RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-05-24 08:21:54

cillia

Kantarellpaj

2020-05-24 06:53

Ingredienser:

Pajskal:
150 g smör
3 1/2 dl vetemjöl (3 1/2 dl motsvarar ca 210 g)
1/2 tsk salt
2 msk kallt vatten

Fyllning:
Borgens konserv kantareller, två burkar!
1 rödlök
2 msk smör
1/2 tsk salt
150 g riven cheddarost

Äggstanning:
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1/2 tsk kajennpeppar
1 tsk salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.

Pajskal: Skär smöret i bitar. Blanda det med mjölet och saltet till en smulig massa, gärna i matberedare eller för hand. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter (för 4 portioner). Nagga degen med en gaffel. Ställ formen i kylskåp ca 30 minuter.
Starta timer
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
Starta timer

Fyllning: Skala och finhacka löken. Fräs svampen en stund i smöret och lägg sedan i löken. Stek svamp och lök i smöret tills all vätska har kokat bort. Krydda med salt.
Fyll pajskalet med svampfräset och osten.

Äggstanning: Vispa ihop alla ingredienser. Häll i pajskalet.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 minuter, tills den fått fin färg och äggstanningen stelnat.

Kräftstjärtsås med pasta

2019-03-23 16:54

2 burkar kräftstjärtar i lag (låt rinna av)
2 st röda paprikor - tärnade
1 pkt körsbärstomater - delade
6 dl creme fraishe paprika chili (lr hälften naturell om man vill ha lite mildare)
6 dl vispgrädde

Koka upp creme fraishe och grädde med paprika och tomat tills paprikan är klar (lätt tuggmotstånd). Ta av från plattan och lägg i kräftstjärtarna som fått rinna av. Servera med gnocchipasta.

Broccolilasagne

2018-05-30 20:25

Ingredienser

2 broccoli (à 250 g)
1 vitlöksklyfta
250 g körsbärstomater
1 kruka basilika
1 förp färdig tomatsås (390 g)
250 g mascarponeost
3 dl mjölk
2 dl riven ost
200 g färska lasagneplattor
salt
svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C.
Ansa och skiva broccolin tunt. Hacka vitlöken. Halvera tomaterna. Hacka basilikan. Blanda broccoli, vitlök, tomater, basilika och tomatsås. Krydda med 1 tsk salt och 1/2 tsk peppar (för 4 port).

Vispa ihop mascarpone, mjölk, 1 1/2 dl riven ost, 2 krm salt och 1 krm peppar (för 4 port).

Varva lasagneplattor, grönsaksfyllning och ostsås i en smord ugnsform, ca 30 x 20 cm (för 4 port). Strö över resten av osten.

Ställ in i mitten av ugnen 25?35 minuter. Täck ev med folie mot slutet om den får mycket färg.

Halloumistroganoff

2017-07-12 21:36

Det här behöver du:
1 finhackad lök
smör
400 gram halloumiost ( om man vill med chilismak)
400 gram krossade tomater
2 msk tomatpure
2 dl vispgrädde
1/2 tsk kinesisk soja
örtsalt
cayennepeppar

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med smör och fräs den strimlade osten runt omkring för lite färg. Ta upp osten och fräs den finhackade löken glansig. Vänd ner Krossade tomater, tomatpure, grädde och låt sjuda upp. Smaka av stroganoffen med kinesisk soja, örtsalt & lite cayennepeppar. Lägg sist ner osten och låt allt bli genomvärmt.

Serveras genast med ris.

Kolabrownie

2016-12-30 13:25

Ingredienser
Portioner: ca 40
125 g salta pinnar (eller kringlor)
75 g smält smör
2 tsk strösocker

Brownie
400 g mörk choklad (70%)
175 g smör
5 ägg
4 1/2 dl Brun Farin
1 krm vaniljpulver
1 tsk salt
1 1/2 dl vetemjöl (90 g)

Kolatäcke
50 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
3/4 dl ljus sirap
2 tsk flingsalt

Till garnering
salta kringlor

Så här gör du

Sätt ugnen på 175°C.
Börja med bottnen. Mixa salta pinnar (eller kringlor), smör och socker i en matberedare till en smulig massa.
Tryck ut smulet i en bakpappersklädd ugnssäker form, ca 25 x 30 cm. Grädda i mitten av ugnen 6 minuter. Ta ut och låt svalna.
Brownie: Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i en skål över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna.
Vispa ägg, farinströ, vaniljpulver och salt pösigt med elvisp. Tillsätt chokladsmöret under omrörning. Sikta ner mjölet i omgångar. Rör till en jämn smet.
Häll chokladsmeten över bottnen. Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter, den ska vara lite kladdig. Ta ut och låt svalna.
Kolatäcke: Mät upp smör, socker, grädde och sirap i en kastrull. Koka upp och låt koka på medelvärme till 120°C. Rör då och då.
Häll kolan över brownien och bred till ett jämnt lager. Strö över flingsalt. Låt svalna i kylen. Ta ut minst en timme före servering.

Till garnering: Skär brownien i små bitar. Dekorera med salta kringlor.

Tårta -glutenfri

2016-12-30 13:17


Ingredienser

Portioner: cirka 8 bitar
2 färdiga marängbottnar
150 g mjölkchoklad
4 1/4 dl vispgrädde
250 g frysta, tinade hallon eller färska hallon (250 g frysta mostsvarar 5 dl färska)

Garnering:
2 dl färska hallon

Så här gör du

(Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 8 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.)

Mjölkchokladtryffel: Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp 1/4 av grädden och häll över chokladen, låt stå ca 5 minuter.
Vispa eller mixa chokladtryffeln slät. Låt stå kallt en stund.

Hallongrädde: Vispa resten av grädden lätt. Blanda försiktigt ner hallonen i grädden.
Häll eller bre ut chokladtryffeln i ett jämnt lager på ena marängbottnen. Fördela 2/3 av hallongrädden på chokladtryffeln. Lägg på den andra marängbottnen och fördela resten av hallongrädden i ett jämnt lager ovanpå.
Toppa tårtan med hallon.

(OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige.)

Svartkålspaj

2016-11-02 13:39

Pajskal
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 nypa salt
125 g kallt smör
2 msk kallt vatten

Pajfyllning
500 g svartkål
1 gul lök
1 msk olivolja
Salt/peppar

Äggstanning
3 ägg
3 dl mjölk
2 ½ dl riven Västerbottenost
Salt/peppar

Topping
1 dl valnötter

1.
Börja med pajskalet. Blanda mjölsorterna och saltet. Dela smöret i kuber och nyp snabbt ihop med smöret. Blanda ner vattnet och forma till en deg. Tryck ut i en springform, 24-26 cm i diameter. Ställ i kylen i 30 minuter.

2.
Koka upp vatten. Salta lite. Skölj och ansa kålen. Förväll den i det kokande vattnet, cirka 3 minuter. Häll av och kyl ner med kallt vatten. Tryck sedan ut så mycket vatten som möjligt. Grovhacka kålen.

3.
Skiva löken i halvmånar. Stek den mjuk i olivolja. Tillsätt den hackade svartkålen och låt steka med cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4.
Sätt ugnen på 200 grader. Nagga pajskalet. Förgrädda i 10 minuter.

5.
Blanda ägg med mjölk och riven Västerbottenost. Smaka av med salt och peppar.

6.
Häll ner lök och svartkål i det förgräddade skalet. Häll över äggstanningen. Toppa med valnötter. Sätt in i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och låt sedan stå en liten stund så att allt sätter sig innan du skär upp den.

Torskgratäng

2016-09-27 20:04

Det här behöver du :
400 gram torsk
15 små körsbärstomater
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
2 msk dill
1 msk chilisås
1-2 msk citronsaft
1 msk fisk eller hummerfond
salt & citronpeppar
1 dl riven lagrad ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader
Tärna ner den halvtinade fisken i formen. Fördela ut ett gäng körsbärstomater. Rör ihop grädde, crème fraiche, dill, chilisås, fond + citronsaft. Salta & peppra fisken innan du häller över röran. Riv över lite ost och skjuts in i ugnen. När gratängen fått vacker färg, så där efter 20 minuter så är den klar att serveras.

Vi åt den med ris till!

Bananbröd

2016-05-24 14:34

Ingredienser

1 bröd:

2 st mogna bananer
2 dl havregryn
4 dl vetemjöl
1 dl solrosfrön
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2,5 dl fil eller kvarg
0,5 dl flytande honung

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200° och smörj bakformen.
Skala och mosa bananerna.
Blanda de torra ingredienserna vid sidan om, inklusive solrosfröna. För ett grövre bröd kan hälften av vetemjölet bytas mot grahamsmjöl. Rör sedan ner kvarg/fil, honung och banan.
Häll ner smeten i bakformen. Grädda i ugnens nedre del i ca 1 timme.

Indisk gryta (Vegan)

2016-05-18 08:35

(Till 4 personer)

DETTA BEHÖVER DU:
3 dl ris
1 burk kikärtor
1 sötpotatis
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk
70 gram färsk spenat (ca 1 påse)
1 liten gul lök
3 tsk röd currypasta
4 cm ingefära
1 röd chili
Rapsolja
1 lime
2 msk hackad koriander

GÖR SÅ HÄR:
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Värm upp en panna med rapsolja och fräs hackad lök, ingefära och chili tillsammans med currypastan. Skala sötpotatisen under tiden och tärna den i lagom stora bitar, ungefär dubbelt så stora som kikärtorna.

Tillsätt sötpotatisen och de färdigkokta kikärtorna och låt det fräsa några minuter. Häll sedan på de krossade tomaterna och en tsk salt. Låt det koka upp, sänk sedan värmen och låt det småkoka tills sötpotatisen är mjuk.

Häll på kokosmjölken tillsammans med spenat och hackad koriander. Pressa i saften från en lime, rör runt och låt det koka i några minuter till.

Massa mint med jordgubbar!

2016-03-16 13:03

Till fyra små glas eller tre normalstora:

2 äggulor
1½ dl grädde
150 gram Marabou mintkrokant
50 gram mörk choklad (70%) med minsmak
ca 10 jordgubbar
1 lime


Separera gulorna från vitan och lägg dem i en skål.
Hacka chokladen i mindre bitar.
Värm upp grädden så att den nästan kokar och häll den över äggulorna under ständig omrörning. Rör kraftigt eller vispa med handvisp så att äggulorna inte kokas.
Lägg i chokladbitarna och rör tills de smält.
Häll upp chokladkrämen i portionsglas och ställ in i kylen i mist tre timmar för att stelna.
Skiva jordgubbarna och lägg dem i en skål.
Pressa över saften från en lime och låt jordgubbarna marineras. Räcker att de marineras en stund innan du skall servera.
Toppa chokladkrämen med jordgubbar strax innan servering!

Paj med palsternacka och salsa

2016-02-09 08:55

Ingredienser:
Pajskal:
3 dl vetemjöl
50 g margarin
1 dl kesella/kvarg
Fyllning:
1 purjolök
2 palsternackor
2 morötter
2 tomater
1 msk basilika, timjan och gräslök
Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm peppar
3 dl gratängost

Så här gör du:
Sätt ugnen på 225°C.
Pajskal: Hacka samman vetemjöl, margarin och kesella till en deg. Lägg den i kyl medan fyllningen förbereds.
Fyllning: Skölj och strimla purjolök, palsternackor, morötter. Skölj och tärna tomater.
Tryck ut pajdegen i en form, ca 26 cm i diameter (för 4 port). Förgrädda i ca 10 minuter.
Fördela grönsakerna i pajskalet och krydda med hackad timjan, basilika och gräslök.
Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk, salt, peppar och gratängost.
Häll över äggstanningen och grädda pajen i 25-30 minuter. Servera med en salsa.

Salsa:
Ingredienser:
3 stora röda tomater
½ rödlök
2 salladslökar
1 grön jalapeno
pressad saft av 1 lime
2 msk olivolja
salt och peppar
1 dl finhackad koriander

Gör så här:
Dela, kärna ur och skär tomaterna i små tärningar. Skala och finhacka rödlöken. Strimla salladslökarna. Kärna ur och finhacka jalapenon. Lägg tomat, lök och jalapeno i en skål. Häll på limesaft och olivolja och blanda om ordentligt. Smaka av med salt och peppar och strö över koriander.

Pasta amatriciana

2016-01-19 14:12

Erik och jag testade ett italienskt recept i söndags. Det smakade verkligen Italien och hur maten smakar i Rom. Jag gissar på att det var osten blandat med tomterna som gjorde att det blev den goda smaken. Erik gjorde receptet med bacon och jag med vegetariskt bacon.

400 g spaghetti
140 g bacon eller vegetariskt bacon
400 g hela konserverade tomater
1 liten chili
1,5 dl pecorino, färskriven
olivolja
salt

Skär baconet i strimlor och skär tomaterna i små bitar.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna och stek baconet i ca 5 minuter.

Tillsätt tomater och chilin och låt såsen puttra i ytterligare ca 10 minuter. Rör om då och då.

Koka spaghettin, al dente, i rikligt med saltat vatten. Häll av vattnet och låt spaghettin rinna av i ett durkslag.

Skaka av vattnet snabbt och noga.
Häll över spaghettin i pannan med såsen, blanda noga men försiktigt. Strö över riven pecorino och smaka av med salt.

Brödmuffins

2016-01-14 20:03

Ingredienser:
1 ½ dl filmjölk
½ dl flytande smör, rapsolja och oliv (jag blandade lite flytande smör, rapsolja och olivolja i ett dl-mått)
1 ½ dl riven smakrik ost (jag tog en julost som vi inte hade ätit upp)
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 krm salt

Dekorering:
Flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Rör samman samtliga ingredienser.
Klicka eller spritsa ut smeten i muffinsformar. Strö över lite flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen 15- 18 minuter.
Servera muffinsen ljumma som de är eller tillsammans med t ex Bregott.

Vegetarisk paj

2016-01-06 13:37

Gjorde en vegetarisk paj häromdagen:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gramsmör
1 msk grädde
1 msk vatten
1 st äggula

Fyllning:
1 st broccoli
8 st färska champinjoner
10 st små bitar fetaost
8 st cocktailtomater (16 st halvor)
8 st små bitar fryst hackad spenat
150 gram riven ost
3 st ägg
2.5 dl grädde
1 tsk salt
1 krm

Gör så här:
1. Blanda ihop degen och låt stå kallt i 1 timme.
2. Tryck ut degen i en form och låt stå kallt ytterligare 15 min.
3. Stick några små hål i degen med en gaffel.
4. Täck formen med aluminiumfolie och förgrädda i 225 grader i 15 min. Ta bort folien efter halva tiden.
5. Dela upp broccolin till små buketter, skiva champinjonerna och dela tomaterna. Lägg alla grönsakerna i pajskalet.
6. Vispa ihop ägg och grädde, blanda i ost och kryddor.
7. Häll stanningen över grönsakerna.
8. Grädda mitt i ugnen i 225 grader 30-35 min.

Havrebullar

2015-11-01 08:54

Just nu har jag dille på havre. Äter havregrynsgröt på morgonen och kan längta efter chokladbollar gjorda på havre. Idag har jag börjar dagen med frukostbullar gjorda på havre.

Ca 8 st:

3 dl vetemjöl
1 dl rågsikt
1 dl havregryn
1 ½ tsk bakpuler
½ tsk salt
25 g smör, rumsvarmt
1 ägg
1 ¼ dl vatten

Garnering
vatten
1?2 msk havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke till en lite kladdig deg.

3. Rulla degen till en rulle på ett mjölat bakbord. Dela rullen i åtta lika stora bitar på ett mjölat bakbord. Rulla dem till bollar.

4. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med vatten.

5. Strö lite havregryn över bröden. Grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min eller tills bröden fått fin färg. Bröden är allra godast nygräddade!

Brysselkex

2015-10-31 09:25

Brysselkex är goda små kakor som passar bra till fikat. Imorgon är vi några tjejer som ska fixa en babyshower för en kompis och därför har jag passat på att baka dessa små godsaker.

Det här behöver du :
200 gram smör
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Garnering :
Ca ½ dl strösocker
Några droppar röd hushållsfärg

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser i hushållsassistenten eller för hand. Smöret ska vara rumsvarmt! Knåda degen så den blir slät & hård. Lägg i kylskåp ca 1 timme. Blanda strösocker och röd hushållsfärg. Gör rullar av degen och rulla rullarna i sockret.

Skär ca 1cm stjocka skivor & lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Det blir ca 50st småskakor! Grädda ca 8 ? 10min i 175 grader.

Fylld pasta

2015-10-28 07:34

3-4 portioner:

500 g fylld pasta av valfri sort. Fungerar också fint med vanlig ofylld om man hellre känner för det.
1 röd chili
Torkad salvia
Färsk oregano
1 msk ljus sirap eller lönnsirap
2 dl eller ca 100 g valnötter
1,5 dl riven parmesan (kan uteslutas)
2 vitlöksklyftor
250 g körsbärstomater
salt
ca 4 msk smör eller olivolja, beroende på smak

Börja med att sätta på pastavatten. Värm en stekpanna till medelvärme och börja rosta valnötterna. När de börjar få färg så häller du i sirapen och låter den stekas in i nötterna. Var försiktig så det inte bränns vid. Lägg dem åt sidan.

Häll i pastan i vattnet. I samma panna som du stekte nötterna, ha i smör eller olja och finhackad vitlök och chili. Låt fräsa på låg värme i några minuter. Ha i oregano, salvian och tomaterna som du först skurit i halvor och låt fräsa med i 2-3 minuter tills pastan är klar. Häll av pastan, men låt lite pastavatten vara kvar. Rör ner i stekpannan med såsen tillsammans med valnötterna, parmesanen och lite extra salvia. Salta, rör om och servera.

Somrig tagliatelle

2015-10-24 10:51

När jag fyllde 22 (vilket snart är 7 år sedan) fick jag en pärm av Malin, Olga och Emma som de hade döpt till Cecilias kokbok. De hade skrivit upp några av deras favoritrecept i pärmen och sedan har jag själv fyllt på under årens lopp. Ett av recepten som jag skrev in samma dag jag fick pärmen var "Somrig tagliatelle". Ett vegetariskt recept som jag lagat många gånger.

Så igår blev det "Somrig tagliatelle" på menyn:

Ingredienser:
2-3 Zucchini
6 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
3 msk basilika (färsk)
2 röda chilifrukter (beroende på styrka kan man ha fler eller färre)
1-2 lime
2-4 dl grädde
4 msk riven parmesanost
Salt och peppar

1. Hyvla zucchinin med en osthyvel.
2. Hetta upp oljan i en större stekpanna och fräs vitlöken i 30 sekunder.
3. Stek den hyvlade zucchinin i 5 - 7 minuter.
4. Rör ner basilika, hackad chili, pressad limesaft, grädde och den rivna osten. Salta och peppra.
Håll värmen svag.
5. Koka pastan i saltat vatten.
Klar!

Pastagratäng med lax och spenat

2015-09-20 16:24

Erik har lagat pastagratäng med lax och spenat till mig minst två gånger de senaste 3 veckorna:

Ingredienser:
Portioner 4
500 g färsk fylld pasta (t ex ostfylld tortellini)
2 msk smör
3 msk vetemjöl
8 dl mjölk
1 krm riven muskotnöt
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
3 bitar fryst lax
200 g fryst bladspenat (tinad)
250 g körsbärstomater
2 dl riven lagrad ost (t ex präst- eller sveciaost)
färsk basilika till garnering

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C. Tina laxen.
Blötlägg pastan i kallt vatten.
Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget, under vispning.
Koka upp och låt koka på svag värme tills såsen tjocknar, ca 5 minuter. Rör om då och då så det inte bränner i botten. Krydda med muskot, salt och peppar.
Stek den tinade laxen och hacka den med stekspaden till en "laxfärs".
Häll av pastan.
Blanda lax, pasta, spenat och tomater med såsen i en smord ugnssäker form. Strö över riven ost.
Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Garnera pastagratängen med färsk basilika.