RSS - xml

Kontrollerades senast: 2018-12-09 06:39:17

Isas Trädgård

Första snön - som spritsad kristyr på växthustaket

2018-12-08 12:02
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)


Första snön

Hela världen förändrades i morse när första snön kom. Jag skyndade mig ut för att ta en bild på växthuset medan snön fortfarande hängde kvar som spritsad kristyr på växthustaket. Sekunden efter bilden togs rutschade all snö av taket, vilket jag är tacksam för. Det värsta scenariot är att snön stannar kvar och packas. Lutningen gör att det aldrig har hänt och förhoppningsvis aldrig kommer att hända.

Att tassa runt i trädgården i snön var som att tassa runt i en saga. En saga där allt dämpas och blir så tyst. En saga i gråtoner.

Allt ändrar karaktär

Plusgraderna gör snart entré igen och den första snön blir ett minne blott.  Härligt ändå att bara få känna på känslan av att smyga runt i trädgården och uppleva hur allt ändrar karaktär dolt under ett snötäcke. Mysigt.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner!
Kram/Isa

Rostig kratta tillför lite själ

2018-12-06 18:40
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)Rostigt inslag i det silvriga

Ovanför ljusbordet i köket hänger julgranskulor i fönstret. Jag ville inte slå in flera spikar för att hänga upp dom utan hämtade en gammal rostig kratta som hängt ute i trädgården i stället. En spik sitter redan där och det är den som krattan sitter fast i. Sedan var det bara att hänga de silvriga kulorna i krattan.
Återanvändning

Jag gillar när man kan återanvända gamla saker till något annat än det var tänkt från början - dessutom är den rostig och patinerad vilket också står högt i kurs.

Tycker den tillför lite själ där den hänger med sin rostiga attityd.
Annars brukar den få hänga lite överallt i trädgården där den passar - som här i armeringsmattan i perennarabatten.
Jag har använt den tidigare också som dörrprydnad på en av pardörrarna nere i växthuset.

Lever ett långt liv

Den kommer nog att få ett långt liv här i trädgården och överraska mig med nya "hyss" framöver skulle jag tro. Vem vet var den dyker upp nästa gång.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Frönyheter 2019

2018-12-05 16:08
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)
Pressbild Impecta

Citrongul med dovt vinröd ring

Idag bjöd fröföretaget Impecta upp till 2019 års trädgårdsfest och släppte över 60 nya frönyheter inför nästa trädgårdssäsong. En härlig nyhet så här i decembermörkret och jag föll direkt för en vacker solros i tilltalande färgnyanser att sätta i ett av degtrågen i köksträdgården.

Ms Mars heter nykomlingen som är fin i både kruka, rabatt och till snitt. 80 cm hög kan skönheten bli och jag ser redan fram mot att få plocka stora fång med buketter och sätta i vackra kannor.

Nu kan man drömma om kommande skördar och frösådder som egentligen inte ligger sååå långt bort. Snart vänder mörkret och efter nyår skall de första fröerna stratifieras. Underbart att se fram mot!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Rosor i loppisfyndad kakburk

2018-12-04 19:17
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)


Fairtrademärkta

Just nu finns det billiga rosor i matbutiken som är både fairtrademärkta och där en viss summa går till Röda korset (eller om det var Rädda barnen). Då kan man frossa lite i vackra blomster och skapa något vackert och enkelt att ha på adventsbordet.

Fyndad kakburk 

Jag tror det var hos Claus Dalby jag såg det här första gången på den tiden han bloggade flitigt. En fyndad kakburk från loppis fylls med blötlagd oasis och sedan är det bara att snitta av rosorna och sticka ner i oasisen.
Fjädersparris får stå för det gröna

Jag fyllde upp med lite fjädersparris mellan rosorna för att dölja oasisen. Nu hade mina rosor lite olika storlekar och det är snyggare med samma storlek på rosorna.  Eller också tillför det mer liv åt rosorna att de är olika stora och lite av det operfekta som jag gillar. Förhoppningsvis slår de ut mer och fyller upp kakburken.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Silvriga toner på årets ljusbord

2018-12-03 15:08
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)


Jugendvas sätter stilen

I helgen fick jag inspiration att fixa till årets ljusbord i köket. Det brukar se olika ut varje år och i år ville jag att det skulle gå i silvriga toner mest för att få använda den höga vasen i silver från förra sekelskiftet - en klenod som mest stått på hyllan. Nu fick den sätta tonen för bordet.
Skirt och hängande

Klippte av några stjälkar från fjädersparrisen som har ett skirt och hängande växtsätt som jag tyckte passade till silvervasen.

Silfverbröllopsgåva

Inskriptionen vittnar om en silvferbröllopsgåva 1901 som hamnat på villovägar. Vasen kom i min väg vid en ombyggnation där den inte fick plats längre. Tycker den är vacker med alla druvklasar och veckade blad även om den är lite ranglig och jag inte är helt säker på att alla delar verkligen hört ihop från början.

Kanske har den tjänat som fruktskål på någon bjudning i början av 1900-talet  - kanske har det funnits en insats i glas. Det skulle vara roligt att veta hur den har använts. Till jul kanske jag adderar några snittblommor i den - vita anemoner eller tulpaner skulle nog passa.

Toppa med dekorationer

Eftersom den gamla vasen/fruktskålen fick sätta stilen letade jag upp annat i samma/liknande material. En gammal ishink som inte använts på många år fylldes med oasis, mossa och ljus. Sedan var det bara att toppa med lite dekorationer i silvriga toner från julpyntslådan.
Leta i bortglömda skåp och lådor

De ärvda ljusstakarna passade också in på ljusbordet samt en skål från Georg Jensen som maken fått i julklapp någon jul. En vitklädd tomte fick flytta in i den. Det är så roligt att plocka ihop saker man redan har och sätta ihop så dom harmonierar med varandra. Att leta i bortglömda skåp och lådor och plötsligt har man hittat den där sista pusselbiten. Feelgood och jätteroligt.

De levande ljusen har jag bara tända när jag sitter i kökssoffan, så jag har dom under uppsikt.  Man får vara försiktig i juletider. Annars lyser ljusslingan upp det här hörnet och välkomnar när man kliver in i köket. Så mysigt med alla adventsstakar och slingor som lyser upp i mörkret nu.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Adventskalender från Provence

2018-12-02 11:50
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)


Glad varje gång jag tittar på den

Svärdottern vet ju att jag är helt galen i Provence så vid mitt senaste Norgebesök som råkade sammanfalla med min födelsedag förärades jag en adventskalender från Provence. Lyckan var fullkomlig när den dessutom pryds med Chagalliknande illustrationer som gör mig glad varje gång jag tittar på den.
Lite lyx i decembermörkret

Underbart påhitt det här med adventskalendrar för vuxna med lite lyx i decembermörkret. Bakom varje lucka döljer det sig en liten skönhetsprodukt från just Provence. Att få lite Provencefeeling just nu i förkylningstider piggar verkligen upp.
I dagens lucka var det en helt underbar handcreme som vintertorra händer tacksamt slurpade i sig.
Besök i Grasse

För några år sedan var vi hela familjen till Nice och svärdottern vars jobb har kopplingar till skönhetsbranschen hade bokat in ett besök hos parfymtillverkare i Grasse som är Frankrikes parfymcentrum.
Skördas redan i maj

Vi fick en intressant föreläsning och rundvandring hos parfymtillverkaren Fragonard. Någon tur ut på odlingarna blev det dock inte och de flesta rosor skördas redan under maj månad. De rosor som odlas i Grasse och som används i parfymtillverkningen är oftast en centifoliaros som kallas Rose de Mai.
Tre ton kronblad

För att framställa en liter rosenolja går det åt ca tre ton kronblad av rosor så man förstår varför parfym i allmänhet är så dyr när man tänker vilket arbete som ligger bakom.

Vi fick dofta på olika sorters parfymer och jag fastnade för en helt underbar "belle chérie" som påminner mig varje gång jag har den om Nice och Provence.
Ger ny kraft

Adventskalendern och alla Provencalska dofter ger mig nu ny kraft efter förkylningen - vi har gått in i december månad och till jul sammanstrålar hela familjen igen och det skall bli underbart. Vi är utspridda i Frankrike, Norge och Sverige och det är inte så ofta vi ses allesamman.  Så nu har man verkligen något att se fram mot - omgärdat av ett doftmoln från Provence och små luckor att öppna varje dag !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Doft av lavendel, franska fönsterluckor och trädgårdshörnor

2018-11-27 12:47
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)


Drabbad av lavendellängtan

Helt plötsligt mitt i mörkaste november när jag en stark längtan efter lavendel. Kanske kom jag plötsligt på att lavendellunden framför växthuset nu är färdigplanterad och förhoppningsvis kommer att blomma och dofta för fullt nästa sommar.

Kanske var det boken " I min trädgård vill jag vara Karin" som väckte min längtan. Läser lite varje dag om hur Karin och Carl fyller sin trädgård i Lilla Hyttnäs med influenser från franska Grez. Ett trevligt sällskap i förkylningstider.  Det nämns dock ingenting om lavendel i boken utan det är min egen koppling till Frankrike som väcks till liv.


Skapa trädgårdsrum

Däremot skrivs det en del om att skapa rum i trädgården vilket inte behöver vara så krångligt eller svårt. Det räcker med att ställa en stol eller en skön fåtölj under ett träd så har man skapat ett litet avskilt rum och trädgårdshörna eller skilja av med ett lågt staket eller spaljé. Klart jag måste ha en skön korgstol i närheten av lavendellunden så man bara kan sitta där och och njuta av den.

Frankrikefeeling

Något som aldrig kom ut i trädgården i år var mina franska fönsterluckor som jag fyndade på en antikmarknad vid ett av våra Frankrikebesök och som sonen så omsorgsfullt fick paketera och skicka med posten hem till Sverige. Nu när jag fick Frankrikefeeling kom jag på var jag vill ha dom - apropå att skapa rum i trädgården.
Nu ser jag plötsligt var fönsterluckorna skall stå

Här till vänster om klotpilen har jag ibland haft en gammal rostig sänggavel och numer planterat en ros som knappt tagit sig - på den här platsen ser jag plötsligt  fönsterluckorna. Spjut för att sätta fast dom i marken står redan i förrådet, det var platsen som varit osäker.

Med fönsterluckorna på plats ser man inte in i ruinen förrän man rundat pilen och växthuset blir också lite dolt. Och jag har fått in lite mer Frankrike i trädgården och förstärkt ruinen som ett eget rum. Precis som jag vill ha det. Något som klättrar på dom kommer säkert också att planteras.
En liten trädgårdshörna omgiven av lavendel

Till våren byter jag ut den slitna trädgårdsstolen vid silverpäronträdet och ställer dit en skön korgstol istället gärna med ett litet runt bord bredvid som jag kan ställa tekoppen på och kanske en fotpall att vila fötterna på. En liten trädgårdshörna omgiven av lavendel från båda sidor med växthuset i fonden och den nya rostiga rosrabatten längs med huset att njuta av samtidigt som fontänen porlar lite i bakgrunden. Mmmmm - något att se fram mot.

Lätt att skapa

En fotpall att lägga fötterna på är lätt fixat med en upp och nervänd gammal äppellåda och en kudde sydd av en gammal jutesäck fyndad på loppis. Passar också in i den franskinspirerande stilen med doftande lavendel, gedigna fönsterluckor och knarriga inbjudande korgstolar.

Det finns mer som är inspirerat av Frankrike i trädgården - ruinen kom till efter en resa till Provence för många år sedan. Skriver mer om det i kommande inlägg.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Uppdukat adventsbord

2018-11-25 21:36
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)


Stämningsfullt och mysigt

Det är stämningsfullt och lite mysigt att duka upp ett helt bord till advent ute i trädgården. Detta gjorde jag för några år sedan. Det är mitt gamla planteringsbord från IKEA som varit med i många år som nu står nere i köksträdgården och hyser kryddväxter under trädgårdssäsongen.
Öser på 

Har öst på med många små ljuslyktor som det är mysigt att tända i skymningen. Tillsammans med mycket mossa, en sliten tomte som fått en patinerad luva med åren och växter som klarar några minusgrader håller bordet länge.
Nyser och fryser

Annars nyser jag mest de här dagarna och brottas med både förkylning och halsont. Kan Jang och honung är mina bästa vänner just nu. Det har inte blivit så mycket pysslande under helgen. Tur att man har flera tusen bilder i arkivet att plocka ur - det har ju tagits några under årens lopp.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig i förkylningstider !
Kram/Isa

Snökransar, enkransar och andra vackra kransar

2018-11-24 18:59
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)


Krans på stan

Under årens lopp har man samlat på sig en del bilder på vackra julkransar. En del är fotade på stan som den här vackra kransen på bilden. Här är det nog ett proffs som varit i farten - den ser så tät ut och vackert komponerad med olika sorters barrväxter och material i ett vackert mönster.
Går åt massor med material

Närbild på skapelsen. Det skulle vara härligt att ha tillgång till så mycket material att man kunde binda en sån här krans för det går åt massor.
Ett minne blott

När vi hade en jätteen på tomten var det bara att gå ut och klippa det man behövde till en krans. Det saknar jag något enormt efter att den blåste sönder en vinter och vi fick lov att ta ner den.
Stickigt ris

Det var en riktigt gammal en med bär på kvistarna och säkert 10-15 m hög. Den stacks som sjutton när man band och klippte så man fick lov att ha handskar på sig men det är förlåtet för länge sen. Trädgården blev aldrig sig lik igen efter att den försvann. Helt plötsligt upptäckte jag hus jag aldrig sett tidigare i villaområdet. Den hade skyddat oss för insyn.
Snökransar

Kransar kan ju se ut på många sätt och en krans som hängt med mig i säkert 25-30 år är snökransarna som jag brukar spruta på fönstren till advent. Mallen har jag skurit ut av en gammal plastficka så den är bara att spola av och använda igen och igen och igen.
Många tillsammans

Att ställa massor med terrakottakrukor med mossa och levande ljus tillsammans blir så stämningsfullt och trevligt. Måste dock passas noga förstås.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du har en trevlig helg !
Kram/Isa

Länksamling hos Isas Trädgård - lägg till ditt bästa julpyssel

2018-11-23 15:47
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)Inspirera andra med ditt bästa julpyssel 


Tyckte det var dags för en julpysselsamling för oss kreativa bloggare igen. Senast det begav sig här på bloggen var 2012 (herregud vad tiden går !). Det finns ju såå mycket fint där ute i bloggvärlden - så många inspirerande kreatörers alster som är värda att visas upp.

Så lägg till ditt bästa julpysselinlägg ...stort eller smått ... det behöver inte vara nytt ... bara du har gjort det själv och vill inspirera andra. Gärna av återbruk.  Lägg gärna till flera och sprid budskapet via din blogg genom att kopiera bilden för länksamlingen och länka hit.

Klicka på rutan längst ner "Add your link" och lägg till ditt julpyssels bloggadress (ditt inläggs länkadress ), ditt namn eller rubrik på inlägget och din mailadress (syns ej) sedan väljer du bild. Hoppas jag får allt rätt nu - det var ju några år sedan jag använde mig av det här programmet. Hojta gärna till om det strular !

Yes - nu kör vi !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/IsaDIY - adventsljusstakar av gamla flaskor

2018-11-23 09:59
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)


Kärt återbesök

Till 1:a advent plockar jag fram mina dekorerade adventsflaskor igen. Dom är så enkla att placera och flytta runt, dessutom är det roligt med något man skapat själv. Har blivit en tradition att fira advent tillsammans med dom så det skall bli mysigt att plocka fram dom igen.
Fyndade flaskor

Så här såg dom ut från början - helt vanliga gamla färgade flaskor fyndade på loppis med en rolig botten.
Återbruk

Sedan har jag klippt ut annonser eller verser om jul från en gammal ICA-kuriren (som jag också naturligtvis fyndat på någon loppis) och klistrat på.
Festklädd madame

Med ett snöre om flaskhalsen och nummerskylt med adventsdag och ett sticks förvandlas den anonyma flaskan till en festklädd madame. Dessutom blir det ännu festligare med ett vackert spegelunderlägg att ställa flaskorna på. Fyndade på loppis - så klart.

Vårda Moder Jord

Man behöver inte köpa en massa nytt - det är mycket roligare och bättre för planeten att ta tillvara på det som finns istället och skapa något eget. Väldigt roligt att man valt "det återvunna plagget" till årets julklapp - en utmärkelse som verkligen ligger i tiden. Vi behöver vända köphysterin och landa med fötterna i myllan i stället och vårda Moder Jord.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och trevlig helg !
Kram/Isa

Julkrans med böjligt favoritband

2018-11-21 19:14
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)


Brysselkål som "bling bling"

Brysselkål har jag tydligen använt även tidigare som lite "bling bling" i julkransen tillsammans med rödlök. Kanske något som upprepas till årets krans. Fast nu hänger en idekrans redan på entrédörren men man kan ju alltid tillverka fler. Halmkransar har jag ju ett helt lager liggande på snickarbänken i växthuset. Värre är det med ris att binda med - om jag inte går ut och klipper lite på thujahäcken som dragit iväg.
Böjligt favoritband

Det här röd/gröna bandet var ett älsklingsband med böjbart ståltråd i kanterna så det var lätt att forma vackra rosetter. Flitigt använt under massor av år - nu är det blekt och nött och det är nog dags att införskaffa något nytt. Vissa saker till jul blir det tradition att använda - det här bandet var en sån sak. Tror jag till och med hade två.
Förälskad i brysselkål

Har blivit helt förälskad i brysselkål. Alltså inte att äta utan att pyssla med. Har några nya idéer på lut att testa. Kanske maken får kånka hem fler jättepåsar - hihi.

Sprider både värme och trivsel

Ser fram mot helgen att fortsätta skapa i växthuset tillsammans med nya elkaminen med fusklågor som sprider både värme och trivsel. Ibland tycker jag till och med att det doftar som från en riktig kamin.  Me like.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner
Kram/Isa

Girlang av brysselkål - DIY

2018-11-20 17:54
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)


Feelgoodstund i växthuset

Tänk så roligt man kan ha med en gigantisk påse med brysselkål. Bästa pysselmaterialet. Och billigt. Är ingen älskare av brysselkål annars men som pysselmaterial är den perfekt. Tog mig en feelgoodstund i växthuset tillsammans med kål, kamin med fusklågor och skön avslappningsmusik på CD idag på eftermiddagen medan det fortfarande var ljust.
Glad i min snickarbänk

Är glad att jag har en riktigt gammaldags snickarbänk i växthuset. Nu fick kålen precis plats i ett av hålen i snickarbänken och sedan gjorde jag hål i kålen med en spetsig ljusinsats. Det fungerade kanonbra. Sedan var det lätt att trä upp brysselkålen på ståltråden.
Grönsaker är så vackra

En liten ljusmanchett tog bara någon minut att göra. Älskar att använda levande material - det blir en helt annan känsla och grönsaker är så vackra att använda sig av.
Dalomkänsla

Gjorde en lång girlang och hängde över fönstret vid skrivbordet i växthuset. Som "tofs" använde jag mig av svartkål från köksträdgården och sedan tyckte jag att något rött skulle lysa upp girlangen. Fick lite Dalomkänsla av skapelsen. Kanske påminner den lite färgmässigt om den vackra Orsadräkten ( mina hemtrakter).
Just nu

Det är alltid lika roligt och påfyllande att fixa till lite på bordet i växthuset.
Girlangen får hänga här just nu och sedan när det blir kallare kanske den får flytta någon annanstans.

Liggande eller hängande

En liten krans som går lika bra att hänga fick pryda krukan. Just den här kransen trädde jag upp på lite grövre ståltråd och formade till en ring innan jag trädde på brysselkålen.
Skön meditationsstund

Jag har fortfarande ganska mycket kål kvar (och svartkål i köksträdgården) så det blir nog fler kransar eller girlanger under veckan. Det var en skön meditationsstund att göra hål och trä upp dom. När maken skulle iväg och handla häromdagen ropade jag efter honom köp massor av brysselkål och han kom hem med två jättepåsar så nu har jag pysselmaterial ett bra tag framöver - hihi.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

I min trädgård vill jag vara Karin

2018-11-19 16:30
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)
Pressbild Carl Larssongården
Fortsätter inspirera och fascinera

Ibland kommer saker och ting bara i ens väg precis när man behöver det som bäst och det var precis det som hände under gårdagens superintressanta föreläsning av Elisabeth Svalin Gunnarsson och hennes bok " I min trädgård vill jag vara Karin". Jag älskar Karin Larsson och tycker det är så fantastiskt att hon fortfarande 90 år efter sin död fortsätter inspirera och fascinera oss. En influenser från början av förra seklet som känns hypermodern.

Elisabeths fantastiska bok kommer att vara min bibel i vintermörkret - en kär vän att hålla i handen när trädgårdsdrömmar skall förverkligas. Karins trädgård var lite rufsig med en färgkarta som kan liknas vid spretig sillsallad och hon ville ha den enkel, vacker och funktionell. Här kunde krusbärsbuskarna planteras sida vid sida med vallmoplantor och högväxta liljor.

Det tyska idealet vid den här tiden med perfekta gångar och klippta inramade häckar var ingenting som Karin ville ha i sin trädgård. Nej - hon målade istället sina rabatter med en bred färgpensel, ogräset var välkommet och trädgården skulle välkomna hela familjen, både barn och hundar.

Behövde man en uteplats att ställa trädgårdsmöblerna på hivade man helt sonika ut ett stort lass grus på gräset och vips hade man en härlig uteplats att umgås på. Det fick inte vara för perfekt utan istället hyllades det operfekta, vilket vi stressade nutidsmänniskor skulle behöva en stor dos av.


Pressbild Carl Larssongården
Vilt och enkelt

Karin välkomnade vilda blommor som gärna fick fröså sig i trädgården. Runt farstukvisten spände hon varje sommar upp tunna linor som fjärilskrassen fick slingra sig uppför och bilda skira draperier innan plantorna tog över helt och vällde åt alla håll och kanter.

Besökare har vittnat om att det fanns solrosor överallt. Det vill jag också ha i min trädgård - planerar för fullt vilka degtråg i köksträdgården som skall få vajande solar nästa sommar. Vill kunna plocka in stora fång med solrosor till den stora vasen vi köpte på IKEA-museum som kräver lite storvuxna blomster.

Enkla blomsterbuketter plockade Karin gärna in i små vaser från sin trädgård. Det kunde vara några Bellis och jordgubbsblad som fick förgylla ett bord - så anspråkslöst och smakfullt. Det skall vara en konstnärs blick för att komma på den kombinationen.


Pressbild Carl Larssongården


Fantastisk skatt

Jag kan tänka mig att det måste ha varit ett riktigt äventyr för Elisabeth att skriva den här boken och försöka lära känna Karin på djupet.  På resan har hon bl.a. botaniserat i blomsterrabatterna på Lilla Hyttnäs och rotat i lådor och skåp efter ledtrådar till Karins trädgårdsintresse.

Själv gjorde jag ett skrivarbete för 16 år sedan när jag gick en kreativitetslinje på en folkhögskola om just Karin Larsson som dock aldrig blev klart. Då besökte jag både Carl Larssongården och Karins barndomshem i Hallsberg, Bergööska huset. Där blev jag guidad av en förtjusande liten dam i Karinförkläde som dessutom  lånade ut en fullspäckad A4-pärm med renskrivna brev mellan Karin och Carl och Karin och hennes mor, Hilda. Minns att det var en fantastisk skatt att få ta del av.Pressbild Carl Larssongården

Lika aktuell

Att Karins inredningsstil, design och konstnärlighet fortfarande är lika aktuell som för 100 år sedan vittnar den här aktuella affischen om. I Japan pågår just nu en utställning om konstnärsparets liv. Här hemma i Sverige har designen Gudrun Sjödén plockat upp influenser från Indien, Sydafrika, Japan och Norden i sin nya kollektion där Karins formspråk inspirerat till vackra tunikor mm.


Fängslande föreläsning

"I min trädgård vill jag vara Karin" är en mycket vacker bok som jag kommer att läsa ur varje dag i vinter. Började redan i går när jag kom hem från föreläsningen som Adolfsbergs Trädgårdsförening anordnat. Det är en sån där bok som man stryker över omslaget och blir lycklig över att ha i sin ägo. Elisabeths fängslande föreläsning var en väldigt trevlig ingång till boken - nu vill jag bara djupdyka rakt in i Karins trädgårdsvärld och bli besjälad !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Nu töms trädgård och växthus inför vintern

2018-11-18 19:07
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)


Zinkvattenkannor uppradade för vinterförvaring

Det är mycket bestyr med allt som skall plockas in från trädgården och tömmas innan vintern kommer. Alla vattenkannor vill jag gärna övervintra i växthuset, glömmer man någon ute så har man säkert en vattenkanna med rund botten i vår. Det har hänt flera ggr att vatten stått kvar i något bortglömt exemplar som sedan knappt kan stå själv när våren kommer.

Här är en del av samlingen av zinkvattenkannor som man aldrig kan få för många av. Det finns alltid plats för några till som maken brukar säga varje Österlensemester när jag står där och håller ännu ett eftertraktat exemplar i handen.
Direkt i tvättmaskinen

De sista textilierna plockades in från växthuset idag och kuddvar och duk åkte direkt i tvättmaskinen utan att passera gå medan dynor fick ligga på tork för den här tiden är det ganska rått och fuktigt i växthuset. Det lilla fårskinnet i korgstolen får däremot ligga kvar för än vill jag kunna smita in dit och sitta en stund för att bara vara och ta ett långsamt farväl.
Gjord av sten och väldigt tung

Den tunga fontänen skall tömmas och kånkas in varje höst och den här hösten har det ju varit så varmt så länge att den fortfarande har stått ute tills i dag när jag kände att nu börjar frosten smyga sig på och rätt som det är är det vinter. Själva piedestalen får stå kvar ute. Nu har jag skrubbat den runda delen där det blir en hel del avlagringar från vattnet under en trädgårdssäsong. Väldigt skönt att ha fått in både själva fontänen och det runda fatet i förrådet. Fick ta i från tårna för att orka lyfta varje del.
Förråd under vintern

Nu är alla pelargoner inplockade eller tömda ur sina krukor och växthuset får fungera som förråd för trädgårdsmöbler under vintern. Nu ser det inte lika inbjudande ut som på bilden men det gör ju ingenting. Snart är det dags att bomma till på riktigt men jag brukar hålla ut så länge det går. Man kan ju alltid binda kransar med kaminen påslagen. Riktigt mysigt det med. Och säkert kan jag inte låta bli att duka upp lite julstilleben på det gamla skrivbordet för lusten kommer säkert att slå till innan det blir riktig vinter.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Lycklig mix, mängder av fröer och kreativ insats på växthustaket

2018-11-17 16:30
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)


Fransiga, enkla och dubbla i en salig blandning

Äntligen har tulpanerna kommit i jorden. Jag köpte olika rosa tulpaner i omgångar, både dubbla, enkla och fransiga och sedan blandade jag alla tulpanlökarna och hoppas på en lycklig mix i vår när tulpanerna kommer upp och blommar. Sorterna är Double Princess, Foxtrot, Dallas och Pink impression. 
Vårglädje i trädgården

Jag grävde ner dom i nya rosenrabatten mellan rosorna så dom kommer i grupper då kan jag sätta annat framför så inte de överblommade tulpanstjälkarna syns. Det är det tråkiga med tulpaner att när de blommat över så är de inte lika roliga längre. Men när de börjar komma upp och blommar så sprider de mycket vårglädje i trädgården. Brukar gå varje dag och kolla. Och glädjas över varje ny knopp som visar sig.
Rosor, vallmo och fingerborgsblommor

Passade också på att sprida ut massor av vallmofrön, både dubbla och enkla, köpta och egenskördade. Massor av fingerborgsblommor vill jag också ha i rabatten även om det tar några år innan de blommar - höga, maffiga och i vackra pastellfärger i bakkant i rabatten.
Kreativ insats

Annars har jag mest klängt på trappstegen runt växthuset med trädgårdshackan i högsta hugg. Man får vara lite kreativ för att komma åt när man skall vika ner clips som en extra åtgärd för att hålla fast rutorna på hela växthustaket.
Yes - nu sitter dom där

Himla skönt att ha det gjort. Sedan kände jag på alla rutorna som sitter längst ner och nu känner jag mig lugnad att taket kommer att hålla i vinter. Det skulle förvåna mig om några rutor skulle få för sig att rutscha av nu när clipsen är på plats igen. Sedan ser kittet ganska bra ut runtom så nu hoppas jag att det bara var i det där hörnet som var extra utsatt av solen som rutorna rutschade av. Se förra inlägget.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - önskar dig en riktigt trevlig lördagskväll!
Kram/Isa

Regnchock i växthuset

2018-11-16 17:00
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)


Dyblöt kudde i däckstolen

Tur att det finns duktiga hantverkare som kan rycka ut när man behöver dom. Tyckte väl att det var väldigt blött på tegelgolvet när jag klev in i växthuset under veckan efter några dagars bortovaro. Nu var det sent på eftermiddagen och det hade börjat skymma så jag kollade aldrig upp i taket - inte förrän dagen efter när jag kände på kudden i däckstolen som såg lite konstig ut och fann att den var dyblöt.

Hål i taket

Jag stod som ett fån med kudden i handen och fattade ingenting. Sen såg jag. Två rutor i taket var borta. Det hade regnat rakt in under flera dagar. Inte undra på att både kudden och täcket i däckstolen var dyngsura. När chocken lagt sig gick jag runt växthuset för att se vad som hänt.
Tur i oturen

Där fann jag glasrutorna uppfångade i en buske bakom växthuset. Dom låg helt prydligt. Hela. Ibland skall man ha tur när oturen är framme.
Uppfångade

Om nu glasrutorna på taket skulle få för sig att lossna från både clips och kitt och ge sig iväg så var det i just det här hörnet dom skulle göra det - där det fanns en buske som fångade upp dom. Och innan vintern kom så vi fick en chans att göra något åt det. Det hade inte varit roligt om det här hade hänt under vintern. Vi hade verkligen tur att det hände nu om det nu ändå skulle hända.
På plats igen med annat kitt

Jag var jätteorolig innan glasmästarna kom om fler glasrutor skulle ge sig iväg. Och jag vet inte om jag är särskild lugnad efter besöket heller även om dom saknade rutorna nu är på plats igen med ett helt annat kitt än vad som användes för åtta år sedan. Då användes kitt med silikon i och vad händer med silikon efter ett antal år - jo, det lossnar och man kan dra bort det. Även om det inte är så illa på taket. Än.
Solen inverkat

Så nu får vi gå över taket och vika upp alla clips och be en bön till alla gudar som finns att taket sitter kvar till våren då vi får ta ett beslut hur vi skall göra.  Vi har en teori om att där rutorna rutschat av ligger solen på från söderläge och att det kan ha inverkat på att rutorna släppt från kittet. Sedan har clipsen oturligt nog också vikt upp sig och inte hållt kvar rutorna.

Annars står växthuset ganska skyddat även om väder och vind sliter på det och det är dags att måla allt till nästa sommar. Priset man får betala för ett växthus i gammalt material med själ. Skulle inte vilja ha det på något annat sätt - njuter så mycket i mitt eget paradis på jorden.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Efterlängtat paket med rostigt innehåll

2018-11-15 15:36
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)


Återbruk när det är som bäst

I dag kom dom med posten - de fina banden från Sofias Bod. Det här är återbruk när det är som bäst. De rostiga hängande banden är återvunna buntband som Sofia hittat utanför ett byggvaruhus i en skräphög och helt sonika gick in och frågade om hon fick dom. Sedan har hon kapat dom, gjort hål för snöre och skrivit dit en vacker text - jag älskar dom, så himla fina.
Kunde inte hejda mig

De fina bjällrorna i samma rostigt material kunde jag heller motstå och de blev så fina i idegranskransen jag bundit. Så nu hänger den på vår entrédörr med Merry Christmashälsning - kunde inte hejda mig och tiden går så fort.

Snart är det första advent (även om det återstår några veckor) och jag behöver tid på mig för att få allt i ordning. Får göra lite i taget och det är skönt att vara ute i god tid. Ett steg i taget.
Kreativ själ

Sofia som driver Sofias Bod är helt fantastisk på att skapa vackra alster av skräp i princip. Hon har en sällsynt förmåga att se det vackra i rostiga band utanför ett byggvaruhus eller delar av gamla zinkhinkar i skogen. Sedan skapar hon vackra tags eller hängande skyltar med texter eller något annat vackert, kreativt och speciellt.
Inspirerande julmarknad

Till helgen finns hon hos Gårdsbutiken Romantiska Tings julmarknad och säljer sina vackra julkransar och alldeles säkert en hel del egengjort i rost också.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Hängande rostigt cykelhjul

2018-11-11 16:32
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)


Idegran i lösvikt

I går var vi på julmarknad till Dylta Bruk och medan maken fyndade i matbodarna siktade jag in mig på ett stånd med julkransar och idegranskvistar. Julkransarna var fantastiskt vackra i blandade idegransvarianter, men jag vill gärna binda själv så jag köpte idegran i lösvikt i stället.
Bra att ha i lager

Dessutom sålde dom halmkransar jättebilligt så ett lass fick följa med hem. Dom gjorde dom själva och var grossister till Blomsterlandet. Halmkransar är alltid bra att ha när lusten faller på att skapa en krans.

Hänger cykelhjulet som en modern spegel

När jag kom hem med mina fynd fick jag en idé om att klä in det rostiga gamla cykelhjulet som stått i köksträdgården i flera år i väntan på att bli nått. Det fanns fyra hål i hjulet som en snäll släkting borrat upp åt mig och tanken var att den skulle hängas som en ljuskrona.

I natt kom jag på att man kan ju hänga hjulet som populära runda speglar hänger nu för tiden. Sagt och gjort det var bara att trä in ett snöre genom två av hålet, knyta stora knutar från insidan och hänga upp cykelhjulet.
Välkomnar vid ytterdörren

Nu hänger det precis utanför vår ytterdörr och välkomnar när man kommer hem. Lindade in en liten ljusslinga i hjulet så det lyser upp lite där det hänger.
Dukar om och dukar upp

Bordet jag fyndade hos Vadstena Antik i somras har fått flytta in på farstukvisten och här kan man duka upp lite godsaker beroende på säsong. Ljuslyktor med levande ljus gör sitt till och den lilla Buddhapojken tillför fromhet, lugn och ro. Sånt man aldrig kan få för mycket av.
Stämningsfullt i mörkret

Extra stämningsfullt blir det när mörkret sänker sig över trädgården och allt skimrar lite extra. Det är nu vi behöver allt ljus vi kan få så jag kommer att sätta upp fler ljusslingor lite överallt. Det är så mysigt när man ser hur det lyser i mörkret.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Poetiska trädgårdsanteckningar

2018-11-07 17:16
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)Antecknade andäktigt

I dag när jag städade av mitt skrivbord så hittade jag en skrivbok som jag inte öppnat på länge och slog upp några sidor som jag inte fattade någonting av först. Det var så poetiskt och vackert. Efter någon sida förstod jag vad det var. En föreläsning med den legendariske trädgårdsdirigenten Lars Krantz för flera år sedan som var helt fantastisk. Han berättade så målande och jag antecknade andäktigt i takt med hans berättande.

Här kommer ett urval i diktform som jag hoppas du skall njuta av. Bilderna har jag tagit vid ett besök på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby.
Mörkt vatten är tydligare
talltopparna speglas
Vita näckrosor
stiliserade stubbar
Tuvullen på myrarna på våren
alltid frisk och glad
Källor som aldrig sinar
Känsla av liv
Enkelt

Vita rallarrosor
sjunger om skogen
Honungsfält med bin
musikalisk upplevelse
Rama in maskrosfält
Respekt för livet
Sinnesupplevelser

Hjärtbladen kommer upp
var är jag någonstans ?
Mångsidighet
Svartkål med enkla ringblommor
nära naturenstämning

Ta ut svängarna
Purpurkål, vävarväxt, sommarmalva
Odla krasse i gamla resväskor

Skapa klimat - gräv djupt
rosorna skall toktrivas
står i Ockelbo
tror dom är i Köpenhamn
Blekt rosa Pimpinellros remonterar
ekorrgräs, röd och vit vallmo
fantastiskt vackert
Rosa Mariette liljetulpan
dansar i slowmotion

Ställ trädet
ovanpå sina rötter
Uppmuntra den gyllene medelåldern
föryngringsbeskär
Fontän i långsam rörelse
strävande horisontelltNu skall jag låta trädgårdsskrivboken ligga framme och skriva ner drömmar och visioner i den - med ett avstamp i Lars vackra föreläsning.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa 

En ljusglimt i novembermörkret

2018-11-06 17:23
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)


Skön känsla

Nu har jag helt gått ner i varv och välkomnar novembermörkret -  känns verkligen hur allt går till vila och en stillhet sänker sig över livet, sinnet och trädgården. En skön känsla. De vackra löven som nyss sprakade av höstfärger har lämnat träden kala och morgondimman lägger sig som en daggig extra hud i mitt ansikte när jag cyklar till jobbet.
Välkomnande på morgonen

Snart är det dags att göra iordning ljusbordet i köket. Det är så välkomnande på morgonen att tända allt och mysa i mörkret inför en helt ny dag. En dag med nya möjligheter. Det är nu det är viktigt att hitta de små ljusglimtarna som lyfter en i håret varje morgon. Att göra november till en fest istället för att försöka genomlida den hemskaste och mörkaste månaden på hela året.
Ett bord att bli glad av

Tror bestämt att jag skall hämta in den här fina zinkhinken igen, fylla den med sand och sätta ljus i den. Fast inte så smala ljus som på bilden, de brann ner på nolltid. Härligt annars med massor av ljus som speglar sig i fönsterrutan och blir till ett eget litet ljushav. Älskar det här brickbordet som alltid pyntas upp den här tiden. Alltid lite olika men på samma tema - ett bord att bli glad av och som skapar stämning.
             Guldstund som glimrar i novembermörkret   

Nu bokar vi in konserter jag och maken, så man har något guldkorn att se fram mot. I går köade han tillsammans med många andra framför kansliet till Nikolaikyrkan för att köpa biljetter till Insamlingskonsert för Musikhjälpen den 21 november. Ett medmänskligt syfte samtidigt som massor av artister uppträder. En riktig guldstund som glimrar i novembermörkret.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Skön och vilsam helg

2018-11-02 17:32
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)


Älskar utveckling

Nu är det skönt med helg och att det dessutom är Alla helgons helg känns lite extra vilsamt.  Nu skulle man vilja grotta in sig med en god bok under varma ullfilten med tända ljus på bordet och en godisskål inom räckhåll och bara koppla av efter en arbetsvecka full av siffror. Älskar mitt jobb och är så tacksam att jag får jobba med det jag gör. Utveckling i alla former är lika viktig som luften jag andas.
Tänder ljus

Den här helgen skall jag bara ta det lugnt och njuta. Tända ljus och reflektera. Åka till IKEA och fylla på ljusförrådet inför vintern. Det var helt slut överallt här hemma och ljus på frukostbordet är ett måste.
Långkok och skön vila

Har man tur kanske man fortfarande kan sjunka ner i en korgstol i trädgården under helgen innan allt plockas in och trädgården går till vila. Eller också står jag där i köksträdgården och skapar mosshjärtan eller något annat av mossa  - man vet aldrig när skaparlusten slår till.

Nu står en Bouillabaisse på spisen och puttrar och sprider sina goda dofter i huset - härlig start på en skön helg.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Skapa mosshjärtan

2018-11-01 16:36
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)


Kom hem med skatter idag igen

Idag var det också ett fantastiskt väder när jag cyklade hem från jobbet och jag stannade till i några skogsbryn efter vägen och plockade med mig lite skön mossa hem. Det är ungefär som med kransmaterial,  när man tycker att man har tillräckligt skall man plocka lika mycket till för det går åt massor.
Stomme av hönsnät

Jag var sugen på att göra ett mosshjärta med en stomme av hönsnät vilket jag aldrig provat tidigare. Hittade en jättefin bloggsida hos Underbara Hem som visade precis hur man skulle göra, sedan måste man ju testa några ggr innan man lär sig. Jag håller just nu på att lära mig och det tar nog några hjärtan innan man får dom som man vill ha dom.
Får träna på

Så här blev resultatet. Det var lite knepigt att få till formen men det är bara att träna på så får man nog till snitsen till slut. Blir nog en vända till skogen under helgen för att fylla på mossförrådet för det blev inte mycket kvar. Jätteskönt att kunna stå i köksträdgården i dag igen och pyssla lite i det sköna vädret.

Tror att hjärtskapandet kan vara beroendeframkallande - mossa är ett sånt fantastiskt material att skapa med.

Blir nog massor av hjärtan

Det var lite lättare att fylla den färdiga hjärtformen och dekorera med några sticks och en avklippt murgrönekvist. Kanske hela pallkrageväggen i köksträdgården kommer att prydas av mosshjärtan den här hösten - risken är stor om det blir vackert väder i helgen, hehe.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Lycklig över en säck tallris

2018-10-31 16:38
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)Väldoftande skatt

Idag fick jag med mig lite tallris hem från jobbet. Jag kände mig rik när jag cyklade hem med en säck med vintergrönt på pakethållaren. Sedan bar det raka vägen ut till köksträdgården med min väldoftande skatt.
Planteringsbord igen

Har ett gammalt planteringsbord från IKEA mitt i köksträdgården som sommartid brukar vara belamrat med kryddhinkar men som nu får tjäna som planteringsbord igen. Så himla härligt att kunna stå ute och klippa tallriset. 

Gillar ris med kottar

Tallriset doftade så gott och så hade det små kottar lite varstans på grenarna. Me like. Kunde inte låta bli att hänga några vita hjärtan i riset som inte är så juliga. 

Adderade med lite thuja

Tog en gammal zinkhink som det växt en sommarblomma i med jorden kvar. Då går det lätt sticka ner grenarna som också står kvar när det blåser. Adderade med en del thuja för att få hinken ännu fylligare och spretigare.  Jag gillar att vara ute i god tid - man vet aldrig när första snön som bestämt sig för att vara kvar kommer även om det nästan är 10 grader varmt just nu. 
Samlar material

En liten trädgårdstomte som jag haft i många år fick också flytta in, tror jag har tre stycken olika som det bara är att sticka ner i jorden. Här kan jag lämna allt framme och sedan när tiden är inne flyttar jag fram allt på framsidan som får pryda bordet vid entrén och bredvid ytterdörren. Just nu samlar jag på mig både material och gör i ordning hinkar. Några gröna kransar kommer det absolut också att tillverkas. Nu hoppas jag bara hitta mer tallris och gärna enris som är så vackert.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Odödlig levnadsglad design

2018-10-29 19:28
Från noreply@blogger.com (Isas Trädgård)Nu hänger den där

Äntligen hänger den där - den lilla apan från formgivaren Kay Bojesen. Har tittat på Kays kluriga, klassiska figurer i flera år och brukar önska mig av maken när jag fyller år. Tänker mig att den här odödliga designen kan gå i arv eftersom dom aldrig blir omoderna. Inte för att jag har någon större samling än, men om man får leva länge kan den ju utvidgas i takt med åren.

Skapad med en stor portion lekfullhet

Den är inte stor, den lilla apan men den tillför så oändligt mycket där den hänger för tillfället. Den har själ fast den är nytillverkad, skapad med humor och en stor portion lekfullhet - då kan det ju inte bli annat än bra. Det som från början var tänkt som en levnadsglad träleksak som skulle vara mjuk, rund och len i handen har blivit en kär inredningsaccessoar.
Färgglad sångfågel

Får jag presenter Ruth - en färgglad sångfågel som brukar göra maken sällskap på lördags eftermiddagarna framför sport-TV. Han hävdar envist att hon är intresserad av trav men det tror jag inte alls. En sångfågel att bli glad av oavsett.
Sticker av på hyllan

I bokhyllan bland alla böcker platsar Kays figurer som den lilla zebran som får sticka av mot all litteratur.
Letar vägghylla till samlingarna

Nu letar jag en snygg vägghylla där jag kan samla mina klassiker av Kay Bojesen och Lisa Larssons ABC-flickorna som också har blivit ett samlingsprojekt. Fast vem har bråttom - ett steg i taget så kanske det blir en samling till slut, tills dess får dom vara lite utspridda och överraska på hyllan.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa