RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-08-24 13:43:54

familjegemenskap

Kan bingo motverka alzheimers?

2018-08-24 08:41

 

Forskare vid Bostons universitet har visat att större bingobrickor och tydligare teckensnitt kan hjälpa äldre med Alzheimers sjukdom som spelar bingo. Ett tydligare teckensnitt hjälper Alzheimers sjuka med minskad visuell förmåga. Forskargruppens studie har gett oss en bättre förståelse för hur normalt åldrande, Parkinsons och Alzheimers sjukdomar påverkar utförandet av vardagliga kognitiva uppgifter.


I undersökningen visade forskarna hur förändring av hur något ser ut – i det här fallet korten i spelet Bingo – kan förbättra prestanda i grupper med subtila syn problem. Kognitiva och motiverande mekanismer kan kompensera för begränsningar i fråga om prestanda på komplexa kognitiva uppgifter över den vuxna livslängden.


Forskarna valde att undersöka spelet Bingo eftersom det är en populär och välkänd fritidsaktivitet. Det kräver användning av flera aspekter av synen som har visat sig vara nedsatta i varierande grad i normalt åldrande och i de gemensamma neurodegenerativa sjukdomarna Parkinsons sjukdom och Alzheimers sjukdom. Spelare försök ofta att hålla reda på flera bingobrickor på en gång för att öka sina chanser att vinna, men detta försvåras av det faktum att de bingobrickor som används i spelet ofta är ganska små och siffrorna kan vara svaga med dålig kontrast. Forskarna undersökte om spelarnas bingo prestanda kunde förbättras genom att göra korten större och siffrorna på dem tydligare samtidigt som mängden brickor som spelas samtidigt minskade.


Deltagarna i studien var 19 friska yngre vuxna, 33 friska äldre vuxna, 14 personer med trolig Alzheimers sjukdom och 17 icke-dementa personer med Parkinsons sjukdom. Forskarna fann att ökad brickstorlek och minskad visuell komplexitet genom att minska antalet brickor resulterade i förbättringar av prestanda i alla grupper. Det är grundläggande och enkla grepp att öka storleken och minska komplexiteten i de visuella aspekterna av en daglig uppgift som hjälpte alla i den studerade gruppen.  


Deltagarna med Alzheimers sjukdom fick ytterligare nytta av ökad visuell tydlighet av numren på brickorna, som förmodligen kompenserade för patienternas reducerade kontrast känslighet. Denna forskning bidrar till visar att de med Alzheimers sjukdom som har visuell funktionsnedsättning kan hjälpas genom att öka kontrasten på de saker de ska tolka. Genom att vi fokusera så mycket på minnesförsämringar glömmer vi lätt att äldre vuxna kan ha försämringar i andra sinnen som syn och hörsel. Vi kan inte fixa minnet men vi har en hel arsenal av tekniker för att förbättra synen och med det kommer en förbättrad livskvalitet.


Denna studie stödjer tidigare forskning från samma forskargrupp som har visat att förbättrade visuella aspekter i miljön förbättrar förmågan att engagera sig i en mängd viktiga dagliga aktiviteter inklusive att läsa, äta, ta sin medicin och känna igen ansikten och objekt, även för grupper med kognitiva svårigheter. Förbättrad funktion observerades hos friska äldre och personer med Parkinson eller Alzheimers vilket antyder att yttre visuellt stöd är en effektiv och lättanvänd insats för att kompensera för synfel. Det betonar vikten av att utbilda vårdgivare och vårdpersonal när det gäller insatser för att motverka dessa synfel och deras påverkan i det dagliga livet för att främja social interaktion och oberoende hos våra äldre samhällsmedborgare.


Författare är Thomas Laudate, Sandy Neargarder, Tracy Dunne, Karen Sullivan, Pallavi Joshi och Alice Cronin-Golomb, alla Boston universitet Institutionen för psykologi, och Grover C. Gilmore och Tatiana Riedel av Mandel skolan av tillämpas samhällsvetenskap vid Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio.

Buzzword bingo

2015-06-03 16:19

  Ett kul spel för att få tiden att gå under tråkiga tillställningar är Buzzword bingo (även kallat bullshit bingo). Det spelas oftast i situationer där publiken känner att talaren, i ett försök att dölja en brist på kännedom, förlitar sig alltför mycket på uttjatade klyschor snarare än att tillhandahålla relevanta detaljer.


Möten som leds av gästtalare eller anmärkningsvärda företag personligheter från högre upp i löneskalan betraktas ofta som ett bra tillfälle för buzzword bingo, eftersom det språk som används av dessa högdjur ofta innehåller förutsägbara hänvisningar som är perfekta för användning i skapandet av buzzword bingokort. En viktig del av spelet är att ha modet att faktiskt skrika "Bingo!".


För att undvika de tillrättavisningar som skulle sannolikt bli resultatet från att göra det, bör deltagarna istället titta på varandra och tyst med munnen forma ordet "Bingo". En alternativ variant kräver att den person som har uppnått bingo får höja sin hand och använda ordet "Bingo" inom ramen för en kommentar eller fråga:)Onlinespel – kul i utbildning av barn

2014-08-08 14:30

  Barn måste ständigt bli upplysta och underhållna så att de inte tappar intresset för sina studier. Både upplysning och underhållning kan åstadkommas via online spel. Även om det finns frågor som att datorspel tar upp barnens tid, vilket bör användas till att göra läxor. Det finns flera andra problematiska frågor men fortfarande är datorspel ett positivt inslag i utbildning av barn. De förhindrar värdelösa distraktioner och kan faktiskt kan ge vissa fördelar som leder till förbättring av tänkande hos barn som spelar dem.


Även om det finns flera motstridiga åsikter om datorn roll är det de facto å att många dataspel inte bara spelas för skojs skull men det också gör det möjligt för barn att utveckla sina tankeprocesser. Till exempel spel som ord spel som kommer i en mängd olika typer inklusive korsord eller ordlekar med bingobrickor får verkligen barnen att tänka, producerar inte några skadliga effekter för barnen och hjälper dem att förbättra sitt ordförråd samtidigt som de har roligt. Inte bara det, det är många färdigheter att barn kan bli expert på genom att spela datorspel. Förutom att förbättra tankeprocessen hjälper online spel dem att stava rätt och att lära sig olika typer av ord som säkert skulle göra stor skillnad i framtiden.


Online spelet Alfapet är en sådan underhållande spel som hjälper barnen att stava ord korrekt och även använda sina sinnen för att komma med nya ord samt förbättra deras stavning på de ord som de redan kan. Onlinespel leder förutom till förbättrat tänkande och nya färdigheter hos barn även till stöd för att lösa olika problem. Problemlösningsfärdigheter kan utövas på flera sätt till exempel kan du spela logiska spel och andra trodde tankeväckande dataspel som kommer att vara fördelaktigt för dig på flera sätt. Spela dessa typer av spel online hjälper barnet som spelar att bli självsäker, bli självgående och lär dem att utföra visst arbete ensam utan hjälp eftersom datorn kommer att tillhandahålla automatiserade konkurrenter.


Därför kan slutsatsen dras att det finns nackdelar med online-spel som inte kan förnekas men enligt min åsikt är fördelarna av online-spel helt klart större.

Familjespel

2014-07-27 08:34

  Jag funderar ofta på hur familjer kan hjälpas att nå större enighet, där vuxna, tonåringar och yngre barn tillbringar mer tid tillsammans och njuter av varandras sällskap? Varför är ofta verkligheten så långt ifrån den här drömmen?


Många familjer är så upptagna med arbete, skola, TV, internet och sportaktiviteter att det inte verkar vara tillräckligt med tid att tänka på att bygga starka och friska relationer. Även om önskan om kvalitets tid är bra, är det bästa sättet att uppnå detta helt enkelt genom att spendera så mycket tid tillsammans som möjligt.


Semester och andra särskilda tillfällen är bra, men en regelbunden tid av samhörighet kan bidra till att uppfylla vår önskan om en bättre familjesammanhållning.


Ett sätt att uppnå detta är genom att ha en veckans spel kväll där alla kan delta i underhållande spel som bingo eller frågesporter. Onsdag natt är vår familjs spelkväll. Vi avslutar kvällen måltiden och sedan avsätter vi några timmar till att spela spel. Vi spelar olika spel varje vecka; några gamla favoriter som alltid funkar och några nya att försöka, som kan bli gamla favoriter med tiden! Även om det finns många kommersiella spel, till exempel monopol, som du kan köpa, är det möjligt att spela nya spel varje vecka med bara några tärningar och en kortlek.


Som ett personligt exempel spelade vår familj det enkla tärningsspelet gris tidigare i år. Det kan spelas av valfritt antal spelare i alla åldrar. En spelare kastar tärningen och lägger ihop sina poäng tills de väljer att stanna för att eller kasta en ny tärning. Syftet är att bygga din poäng för att nå totalt 50 poäng. En spelare som stannar behåller sina poäng och lägger till deras nästa omgångs poäng. En av mina söner spelade försiktigt och valde att sluta om han fick tio poäng i en omgång. En annan son beslöt att försöka att få 50 poäng i en omgång. Han gjorde ofta över 30 poäng innan han gav sig. Det var väldigt roligt titta på deras olika stilar, så mycket så att vi beslutat att spela till 100 poäng.


Andra aktiviteter som är roliga är bingo med frågesport. Det är inte ett spel om pengar utan bingobrickor används för att svara på olika frågor. Det finns många aktiviteter som är bra, men familje spel har fördelen av att låta hela familjen, i alla åldrar, att spela tillsammans. Att hitta en gemensam aktivitet för både barn, vuxna och tonåringar kan ge en hel del nöje och förströelse. Livskunskap (till exempel räkna, skriva) och sociala färdigheter (t.ex. samtal och teamarbete) är en användbar biprodukt av familj spel. Framför allt är den samhörighet och uppskattning av varandras sällskap vad en fungerande familj handlar om.