RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-03-23 22:34:24

Consciousblues

Vegan♥Eko

högfluorerade ämne

2018-10-27 14:20
Teflon som förra inlägget handlade om är en flourplast (polytetrafluoreten, PTFE) och i det finns också högflourerade ämnen, (PFAS, perflourerade polyflourerade) kallas även fluorkarboner. Vanliga sådana är till exempel PFOS PFO. De är extremt långlivade och svårnedbrytbara och är vatten smuts och fettavvisande. De är tyvärr i vår omgivning nu och några exempel där de kan finnas är livsmedel, tandtråd, micropopcorn, no-stick stekpannor & kastruller och diverse köksprylar som formar, grillgaller, mattor, sofftyg, mattor & diverse impregnerade prylar etc, brandskum tex samt kläder/ytterplagg och smink & skönhetsprodukter. Även om en del av dessa ämnen med tiden i en del produkter fasas ut så är bredden fortfarande stor och en god ide att vara uppmärksam på och som konsument kunna ifrågesätta en produkt eller vara om innehåll och sätta exempel. Det är mycket och hopplösheten kan onekligen infinna sig när man tänker på vidden av alla miljöföroreningar och man känner sig så liten. Vad gör ens mina bidrag i allt? Man önskar att problemen hade hanterats med krafttag för länge sedan och att de aldrig ens existerat. Men tyvärr så gör dom det. Men om alla slutar bryr sig blir det än mer och ännu värre. En person kan inte göra allt, men man kan göra något om ens bara det lilla. Och något är stort! Man kan ta hand om en del, en liten plätt och blir det fler och större så gör det skillnad. Vi vet att man kan påverka i och med att förändringar sker, även om den takten önskats vara mycket kvickare så sker det. Nya metoder, innovativa idéer & lösningar, hållbara material och alternativ. Man får hålla hårt i det hoppfulla. Nedan är några länkar med bland annat lite tips på vad man bör undvika och hålla lite koll på! Vad är PFAS och andra länken tar upp lite frågor om det som som då till exempel teflon innehåller samt lite andra länkar med annan bra info: 
https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-ar-pfas
https://www.naturskyddsforeningen.se/pfas-fraga-svar
https://www.naturskyddsforeningen.se/pfas-i-maten
https://www.naturskyddsforeningen.se/10hogfluoreradetips
https://www.naturskyddsforeningen.se/kemikaliebovar_klader
Dessa ämnen finns överallt omkring oss, i mat, i jorden och i vattnet och vidden av kemikalier är just varför dokumentären är så högst relevant. Vad är din dagens (stora eller lilla) deed? 👊💚

En bitter smak av teflon

2018-10-24 19:09
 
😡🤢Jag såg klart dokumentären som varit i ropet och publicerades i Söndags, den bittra smaken av teflon idag på svt play. Mycket värd ett kik och en mycket viktig påminnelse som ger en extremt bitter eftersmak. Känslan av vem kan man lita på infinner ju onekligen sig? Riktigt otäckt hur de kunde komma undan så lätt med att förgifta omgivning, vatten, människor, djur och natur, ja till och med på så vis världen är utom ens förstånd. Att vi sen omges av sådana här produkter, i olika typer, tex saker som behandlats (bilder i dokumentären visar bland annat även tandtråd, fritidsaker, inredning och diverse vardagsprylar), och finner dom i väldigt många hem, som användes och används dagligen runt om i världen, trots det som då uppdagades, om än i då annan form. Nya kemikalier tillkommer och kemikalien C8 som
då användes, som ofrivilligt hamnar i människors system, i blodet, som är beständigt, överallt är de omkring oss och troligt för evigt i naturen. Vad gör allt detta? Det riktigt kryper i hela kroppen, och det bara släpps rakt ut i naturen och alla som är ovetande får betala. Och detta handlade om teflon, att sedan tänka på mängden av alla andra industrier och tillverkning/användning av kemikalier konstant dagligen. Just den där bilden av mängder av avfall som ständigt hälls rakt ut i vattendrag och sjöar och röken, direkt ut i luften vi andas och omges, det är återkommande och sitter i bakhuvudet. Hur kan allt ens vara möjligt.
 Kemikalien C8 som användes i tillverkningen då benämdes som the devil we know, C8 byttes sedan efter alla förödande konsekvenser ut i produktionen mot en annan kemikalie istället, GenX". Ännu en kemikalie i raden med oklara konsekvenser, och ännu ett bidrag i cocktaileffekten.
 Det känns så hopplöst, i så mycket nu kring miljön och klimat. Vikten av att alltid ifrågesätta, uppmärksamma och fortsätta än mer. 
En del man iallafall kan göra själv är att sprida information vidare och låta det påverka sina egna val i det som går, vi har alla vår röst. Tro på att den gör skillnad!
Länk till dokumentären: https://www.svtplay.se/video/19709119/den-bittra-smaken-av-teflon?info=visa

Magnum vegan classic

2018-10-23 00:14
Jag köpte på mig ett paket magnum vegan classic i helgen tack vare tips så fanns det alldeles i närheten. Glass är alltid i säsong. Har inte orkat vallfärda alltför långt men hållit utkik. Hade tänkt provat classic varianten först men då den ju kom senare har jag hunnit provat mandeln innan. Ville vänta in classic varianten då den var min favvo back in the days, så då var det ju såklart classic som var mest pepp! Besvikelsen när man först trodde att det bara var mandeln som kom, men som tur var kom det en classic variant. Hade inte känts helt rätt annars. Classic är ändå classic. Jag tänkte iallafall att jag skulle ta och skriva ett par långdragna rader om den. 
Magnum hade ju lite speciell mak, det är väl det jag minns, om än väldigt längesen så minns man det iaf.
Chokladen och vaniljglassens konsistens och smak som var speciellt var det man kommer ihåg som magnum. 
Klart det idag för mig är svårt att helt känna igen eftersom dom ju faktiskt är olika. Sen går tiden, magnum kanske helt enkelt inte är min glass längre, som den ju heller inte vart nu på mycket länge. Tanken på ko-mjölks baserad glass är ju inget som känns inbjudande. Men en gång var den iallafall min absoluta favorit glass innan jag blev upplyst.
Jag har alltså smakat mandel och den här nu.
Jag hade extremt höga förväntningar eftersom det jag sett andra skrivit har varit väldigt positivt så tänkte jag oh my, den kommer vara så sjukt god. 
Jag prövade först mandeln och absoluta första reaktionen var mja...mja, det är inte magnum. Den är helt ok, det är en chokladglass med mandel, men inte magnum. Inte enligt mig och hur jag tänkte eller trodde att den skulle smaka. Om jag jämför med det jag tror jag minns av den :D
Ärligt blev jag rätt besviken. Tänkte inte köpa en till men fick en av min kille och prövade igen, då hade den växt lite på mig. Första smaken med den lite hårda chokladen så känns det lite magnum, men sen händer nåt som gör att det är en vanlig chokladglass. Så sen tänkte jag att intressant fortsatt att se hur classic smakar för det är den som var mest spännande för mig och där jag kanske kunde avgöra.
Nu har jag en kvar i paketet jag köpte i helgen, jag tror även att det är rätt generöst att det är en kvar för att vara mig. Och för att det ska vara en "magnum" :D
Jag har försökt smakat och känt efter varje gång nu och jag har kommit fram till detsamma. 
För mig är det en helt ok choklad och vaniljglass, visst den är god men inte mer än så. Sedan ett sidospår, varför är den ens mindre än orginal magnum? Om det stämmer, såg det nånstans. 
Men, nu tillbaka till smaken. 
Kanske har tiderna förändrats men den är inte helt hundra.
Så kul att den finns och att dom gjort en vegansk magnum, och att många gillar den, veganer eller ej. Det är inte så att vegansk chokladglass på pinne är något det kryllar av och min brorsa tyckte mandeln som han prova var god samt att en kassör jag pratade med hade provat classic och sa den var god, det är jättebra. Jag kommer ju säkerligen köpa den igen just för att man inte är bortskämd med alternativ och för att den blir nog valet i glassboxen i sommar som det ser ut, om man inte köper annat. Det är en god chokladglass och klart godkänd (mandeln är nog godast). Kanske det till och med har blivit som så att man nu vågar sig på att vara kräsen och kritisk? ;D Nu när det kommer så mycket mer idag. Då liksom vågar man höja förväntningarna till nya höjder. Jag vet inte, den var iallafall inte som jag minns det. Jag känner inte ens något speciellt inför att jag har en kvar i frysen. Men kanske det blir annat när det är sommar, jag kanske bara inte är så sugen på glass vad vet jag. Jag kommer inte köpa ett paket igen, the search is over, iallfall inte på ett tag, tror jag. Sjukt svajigt betyg ändå. Kan inte riktigt placera det.
Som sagt, klart det kanske inte blir exakt som man minns det men det är väl nåt, jag tyckte inte chokladen eller glassen var helt topp. Kan man skriva ett längre inlägg om en glass? haha, viktigt det här. Jag var så himla taggad. Jag trodde det skulle bli sån smakexplosion och att få  njuta av magnum classic igen, och det får jag ju såklart, här är den, vegan magnum classic, och det är ju hur bra som helst. Kanske man kan hoppas dom uppdaterar den lite bara. Aja, jag äter väl upp den sista i dagarna eller kanske redan ikväll och funderar vidare. Vad det nu är jag saknar. Större glass? Lite annan choklad, smak och än tjockare vaniljglass? Chokladen minns jag man åt upp först, det gör jag inte med samma iver nu, den är liksom inte riktigt så god att jag maniskt biter av den bit för bit..och sen kommer till en krämig bitig vaniljglass och sist tuggar av sista sparade slutet av chokladen som blev kvar på pinnen, ok, äter ungefär så nu, men ni förstår.... Den hade kunnat varit mer än vad den är känns det som, för det är ju inte så att jag inte gillar choklad. Jag Älskar choklad!! Så ja, det var väl det :D Får hoppas nån mer än jag känner igen sig, annars känner jag mig ensam, kanske är mig det är fel på. Eller kanske var bara förväntningarna alldeles för skyhöga, den var ju trots allt en gång i tiden något av min last i livet.
Tur jag kan njuta av en massa annat med och god choklad ändå så det går ingen nöd, även om säkert ännu en och annan magnum till slinker ner, kanske till och med ändrar mig, och så var det med den saken. Nu fick jag allt det sagt😅

Fridfullt

2018-10-14 23:31
Tider när luften blir klarare🙏

Snabb energi

2018-10-10 21:36
Behövde något snabbt när jag var ute och gled tidigare idag i förvirring som ibland kan uppstå bland civilisation.
Det fick bli blueberry som troget många gånger lyckas vara nära (för övrigt lite lätt beroende av deras morotskaka) och det blev en nice spice vegan som är en av deras nyare sallader på burk, eller jar som ju låter lite trevligare. NutriJars heter dom iallafall! Jag gillade att det var tofu i och gurkmejadressingen. Det knastrade till lite hårt vid nån tugga som nog är från skal och frön, vilket ju kan va bra, men är inte helt förtjust i överraskningsknaster. Med det sagt inte heller helt lätt att undvika. En lättare sallad, och jag är ju sån som brukar vilja ha mer av allt. Än mer tofu, gojs och dressing. Större burk då, men det serverades iof i bowl nu. Men, burksallad är bra och det är ju inte alltid man behöver en jätteportion utan som nu, något i förbifarten för lite snabb energi. Då passar det perfekt. Troligt att jag köper med mig på centralen nästa gång det behövs på tåget. Mysigt iaf att sitta ett tag och glutta ut genom fönstret, och sen fungerar man igen!

Captain kombucha

2018-09-29 23:20
Lördagsdrinken denna kväll är från captain kombucha. Köpte den i farten inne på life. 
Fanns i ett par smaker och denna, carlifonia raspberry. God! Dom hade även kampanj på dom så tips på det och på den här. Kommer nog köpa fler vilket ju alltid är ett gott beyg :D 

Skinnfritt fashion week

2018-08-17 23:46
Djurens rätt delade tidigare idag på instagram infon att Helsingfors Fashion Week i Finland skippar skinn helt från 2019, och blir därmed den första modeveckan i världen att anta en policy mot läder!
Dom har fattat grejen. Hyvää Helsinki!! ;D
 
https://www.peta.org.uk/blog/helsinki-fashion-week-goes-leather-free-after-peta-appeal/
 
https://www.theguardian.com/fashion/2018/aug/17/helsinki-fashion-week-to-ban-leather-from-2019-as-vegan-fabrics-catch-on
🙌

Miomojo hos apoteket

2018-07-11 23:21
Nu finns det Italienska märket Miomojo hos apoteket!
Det har nog funnits där ett tag nu men jag såg till det rätt nyligen, väl värt att uppmärksamma. Där hittar vi iallafall nu deras necessärer och sminkväskor.100% Cruelty free och veganskt, och 10% vid köp går till djuren och olika djurrättsorganisationer (Animals Asia bland annat)!!
Beskrivningen nedan och necessärerna som finns kan ni se inne hos apoteket:
"Miomojo är ett Italienskt varumärke som tillverkar necessärer och väskor med fokus på hållbarhet och välgörenhet. 10% av leverantörens vinst går till olika djurrättsorganisationer. All tillverkning klimatkompenseras, och majoriteten av materialen som används är återvunna."
Förutom Necessärer och sminkväskor har Miomojo även väskor och andra accessoarer, plånbok, laptop fodral..
Jag såg själv till Miomojo först i Berlin där till exempel Avesu har några av deras väskor och accessoarer i butik, (ses här!) samt att även dm Deutschland har necessärer och sminkväskor, och nu har även apoteket sen en tid märket här i Sverige, kul! 
"Looking good, feeling good, doing good "  
Spana in och läs mer inne hos Miomojo, Ethicool är grejen!

Blommigt

2018-04-24 20:44
 
Träden blommar för fullt. Lika fint varje gång! :)
 

Studio Jux

2018-02-19 20:15
Studio Jux schyssta halsband v-necklace i återvunnen mässing och ett av mina senaste mönstrade second hand fynd. Halsbandet köpte jag ifrån thrivestore. Det finns även ett liknande -wing necklace som finns att finna hos studio jux


Vegan af

2017-10-24 16:16
Den här lilla väskan, eller hur!! Love it!
Köpt hos the replik, spana in! Finns med svart eller röd text och funkar ju till lite vad som. Är snygg bara att ha framme, som liten kuvärtväska necessär/sminkväska stående i badrummet on point eller i hyllan till blandade ting, smycken eller andra viktiga saker.
Väskan är från märket Noumenon och gjord av resttyg som blivit över från möbeltillverkning. Märket är helt veganskt och peta godkänt, bara en sån sak. Vegan af, just saying! ;)  <3
 

A Beautiful story

2017-07-11 17:07
Fair trade fint!
När jag var i Berlin senast köpte jag dom här tjusiga armbanden från a beautiful story. 
Smycken med ädelstenar och annat som är snygga att blanda eller ha för sig. Köpte guld och silver med olika stenar och med fina detaljer som månen och armbandet med texten magical!
Allt som är fair och har stenar, månar och magi, blir man lätt kär i!  Mer på abeautifulstory*

Årets första

2017-02-03 16:31
Ujj ujj. Fredagsfikat. Årets första semla! 
Tog en omväg hem för att köpa med mig (vegan)semla ifrån bagarn vid hornstull, och OM så värt det ;D

Vem betalar priset?

2016-11-18 23:39
 
truecostmovie.com
Naturskyddsföreningens kemikaliegruppen här i stan hade filmvisning igår med filmen the true cost. Det var även lite eftersnack och Johanna Nilsson (JohannaN) pratade om ämnet. Peppigt!
Jag har velat sett filmen ända sen jag fick nys om den, bland annat har butiken lotus eco haft visning, men det har ju vart lite långt borta, så nu passade jag på.
Nu vet jag också att filmen även finns att se på till exempel Netflix med, och ännu mer info om var osv kan ni hitta på hemsidan-true cost movie ovan.
SE DEN! 

Purpurkål

2016-10-26 19:00
Den här ekologiska purpurkålen som jag köpte inne på Cajsa Warg är dagens ätbara kap. Himla tjusig är den tycker jag! :) 

Gryta med rökt tofu

2016-10-22 21:11
Kvällens middag, enkel gryta av det som fanns hemma med rökt tofu och ris.
Stek en hackad gul lök i olja tillsammans med skivad grön paprika och rökta tofun i bitar.
Ha sen i krossade tomater, svarta bönor och en skvätt soja, salt, svartpeppar och paprikakrydda.
Rör om, låt det puttra en stund, och klart!

Vegan cuts

2016-09-27 23:21
 
Vad man fick med i senaste Vegan cuts boxen den här gången.
En body scrub, shampoo och balsam, flytande läppstift,en sminkborste för ögon och en ansiktskräm :)

Trevligt nytt

2016-09-27 23:08
Lite trevliga nyheter, alpro go on nyaste smak mango och Sheese greek style aka vego fetaost.
Alpros Go on med mangon tycker jag nu bäst om av dom tre som finns. Passionsfrukten är god den med, men det blir liksom mjukare och gojsigare utan dom där kärnorna, men goda är dom alla!
Vegan fetan har jag inte testat ännu men har höga förväntningar och hoppas den levererar. Jag har nog till och med dragit ut på det lite. Men i veckan tänkte jag ha den i salladen till lasagne. Spänningen.... En bra ersättning till feta hade suttit fint! :)

Berlin häng

2016-08-28 23:47
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Var i Berlin i nån dag och hade det himla bra!
Passade på och fika på goda bakverk och tårtor, för ouch så gott. Himmelska tårtor!
Chokladmousse tårtan och mango tårtan (mindre bra bild på den dock) var så sanslöst goda. Saknar dom. Ja klart man kan sakna tårtor och mat. (Än är man ju inte helt bortskämd på veganska tårt och bakverks fronten här hemma.) Chokladmousse tårtan fikade jag på hos ett ställe som heter bämeräng och ligger där chaostheorie låg förut, så tips på det stället.
Sen åt jag väldigt god mat också förstås. Jag älskar sandwich tallriken hos chaos, och the bowl såklart.Bästa!! Sen hamburgartallriken ifrån vego food world, nam!
Hann iallafall med lite häng på goodies,the bowl och chaos, där kan jag sitta huur lääänge som helst :) 
Förutom att äta gott så spanade vi också in veganes sommerfest som var samtidigt med.
Det blev inte mycket shoppa den här gången, men blev några kort och klistrmärken rikare och gymbagen(?) är från veganz. Ett par goda dagar blev det iallfall :)

Jonny´s vegan

2016-07-13 22:42
 

 
Skor från Jonny´s vegan! 
Dom här skorna tilsammans med andra modeller (tex med hela vegan trycket rakt över skon- finns även i sandal) fanns ju med på ethical fashion show i Berlin förra sommaren. Dom hade mig vid vegan om man säger så :)
Jonny´s vegan kollektionen/modellerna kan man iallafall spana in här. Några av skorna finns också hos Avesu, bland annat dom jag införskaffat, men mina köpte jag på rea hos adis gladis. Sicket kap! 
Finns i flera storlekar uppåt dessutom och materialen är på olika sätt hållbara med miljötänk.
Sen får man ändå nämna lappen med peta stämpeln och skolådan. En liten genomgång av vegan filosofin och information om veganism.
Slut citaterat Albert Einsteins "Our task must be to free ourselves...by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature in its beauty".