RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-04-19 15:39:11

Ekonomiskt Friberoende

Självkritikens lösa tisdagsrabbel.

2018-08-07 10:56Jag har lite funderingar kring mitt eget val av att leva sparsamt utan att hämmas i livsstil. Jag är en manisk samlare och kan väl kanske känna att jag äger i detta nu fler böcker än vad jag läser på en livstid. Samtidigt vet jag att jag skulle läsa mer om jag bara hade mer tid. Ännu mer samtidigt vet jag att mycket tid kan fås genom att prioritera anorlunda. Istället för att sugas upp i TV:ns fantastiska utbud av sommarprogram skulle jag kunna läsa två kapitel om dagen. Lära mig något, som hur man bygger ett atterfallshus eller lägger kullersten eller hur det där med teknisk och fundamental analys av bolag fungerar egentligen.


Ibland vet man bara inte i vilken ände det är bäst att börja nysta upp snottret. Bli mer effektiv. Maxa verkningsgraden av varje vaken minut och finna tid till vila, barn, kärleken, huset och trädgården. Jag har märkt under mina lediga föräldradagar att även fast jag är hemma finns det inget utrymme för att gå ut och bygga en stödmur i trädgården. Eller smäcka upp ett staket som både är snyggt och hindrar barnen från att bli påkörda av en volvo-idiot.


Så vad gör det då för skillnad? När jag väl lyckas få en avkastning som jag kan leva på utan att ha ett "riktigt jobb". När jag äntligen har rörelsefrihet ekonomiskt att göra vad jag vill, hur ska jag med säkerhet veta att jag kommer leva ett givande liv utan att fastna i att saker "kan göras imorgon" eller bara slösar min tid med att ofokuserat kolla youtube-tutorials. Eller leker med barnen även fast de kan leka lika bra själva med varann.


Jag skrev någon gång att pengar är tid. Men slösar man både tid och pengar utan fullt fokus på det som betyder något, så förloras allt dess värde. Då har jag jobbat mot ett mål som inte ger mig någonting.Det är dags att börja försöka jobba på att bli en bättre, effektivare människa helt enkelt.. eller helt svårt. Det återstår att se..Tips #6: Sänk lönen.

2018-07-21 08:55

Ja, det här kanske låter som ett idiotiskt spartips, men jag har faktiskt en poäng med det. Egentligen hade jag tänkt titulera det här inlägget med något i stil med: Wallraffa lönen. Men jag tyckte inte det helt stämde övrens, att wallraffa har ju lite mer undercover-journalistik över sig och det är ju inte det som jag nödvändigtvis menar att du ska göra. (Såvida du inte vill föra dagbok över upplevelsen vill säga.)


Jag kom att tänka på det här spartipset när jag hörde nåt program på radion om alla våra fattigpensionärer. Många är vi som säkert hört våra mor- och farföräldrar beklaga sig över att pensionen inte räcker till. Jag brukar i alla fall få höra det på var och varannat släktkalas. Så jag tänkte; Varför inte succesivt sänka min lön till samma som hos en pensionär? Då skulle jag ju dels bli förberedd på att leva på en lägre lön, dels skulle jag få en ännu större peng att investera undan så att jag slipper leva som en fattigpensionär i framtiden.
Vad tjänar en pensionär idag då?


 • Genomsnittspensionen i Sverige ligger runt 16.500kr
 • Den genomsnittlige mannen ligger på ca 20.000kr medan..
 • Den genomsnittliga kvinnan får fantastiska 13.500kr (#Jämlikhet).

Det är för jävligt, men ut och löneförhandla brudar, och tvinga den jävla karsloken att ta sina pappadagar. 13.500kr ligger faktiskt väldigt nära, om inte under, vad du är garanterad att få i pension om du inte har jobbat alls, eller haft det riktigt knackigt med inkomsten. Så hur gör du för att få äran att bli en pensionär i förtid?

Mycket simpelt:

 1. Skaffa dig ett nytt lönekonto hos en annan bank.
 2. För över din bestämda pensionärslön (Ex: 13.500 x 0,7 skatt = 9.450 spänn.)
  till ditt befintliga kortkonto varje månad.
 3. Spara och investera resten. Åtminstone per automatik på lite olika indexfonder.
 4. #Ekonomisk Frihet i en liten ask.Studentpresent för den sparsamme.

2018-06-08 16:30

Vi ska på studenttillställning nu ikväll, till min frus plastbrorsa, vilket på den sidan osläkten mest är en ursäkt för att supa sig redlösa. Så det blir en in-out-operation, äta mat och tårta och sen hem och lägga ungarna innan folk blir för jävla fulla.


Vad ger man då till en framtida elektriker?

Jo, en god introduktion i hur man blir rik av att bara låta tiden sköta jobbet, helst i form av en pocketbok som man köpt för en krona på second hand.


Win-win skulle jag säga.


Jag förlorar bara en krona och den gladlynte studenten har fått nycklarna till att kamma hem miljoner.


Nu gäller det bara att han investerar fem timmar på att läsa den.Våga mer, sluta janta!

2018-06-09 14:00Jag har funderat på hur den här bloggen ska kunna vara givande för alla som har bestämt sig för att försöka uppnå mer ekonomisk frihet i livet. Det kan vara jävligt lätt att tro att jag kanske sitter på en överdrivet priviligerad pinne när man jämför med ditt liv. Och visst är det kanske så. Alla har inte samma förutsättningar från start.


Jag kommer från en första generation av medelsvensson-uppväxt. Går man tillbaka till min farfars tid så började den i ett pyttelitet torp med elva syskon, varav nio nådde vuxen ålder, där föräldrarna inte hade råd att förse alla sina barn med kläder. En riktigt pissfattig tillvaro som han och några till av syskonen lyckades dra sig ur genom extrem sparsamhet.


Min mor och far har i sin tur lyckats skapa sig en ännu lite bättre tillvaro. Egentligen mest bara på ren flax, tack vare hur Sverige och samhället utvecklats under nittonhundratalet.

Men, innan jag blir ekonomiskt oberoende så måste jag börja röra mig i nya, främmande skick. Tidigare generationer har byggt upp den kristdemokratiska kärnfamiljsplatå jag får stå på genom hårt arbete, mycket jantelagande och ett uppenbart framgångsrecept till medelmåttighet som de konstant försöker få mig att följa.


För att nå högre höjder måste jag dock sluta gå och plocka fallfrukt och gå den lättaste vägen i livet. För att nå högre måste jag ta risk och våga klättra upp i trädet för att kunna skörda de riktigt färska, omosiga och solvarma frukterna.


På rak arm kan jag gissa mig till vad det är för områden jag bör nosa på för att kunna nå nya höjder rent ekonomiskt, och där mina omtänksamma men tjatiga päron aldrig riktigt satt sin fot.


 • Sluta med följa strömmen-beteenden.
 • Börja investera i aktiemarknaden.
 • Bli en egen företagare.
 • Skaffa mig mer fri tid.Det finns säkert en hel del saker som jag missat och som passar in på listan, tyvärr vaknade min dotter precis, så det här är vad som bjuds den här gången.
Vad är en passiv inkomst?

2018-03-01 13:45Kort svar:


Pengar som rullar in medan du gör annat.Långt svar:


Vill du ha mer tid över och ändå ha pengar som trillar in på kontot så är det dags att börja se sig om efter en passiv inkomst. Nåja, du kan kanske inte bara sitta på röven och förvänta dig stålar. Det finns trots allt inte många riktigt passiva inkomster där ute.Så vad är en passiv inkomst?

Det är lite krångligt att förklara utan att ta ett exempel...Säg att du köper en liten tomt och flyttar dit en liten stuga med lite av livets förnödenheter. Letar du lite på olika köp och sälj-sajter går det att hitta en stuga helt gratis mot bortforsling. Efter att du spenderat tid och lite pengar på att fixa iordning stuga och tomt så kan du börja hyra ut den. Hyran du får in sker helt utan fortsatt arbete från dig. Grattis! Du har precis skaffat dig en passiv inkomst!Jag ska skriva lite om olika sätt som det går att få ett passivt flöde av cash.


Men det får bli en "klipphängare" tills vidare.Vad är en aktiv inkomst?

2018-02-25 14:30


Kort svar:

Att byta tid mot en fast summa pengar.


Långt svar:

Jag försöker komma på ett bättre svar på det långa alternativet, men det går inte riktigt.

En aktiv inkomst är vad dina föräldrar kallar ett "Riktigt jobb". Ett ställe du går till / loggar in på / Etc, och jobbar för att få en ersättning för dina timmar.

Just det där med att byta dina timmar mot pengar, är både en fördel och framför allt den aktiva inkomstens största nackdel. Det är lätt att känna sig beroende av ett jobb just för att kulorna måste rulla in. Räkningarna betalar inte sig själva trots allt.


Har du dessutom ett jobb du inte trivs med så krävs det att du bygger upp en kassa så att du har en säkerhet att luta dig mot innan du säger "Fuck off!" till chefen och ger dig ut för att leta något nytt, mer givande arbete. Annars kanske du är fast tills dess att du går i pension eller när det blir nedskärningar.


Det låter kanske som att jag pissar på ett vanligt jobb. Men det gör jag inte. Jag tycker att det är bra att sysselsätta sig. Att bara gå runt och slå dank gör ingen människa glad.


Men ingen blir heller glad av att Vakna-Äta-Jobba-Äta-Jobba-Äta-Sova-Repeat i femtio år. Och det kan ta mycket lång tid att bli ekonomiskt fri med ett vanligt jobb.


Nästa gång ska vi ta upp en annan typ av inkomst. En där du kan tjäna pengar medan du sover.Norman-beloppet.

2018-02-19 20:06


Jag höll ju på att glömma norman-beloppet. Det kan vara lite bra att hålla koll på.

Lite enkelt kan man säga att det är en prognos för hur mycket du kommer betala i avgifter och förlorad vinst på grund av dessa avgifter. Det är bra om du vill få ett hum om vad du betalar på längre sikt. Men den ger inte hundra procent rätt på summan. [I så fall hade den kunnat spå i framtiden. Det är ju bara löjligt.]


Den beräknar vad en fond kostar i avgifter under en tioårig investeringsperiod, om du har en månadsinsättning på tusen riksdaler och fonden stiger i värde med ett genomsnitt på 6% per år.Det ger en bra riktlinje, men den visar bara ett medelvärde på kostnaderna. Varken mer eller mindre.

Tips #5: Bli en aktiv konsument.

2018-06-17 17:00Att vara en aktiv konsument är ett mindset som kräver full koncentration inför varje köp.

Det gäller att hålla i stålarna, för de gör bra mycket mer nytta investerade än spenderade. Alla affärsidkare tycker dock att dina pengar passar bättre i deras kassor.Och striden om dina slantar är ett ofrånkomligt faktum...
Lite tips på sätt du kan tänka innan du handlar:

 

 • Skriv en lista över saker som ska handlas och följ den.

 

 • Vad är kilopriset [Jämförelsepriset] på varan. Viktigare än vad man kanske tror. Speciellt när man köper varor som inte väger någonting. Kryddor är ett typiskt exempel där man bara sliter åt sig en liten kryddburk utan att tänka på att priset nästan är detsamma som guld per gram. Finns det stora förpackningar någonstans i butiken eller kan det vara värt att åka tvärs genom stan för att storhandla kryddor en gång om året.

 • Ska det bjudas på rödtjut till middagen och du vill bjuda gästerna på något fräsigt? Kom då ihåg att den mesta smaken i vinet sitter i ettiketten på flaskan. Det finns en hel uppsjö av studier som visar på att inte ens proffessionella vinkännare kan göra skillnad på ett svindyrt vin och budgetalternativet. Köp därför ett billigt vin som du tycker, helst på bag in box, om och häll på en dyrare vinflaska.

 • Ska du gifta dig? Grattis! Men säg för helvete ingenting om ordet giftemål när du handlar till den stora dagen. En vän till mig gick in och bad om en liten prydnadsbukett för bruden att hålla i handen. Floristen band snabbt ihop den och gav ett pris på ca 250kr. Han vred och vände lite på den lilla buketten och sa: Jamen den här skulle väl kunna funka som bröllopsbukett? Då plötsligt bleknade floristen och började prata om fel prisbild. Det nya priset låg istället på närmre 1.500kr Pinsamt men sant. Min kompis vände på klacken och gick. Det finns säkert fler tillställningar än bröllop där blodsugande näringsidkare vet att folk är villigare att fläska på och därför tar rätt mycket extra för sin vara/tjänst.

Det här var några punkter som jag på rak arm kom på. Kan du komma på fler saker man kan tänka på som konsument, skriv gärna ner det i en kommentar.Avgifter

2018-02-14 09:15Fasta köp- och säljavgifter:


De flesta banker och nätmäklare av fonder tar inte ut någon avgift för att köpa och sälja fonder. Gör din bank det så skaffa dig ett konto och en ISK hos en annan bank.
 Det kan ju kännas onödigt att betala för pappersvändningar om det är gratis någon annanstans.
Förvaltnings-avgift:


Förvaltningsavgiften är lönen du betalar för att någon annan ska förvalta dina pengar och få dem att växa. Den kan vara allt från 0 till 2 procent av ditt investerade kapital. Kostar en fond 0,6% årligen brukar vanligtvis hälften gå till förvaltaren av fonden, och den andra hälften går till banken/mäklaren som har fonden på sitt fondtorg.

Är sånna här små procent något att oroa sig för då? Det kan väl inte spela någon större kvitta liksom?


Svaret är jo, tyvärr gör det ju det. Du kommer få veta mer imorgon när vi tar upp Normanbelopp.
"Försök att köpa fonder som ligger under 1% i förvaltningsavgift, såvida det inte är en uddare nisch som du vill investera i, då kan en något högre avgift vara försvarbar."


Men, ska du börja investera dina pengar är det perfekt att börja med de olika gratis aktiefonder som finns.Jag ska plita ner en sammanfattande lista över alla gratisfonder inom en snar framtid.


Tack för idag.


Vart?

2018-02-13 10:15

Det kan vara rätt viktigt att veta vart i världen fonder jobbar. Vill du ha fonder som köper teknikaktier i Silicon Valley, så kan det ju vara viktigt att fonden har fokus på USA och inte Europa eller Afrika.


Just saying.Kom ihåg: Bättre pytsa än "All in!"

2018-02-12 14:45


Apropå det där med risk och att det kan svaja lite i börsen, så har ytterligare något att lägga till i frågan. Har du tänkt dig att investera mycket pengar totalt i en fond, 100 000kr till exempel, så ska du aldrig gå "All in" med alla pengar på en gång.

Pytsa, för helvete, pytsa!


Gå alltid långsamt in i marknaden, gärna genom ett månadssparande, så slår du dessutom ihjäl två flugor i samma smäll. Du behöver inte spendera tid på dina investeringar, och du slipper skrämmas av en sur börs.Risk 1-7.

2018-02-12 09:45 

 

Även fast en fond sprider riskerna över en mängd aktiebolag så finns det ju ändå en möjlighet att det blir lite skakigt eller till och med störtdyker om det vill sig illa. Generellt sett gäller det bara att ha is i magen och köpa mer när det dyker, om du vågar och tror på den inriktning du satsat pengar på.Bankerna graderar fonder efter en sjugradig skala och man brukar säga så här:


Låg risk: 1-3     Medel risk: 4-5     Hög risk: 6-7Enkelt kan man säga att ju större risk för värdeminskning, desto större chans till att fonden stiger i värde. Har du mer än 25 år beräknat kvar av ditt liv finns det ingen anledning att ta något annat än de högre skikten av risk när du investerar dina pengar. Över lång tid minskar risken att gå minus markant, medan chansen att gå plus ökar.


[Jag skulle vilja säga att det är i princip omöjligt att gå back över tid, såvida du inte har riktigt dåligt med is i magen och säljer vid första antydningar till minus. Eller ännu värre, om du tar råd från folk som inte kan investera. Släkt och vänner kan vara dina pengars värsta fiender.]
Du är förhoppningsvis här för att du vill uppnå någon form av ekonomisk frihet trots allt. Så förbered dig på att det kommer att ta lite tid.Vänta bara tills vi kommer till det riktigt roliga, som ränta på ränta-effekten.Tips #4: One mans trash..

2018-04-23 08:00Håll utkik när du besöker återvinningscentralen. Folk åker dit för att slänga sina saker, men haffar du dem på bar gärning så brukar det inte vara några problem att gå igenom deras släp om du skymtat något intressant. Och de har ju ändå tänkt slänga sina saker, så varför inte ge dom det gratis till dig?


Jag jobbade med en tjej på ett trädgårdsföretag, och det var då jag introducerades för det här sättet att skaffa sig prylar på. Hon hade koll på två viktiga saker [Förutom trädgård då, det var hon också grym på.]:


 • Vart alla offentliga toaletter låg, och..
 • Vad folk hade på sina släp, samt om de såg ut att vara på väg till tippen.

Hon kunde i princip göra en U-sväng så fort hon såg något som verkade minsta intressant, och det gav förvånandsvärt ofta utdelning..
En trädgårdssoffa, lite krukor och ett handfat av märke höganäs, olivträd och halvdöda lavendlar till förbannelse är bara lite av alla skatter jag dragit hem under förra året, mött av olika nivåer av gillande från min fru.


[Tänk bara på att det är stöld om du tar det när det ligger i högarna, men det kan gå att lirka sig till saker om du frågar någon skrotnisse riktigt RIKTIGT snällt.]Hursomhelst.

Den som söker skall finna, och gratis är det!

.[Okej, det här tipset är kanske inte för alla. Dels kräver den lite av glimten i ögat när du bemöter folk, dels behöver du ju antingen jobba på, eller besöka en större återvinningscentral, helst dagligen eller oftare. Uppfyller du bara de här kriterierna, så finns det många skatter att hämta hem.]Tips #3: Köp second hand.

2018-04-16 09:30Till det här inlägget känns det fint att få bjuda på lite musik:


-Macklemore & Ryan Lewis-

-Thrift Shop-


Varför köpa nytt när de riktigt fräcka sakerna går att få för en struntsumma? Dessutom gör det ditt shoppande till mer av en utmaning.


Kolla efter vilka Second Hand-butiker som ligger inom ett rimligt avstånd från där du bor. Ta en ledig dag när du kan riva av så många som möjligt en ledig dag, för att få lite feeling för vad du kan tänkas fokusera på i just den här butiken, eller om den ens är värd att köra dit för.Det är alltid värt att ta en tur förbi några stycken efter jobbet. När du väl kommit in och fått lite flow i rutinen så kommer du beta av dem fort som fan och du kommer effektivt beta av alla små hemliga hörn där du kan hitta godsaker. Second hand går också väldigt hand i hand med att nörda ner sig i något krängbart, som jag skrev om tidigare.


Ut och köp!Tips #2: Sälj allt, bli minimalist.

2018-04-09 08:45I minimalism letar du efter saker som är viktiga för dig,

och skär sedan bort resten..Vi äger oftast för mycket saker och har en rätt skev uppfattning om vad vi tror oss behöva för att leva ett lyckligt liv. Egentligen krävs det inte mycket mer än tak över huvudet, mat och eventuellt en bädd att sova på...
Jag har kommit på mig själv med att tänka "Vad fan ska jag med det här till?" varje gång jag öppnar en låda i köket, och min fru har en stor jäkla garderob full med kläder, men aldrig nåt att ha på sig.


Det är svårt att inte se situationer som dessa som tydliga tecken på att det är dags att banta ner antalet grejer vi har omkring oss.


Tyvärr är jag ingen minimalistguru, så jag vet inte riktigt hur man ska gå till väga för att sålla mellan vad som är viktigt och vad som ska bort. Men ett säkert tips för den som orkar är att packa ner alla sina kläder, eller vad man nu vill börja med, i en låda. Hämta bara upp det plagg som du kommer på att du har, ur lådan när du bestämt dig för att ha det på dig. Efter 30 dagar säljer/skänker man resterande innehåll i lådan. Kvar finns kläder/verktyg/köksutrustning som du verkligen använder. Borta är det som bara gör dig ofokuserat förvirrad.


Det låter kanske radikalt att göra utrensningar på det här viset.

Men jag tror också att i många fall måste vi bara klippa navelsträngen till våra saker.

Och förhoppningsvis få lite klirr i kassan som ett extra plus.
Tips #1: Sluta prenumerera!

2018-04-02 09:45Prenumerationer kan va roligt, visst visst, men det är också din plånboks värsta fiende.


Varför? Jo, för det är kostnader som du oftast inte tänker på, ofta dras det bara av pengar från ditt konto utan att du aktivt betalar. Vill du börja hålla i dina slantar, är det därför bra om du börjar vrida åt kostnadskranarna.


Här följer några som jag kommer att tänka på på stående fot, kommer du att tänka på något mer som pengarna bara sticker till, skriv ner det i en kommentar vetja.
 • Mobilabonnemang:

Det finns en väldig massa abonnemang där ute. Fram till i slutet av februari hade jag själv ett uppgraderat, bundet 24-månaders-abonnemang hos Halebop för typ 259kr/månad. Jag underströk ordet bundet därför att det är ju så det fungerar nio gånger av tio. Okej, du betalar kanske aktivt via en faktura varje månad, men du gör det fastkedjad likt en fånge, tills bindningstiden upphör.

Halebop är ena riktiga lurifaxar dessutom. De ringde upp mig och frågade om jag ville uppgradera eftersom jag beställt nån extra gigabyte surf några månader i rad och det skulle vara billigare att uppgradera till nästa nivå istället. Vilken service!

Men, när jag kände att jag ville gå ner ett trappsteg igen var det tvärstopp, då fanns inga planer i helvete att det skulle gå.


Därför har jag, i sökandet på nåt bättre alternativ, bytt till ett refill-kort på telia istället. Nu kan jag åtminstone bestämma hur mycket jag vill betala i månaden själv.


Istället för 3108kr siktar jag nu på att betala 1200kr/år om jag lyckas snitta 100kr/månaden.


Kaching! 1908kr befriade [I mitt fall] som kan gå rätt in på ISK:en.
 • Spotify, HBO, Netflix, extra sportkanaler...:

Jag älskar alla streaming-tjänster som finns nu för tiden, det går att slösa bort hur många timmar som helst på filmer, sport och allt vad man kan tänkas vilja se.. Musik kan strömma ur dina högtalare eller ur mobilen tjugofyra timmar om dygnet, alla dagar i veckan, för 99 spänn!


Jag kan ju inte klaga så mycket på musikbiten, det går ju att göra så mycket medan man lyssnar på musik. Men behöver du verkligen alla andra streaming-tjänster? De tar upp dyrbar, vaken tid, och har du ett par stycken plockar det snabbt på i utgiftsflödet. Såklart märker du inte det här, för företagen är snälla nog att dra en liten summa från ditt konto automatiskt varje månad.


Säg upp de här tjänsterna omedelbart och gör en månadsöverföring med samma summa till din ISK istället, så du kan börja bli rik nån gång.Ett riktigt snåljåpsalternativ som jag har för den som inte vill betala, men som ändå känner för att se sina favoritserier, följer här, men det kräver lite aktivitet från dig. Förlåt...


 

 • Utnyttja "Prova gratis i en månad"-alternativet.

Det här är ett sätt för företagen att kroka fast dig och göra dig beroende av deras tjänster, och övergår alltid till att du börjar en prenumeration nästa månad. Såvida du inte säger upp prenumerationen direkt efter att du "okejat" gratismånaden. Vilket du såklart ska göra.


När månaden är slut, börjar du nästa prenumeration någon annanstans.

Har du några stycken tjänster att rulla gratismånader ifrån, så ska du få se att det snart börjar dimpa ner "Vi saknar dig"-erbjudanden från de prenumerationer du avslutat. Med stor sannolikhet kommer dessa erbjudanden vara en gratismånad igen.


Och hjulet sätts i rullning åter igen.


Nu har du lossat minst 99kr i månaden att sända till din ISK, grattis!
 • Lotterier:

Håll inte på med sån här skit, risken att du aldrig kommer vinna mer än kaffepengar då och då är överhängande. Det var längesedan jag spelade på lotto och sån där skit. Däremot var jag, relativt nyligen, med i postkod-lotteriet ett halvår.


Men gå inte på sån här skit.


Jag rekommenderar hellre att lägga dina lottopengar på att köpa aktier i de olika spelbolag som finns på börsen istället. Då vinner du åtminstone på andras dumheter.

Sen har jag två grejer som inte riktigt går under månatliga kostnader, men som ändå svider mer än det smakar i många fall.


 • Gym-kortet:

Eller som jag gärna kallar det, nyårets sanna baksmälla. Jag har i alla fall gjort mig skyldig till att köpa ett årskort på det närmaste gymet, bara för att jag går runt i någon slags tillfällig dimma av hälsofreakism.


Min tankebana gick så här:

"Jag ska börja gymma, bäst att jag köper ett årskort så att snålheten får mig att gå hit och spänna mina spaghetti-armar. Jag behöver ju bara gå hit en gång i veckan för att det ska löna sig i längden.."


Det funkar tyvärr inte så...

Tyvärr blir din plånbok bara 3000 spänn fattigare och din kropp precis lika otränad som förut.


Det tar tid att bygga upp en vana. Köp inträde för ett pass åt gången istället. Lyckas du pallra dig till gymet tre gånger i veckan under lika många månaders tid så skulle jag säga att det kan vara värt att kolla på nåt i stil med ett årskort, men inte innan dess.


Allra billigast är att hitta närmaste utegym, eller att köra träning hemma, gratis.

Finns tutorials på youtube, för helvete. • Tidningar:

Köp lösnummer för helvete! Det hinns oftast inte ens att läsa skräpet, och numera rekommenderas det att man inte ens bör elda med tidningar.
Vips har du pengar över.

Vad är en fond?

2018-02-11 07:00Kort svar:

Den late investerarens bästa vän. Om du har lite is i magen vill säga.


Långt svar:

En fond är en samling av olika värdepapper och som, oftast, sköts av en fondförvaltare.

Tänk dig att du har en hundralapp över, och så känner du bara en oerhörd längtan att investera den, att få se den växa och bli större. Men vart kan man lägga hundra spänn? Aktier kanske känns lite för risky om det är lite nytt, och du vet bättre än att bara låta den ligga och svälta ihjäl till ingenting på nåt dammigt sparkonto.

Då kan en fond vara det perfekta alternativet. [Hundra spänn är dessutom lägsta gränsen för insättningar på de flesta fonder]Jag sitter även och knåpar på en liten lista över saker du bör tänka på innan du ger dig in i fond-djungeln. Men inlägget håller på att växa till ett monster, så kommande vecka får jag nog dela upp den i mindre bitar. Annars blir det för tråkigt för att tugga i sig.


Lägg magen i frysen.

2018-02-11 09:30

Det svåraste med att investera i aktier och fonder, är att inte drabbas av panik när värdet faller och de röda minussiffrorna skrapar dig i ögonen.


Att ha is i magen är en viktig del i att investera långsiktigt, men hur gör man för att uppnå ett lugn som påminner om en tibetansk munk?


Det finns en investerare som heter Warren Buffet. Svår att inte snubbla över tidigt när man ger sig in i investerarsvängen. Han har en bra tumregel att hålla sig till:"Var girig när andra är rädda, och var rädd när de är giriga."

Warren Buffet.    


Det här är en av många bra regler som hjälper mig att hålla lugnet.


Jag har hållit på med fonder och aktier ett tag nu, så jag vet att det blir små hack i kurvan då och då. Jag brukar kolla upp företaget för att se vad det är som får det att falla, och om jag fortfarande gillar företaget efter det så tänker jag: "Bra, då köper jag på rea idag."Men om du känner att det är svårt att hålla dig lugn när det stormar omkring dig, så tror jag det är viktigt att sätta upp regler att hålla dig till, för att hjälpa till att inte ta förhastade beslut.


Jag ska försöka att hitta tio bra budord som håller nerverna i styr.Tills dess, ha det fint!
Att ta tillbaka filten.

2018-06-07 10:30Den som vill har börjat söka efter ett ekonomiskt friberoende kommer tidigt att stöta på en man vid namn Robert T Kiyosaki. Han har skrivit en ekonomisk självhjälps-serie som heter Rich dad, Poor dad.


Jag har inte jättemycket att säga om den här boken. Den är lite som den här bloggen kommer att vara, alltså mer om hur man ska tänka kring sina pengar och sparande, och lite mindre kring direkta aktietips och investeringstips. [Läser du någonsin ett tips på en blogg om en specifik aktie, ta det väldigt försiktigt..]


Hursomhelst.


Det var en grej som satte sig från en av böckerna.


Ta tillbaka filten.JAg orkar inte dra hela harangen om indianer, nybyggare och filtar.

Själva kontentan var att du ska se dina pengar som en filt du lånar ut, åt till exempel en ensam liten fond som fryser. När du tycker att fonden fått upp värmen igen, så tar du helt enkelt tillbaka filten. Kvar har du en uppvärmd fond, och du behöver inte bry dig om ifall den skulle sjunka med flera procent.Ett exempel:

 1. Fond 1 fryser och du lånar ut en filt på 100 000kr.
 2. Efter ett år har Fond 1 värmt upp sig med 20%, dvs 120 000kr.
 3. Du tar tillbaka filten på 100 000kr.
 4. Kvar har du en uppvärmd fond som får sköta sig själv, helt "gratis" + en filt att låna ut till nästa frusna fond.
 5. Fortsätt tills du är rik.Naturligtvis rekommenderar jag att du långsamt lägger på filten. Skulle du råka ha hundra surt förvärvade laxar så vore det ju trist att se dem störtdyka iväg veckan därpå. Vem vet hur lång tid det tar innan det tar sig upp till samma värde igen om börsen skulle krascha av någon outgrundlig anledning? 5 000kr i veckan låter mer rimligt. Skulle det dyka ner 12% nån vecka så betyder ju det bara att du får fler andelar i fonden. Scoore!

Sen är det bara att vänta tills dess att du uppnått önskad uppvärmning. 20% är inte helt orimligt på ett bra år exempelvis. Men sätt en gräns och håll den.Vad är inflation?

2018-03-04 20:45Kort svar:


Ditt sparkontos värsta fiende.Långt svar:


När min lillebror var liten så fick han en enorm geleråtta av en kompis när han fyllde år. Efter att han gnagt lite i svansen så hamnade den, som många andra godsaker gjorde under den här tiden, i ett skrivbordsskåp. Vi var ett par riktiga jävlar på att hamstra godis och kakor, för ju mer vi sparade, desto mer kunde vi svulla i oss vid ett annat tillfälle. Tänkte vi...


Om du har ett lite klyftigare tankemönster än en tioåring, så kan du nog gissa er till vad ett år i ett furuskåp gör med en geleråtta. Om du inte kan tänka dig vad som händer, så ska jag berätta: Den får en hård, tjock och torr skorpa med smak av skåp. En bråkdel av sina forna glansdagar.


Varför berättar jag det här udda berättelsen ur min barndom, och vad har den med inflation att göra?Tänk dig att råttan är dina pengar.

Skåpet är ett vanligt sparkonto.

Tiden är tjockleken på skorpan som bildas.Inflation.. är smaken på skorpan..