RSS - xml

Kontrollerades senast: 2018-11-17 11:19:15

Terrierruset

Tävlingspsykologi- Att bli sitt bästa jag

2018-02-27 22:23

 


Under våren går jag en webbaserad kurs i tävlingspsykologi för Eva-Marie Wergård. Det finns många böcker om ämnet, bra TED-talks, föreläsningar och diskussioner. En av mina favoriter är Pia Sundhage och hennes bok "Spela på bästa fot - Att leda med glädje". Den är fantastiskt bra just för att hon så ödmjukt beskriver ledarskap, gruppdynamik och teamkänsla utifrån lust och glädje.

"Grundtanken är en organisation som inte är toppstyrd eller individualistisk, utan där var och en tar ansvar för att utnyttja sin egen och lagkamraternas förmåga maximalt. För att nå dit är attityden hos den enskilda spelaren ett viktigt element. Sundhage pekade på en gammal formel som lyder (kunskap+färdighet) x attityd = spelarens förmåga. Det innebär att spelarens tekniska grundförutsättningar multipliceras med attityden, som därmed är den viktigaste faktorn."


"– Jag analyserar nästan aldrig misstag som en spelare har gjort. Det begås alltid misstag under en fotbollsmatch, det är oundvikligt. Då påpekar jag hellre vad spelaren gjort bra, och försöker uppmuntra de sidorna i stället."

Pia Sundhage 

 


Att jobba med sig själv och sin förmåga att prestera i skarpa lägen handlar mycket om kontroll. Att ta kontroll över det man känner och att vända negativa tankemönster till positiva. Att identifera varför man känner eller upplever en känsla i en viss situation. Varför man blir nervös, exalterad, glad, ledsen, stressad osv.


Man måste våga sig ur sin trygghetszon och utmana sig själv. Charlotte Kalla beskriver det också bra i sin bok just detta att man tävlar mot sig själv, inte mot någon annan. Det är de egna resultaten som man ska fokusera på, inte andras.


Jag tycker att flow och glädje är liksom själva källan och drivkraften. Glädjen i samarbetet och glädjen i att utvecklas. 

 
Träningspepp-boktips

2017-12-29 18:51


Jag kan varmt rekommendera Charlotte Kallas bok "Styrka, teknik & pannben" om man vill få träningspepp i vintermörkret. 


 Ut ur trygghetszonen

2017-11-06 20:51

Vilka dagar vi har! Vi varvar att träna för nya lydnadsettan, lägre klass bruksspår och agilityn. Jag har också anmält mig och pojkarna till "Fysträning med hund" för Eva-Marie Wergård och till hennes tävlingspsykologikurs. Det ska bli jätte roligt att gå två bra webbaserade kurser vilket passar mig utmärkt med två små barn och ett intensivt jobb. Fokus är nu på struktur i träningen. Jag försöker att springa en mil i veckan med Eddie och Ozzy och tränar en hel del styrka. Men nu ska det bli härligt att få hjälp med en röd tråd i träning och på tävling och med ett övergripande helhetstänk. Jag tycker om när pusselbitar fogas samman till en helhet.


 

Under hösten har jag arrangerat en "Träna med glädje-kurs" för Cairn i Väst i Tånga Hed som blev väldigt lyckad. Så snart jag hinner ska jag lägga upp bilder från helgkursen här. Jag har också avslutat kursen "Träna och tävla med glädje" på Lunds Brukshundklubb och jag upplevde även den kursen som fantastiskt lyckad. Jag lär mig så oerhört mycket av kursdeltagare och deras hundar. Jag hinner iaktta så många fantastiska ekipage och härliga relationer mellan hundar och ägare. Något som jag ofta ser hur hos terrierägare är en stor stor portion humor och en känsla av att man tar allt lite med en klackspark. Inte lättvindigt, absolut inte. Utan mera en känsla av att så länge man har varandra så är livet rätt så gött.


 Glädjen framför allt

2017-09-12 08:07


Bilden på Usain Bolt har delats både här och där, och jag tycker den är så fantastiskt bra! När man pratar om fokus, riktning, prestation, målsättning mm, så säger bilden något helt annat. Att ta i från tårna så att du nästan spricker är kanske inte ett självändamål eller det ultimata sättet att nå prispallen, att nå resultat, att nå dit du vill. Istället handlar det kanske om att slappna av, att tappa fokus och riktning en stund, att ta livet med en klackspark. Att våga spränga gränser.


   

Lydnadsdag med Cairn i syd

2017-06-25 22:05

 

Förra helgen träffades 15 medlemmar i Cairn i syds regi för att träna lydnad under strålande sol på Veberöds Brukshundklubb. Jag försöker alltid arbeta med fokus på glädje, drivkraft och motivation och skapar på så sätt förhoppningsvis hundar som väljer de bästa besluten, ur både min och hundens synvinkel. Därför tror jag stenhårt på lekens frigörande kraft, på operant träning där hunden bjuder på frivilliga beteenden som vi kan fånga upp och arbeta vidare med. Och att vi på så sätt skapar en god och fin relation till våra hundar som bottnar i trygghet och omtanke om dem, om våra medmänniskor och om andra individer. 


Det blev en härlig dag med många glada hundar, mycket korv och leksaker över hela planen. Cairn är ju en fantastisk hund som är med på allt om man bara hittar rätt knappar. Jag slutar aldrig förvånas över hur kloka och känsliga de är. Och över hur mycket vi kan lära oss om oss själva, om empati, om livet genom att vara med hundar och djur.


Vi talar generellt mycket om vikten av sunt förnuft. Men jag börjar att ifrågastätta det där sunda förnuftet mer och mer. Istället tror jag att samvaro, närvaro och medmänsklighet handlar om kompetens, fingertoppskänsla och empati. Och att vi aldrig blir fullärda och kan slå oss till ro med armarna i kors och rulla tummarna.

Två nya kurser på Lunds Brukshundklubb!

2017-05-07 20:45

Jag ska hålla i två kurser på Lunds BK. Varmt välkomna att anmäla er! Hör av er om ni har frågor.

 

Löpträning med din hund!

Löpningen växer som motionsform. Denna kurs är tänkt som en träningsgrupp då vi träffas och springer tillsammans med våra hundar. Vi träffas första onsdagen i varje månad. Första träningstillfället är förlagt på Lunds brukshundklubb och då diskuterar vi träningsfysiologi, träningspsykologi, motivation och drivkraft, vad ni vill med kursen och hur ni vill träna.  


Tanken är att svetten ska rinna, men vi jobbar alla efter egen och våra hundars förmåga. Kursen kommer att ta avstamp i ren träningsglädje och fokusera på det roliga i träna hund.


Kursdatum:  2/8, 6/9, 4/10 och 1/11 kl. 19.00-20.30


Träna och tävla med glädje!

Hur blir du den bästa människan för din hund?


En kurs som fokuserar på det fantastiska samspelet mellan dig och din hund. Vi kommer att arbeta med vad som driver och motiverar dig och din hund och hur ni kan bli ännu mer samspelta i vardagen, i träning och på tävling. Vi kommer att diskutera träningsupplägg, träningspsykologi och hur vi blir ännu bättre på att vara med våra hundar. Kursen tar avstamp i ren träningsglädje och fokuserar på det roliga i träna hund.


Varje kurstillfälle är tänkt att innehåller en teoretisk del och en praktisk del och är förlagd över 4 kurstillfällen på Lunds Brukshundklubb. Din hund ska vara minst 6 månader.


Kurslitteratur: Jenny Wibäcks bok ”Starka tillsammans- I träning, tävling & tanke”

Kursdatum:  28/6, 5/7, 23/8 och 30/8 kl. 19.00-20.30

OBS. Sommaruppehåll.


Anmälan via www.lundsbrukshundklubb.se

 

VARMT VÄLKOMNA! 

Uppflytt till lägre klass bruksspår

2017-05-07 20:42

I måndags tävlade jag och Eddie bruksspår och fixade ett uppflytt. Jag kan inte sammanfatta det hela bättre än att känslan var klockren! Vi njöt av varje sekund ute i spåret och vi njöt av lydnaden. Vi hade helt enkelt jätte roligt. Och det hela blev inte sämre av att domarna sa "om vi hade kunnat ge den lilla hunden mer än en 10 i spåret, så hade vi gjort det!".

Tack till Eslövs BK för en fint arrangerad tävling. Och tack mina kära träningskompisar.

Roliga kurser spikade!

2017-03-07 20:26

Nu har några av årets datum spikats! Jag och pojkarna har fått det roliga uppdraget att hålla i två kurser i samarbete med ett par av cairnterrierklubbens regionala klubbar. Anmäl er gärna till mig om intresse finns. Vi lovar att bjuda på mycket glädje, lek och många skratt.


Lek & Lydnadskurs - lördagen den 17 juni för Cairn i Syd. Förra året arrangerade jag denna kurs tillsammans med Sara Määttä Damsby på Veberöds brukshundklubb. Det blev fantastiskt lyckat. Hundarna fick träna, leka, busa och äta korv. Likaså matte och husse. Plats och mer om innehållet kommer.


Bli ett team med din cairnterrier - med fokus på leken och relationen den 15-17 september. Under en helgkurs kommer vi att blanda teori och praktik och framför allt ha det fantastiskt roligt tillsammans. Plats: Tånga Hed. Kursen arrangeras tillsammans med Cairn i Väst i samarbete med Cairnterrierklubben.

 


 


Jag tror att jag och grabbarna har kommit med på en fantastiskt rolig sommarkurs som kommer att passa oss som handen i handsken. Det är inte ofta som lydnadskurser riktar sig till oss med små hundar, som ju ser världen ur ett annat perspektiv än större hundar, men nu har vi fått plats på en sådan kurs för Heléne Lindström. Kursen arrangeras  av Jenny Wibäck i Lotushallen.

Lite försmak av vår

2017-02-16 20:56

Vintern börjar närma sig vår. Vi mår bra. Jag och pojkarna har gått med i vår fina lilla spårgrupp igen på Lunds Brukshundklubb och spårar nu varje lördag förmiddag. Att komma ut i skogen är verkligen något av det bästa jag vet. Sann lycka! Vi tog uppehåll från spårgruppen när barnen kom, men nu är det dags igen.

Planerna för året är att tävla lite bruksspår, lydnad och agility. Lilla Maja vill gärna köra agility med pojkarna så det ska hon få göra så mycket hon vill. De följer henne så fint och hon är så lugn och samlad när hon är med hundarna. Jag älskar att se henne träna och leka med pojkarna.

Vi kommer också att vara med i måndagsgruppen i agility på klubben och Mette Björne är inbjuden som extern instruktör. Kul! Vi kommer även att träna vidare för Pia Ringius i Dalby som jag tycker är jätte duktig.

Så 2017 blir ett år då vi satsar på flockens välmående. Lugn och vila, fart och fläkt!

Hur många pinnar kan du hitta?

2016-11-27 11:47

Detta har varit en slitsam höst. Både min pappa och Mattias far har gått bort och det skedde samma vecka. Och nu har vi haft två begravningar, också inom samma vecka. Jag saknar dem båda så oerhört mycket, men hoppas att de finns med oss här ändå på något sätt. Jag tror det. Vi stod varandra så nära.

Hundarna har också haft skavanker. Förra sommaren fick Eddie pancreasinsufficiens som innebär att hans bukspottkörtel behöver hjälp att bryta ned fett. Han får därför tillskott av fettnedbrytande enzym, vilket fungerar strålande om han inte äter något som magen inte klarar, äter för mycket extra fett eller stressar för mycket. Jag har därför fått tänka till kring tävlingar och träningar och vår vardag. Han kan exempelvis inte sitta på en tävlingsplats en hel dag för det blir för stressande. Jag får inte heller stressa eller skynda. Det kräver både uppvärmning och nedvarvning, vilket egentligen aldrig är fel!

Sen bröt Eddan en klo och fick en missfärgning på ett öga, vilken kan bero på en tidigare skada. Dock inget som jag märkt. Men det verkar som om kortisonet biter bra.

Ozzy skadade tre framtänder under den fantastiska spårkursen som vi gick i höstas, men det verkar också bli bra.

Så vi är och har varit lite halta och lytta, både i engagemanget och i kroppen. Men tränar gör vi! Det klarar vi oss inte utan.

Idag la vi fantastiska spår i ett soligt Skrylle. Jag funderade innan jag gick ut spåren, hur jag skulle tänka och var jag skulle lägga ribban. Och sen tänkte jag "hur tänker en terrier?". "Hur många pinnar kan jag hitta på kortast möjliga tid så att vi får så mycket belöning som möjligt?". Så när jag släppte på spåren så sa jag "nu ska vi hitta pinnar!". Och det gjorde vi!

Eddie & Maja

2016-07-24 21:43Och så kommer ett boktips. Jag och två av mina instruktörsvänner på Lunds Brukshundklubb har nu hållt kurs utifrån boken "Från valp till stjärna" av Maria Brandel vid ett par tillfällen. Övningarna i boken är väldigt bra och även bokens upplägg. Den innehåller grundövningar som man kan jobba med oavsett hundens ålder eller vilken sport man utför. 

 
 


Agilitytips

2016-07-23 11:09

Tips på jätte bra kombination från One Mind Dogs. Går man in på sidan får man också handlingtips och frågor att klura på.

Sommar!

2016-06-02 23:16

En galet rolig månad!

2016-05-22 16:59

Vi har haft en galet rolig månad! Jag har fått nya uppgifter på jobbet vilket är fantastiskt roligt! Ozzy blev uppflyttad till lägre klass bruksspår på Hörby bk och vann dessutom klassen. Eddan fick idag hem priset för Årets lydnadscairn 2015. Vi har dessutom testat på blodspår i Fulltofta med utmärkta testledare som gav bra tips. Pojkarna älskade det!!! Jag har också hunnit springa Blodomloppet i Malmö! Tjohoo!

Dessutom har lilla Maja fyllt fyra år vilket vi verkligen firade med både nära och kära och Mattias har börjat jobba på sitt nya superroliga jobb efter pappaledigheten. Och Vilma har skolats in.

Jag och Sara Määttä har också arrangerat en lydnadsdag i Cairn i syds regi på Veberöds bk som blev exceptionellt lyckad.

Vi lever verkligen fullt ut just nu!

Valpkurs!

2016-05-11 22:54

Här och Nu!

2016-05-09 12:52

Jag älskar ordet närvaro. Närvaro innebär att vara fullt ut, både fysiskt och psykiskt med hela sin kropp, på en plats, i en situation, i en handling. Att var här och nu!

Våra hundar är bäst på närvaro! Vi kan lära oss av dem. Att vila när vi vilar, springa när vi springer, jobba när vi jobbar! Ta vara på din hundkompis som verkligen vet hur det är att leva livet!

Och kom och träna med era cairnisar på Veberöds bk mellan kl 11-14 för lydnadsträning med både närvaro, glädje och fokus! Maila mig så vi vet hur många korvar som ska kokas.

Månadens utmaning!

2016-03-26 21:35

Ofta upplever jag det som om belöningen står mellan hunden och uppgiften. Likaväl som korrigeringar och bestraffningar som hunden inte förstår, kan skapa en osäkerhet i hunden som gör att den funderar mer på "gör jag rätt nu?" än på uppgiften i fråga. Likaväl så kan leksaken/godiset eller vad man nu använder som belöning göra att hunden låser mer på belöningen än på uppgiften. Och egentligen inte riktigt vet vad den gör. Och jobbar mer för sin belöning än för uppgiften.

Därför....,
utmanar jag mig själv att bara ha med två belöningar till varje träning under april månad. Och belöningarna är uppgiften i fråga och jag själv. Jag får komplettera med en gammal tennisboll om jag måste. Men bara i nödfall. Så får vi se var vi landar... Träningsväskan stannar hemma i alla fall.??

Vilma har fått paket!

2016-03-15 20:28

Bästa bästa bästa kollegorna på mitt jobb på Klinisk fysiologi kom med två fina paket idag!

Tusen tack för att ni vill fira lilla Vilma! Jag lovade att dokumentera paketöppnandet.

Maja, Eddie och Ozzy vill också ha paket!

Maja tog paketet. Vilma började gråta.

Pappa vill också leka med paket!

Maja lånade Vilmas fina nya blåa klänning. Maja börja gråta.

Till slut fick Vilma leka med sina presenter. Och sen lekte hon hela kvällen!

Cairn i Syd och Lunds Brukshundklubb

2016-01-25 22:27

 Jag har blivit invald i Cairn i Syds styrelse och jag ser med både spänning och förväntan fram emot årets arbete. Jag brinner verkligen för cairnterriern som ras och tycker att de är fantastiska hundar. Därför ska det bli extra roligt att se Cairnterrierklubbens verksamhet från insidan. www.cairnisyd.se/
 

Den första aktiviteten som jag kan tipsa om är cairnpromenad i Bokskogen den 13 mars kl 11. Kom kom!


 

Andra planer för året är att hålla valpkurs på Lunds brukshundklubb med start april/maj. Håll utkik för mer info på hemsidan http://www.lundsbrukshundklubb.se/


Vi ses!Nöjd spårterrier

2015-12-19 11:13

Idag åkte bara jag och pojkarna ut på Revinge och la spår. Trots disigt väder och koblajjor så är det en perfekt start på en perfekt dag, för oss.