RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-07-21 20:51:37

Iaslydnadskurser

Kursavslutning i solsken

2008-11-02 18:30

Först och främst vill jag tacka att som var med denna dag. Ett stort tack även för den fina blomman jag fick, den var mycket uppskattad och jag lovar att jag ska sköta den lika bra som jag sköter mina hundar.

Här kommer lite bilder från dagen.

Själv stod jag för en tåra som jag komponerat dagen till ära.

Diplom och utvärdering av kursen till varje deltagare.

Hundskoj med sakletning.

Lite allmänt.Tyvärr blev denna bild suddig på grund av att min lilla odåga Olga hade hittat människobajs och kom till baka glad och pussade på mig och kameran som blev alldeles full av detta på linsen. Men man ser i alla fall de åtta hundar som var med denna dag.

Kurs i regn och blåst

2008-10-30 22:14

Helt otroligt vilka duktiga kursare jag har. De trottsade verkligen det dåliga vädret och kom till kursen ikväll.

Vi genomförde en liten lydnadsträningstävling. Lasse skrev protokoll med iskalla fingrar. De få som inte kunde komma ikväll får visa vad de har lärt sig, på söndag. Ni kommer inte undan.

Så kom på söndag, ta med fika och ert glada humör så hoppas jag kunna bjuda på solsken.

Tänk gärna redan nu ut om ni har några frågor som ni vill ha besvarade, gällande kurs och inlärning.

Kursen i torsdags

2008-10-25 06:48

Denna dag var det sex stycken som kom med sina hundar, två hade lämnat återbud, så det visste jag, men så var det två som inte kom och dessa undrade jag naturligtvis, varför.  Vi jobbade i alla fall hårt denna dag och det var inte en enda minut som vi inte gjorde  något. Alla hundarna var så duktiga och bakom varje hund var en lika duktig förare. Nu på torsdag är det sista gången och jag hoppas att alla kan vara med denna dag. Vi kommer då att gå igenom alla moment som hundarna har fått lära sig och vi kommer även att ha en liten tävling där alla får visa upp sig med sin hund.

Jag kommer att betygsätta denna tävling och de moment som jag hoppas att alla ska klara av är: Linförighet (följa), inkallning, ligga kvar, hoppet, ni kommer även att få visa om er hund kan ställande och läggande och sist men inte minst apportering. Alla kommer denna dag att få diplom.

Sedan har jag med de som var här i torsdags pratat om att det skulle vara roligt om vi kunde träffas söndagen den 2:a november klockan 14.00 Vi träffas på vår apelplan men går vidare till en äng där alla hundar kan efter lite jobb få leka med varandra. Denna dag hoppas jag att alla även kan få sitta ned och fika och prata igenom hela kursen. Det är viktigt för mig att få veta hur ni har upplevt denna och vad du tycker att just din hund har gjort för framsteg.

Väl mött den 30:e oktober klockan 18.30

Torsdagen den 23/10

2008-10-23 08:46

Nu har våra valpar anlänt och vi kan återgå till lugnet på apelplan.

Hoppas dessa två veckor sedan vi senast träffades har varit full av övningar på hemmaplan.

Vi möts som vanligt ikväll med glada förväntasfulla hundar och förare.

Ia

Det blir ingen kurs idag

2008-10-16 14:33

Nu är klockan halv tre och det har fortfarande inte blivit några valpar så jag ställer in kursen ikväll.

Det är viktigt att jag får veta att ni sett detta meddelande, antingen genom mail eller att ni skriver på denna sida-

Troligen ingen kurs ikväll.

2008-10-16 09:17

I nuläget vet jag inte om det kommer att bli en kurs denna kväll. Sally har fortfarande inte valpat men visar säkra bevis på att det borde vara aktuellt när som helst.

Om valpningen är avklarad till klockan 16.00 i dag så kommer jag att kunna ha kursen, men annars får vi stå över denna vecka.

Återkommer vid 16.00-tiden med besked.


Vore jättebra om ni skriver några rader så att jag ser att ni har varit inne och sett detta.

Ia

Så var det redan onsdag

2008-10-15 10:59
Sally har inte fått några valpar ännu, så vi får ser om det blir någon kurs imorgon. Återkommer senare ikväll om detta.

Fjärde kurstillfallet avklarat

2008-10-10 08:09

Denna kväll bad jag Lasse att fotografera, vad jag glömde hemma var min externa blixt och detta gjorde att det var svårt att få några bra bilder i mörker.  Men jag sätter in dessa och hoppas att ni kan hitta er själva.

Denna kväll jobbade vi ett ett hårt tempo och jag tror att både hundar och förare var rätt trötta när det gick hem efter dryga 1,5 timmes hårt jobb.

Man ser direkt på hunden att den blir mer allert om matte/husse visar glädje och det är detta jag vill att alla ska lära sig. Det var flera av valparna igår som tvärvägrade att lägga sig ner på den våta marken och detta är inget ovanligt. De flesta har nu en helt otrolig kontakt med sin hund och det ser så snyggt ut när jag står och tittar på dem. Det jag tror de flesta tyckte var svårast igår var att jobba med hunden och bara använda kroppspråket, det var helt förbjudet att använda sin mun för att korrigera.

Jag vill inte höra någon tjata på sin hund för att få den uppmärksam, hunden orkar inte höra detta utan stänger helt och hållet av sin hörsel. Detta tror jag att de flesta förstod igår när de upptäckte att hunden lydde dem bättre när de bara använde sin kropp för att visa vad de menade.

I går var det två av valparna som inte var närvarande.

Snart är det torsdag

2008-10-07 08:39


Hoppas att alla har hunnit jobba med era hundar under den gångna veckan, annars har ni i alla fall tre dagar på er innan vi syns.Jag hoppas att jag själv ska hinna bli riktigt bra innan torsdag, ska väl inte ljuga och säga att jag var helt okej förra veckan, tyvärr sitter förkylningen fortfarande i, men är man feberfri så får man vara glad.Under de tre första gångerna har vi jobbat med det som jag tycker är den viktigaste lydnadsbiten, kontakten (följa), inkallning och stanna kvar. Jag tycker att ni alla har varit mycket duktiga och det syns att era hundar mer och mer förstår vad ni menar när de får ett kommandoord.Denna torsdag är det mest rep. av vad vi redan har jobbat med, därför kommer jag att försöka hinna med att ta en och en och ni får visa de moment vi har jobbat med.Det är då viktigt att när jag jobbar med en förare och hund så måste ni andra jobba två och två med era hundar och lära er att ge och ta kritik.Kommer att lägga upp denna dag så här: Vi samlas som vanligt i ring, låter våra hundar sitta medan jag berättar i vilken ordning jag kommer att ta in er en och en.Ni ställer er på långsidan mot gångvägen och lägger ner hundarna, på mitt kommando lämnar ni era hundar, de som inte känner sig helt säkra låter sin hund vara kvar i kopplet och fäster detta i stängslet så att hunden inte springer ut och stör de som ligger kvar, men glöm inte bort att berömma och visa att den gör allt bra fast den är kopplad.När alla har gått tillbaka så tar vi en tandvisning. Sedan kommer alla att få visa Kontakt med följa, inkallning, hopp över hinder och apportering.Längtar efter denna dag och då får säga "BRA JOBBAT” till er alla.Kram på er alla duktiga hundägareIa

Alla var duktiga

2008-10-02 22:23
Ja som vanligt måste jag ge alla er en eloge, ni är så duktiga. Något som är kul är när ni säger "ska de vara lösa" sedan ser jag hur bra ni hanterar era hundar och hur följsamma de är.Ikväll var det en trött, snuvig och febrig lärare ni hade, men jag gjorde så gott jag kunde och hoppas att ni alla fick ut något av kursen i alla fall.Det blev trångt i ringen idag, men alla hundarna klarade galant att följa med sin matte/husse. Apporteringen är rolig, vissa gillar mer de andras apportbockar, men vad som är viktigt i detta är att göra det till något roligt och låta hundarna springa omkring med apporten i munnen.Inkallningen gick bra, men tänk på att när ni jobbar hemma att inte gå för långt ifrån er hund utan hjälp dem med att lära sig lita på att ni alltid kommer tillbaka.Platsliggningen gick också bra, även där är det viktigt att ni inte utmanar ödet och gör så att hundarna misslyckas. Tänk på att när ni går tillbaka till hunden så är det ligg som ska uppmuntras med godis, "gå sakta fram till hunden, sätt dig på huk när hunden ligger och ge den en godis och tala om för den att den är duktig, säg till hunden att den ska ligga kvar, ställ dig sakta upp och ställ dig vid sidan och säg till hunden att sätta sig upp, nu får den en godis för att bryta det ni har jobbat med.Hoppet gick bra, men det finns de hundar som inte har fattat riktigt att de ska hoppa över, här är det viktigt att ta det lugnt, sätt hunden mycket nära hindret och ställ dig på andra sidan med godis i handen, dra sakta handen mot dig och säg "hopp", om hunden hoppar så ge den massa beröm.Jobba mycket med att låta hunden stressa av med att bara ligga still när du gör något. Ta för vana att när du träffar någon ute på din promenad och du vill prata, tala då om för hunden att den ska ligga ner och slöa medan du pratar.Tandvisningen gick jättebra för samtliga hundar, bättre på bordet än på marken, men tänk på att låta kompisar eller andra ni träffar få titta på hundens tänder när ni träffas, så att detta blir något naturligt för hunden.Glöm nu inte att jobba hemma under veckan, det ni har gjort idag är bara grunden, för att ni ska få en bra och fungerande hund så måste ni jobba dagligen med detta.Glöm inte läxan till nästa gång, det är så roligt att läsa hur ni jobbar hemma.Ia

Så var det kurs igen

2008-10-02 08:18

Det är nu tid för vår tredje kurskväll och jag hoppas att ni alla har gjort er läxa och att ni även har tränat med hundarna.

Ikväll är det platsliggning, tandvisning mm. som gäller. Naturligtvis blir det allt gammalt också .

Glöm  inte att ha med något som hunden kan apportera och naturligvis det godaste godiset.

I kväll kommer ni även att få jobba två och två och då kunna ge varandra kritik.

Pärlan och Suchi kommer att få jobba med platsläggande och ställande under gång.

Vi håller tummarna för uppehållsväder så att våra hundar vill ligga.

Ia
Så var kvällen över

2008-09-25 22:19

Även ikväll var nio av elva närvarande på kursen. Alla dessa hundar och deras förare är helt fantastiska. De jobbar hela tiden och det är en fröjd att få jobba tillsammans med dem.

Denna kväll har vi jobbat med linförighet, fritt följ, sitt kvar, apportering, inkallning mm. Allt detta låter maffigt för att vara 2:a gången på kursen, men det är inte så hårt som det låter, vi leker mycket med just dessa övningar och det är mest på lek vi får valparna att bli lyhörda och klara av allt detta. Två av tjejerna har kommit lite längre och fortsätter de som de redan nu har visat så kommer dessa lätt att vara färdiga för tävlingsbanan efter kursens slut.

Vi börjar som vi alltid gör med att stå i ring och låta hundarna slappna av medan vi går igenom kvällens kurs. Därefter jobbar vi med linförighet genom att gå sick sack mellan alla hundar. Denna dag ställde jag alla på en lång rad med ett så pass litet mellanrum mellan varje så att man nästan nuddar varandra, där skulle alla sedan gå sick sack med lös hund. Vilka hundar vi har, alla, visst en del är bättre än andra men ändå alla klarade detta utan att smita eller få för sig att börja leka med de hundarna som stod i raden.

Sedan var det övningen med att få alla att sitta kvar, med lite träning tror jag nog att det gick för de flesta, så nästa gång blir det hårdare, då ska alla sitta på ett avstånd av minst fem meter utan att springa till sin matte/husse.

De två tävlingsugna mattarna med sina hundar fick idag gå igenom alla moment inför en tävling, med lite finjustering så klarade de detta galant.

Apportering var först lite si och så, alla skulle denna dag ha med sig en egen apport (det kunde vara vilket material som helst, allt mest för att lära hunden att det är roligt att bära något i munnen), det var flera som inte hade något eget med sig, men jag är garderad och det fanns en del för dem att låna. Vi jobbade på detta sätt: alla står i en ring med sin apport i handen, hunden får bekanta sig med denna och får massor med beröm när den visar intresse (det räcker med att den nosar på apporten). Sedan går vi ett varv i ringen och låter då hunden bli intresserad av den lekande apporten som vi triggar hunden med. Den som då tar sin apport i munnen får beröm och sedan låter man hunden springa omkring med den tillsammans med sin förare. Vi återgår till ringen och alla lägger ner sin apport, nu ska vi reta våra hundar lite genom att i ring bara gå runt och se hur intresserade de är av de som ligger på marken, de får nu inte ta apporten men får naturligtvis beröm om den visar intresse för den. Vi går nu tillbaka till vår plats och låter hunden ta apporten igen, leker lite för att få upp lusten att vilja ha den i munnen, vissa är nu helt ointresserade av sin apport. Vi ställer oss igen vid apporten och börjar gå runt med hundarna, apporterna ligger kvar på marken, när jag säger stopp så stannar alla upp och låter hundarna ta den apport som de har stannat vid. De flesta blir uppspelta och vill ta apporten. Flera av hundarna som inte ens hade rört sin apport från början apporterar nu villigt och detta bara efter kanske 15 minuter, helt otroligt.

Alla får nu jobba fritt med vad de tycker själva att de vill, jag går runt och hjälper till med det som man vill ha lite hjälp med. Idag avslutade vi med att jag ställde upp en liten hinderbana, hopp, slalom, tunnel, slalom och hopp, alla var superduktiga. Sedan var det bara att åter ställa oss i ringen för att få hundarna att slappna av medans vi gick igenom nästa veckas program.

Glöm nu inte att jobba hemma med era hundar./Ia


Andra kurstillfället

2008-09-25 08:26

I kväll är det andra gången vi träffas. Ska bli så spännande att se om hundarna har fått jobba något under den gångna veckan. I kväll blir det att repetera förra veckans inlärning och sedan blir det apportering som står på schemat. Även ska valpen/hunden lära sig att sitta kvar när matte/husse lämnar den. Tänk här på att inte utmana ödet och gå längre än vad valpen/hunden klarar av, utan befäst detta moment innan du lämnar hunden för att gå ifrån den.

Ia

Så var vi igång igen

2008-09-19 07:55
Igår var 7 stycken söta små cockervalpar och 2 vuxna Cocker samlade för att lära sig lyda. Denna gång håller jag kursen helt och hållet för Stockholms Cockerklubb och det blev en så pass stor grupp att jag inte kunde ta emot några andra raser.Vi samlades på vändplan vid Mejramvägen och där fick alla hundar bekanta sig med varandra. Vi gick sedan tillsammans ner till vår apellplan.Vi började med att samlas i ring för att jag skulle kunna berätta lite om vad kursen gick ut på. Alla hundar var duktiga och lyckades kunna vara kvar medan matte/husse fick sina instruktioner. Denna första kväll skulle vi jobba med linförighet och inkallning. Vi började när vi ändå stod i denna ring med att låta först alla hundarna få gå zickzack runt i ringen och då försöka att ha kontakt med sin förare. Första omgången får hundarna även nosa på de andra för att lära sig att känna ingen doften på dessa. Det blev två omgångar i koppel och två utan koppel och alla var mycket duktiga på att följa sin ledare.Sedan jobbade vi med inkallning på kort avstånd och även detta gick bra. I detta moment är det viktigt att man inte forcerar utan man går inte längre bort från hunden än vad denna klarar av utan att komma efter. När detta är befäst så kan man gå nästan hur långt som helts.Vi jobbade sedan med mest linförigheten och alla fick lära sig hur man ska göra för att få sin lilla valp intresserad av sin matte/husse. Efter 90 minuter var nog de flesta hundar trötta och då passade det bra att avsluta själva övningarna med att göra en fritt följövning med samtliga tillsammans. De blev utplacerade på varsin sida på hela plan så att de hade en mitt emot sig, sedan fick de på min signal gå mot den som stod på andra sidan, de som stod på hörnorna fick gå diagonalt, när alla möttes på mitten så var det nio cockrar som skulle hålla reda på sin förare och detta gick jättebra fast alla var okopplade.Nu passade det bra med alla trötta småttingar att återigen ställa oss i en ring och bara låta hundarna koppla av medan jag berättade lite om nästa gång. Om nu alla gör sin läxa så tror jag att vi kommer att komma långt med dessa härliga hundar.

Sista dagen med gänget

2008-04-21 06:18

Här är det vår blåa Nemo som hälsar på sin bror Iior, denna kille var för dagen rikt behårad och skulle ha behöft en trimning.

Alla bilder finns på denna länk som bildspel:http://picasaweb.google.se/lyckas04/HundtraffenDen200408/

Denna fina blomma fick jag av Viggos matte. Versen som står på det fina kortet som Harriet hade gjort kan läsas nedan.

Varmt tack gammelmatte

* för att du har haft sånt tålamod med oss.

* för att du fixar så mycket och lär oss hur livet ska levas.

* för att det blir så härliga skratt tillsammans med dig.

* för att jag har fått träffa alla mina syskon.

* för att du är du och bryr dig så mycket om oss.

Kramar i mängd från Viggo, harriet, Jesper och Lukas.

PS! Jag har bara naggat lite i kanten på blommorna, fast hade jag vetat att de var till Dig så hade jag självklart låtit bli.DS

Tack snälla Harriet för det fina kortet och blomman och att du har kunnat vara med på kursen fast det har varit lång resa för dig var gång.

Visst är det helt underbrt med dessa valpköpare

 .Avslutningen på kursen blev i strålande sol och en massa glada hundar. Jag hade även bjudit i Nemos och Nellies syskon denna dag och det var Mira från Gävle, Bella från Enskede och Iior från nacka som kom med. Från Nemos kull var det Viggo, Vera, Trulls  och sedan lilla Axel som varit med på hundkursen. Tyvärr var det bara vår egen Nemo som fick följa med, Alla våra tjejer löper så de fick vara hemma och även vår Opus eftersom jag inte kunde ha någon hund med själv denna dag då det var mycket annat att bära och göra.

Sista kurstillfället

2008-04-10 13:53

Idag var det sista gången på vår kurs. Tyvärr har det varit en del bortfall med valpar på grund av sjukdom mm. Men två av valparna och deras matte/husse har varit riktigt trogna och inte varit borta en enda gång. Dessa två har verkligen gått framåt, idag var det en fröjd att se dem jobba.

Tyvärr så tog jag inga bilder under kursen denna dag, men jag tog en gruppbild på de hundar som var med idag och även en bild på Sally och hennes dotter Vera.

Ni som inte var där idag får jobba med det vi gjorde denna dag. Tog även ett kort på husse Markko med sin Vera

1. Vi började med att låta hundarna koppla av.

2. Hunden skulle sitta ner med en godisbit framför sig utan att röra.

3. Hunden skulle stå med en godisbit framför sig utan att röra.

4. Hunden skulle ligga ner med godisbiten framför sig utan att röra.

Här gällde de att ha tålamod och vänta tills hunden fattade vad den skulle göra. Lilla Vera visste ju direkt att det fanns godis framför alla hundarna som låg där, så hon tyckte att det var lika bra att även springa fram och ta deras godis också. Men efter en del försök så klarade alla hundarna detta galant.

5. Nu var det dags att lägga våra hundar för en platsliggning, även nu använde vi godis framför hunden, detta gick jättebra, men det gäller för de hussar/mattar som vet att sin hund inte klarar detta hur länge som helst att ta det lugnt och bara låta hunden ligga kortare stunder, gå tillbaka, berömma utan att hunden sätter sig upp och sedan göra om detta några gånger.

6. Alla jobbade med sin egen hund. Alla gick omkring och jobbade kontakt, jag ville att de skulle använda sig av höger, vänster, helt om, halt. Jag tyckte att det gick överlag bra.

7. Eftersom flera av valparna ska på sin första utställning nu i maj så gick vi igenom hur det går till på en utställning. Jag fick vara domare. Alla hundarna var hur duktiga som helst, rörde sig jättesnyggt. Det var nog det vi jobbade med denna dag.


Skulle vara jättekul om ni som inte har varit med så mycket har hängt med här på bloggen och jobbat med era hundar så att vi i alla kan ha en liten tävling den 20:eKursdag

2008-04-07 19:41

På torsdag är det kurs igen. Hoppas att alla har hunnit träna på de olika momenten. Detta blir den sista kursen innan vår avslutningsdag som blir den 20:e. Nu på torsdag kommer vi även att gå igenom lite  hur det går till på en utställning. Jag tar med mig trimbordet så att ni ska ha möjlighet att lyfta upp hunden och visa den för "domaren"

Den 20:e samlas vi alla vid vår plan klockan 11.00 De som har varit med de flesta gånger och känner för att få visa upp vad hunden har lärt sig kommer att få göra detta. Vi kommer att ha en liten tävling, tipspromenad och en allmän utvärdering av kursen.

Det vore kul om vädergudarna är med oss denna dag och att vi kan avsluta denna kurs med att fika tillsammans på ängen. Så ta med en matsäck och ditt glada humör så gör vi något roligt tillsammans.

Om ni inte kan komma någon av dessa dagar så maila eller skriv några rader på denna blogg.


Ingen lydnadskurs på söndag

2008-04-05 08:05

Det är ingen som har ringt eller mailat om söndagens kurs, så det blir lite svårt för mig att ställa upp och bara stå och vänta för att se om någon kommer. Det väntas ju även regn i morgon.

Lydnadskurs med glada hundar

2008-04-03 18:11

Allt kan ses på denna länk.

http://picasaweb.google.se/hornesj.inger/Lydnadstraning080403

De var kul idag och jag ser verkligen vilka framsteg alla era hundar har gjort sedn första gången. Fortsätter vi så här så har jag en hel grupp med lydnadshundar att få anmäla till lydnad efter sommaren.

Jättekul att läsa igenom det ni hade skrivit på läxan. Kör hårt nu denna vecka så går det ännu bättre på torsdag.

Bildspel från lydnaden

2008-04-01 21:14

Här kommer ett bildspel för dem som vill se.

http://picasaweb.google.se/hornesj.inger/Lydnadstraning1903


http://picasaweb.google.se/hornesj.inger/Lydnadstraning270308

Klicka på länken så kommer ni till bilderna jag har tagit på kursen. Du kan styra själv hur länge du vill se varje bild.

Det finns olika kort under länkarna