RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-04-15 16:46:53

flicksidan

Mens

2015-05-04 17:39

Källa: Umo.se


Mens är det vi kvinnor får under puberteten. Det kommer lite blod mellan benen en gång i månaden och är inget farligt alls! Mensen är det som kommer ut om en man inte befruktar ägget. Då stöts ägget och livmoderslemhinnan ut och det är mensen. De flesta flickor får sin mens när de är runt 12-14 år gammla, men har du inte fått den när du 16-17 år gammal ska du gå till en läkare. 


Det är vanligt att man blöder mellan 20-80 milliliter blod, knappt en deciliter. Man blöder mellan 3-7 dagar.


Om du har riklig mens, dvs så att du måste byta binda/tampong, och det är jobbigt kan du gå till en ungdomsmottagning, en vårdcentral eller kontakta elevhälsan.

 


 

Puberteten

2015-05-01 12:46

Källa:  Biologi - Spektrum (skolbok)"Under tonåren kommer vi flickor i puberteten. Hos oss börjar kroppen ofta förändras i 12-årsåldern. Denna förändring sker när en körtel under hjärnan sätter igång äggstockarnas produktion av könshormoner. Hormoner är de ämnen som åker runt i blodet och påverkar vår kropp på många sätt.  Flickornas hormon kallas för östrogen. Vi förändras både utanpå och inuti. Humöret åker upp och ner, vi växer snabbt, hår växer under armar och kring könsorganet och även vi hamnar i målbrottet. (Rösten blir en aning djupare och får en annan klang). Det är även vanligt att vår hy blir fetare och vi får acne (finnar).'