RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-08-11 20:21:48

Golvslipning Stockholm

Slipa golv eller köpa nytt? här får du svaren. golvslipning, golvläggare, parkett, fiskbensparkett i stockholm. khärs, berg & berg, Tarkett, Bona, OSMO, Saicos, Tester, Priser.

Test av lack och hårdvaxolja

2019-06-27 23:24
Bäst i test! Vilken lack, hårdvaxolja är bäst? 

Så, vilka produkter finns på marknaden? Vad finns det för likheter och olikheter på produkterna. Vi hjälper till att reda ut detta längre ner.

Vilka produkter är bäst i test?
Enligt mig som har testat det mästa under flera års arbeten är valen självklara (andra golvslipare kan vara av andra åsikter, detta är enbart min tolkning)

För Lack
Bona 

Vad har lacken för egenskaper?
Bona är Svensk kvalitet, lacker som Bona traffik, n1 för offentliga miljöer men som även funkar bra i hemma miljö. Andra stora favoriter är Bona Naturale, en golvlack som ger ett obehandlat utseende. Samt Bona mega one för hemmamiljö. Till dessa kan man kombinera en rad olika grundlacker. 
Ett lackat golv ska vara tåligt mot repor och skyddar trät från smuts och vatten att tränga in i porerna. Lacken lägger sig i och ovanpå trät för maximalt skydd. Lack går att få från ultramatt till sidenmatt/halvblank.
Underhållafritt i stort sett, möbeltassar och städning med mikrofibermopp så håller golvet bra o länge!

För Hårdvaxolja
OSMO

Vad har hårdvaxoljan för egenskaper?
Osmo hårdvaxolja är tysk kvalitet som är originalet när det kommer till hårdvaxolja.
Hårdvaxoljan finns i otroligt många färgval.
När man vill kombinera ett vackert pigmenterat golv med men matt eller även halvmatt yta finns inget bättre val än OSMOs produkter. Kräver underhåll efter slitage.

Andra varumärken

På marknaden finns inte enbart Bona & OSMO utan ett 20tal andra varumärken, vissa väldigt nya andra budgetmodeller, andra som marknadsförs som hårdvaxolja fast är något annat.

Ett exempel på det sistnämnda är 2k oljor som är väldigt tidsbesparande och marknadsförs som hårdvaxoljor. I min mening är det 2 olika produkter med helt olika egenskaper.

Så vad är skillnaden?

En hårdvaxolja läggs i 2 lager med 12/h intervall och avslutande lager alltid med Roller för en bra beläggning med vax o skydd på golvet!

En 2k olja läggs ut med polermaskin och läggs tunnt i ett svep som kan färsigställas samma dag. 

Jag förespråkar starkt hårdvaxoljor i förhållande till 2 komponent oljor som marknadsförs som hårdvaxoljor.

Att tänka på när du anlitar en Golvslipare i Stockholm

2019-01-07 15:24
Idag tänkte jag ge råd till dig som tänkt att anlita en golvslipare i stockholm. Dessa råd gäller generellt i byggbranschen och är väldigt lätt att missa när man bestämmer hantverkare. 
 
Priset på golvslipning och ytbehandling är generellt det man utgår ifrån när man väljer sin entreprenör.
Mitt råd är att se priset som mindre viktigt och först och främst överväga andra aspekter på entreprenören.
 
Nedan har jag punktat upp vad jag anser vara centralt i val av entreprenör, vi går även igenom dom olika delarna detaljerat längre ner
 
Omdömmen.
Försäkring.
Egna Anställda.
Underentreprenörer. (UE)
Verksamt, F-skatt och bolagsform.
Sveriges byggindusrtier och Golvbranschens riksförbund.
 
Omdömmen
På dom olika plattformarna som Reco, Eniro, Hitta och Google är det enkelt att skriva ett omdömme om golvslipning.
Det är väldigt enkelt även för en administratör att plocka bort dom negativa och även skapa ett fake konto och skriva ett possitivt omdömme på sig självt. Mitt råd är att ta del av det som står på näten men samtidigt begära ut kontakt till befintlig kund samt kanske få ett företag rekomenderat av bekant eller kollega.
 
Försäkring.
Kolla att företaget är försökrat, även om företaget meddelar att de innehar en gällande försäkring så kan det vara inkorrekt så begär ut försäkringsbrevet, läs igenom och se över så dom är försäkrade för de arbeten som skall utföras hos er.
Tänk på att en försäkring täcker olyckor inte slarv eller okunskap. 
 
Egna Anställda
En ny trend som växer fram i branschen är att inte ha egna anställde utan hyra in personal till sina jobb när det behövs. 
Fördelen från entreprenörens sida är många. Oerhört många.
Nackdelarna för beställarna är också många. För det som ser ut som en bra fasad kan vara en kedja av oseriösa bolag som varken innehar f-skatt, försäkringar eller yrkeskunskap och kan komma att kosta beställaren mycket mer än dåligt samvete till att ha anlitat ett bolag med dåligta arbetsvilkor för sina underentreprenörer och dess anställda. Mitt råd är att alltid anlita ett bolag med egna anställda samt anslutna till byggnads.
 
Underentreprenörer
Många bolag jobbar med enbart eller delvis Underentreprenörer. Många UE är väldigt bra på just golvslipning men det finns andra nackdelar med dessa mindre bolag så som f-skatt, försäkringar, personalens vilkor osv.
UEn behövs då den befintliga personalen kan bli sjuka eller andra jobb blir sena men grundprincipen skall alltid vara att använda sin egen persona.
Mitt råd är att undvika ett bolag som enbart jobbar med UEn detta kan ni se på alla bolag och kolla omsättning gemfört med anställda. 700 000kr - 1 000 000kr = 1 anställd brukar vara standard.
 
Verksamt, F-skatt och bolagsform
Kolla upp bolaget så de är friskt, för du vill väll att garantin på ditt jobb ska gälla? 
Att föredra är AB som bolagsform då kan man enkelt få mer insikt i bolaget genom att kolla på tex allabolag.se. Att golvslipningsföretaget har F-skatt och har fina siffrot. Välj alltid ett bolag med mer än 5 bokslut! 
 
Sveriges byggindusrtier och Golvbranschens riksförbund
Är ditt golvföretag ansluta till dessa 2 organisationer ovan så har du kommit en bra bit på vägen. 
Dessa organisationer kvalitetsgranskar golvföretagen så det sköter sig i stort sett.
 

Slipa ditt golv så sparar du pengar

2018-10-05 23:19

 

 
 
 

 
 

Stavparkett - Val av sortering fiskbensparkett

2013-04-13 23:53
I detta inlägg tänkt jag gå igenom dom 3 viktigaste delarna när det gäller läggning av stavparkett, fiskbensparkett.
 
1. Sortering av massiva trägolv
 
2. Fukt och form
 
3. Installationsval
1.Massiva trägolv har flera olika sorteringar, ofta ändras ordningen för att förvirra, ex sälja rustic/splintved som natursortering. Den officiella graderingen lyder följande
 
SELECT - väldigt liten variation ( Vanligast i Finland ) 
 
 
NATUR - Variation i ådring ( 90% av Sveriges marknad ex fiskbensparkett )
 
 
RUSTIK - kvistig ( Vanlig i Norge )
 
 
YTVED / SPLINTVED vita inslag i ådringen ( används oftas i klickbrädor)
 
 
ROBUST - Stora kvistar, sprickor ( NORGE FAVORIT )
 
 
2. Val av leverantör. Massiva trägolv är väldigt känsliga för fukt, väldigt viktigt att kontrollera att golvet håller rätt fuktkvot och att vinklar är 90 grader. Mitt tips för val av massiv kortstav, "Woodfloors Massiva Trägolv" (proverna ovan är tagna från deras sortiment. 
 
Annars kan det lätt sluta såhär 
 
 
 
__
3. Det finns numera 3 tekninker som dominerar marknade för installation av massiva trägolv, skruv, spik och lim
Längre plank förborras för att sedan skruvas ned i undergovlet, dessa kan även hellimmas.
Kortstav spikas eller limmas mot undergolvet. Vilket skall man då välja? Enligt mig är det säkra valet Lim, golvet spricker inte upp lika fort som ett spikat golv, golvet blir mer isolerande mot grannar och dämpar även stegljud.
 

GBR - 5 fördelar med att anlita Auktoriserat Golvföretag

2013-04-04 21:53

1. Lägre kostnad

 

Felfri entreprenad leder till lägre totalkostnad

Auktoriserade golvföretag strävar efter att göra allting rätt från början och få en felfri installation och felfri entreprenad. Det handlar om att skapa rätt funktion, med rätt material och rätt installation då blir det en lägre installationskostnad och en lägre brukskostnad. För golvinstallationer gäller 8/92 regeln, det vill säga 8 % av golvets totalkostnad är själva installationen och 92 % är kostnader för resten av golvets livscykel, kostnader för skötsel och underhåll.

2. Bättre för miljön

Aktivt miljöarbete

Att anlita auktoriserade golvföretag är att aktivt bidra till en bättre miljö och ett hållbart samhälle. Alla auktoriserade golvföretag arbetar efter en miljöplan med en dokumentation som följer principerna för ett miljöledningssystem enligt standarden ISO 14001. Det finns i miljöpolicyn formulerade miljömål, åtgärdsprogram och en miljömanual som beskriver företagets miljöarbete. Auktoriserade företag kan kretsloppsmärka golv och är anslutet till ett system för golvåtervinning. Allt fler beställare är rädda för risker, fuktfrågor, golv som gör folk sjuka, sämre produkter, höga emissioner som försämrar inomhusklimatet.  Genom att anlita ett Auktoriserat Golvföretag vet beställarna att det går att lita på golventreprenören och att de därmed kan vara lugna.

3. Enklare för beställare

Skriv in krav på auktorisation i upphandlingsunderlaget

Det kan vara svårt att välja rätt golvinstallatör. Klarar företaget alla kvalitets- och miljökrav? Är det ett seriöst företag? Kan företaget leverera det som lovas? Genom att välja en auktoriserad golvläggare kan du som beställare svara ja på ovanstående frågor. Enklaste sättet för beställarna att handla upp golventreprenader är att i upphandlingsunderlaget skriva in: "I denna upphandling ska golvinstallationen utföras av ett auktoriserat golvföretag eller av ett företag som på ett dokumenterat sätt kan redovisa likvärdig kompetens, med ett likvärdigt kvalitets och miljösystem."

4. Större trygghet

Trygghet för beställarna att det fungerar

Ordning och reda på golventreprenaden. Alla auktoriserade företag har kapacitet att klara uppdragen, leverera tjänster och hålla tidplaner. Auktorisationen innebär en garanti för beställarna att golvföretaget arbetar professionellt inom kvalitetsområdet. Auktoriserade företag revideras av en oberoende revisor. Bästa sättet att visa kompetens är därför att vara ett Auktoriserat Golvföretag. Hela kedjan håller: Företaget förstår vad kunden önskar - väljer golv på rätt sätt - genomför  installationen och svarar för kvaliteten.

5. Högre kompetens

Bättre utbildad personal

Kvalitet är att uppfylla kundens förväntningar. I alla auktoriserade golvföretag finns en dokumenterad läggningsteknisk kompetens och företaget arbetar efter en dokumenterad kvalitetsplan, miljöplan och arbetsmiljöplan. De auktoriserade företagen har bättre utbildad personal och medarbetarna har genomgått en för auktorisationen obligatorisk utbildning. Auktoriserade företag fortbildar kontinuerligt medarbetarna så att de är uppdaterade och följer utvecklingen av material och teknik.

 

Utkast: Mar. 29, 2013

2013-03-29 06:49

Dammfri golvslipning i stockholm

2011-08-12 22:27
Nockeby Parkett har i dagarna lanserat en video på den nya metoden att slipa golv. Dammfri golvslipning.
I videon går Nockeby Parkett igenom hur det går till för att slipa dammfrit.
Under många år har golvslipning varit ett krävande yrke med hård belastning för golvsliparna, små partiklar av ekdamm och kemikalier som släpps ut i luften och efter inandas av oss människor är väldigt farligt och även cancerframkallande.
Med Bonas dammfria golvslipning reduceras dammutsläppet med 95% och med hjälp av den inbyggda luftrenaren kan det i vissa fall förekomma att luften är renare efter en golvslipning än den var innan!
Med företag som Nockeby Parkett i framkanten ser vi detta som ett stort kliv i rätt riktning för en bättre arbetsmiljö.

Fiskbensparkett med ädelträlistband

2011-05-25 20:29
Veckan bjöd på mycket fika på Xoko å lunch på Itame
Sen fick våran kund på rörstransgatan i vasastan ett vackert golv!
Undergolv Playwood 22mm
Fiskbensparkett med ädelträlistband
 

Furu/Gran - Golvslipning

2011-03-18 19:24
Naturell lut, vitoljad Timberex, Osmo hårdvaxolja
På en herrgård i Ösmo fick vi äran att slipa ett väldigt slitet furu golv, 400kvm slipades under samma etapp och arbetet tog totalt 10 arbetsdagar. Behandlingen på golvet är en egen kombination av olika produkter som jag tyvärr inte vill avslöja. Enligt mitt tycke är detta den absolut vackraste behandlingen på ett furugolv.
För att uppnå ett likvärdigt resultat krävs lång erfarenhet a rätt utbildning hos respektive produkttillverkare ock kärlek för sitt yrke.

Valnöts faner parkett

2011-03-14 20:58
Valnöt är väldigt dyrt men har man ett rum med lite slitage så är fanerparkett att rekommendera det är ett riktigt trägolv som ej går att slipa då slitytan är under 1 mm tjock gjobbet är utfört i stockholm sollentuna edsviken.
Golvläggningen är utförd av behörig golvläggare för guider manual om golvläggning och golvslipning finner ni det på sidan

faner parkett valnöt
valnöt parkett faner tarkett golvslipning stockholm golvläggning

Vitoljad Fiskbensparkett

2011-02-10 23:02
Här ligger nymonterad med fris slipad upp till 120korn vitoljad med timberex White och 2 lager med
Som jag alltid nämner är golvslipningen den Viktigaste delen av en lyckad infärgning
Jobbet är utfört på kungsholmen i stockholm.

fiskbensparkett vitoljad

Golvslipning & Osmo pigmenterade hårdvaxoljor

2011-01-20 00:42
Osmo pigmenterade hårdvaxoljor är en nyhet innom trägolvsinudustrin, här finns ett flertal olika kulörer från ljust till mörkt. Som alla ytbehandlingar är golvslipning den viktigaste delen för att kunna få en jämn och fin färg över hela golvet! I Stockholm finns hårdvaxolja och pigmenterade hårdvaxoljor att hitta hos välsorterade byggvaruhus.
Jag har testat Terra, efter en nogrann golvslipning på furu/gran golv applicerade jag ut produkten me stor och liten roller från welin&co därefter väntade jag i 24/h på att produkten var torr för att lägga på ett lager trasparent matt 3062 hårdvaxolja. Resultatet blev Perfekt!
Välj rätt från början, välj kvalitet! (Det fins även andra hårdvaxoljor som håller hög kvalitet både för infrgning och toppvaxning ex saicos)


pigmenterad hårdvaxolja terra

Parkettgolv och Stavparkett

2011-01-15 03:59
Parkettgolv finns i flertal olika träslag, mönster och stavstorlekar, uppbyggnaden kallas lamellparkett. Tre olika skikt blir ett parkettgolv, de 2 första skikten är oftast i furu kan även förekommer i playwood och slutligen slitskiktet.
Slitskiktet är den översta delen av parkettgolvet, den fina delen av kostruktionen, ek Körsbär lönn, bok, ask, jatoba bamboo, valnöt, merbau, mahogany, björkparkett osv i olika behandlingar som lack, olja, hårdvax eller en svag till stark infärgning. Det kan vara svårt att hitta just de rätta parkettgolvet därför hjälper jag er med 3 av mina personliga favoriter av lamellgolv, klickgolv, parkettgolv. Khärs Tarkett och Berg&berg.
lamellparkett parkettgolv klickgolv
Stavparkett är ett klassiskt redskap när det gäller trägolv. Belägg för stavparkett finns redan från 1500-talet men kan ha förekommit redan under medeltid. Under 1600-talet blev stavparkett mycket mer vanlig och Under 1700-talets växte rutmönstret och fiskbensparketten fram som även håller i sig in på 2000-talet.
Stavparketten har en enorm bredd och variationer och de kan skrivas flera böcker om dess förmåga att utrycka sig på golv, därför tänkte jag fatta mig kort och berätta lite om efterfrågan som finns i sverige. måtten på stavparketten är 204/272/340/408mm lång 68mm bred och 16mm tjock (sen finns det möjlighet till beställning av precis de måttet som beställaren önskar men då brukar priset öka kraftigt) sorteringen av stavparketten är oftas natursorterad (svag till stark ådring vissa mörkare stavar kan förekomma) Rekommenderar Stavparkett från EKEBOpakett. Mönstertyper fiskbensparkett, holländskt, rutmönster, kvarnmönster osv.
fiskbensparkett, stavparkett

Test av Kiilto Safir nytt recept

2010-12-29 00:37
lack, golvslipning, stockholm, parkettlack

Nyheten med de nya receptet är framför allt att lacken är NMP-fri (Volatile Organic Compound = flyktiga organiska ämnen) och silanbaserad. De här är termer som beskriver produkternas hälso- och miljöpåverkan

*lack för hemmabruk normalt slitage
*snabbtorkande
*miljövänlig

Lägga parkett

2010-10-03 09:05
Lägga parkett är lätt, lägga parkett rätt är däremot svårt. Här nedan följer en korrekt montering av lamellparkett från Berg&berg.

FUKTSPÄRR
flytspacklat diff +/-1mm/M fuktspärr monteras över plattan.
Sortering av Lamellbrädor
Parkettgolvets helhetsintryck är vi ute efter. vilken bit passar bäst?
Rörgenomföring
Marginalerna på rätt sida. Hygroskopiska material förändras.
Under karmar/foder
små detaljer gör den stora skillnaden

Bona Traffic

2009-12-27 11:44
Bona Traffic är en 2-komponet vattenbaserad parkettlack som finns i 2 olika glanshetsvärden,
Bona Traffic (IP) invisible protect (12-16) matt, Bona Traffic sidenmatt (37-43)
Bona Traffic (IP) ger en väldigt naturlig matt yta som påminner om ett oljat golv. Bona traffic är framtagen för offentliga miljöer där krafet på högt slitage är det primära valet, enligt min fakliga åsikt är Bona Traffic det bästa valet för alla sorters lackade trägolv. priset brukar ligga runt 60kr/kvm extra.
Golvolja, Parkettolja, Underhållsolja.

2009-06-19 11:59

Oljade parkettgolv blir mer och mer vanligt, lätt att hålla rent, vattenavvisand och sköna att gå på. Ett mättat oljat parkettgolv är väldigt vackert och levande men de krävs mycket underhåll för att bevara den känslan, underhållet beror helt på slitaget.

olja

Från vänster Carl´s 90 Bona, Timberex Gold

Dessa är bara 2 ex. på oljor, enligt min åsikt dom bättre marknaden har att erbjuda.
När golvslipningen är klar apliceras grundoljan ett flertal gånger till den fulla mättnaden är uppnåd. En efteroplering kan vara nödvändig.

Underhåll av dina Oljade parkettgolv

För att bibehålla den vackra känslan ett oljat trägolv kan erbjuda är det viktitgt att underhålla parkettgolvet regelbundet.
här kommer 2 ex. på underhållsprodukter lämpliga för de två nämnda grundoljornaFrån vänster Carl´s 25 Bona, Timberex gold muosse.

Fiskbensparkett

2009-06-08 22:44
Fiskbensparkett ett klassiskt parkettgolv. I en villa i Djursholm fick vi uppdraget att installera fiskbensparkett, så här gick de till.

(rivning av gamla golvet)
rivning av matta


Kundens önskan var ett genomgående golv från kök till matrum.
(slipning av flytspackel till undergolvet)
Slipning av flytspackel


Då var det dax att få ett plant undergolv för montering av fiskbensparketten.
(Planslipning av undergolv, furu)Perfekt! dax för montering av fiskbensparketten stav för stav.Stavparketten finns i olika längder men bredd och tjocklek är den samma. Här är min kolega ifaret med frisen.
(16*68*408mm var motten på denna montering)


Så här fint blev det, kunden blev väldigt nöjd.
(golvslipning med miljövänlig vattenbaserad lack)


Vattenbaserade Parkettlacker

2009-06-03 22:24

Här kommer lite info om de mest använda Standardlackerna på den svenska golvslipnings marknaden.


kiilto synteko bona

Från vänster Casco Synteko, Kiilto Safir, Bona Novia.
Dessa 3 lacker är väldigt populära, i synnerlighet är det ingen större skillnad på lackerna. golvslipning stockholm


Användarvänlig, Snabbtorkande, miljövänliga. För hemma miljö med normalt slitage. 
Parkettgolvet får en lätt varm ton, Produkterna finns i olika glansheter från riktigt matt till blankt.Har du högt slitag i ditt hem så finns de även slitstarka Vattenbaserade lacker från dess tillvärkare, här kommer ett ex. jag starkt rekomenderarBona Prime Grundlack och Bona Traffic 2-komponet topplack framtagen för offentliga miljöer men funkar alldeles utmärkt i hemmet. Traffic har en låg glanshet som  påminna om ett oljat trägolv, passar dej med högt slitage. golvslipning stockholm