RSS - xml

Kontrollerades senast: 2018-12-07 09:14:49

guggelutt

Helt hysteriskt

2018-12-06 22:35
En galen dag. Ensam diakon på frukosten med flera ekonomi-samtal, rusa iväg med flyers  och affischer till mötet om alternativt julfirande, lunch i tårar, administrera bort högen då jag äntligen fick tillbaka min dator efter 10 dagar. Att åka på nåt biskopsval kunde jag fetglömma!
 
 
När jag hämtat hundar och vi slängt i oss middag åkte jag till en fotvårdare jag fått tips om. Efter fotbadet frågade hon om jag led av eksem... jag har psoriasis, den har slagit upp i handflatorna efter att ha varit vilande i 40 år, sa jag. Hon visade mig att områdena med fotsprickor var typ medaljongformade och i medaljongerna satt sprickorna. Inte bara på hälarna utan även i hålfot och ovanpå en tå, och det jag trodde var ett skavsår högre upp på hälen var ett likadant utslag. Det är psoriasisutslag jag har på både händer och fötter! Även en fläck på stortånageln som jag behandlat för svamp trodde hon var psoriasis. Om jag behandlat den i så många år med både starka tabletter och receptbelagt lack och det inte är tillstymmelse till skillnad, snarare har fläcken blivit värre... hon slipade ner den supertunt och rådde mig hålla tån ljus och luftig så mycket det var möjligt samt smörja den med samma salva som jag fått för psoriasisen. Kände plötsligt hopp 😃
 
Försökt ta det lugnt ikväll...

Kort om en onsdag

2018-12-05 22:51
Bra möte i herrklubben. En fin och stadig grupp, bra diskussionsklimat!
 
Frissan. Grått, blått, lila.
 
 
Fika hos Bekki och Freedy.
 
Zon och salladsrulle hos bästisen.
 
 
Over and out!

Skit-tisdag!

2018-12-04 22:17
Det ser ut som nån bajsat på din pizza sa dotra... 😳
 
... och det kan jag hålla med om, men den var Kjempegod! Även om det känns som om nån bajsat på mig så är inte allt skit. Jag har haft ett bra möte med en kollega i en annan församling och det har börjat reda upp sig för en konfident, resten får tiden utvisa. Min dator stendog förra tisdagen och den var ff inte klar idag... Jag gav upp tanken på att jobba på jobbet, gav fasiken i nyttig lunch och köpte en Kjempegod pizza på Pizzabakeren och åkte upp till lyan. Skrev två ivo-anmälningar på min egen dator och tog några telefonsamtal innan jag hämtade hundar från dagis. Åt glass och tittade på Big Bang theory.... Borde kunna ta hand om mig själv bättre! Får se om det blir mer än 4-5 timmar inatt...
 
Gidnatt världen 🌍

Skitmåndag!

2018-12-04 00:17
Det skaver både här och där, inte minst i galltrakten... Jag ringde i fredags och frågade efter provsvaren som inte kommit. Sköldkörteln har börjat krångla och jag har utvecklat fettlever. Idag tog jag in det på riktigt. Har suttit och googlat för det är tveksamt om dr kommer hinna ringa upp mig, han har så mycket att göra. Han kommer väl säga samma sak som står på internet antar jag. Gå ner i vikt! Förut trodde man att tillståndet var ofarligt men nu tror man att det kan orsaka både skrumplever och levercancer.
 
Gjorde ett försök att äta nyttigt idag. Köpte påssallad och gjorde pannbiffar innehållande både ingefära och vitlök. Inte jättegott men tänkte att det är lite antiinflammatoriskt iaf nu när levern riskerar inflammationer. 
 
 
Sov illa inatt, vaknade återigen med huvudvärk och har inte kunnat somna än, men det glömde jag när jag åkte till knyppelkursen. Mina fina elever hade köpt en amaryllisgrupp. Så fin! Och de knypplade så flitigt och vi hade en gäst från Tyskland som stickade sockor och vi hälsade på i den andra gruppen som sysslar med japanskt konstbroderi,
 
Nu ska jag prova att slå igen ögonlocken en gång till!

1:a advent i Vadstena

2018-12-02 21:48
”Mitt” träd i Vadstena, det jag ofta fotograferar under sommarkurserna. Så här såg det ut i går på förmiddagen.
 
Om jag säger att jag tillbringat en hel helg i styrelsemöte så låter kanske det dötråkigt 💀☠️💀 men det har det definitivt inte varit! Känner lust och är superinspirerad! Vi har hunnit med massor, bland annat gått igenom kursprogram och nyproduktion, superkul! Jag vill gå kurs hela sommaren!
 
Idag fick vi glögg och pepparkaka med ädelost på fm-fikat
 
Igårkväll gick vi ut och åt tillsammans och fortsatte ha trevligt tillbaka i huset. Imorse fick jag dela frukost med en tjej för det hade jag inte med mig. Kändes lyxigt att efter avslutat möte udag bara få droppa sängkläder och handdukar på golvet och åka.
 
 
Nu är jag hemma igen, maken värmde nyponsoppa som han spetsade med likör 43 och toppade med vispad grädde, detta serverases i badtunnan!
 
 
Nu hoppas jag på ännu en god natts sömn. Efter två sömnlösa nätter har jag sovit som en stock natten som var och hoppas få göra detsamma inatt.
 
 Trädet innan jag åkte idag 
 
 Godnatt världen 🌍

Wira bruk och Roslags-Kulla

2018-11-30 21:34
Försökte ligga kvar i sängen till 8 men det gick sådär... när väckarklockan ringde stod jag och stekte ägg till frukost. När jag tagit hundarna till dagis åkte jag tillbaka till lyan och packade ihop innan jag åkte till jobbet.
 
 
Idag stod julmarknad på Wira bruk och julandakt i Roslags-Kulla kyrka på agendan. Vi började på Wira värdshus med en smakrik jultallrik. 
 
 
Sen gick vi åt olika håll, jag började i smedjan där de jobbade med en ljusstake... spännande att se!
 
 
Sen gick jag mest runt och tittade på bruket, fantiserade om dem som bott och arbetat med järn och stål. Tänk så mycket som ändrats på 300 år. Då hade man tur om man föddes på ett bruk, då klarade du dig rätt bra genom livet även om du fick slita hårt! Idag skulle det liknas vid diktatoriska förhållanden...
 
 
Sen gick jag vidare bland stånd och bodar.
 
Glögg
 
 
Sen fortsatte vi till Roslags-Kulla kyrka, en träkyrka från 1700-talet. De flesta träkyrkor brändes när ryssen kom, men Roslags-Kulla, byggd av Wrede, var ortodoxt inspirerad och kanske fick den stå kvar därför...eller så hade ryssen sina hästar i den. Tänkte på Täby kyrkbys kyrka som visserligen byggdes på 1400-talet, men man tror att Täby-området kristnades från Bysans...tänk om Wrede och Åkersberga mer hörde till den ortodoxa inspirationen? 
 
 
Sen for vi hemåt. Vår eminente busschaufför guidade oss genom centrala Stockholm då kring-lederna stod still pga olyckor. Vi hann hem i tid för att jag skulle hinna hämta hundarna från dagis i tid. Hämta packningen i lyan, prata lite med närmsta grannarna i trapphuset vid hissen, de är sååå intresserade av Ragnar. McSelection på McSträngnäs och nu en stunds reflekterande..,
 
Ja, så känner jag inför julhetsen... frågan är om personalen i drive-in tänkt på vad deras jultomte säger till kunderna 😃
 
 
 
Köpte en enda grej idag och den är jag nöjd med. Det har blivit lite metall-tema på höstens resor. Sala Silvergruva och Skultuna (där jag köpte ett mässingshjärta), nu järnsmide. I vår vankas Trosa och Värmland.
 
Återstår nu bara att packa inför morgondagen och göra sistanaden. Lika bra att köra rätt in i kaklet. Provsvaren var inte de önskvärda, och vad kan man göra åt det under omständigheterna som råder... bara att be och le 😁
 
Godnatt världen 🌜

Hjääälp!

2018-11-29 22:54
Stackars unga tjej som klev ur hissen i misstag på vårt våningsplan imorse. Hon trodde väl att hissen stannade på bv, men när hon klev ut fick hon en rejäl utskällning av två överraskade små pitbull-wannabes. 
 
 
Jobbmässigt har dagen varit blandad. Torsdagsfrukost i Prästgården med både bra och dåliga inslag, avstämningsmöte och sen valde jag att åka upp till lyan och arbeta. Är så förtvivlat trött. Köpte en pizza på nyöppnade Pizzabakeren i centrum - Kjempegod med pepparbiff och pepperoni, det är norsk pizza när den är som bäst!
 
 
Tre olika långa jobbrelaterade samtal på eftermiddag och kväll, men oxå lite ledig tid då jag sydde klart ett babynest. Inga bilder på det förrän den är överlämnad. Trodde det skulle bli mjukare och mer ombonat än det blev, men jag har följt beskrivningen till punkt och pricka! Å andra sidan vet jag inte så mycket om babynest, de ska kanske inte vara för bylsiga?
 
 
Kom just på att jag glömt middag... kanske inte så konstigt. Nå, nog funderat för ikväll!
 
Godnatt världen 🌍

Rubrik

2018-11-28 23:11
Vet inte vad jag ska skriva, skriver ändå. Två samtal och ett möte med chefen på fm. Har återkallat min sjukskrivning, det funkar ju inte ändå. Det går ju inte att jobba 75-100%, få sjuklön och sen försöka kompa ut tid jag inte kunnat vara sjukskriven. Hade glömt matlådan i bilen, orkade inte hämta den så jag åkte hem istället och micrade den innan jag åkte kommunalt till handledning. Känner mig splittrad och delad...
 
 
Det blev lite fram och tillbaka på em om jag skulle åka till sjukhus med Rambo. Fysioterapeuten har behandlat honom idag med massage och laser men med tanke på att han varit så slö tyckte hon att jag skulle ringa sjukhus. Det gjorde jag på väg till handledningen och fick jag först en tid på fredagmorgon men när ssk hörde att han inte kunde skaka på sig ville hon att vi skulle komma in akut. Efter handledning ringde jag dagis och förklarade läget. En fröken skulle gå in och kolla honom lite extra till jag kom... och när jag kom berättade hon att han hade busat och tillochmed haft dragkamp med fröken. Han var pigg när jag kom och jag ringde akuten och sa att vi kommer inte. Jag bokade en tid på fredag omutifallatt. 
 
 
Ikväll har jag legat i soffan under en filt, duschat hett och gått ut med hundarna tidigt. Känner mig så ledsen  Sen ringde en knyppelkompis som gick mig på bättte humör. Jag är så tacksam för goda människor på och utanför jobbet 💕
 
Godnatt världen 💕

Möte på möte

2018-11-27 23:20
Tisdagar är mötesdagar. Har suttit på arslet i nära nio timmar i olika möten i olika former och med olika syften. Hann röja det mest akuta i högen innan lunch och mässa, men konstaterar att jag nog får häva min 50% sjukskrivning. Det kommer aldrig funka i verkligheten.
 
 
Rambo har fått massage av en hund-fysioterapeut på dagis och han ska få fortsatt behandling med massage och laser. Han har smärta i vänster ben och skuldra och är väldigt låg i sinnesstämning. Hoppas fysioterapeuten får bukt med smärtan och att det inte är nåt värre. Han slog i trappen när han rök ihop med Bamse i söndags morse och är sig inte riktigt lik sen dess 😱
 
Kvällen har jag ägnat åt att intervjua en intressant knyppelpersonlighet och förfärdiga artikeln. Tur att jag har knypplingen och allt vad det innebär 📍

Easy monday

2018-11-26 23:35
Inte så mycket att säga om dagen. Gick upp och duschade och satte på en tvätt vid nio men gick och la mig igen. Håret hann torka innan jag släpade ut två slöa hundar framåt tolv. 
 
Ärtsoppa med kaffe till brunch, diskade gårdagens jättedisk, vek tvätt, vilade, packade till kvällens knyppelkurs packade till lyan, vilade, gick en långis till med vovvarna och lagade middag till maken kom hem. Har bokat tid till en hund-fysioterapeut till Rambo imorgon. Hon kommer till dagis och känner igenom hans lilla kropp och jag hoppas att hon inte hittar nåt otäckt. Han är lite slö och har ont nånstans vid nacken, men han kan hoppa upp i soffor idag. 
 
 
Sen bar det av till kvällens knyppelkurs och efter det lyan. Nu blir det fyra olika långa dagars arbete...
 
Godnatt världen 🌍

Knyppelpinnar och bröllopsdag

2018-11-26 11:12
Vilken härlig dag! Jag sov över själv i lyan för att spara på krafterna så mycket som det går. Inget stök med hundar och så vidare för de var kvar hemma hos maken. Bara sköta sig själv och åka iväg. På det stora hela blev det en sån där dag som bara ger ny energi, dock blev stressnivån i min kropp väldigt tydlig för mig.
 
Vi började med styrelsemöte som vanligt i föreningen Knyppelpimnarna medan deltagarna droppar in. Jag fick hejda mig flera gånger för att inte hasta över punkterna. Jag funderade över fenomenet... varför så bråttom, jag ska ju ingenstans? Samtidigt så glad att jag blev varse detta, nu kan jag ju börja jobba med det! Sen kom vår web-ansvariga och berättade om vår hemsidas möjligheter och begränsningar så nu ska vi ta tag i den. Kul! Resten av eftermiddagen bestod av småprat med medlemmarna, beundra allt de tagit med sig och lite knyppling. 
 
Mitt bidrag
 
 Dessa kan jag nog ”snöa in på” till nästa år 😃
 
Hemmavid hade maken fixat det mesta. Köttet var marinerat och potatisgratängen färdigköpt. Jag fixade sallad och kantarellsås, sen kom sonen och svärdottern. Maten var god och badtunnan varm, det hade maken oxå fixat. Efter lite glass åkte de hem och sen sov vi gott. Det var vår 26:e bröllopsdag så det passade ju bra med lite fint sällskap 💕
 
Lite bekymrad är jag över Rambo. Maken berättade att Rambo och Bamse rök ihop igår och Rambo for in i trappen. Huvudet fick sig en törn... men han har ont nånannanstans. Han hade mest legat hela dagen, men följde ändå med på långpromenad. På de två lite kortare promenaderna jag tog på em och kväll hängde han gärna med på, men utan den vanliga energin. Nå, han äter och gör ifrån sig som han ska, vill kela och gå promenad som vanligt. Om han vurpat ordentligt så måste han väl förstås få ha ont utan att jag ska dra iväg till veterinär och tjoa efter röntgen! Han har väl blåmärken typ!
 
 
Nej, nu ska jag låta den här dagen börja på riktigt. Jag har varit uppe och duschat och satt på en tvätt, men kröp ner i sängen igen... Hundarna sover fortfarande men jag hör att både Ragnar och Esmeralda rumsterar om i sina burar. Maken åkte till jobbet i ottan, jag jobbar f.n bara 50% så jag ska vara hemma idag och bara ta det lugnt, fundera över och försöka bli medveten om mina stressorer och energigivare...

En inte så Stilla Dag 🔥

2018-11-24 23:19
Jag luktar fortfarande brandrök! Ibland får man sig en tankeställare över både det ena och det andra, tex hur fort ett rum kan rökfyllas! Vi träffades i Prästgården kl 9.00 imorse för att stämma av inför Stilla Dag. Under en superhäftig fjäderprydd lampa stod tre ljus som jag omgående sa att de inte fick stå där för brandrisken. Vi bytte plats å dem och fruktskålen som stod på ett bord vid fönstret. Sen gick vi över till kyrkan där vi körde igång med avprickning, musik och presentation. 
 
 
När meditationen började gick jag över till Prästgården för att småfixa med det sista innan deltagarna kom dit. Bland annat skulle brasorna tändas och det var väl tur att jag började med det i tid. Kakelugnen i nedervåningen tog sig fint.... men från öppna spisen i övervåningen började rök välla ut i rummet och strax tjöt brandlarmet! Anledningen till all rök kan bara vara ett - spjället var stängt. Jag hade öppnat spjället, så felet berodde antingen på att spjället inte funkar eller att det jag trodde var spjället inte var spjället, men det fanns inga andra alternativ till spjällöppnare... 
 
 
Efter 10-15 minuter fick jag och husmor av larmet och kunde konstatera två saker. Larmet låter förskräckligt men är förvånansvärt nog inte kopplat till brandkåren, vilket denna dag var tur i oturen eftersom det inte brann och vi slipper betala en onödig utryckning.. Journumret till fastighetsskötaren går till en herre som inte ville vända bilen för han skulle handla till sina gäster som skulle komma klockan 12. Han kunde eventuellt komma senare. Han uppmanar mig att trycka på knappar där det ska stå saker som inte står och att jag ska öppna en lucka som inte är en lucka och skulle jag fortsätta slita i den hade väl hela larmapparaten gått i bitar. Jag får av larmet några minuter innan de första deltagarna kommer, svetten rinner och det luktar brandrök i hela övervåningen, trots öppna fönster. 
 
 
Det blev inga sprakande brasor! Vi satte in ljus i spisarna istället. Jag tvättade sotiga händer och svettigt fejs, sen flöt dagen på i lugn och ro. Deltagarna målade, sov, läste, åt goda vegetariska soppor och såg ut att må gott. Några fick massage och ett par valde att ha samtal med mig.
 
 
När dagen närmade dig sitt slut plockade några av oss undan i Prästgården medan ett par hade avslutning i kyrkan. Slutet gott, allting gott!
 
Ikväll har jag jobbat lite med en artikel och broderat till Morden i Midsomer. Imorgon vankas nya äventyr!
 
Godnatt världen 🌍
 

Fridag...

2018-11-23 23:33
... höll jag på att skriva. Fredag är väl Frej och Frejas dag, våra gamla fruktbarhetsgudar. Jag hoppas hitta mina böcker om asagudarna när jag fortsätter röja. Det är lite spännande att veta mer om vad missionärerna gick till mötes när de försökte kristna vikingarna, de var nog inte så lätta att tas med! Maken och svärmor har hittat nio (9!!!) kartonger i hennes förråd som tillhör oss. Vederstyggligt! Trodde vi hade koll på alla kartonger vid det här laget, men de anfaller fortfarande när man minst anar det! Men böckerna ligger kanske där?
 
Nå, asagudarna har inte haft nåt med min dag att göra. Maken åkte och besiktigade sin bil efter nattpasset så han kom hem kvart över åtta. Då gick jag upp och duschade och åkte på provtagning. De var lite kaos på VC för nummerlappsapparaten var paj, men vi som satt fick våra stick i armar och fingrar i turordning ändå. Sen pratade jag med chefen i telefon så jag kom hem strax före elva. Två kissnödiga hundar mötte mig i dörren så vi gick långpromenad. När jag kom hem klockan tolv kändes det försent för frukost, men alla djur fick mat och jag gjorde lunch till mig själv. Och KAFFE ☕️
 
Tog det lugnt på em. Packade ihop det som skulle med till lyan. Hängde med maken för att köpa nytt golv på Rusta till sovrummet. Hittade en enhörning!!! Den gick följa med! Hen ska bo i lyan.
 
 
Sen åkte jag upp till Storstan, slängde in grejerna i lyan och for vidare till bästisen för middag och zon. Nu är jag redo för helgen!
 
 
Godnatt världen 🌍

Läkarbesök

2018-11-22 23:53
Jättejobbigt att behöva gå upp till väckarklockan imorse, men duschade och gjorde mig i ordning, fixade frulle till mig och djuren, gick ut med hundarna och drog iväg på läkarbesök. Han lyssnade verkligen på mig idag och frågade hur jag tänkte framåt, sen fick jag en halvtidssjukskrivning till efter nyår. Såren i handflatorna är psoriasis och i övrigt är det självsprickor. Handlade lite på Lidl innan jag åkte hem,  Godisgubben fick oxå ett besök.
 
 
Dagen har mest bestått av soffhäng och gå ut med hundarna, men jag har oxå lagat mat på riktigt! Skalade potatis och stekte spenat i ekologisk cocosolja till en snitzel till lunch, så gott!
 
 
Igår blandade jag ihop alla utgångna fröer till fröknäcke som aldrig bakades och kex mm som blivit liggande med lite olja och tog ut till fågelmataren. Jag hittade oxå en halv förpackning gula ärtor som var på väg i sopen när jag såg att de var ju inte utgångna! Jag la dem i blöt. På Lidl köpte jag lök och fläsk och kokade ärtsoppa på eftermiddagen! Himmel och plättar vad gott det var! Det är ju egentligen så roligt att laga mat och tusen gånger bättre än de färdiglådor som blivit väldigt vanliga i mitt kök på sistone.
 
 
Ikväll har jag ömsom sovit framför TVn och ömsom tagit mig i kragen och knypplat änglar. De går fort att knyppla och plattan är lätt att ha i knät. Har provat två varianter i samma garn... ser ni skillnaden?
 
 
Nu blev det sent ikväll ...  men men. Vi får se om jag kommer iväg på provtagning imorgon eller om jag spar det till på måndag.
 
Godnatt världen 🌍

En oförklarlig doft 🌸

2018-11-21 16:10
Kopterna har en fantastisk syn på mirakel, i allafall enligt min knappa erfarenhet av kopter. När jag var på rundresa i Egypten 2008 med ett gäng diakoner och besökte koptiska kyrkor, kloster, barnhem, sjukhus mm fick vi oss flera mirakelberättelser till livs. En berättelse tänker jag på lite oftare än andra. Det var en berättelse om en kvinna som fick bo över i biskopslägenheten i Kairo då hon skulle operera en bröstcancer och bodde långt från sjukhuset. Kortversionen är att jungfru Maria med milda händer tog bort knölen på natten och inget fanns kvar av cancern när hon kom till sjukhuset dagen efter. En fantastisk berättelse som var så självklar där, Gud jobbar så, inga konstigheter, bara ännu ett otroligt och fantastisk mirakel bland flera. Det som fastnade hos mig var att då man känner en ljuv oförklarlig väldoft, då är jungfru Maria helt nära och skyddar dig...
 
 
I ett par dagar har jag känt en oförklarlig väldoft här hemma... berättelsen om jungfru Marias väldoft har kommit för mig om och om igen. Kan det vara så att jungfru Maria är här? ...men jag har nog mer tyckt att doften minner mig mer om död och begravning. Jahaja, är det min egen död jag går runt och förutspår?
 
Så illa var det inte, inte den här gången iallafall.. Förklaringen låg gömd i all bråte härhemma, jag  hittade en balkonglåda med nejlikor! Janne håller på att bygga om sovrummet och vi har nerplockade garderober, sängstomme och annat jox i drivor i vardagsrummet. Därnånstans hade maken ställt in blomlådan med våra fina buskiga nejlikor som blommat så vackert hela sommaren för att skydda dem från frosten. 
 
 
Nu har jag rensat balkonglådan från död och ställt den i fönstret med de blommande nejlikorna. Nån gång fick jag förklaringen att nejlikan blivit förknippad med begravning då den även förr i tiden både var lätt att få tag i samt väldigt tålig,.. och blommor vill vi ju ha på begravning! De döljer eventuell lukt, lovar liv och är vackra att vila ögonen på.
 
Nu återgår jag till min vilande tillvaro under en filt i soffan i hopp om att snart få återuppstå till en okej vardag...

Hypothyreos 🦋

2018-11-20 20:06
Jag är överväldigad av den support jag fått från er läsare.
 
🙏🙏🙏 Tack 🙏🙏🙏
 
Jag blev uppringd av en knyppelkompis som tillochmed googlat på mina symptom och ringde upp mig med lite tips. Jag är rörd! Det gjorde att jag oxå satte mig att googla och hittade massor av matnyttigheter. 
 
Jag fick min diagnos 2005. Troligtvis har jag haft hypothyreos sen 2000 när jag okontrollerat började gå upp i vikt. 
 
Bilderna är tagna på samma ställe i Tallin med tre års mellanrum, 2000 och 2003. Skillnaden är tre år och ca 35 kilo. Värre skulle det bli...
 
Jag skrev mycket om min sjukdom i början av mitt bloggskrivande då jag oxå var sjukskriven några år. Att googla idag ger mycket mer info nu än det gjorde då, för snart 10 år sen. Forskningen går framåt, och även om mitt fysiska jag fortfarande mellan varven blir synat uppifrån och ner med olika mått av förakt så är läget ändå bättre idag än förr. Folk blir ofta förvånade när jag berättar att jag förr sprang olika lopp och älskade att åka skidor utför innan jag blev sjuk. Tjocka människor betraktas ofta som både lata och dumma.
 
 
Äventyrslystnaden har jag kvar, men alla fysiska funktionsförluster har det tagit åratal att bearbeta. Jag har fortfarande svårt att förlika mig med min spegelbild för den speglar verkligen inte mitt inre, den speglar nåt jag har svårt att acceptera! Det gick för fort på nåt sätt. Jag skulle inte få alla dessa krämpor så ung och på så kort tid! Från aktiv och livsglad 35-åring till funktionsnedsatt och besviken 40-åring. Idag en hyfsat livs-vis 50+are som har vett att uppskatta även mycket små ting i tillvaron.
 
 
Nå, nu är jag inte den som hänger läpp och sätter livet på vänt, jag hittar nya intressen och jag har fått andra glädjeämnen som kroppskrället klarar av.
 
På sistone har det nog blivit lite för mycket av allt möjligt, men ikväll när jag suttit och googlat, inspirerad av min fina knyppelvän, så hittar jag många av svaren i min hypothyreos. Svullna ögon, grus i ögonen, svullna fotleder, trötthet, håglöshet, förhårdnad hud och andra hudproblem, andfåddhet,  frusenhet, deppighet... allt finns ju där i hypothyreosen! Men oxå massor av goda råd vad man kan göra för att lindra! Det har hänt jättemycket sen jag fick min diagnos och jag märker att jag rent instinktivt försöker ge kroppen det den behöver till exempel Zink, D-vitamin och vila. Binjurarna har antagligen fått ta en del stryk under denna höst och binjurarna är mycket viktiga för sköldkörteln.. Vi får se vad läkarbesöket på torsdag ger, jag tror det blir ”banta” som rekommenderas som vanligt, men får jag bara en provtagning på viktiga värden så är jag nöjd. Resten får jag försöka fixa själv 😘
 
Tack alla snälla fina människor därute 💕
 
https://skoldkortelforbundet.se/sjukdomar/hypotyreos-symptom/
https://kurera.se/11-tips-for-naturlig-hjalp-vid-skoldkortelproblem/

Time-out

2018-11-19 23:59
Inte värt att kämpa längre, jag ger efter. Nej, jag är inte sjuk, men jag mår inte alls bra. Var går gränsen och vad är skillnaden? I ett par månader nu har jag gått med blödande sprickor i händer och under fötter. Händerna är rätt ok nu, men senast på knyppelkursen ikväll sved det till och en ny spricka på ett finger var ett blödande faktum. Tur att jag hade plåster med för ABFs sjukvårdslåda var nerplockad.  
 
 
Nästan lika länge har jag haft nån allergisk reaktion som yttrar sig i både nariga, svullna ögonlock och periodvis täppt näsa. De senaste veckorna har trötthet och smärta ökat och nu får det bara vara nog! I förmiddags ringde jag VC och fick en teltid på em. De ringde upp och jag fick en läkartid på torsdag. Efter middagen åkte jag iväg till mina härliga knyppelelever och fick lite energi, men hemmavid tröt orken igen och jag däckade i soffan. Mailade jobbet och sjukskrev mig. Jag ska försöka vila och ta ett par dagars Ipren-kur i hopp om att värken går ner. Läkarbesök tror jag inte längre på, standardlösningen de senaste åren har varit ”gå ner i vikt och sluta stressa”... men jag räknar ändå med provtagning för att kolla/utesluta skölkörtelknas eller vitamin/järnbrist.
 
Jag vet inte om jag gjorde nåt dumt, men jag tänkte att drastiska smärtsamma sprickor ska få smaka på drastiska åtgärder så jag letade rätt på den batteridrivna fotfilen och slipade ner hälarna ordentligt innan jag smorde in fötterna med fet kräm. När jag gick ut med hundarna efteråt kändes det jättebra, men efter knypplingen kändes det inte alls lika bra. Ikväll har jag smort in fötterna igen och upptäckt nya sprickor i hålfötter och på tår... och dessutom är hälarna bitvis illröda, ömma och varma. Jag är van att leva med smärta, men det här är börjar ju bli löjligt! Vad är detta???
 
 
Sådärja... och jag som inte ens tänkte skriva ikväll, så blev det en lång gnällblogg...
 
Nåja, godnatt världen 🌍

Trött söndag

2018-11-18 22:20
Ytterligare 12 timmars sömn. Tack för att jag sover så gott när jag är hemma 🙏 Gjorde pannbiffar på bröd till brunch efter första promenaden och det blev samma till middag när Janne kom hem från jobbet, men då hade jag gjort ärtmos oxå.
 
 
Har tvingat mig att tvätta slut i tvättkorgen, klippa till tyget till ett babynest samt eldade på till badtunnan. Känner mig förlamande trött...
 

Trist lördag

2018-11-17 22:47
Hoppas det känns bättre imorgon. Janne tog husbilen till jobbet för han jobbar långa pass i helgen. Vet inte riktigt vad som händer i mig men just nu är det depp-varning. Sov till elva och har inte fått nåt vettigt gjort. Gått fyra promenader, ätit brunch och middag i form av färdiglåda, en tvätt, disken och så har jag sytt ihop en halv stickad tröja. Energi = 0. Smärta = 6. Blödande sprickor på händer och fötter. Är det så här jag ska leva resten av mitt liv? Vad kan jag göra åt det?
 
Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra...
 
Mod att förändra det jag kan...
 
Och förstånd att inse skillnaden...
 

Plötsligt händer det 📍

2018-11-16 21:18
Kompade lite imorse. Packade ihop och tog det lugnt. Ff ledsen. Blev bättre efter ett bra samtal på jobbet. Sen kom min knyppel-kompanjon och vi gav oss av på äventyr! Jag har slutat ta emot saker till föreningen Knyppelpinnarna för vi kan inte avyttra det... egentligen tar jag inte längre emot material till Huddinge församling eller till ABF Strängnäs heller men ibland bara måste jag göra undantag! 
 
För ett par veckor sen blev jag kontaktad av en dam som fångade mitt intresse och idag åkte jag och min kompanjon hem till henne för och fick ett par otroliga timmar! Hon var 94 år, diakonissa och hade börjat knyppla på 50-talet, slutat knyppla och börjat om på 80-talet. Hennes knypplingar på väggar och bord var helt otroliga! Och i slutet av 80-talet hade hade hennes knyppellärare bett henne ordna en skärm inför påvens Sverigebesök. Jag hoppas kunna skriva ihop en kort liten artikel med hennes otroliga berättelser...
 
 
Oavsett vad som händer gäller det att ta vara på alla små under och njuta av äventyret som är livet📍
 
Vi packade in skänkta dynor, mönster och annat material på jobbet, sen åkte jag upp till lyan och hämtade Ragnar och packning, hundarna på dagis. Hemmavid packade jag in och gjorde räkmackor medan maken gick ut med hundar och la ett sista vedträ i kaninen som värmer badtunnan. Efter räkmackan blev det en timmes bad.
 
Nu återstår väl bara sistanaden och bingen...