en bra defensiv mittfältare men enligt mig är det valet lite onödigt "säkert".
 
 
Schweiz:
Jag kommer som vanligt inte ge er så mycket info kring motståndet. Det jag väljer att nämna är att det är ett väldigt starkt lag både offensivt och defensivt, de är formstarka och att deras resa till kvarten var genom en oavgjord match mot Brasilien och Costa Rica samt en vinst mot Serbien i gruppen.
 
 
Avslutningsvis så plockar jag som vanligt ut de tre viktigaste spelarna för Sverige.
 
Leos tre landslagslejon och entt lamag:
 
Mikael Lustig:
Högerbacken har, precis som övriga i backlinjen, varit stabil. Däremot så har inte poängen kommit än offensivt. Han brukar göra en poäng med jämna mellanrum och det fårgärna komma imorgon - tillsammans med en hålld nolla till.
 
Albin Ekdal:
Albin har slitit tillsammans med "Seb", men om man vet vad han kan så blir man ständigt frustrerad när man ser hur lite han bidrar offensivt. Oavsett vad en av våra viktigaste spelare.
 
Emil Forsberg:
Han har onekligen en formsvacka. Ska han ta sig ur den i mästerskapet eller efter?
 
-------------------------------------------
 
Schweiz:
De är oerhört skickliga sett till hela laget, med trygghet och med skärpa. Det blir en svår nöt att knäcka!
 
 
Det var allt för det här inlägget, nu väntar matchen och sedan en analys på Youtube efte. Om vi inte går vidare så var detta sista inlägget för säsongen, i annat fall så skriver jag även rapporter inför kommande slutstpelsmatcherna. Ni får gärna komma med kommentarer kring allt som händer i fotbollsväg!

Inför: Sveriges VM-gruppspel

2018-06-17 20:39
Matcher: Sverige mot Sydkorea, Tyskland resp. Mexico
Typ: VM-gruppspelsmatcher
Plats: Ryssland
Tid: Imorgon,  18/6 kl. 14.00, lördag 23/6 kl. 20.00 och onsdag 27/6 kl. 16.00
TV: SVT och TV 4
 
Sverige:
Så var VM igång! Sverige ska nu äntra denna scen, inom toppfotbollen, med miljontals ögon på sig. Tre gruppspelsmatcher väntar minst, och kanske blir det endast detta. Det ska hursomhelst bli oerhört spännande att se hur de står upp mot dem allra bästa. Nationerna man möter i gruppen är Sydkorea, Tyskland och Mexico.
 
 
Här är truppen som Janne har tagit ut:
 
Målvakter:
Robin Olsen, FC Köpenhamn
Kristoffer Nordfeldt, Swansea
Karl-Johan Johnsson, Guingamp
 
Backar:
Andreas Granqvist, Krasnodar
Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Mikael Lustig, Celtic
Martin Olsson, Swansea
Pontus Jansson, Leeds
Emil Krafth, Bologna
Filip Helander, Bologna
Ludwig Augustinsson, Werder Bremen
 
Mittfältare:
Emil Forsberg, RB Leipzig
Albin Ekdal, Hamburg
Marcus Rohdén, Crotone
Oscar Hiljemark, Genoa
Gustav Svensson, Seattle
Viktor Claesson, Krasnodar
Sebastian Larsson, Hull
Jimmy Durmaz, Toulouse
 
Anfallare:
Marcus Berg, Al-Ain
Isaac Kiese Thelin, Waasland-Beveren
Ola Toivonen, Toulouse
John Guidetti, Celta Vigo
 
 
Detta är den startelva som jag vill se i mästerskapet:
 
Olsen
Lustig -- Granqvist -- Nilsson Lindelöf  --- Olsson
Claesson -- Hiljemark -- Ekdal -- Forsberg
Berg -- Toivonen
 
Det här är den elva som Andersson förmodligen väljer:
 
Olsen
Lustig -- Granqvist -- Nilsson Lindelöf  --- Augustinsson
Claesson -- Larsson -- Ekdal -- Forsberg
Berg -- Toivonen
 
Jag tycker att man ska spela dem andra därför att:
 
Olsson VS Augustinsson:
Egentligen så är det inte så betydelsefullt vem som spelar, däremot så kommer jag alltid tycka att Olsson är det bästa valet, eftersom att han är mycket mer delaktig i spelet och sällan gör en dålig landskamp. Ludde är dock inte en sämre spelare...
 
Hiljemark VS Larsson:
Detta till skillnad från Larsson, som är en sämre spelare än alla konkurrenterna. Larsson orsakar i princip bara frisparkar, offensivt gör han allt för få poäng. Oscar har en vana av mästerskapsframgång och är dessuton 7 år yngre.
 
Sett till övriga spelare så ser jag gärna att Janne plockar in Gustav Svensson (i defensiva lägen), John Guidetti  (för slutsspurterna) och Isaac Kiese Thelin (som komplement till Guidetti) när vi ska förändra. 
 
Motståndarna:
Jag ger er som vanligt ingen ingående granskning kring motståndet, men alla vet att alla VM-nationer är där efter en tuff resa och har definitivt kvaliteér som gör så att Sverige måste se upp samt spela 100%igt varje match. Tyskland är en av förhandsfavoriterna. Mexico besegrade nyss nämnda land alldeles nyss. Sydkorea har spetsen och tillräckligt skickliga spelare för att störa.
 
 
Avslutningsvis så plockar jag som vanligt ut de tre viktigaste spelarna för Sverige.
 
Leos tre landslagslejon och entt lamag:
 
Robin Olsen:
Målvakterna är alltid viktiga i mästerskap. Om han sticker ut i detta mästerskap så kan han gott ha platsen ganska säkert i mina ögon, annars så är jag inte av den åsikten.
 
Ludwig Augustinsson:
Han är otroligt vass på fasta situationer och det är såklart en nyckel mot bättre lag.
 
Marcus Berg:
Det är klart att vår striker måste leverera!
 
 
 
Det var allt för det här inlägget, nu väntar matcherna och sedan en analys på Youtube efter gruppspelet. Om vi inte går vidare så var detta sista inlägget för säsongen, i annat fall så skriver jag även rapporter inför slutstpelsmatcherna. Ni får gärna komma med kommentarer kring allt som händer i fotbollsväg!
 
Heja Sverige!

Inför: Sverige - Peru, vänskapsmatch

2018-06-09 09:20
Match: Sverige - Peru
Typ: Vänskapsmatch
Plats: Nya Ullevi
Tid: Imorgon, lördag 9/6 kl. 19.15
TV: TV 4
 
Sverige:
Dags för den sista matchen innan VM drar igång! Grannmötet mot Danmark slutade med ett 0-0 reslutat. Analys hittar ni här. Nu väntar Peru och i den här matchen så måste det se bra ut även offensivt, annars så kommer frågetecknet ur den aspekten vara stor inför mästerskapet.
 
 
Detta är den startelva som jag vill se imorgon:
 
Olsen
Lustig -- Granqvist -- Nilsson Lindelöf  --- Olsson
Claesson -- Hiljemark -- Ekdal -- Forsberg
Berg -- Toivonen
 
Det här är den elva som Andersson har valt:
 
Olsen
Lustig -- Granqvist -- Nilsson Lindelöf  --- Augustinsson
Claesson -- Larsson -- Ekdal -- Forsberg
Berg -- Toivonen
 
Jag tycker att man ska spela dem andra därför att:
 
Martin Olsson VS Ludwig Augustinsson:
Martin gjorde som vanligt en bra match senast, var i mitt tycke planens bästa. Jag tycker att det är synd att han har förlorat sin ordinarie plats. Ludwig gör sällan dåliga matcher, men syns å andra sidan inte lika mycket i spelet.
 
Oscar Hiljemark VS Sebastian Larsson:
Hiljemark spelade mot Danmark och stack ärligt talat inte ut så mycket och gjorde en del felpassningar. Däremot så var kontrasten tydlig att han till skillnad från "Seb" gör jobbet, vinner bollen, och har mer i sig än nyss nämnde. Dessutom så orsakar han inte alls lika mycket frisparkar som Larsson gör. 
 
 
Peru:
Ni får gå till andra medier om ni vill veta mer om motståndet. Det jag väljer att informera om är att Peru är ett lag som också spelar VM, samt att de trots sin relativa anonymitet sett till övriga sydamerikanska länder är ett riktigt bra lag med spets. Det blir ingen enkel match.
 
 
Avslutningsvis så plockar jag som vanligt ut de tre viktigaste spelarna för Sverige, samt den/det vi ska se upp för.
 
Leos tre landslagslejon och entt lamag:
 
Mikael Lustig:
Högerbacken har alltid varit en personlig favorit och blir mer och mer stabil och hyllad. Han är viktig för vårt anfallsspel och blir nog en nyckelspelare både på Ullevi och i VM.
 
Viktor Claesson:
Det var ett tag sedan matchen mot Portugal, då Claesson var planens gigant. Han får gärna ta för sig på det sättet igen, särskilt nu när Durmaz blev hyllad (för att han gjorde en match där hans teknik syntes, men han bidrog till att skapa i princip noll chanser).
 
Ola Toivonen:
Toivonen är en väldigt bra spelare, som har fått kämpa i motvind ofta. Det är nu bäst för honom att han tillhör en av dem bästa i samtliga matcher för att marknadsföra sig inför ett klubbyte.
 
-----------------------------------------------
 
Peru:
De är som sagt ett starkt lag och man måste se upp, samtidigt som man visar att vårt egna spel håller.
 
 

Det var det, glöm inte att se på matchen och följa "Leos Landslagshörna" här på bloggen, facebook och på youtube. I övermorgon så kommer en analys på youtube. Till dess så ni får gärna kommentera och komma med synpunkter kring allt jag skriver.

/Leo

Inför: Sverige - Danmark, vänskapsmatch

2018-06-01 16:11
Match: Sverige - Danmark
Typ: Vänskapsmatch
Plats: Friends Arena
Tid: Imorgon, lördag 2/6 kl. 19.45
TV: TV 4
 
Sverige:
Äntligen så är det dags för landskamper igen! Den här gången så är det Danmark och Peru som står för motstånden i denna sista samling inför VM. Här hittar ni analyser från alla matcher under Jannes ledning. De här vänskapsmatcherna är viktiga på det sättet att de kan ge säkerhet inom laget (och för fansen) att allt är påväg åt rätt håll. Janne har haft två år på sig nu och det ser mestadels positivt ut, dock med vissa platta insatser. Om han levererar nu och i VM så kan denna period få en succé-stämpel.Upp till bevis! Först ut är grannlandet tillika ärkerivalen Danmark. Kämpa, vinn, danskarna kan gå hem! 
Här är truppen som Janne tagit ut till lägret och till VM:
 
Målvakter:
Robin Olsen, FC Köpenhamn
Kristoffer Nordfeldt, Swansea
Karl-Johan Johnsson, Guingamp
 
Backar:
Andreas Granqvist, Krasnodar
Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Mikael Lustig, Celtic
Martin Olsson, Swansea
Pontus Jansson, Leeds
Emil Krafth, Bologna
Filip Helander, Bologna
Ludwig Augustinsson, Werder Bremen
 
Mittfältare:
Emil Forsberg, RB Leipzig
Albin Ekdal, Hamburg
Marcus Rohdén, Crotone
Oscar Hiljemark, Genoa
Gustav Svensson, Seattle
Viktor Claesson, Krasnodar
Sebastian Larsson, Hull
Jimmy Durmaz, Toulouse
 
Anfallare:
Marcus Berg, Al-Ain
Isaac Kiese Thelin, Waasland-Beveren
Ola Toivonen, Toulouse
John Guidetti, Celta Vigo
 
Kommentarer:
Det väntade gänget som sagt... det spelar egentligen inte någon roll vilka som får plats 16-23 i och med att chansen till speltid för dem i VM är nästan obefintliga. Däremot signalerar det att han ser vilka som gör bra ifrån sig. Där kan man säga att han inte riktigt visar skärpan. Det faktum att han inte tar med de hetaste spelarna från Allsvenskan (Dahlberg, Une Larsson, Hamad) sänder också lite fel signal om man ser till att det faktiskt är där de flesta har möjligheter att visa upp sig. En från varje position, som till exempel mina nämnda förslag hade kanske varit bra. Det är dock onödiga diskussioner när det kommer till kritan, för att Janne har sitt gäng, det är ofta dumt att testa i sista stund och de uttagna har faktiskt kommit såhär långt! 
 
 
 
Detta är den startelva som jag vill se imorgon:
 
Olsen
Krafth -- Granqvist -- Nilsson Lindelöf  --- Olsson
Durmaz -- Hiljemark -- Ekdal -- Forsberg
Berg -- Toivonen
 
Det här är den elva som Andersson förmodligen väljer:
 
Olsen
Krafth -- Granqvist -- Nilsson Lindelöf  --- Olsson
Durmaz -- Hiljemark -- Ekdal -- Forsberg
Berg -- Toivonen
 
Jag tycker att man ska spela dem andra därför att:
Krafth, Olsson, Durmaz och Hiljemark, spelare som egentligen inte är Anderssons förstaval. Väldigt smart i mitt tycke att "testa" de här imorgon. Säkerheten och vanan har han i centrallinjen. Förhoppningsvis så tar han den andra elvan nästa vecka mot Peru. Då får de ordinarie spelarna (Lustig, Augustinsson, Larsoon och Claesson) stå för tryggheten.
 
Danmark:
Jag ger som vanligt ingen vidare ingående rapport kring motståndarna. Det jag väljer att ta upp är att de har en gyllene generation just nu med nästan samtliga spelare i toppligorna och att de precis som oss ska delta i VM  Historiken länderna emellan kommer säkert många ihåg...på gott och ont.
 
 

Avslutningsvis så plockar jag som vanligt ut de tre viktigaste spelarna för Sverige, samt den/det vi ska se upp för.
 
Leos tre landslagslejon och entt lamag:
 
Andreas Granqvist:
Lagkapten måste alltid vara på topp, särsklit nu när han ställs mot en farlig offensiv. Det vore viktigt om vårt försvar ser till att hålla nollan under samlingen.
 
Victor Nilsson Lindelöf:
Victor var en av mina lejon för säsongen. Han är en av våra största stjärnor just nu. Med det i åtanke så måste han också prestera på topp.
 
Albin Ekdal:
Mittfältsgeneralen är oersättlig för oss. Mot bra nationer när vi mest fokuserar på defensiven så är han en väsentlig del av vårt uppbyggnadspel. Juni månads prestationer avgör dessutom vilken nivå han hamnar på sett till klubb när säsongen drar igång.
 
----------------------------------------
 
Danmark:
Danskarna blir en tuff nöt att knäcka. Stjärnorna är många och spelet är också skarpt när det kommer till offensiven. Det krävs en 100%ig insats i alla lagdelar för att ta segern.

 

Det var det, glöm inte att se på matchen och följa "Leos Landslagshörna" här på bloggen, facebook och på youtube. I övermorgon så kommer en analys på youtube. Till dess så ni får gärna kommentera och komma med synpunkter kring allt jag skriver.

/Leo

Ligasäsongen är slut - finns det några glädjeämnen?

2018-05-29 14:31
Nu är ligasäsongen till ända och VM i Ryssland väntar. Vann något svensklag ligan? Vem gjorde flest mål? Vem presterade bäst sett till hela säsongen? Svaren på dessa frågor kan ni kanske utläsa i det här inlägget. Dessutom så har VM-truppen tagits ut och en del poäng har producerats.
 
 
Jag börjar med att återge alla poäng som har ramlat in under den sensaste perioden. 
De har ni här:
 
I Belgien så hade svenskarna fina säsonger. Robin Söder såg också till att avsluta snyggt genom att göra en assist i matchen mot Oostende samt ett mål mot Beerschot. Hans Lokeren hade en stark trend på slutet och var nära att ta sig till EL nästa säsong men föll i "kvalsemin" mot Waregem. Just Waregem är Erdin Demirs nästa destination. Efter några fina år i Waasland-Beveren så är det rätt att testa en ny miljö. Någon som också lämnar Waasland är Kiese Thelin. U21-guldmannen har haft en strålande säsong med bland annat 19 mål och tre assist i ligan. De två senaste målen kom i matchen mot Mouscron. Isaac flyttar nu tillbaka till Anderlecht.
 
Någon som åtminstone rundade av säsongen med stark form var Jimmy Durmaz. Toulouse var ett krislag denna säsong och höll sig kvar först efter kval mot Ajaccio. På slutet så blev det målgivande passningar mot Bordeaux (4-2 förlust) & Guingamp (2-1 vinst). Sedan satte han en boll i nät själv i de absoluta slutminuterna i sista matchen, mot Ajaccio (1-0 vinst 4-0 sammanlagt). Landsmannen och lagkamraten Ola Toivonen stod för en usel säsong. 0 mål (!)
 
Simon Gustafssons 2017/18 har varit bättre. Han har nu på allvar tagit över Eredivisie. Det blev hela 10 mål och åtta ass. för bottenlaget Roda (som åkte ur) De senaste poängen kom i 2-3 förlusten mot Den Haag och i 1-2 förlusten mot Almere. Bortsett från Simon så stod "Kris" Peterson för en riktigt bra säsong. Sju mål och fem assist är bra för en ytter i ett mittenlag. 24-åringen är kanske redo för en större veny?
 
En som alltid verkar prestera i någon mån, lite i skymundan, är Alexander Gerndt. Anfallaren gör alltid mål, tidigare för Young Boys, nu för Lugano. Det sjunde nätrasslet kom i 2-0 vinsten mot Franssons Lausanne. Det blev även åtta målgivande passningar från hans sida. Lugano hamnade dock precis utanför EL-platserna. 
 
Från Tyskland hämtar vi några få höjdpunkter från säsongen. Skyttekungarna och de uppflyttade i Zweite. Hrgotas Frankfurts seger i cupfinalen mot Bayern för ett par veckor. Men också ett antal mindre positiva... Ekdals Hamburgs nedflyttning. Forsberg motsatta säsong jämfört med förra. Även de nedflyttade svensklagen från andraligan. Sedan sist hittar vi Sebastian Anderssons 12:e mål och fjärde ass. i 1-3 segern när de mötte Ingolstadt.
 
John Guidetti hade ett bra halvår i Alavés, gjorde mål mot Athletic Bilbao 3-1, skrev på kontrakt till 2022 och kommer med speltid i kroppen till VM. Super-sub i VM?
 
Den tidigare allsvenska profilen Daniel Larsson vann cupen med sitt Akhisar Belediye i år och har fått okej med speltid. I det sista mötet för säsongen passade han fram till sista målet mot Osmanlispor.
 
Ligan som inte har uppehåll i sommar är den amerikanska. Där håller som bekant ganska många svenskar till numera. Den störste, Z, har bara hunnit med att bli utvisad sedan senast. Samuel Armenteros har fixat desto mer. Ass. blev det i 1-0 vinsten mot Gustav Svenssons Seattle. Mål kom mot LA FC & två gånger mot Johan Blombergs Colorado Rapids.
 
 
 
Såhär slutade "Sveskyligan":
Marcus Berg 25 mål, för Al Ain i FAE
Isaac Kiese Thelin 19 mål & tre assist, för Waasland-Beveren i Belgien
Mikael Ishak 12 mål & sex assist, för Nürnberg i Tyskland
Sebastian Andersson 12 mål fyra ass, för Kaiserslautern i Tyskland
Simon Gustafson 10 mål åtta ass, för Roda i Holland
Victor Claesson 10 mål fem ass, för Krasnodar i Ryssland
 
Utöver det så har som jag nämnt bland annat Robin Söder, Kristoffer Peterson och Alexander Gerndt bidragit med en bra poängskörd och poäng säger inte heller allt...
Därför ger jag er också de lag som slutat i högt upp i ligorna och spelar i europa-cuperna till hösten, och de som åkte ur avancerade i ligasystemen:
 
Till CL-gruppspel:
Celtic (Mikael Lustig), ligavinnare i Skottland
AEK (Jakob Johansson, Atrit Ajadarevic & Niklas Hult), ligavinnare i Grekland
Manchester United (Victor Nilsson Lindelöf), andraplats i England 
CSKA (Pontus Wernbloom som lämnar klubben), andraplats i Ryssland
Basel (Alexander Fransson som återvänder från lån), andraplats i Schweiz
 
Till EL-gruppspel eller kval: 
Feyenoord (Sam Larsson), fyra i Holland
Lech Poznan (Niklas Bärkroth), trea i Polen
Krasnodar (Andreas Granqvist som lämnar & Victor Claesson), fyra i Ryssland
RB Leipzig (Emil Forsberg), sexa i Tyskland
Akhisar Belediyespor (Daniel Larsson), cupvinnare i Turkiet
Eintracht Frankfurt (Branimir Hrgota), cupvinnare i Tyskland
 
Klara för nedflyttning:
Swansea (Kristoffer Nordfeldt & Martin Olsson), till engelska andraligan
Genclerbirligi (Johannes Hopf & Abdul Khalili), till turkiska andraligan
Karabükspor (Adam Ståhl), till turkiska andraligan
Hamburg (Albin Ekdal), till tyska andraligan
Eintracht Braunschweig (Christoffer Nyman & Joseph Baffo), till tyska tredjeligan
Kaiserslautern (Sebastian Andersson), till tyska tredjeligan
Sunderland (Joel Asoro), till engelska tredjeligan
Lorca (Markus Holgersson), till spanska tredjeligan
Lausanne (Alexander Fransson som var ditlånad), till Schweiziska andraligan
Roda (Simon Gustafson som flyttar till Utrecht), till holländska andraligan
 
Klara för uppflyttning:
Fortuna Düsseldorf (Emir Kujovic), ligasegrare i 2.Bundesliga
Nürnberg (Mikael Ishak), ligatvåa i 2.Bundelsliga
 
Summering:
Ja, vad ska man säga? Kortfattat så står utlandsproffsen för Sverige inte så högt i rang just nu och ser man till vilka roller de har i sina klubblag och hur det har gått för de så är det inte särskilt smickrande. De tre lejonen och laman för säsongen blir:
 
Marcus Berg:
Marcus har verkligen levererat sedan jag började med hörnan och även om det är svårt att bedöma kvalitén i Asien så håller han sannerligen skärpan vid liv. Fortsätt så!
 
Victor Nilsson Lindelöf:
Det är en imponerande nivå han har spelat sig till. Jag värderar hans speltid i United (ungefär hälften av alla matcher sammanlagt) och det faktum att Uniteds backlinje ser tryggare ut med honom väldigt högt.
 
Victor Claesson:
Den tidigare Elfsborgs-mittfältaren har verkligen visat sin bästa sida det här året och har även tagit platsen till höger i landslaget. 
 
-------------------------------
 
13 svenskar nedflyttade:
Det brukar vara en ellet två svenskar som tvingas fighta i en lägre division efter sommaren. Denna gång så var hela 13 svenskar med om att degraderas! Vissa flyttar såklart nu, andra var bara inlånade. Hursomhelst så får det inte vara så våra proffs tillbringar sin vardag under åren som följer.
 
Sist men inte minst i denna text så får ni (den oerhört väntade) truppen till VM:
 
Målvakter:
Robin Olsen, FC Köpenhamn
Kristoffer Nordfeldt, Swansea
Karl-Johan Johnsson, Guingamp
 
Backar:
Andreas Granqvist, Krasnodar
Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Mikael Lustig, Celtic
Martin Olsson, Swansea
Pontus Jansson, Leeds
Emil Krafth, Bologna
Filip Helander, Bologna
Ludwig Augustinsson, Werder Bremen
 
Mittfältare:
Emil Forsberg, RB Leipzig
Albin Ekdal, Hamburg
Marcus Rohdén, Crotone
Oscar Hiljemark, Genoa
Gustav Svensson, Seattle
Viktor Claesson, Krasnodar
Sebastian Larsson, Hull
Jimmy Durmaz, Toulouse
 
Anfallare:
Marcus Berg, Al-Ain
Isaac Kiese Thelin, Waasland-Beveren
Ola Toivonen, Toulouse
John Guidetti, Celta Vigo
 
Kommentarer:
Det väntade gänget som sagt... det spelar egentligen inte någon roll vilka som får plats 16-23 i och med att chansen till speltid för dem i VM är nästan obefintliga. Däremot signalerar det att han ser vilka som gör bra ifrån sig. Där kan man säga att han inte riktigt visar skärpan. Det faktum att han inte tar med de hetaste spelarna från Allsvenskan (Dahlberg, Une Larsson, Hamad) sänder också lite fel signal om man ser till att det faktiskt är där de flesta har möjligheter att visa upp sig. En från varje position, som till exempel mina nämnda förslag hade kanske varit bra. Det är dock onödiga diskussioner när det kommer till kritan, för att Janne har sitt gäng, det är ofta dumt att testa i sista stund och de uttagna har faktiskt kommit såhär långt! 
 
 
 
Det var allt för det här inlägget. Nu följer några inför-rapporter under juni månad och analyser på Youtube. Nästa "stora" inlägg dyker nog upp i september. Kom gärna med kommentarer kring allt jag skriver eller om fotboll i allmänhet!
 
/Leo

En vecka tills VM-truppen tas ut - så har det gått under den senaste perioden

2018-05-08 22:10
Landslagets skyttekung levererar, Claesson har haft en succésäsong och nästan alla svenskar har producerat poäng i U.S.A. Om detta och lite annat kan ni läsa här.
 
 
Hela 19 poäng har vår givna anfallare Marcus Berg stått för de senaste matcherna. I ligan (som Al-Ain också vann) så stod han för hattrick mot, Dibba Al, Al Nasr, & fyra mål + en ass. senast mot Al Dhafra. Ligan är nu färdigspelad. I "Presidents cup" blev det ett mål & två ass när de vann mot Al Ahli och dessutom ett avgörande mål i finalen mot Al Wasl. Asiatiska CLär inte färdigspelad utan är framme vid åttondel. I de sista gruppspelsmatcherna målade han två gånger om när de mötte Al Hilal & Al Rayyan. Starkt!
 
Vår tidigare storstjärna Zlatan Ibrahimovic spelar som bekant nu i LA. Han inledde sin sejour där med att i vanlig ordning dominera och avgöra derbyt mot LA FC med två mål sista kvarten (varav det ena var riktigt snyggt)! Nätet rasslade även mot Schweinsteigers Chicago (1-0 vinst) Senaste poängen var en assist i mötet mot NY Red Bulls som de förlorade med 3-2. Efter det så har det gått tungt, både för honom och för laget.
I övrigt från andra sidan kontinenten så hittar vi:
Magnus Erikssons mål för SJ Earthquakes mot Philadelphia & Adam Lundqvists nya lag Houston. Assist kom mot Orlando (3-2 förlust).
NYFC:s Anton Tinnerholm gjorde drömmål mot Zlatans lag och ville inte heller vara sämre när han fick läget mot Erikssons SJ!
Gustav Svensson har kanske en plats på mittfältet i Sverige och stärkte sina chanser genom att göra ett drömmål i segern, 3-1, över Minnesota.
För Johan Blombergs del så har det bara blivit en målgivande passning, vilken kom i 3-0 vinsten mot Philadelphia.
 
I Tysland så har det varit en halvdan på gränsen till dålig säsong för svenskarna. Albin Ekdals Hamburg håller på att åka ur högstaligan, Quaisons Mainz och Augustinssons Bremen slåss också i botten. Oscar Wendts Gladbach och Emil Forsberg Leipzig har inte lyckats lika bra och kan mycket väl missa Europa-spel. I andraligan så gick förvisso Kujovic (som knappt fått speltid) Düsseldorf och Ishaks (som gjort en massa mål) Nürnberg upp, men Hedlunds Union, Baffos och Nymans Brauschweig, Magyars Furth och Sebastian Andersson (som var en av få ljusglimtar) Kaiserslautern har alla underpresterat. De tre sistnämnda kan till och med åka ner i Dritte Liga.
De glädjeämnen som vi hittar denna gång var att, Robin Quaison assisterade till 2-0 i vinsten mot Freiburg, Mikael Ishak passade även han fram till ett mål i 3-2 matchen när Heidenheim gästade, Simon Hedlund gjorde mål mot St. Pauli och till sist så kan man konstatera att Sebastian Andersson avslutar säsongen starkt med två mål (3-2) mot Bielefield, mål mot Regensburg 1-1 & Heidenheim senast (1-0) samt en ass. mot Bochum.
 
En som däremot har varit stekhet den här säsongen är Viktor Claesson! Under tiden som förflutit så har han nätat mot Anzhi (1-1), Zenit (1-2 vinst), Arsenal (1-0 i 3-0 segern) & Khabarovsk (1-0 vinst)! Fortsätter han så så blir det nog en härlig högerkant i VM.
 
I Holland så har två unga grabbar haft en bra säsong pongmässigt. Nämligen Simon Gustafson och Kristoffer Peterson. Simon satte en boll mot Zwolle, PSV & Den Haag.
"Kris" gjorde det när Heracles mötte hans gamla klubb Utrecht och i den senaste matchen mot Rotterdam.
 
I grannlandet Belgien så är det "gruppspelskval" till Europa League som gäller och där går det trögt för Kiese Thelins & Demirs Waasland. Kiese satte dock två mål i 3-2 segern mot Mouscron. För Robin Söders Lokeren går det bättre och de leder just nu gruppen. Söder målade i 2-0 segern mot Eupen.
 
I Schweiz passade Alexander Gerndt (St. Gallen) & Emil Bergstörm (Lugano) på att passa fram till mål.
 
I Grekland svarade Niklas Hult för en målpass till 2-0 i 3-0 segern mot Johanssons & Molins Panathinaikos. Molins satte 3-0 mot Panionios.
 
I övrigt så hämtar jag denna fakta:
 
 • I de stora ligorna så ekade de tomt sett till framgångar. Från de engelska ligorna hittar vi Joel Asoros mål när hans nedflyttningsklara Sunderland mötte Fulham.
 • Om man blickade mot Italien så kunde man se Svante Ingelssons första mål för Udinese i 4-2 förlusten mot Napoli.
 • John Guidetti har ändå haft en lyckad tid i Alavés med speltid och assist i segern över Getafe plus ett matchvinnande mål när Eibar stod för motståndet.
 • I början av denna period så kan man plocka fram den här säsongens sista poäng i Europa-cupspel från svenska fötter, då Emil Forsberg banade väg för Timo Werners mål när Marseille besegrades.
 
 
Det var allt för det här inlägget, nästa blir det sista för säsongen innan VM  och dyker upp här på sidan om ungefär en månad. Kom gärna med kommentarer kring allt jag skriver eller om fotboll i allmänhet!
 
/Leo

Inför: Rumänien - Sverige, vänskapsmatch

2018-03-26 19:59
Match: Rumänien - Sverige
Typ: Vänskapsmatch
Plats: Ion Oblemenco-stadion
Tid: Imorgon, tisdag 27/3 kl. 20.45
TV: TV 4
 
Sverige:
Så var det dags för den andra machen denna samling. Kampen på Friends mot Chile slutade med 1-2 förlust och därmed är hemmasviten bruten och självförtoendet lite stukat igen. Analys av förlusten hittar ni här. Man får ta med sig de lärdomarna som man kunde utläsa och gå vidare i kommande matcher. Nu är det de övriga 11 spelarnas tur att få speltid. De möter Rumänien borta och det är bara att hoppas att det dyker upp några glädjeämnen under dem 90 minuterna.
 
 
Detta är den startelva som jag vill se imorgon:
 
Johnsson
Larsson -- Jansson -- Helander  --- Hult
Durmaz -- Hiljemark -- Fransson -- Sema
Guidetti -- Kiese Thelin
 
Det här är den elva som Andersson förmodligen väljer:
 
Johnsson
Larsson -- Jansson -- Helander  --- Hult
Durmaz -- Hiljemark -- Fransson -- Sema
Guidetti -- Kiese Thelin
 
Jag tycker att man ska spela dem andra därför att:
Enligt mig så är det helt rätt att Janne roterar startelvan helt i dessa samlingar och jag har därför ingenting att flika in. Däremot så upprepar jag trots det att Jimmy Durmaz inte förtjänar en plats i truppen längre. 
 
 
 
Rumänien:
Som vanligt så får ni söka er till andra medier om ni vill veta mer om motståndarna.
 
 
 
Avslutningsvis så plockar jag som vanligt ut de tre viktigaste spelarna för Sverige, samt den/det vi ska se upp för.
 
Leos tre landslagslejon och entt lamag:
 
Karl-Johan Johnsson:
Precis som Nordfeldt så har han chansen att åtminstone sticka ut lite grann i den fortsatta kampen kring målvaktsplatserna.
 
Pontus Jansson:
Potus är just nu en het kandidat till att ta Granens plats som mittback och kanske även som ledare, när han lägger av, fram till dess så måste han ta vara på möjligheterna!
 
John Guidetti:
Den folkkära anfallaren kan möjligen bli en joker i sommar, men då måste han först se till så att han är tredjevalet på positionen. Tvåmålskytt imorgon?
 
------------------------------------------
 
Rumänien:
Vårt "reservlag" måste hålla sig på topp ur samtliga aspekter om man ska lyckas charma fansen och få lite stöd medialt för att sedan individuellt sett slåss om att spela i VM.
 
 

Det var det, glöm inte att se på matcherna och följa "Leos Landslagshörna" här på bloggen, facebook och på youtube. I övermorgon så kommer ett nytt avsnitt på youtube. Till dess så ni får gärna kommentera och komma med synpunkter kring allt jag skriver.

/Leo

Inför: Sverige - Chile, vänskapsmatch

2018-03-23 13:01
Match: Sverige - Chile
Typ: Vänskapsmatch
Plats: Friends Arena
Tid: Imorgon, lördag 24/3 kl. 18.00
TV: TV 4
 
Sverige:
Efter ett långt uppehåll, med "VM-biljettmatcherna" mot Italien som senaste landskamp (om man räknar bort januariturnén) så är det äntligen dags att se Sveriges landslag igen! VM-kvalet var som bekant väldigt lyckat både sportsligt men också sett till intresset från folket. Ett lag utan Zlatan är ett mindre sevärt lag, men framgångar ger också publik. Alla analyser efter VM-kvalmatcherna hittar ni här. Vi tog oss till VM 2018 och där möter vi Tyskland, Mexico och Sydkorea. Det ska bli väldigt kul att se, men innan dess så kan vi följa de i några uppladningsmatcher, dels under den närmsta veckan, dels i början av juni. Mars-matcherna är mot Chile (imorgon) och mot Rumänien (tis 27). Truppen som tagits ut är följande:
 
Målvakter:
Jacob Rinne, Ålborg
Kristoffer Nordfeldt, Swansea
Karl-Johan Johnsson, Guingamp
 
Backar:
Andreas Granqvist, Krasnodar
Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Mikael Lustig, Celtic
Martin Olsson, Swansea
Pontus Jansson, Leeds
Emil Krafth, Bologna
Filip Helander, Bologna
Ludwig Augustinsson, Werder Bremen
 
Mittfältare:
Emil Forsberg, RB Leipzig
Alexander Fransson, Lausanne
Ken Sema, Östersund
Oscar Hiljemark, Genoa
Gustav Svensson, Seattle
Viktor Claesson, Krasnodar
Sebastian Larsson, Hull
Jimmy Durmaz, Toulouse
 
Anfallare:
Marcus Berg, Al-Ain
Isaac Kiese Thelin, Waasland-Beveren
Ola Toivonen, Toulouse
John Guidetti, Celta Vigo
Christoffer Nyman, Eintracht Braunschweig
 
Kommentarer:
Det har varit uppenbart att Janne Andersson, likt Lagerbäck, har sina 18-20 spelare som han alltid tar ut. Vad jag tycker om detta och andra sämre mönster som han visar i uttagningarna kan ni hitta här. Det som är bra är att han alltid spelar två elvor när de vankas "vänskapsmatchsamlingar". Just denna gången så hade det varit extra intressant och viktigt att testa ALLA som kan tänkas bidra i VM eftersom att det är sista chansen att visa upp sig. Istället så väljer han sina säkra kort.
 
 
Detta är den startelva som jag vill se imorgon:
 
Nordfeldt
Lustig -- Granqvist -- Nilsson Lindelöf  --- Olsson
Claesson -- Hiljemark -- Svensson -- Forsberg
Berg -- Toivonen
 
Det här är den elva som Andersson förmodligen väljer:
 
Nordfeldt
Lustig -- Granqvist -- Nilsson Lindelöf  --- Augustinsson
Claesson -- Larsson -- Svensson -- Forsberg
Berg -- Toivonen
 
Jag tycker att man ska spela dem andra därför att:
 
Olsson VS Augustinsson:
Jag har alltid tyckt att Olsson varit en av de bästa i landslaget och var framför allt det under Hamrén. Därför tycker jag inte att han ska bli petad än. Augustinsson kommer förmodligen nå en höjd högre sett till karriären och hans defensiva kvaliteér är snäppet vassare, men jag tycker som sagt att vi ska ha Martin bakom Forsberg, också med tanke på att Ludwig inte har imponerat utöver det vanliga när han nu tagit hand om platsen.
 
Hiljemark VS Larsson:
Oscar är i bra form och är en bättre tvåvägsmittfältare än "Seb". Jag längtar till dagen då Larsson slutar för att han har fått alldeles för många chanser och presterat alldeles för mycket "okej-matcher"!
 
 
 
Chile:
Som banligt så ger jag er inte så mycket ingående detaljer kring hur det ser ut kring motståndarlaget. Det jag väljer att ta upp är att det är ett fortsatt bra lag som vi möter, trots att de faktiskt missade VM.
 
 
 
Avslutningsvis så plockar jag som vanligt ut de tre viktigaste spelarna för Sverige, samt den/det vi ska se upp för.
 
Leos tre landslagslejon och entt lamag:
 
Kristoffer Nordfeldt:
Den tidigare BP och Heerenveen-målvakten har varit mitt förstaval under en längre tid. Nu har han (eller Karl-Johan) chansen i en samling utan Robin att visa att han ska vara landslagets första också!
 
Emil Forsberg:
Vår storstjärna har inte alls varit lika lyckad denna säsong, delvis till följd av skador. Om vi ska vinna mot stornationer så måste han vara på topp!
 
Ola Toivonen:
Konkurrensen är fortsatt mördande på platsen men Ola har den mer eller mindre givet. Han måste visa i varje landskamp att han förtjänar den!
 
-------------------------------------
 
Chile:
Chile är som jag nämnt en stornation inom fotbollen just nu och vi måste vara bättre i alla lagdelar för att störa dem.
 
 

Det var det, glöm inte att se på matcherna och följa "Leos Landslagshörna" här på bloggen, facebook och på youtube. I övermorgon och på onsdag så kommer nya avsnitt på youtube. Till dess så ni får gärna kommentera och komma med synpunkter kring allt jag skriver.

/Leo