RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-03-15 01:31:39

Emma-Matilda

Ett infall

2016-01-28 23:37

Hej,


Ett behov sköljde över mig och jag kände för att skriva ett par rader...

Över ett år sedan det hände senast. Tänk så mycket ett år kan innehålla. Ett år.5:e april är dagen, "förhoppningsvis" kanske ska tilläggas, det är dagen att lägga på minnet. Åtminstone för mig. Då skriver jag sista tentan. Sista tentan som elev på sjökaptensprogrammet på Chalmers. För sen är det slut på teoretiska studier. Livet som nybakat befäl väntar. Styrman. Om vingarna bär

Fjärde Advent, Lång tystnad - Kort Redogörelse

2014-12-21 14:29

Hej på er,


Det blir inget långt inlägg denna afton.

Hos mig är klockan snart 22:00 och måndagen stundar alldeles för snart.

Vi har haft haveri på servrarna och har varit utan internet och telefon ett par dagar. Och när det äntligen fungerar är det så långsamt att det lika gärna kunna kvitta. Täckning på mobilen är det knappt heller tal om, och ladda upp bilder till bloggen är helt uteslutet. På sätt och vis skönt och samtidigt så frustrerande att man vill kasta datorn överbord vissa dagar. Men bortsett från det är allt i sin ordning.

 

Veckorna flyger fram, 45 dagar sedan jag mönstrade på. Vår resan har nu lämnat de varma breddgraderna och vi styr kursen mot Masan, Sydkorea igen. Planerad ETA är den 27 december vilket innebär jul i sjön. Min första jul hemifrån, visst blir man lite sentimental men jag kan inte säga att jag har hemlängtan. Jag längtar mest efter barnen, hålla om mina små, pussa, krama och överösa dem med kärlek. Det längtar jag efter.


Så från Shanghai har vi avverkat Thailand, Singapore, Malaysia, Singapore igen, Jakarta, Thailand och senast Singapore.

Minns inte om det ens stämmer någorlunda överens med planeringen jag skrev om tidigare. Är det något man måste veta så är det att förändringar är garanterade att ske inom shipping, jämfört med andra branscher så brottas vi med förseningar (lotsar, last, lines men mm), dåligt väder/dåligt sikt, oplanerade händelser (t.ex. trasig ramp och ligga på varv i tre dagar), ändrade rutter eller inställda resor är bara bara några exempel. Det är stundom omöjligt att ge besked om avgångar och ankomster.


Vädret har varit soligt och varmt. Sa jag varmt? VARMT, svettigt och fuktigt och fram till i förrgår har det knappt regnat, blåst eller rullat. Det har ändrats, i skrivande stund rullar vi fram över havet för andra natten i rad. Någon sjösjuka är det inte att tala om men man blir seg och trött, stundom lätt yrsel och lite svårt att koncentrera sig. Värst är att göra lastkontroller på bilar, checka surrningarna när båten rullar och bilarnas fjädringar får dem att hiva upp och ner. Då är det ganska svårt att bedöma hur tillräckligt tighta surrningarna är, och samtidigt tajma rullning, bilens rörelse och spänna surrningen. Fast jag får höra att detta bara är lite, "vänta tills vi kommer till Japan" säger de.

Ja, ja, bara röja undan allt löst i hytten och hoppas att vinden inte kommer in akterifrån.

Men livet här är bra, hoppas inte min lätt dystra ton får er att tro annat! Tröttheten talar...

Jag är glad, lär mig oerhört mycket och har en fin besättning som tar hand om mig. Senast igår klädde vi julgranen, drack glögg och åt pepparkakor. Och på kvällarna tittar vi på Ture Sventon, julkalender från 1989. I Singapore kom julmaten så ja, om ni undrar, vi får sill på julbordet. Och lutfisk. Och Aladdin choklad. Och skinka. Och dopp i grytan. och... You get the picture. 


Julen närmar sig med stormsteg och jag vill passa på att önska er alla en riktigt God Jul, ett gott slut och ett riktigt Gott Nytt År från Asien och M/V Falstaff. 

Jag tänker på Er!

Stora Jul-Kramar

/Matilda

Shanghai --> Laem Chabang --> Singapore

2014-12-04 23:09

 

God Morgon Min Vänner!

 


Nu är det mer än två veckor sedan jag uppdaterade er om livet på M/V Falstaff. Tiden flyger iväg, på lördag är det fyra veckor sedan jag mönstrade på. I skrivande stund är klockan 06:09, i Sverige 23:09.

 

Förra veckan gick jag 8-12-vakten, då hade jag bryggvakt 8-12 och däcksarbete 12-16:30. Den här veckan går jag 4-8-vakten, d.v.s 4-8 på bryggan och 8-12 på däck. Denna vecka har med andra ord medfört lediga eftermiddagar, då passar jag på att plugga, sola och bada. Det låter ganska förträffligt, vilket det är också. Men det är inte bara en dans på rosor. Jag kan inte i ord beskriva hur varmt det är. 30-35 grader, fruktansvärt fuktigt, ingen alt. varma vindar och svetten som rinner bara man sticker näsan utanför hytten - det gör mig helt slut på eftermiddagarna.

I lastlådan är det närmare 40 grader och jag tror inte att jag någonsin, i hela mitt liv, har jag svettats så mycket som jag gör just nu.

    Om ni kan föreställa er att stapla 400 stycken kättingar och lika många björnar, se lådan till höger (björnar = locking leaver, låsningen till kättingen) inför lastning.

Eller varför inte knacka rost, sopa och måla i en bastu - det ser ut som om någon hällt en hink vatten över mig. Jag kan alltså krama ur mitt linne efter 45 min arbete, så mycket svettas man. Och medan jag lallar omkring i shorts och linne, arbetar våra filippinska matroser i overall! Hur gör de?

 

Men utöver det så är det en vidunderlig upplevelse att vara här. Jag kan inte förstå att det här händer mig. Det går inte att med ord beskriva hur överväldigande allt är. Efter avgången från Laem Chabang i söndags, klockan 18:30, låg jag i poolen, paddlade med fötterna och tittade på medan ett 360 meter långt containerfartyg på vår styrbordssida tog lots. Och längre ut till havs låg fiskebåtarna på rad och då ser det ut såhär:

   

 

Laem Chabang ligger förresten inte långt från Pattaya, och eftersom söndag är min lediga dag åkte vi dit, jag, mässman, motorman och 3:e maskinisten. 

          Turistifierat men väl värt ett besök, och underbart skönt med lite omväxling i vardagen.

 

Och efter Thailand har vi nu ankommit till ankarplatsen i Singapore. Vi har bunkrat och väntar på att få komma till kaj under dagen. Dessvärre är kajen ockuperad och vår lotsning har redan skjutits fram fem gånger. BILDBOMB!

Kanske ger detta en fingervisning om varför det kan dra ut på tiden...

                                      Soluppgång över Singapore Strait. Jag, kapten, chiefen, och maskineleven på babords bryggvinge denna strålande onsdagsmorgon.

 

I Singapore väntar proviant på oss, massvis med julmat från Sverige!! Hurra! På tal om mat, det närmar sig frukost för min del kl 07:30. Och ni, om ni inte brottas med kudden vid det här laget, firar fredagsmys och stundade helg.

Trevlig helg!

 

Mångar Kramar!!

/Matilda


Masan, South Korea - Picture Bomb

2014-11-21 11:05

 

Hej På Er,


Vi är på väg mot Shanghai, tar lots kl 06:25 (23:25 svensk tid) imorgon. Men nog om det. För att ni ska få en liten uppfattning om hur en helt vanlig dag ser ut kommer här Masan i massiv bildform.


Ankomst omkring kl 07:30

 

Väldigt vackert, väldigt kallt!

               

 

Lastoperation

 

Endast en bråkdel av bilarna på kajen kördes ombord hos oss om ni undrar. Men grävmaskinerna är våra!

                     


Avgång omkring kl 17:00

 


Upp med rampen, standby forward and off we go!

               


Jag ska försöka fixa batterier till min kamera, då blir det förhoppningsvis ordning på bildkvalitén här. Dessutom måste jag justera storleken, så det går att ladda upp dem utan att det tar ett dygn. Ni får ha tålamod helt enkelt.

En kopp te, ett äpple, ett avsnitt The Wire och sedan dags att sova. Klockan 06:00 står jag på bryggan igen, 14 dagar sedan jag mönstrade på. Tiden flyger fram!


Trevlig Fredag Gott Folk!

/mWhat's going on, What's going on, What's going on!!??

2014-11-19 10:54

 

God Kväll,


Det är en friskare tjej som sitter framför skärmen denna afton. Klockan är strax 19:00 och jag misstänker att tröttheten smyger sig på om en stund. Mellan Yokohama och Shanghai brassade vi klockan en timme bakåt, men detta fick snällt lov att brassas framåt igen nu när vi kommit till Sydkorea.
Sedan i måndags går jag 4h på däck på förmiddagen och 4h på bryggan på eftermiddagen. Och om sanningen ska fram, det är en fröjd att få gå upp på bryggvakten efter lunchen. Däcksarbete i all ära, det är skönt med fysiskt arbete, men det är på bryggan jag lär mig. Här är det mycket trafik, (verkligen mycket!) och som blivande navigatör måste jag få körvana och självförtroende. Och i dessa vatten, där det är så mycket fiskefartyg, då är det fullständig koncentration och snabba beslut som gäller. Det är trots allt ett 199m långt fartyg att "köra slalom" med mellan fiskefartygen som partrålar, och det är inte mycket utrymme att röra sig på. Men nog om det.

 


Tianjin, 17/11

     Solsken, omkring 12-15 grader men bara 5-7 grader vid ankomsten. Vinterjacka och dubbla handskar vid förtöjningen.

Från kl 05:00 var jag på bryggan under lotsningen och på bildäck under eftermiddagen.
Däcksarbetet när vi ligger till kaj varierar, beroende på om vi lastar eller lossar. Vid lastning av tungt gods ställer våra AB:s ut boxar med kätting, sedan är det stuveriarbetarna som lastar och surrar lasten ombord. Är det surrningar till bilar, då plockar de själva och surrar.


         
Vid lossning, då är det stuvarna som lossar surrningar och kätting och vi själva som plockar upp och återställer ordningen igen. Det är förmodligen mitt jobb imorgon när vi kommer in till Masan, vi ligger för närvarande ankrade strax utanför.

   

 

Men från en sak till en annan, ni kanske är nyfikna på var vi varit, var vi är och vart vi ska. Jag har försökt göra ett litet "körschema" med de medel jag har tillgängliga. Google Maps var inte ett ens tänkbart alternativ med vårt exceptionellt slöa wifi, så det fick bli en annan lösning.

 

Från min påmönstring i Yokosuka 8/11 seglade vi till Yokohama 9/11.

Från Yokohama till Shanghai 14/11 och från Shanghai till Tianjin 17/11 - Svart

Från Tianjin till Masan och från Masan tillbaka till Shanghai - Röd

Från Shanghai till Laem Chabang, Thailand, och från Laem Chabang till Singapore - Grön

Från Singapore till Port Klang, Malaysia, och från Port Klang till Jakarta - Orange

Från Jakarta tillbaka till Laem Chabang, igen, och från Laem Chabang till Singapore - Cerise

Från Singapore till Mokpo, Sydkorea, och från Mokpo till Ulsan, också Sydkorea - Violett

Slutligen från Ulsan till Kobe i Japan och därifrån... Det håller jag hemligt ett tag till...

 

Hoppas ni kan tyda min färgkodning på kartan, som sagt, bättre gick inte att få det. Sa jag att klockan var 19:00 när jag inledde mitt inlägg? Nu är den 21:45. Klockan 04:30 börjar vi hiva, då är jag på bryggan, och kl 05:30 är vi på lotsplatsen. Dags att brottas med kudden.

/m

Status: Underway using Engine, part 2

2014-11-16 07:04

 

God Middag!

Det är en trött, frusen och febrig Matilda som avlägger en rapport på väg mot Tianjin Xiang (Port of Tianjin).
Jag har ådragit mig en förkylning och halsen ömmar men jag ska inte gnälla, det är söndag och det innebär ledig dag.
Så här sitter jag nu, uppkrupen i min soffa, med en filt över mig och tittar på "The Wire". Studierna får vänta en dag till.
Om vårt wifi ombord inte var så extremt långsamt skulle jag lägga upp en video från konvojen vi gick med in till Shanghai häromdagen. Tyvärr går det inte, ni får stå ut med bilder av dålig kvalité istället. Och tyvärr var även sikten begränsad, man kan inte få allt här i världen!


Det var så oerhört mycket fartyg, jag har aldrig någonsin tidigare sett något liknande. Det var helt otroligt, så långt man kunde se var det fartyg av varierande storlek, både på in- och utgång till hamnen. Det går inte att beskriva eller fånga det på bild, man måste se det för att förstå det. Jag är så lyckligt lottad som får vara här. Som får se det här.

 

 


Efter lossning börjar arbetet med att återställa däcket, det vill säga hänga tillbaka surrningarna och kättingen. Jag står i mitten av däck 12 där vi bara tar bilar. Surrningarna lossas av stuvarna och läggs utmed pelarna. När vi avgått får vi släpa dem ut till skottet, reda ut trasslet och hänga upp dem snyggt och prydligt.

Vy föröver                       Vy akter ut

    

 

Okej gott folk, Jimmy McNulty och gangsters i Baltimore väntar på mig.

Peace out!
/m

 


Status: Moored at Shanghai, part 1

2014-11-14 10:39

 

Äntligen!! 

En lägesrapport från Shanghai.


Detta inlägg påbörjades igår, det har alltså tagit över ett dygn att få ihop det på grund av vårt exceptionellt långsamma wifi.


Vi lastade i Yokosuka i lördags, Yokohama under söndagen och kom till ankarplatsen i onsdags. Idag fredag, en dag försenade, hivade vi ankaret och har nu lagt till vid kajen i Shanghai.

Vädret är växlande, omkring 15 grader men stundom kalla vindar. Men om solen tittar fram mellan molnen - då är det riktigt härligt, som en frisk höstdag hemma i Göteborg. 


Jag får många frågor från er om besättningen, mina arbetstider, väder och vind med mera.
Jag tänkte försöka besvara dem här så gott jag kan. Men, det är ju fortfarande bara 6 dagar sedan jag klev ombord så vi får väl ta en avstämning igen om några veckor. Då har jag nog hunnit landa, och förstå att jag är där jag är. För om sanningen ska fram... Jag måste nästan nypa mig själv i armen en gång om dagen. Det är så obeskrivligt häftigt och märkligt, att befinna sig där jag är just nu. Jag har svårt att förstå och ta in det.

Imorgon eftermiddag, vilket är omkring kl 10:00 svensk tid, kommer jag att stå på backen (fören på båten, där våra.. åh vad heter det på svenska (?), mooring winches står) vid ankomsten till världens största hamn. Se detta för första gången i mitt liv. Jag kan inte hitta orden. Ett litet steg för mänskligheten men för Matilda känns det som en tripp till månen och tillbaka.

Nu tycker ni säkert att jag är alldeles fantastiskt nördig.... Ja, ja..  Okej då, jag är väl det. Lite. :)


Besättningen:

Mix av svenskar och filippinare. Med oss två elever är vi sammanlagt 24 man ombord. På däcksidan är det svensk kapten och överstyrman. Två stycken 2:e styrmän och en 3:e styrman - filippinare. En svensk bås, 3 filippinska och en svensk AB (able seaman = matros), en filippinsk OS (ordinary seaman = lättmatros).

Och så den där eleven. Vet inte riktigt vem hon är, ser rätt konstigt ut om ni frågar mig.

Nåt som släpptes ombord i Japan, om jag minns rätt.

Svensk kock och ungefär samma konstellation i maskin.

De är ett gott gäng och jag känner mig både väl omhändertagen och varmt välkommen. 


Fartygsinfo
Däcken, där vi tar in last, går under arbetsnamnet "lastlådan". 

Här lastas både personbilar och tyngre gods. Hon lägger alltid till med styrbordssidan (höger) till kaj för akterrampen är konstruerad på det viset. Och inuti finns interna ramper, höj- och sänkbara däck samt tre typer av surrningar som vi jobbar med.


Jag är ledsen att kvalitén är såå dålig, förlåt!!
Dåligt ljus och fota med mobilen är en dålig kombo. Jag ska försöka åstadkomma något bättre framöver. Här är surrningar för personbilar, de gula, 22000 stycken har vi om ombord. Och så kätting till tyngre gods. Den tredje typen är ett kraftigare spännband, exempelvis för lastbilar.

 

          


Mitt jobb häromdagen; stod på ett av de sänkbara däcken och jämnade till och hängde tillbaka surrningarna efter ett målningsjobb.Tog sisådär tre timmar. Vi har väldigt lite last och då får man passa på att göra jobb som inte är möjliga i vanliga fall.


Vi har även hunnit måla utrymmet där vi har vår accomodation ladder, eller fallrepet som det också kallas på svenska.

 
Jag går för närvarande som dagman. Det innebär att man börjar kl 06:00 till 16:30. Hela dagen ute på däck för att komma in i rutiner och lära känna fartyget så här i början.
Om någon vecka skiftar jag till 4h däcksarbete och sedan 4h bryggvakt. Men jag är alltid med vid avgång/ankomst oavsett tid på dygnet. 


Jag har dessutom fått ett alldeles utomordentligt elevvänligt arbete: måla greasing points. Eller det lite festligare namnet "nipple marking". Alla smörjnipplar ska märkas. I mitt stilla sinne undrar jag vem som räknade ut att det var ytterst nödvändigt. Vi pratar om hundratals nipplar...

   -------->    Men jag har inget emot det, jag gillar att göra något praktiskt och inte alltför koncentrations krävande.I skrivande stund har vi just förtöjt i Shanghai. Hur det var? Det sparar jag till ett senare tillfälle, det står studietid på schemat nu. Jag återkommer snart gott folk!


/m


Pick Up Where I Left Off??

2014-11-07 11:21

Hej på er,


Nu var det verkligen extremt längesedan jag skrev här.

Ja, jag har/har haft dålig motivation och inte mycket tid över. Men, det har jag nu.

Så istället för att försöka ta igen all tid som förflutit tänkte jag börja på ny kula. Vi sparkar liv i den här bloggen med en ny fartygsförlagd utbildning.

FALSTAFF heter fartyget, och när AIS-signalen har täckning kan hitta henne på:
www.marinetraffic.com Sök på fartygsnamnet.


Så idag, eller rättare sagt igår, flög jag till Tokyo. Väl där möttes vi av agenten som skickade oss med bussen till Yokohama. Det är UTC+9 hit så i skrivande stund är klockan omkring 20:00, och Yokohama i skenet av fullmånen är nästan magiskt.Uppladdningen vill tyvärr inte samarbeta, därav det lilla antalet bilder.
Klockan 08:00 imorgon bitti, Japan-tid, kommer nästa transfer som skall ta oss till Yokosuka och båten, gissa om jag är som ett barn på julafton!

/Matilda

 


Jag har inte glömt er!

2014-07-17 10:57

Hej på Er!


Jag har mönstrat av, kommit till Åsen (Karlsborg) och intagit semestermode. Ni vet, så avkopplad att en enkel dusch på morgonen känns som ett rymdprojekt att ta sig an. Bloggen fick därmed ta en ofrivillig paus. Men jag lovar att återkomma, inom en hyfsat snar framtid. Ok!

-m

Underway to Göteborg

2014-07-04 08:38

God Morgon,


Ännu en vakt har avslutats och idag gick vi genom Stora Bält under dessa timmar. Jag får mer och mer vana på bryggan. Styrman låter mig köra själv, d.v.s planera och utföra kursändringar, ropa i radion, göra undanmanövrar osv. Mitt självförtroende växer för varje vakt, och den nervositet jag kände förra fredagen inför 4-8-vakten är som bortblåst. Jag utvecklas hela tiden. Och med det ansvar jag fått under veckan så blir jag mer och mer övertygad om att jag kan klara av detta. Det som fattas är egentligen rutin, ju mer och oftare jag får utrymme att utvecklas desto bättre går det - och det får jag verkligen här ombord. Men man får inte drabbas av hybris, det är fortfarande en lång väg att gå.


Nåväl. Ca 16.30 kommer vi till Göteborg, där väntar besättningsbyte (skeppare och matros), lyfta ombord 9 topplock, välkomna 4 man som skall byta topplock, sopor som ska iland, färskvatten som skall fyllas, bunkring och kanske proviant, SMHI ska installera solmätare och stuveriet ska loss och lasta oss. Med andra ord; det kommer bli en hektisk eftermiddag/kväll. Dessutom blir vi sena, Kemiresan blir därmed inställd, så vitt jag vet, och istället går vi raka vägen till Oulu för att komma in i körschemat igen. Det ser ut att bli en intressant sista vecka här ombord!


Men nu måste jag sova en stund, vi hörs snart igen mina vänner.

Puss&Kram

/m  

På frivakt

2014-07-02 08:51

 

 

God Morgon,


Ännu en dag till sjöss på väg mot Lübeck. Dagarna trillar på i rasande fart och på fredag är vi tillbaka i Göteborg igen. Då påbörjas också min sista vecka ombord, känns märkligt att det snart är slut...

Nåväl, min plan är att inleda veckan med ett par dagar i maskin. Det är alltid festligt att gör ett gästspel "down under", något jag absolut ser fram emot. Lovar att återkomma med uppdateringar.


Just nu går jag 4-8-vakten vilket gör att mina dagar känns exceptionellt långa. Visst, lite sömn efter frukosten kl 08 kanske skulle vara på sin plats, men det går bara inte att sova.


Istället sysselsätter jag mig på bästa möjliga sätt: serier, bastu, spel och plugg. Det är ganska behagligt och inte alltför ansträngande om jag får yttra min mening. Men om jag ska vara helt ärlig, jag har lite hemlängtan till mina flickor. Det är blandade känslor så här på sluttampen. Ja, ja, så är det!

 

Solen tittar fram igen efter en regnskur, kanske man kan sitta ute och läsa? Bäst att undersöka saken.

Kram på er!

-m

Part 2 - Kväll i Lübeck

2014-06-29 18:56

God Kväll,


Vi passerar just Holmön på våg väg mot Kemi. Jag insåg just att jag skrev fel i föregående inlägg. Vi har bytt körschema i och med att vi låg stilla över midsommar, detta innebär att vi inte går till Oulu först utan till Kemi först, därefter till Oulu. Så har vi rett ut det lilla missförståndet.

 

Hur som haver, jag tänkte slänga upp lite bilder från torsdagens besök i Lübeck.

         

 

Det är inga märkvärdigheter i bildväg direkt. Men vilken fin stad! Jag hade gärna stannat längre, sett mer, gått mer, druckit ett par öl och kanske handlat present till Esther. Tyvärr tillåter inte vårt körschema några längre statsbesök, men med lite tur kanske jag hinner i land på torsdag igen. Vi får se.

 

Under torsdagskvällen spelade dessutom Tyskland mot USA om en plats i åttondelsfinalen. Jag och de 3 andra eleverna intog en uteservering och tittade på matchen, 1-0 till Tyskland. Och vilken feststämning som sedan började bubbla i hela stan. Herre.Gud Jag har aldrig sett något liknande. Önskar så att man kunde stannat kvar och firat denna seger, bara för att få ta del av stämningen som rådde under denna afton.

 

En fin kväll och ett roligt minne att ta med sig. Hit hoppas jag att jag återkommer någon mer gång.

Nåväl, klockan 04 är det vakt igen men nu vankas det kokt korv och några avsnitt av True Detectives innan kudden kallar. Hoppas ni haft en skön söndag allesammans.

Kramar/m
 

4-8-vakt, 2 weeks to go

2014-06-27 21:52

God Kväll,

 


Två veckor kvar på TransPaper. Var tog tiden vägen? Vi har just lämnat ett grått Göteborg och styr mot Oulu, igen. Var vi inte nyss där?

Jag har bytt vakt idag. Dessutom har vi, idag, bytt besättning till den vakten. Det kommer bli en spännande vecka, jag håller låg profil. Herrarna är nämligen, uttalat, inte särskilt förtjusta i elever. Det fick jag lära mig omgående.

Men det skrämmer mig inte, eller, lite kanske. Nåja, låg profil men inte tillbakadragen. Engagerad men inte för påstridig. Spännande vecka. 

 

Klockan 04:00, troligtvis ganska lagom till Drogden, kliver jag på första bryggvakten med dem. Jag behöver ta igen lite sömn, bilder från besöket i Lübeck får bli lite senare. Nu ska jag koppla in hörlurarna och lyssna på musik jag återupptäckte häromdagen.

Ha en fortsatt skön fredagskväll kära vänner. Och en lika trevlig helg såklart!

 

 

Kram-m

Status: Underway Göteborg, part 1

2014-06-27 04:49

God Morgon!

 

Klockan visar 04:50 och jag är strax på väg att lägga mig efter vakten. Jag är tyvärr fortfarande ganska pigg så jag tänkte passa på att uppdatera er om dagarna som passerat sedan i söndags.

Efter några dagar i Oulu har vi gått till Kemi, Husum, Lübeck och nu styr vi alltså mot Göteborg. Igen.  

 

    Oulu bjöd ju inte bara på midsommarfirande utan även lite annan god middag, kvällssol och kyla.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Klockan 02:00 togs första bilden på väg till exotiska Husum (bild två). Det går inte att beskriva ljuset, det måste upplevas. Man tappar dygnsrytmen helt och hållet. Samtidigt blir sömnrytmen något knasig, då tittar man, (läs: Matilda) på film istället. Sova får man göra längre söderut. "Kill Bill"-filmerna levererade lite nostalgitripp.

     

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Och 12-04-vakten mellan onsdag och torsdag, bilderna är tagna vid 01-tiden, förstår ni vilken skillnad det är då. Tror detta är någonstans utanför Bornholm.

Torsdagen har i sin tur bjudit på landgång i Lübeck men det är en historia som vi får ta lite senare.

 

             

 

Dags att brottas med kudden.

Kram-m

Midsommarfirande på TransPaper

2014-06-22 14:50

Hej på er, jag tänkte visa hur vi firade årets längsta dag här på TransPaper. Eftersom vi kom till kaj på midsommaraftons kväll så fick vi fira vår midsommar på lördagen istället. Jag fick, till min stora förtjusning, bistå Ina i byssan mellan 08 och 17 och detta var vad vi åstadkom:


           


Och vår filippinska besättning stod för fyratimmars grillningen, en tradition som hänger med både vid jul, nyår och nu midsommar.

            


Vi klarade oss undan regnet men tyvärr var/är det så fantastiskt kallt här i Finland (8-10 grader) så långbord på däck fick vi hoppa. Men det var en underbart god middag i trevligt sällskap - en riktigt lyckad dag med andra ord!


Hoppas ni haft en fin midsommarhelg allesammans.

Kram-m

TACK Världens Bästa Mamma!

2014-06-22 14:08


Midsommarfirande i Åsen

     

 

Som Jag Älskar Er Mina Fina Barn

 

Midsommarafton

2014-06-20 19:19

Hej mina vänner,

 

här kommer en liten midsommarhälsning från TransPaper.

Midsommaraftons morgon började med bryggvakt vid midnatt

   

 

Efter några timmars vila klev vi ut på ett soligt däck men under bitande vind.
På agendan stod byte av tross på akterdäck, 210 meter lång. Måttligt tungt arbete.

       

 

Och eftermiddagen bjöd på lite lugnare tempo med bl.a hyttstädning. Om ca 1,5 timme kommer vi in till kajen i Oulu, där ska vi ligga fram till måndag. Imorgon firar vi midsommar här ombord. Jag är ledig så jag har lovat att hjälpa Ina i byssan. Det blir grejer det!

Hoppas ni har en riktigt härlig midsommaraftons kväll allesammans med mycket;

   

/Matilda

Drills and Sweeping

2014-06-19 20:45

Hej på er,


Jag nattsuddar, d.v.s jag har inte lagt mig än. Det finns liksom inte motivation till att sova för tidigt. Även om jag nog skulle behöva det. Nåja, nog om det.

"Mina" övningar, jag höll i två stycken, gick som planerat. Kanske lite snabbt genomgånget, men man är inte särskilt sugen på att dröja för länge ute när det är snålblåst och duggregn.

Efteråt fortsatte vi med dagens däcksarbete, sopa i lower hold. Torra, svidande ögon och näsblod är det mindre angenäma resultatet av detta sega damm som man yr omkring med borsten. Men det är bara att bita ihop, det blir åtminstone bättre än vad det var innan.


Midsommar närmar sig med stormsteg och det innebär ledighet. På söndag blir det förhoppningsvis en sväng in till stan för att se vad Oulu har att erbjuda.

       


Matchen England-Uruguay har just börjat, det får bli sleep timer på TV:n. Verkar blir en bra match. Troligtvis, eller förhoppningsvis, kommer tröttheten kicka in när jag lägger huvudet på kudden oavsett hur bra matchen än är.


Mer händelserikt än så här blir det inte ikväll, klockan 00 är det dags för vakt igen. Ta hand om er.

/m12-4 vakt och drill preparation

2014-06-18 19:19

God Kväll,


En liten kvällsrapport innan det är dags att sova. Klockan 00:00 är det bryggvakt som gäller, då får man lägga sig i tid för att försöka få åtminstone ett par timmars sömn dessförinnan. Inte helt supermotiverat att lägga sig 19:30 men efter dagens arbete känns det ganska skönt att få vila kroppen en stund.


Mellan 12 och 16 spolade vi weather deck, eller vi, Jerry spolade. Jag släpade slangen efter honom. Det kanske låter som ett mindre intelligent arbete men den där slangen är säkert 30 meter lång och med ett tryck jag inte vet siffran på. Addera 25 graders värme och det blir rätt varmt, tungt och svettigt efter ett tag. Fast det är skönt med lite fysiskt arbete ändå!


Imorgon kl 13 ska vi ha övningar. Jag ska hålla i två stycken själv för allra första gången.

Det känns lite nervöst, dels för att de skall hållas på engelska inför hela besättningen och för att jag inte är helt säker på hur utformningen skall vara. Har suttit och läst training manuals, gjort anteckningar och tittat på videor, vad skulle man göra utan YouTube? 


Nåväl, det löser sig. Imorgon vet jag med säkerhet hur man överger fartyget genom att sjösätta en livflotte med dävert. Eller rättare sagt " how to abandon the ship by using davit-launched life rafts".


God Natt mina Vänner

/m


Lübeck --> Göteborg via Great Belt (20:00 - 00:00-vakten)

2014-06-17 16:24

God Eftermiddag,

 

Och så var vi åter på väg igen, nu mot Oulu och mitt första midsommarfirande i Finland. Klockan åtta i morse anlände vi till ett soligt Göteborg och avgick omkring 12:30. Högst troligt är att vi lämnar värmen och solen bakom oss, enligt prognosen kommer Finland bjuda på 10 grader samt gråa moln med inslag av regn. Klassiskt midsommarväder med andra ord! Ingen midsommar utan regn, eller vad säger ni? 


Nåväl, jag får återkomma om vårt firande här ombord. Det lovar jag.

Så vi lämnade Lübeck under gårdagseftermiddagen, omkring kl 14. Jag höll mig på bryggan även under utresan, mest för att jag inte vill missa något. "Min" ordinarie vakt (i överstyrmans sällskap) började egentligen klockan 20, lagom till passagen genom Stora Bält.   

 

 

                 

Ett par intressanta omkörningar under en fantastisk kvällssol, dessutom ett angenämt återseende av denna sträcka från min sida. Senast jag passerade här var ju för snart ett år sedan med Tarnbris om ni minns. Jag kan inte i ord uttrycka hur underbart vackert det är, att sitta på bryggan och köra båt och samtidigt se solen sakta gå ner i horisonten.

Synd att dess skönhet inte fastnar lika bra på bild som på näthinnan.  Nu byter jag till 12-4 vakten, det blir bra. Inatt blir det passage genom Drogden igen, det ser jag fram emot. Okej, klockan har passerat 17 när dessa ord skrivs. Dags för middag! 

Kramar/m