RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-08-11 11:47:44

En kaka i ugnen

Finska pinnar!

2019-07-21 11:34

Småkakor är en sån där typ av kaka som jag tycker att man lika gärna kan köpa i nästan vilken affär som helst. Dessutom avskyr jag att stå och "hacka ihop mjöl, socker och smör till en smidig deg". Det tar ju 20 minuter och vid det lagt är jag ganska beredd att börja hacka på det mesta som går förbi. Men! Så testade jag en så smart grej när ja bakade dom här pinnarna. Är såå sist på pucken här nu, men man kan ju göra degen i samma maskin som bulldegar. Alltså en vanlig bakassistent. Inget hack, inget kladd, bara i med allt och så kör degen ihop sig själv. Blev ju hur smidigt som helst att baka småkakor helt plötsligt. Gillar man bittermandel så är ju finska pinnar dessutom ett givet val.


Finska pinnar 40 st

5 bittermandlar (eller 5 droppar bittermandelarom)

200 gram smör

4 ½ dl vetemjöl

½ dl strösocker

1uppvispat ägg

½ dl hackad mandel

pärlsocker


Gör så här:

1 Riv bittermandlarna fint. Skär smöret i bitar. Arbeta ihop smör, mjöl, socker och bittermandlar till en deg för hand eller i matberedare.

2 Låt degen vila i kylskåp ½-1 tim. Sätt ugnen på 200°.

3 Dela degen i 4 delar. Rulla delarna till fingertjocka längder, ca 60 cm. Lägg dem intill varandra.

4 Pensla alla längder på en gång med ägg. Strö över mandel och pärlsocker. Skär längderna samtidigt i 4-5 cm långa bitar.

5 Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 9-10 min.

 Klart!

       

Riktigt god spritzerdrink!

2019-07-21 11:17

Oväntat svårt att ta bilder på en drink! Det bestående intrycket är såpvatten, hur jag än vred och vände på kameran. Hade jag frostat glaset lite innan hade det kanske blivit en annan nivå på det hela, men man vill ju dricka drinken mer än man vill fota den så det fick duga. Men bli inte lurade av bilden, den var nämligen sjukt god!


Jag gjorde svartvinbärsbladssaft härom dagen. Väldigt väldigt enkelt att göra var det och anledningen till saftadet var just att det skulle sluta med den här drinken. '

Drinken blev syrlig, somrig och smakrik. Dessutom med bubblor i och det är ju ett måste på sommaren. Den här drinken är lika god med som utan alkohol. Recepetet kommer från Allt om mat. Drink up!


Spritzig svartvinbärsbladsdrink 6 glas

1 dl pressad citron

1 dl cointreau (eller utan om alkoholfri)

1,5 dl svartvinbärsbladssaft

1 flaska mousserande vin (med eller utan alkohol) 75 cl


Blanda citron, cointreau och saft och häll upp i glas. Fyll på med mousserande vin. Vi använde alkoholfritt bubbel i alla drinkar, även de alkoholfria och det blev toppen. Toppa med is och citron.

     

Svartvinbärsbladssaft!

2019-07-16 16:56

       

Det här var ett perfekt recept för mig. Det går snabbt att göra, kräver få ingredienser och är så lite omständigt som det går. Blev dock lite besviken på resultatet, tyckte smaken blev lite för söt. Nästa gång ska jag prova med hälften av sockret och skiva ner i citron när saften står och drar. Ett hett tips är att använda saften som bas i den här drinken som vi provade i veckan. Riktigt somrig och god, en spritzer med citron och svartvinbär. Receptet kommer från alltommat.se.


Svartvinbärsbladssaft

5 min + 5 timmar för saften att dra. Frisk saft som håller ca 3 veckor i kylen.

Till ca 1 liter:

2 liter löst packade svartvinbärsblad

1 liter vatten

2 dl strösocker


Gör så här:

1.Skölj bladen och lägg dem i en kanna. Koka upp vatten och socker och häll det över bladen. Låt det dra i rumstemperatur ca 5 timmar.

2. Sila saften och späd med vatten till lagom styrka när den ska drickas, eller använd i drinkar. 

Enkla, saftiga frukostbröd med havre!

2019-07-16 16:40

Åh denna kärlek till mackor. Kan verkligen förstå Lasse Kronér som skrev boken 80 väldigt goda mackor och David Sundin med kamrat som gjorde en podd om samma bok. Då fokuserade dom visserligen på påläggen tror jag, här är det mer fokus på själva brödet. Äter helst nybakt bröd med bara smör eller möjligtvis med ost också. Sen ska det vara apelsinjuice till såklart. Och kaffe. Men det säger sig självt.

Åter till brödet. Ett enkelt recept som blev väldigt saftigt och gott, även om jag gärna haft brödkryddor i. Det får bli nästa gång! Här är receptet.


      

Frukostbröd med havregryn i långpanna

5 dl fiberrika havregryn

6 dl mjölk

50 gram smör, smält

50 g jäst

2 msk brun farin

2 tsk salt

2 dl rågsikt

5 dl vetemjöl


Gör så här:

1. Smält smöret och häll på mjölken, värm vätskan till 40 grader. Häll ner havregrynen i kastrullen och rör om. Låt stå och svälla i 15 minuter.

2. Smula ner jästen och rör ordentligen så det löser sig bra.

3. Rör ner brun farin och salt.

4. Häll över i en bakmaskin och tillsätt vetemjölet.

5. Arbeta den ganska lösa degeni 3-5 min eller för hand cirka 10 minuter.

6. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Arbeta ihop degen i bunken.

7. Tryck/kavla ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna, (cirka 30 x 40cm). Skåra degen med mjölad kniv till jämnstora bitar och nagga med en gaffel. Slå på ugnen på 225 grader.

8. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

9. Strö över lite havregryn och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Bryt brödet när det svalnat.

  

Knäckig, enkel rabarberpaj!

2019-07-07 21:14

Först av allt, ursäkta dålig bildkvalitet. Hann inte riktigt med fotandet innan familj och släkt skulle äta upp den.

Här är en klassisk rabarberpaj, bara det att rabarberna tog slut så jag fick röra ner lite jordgubbar också. Men det gjorde det hela bara lite bättre. Gillar den här typen av täcken på pajen också, tycker det blir mer smak än när man gör vanlig smulpaj. Dessutom får man röra ihop allt i en kastrull och det är ju svårslaget. Här är receptet, från Ica men lite omgjort eftersom jag ville ha lite mer smak med muscovadosocker.


Knäckig rabarberpaj

500g rabarber (eller hälften/hälften jordgubbar/rabarber) + ½ dl socker

2 dl havregryn

1 dl muscovadosocker

1 3/4 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1 krm vaniljsocker

125 g smör

1/2 dl vispgrädde

1/2 dl ljus sirap

smör till formen


Gör såhär:

Sätt ugnen på 150°C.
1. Ansa och skär rabarbern i ca 1 cm stora bitar. Blanda ner sockret och låt det stå en stund.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap. Blanda ner de torra ingredienserna.
4.  Lägg rabarbern i en smord ugnssäker form. Bred på smeten.
4. Grädda pajen mitt i ugnen 40–50 minuter, tills den fått fin färg.
Servera med vaniljsås och glass!
       

Rabarberkaka - rhubarb crumb cake!

2019-07-07 20:57

       

Våren har inneburit en viss radioskugga, men nu så!

Den här sommaren visar sig vara en baksommar. När regnet strilar ner och man mer än någonsin längtar efter en charterresa till vilket varmt land om helst, så får man nöja sig med värmen från ugnen. Ugnen har dock vänt sig emot mig under våren. De få gången jag ändå bakat har det ofta slutat med röklukt och brända mandlar. Ugnen är nämligen något trasig. Varmluftsfunktionen fungerar inte men eftersom jag gärna skjuter sådant på framtiden, särskilt när den ändå fungerar litegrann så ägnar jag tiden åt att bränna kakorna lite.


Men ikväll lyckades jag äntligen igen! Så jäkla nöjd efter en massa tid som gått åt till att slänga kakor och försöka få till rätt temperatur. Den här kakan blev riktigt god, saftig och syrlig. Det är en crumb cake med rabarber som kan ätas som den är eller serveras med grädde och glass. Den är som en saftig sockerkaka men en rabarberkompott på och så toppas det hela med smulor. Ja ni hör ju, prova den!

 

Rhubarb crumb cake 16-20 stora bitar

7 ½ dl vetemjöl

4 ½ dl strösocker

6-7 tsk bakpulver

250 g smält smör

3 ägg

3 dl crème fraiche

2 dl skalad och skivad rabarber + ½ dl socker + ½ dl vatten

2 msk vaniljsocker

2 msk florsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Smält smöret.

2. Blanda strösocker, mjöl och bakpulver i en bunke. Slå över det smälta smöret och rör till en smuldeg.

3. Ta 3 dl smulor åt sidan i en skål och låt den vara en stund.

4. Rör ner äggen i resten av smulorna (första bunken) och rör sedan ner crème fraichen.

5. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca. 30x40 cm.

6. Koka ihop ingredienserna till kompotten tills den är ganska fast och vattnet försvunnit. Smaka av och sockra mer vid behov. Låt kompotten svalna lite.

7. Bred ut rabarberkompotten över kakan.

8. Strö de smulor du tagit åt sidan över kakan.

9. Grädda i ca. 20-25 minuter. Låt svalna.

10. Blanda florsocker och vaniljsocker. Använd en sil och sikta blandningen över kakan.

Tycker man att det här ser gott ut kan man även titta här. Det är en liknande kaka men den är fylld med philadelphiaost.

Saffranspannacotta!

2019-01-04 15:45

 

Om det är något jag längtar efter i början av julen och i adventstider så är det saffran. Saffran i lussebullar och småkakor, saffransglass med chokladsås och saffransbiscotti. I år bjöd mamma på saffranspannacotta i mellandagarna. Den var toppad med hallon och det var en riktigt bra kombo. Här är receptet!


Saffranspannacotta

2 gelatinblad

5 dl vispgrädde

1 paket saffran (à 1/2 g)

1/2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

frysta, tinade hallon.


Gör så här:

1. Låt gelatinet ligga i vatten i ca 5 minuter.
2. Koka upp grädde, saffran och socker i en kastrull.
3. Ta upp och lägg ner gelatinbladen i gräddblandningen så att de smälter. Låt svalna och tillsätt vaniljsockret.
4. Häll upp i formar eller i glas. Låt stelna i kylen i minst 3 timmar. Garnera med hallon.

Moussetårta med vit choklad och passionsfrukt!

2019-01-05 15:18

       

I år firade vi in det nya året i Stöde. Det blev en riktigt bra nyårsafton med en massa god mat, trevligt folk och spel. Det är inte lika vildsint nu som förr och det är kanske lika bra. Vi gjorde efterättstårtan och jag testade ett helt nytt recept med vit choklad, punsch och passionsfrukt. Den hade fått så bra omdöme på ICAs hemsida att jag kände att det inte kan gå fel. Det kan det väl i och för sig alltid, särskilt när det är mousse och gelatin inblandat. Men nån slags rutin har jag väl fått på de här åtta åren så det gick bra med allt. Den blev riktigt god också, så recensionerna stämde! Gott med punsch i moussen, det ger den en extra kick. Och passionsfrukt är jag ju slav under. Tänkte skriva att "det är sen gammalt" men det kan jag bara inte eftersom jag läser det överallt. Intressant det där hur vi plockar språk från andra och förändrar hur vi pratar. Språk är också mode så att säga. Nu blev det här ett inlägg om nåt helt annat. Åter till tårtan, här är den. Receptet kommer från ica.se.

Gott nytt år! 

 

Moussetårta med vit choklad och passionsfrukt Portioner: 8 bitar

Botten

200 g mandelmassa

1 ägg

1 äggvita

1 msk kakao


Mousse

200 g vit choklad

2 msk punsch eller cognac

1 äggula

1 dl vispgrädde

1 dl matyoghurt


Passionstäcke

2 gelatinblad

1 dl vatten

2 msk socker

4 mogna passionsfrukter 


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.
 
1. Botten: Riv mandelmassan fint på rivjärn och blanda med de övriga ingredienserna.
 
2. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Låt botten svalna i formen.
 
3. Mousse: Smält chokladen enligt anvisningen på förpackningen. Blanda chokladen med äggulan och punsch eller cognac.
 
4. Vispa grädden och blanda ner den och matyoghurten i chokladen. Häll moussen i formen och ställ i kylskåp ca 2 timmar.
 
5. Passionstäcke: Blötlägg gelatinbladen i sockerlagen och rör tills de löst sig. Låt svalna.
 
6. Dela och gröp ur passionsfrukterna och blanda ner fruktköttet i gelatinlagen. Fördela gelén ovanpå moussen. Låt stå svalt minst 1 timme.
 
Lossa försiktigt formens kant från tårtan. Garnera med physalis.

 

Chiafrallor!

2018-12-16 15:15

 

Här är en av mina nya favoriter. Hittade detta recept i somras och har säkert bakat dem 15 gånger sedan dess. De blir riktigt goda och väldigt lika vanligt bröd med mjöl, det är därför jag gillar dem. De får också en hård skorpa och jag brukar krydda med lite brödkryddor för att få mer smak. Receptet kommer från boken Baka Glutenfritt, men jag gör på lite annorlunda sätt. Här är mitt recept på dem.


Chiafrallor 16-20 frallor

4 msk chiafrön + 3 dl vatten

4 dl ljummet vatten eller mjölk

4 msk sirap

1 pkt jäst

3 dl havremjöl (mal snabbast i mixern)

1 dl potatismjöl

2 dl bovetemjöl (eller quinoamjöl)

2 tsk salt

1 tsk brödkryddor

2 msk finmalet psylliumfröskal (fiberhusk)


Gör så här:

1. Mät upp vatten och chiafrön i en skål och låt det svälla 10 minuter.

2. Häll ljummet vatten och sirap i en skål och rör ut jästen i det.

3. Blanda alla andra torra ingredienser i en egen skål och rör sedan ner i vätskan. Rör ner chiablandningen ganska snabbt därefter och blanda allt till en kletig deg.

4. Klä bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 40 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.

5. Använd en blöt matsked och skopa upp lagom stora degbitar och lägg på plåten. Forma så lite som möjligt så blir frallorna stora och luftiga.

6. Grädda frallorna i 15 minuter högt upp i ugnen. Stänk ev in lite kallt vatten på ugnens botten så får frallorna hårdare yta.

7. Låt svalna innan du skär dem.

Klart! Hoppas du gillar dem lika mycket som jag gör!



   

Saffranskaka med lingon!

2018-12-16 14:57

       

Det var en evighet sedan jag bloggade nu! Men nu är det ju jul och det bara älskar jag. Allt ifrån alla ljus i både levande och mindre levande form, till ljusslingor, pynt, granris och såklart, alla godsaker. Jag äter ganska sällan det jag bakar i vanliga fall, men i december är det all in.

Förra helgen bakade jag saffransrutor med lingon. Gillar verkligen saffranssmaken, men ofta ger den väldigt söta kakor och bullar så därför gillar jag att bryta av med något syrligt. Lingon och saffran är en riktigt bra kombo. Kakan blev riktigt god och det fina när de är lite syrliga är att man kan äta rätt många innan det blir för sött...

Här är receptet, från niiinis.se från början, men lite omgjort.


Saff´ranskaka med lingon

2 pkt saffran (1 g)
275 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
5 1/2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl mjölk
250 g rårörda lingon


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Mortla saffranet tillsammans med strösocker. Smält också smöret och häll sedan saffranet i smöret.

2. Blanda sedan de torra ingredienserna utom sockret.

3. Vispa samman ägg och strösocker så det blir fluffigt.

4. Vänd i mjölblandningen i äggsmeten. Häll också i det smälta smöret och mjölken. Rör försiktigt tills du har en jämn smet.

5. Lägg i bakplåtspapper i en ugnsform på ca 25×35 cm. Häll i smeten.

6. Toppa med rårörda lingon och grädda sedan kakan i ca 20-25 minuter.

Känn efter att den är torr när du tar ut den.

Servera som den är eller med lite grädde.

Ungsbakade nektariner/paraguatos!

2018-07-28 19:45

     

Sommarens klart enklaste efterrätt, efter glasspinne såklart. Gott och fräscht, men ändå tillagat. Hittade receptet på Underbaraclara och höftade hej vilt efter det. Servera med grädde, färskostkräm eller vaniljglass och krossade drömmar. Himmelskt!


Ungsbakade paraguatos/nektariner 4 port

6 paragutaos (platta persikor)

2 nektariner

1 näve blåbär

lite socker och vaniljpulver efter smak


Vaniljglass och drömmar


Gör så här:

1. Skär frukterna i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form. Strö över blåbär, socker och vaniljpulver.

2. Grädda i 200 grader i ca. 15-20 minuter tills frukten fått lite färg.

Servera med krossade drömmer och t.ex vaniljglass.

Snabba, glutenfria frallor!

2018-07-29 16:00

   

Frallor? Nja... formen blev lite..platt. Tur man bryr sig mer om insidan då. Jahapp.

Har ju längre levt på dessa havrefrallor nu som är glutenfria och bara så goda, särskilt att rosta! Det enda dåliga med dem är att det är jäst i så det tar ju sån tid att baka. Så när jag hittade det här receptet var jag tvungen att prova. Sen visade det sig som vanligt att hälften av ingredienserna var slut (ingredienslistorna i dessa glutenfria recept är oändliga) så jag fick höfta och skapa lite eget. Fast det är ju egentligen det allra roligaste. Resultatet blev goda, smakrika platta frallor med bra konsistens. Kommer definitivt att baka dessa igen! Här är receptet men omgjort på mitt vis.


Enkla frukostfrallor 6 st

3 dl vatten

1 msk vitvinvinäger

1 msk flytande honung

2 msk rumsvarm kokosolja


1 dl solrosfrön (eller ½ sesam + ½ linfrön)

2 tsk fibrex (finmalet psylliumfröskal)

1 dl glutenfritt havremjöl

1 dl bovetemjöl

1 dl glutenfria haregryn

1,5 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt


Gör så här:

Sätt ungen på 225 grader.

1. Vispa ihop alla blöta ingredienser i en bunke.

2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en annan bunke och rör sedan ner dem i vätskan.

3. Blanda snabbt ihop till en kletig deg och låt den svälla i 5-10 minuter.

4. Skopa upp frallorna en och en med en sked, på en plåt med bakplåtspapper.

5 Grädda i 15 minuter och slå sedan av ugnen. Låt frallorna stå kvar i eftervärmen en stund så de blir genomtorra.

Klart!

     

Kladdkakemuffins utan socker!

2018-07-29 19:18

       

Igår blev jag medbjuden på middag med en kompis. Riktigt trevligt och gott, fick testa vietnamesiska vårrullar för första gången. Alltid roligt när mat och middagar kräver lite arbete innan man kan äta. Till efterrätt fick vi fruktsallad och de här supergoda chokladmuffinsarna. De är glutenfria och sötade med dadlar istället för vanligt socker, så lite nyttigare än en vanlig muffins är de också. Idag öste det efterlängtade regnet ner här, en perfekt bakdag alltså. Det blev en sats av dessa och jag provade att använda kikärtsspad istället för ägg för första gången. Det blev riktigt bra konsistens men en liten bismak tyckte jag. Ska testa med vanliga ägg nästa gång. Här är receptet, återkommer med bokens namn.


Glutenfria kladdkakemuffins 6-8 st

1 dl torkade mandlar

3 ägg (jag använda 9 msk kikärtsspad)

3 msk kokosolja

1 dl mandelmjöl (jag malde blandade nötter till mjöl)

1 tsk bakpulver

3/4 dl kakao

lite salt


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Sätt muffinsformar i en plåt.

2. Hacka dadlarna i mindre bitar.

3. Mixa dadlar, ägg och kokosoljan i en matberedare till en slät smet.

4. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt i en bunke och mixa sedan ner det i den andra smeten.

5. Fördela smeten i formarna och grädda i ca. 15 minuter (längre om man vill ha dem mmindre kladdiga).

Servera som de är eller med grädde och bär.

Färskostcreme till efterrätt eller cheesecake

2018-07-15 17:03

           I

går testade vi denna kräm som efterrätt tillsammans med en somrig fruktsallad med jordgubbar, kiwi och mango. Tanken var att varva det i glas och ha lite smuldeg över. Men då kom jag på att världens bästa mormor har en hel del rullrån hemma som gon gör titt som tätt. Så otroligt goda är de och de passar så bra med färskostkrämen och bären. Så då tiggde jag till mig några rullrån och så fick det bli en fruktsallad med färskostkräm och rullrån istället. Blev riktigt somrigt och gott, dessutom enkelt att fixa. Färskostkräm är ju lite syrligare och lite mer smakrik än bara grädde så den är absolut värd att prova. Man kan ju variera hej vilt, med de bär eller frukt man har. Den är jättegod att varva med lemon curd i glas och servera med blåbär och krossade digestive. Eller med något annat. Det är helt enkelt svårt att misslyckas med denna. Receptet kommer från svt.se.


Cheesecake/färskostkräm

200 g färskost

½ dl strösocker

1,75 dl vispgrädde 

1krm vaniljpulver

½ st citron (saften)


Gör så här:

1. Vispa färskost och strösocker fluffigt och vispa sedan ned lite i taget av grädden.

2. Tillsätt vaniljpulver och vispa tills krämen känns luftig och len. Pressa i citronsaft och blanda tills du har en slät kräm.

Snabbgjord rabarberpaj (med kokossocker om man vill)

2018-06-28 22:15

     

Det finns två riktigt roliga sätt att baka på. Det ena är när man har hela dan på sig och kan lyssna på en massa bra p3-program och annat och hålla på med flera projekt samtidigt. Något brukar då oftast sluta i katastrof men det är roligt på vägen dit och det blir lite tempo på det hela.

Det andra är när man bakar för att någon ska hälsa på. Igår kväll var en sådan kväll. Fick lite hastigt och lustigt dra igång en rabarberpaj och hittade ett bra recept som jag ändrade lite i efter vad jag tyckte. Originalet kom från Jennys matblogg, men här är mitt recept på den.


Det fina med denna typ av pajer är att det går så fort att sno ihop dem när allt görs i en kastrull. Ett enkelt sätt att bjuda på god efterrätt.


Rabarberpaj
ca 5- 6 rabarberstjälkar (så det täcker pajbottnen)
1 msk potatismjöl
1/2 dl strösocker
kanel

Pajsmeten: 
150 gram smör
1/2 dl sirap
1 dl grädde
2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
½ dl kokossocker (ger lite mer kola-lakritsaktig smak)

½ dl vanligt socker

(eller 1 dl av det socker man vill)
 

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Skala och skär rabarberna i små bitar. Strö över potatismjöl, socker och kanel.

Pajsmeten: 

2. Smält smöret i en kastrull på spisen, tillsätt grädde och sirap. Ta bort kastrullen från spisen.
3. Blanda de torra ingredienserna, och tillsätt i kastrullen, blanda runt ochbred ut havresmeten över
rabarberna i formen.
4. Grädda i ca. 30  minuter, tills pajen fått en fin färg.

Tre nyttiga vardagshjältar!

2018-07-04 22:00

Det har året har varit lite för baklöst Det hinns helt enkelt inte med att sno ihop en bulldeg också mitt när ekorrhjulet snurrar som allra fortast. Jag har ändå några måsten, vissa bröd och annan mat är helt enkelt för bra för att låta bli. Jag tänker på de glutenfria och havrebaserade morotsbröden, min (nästan) osötade granola-müsli och de sockerfria chokladbollarna. Det fina med de här recepten är att de är ganska nyttiga, riktigt goda (jag har experimenterat och testat länge innan jag hittade dem) och funkar bra i vardagen för att hålla sockersuget borta. Alla tre är värda ett försöka, men särskilt morotsfrallorna!

Och ja, nu är det ju sommar och då är det no limits. Jag går just nu all in på finska pinnar och rågsiktskakor, men till hösten ligger dom här godingarna och väntar.


 

Morotsfrallor


 

Granola-müsli


 

Nyttigare chokladbollar

Sommarlov och rågsiktskakor!

2018-06-29 21:40

              

Sommarlov. Ett av de bästa orden. Det rymmer så mycket, så många minnen och så mycket hopp på något vis. Det rymmer frihet, nattbad, rabarberbullar, en lycklig tvååring som åker rutschkana rakt ner i poolen, bubbel på altanen, sol och lugn.

Det inleddes i år på bästa sätt med flera dagar vid poolen och därefter en regnig dag som av bara farten blev en bakdag. Min pappa var här för några veckor sedan och hade gjort helt fantastiskt goda rågsiktskakor. Dom var tyvärr avsedda för barnbarnet även om jag snikade ett hörn här och där. Dom heter nu mer "morfarmacka". Igår blev det en ny laddning morfarmackor här hemma också, även om jag försökte få barnet att förstå att det faktiskt var "mamma som gjort dom". Viktigt det där...

Här är receptet, dom blev riktigt goda och luftiga och jag lät dom jäsa alldeles för länge. Men det verkar dom bara blivit gladare av.


Rågsiktskakor 8 st (ca. 1 dm i diameter)

50 g smör

2, 5 dl vatten

2,5 dl mjölk

1 ½ tsk salt

1 ½ tsk brödkryddor

2 msk sirap

13-14 dl rågsikt


Gör så här:

1. Smält smöret och rör ner mjöl och vatten. Värm till fingervarmt (37 grader).

2. Smula jästen i en bunke och häll i lite av vätskan och rör ut jästen.

3. Häll i resten av vätskan, salt, sirap och brödkryddorna.

4. Rör ner mjölet, lite i taget och arbeta degen länge så den blir smidig.

5. Jäs i ca. 45 minuter under bakduk.

6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 8 bitar. Runddriv delarna till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

7. Tryck ut bollarna till kakor och ta ut en rundel i mitten med t.ex ett snapsglas eller liknande. Nagga kakorna och låt dom jäsa under bakduk i 30 min till.

Sätt ugnen på 225 grader.

8. Grädda kakorna i 12 minuter.

Klart och underbart!

Saftig och enkel rabarberbkaka i långpanna!

2018-05-28 21:40

               

Nu börjar äntligen tomten att växa till sig lite här och några tappra träd och buskar har börjat ge oss lite godsaker. Underbart med alla sommarsmaker nu! Hade lite ont om tid ena kvällen men ville ändå baka något med de här första rabarberna så då gjorde jag en kaka som blir väldigt saftig och som inte kräver ägg och socker-vispning. Det slipper jag gärna. Här är receptet, en gammal favorit! Jag gjorde den i mindre form denna gång för att få den högre, men det funkar bra i en 20x30cm långpanna också även om de blir lite lägre då.


Saftig rabarberkaka

2 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

½ tsk malen kardemumma

150 g smält smör

2 ägg

1,5 dl kokande vatten

Ca. 2 dl smått skuren rabarber i bitar

2 msk sirap

pärlsocker


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.  

Rabarber:

Skala och skär rabarbern i mindre bitar. Blanda med sirapen i en skål. Låt det stå en stund.


2. Smält smöret och koka vattnet.

3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.

4. Blanda ner det smälta smöret i smeten.

5. Rör ner äggen, ett i taget.

6. Rör ner vattnet och rör till en jämn smet.

7. Smörj och bröa en kakform (jag hade en 10x20 cm-form denna gång och fick 9 höga, stora kakor)

8. Lyft upp rabarbern ur sirapssåsen och strö bitarna över kakan. Strö över pärlsocker

9. Grädda i ca 30-40 minuter (beroende på hur stor form du har, liten form med höga kakor kräver längre tid) - känn efter så de inte är kladdiga.

10. Ta ut, låt svalna lite och skär i rutor.

Klart! Servera gärna med lite glass eller grädde.

 

Bästa hallonmuffinsen!

2018-05-11 12:18

 

Har inte bloggat på en evighet känns det som. Knappt bakat heller, ekorrhjulet snurrar liksom lite för fort nu. Det roliga är däremot att jag numer har bra baksällskap i form av en glad tvååring som ska hjälpa till. Här om kvällen blev det hallonmuffins. Jag har lämnat det klassiska muffinsbakandet, hela vispa ägg och socker-grejen och använder ett annat recept nu som är enklare och dessutom blir muffinsarna så mycket saftigare och godare. Receptet är från början till en kaka som jag bakat i alla möjliga former här på bloggen innan, Mariannes chokladkaka heter den. Min absoluta favoritkaka. Som en marabou chokladkaka men i mjuk form. Det här receptet är däremot lite omgjort och med vanilj och hallon istället för choklad. Verkligen värt ett försök, särsklt om man har ont om tid. Glad sommar!


Hallonmuffins 12 st

3 dl socker

2,5 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

150 g smält smör

2 ägg

1,5 dl kokande vatten

Ca. 1 dl hallon

pärlsocker


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.  

2. Smält smöret och koka vattnet.

3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.

4. Blanda ner det smälta smöret i smeten.

5. Rör ner äggen, ett i taget.

6. Rör ner vattnet och rör till en jämn smet.

7. Fördela smeten i 12 muffinsformar, helst i en muffinsplåt.

8. Strö över hallon över varje muffins och tryck ner dem lite. Strö över pärlsocker.

9. Grädda i ca. 20 minuter - känn efter så de inte är kladdiga.

Klart!

 

Mazarinkaka med citronglasyr!

2017-12-29 14:01
        

Jag älskar mazariner, det är sen gammalt. Har provat att baka i formar med allt ståhej det för med sig och håller mig därför numer till den här typen av kaka. Lika gott men mycket enklare. Denna gång blev det citronglasyr till och det är nog det bästa ändå. Älskar citron också. Det blir mycket enklare att äta många också, citronen bryter av det söta så bra. Värd ett försök alltså!


Mazarinkaka i långpanna med citronglasyr ca. 30 rutor

3 st ägg

4 dl strösocker 360 g

250 g smör smält

4.5 dl vetemjöl 285 g

1 dl mandelmjöl 30 g

1 msk vaniljsocker 10 g

1 tsk bakpulver

2 dl mjölk

3 prt bittermandelolja droppar



3 dl florsocker 180 g

1 msk vaniljsocker 10 g

50 g smör smält

1-2 msk saft av citron


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker pösigt, rör i det avsvalnade smöret.
3. Blanda mjöl, mandelmjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten med mjölken och bittermandeloljan. Rör till en jämn smet.
4. Bred ut den i en långpanna (30 x 40 centimeter) klädd med bakplåtspapper.
5. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Låt svalna.
Glasyr:
6. Rör ihop glasyren genom att sikta florsocker och vaniljsocker och blanda med smör och kaffe. Vispa för hand till en jämn glasyr. Bred den försiktigt över kakan och låt stelna något innan kakan skärs i rutor.