RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-06-29 15:32:32

Cape Pine Garden Project

Välkommen till Granudden i Färjestaden på Öland. Här finns en personlig väderstation samt webbkameror som visar blommor i trädgården

Värmerekord på Granudden i Färjestaden på Öland

2019-06-29 11:25
Detta är en officiell väderbulletin från väderstationen på Granudden i Färjestaden på Öland! :-) www.granudden.info Som traditionsbärare värnar sajten om att upprätthålla rutinen att publicera klimatrekord.
 
 
Den högsta temperaturen hittills under 2019 har varit 30,4 den 26 juni 2019.
 
Under lördagen hade både YR och SMHI först 30 grader i sina prognoser. Under lördagen når vi sannolikt inte upp till 30 grader. Som högst har det under lördagen varit 27.4 kl 14:06.
 
Men under söndagen spår både SMHI och YR nu 34 grader på eftermiddagen!
 
 
idigare årshögsta:
  • 1 augusti 2018: 31.8
  • 19 juni 2017 : 26,4
  • 24 juni 2016 : 29,4
  • 5 juli 2015 : 29,7
  • 3 augusti 2014 : 29,3
  • 17 juli 2013 : 26,3
  • 26 juli 2012 : 28,3
  • 10 juli 2011 : 26,2
  • 11 juli 2010 : 31,4
  • 03 juli 2009 : 28,4
  • 30 juli 2008 : 28,3
  • 09 juni 2007 : 29,8
  • 07 juli 2006 : 32,6
 
Texten uppdateras

Granudden Glass & Café

2019-06-26 14:39
Jag tänkte bara skriva några rader om min käraste granne - Granuddens badplats!

 
Granudden


Platsen är verkligen traditionsrik. Under min ensiffriga barndom var här en campingplats. Campingen lades ned men badplatsen har bestått. Vi köpte stugan, alldeles ovanför badplatsen, 1973 och har sedan dess kunnat njuta av närheten till Kalmarsund. Jag har mätt - från staketet så är det 85 meter till vattnet.



Här finns gott om plats för att ligga och sola. Här är långgrunt, men brygga finns - liksom en nedgång vid sidan av för de minsta.

 

Granudden har också sedan några år tillbaka en "grusgrop", dvs en "Beach Sport Arena", där man kan utöva Fotboll, Handboll och Volleyboll - alla med sand som underlag!

 

Granudden Beach Sport Arena                                     2016-06-22 Granudden Beach Sport Arena Granudden Beach Sport Arena                                     2016-06-22 Granudden Beach Sport Arena_0003 Beachfotboll på Granudden                                  De senaste veckorna har man jobbat för högtryck för att färdigställa denna plan för Beachfotboll som idag invigdes av Kommunstyrelsens Ordförande i Mörbylånga Kommun.   2016-06-11 Granudden_Beachfotboll_0003 Beachfotboll på Granuddens Badplats                                  Här spelas det fotboll till discodunk!   2016-06-11 Beachfotboll_Granudden_0056

 

Under de täta björkarna längre upp finns plats för de som föredrar att vara i skuggan.




Här finns även en mycket stor parkeringsplats för de bilburna, samt en vändplats för de som lämnar och hämtar.

 

Det som slår mej, är att i år är platsen iögonfallande välskött! Numera är det Mörbylånga Kommun som klipper gräs, plockar skräp, städar toaletter mm.

 

Här finns sedan 2019 också en Kiosk! Här kan man köpa glass, kaffe och allehanda tilltugg.

Granuddens Glass och Café      2019-06-26 Granuddens Glass och Café_0001 Granuddens Glass och Café      2019-06-26 Granuddens Glass och Café_0002 Granuddens Glass och Café      2019-06-26 Granuddens Glass och Café_0003 Granuddens Glass och Café                                     2019-06-26 Granuddens Glass och Café_0004 Granuddens Glass och Café                                     2019-06-26 Granuddens Glass och Café_0005 Granuddens Glass och Café                                     2019-06-26 Granuddens Glass och Café_0006 Granuddens Café och Kiosk      2019-06-26 Granuddens Café och Kiosk_0007

 

Själv har jag i min stuga en väderstation - den visar allt utom just badtemperaturen! I mina planer finns även en väderkamera. I min trädgård finns massor av blommor, som man även kan njuta av via högupplöst webbkamera.


 


Cape Pine Garden Project

Granudden är också platsen för min sommarstuga!

Midsommarblommor från Öland 2019

2019-06-19 12:19
Det har blivit lite av en tradition att här publicera lite bilder på blommor inför varje Midsommar.
 
I år så är det dock inte alltid nytagna bilder. En del blommar inte just nu, men jag tyckte bilderna var så vackra att de fick vara med ändå!
 
Jag har nyligen på min hemsida www.granudden.info skapat ett index över bilder på blommor. Sidorna uppdateras automatiskt varje gång jag lägger till bilder till mitt fotoalbum. I indexet finns sidor för olika blommor, där alla bilder sorteras in i omvänd tidsordning.
 
I år visar prognoserna att det väntas soligt och fint väder över midsommar!
 
Här har jag även min privata väderstation, och på min webbplats visas alltid aktuellt väder i realtid.
 

Liljor Lilja Basunlilja Gladioler Hyacinter Trädgårdsiris Krokus Påsklilja Tulpaner Sommarsnöklocka Vårstjärna Ranunkler Kejsarkrona - Fritilaria Imperialis Allium Klockhyacint Porslinshyacint Anemoner Dahlia Stockros Riddarsporre Akleja Aster Pion Höstflox Sidenört Studentnejlika Gullnattljus Blodnäva Trädgårdsnäva Solhatt Hortensia Kaprifol Klematis Magnolia Daglilja Storklocka Ringkrage Primula Smörboll Ölandstok Underblomma Sömntuta Doroteablomma Flicköga

 

Plantering, våren 2019

2019-02-10 17:24

Denna vår har jag ju fått extra mycket tid att ägna åt min trädgård. Redan förra året observerade jag att mitt bestånd av liljor dessvärre tunnats ut betydligt. Möjligen har det varit så att jag under de senaste åren inte ägnat dem så mycket tid och omsorg som de förtjänar. Efter att ha anlänt till Öland 23 april 2018, så beställde jag hem ett antal nya Liljor från diverse leverantörer. Dessvärre hade de flesta sorter hunnit bli slutsålda, så jag fick hålla tillgodo med det som fanns kvar, av vilka några lökar var av mindre god kvalitet. Ibland t o m så att leverantören sa att "ja vi har dem i lager men vi vill inte sälja dem".

 

Eftersom  planteringen 2018 blev sen så har inte dessa liljor hunnit växa så pass mycket under det första året. Några få blommor blev det ändå. Något som jag ångrade var att jag "fuskade" en aning och inte satte lökarna så djupt som det stod på påsarna. Visserligen kom de upp tidigare, men risken finns ju alltid att de fryser.

 

2018 planterade jag också en hel del perenner och mycket av det som jag satte då torkade dessvärre ut pga värmen. Vi minns väl alla sommaren 2018?

 

Inför 2019 började jag kika en hel del på sk Trädliljor. Detta är tydligen en korsning mellan Orientalisk och Trumpetlilja. Dessa har kraftiga stammar (därav namnet) och kan bli 130-200 cm höga, dock kanske inte första året. Samtidigt behöver beståndet i min huvudrabatt för Liljor, "Staket, Höger", förtätas. Trädliljorna kommer däremot att hamna i den sk "Vinkeln" samt runt Björken. I det sistnämnda fallet så blir det faktiskt Liljor i 3 nivåer, där Trädliljorna är de högsta. Allt varvat med två nivåer av Iris Germanica.

 

Vid staketet blir det lite svårt med planeringen. Jag måste ta hänsyn till de Liljor som redan finns där. Samtidigt så behöver jag inventera vilka som verkar ta sig och vilka som har dött. Det  hade iofs varit lättare med höstplantering, men i oktober så är det svårare för mig att vara i stugan, eftersom vi brukar stänga av sommarvattnet efter Ölands Skördefest. Tidigare hade jag Nybro som bas och var inte lika beroende av att kunna bo i stugan.

 

Så det fick bli vårplantering, med allt vad det innebär. Nu infaller påskveckan med början 15 april i år, så då borde risken för frost vara så liten att vi vågar slå på vattnet. Jag misstänker även att flera grannar tänker spendera påskhelgen i sina stugor. Så i år får jag förhoppningsvis ner lökarna i jorden några veckor tidigare. Och beställningen har jag redan tagit hand om.

 

Eftersom det nu är svårt att veta exakt hur många lökar som behövs så har jag tagit till "lite" i överkant. Och i och med att beståndet verkar tunnas ut för varje säsong, så gör det kanske inte så mycket om jag planterar lite för tätt nu. Speciellt Björken är svårbedömd och skulle det visa sig bli för tätt så går det ju alltid att sätta lite Liljor på andra ställen också. Det kan ju också bli så att leveransen uteblir för några av sorterna.

 

Jag gjorde ett Excel-ark för att hålla koll på mina beställningar och var de är tänkta att planteras.

  • SH och SL står för Staket "Hög" respektive "Låg". Jag har delat den rabatten i två höjdlager och "Hög" ligger närmast staketet.
  • SE står för Staket, "Extra". Där har jag främst perenner, men det kommer att finnas plats för 5 st lite högre liljor.
  • Vi står för "Vinkel". Där är det eftermiddagssol och skuggigt delar av dagen. Men jag vet av erfarenhet att det kan bli ganska varmt där ändå. Där finns en massa perenner, men jag tänker mig en hel rad med Trädliljor mot husväggen (de kan behöva stöd också).
  • Al står för Altan. Där blir det bara ett fåtal Liljor. Där brukar jag historiskt ha Akleja och Underblomma (Mirabilis).
  • Även Björken "Bj" är indelad i olika cirklar. Den längst in mot stammen är tänkt för Trädliljorna. Sedan kommer "Hög" respektive "Låg", och som sagt; jag är lite osäker på hur mycket som får plats där. Det kan också vara så att det behövs fler eller färre Liljor vid staketet. För information så är det inte en fullstor Björk där längre, utan den är "kraftfullt formklippt".
  • Kö står för "Körsbärsträd", vilket är mitt arbetsnamn för denna rabatt, som historiskt låg runt stammen av ett lägre körsbärsträd (som dock är borta sedan några år tillbaka). Där finns också en massa perenner, men jag tänker mig två väldigt höga Trädliljor i mitten.
  • BG står för "Bakgård", och där finns redan en mängd perenner. Men längst ut mot staketet finns det ändå plats för 3 "Jätteliljor". Dessa kan bli mellan 2-4 meter höga!

Namnen i den tredje kolumnen nedan är klickbara. Om länken är eller blir "död", så beror det sannolikt på att aktuell leverantör tagit bort produkten ur sitt sortiment på webbshopen.

 

Grupp Typ Namn Månad Höjd Leverantör Antal Best Antal SH SL SE Vi Al BjH BjL BG Iris Germanica 0                     0 24 0 0 0 0 0 9 15 0 0 Iris Germanica Black Swan     6 7       80 Bulbs 1 1 1           1       Iris Germanica Constant Wattez     6 7       80 Lökar & Knölar 1 1 1           1       Iris Germanica Consummation   5 6         45 Lökar & Knölar 1 1 1             1     Iris Germanica Crazy for You     6 7       80 Lökar & Knölar 1 1 1           1       Iris Germanica Desert Echo   5 6         80 Lökar & Knölar 1 1 1           1       Iris Germanica Edith Wolford   5 6         80 Lökar & Knölar 1 1 1           1       Iris Germanica Emma Louise     6 7       80 Lökar & Knölar 1 1 1           1       Iris Germanica English Charm   5 6         80 Lökar & Knölar 1 1 1           1       Iris Germanica Night Owl     6 7       80 Lökar & Knölar 1 1 1           1       Iris Germanica Senlac     6 7       80 Lökar & Knölar 1 1 1           1       Iris Pseudacorus Variegata   5 6         80 Bulbs 5 1 5             5     Iris Sibirica Butter and Sugar 4 5 6 7 8     70 Lökar & Knölar 1 1 1             1     Iris Sibirica Caesars Brother     6 7       70 Bulbs 2 1 2             2     Iris Sibirica Paprikash     6 7       50 Lökar & Knölar 1 1 1             1     Iris Sibirica Rikugi Sakura     6 7       60 Bulbs 3 1 3             3     Iris Sibirica Snow Queen   5 6         70 Bulbs 2 1 2             2     Liljor 0 0                     0 150 18 56 5 0 17 21 30 0 3 Liljor Asiat 0                     0 84 4 46 0 0 5 6 23 0 0 Liljor Asiat Blandade     6 7       100 Frö med Posten 10 2 20   20               Liljor Asiat Bright Diamond       7 8     120 Bulbs 3 1 3   2         1     Liljor Asiat Cogoleto       7 8     110 Bulbs 3 1 3   1       2       Liljor Asiat Electric Orange     6 7       75 Lökar & Knölar 2 1 2             2     Liljor Asiat Eyeliner       7 8     100 Bulbs 3 1 3   2       1       Liljor Asiat Flocklilja, Orange       7 8     100 Bulbs 5 1 5   3         2     Liljor Asiat Flocklilja, Röd       7 8     105 Bulbs 3 1 3   2         1     Liljor Asiat Flocklilja, Gul       7 8     60-90 Blomstervärlden 3 2 6   3         3     Liljor Asiat Flocklilja, Pink       7 8     60-90 Blomstervärlden 3 2 6   3         3     Liljor Asiat Flocklilja, Orange       7 8     60-90 Blomstervärlden 3 2 6   3         3     Liljor Asiat Forever Marjolein       7 8     70 Bulbs 3 1 3             3     Liljor Asiat Mascara       7 8 9 0 100 Bulbs 3 1 3   2         1     Liljor Asiat Menorca       7 8     100 Bulbs 3 1 3 2         1       Liljor Asiat Must See     6 7       105 Lökar & Knölar 2 1 2         2         Liljor Asiat Orange Pixie       7 8     40 Bulbs 3 1 3         3         Liljor Asiat Patricias Pride       7 8     100 Bulbs 3 1 3   3               Liljor Asiat Pearl Frances     6 7       100 Bulbs 3 1 3 2         1       Liljor Asiat Pearl Stacey     6 7       75 Lökar & Knölar 2 1 2             2     Liljor Asiat Rosella's Dream         8 9   90 Lökar & Knölar 2 1 2             2     Liljor Asiat Sweet Desire     6 7       100 Bulbs 3 1 3   2       1       Liljor Jättelilja 0                     0 3 0 0 0 0 0 0 0 0 3 Liljor Jättelilja Jättelilja         8 9   200 Bulbs 3 1 3                 3 Liljor Oriental 0                     0 28 3 7 1 0 9 4 4 0 0 Liljor Oriental Auratum       7 8     100-200 Lökar & Knölar 1 1 1     1             Liljor Oriental Brasilia       7 8 9 0 100 Bulbs 3 1 3   2       1       Liljor Oriental Casa Blanca       7 8     120 Bulbs 3 1 3   2       1       Liljor Oriental Garden Party         8     80 Lökar & Knölar 1 1 1             1     Liljor Oriental Pink Longiflorum       7 8     100 Blomstervärlden 5 1 5 3         2       Liljor Oriental Chill Out       7 8     80-100 Blomstervärlden 3 2 6   3         3     Liljor Oriental Lady Alice       7 8 9   120 Bulbs 3 2 6         6         Liljor Oriental Muscadet       7 8     55/100 Bulbs 3 1 3         3         Liljor Tango 0                     0 13 1 3 3 0 3 2 1 0 0 Liljor Tango Purple Eye       7 8     120 Bulbs 2 1 2   2               Liljor Tango Tiger Play       7 8     70 Bulbs 2 1 2   1         1     Liljor Tiger Fusion       7 8     100 Bulbs 3 1 3         3         Liljor Tiger Red Velvet       7 8     140 Bulbs 3 1 3     3             Liljor Tiger Yellow Bruse       7 8 9 0 100 Bulbs 3 1 3 1         2       Liljor Trumpet 0                     0 22 10 0 1 0 0 9 2 0 0 Liljor Trumpet African Queen       7 8     150 Bulbs 3 1 3 2         1       Liljor Trumpet Debby         8     150 Lökar & Knölar 1 1 1     1             Liljor Trumpet Golden Splendour       7 8     150 Bulbs 3 2 6 3         3       Liljor Trumpet Pink Perfection       7 8     100 Bulbs 3 1 3 1         2       Liljor Trumpet Prime Ice       7 8     100 Bulbs 3 1 3 2         1       Liljor Trumpet Regale         8 9   100 Lökar & Knölar 1 1 1 1                 Liljor Trumpet Regale Album       7 8     100 Bulbs 3 1 3 1         2       Liljor Trumpet Triumhpator       7 8     80 Lilla Fiskaregatan 2 1 2             2     Liljor Trädlilja 0                     0 52 0 0 0 27 0 23 0 2 0 Liljor Trädlilja Anastasia       7 8     130-200 Bulbs 2 1 2       1   1       Liljor Trädlilja Beverly Dreams       7 8     130 Bulbs 2 1 2       1   1       Liljor Trädlilja Corcovado     6 7       130 Bulbs 2 1 2       1   1       Liljor Trädlilja Eastern Moon       7 8     130 Bulbs 2 1 2       1   1       Liljor Trädlilja Friso       7 8     130+ Bulbs 2 1 2               2   Liljor Trädlilja Garden Pleasure       7 8     100 Lilla Fiskaregatan 2 1 2       1   1       Liljor Trädlilja Gold Class       7 8     130 Bulbs 2 1 2       1   1       Liljor Trädlilja Late Morning               100-200 Frö med Posten 2 1 2       1   1       Liljor Trädlilja Miss Feya       7 8     130-200 Bulbs 2 1 2       1   1       Liljor Trädlilja Mister Cas       7 8     130 Bulbs 2 1 2       1   1       Liljor Trädlilja Ovite               100-200 Frö med Posten 3 1 3       2   1       Liljor Trädlilja Passion Moon       7 8 9 0 130 Bulbs 2 1 2       1   1       Liljor Trädlilja Red Morning       7 8     100 Bulbs 2 1 2       1   1       Liljor Trädlilja Rising Moon       7 8     130 Bulbs 2 1 2       1   1       Liljor Trädlilja Robert Griesbach         8     150 Lökar & Knölar 1 1 1       1           Liljor Trädlilja Robert Swanson       7 8     130 Lökar & Knölar 1 1 1           1       Liljor Trädlilja Robina   5 6 7 8     130-200 Bulbs 2 1 2       1   1       Liljor Trädlilja OT Yellow       7 8     100 Blomstervärlden 5 1 5       3   2       Liljor Trädlilja OT Pink       7 8     100 Blomstervärlden 5 1 5       3   2       Liljor Trädlilja OT Red       7 8     100 Blomstervärlden 5 1 5       3   2       Liljor Trädlilja Zambesi       7 8     130-200 Bulbs 2 1 2       1   1       Liljor Trädlilja Zeba       7 8 9 0 130 Bulbs 2 1 2       1   1       Övrigt   0                     0 1 020 0 0 0 0 20 0 0 0 0 Övrigt Alcea Giant Single mix       6 7 8   180-240 Lilla Fiskaregatan 50 5 250                   Övrigt Akleja Biedermeier mix     5 6 7     60 Lilla Fiskaregatan 100 5 500                   Övrigt Mirabilis Frö         8 9 0 60 Lilla Fiskaregatan 25 5 125                   Övrigt Mirabilis Frö         8 9 0 50 Frö med Posten 25 5 125                   Övrigt Mirabilis Knölar         8 9 0 50 Lökar & Knölar 5 4 20         20        

Fyrverkeriförbud och Nödraketer

2018-12-27 14:11
Jag läser på bl a Aftonbladet och SvT, att från 2019 införs ett förbud mot försäljning av raketer "på pinne" till andra än de som har särskilt tillstånd. Bakgrunden är de många olyckor som inträffar varje Nyårsafton. Jag läser även i GT om att maskerade ungdomar skjutit raketer mot Polis.

 

Som privatperson känns detta förstås lite trist. Men som yrkesman så är detta nog enda vägen mot minskade olyckor, bränder mm.

 

Frågan är hur detta påverkar illegal användning av raketer dock. Som beskrivs i artikeln, förekommer redan dag illegal import och försäljning av raketer.

 

Att istället skjuta av nödraketer, är ju redan förbjudet - men det sker ju ändå, dessvärre. Frågan är om förbud mot försäljning av "riktiga" nyårsraketer istället leder till en ökad användning av nöd...raketer?

 

För många år sedan kläckte jag en idé som fick viss spridning i media. Nödraketer har ett bäst-före-datum. Ingen blir ju gladare än jag, ifall raketen inte behövde användas under sin garanterade livslängd. Det som dessvärre många gånger sker, efter att datumet gått ut, är att en del tänker "jag kan ju lika gärna skjuta av raketen, den är ju redan betald, och jag måste ju köpa en ny i alla fall".

 

Problemet är att många inte vet vad man skall göra med en uttjänt raket. Den klassas ju som farligt avfall och måst tas omhand i särskild ordning. Om man istället införde ett slags pantsystem, skulle allmänheten få ett ekonomiskt incitament att återlämna raketen, samtidigt som man köper en ny

 

En annan sak jag funderat över genom åren, är om inte nödraketens roll som första och enda nödsignal har spelat ut sin roll. De allra flesta har ju idag andra medel att larma med. Nödraketen har däremot en alldeles utmärkt funktion, när det gäller att lokalisera en nödställd, som redan larma på annat sätt - t ex via mobiltelefon eller VHF. Fler än jag tänker säkert så, men detta rättfärdigar inte missbruk av denna nödsignal.

 

Så länge en nödraket är en nödsignal - och så kommer det att vara till IMO ändrar på den saken internationellt - så är all annan användning att betrakta som ett lagbrott; Missbruk av alarmanordning eller Falsklarm. På JRCC kan man aldrig utan vidare bortse från ett larm om "röda raketer", eftersom just detta larm skulle kunna vara ett faktiskt nödläge. Så en nödraket är en nödsignal tills dess att motsatsen kan bevisas. Det är det dilemma som JRCC ställs inför varje Nyårsafton.

 

Tänk också på att någon i teorin skulle kunna använda raketen som ett sätt att larma vid en nödsituation på land. Så bara för att man kan fastställa att raketen skjutits upp från landbacken, så är det inte säkert att larmet direkt kan avfärdas som missbruk och okynne.

 

Sjöräddningstjänsten har ju faktiskt annat att lägga tid och resurser på - än att ta emot, bedöma och många gånger även agera på falska nödraketer.

 

Mina tidigare inlägg i frågan:

  • Vinterolyckor och Nödraketer
  • Nödraketer
  • Falska nödraketer

Fel på vindmätaren

2018-11-15 15:00
Sedan en tid tillbaka så registrerar min vindmätare inte längre någon vindstyrka.
 
Det började med något svagare vindar, sedan kraftigt försvagade mätvärden - och nu registreras ingen vind alls.
 
Vindriktningen fungerar som vanligt.
 
Jag misstänker ett mekaniskt fel i själva givaren. Dessvärre kommer jag inte att kunna fixa detta förrän till våren. Det kräver sannolikt att jag fäller hela maströret, vilket är en smula komplicerat med tanke på allt annat som sitter på samma stolpe.

Klimatrekord på Granudden i Färjestaden på Öland

2018-08-01 11:50
Data från väderstationen på Granudden i Färjestaden på Öland.
 
Idag har satts flera rekord.
 
Klockan 08:20 i morse slogs ännu ett klimatrekord. Min toppnotering på Daggpunkt lyder nu: 23,9 grader! Det är den i särklass högsta notering sedan mina mätningar började 2006. UPDATE: Kl 14:32 är Daggpunkt 24,5; jag har aldrig varit med om något liknande! Det finns risk att den ökar ännu mera senare idag.
 
18 juli uppnåddes årshögsta i fråga om temperatur, 30,2 grader vilket noterades kl 15:22. Idag 1/8 har vi ett nytt årshögsta, men i skrivande stund vet jag inte exakt hur mycket temperaturen kommer att öka.
- 30,2 grader uppnåddes kl 10:57.
- 30,3 vilket är nytt årshögsta noterades kl 11:24. 
- 30,8 har vi när detta publicerades, och det uppnåddes kl 11:48.
- 31,5 kl 13:03. Här rök den näst högsta noteringen 31,4 från 11 juli 2010.
- 31,8 kl 14:00 - detta ser ut att bli dagens toppnotering! Uppdaterad prognos för resten av veckan: 30-28-27-24
 
Men dagen är inte slut! "Texten uppdateras" som det brukar heta!
 
Tidigare årshögsta:
  • 19 juni 2017 : 26,4
  • 24 juni 2016 : 29,4
  • 5 juli 2015 : 29,7
  • 3 augusti 2014 : 29,3
  • 17 juli 2013 : 26,3
  • 26 juli 2012 : 28,3
  • 10 juli 2011 : 26,2
  • 11 juli 2010 : 31,4
  • 03 juli 2009 : 28,4
  • 30 juli 2008 : 28,3
  • 09 juni 2007 : 29,8
  • 07 juli 2006 : 32,6
Idag eller i morgon kanske vi slår toppnoteringen från 2006, 32,6 grader. Just nu känns det som att vi är på god väg.
 
Dygnets hittills lägsta temperatur noterades i morse kl 04:09 med 20,5 grader. En tropisk natt alltså! Enligt prognosen (se nedan) får vi vänta tills på söndag innan temperaturen går under 20 grader igen. Vi ligger nära Kalmarsund (<100m) och det har inverkan; på våren att havet kyler ner och på sensommar/höst att havet värmer luften. I vattnet är det minst 25 grader.
 
Prognosen för kommande dagar i fråga om högsta temperatur säger (i skrivande stund, dvs när inlägget först publicerades, skall vi kanske tillägga):
- Onsdag 31
- Torsdag 32
- Fredag 29
- Lördag 27
- Söndag 23
 
På lördag infaller den årliga Iris-festivalen här på Granudden!
 
Regn däremot är en sorglig historia!
 
 
Den blåa linjen i grafen ovan talar sitt tydliga språk.
 
- Maj 4,0 mm
- Juni 6,8 mm
- Juli 6,8 mm
 
 
Den här bilden kan kräva viss förklaring.
 
Daggpunkten är den temperatur då, med bibehållen luftfuktighet, kondens  börjar fällas ut. Dvs om temperaturen skulle gå under 23,9 just nu, så skulle det börja regna (i teorin). Så här höga värden på daggpunkt är ovanligt. Men det beror på den höga luftfuktigheten - i skrivande stund 61%. När rekordet 23,9 sattes så var luftfuktigheten betydligt högre, >90%.
  • THSW står för Temperatur-Humidity-Sun-Wind.
Heat index är värmeindex. Humidex är en variant av detta där luftfuktigheten spelar stor roll.
 
Apparent (upplevd) temperatur; Här finns ett "skuggvärde" och till höger ett "solvärde" - Apparent Solar.
 
När det är kallt och blåser samtidigt, spelar köldfaktorn (Windchill) en stor roll. Så inte idag.
 
Bilden visar just nu högsta värden under dagen. Det finns olika kolumner; aktuell, högsta senaste timme, högsta/lägsta under dagen, högsta/lägsta under månaden, högsta/lägsta under året och högsta/lägsta "all-time".

Värmerekord på Öland

2018-07-18 15:16
Idag 18 juli 2018 kl 15:13 spräckte vi "30-gradersvallen" för första gången sedan 2010 - och temperaturen stiger fortfarande.
 
3 juni 2018 noterades årets dittills högsta temperatur 29,8 C. Maxnoteringen för idag ser ut att bli 30,2 grader vilket noterades kl 15:22.
 
Som synes nedan så har temperaturen bara överstigit 30 grader två gånger sedan jag skaffade väderstation.
  • 19 juni 2017 : 26,4
  • 24 juni 2016 : 29,4
  • 5 juli 2015 : 29,7
  • 3 augusti 2014 : 29,3
  • 17 juli 2013 : 26,3
  • 26 juli 2012 : 28,3
  • 10 juli 2011 : 26,2
  • 11 juli 2010 : 31,4
  • 03 juli 2009 : 28,4
  • 30 juli 2008 : 28,3
  • 09 juni 2007 : 29,8
  • 07 juli 2006 : 32,6
 
Här på Granudden i Färjestaden brukar vi dock inte få de allra högsta temperaturnoteringarna, främst pga närheten till Kalmarsund. Men när det är solsken och nästan vindstilla så kan det bli riktigt varmt.
 
Regn däremot saknar vi; faktum är att det sedan 1 maj bara regnat totalt 11,0 mm:
- Maj 4,0 mm
- Juni 6,8 mm
- Juli (hittills) 0,2 mm
 
Granudden.info Väderstation
 
Kolla gärna in vädret i realtid: http://www.granudden.info/wx/ .
Granudden.info Väderstation

Midsommarblommor från Öland 2018

2018-06-21 13:40
Det här har blivit något av en tradition för mej här på Öland vid Midsommar. Jag har ett fotoalbum på min webbsajt granudden.info och där samlar jag bilder på blommor i min trädgård på Granudden i Färjestaden på Öland.
 
Tidigare års Midsommarblommor: 2017 | 2013 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008
 
Studentnejlika                                     2018-06-14 Studentnejlika_0007 Riddarsporre                                     2018-06-14 Riddarsporre_0020 Trädgårdsnäva                                     2018-06-14 Trädgårdsnäva_0023 Pastellakleja                                     2018-06-14 Pastellakleja_0032 Pastellakleja                                     2018-06-14 Pastellakleja_0046 Gullnattljus                                     2018-06-14 Gullnattljus_0052 Gullnattljus                                     2018-06-14 Gullnattljus_0053 Studentnejlika                                     2018-06-19 Studentnejlika_0009 Kinesisk Riddarsporre                                     2018-06-19 Kinesisk Riddarsporre_0023 Prästkrage                                     2018-06-19 Prästkrage_0024 Studentnejlika                                     2018-06-19 Studentnejlika_0034 Riddarsporre                                     2018-06-19 Riddarsporre_0041 Kinesisk Riddarsporre                                     2018-06-10 Kinesisk Riddarsporre_0005 Storklocka                                     2018-06-10 Storklocka_0009 Blodnäva                                     2018-06-10 Blodnäva_0015 Blodnäva                                     2018-06-10 Blodnäva_0018 Sömntuta                                     2018-06-09 Sömntuta_0001 Sömntuta                                     2018-06-09 Sömntuta_0003 Storklocka                                     2018-06-08 Storklocka_0002 Storklocka                                     2018-06-08 Storklocka_0005 Prästkrage                                     2018-06-08 Prästkrage_0012 Kaprifol                                     2018-06-08 Kaprifol_0016 Kaprifol                                     2018-06-08 Kaprifol_0023 Kaprifol                                     2018-06-08 Kaprifol_0024
 
 
I övrigt ser jag fram emot att få fira midsommar i min stuga även detta år, även om väderprognosen inte ser så lyckad ut. Våren och försommaren har här varit varm och torr. Min väderstation har loggat 4.0 mm i maj och hittills i juni 1,4 mm regn. Det får gärna komma lite (eller helst ganska mycket) regn, men varför just på Midsommar? Nåväl, det lär säkert inte bli några större mängder. Idag kom några stänk som inte ens registrerades på min regnmätare.

Värmerekord

2018-06-03 12:30
Idag 3 juni 2018 har vi redan kl 12:55 noterat temperaturen 28,2. Detta slår då t ex toppnoteringarna från 2017 (26,4), 2013 (26,3), 2011 (26,2).
  • 19 juni 2017 : 26,4
  • 24 juni 2016 : 29,4
  • 5 juli 2015 : 29,7
  • 3 augusti 2014 : 29,3
  • 17 juli 2013 : 26,3
  • 26 juli 2012 : 28,3
  • 10 juli 2011 : 26,2
  • 11 juli 2010 : 31,4
  • 03 juli 2009 : 28,4
  • 30 juli 2008 : 28,3
  • 09 juni 2007 : 29,8
  • 07 juli 2006 : 32,6
Kl 12:59 noteras 28,4 varvid årshögsta 28,3 för åren 2012 och 2008 rök all världens väg. 2009 hade också 28,4 som årshögsta. 28,5 noterades 13:02 och då rök även noteringen från 2009.
 
Här på Granudden i Färjestaden brukar vi dock inte få de allra högsta temperaturnoteringarna, främst pga närheten till Kalmarsund. Men när det är solsken och nästan vindstilla så kan det bli riktigt varmt. Prognosen från YR säger att det kan bli upp till 29 grader idag! Vindarna har fram till ca kl 13 varit obetydliga, men därefter har de ökat något och vridit mot syd. Detta satte (tillfälligt?) stopp för temperaturökningen, högsta noteringen efter detta är 29,2 kl 13:13.
 
Kolla gärna in vädret i realtid: http://www.granudden.info/wx/ .
 
 

Systemunderhåll

2018-05-24 18:50
Idag har jag rengjort tratten till min regnmätare så att vatten flyter hinderfritt in till regnsensorn. Jag passade även på att rengöra sol- och UV-sensorerna som brukar bli lite skitiga. Dessutom har jag förmodat att UV-index legat lite under vad som är vanligt så här års. Så i morgon får vi se!
 
TV-antennen måste ha fått sig en knuff av vinden, eftersom reflektorn faktiskt låg emot röret som väderstationen sitter i. Den borde peka i bäring 055 grader men jag kan inte hitta min kompass! Jag vet åt vilket håll norr är iaf så jag fick höfta.
 
Väderstationen hittar ni som vanligt på http://www.granudden.info/wx .

Min trädgård

2018-05-06 15:55
Tjohoo, nu är våren/sommaren kommen och därmed också trädgårdsarbetet!

Detta år blir det 4 härliga månader i en följd på Öland. Mycket som borde blivit gjort för länge sedan kan nu med lätthet hinnas med. Blombeståndet har med åren tunnats ut och det behöver kompletteras överallt. Mycket är redan åtgärdat men jag väntar också på ett par leveranser. Ny jord visade sig bli nödvändigt på de flesta ställen också.

Varje år så infinner sig dessa uppgifter som brukar bestå av:
  1. Rensa ogräs!
  2. Klippa gräset.
  3. Behandla gräsmattan mot mossa.
  4. Komplettera i rabatterna.
  5. Komplettera med jord i rabatterna.
  6. Fotografera! Dagens bilder finner du här. Även på Facebook!

 Granudden   Detta är årets första bild. Det har dröjt lite med fotograferandet, men jag ville inte visa några bilder förrän allt är färdigt.   2018-05-06 Granudden Granudden   Som synes inte så mycket blommor ännu. Den senaste veckan har ägnats åt diverse arbeten, som t ex plantering och mer är på väg.                                  2018-05-06 Granudden_0002 Granudden   Gräsmattan har fått sin årliga behandlling av Granudden                                     2018-05-06 Granudden_0004 Granudden                                     2018-05-06 Granudden_0049 Granudden                                     2018-05-06 Granudden_0053 Granudden                                     2018-05-06 Granudden_0055

Allt är sent i år. Björken har precis fått löv, Magnolian började blomma idag och Påskliljor och Kejsarkrona blommar fortfarande.

IMG_0005   Här kommer det så småningom att vankas Stockrosor och i bästa fall någon Pion.                                  2018-05-06 IMG_0005 IMG_0006                                     2018-05-06 IMG_0006 IMG_0013   Här kommer det så smångingom att bli Liljor i mängder.                                  2018-05-06 IMG_0013 IMG_0027   Som kanske framgår av bilden, har jag här planterat en hel del. Här kommer att bli Studentnejlika, Riddarsporre, Akleja och Stormhatt.                                  2018-05-06 IMG_0027

Längs staketet så har jag hunnit med en hel del. Förutom ny jord så har jag satt nya Liljor och flera är på väg med posten. Den vänstra rabatten inifrån sett kommer som vanligt att ha massor med Stockrosor, medan den högra har Liljor. Längt till höger finns en plantering där jag i år kompletterat en hel del. Längst ut mot staketet finns Studentnejlika (Brinnande Kärlek). Sedan varvas Stormhatt och Praktriddarsporre i mitten och närmast insidan finns Akleja och Kinesisk Riddarsporre.

IMG_0026   Här kommer det bl a att bil Dagliljor.   2018-05-06 IMG_0026 IMG_0066                                     2018-05-06 IMG_0066

I det som jag brukar kalla för "Vinkeln", så satte jag förra året en hel del Dagliljor och i år har jag satt ännu flera. Här växer även Akleja vilt. Till höger har jag kompletterat mina Höstflox samt satt en hel rad med varvat Praktlysing (gul) och Steppsalvia (blå).

IMG_0048   Här kommer det att bli Akleja och nyplanterade Riddarsporrar.                                  2018-05-06 IMG_0048 Bakgården   Här på Bakgården så får det växa

Här har jag kompletterat med flera plantor Trädgårdsriddarsporre. Så även på bakgården.

Björken   Björken trimmade vi hårt för något år sedan och den blir jättefin. Rabatten under har 5-6 påsar med ny jord.   2018-05-06 Björken_0050 Björken   Här kommer att planteras ännu mera Trädgårdsiris. Runt hela rabatten så kommer det snart upp en ring av Blodnäva.                                  2018-05-06 Björken_0054 Björken                                     2018-05-06 Björken_0057

Runt Björken fick jag fylla på med 5-6 påsar jord. Här kommer det att bli en ring av Blodnäva men bakom så blir det Trädgårdsiris och lite annat smått och gott.

Jag kommer att komplettera rabatterna ovan med massor av Iris och Gladioler också. Det är de som är på väg med posten!

Nytt telefonsystem på JRCC från 2017-12-04

2017-12-03 11:06
JRCC har fått ett nytt telefonsystem. Det gamla var i drift sedan 1995. Ny teknik ger nya möjligheter. Samtidigt byts de gamla 031-numren ut mot nya 010- och 0771-nummer.
 
1995 flyttade dåvarande Sjöräddningscentralen, MRCC, från kustradiostationen Göteborg Radio till Käringberget, för att där samlokaliseras med dåvarande Luftfartsverkets Flygräddningscentral (ARCC) samt Kustbevakningens och Marinens ledningscentraler.
 
Under åren som följde skulle denna central stegvis ta över ansvaret för hela landet. För att kunna hantera den belastning detta innebär, stod det redan från början klart att man behövde bra teknikstöd. Ett bra exempel på detta är det telefonsystem som togs i drift 1995, och som redan då var gemensamt för MRCC, ARCC och KBV.
 
En ledningscentral som JRCC har en mängd olika tekniska system. Det blir mycket utrustning, som tar stor plats. Inriktningen i projektet har från början varit att försöka integrera såväl telefoni som RAKEL i något av de befintliga systemen på JRCC.
 
Den 4 december 2017 kl 14:00 ersätts det system som varit i drift sedan 1 april 1995.
 
Detta innebär också helt nya telefonnummer till Sjöfartsverkets Sjö- och Flygräddningscentral, JRCC.
 
 
Larmummer 112 Oförändrat Växelnummer 0771–409000   Pressnummer 0771–409009   Fartyg 010–4927900   Fax 031–290134  

 

Totalt finns det ca 400 olika nummer som JRCC har delat ut till olika samarbetspartners.

Airspy HF+ har släppts

2017-11-12 10:16
Sidan rtl-sdr.com skriver 10 november att Airspy HF+ har just blivit släppt. Den säljs via sajten itead.cc i Kina.
 
Det är en SDR-mottagare som är en vidareutveckling av Airspy som funnits tidigare. Ett problem med främst billiga SDR-mottagare är brist på dynamik, dvs de har dåliga storsignalegenskaper. Skall man ha en mottagare som både klarar av att ta emot extremt svaga signaler, samtidigt som den tål extremt starka signaler - då ställer det stora krav på designen. Sådana mottagare finns, men de brukar kosta därefter!
 
Sidan har tidigare testat en prototypenhet.
 
Den dåliga dynamiken är oftast kopplad till antalet bitar som A/D-omvandlaren har. I en SDR omvandlas den analoga HF-signalen till ettor och nollor. Om man inte har tillräckligt många bitar, räcker spannet inte till för att täcka in både starka och svaga signaler. Airspy HF+ har hela 18 bitar, medan en billig RTL-SDR bara har 8. En vanlig AirSpy R2 har 12 bitars ADC.
 
Det här går oftast att lösa genom att skruva upp och ner på HF-förstärkningen, men det brukar vara svårt att hitta ett fast läge där mottagningen fungerar bra, oavsett tid på dygnet - något som är viktigt om man har en remote-mottagare som skall stå och "bara fungera" dag efter dag, utan tillsyn.
 
En "vanlig" Airspy klarar inte HF, utan behöver en SpyVerter. Dessa två tillsammans säljs för $218. En Airspy HF+ finns nu för sk pre-order för $199.
 
En annan stor skillnad mot AirSpy R2 är att AirSpy HF+ har en bandbredd på 660 kHz medan en vanliga AirSpy täcker 10 MHz. Det är alltså det området, inom vilket man kan ha x antal "VFOer" och lyssna på olika stationer samtidigt. I min stuga på Öland har jag en AirSpy som just nu täcker området 1600-9600 kHz.
 
Programvaran SDR# har blivit riktigt bra och är förstås specialanpassad för dessa mottagare (av samma tillverkare). Den har nu också en SpyServer, där man kan ha en mottagare stående remote och sedan ansluta till den via Internet. Observera att här är det alltså inte ljudet (demodulerad LF) som överförs, utan ren IQ-data - den samplade strömmen från mottagaren. Det gör att man behöver SDR# i andra änden för att demodulera signalen. Vanligen överför man inte hela spektrumet från mottagaren, utan bara den lilla del som SDR# behöver för att lyssna på en frekvens. Okomprimerad IQ-data tar större bandbredd än strömmande ljud, förstås. Men det är ändå hanterbart. Flera användare kan lyssna på samma mottagare, så länge de håller sig inom bandbredden. Men den kan också styras, vilket då kräver att endast en använde är inloggad. Det finns idag en hel del publika SpyServer-mottagare i världen.
 
Jag använder också SpyServer i stugan, men inte publikt - utan bara för att kunna lyssna lokalt på flera frekvenser. SDR# har visserligen en plugin som möjliggör flera VFOer, men SpyServer tillsammans med x antal instanser av SDR# blir faktiskt mera effektivt, när det gäller CPU-utnyttjande i datorn. I skrivande stund har jag 4st RTL-SDR samt en AirSpy R2 gående, där jag strömmar audio från 17 instanser av SDR#. Till nästa sommar tänker jag förstås köpa mej en AirSpy HF+ och stoppa in där också!
 
För mottagning på VHF och UHF använder jag en helt vanlig Discone med mast-preamp. På HF använder jag en magnetisk loop-antenn, Wellbrook ALA1530LNP.
 
Tillverkaren av AirSpy publicerar följande specifikationer:
  • HF coverage between 9 kHz .. 31 MHz
  • VHF coverage between 60 .. 260 MHz
  • -140.0 dBm (0.02 µV / 50 ohms at 15MHz) MDS Typ. at 500Hz bandwidth in HF
  • -141.5 dBm MDS Typ. at 500 Hz bandwidth in FM Broadcast Band (60 – 108 MHz)
  • -142.5 dBm MDS Typ. at 500 Hz bandwidth in VHF Aviation Band (118 – 136 MHz)
  • -140.5 dBm MDS Typ. at 500 Hz bandwidth in VHF Commercial Band (136 – 174 MHz)
  • -140.0 dBm MDS Typ. at 500 Hz bandwidth in the upper VHF Band (> 174 MHz)
  • +15 dBm IIP3 on HF at maximum gain
  • +13 dBm IIP3 on VHF at maximum gain
  • 110 dB blocking dynamic range (BDR) in HF
  • 95 dB blocking dynamic range (BDR) in VHF
  • 150+ dB combined selectivity (hardware + software)
  • 120 dB Image Rejection (software)
  • Up to 660 kHz alias and image free output for 768 ksps IQ
  • 18 bit Embedded Digital Down Converter (DDC)
  • 22 bit! Resolution at 3 kHz channel using State of the Art DDC (SDR# and SDR-Console)
  • +10 dBm Maximum RF input
  • 0.5 ppm high precision, low phase noise clock
  • 1 PPB! frequency adjustment capability
  • Very low phase noise PLL (-110 dBc/Hz @ 1kHz separation @ 100 MHz)
  • Best Noise reduction of the market using state of the art algorithms
  • 2 x High Dynamic Range Sigma Delta ADCs @ up to 36 MSPS
  • No Silicon RF switch to introduce IMD in the HF path
  • Routable RF inputs with simple modification
  • Wide Band RF filter bank
  • Tracking RF filters
  • Sharp IF filters with 0.1 dB ripple
  • Smart AGC with real time optimization of the gain distribution
  • All RF inputs are matched to 50 ohms
  • 4 x Programmable GPIO’s
  • No drivers required! 100% Plug-and-play on Windows Vista, Seven, 8, 8.1 and 10
  • Industrial Operating Temperature: -45°C to 85°C
 

QTC besökte JRCC

2017-11-07 08:04
31/10 2017 fick JRCC besök av QTC.
 
Det gjordes ett stort reportage som kommer i QTC nr 12/2017.
För er som inte är prenumerant, finns tidningen att läsa på SSAs hemsida:
 
Det gjordes även en videointervju som snart kommer på SSA Play.
 
JRCC är Sjöfartsverkets Sjö- och Flygräddningscentral, belägen vid Göteborgs Garnison, Käringberget Göteborg. 1995 flyttade dåvarande MRCC och ARCC till denna ledningscentral som även består av Kustbevakningens ledningscentral och Marinens SjöCentral. 4 myndigheter på samma golv, där så småningom Sjöfartsverket tog över flygräddningen efter ett riksdagsbeslut.
 
Detta var min arbetsplats från 1995 till 2014. Innan dess hade jag jobbat på MRCC, tillika Kustradiostationen Göteborg Radio/SAG, mellan 1982 och 1994. "31 år i yrket" hade jag som grund, innan jag slutligen flyttade till Norrköping och blev en del av SAR-avdelningens stab, Systemledning.
 
Jag kallas numera "Funktionsansvarig, Systemteknik" och det kan även passa bra med tanke på att jag jobbar 50% på en enhet med samma namn. Systemteknik förvaltar bl a Kustradiosystemet och det är min huvuduppgift där. Kustradiosystemet består av en mängd "radiokullar" runt Sveriges kust samt 13 operatörscentraler (JRCC, VTS, LPC, KBV, SDJ mm).
 
Jag förvaltar även RAKEL i Sjöfartsverket. RAKEL låter oss (JRCC och våra räddningshelikoptrar) samverka med t ex Polis, Räddningstjänst och Sjukvård. I mars 2018 kommer RAKEL att byggas in i Sjöfartsverkets Kustradiosystem.
 
JRCCs "gamla" telefonsystem som varit i drift sedan 1995 har jag pysslat om från start till mål. Det ersätts nu av ett nytt, inbyggt i Coordcom. Detta sker 4/12 2017.
 
 
 

Nazisterna har förverkat sina demokratiska rättigheter

2017-09-30 13:12
På 90-talet skrev jag en insändare med samma budskap. Jag vet att det är ett dilemma, iom att yttrandefriheten då eventuellt behöver inskränkas i vissa situationer. Yttrandefrihet och demonstrationsfrihet är demokratiska rättigheter. De grupper, oavsett ideologi, som med våld försöker störta demokratin tycker jag däremot har förverkat sina demokratiska rättigheter i det avseendet. Skall vi verkligen tillåta att grupper som är i grunden odemokratiska utnyttjar de demokratiska fri- och rättigheter som vi fått kämpa oss till under så lång tid?
 
Då, liksom nu, vände jag mig också mot att den här rörelsen också har kopplingar till grupperingar som består av sk skinheads. Där handlar det däremot om rena huliganer som försöker gömma sig bakom en politisk täckmantel. Det är heller inte acceptabelt enligt min mening!
 
Jag välkomnar KDs utspel: http://www.aftonbladet.se/debatt/a/QQ238/gor-det-kriminellt-att-vara-med-i-nmr
 
Även inom rådande lagstiftning finns möjligheter att inskränka nazisternas framfart. Det rör sig då både om Hets mot folkgrupp och i vissa fall ren Terrorism. Jag säger inte att det här är lätt, men något måste göras!
 
Även Sveriges regering har gett uttryck för att detta förhållande måste genomlysas. Som ett absolut minimum måste den existerande lagstiftningen få en striktare tolkning och tillämpning.
 
Sedan har vi ett politiskt parti i Sveriges riksdag idag, där man inte kan bortse ifrån att de har sina rötter i liknande rörelser. Idag är det partiet jag syftar på dessvärre "etablerat" och i var mans bekantskapskrets finns personer som röstar på dem. Jag säger inte att partiet i fråga är ett nazistiskt parti, men jag hävdar att många medlemmar och sympatisörer har sådana bevekelsegrunder för att stödja det partiet. Det finns även beröringspunkter mellan rörelserna, t ex när det gäller främlingsfientlighet.
 
Det jag däremot upplever som sorgligt i det här sammanhanget, är att jag känner att vissa av olika anledningar inte vill eller vågar göra "tummen upp" på t ex Facebook, när man delar inlägg som uttrycker sin bestörtning över det här. Jag hoppas att detta bara är en farhåga som inte kan bekräftas, men det skulle - dessvärre med visst fog - kunna finnas en rädsla för "tråkiga konsekvenser".
 
Inga nazister i vårt Göteborg!
Är vår skyldighet att bekämpa dem.
Göteborg håller andan inför NMR-demonstrationen.
Ökad hotbild inför nazimarschen i Göteborg.
 
 

Midsommarblommor från Öland 2017

2017-06-22 14:06
Tidigare års Midsommarblommor: 2013 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008
Album :: Facebook :: Granudden :: 2017 del 1 | del 2
Album :: 2017 :: 2017-05-27 | 2017-06-06 | 2017-06-22
 
Trädgårdsriddarsporre                                     2017-06-22 Trädgårdsriddarsporre 3 Trädgårdsriddarsporre                                     2017-06-22 Trädgårdsriddarsporre 4 Trädgårdsriddarsporre                                     2017-06-22 Trädgårdsriddarsporre 5 Storklocka                                     2017-06-22 Storklocka 2 Storklocka                                     2017-06-22 Storklocka 3 Storklocka                                     2017-06-22 Storklocka 4 Storklocka                                     2017-06-22 Storklocka 5 Storklocka                                     2017-06-22 Storklocka 6 Storklocka                                     2017-06-22 Storklocka 7 Storklocka                                     2017-06-22 Storklocka 8 Storklocka                                     2017-06-22 Storklocka 9 Sömntuta                                     2017-06-22 Sömntuta Kinesisk Riddarsporre                                     2017-06-22 Kinesisk Riddarsporre 2 Sömntuta                                     2017-06-22 Sömntuta 2 Trädgårdsnäva                                     2017-06-22 Trädgårdsnäva Trädgårdsnäva                                     2017-06-22 Trädgrdsnäva 2 Kaprifol                                     2017-06-22 Kaprifol Kaprifol                                     2017-06-22 Kaprifol 2 Kaprifol                                     2017-06-22 Kaprifol 3 Kaprifol                                     2017-06-22 Kaprifol 4 Studentnejlika                                     2017-06-22 Studentnejlika 2 Studentnejlika                                     2017-06-22 Studentnejlika 3 Studentnejlika                                     2017-06-22 Studentnejlika 4 Blodnäva                                     2017-06-22 Blodnäva Blodnäva                                     2017-06-22 Blodnäva 3 Backnejlika                                     2017-06-22 Backnejlika Backnejlika                                     2017-06-22 Backnejlika 2 Backnejlika                                     2017-06-22 Backnejlika 4 Backnejlika                                     2017-06-22 Backnejlika 5 Blodnäva                                     2017-06-22 Blodnäva 4 Blodnäva                                     2017-06-22 Blodnäva 5 Blodnäva                                     2017-06-22 Blodnäva 6 Blodnäva                                     2017-06-22 Blodnäva 7 Blodnäva                                     2017-06-22 Blodnäva 8 Blodnäva                                     2017-06-22 Blodnäva 9 Blodnäva                                     2017-06-22 Blodnäva 10 Blodnäva                                     2017-06-22 Blodnäva 11 Blodnäva                                     2017-06-22 Blodnäva 12Blodnäva                                     2017-06-22 Blodnäva 13 Blodnäva                                     2017-06-22 Blodnäva 14 Blodnäva                                     2017-06-22 Blodnäva 16 Pastellakleja                                     2017-06-22 Pastellakleja Pastellakleja                                     2017-06-22 Pastellakleja 2 Trädgårdsnäva                                     2017-06-22 Trädgårdsnäva 2 Pastellakleja                                     2017-06-22 Pastellakleja 4 Pastellakleja                                     2017-06-22 Pastellakleja 5 Pastellakleja                                     2017-06-22 Pastellakleja 6 Pastellakleja                                     2017-06-22 Pastellakleja 7 Akleja                                     2017-06-22 Akleja
#blommor #trädgård #granudden #färjestaden #öland

Regnrekord på Granudden i Färjestaden

2016-07-28 10:08
Idag har det regnat hela 45,0 mm på bara 49 minuter, vilket förstås är rekord - sedan jag började mäta väder här vid min sommarstuga våren 2006. Det tidigare var från 2009, närmare bestämt den 8 juli då det föll 44.4 mm på en timme.
 
Intensiva regnskurar över Kalmar - Barometern.
Egentligen behöver vi regn, men längtar efter sol - Ölandsbladet.
 
#Väder  #Väderstation  #Regn  #Skyfall
 

Öland får kanonväder över Midsommar!

2016-06-23 10:06
Prognosen är "lurig" enligt Aftonbladet. Det kommer att ske en frontpassage, men hur mycket regn & rusk den för med sig är vädermodellerna och meteorologerna oense om. Jag använder mej sedan många år tillbaka av vackertvader.se . Den kombinerar prognoser från Yr, SMHI och FMI. Just nu toppar temperaturen idag torsdag med 24°, Midsommarafton med 26° samt Midsommardagen med hela 28°. Detta enligt YR som jag brukar lita mest på och som erbjuder timme-för-timme-prognoser.
 
Prognosen är för platsen Talludden. Jag håller till på Granudden, ca 100-200 meter söder därom.
 
Sedan 2006 har jag haft en egen väderstation här på Granudden. Den som vill ha uppdaterade väderbulletiner från #Granudden i #Färjestaden på #Öland kan även följa mitt Twitter-flöde @sm6gxq.
 
Värme är inte enbart av godo. Jag har i år fått min skuggande björk nedsågad och det gör att det är svårt att hitta naturlig skugga på tomten. Dessutom är allting väldigt tort på Öland i år efter flera veckor av torka. Kommer det regn på söndag morgon så är jag den förste att hurra. Jag har massor av blommor i min trädgård som är väldigt törstiga!
 
PS:: Aftonbladet skriver nu att "Smålandskusten kan få 33-34 grader. Det kan t ex gälla Oskarshamn där prognosen verkar säga så under fredagen men under lördagen blir där regn istället.
 
PPS:: Nu har jag kollat den senaste prognosen. Jag hade befarat att ovanstående var ett luftslott, men icke. Snarare har temperaturerna justerats uppåt!
  • Midsommarafton 28 grader
  • Midsommardagen 31 grader på eftermiddagen!
  • Söndag, ja då är vi tillbaka på 20 grader och risk för åskskurar...
Jag förstår bara inte hur jag skall orka inta sedvanlig midsommarföda och d.o. dricka i denna värme :-)