RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-03-26 06:55:46

Min sida där maten tar plats

...med kanske även lite politik och trädgård

Rensa, rensa, rensa

2019-03-25 10:25
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
Jag erkänner att jag har ett obotligt och långvarigt beroende av mattidningar. Det medför, utöver hål i plånboken, högar av inspirationsrecept.

I min ambitiösa början så skaffade jag likt Emils mor Alma en svart skrivbok. Där skulle jag skriva in alla bra recept så de fanns kvar.

Jomenvisst..

Det gick ju inte alls... Nu har jag förvisso de svarta skrivböckerna, nummer två är snart full, men jag klipper och klistrar i stället. Recepten som ser finemang ut river jag ur tidningen och lägger i min inspirationshög. När receptet sedan testats så går det antingen till pappersinsamlingen eller till svarta skrivboken. Och då tar jag fram tejprullen och tejpar in pappret i stället för att skriva av...

Idag ska jag ut i våren! Min spenat och min pak choi ska sås. Jag måste få lite jord under naglarna annars vet jag inte hur det går.

För övrigt så kommer jag stryka Dramatenbesök på min bucketlist.

Sallad är fint på vintern om den är varm

2019-01-15 13:53
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
Jag har aldrig riktigt fattat detta med kall sallad på vintern. Det tar emot! Häromdagen gjorde jag en varm sallad i stället.

Jag hade en bit varmrökt lax som jag la upp i grova bitar på tallrikar. Satte sedan in tallrikarna i ugn på 50 grader en liten stund före servering. Då blir laxen ljummen och tallriken så pass varm att den inte kyler ned salladen.

Jag kokte små potatisar. När det var en stund kvar på potatisarna så la jag hel brysselkål och broccolibuketter över potatisarna och fortsatte koka tills allt var klart. Praktiskt och gott att samkoka!

Under tiden hade jag brynt smör, mjukkokt ägg och rostat mandlar.

När allt var klart så fram med tallrikarna. Laxen fick sällskap av potatis, broccolibuketter och brysselkål. Delade äggen och la dit. Toppade med brynta smöret och hackade rostade mandlar. Salt och svartpeppar om man så vill. Både snyggt och riktigt gott!

Vända andra kinden till

2018-11-30 08:22
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
November betyder att man får vara glad för att mörkret sänker sig runt fyra på eftermiddagen. Då slipper man se snålblåst och duggregn. Snålblåst förresten. Kalmar snålar minsann inte med blåsten! Jag står vanligtvis stadigt på jorden men i går så tog blåsten mig nästan på flygtur på vägen mellan jobbet och tåget. Hua!

I Vimmerby (och på många andra orter) har det startats en REKO-ring. En fantastisk uppfinning där lokala producenter och köpare möts på Facebook. Utlämning sker sedan vid en bestämd tid. Igår kväll var en sådan tid. Jag hämtade hem en hel massa oxkind och rökt nötbacon. Det är produkter som inte bara är lokala utan också helt obefintliga i en vanlig butik här.

Just oxkinderna har jag planer för. De ska få puttra mycket länge i vin i sällskap av massa grönsaker. Äts sedan bäst med ett lent mos på både potatis och rotselleri. Om man lägger till vitlök som rostats ljusbrun i olja i det moset så är man i himmelriket.

Pumpa för att det är så gott!

2018-10-31 08:17
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
Gula, gröna, blå. Runda, platta eller avlånga. Pumpor kan se så olika ut. Men en sak har de gemensamt - de är goda!

Butternut är nog den vanligaste i mataffären hos mig men ser du andra så tycker jag du ska prova.

I går tog jag en grön och fin pumpa som jag skar i kuber och rostade i ugnen. Full värme, salt, svartpeppar, olivolja och lite chiliflakes i typ 15 minuter. Då la jag på fetaost och ett par nävar pumpafrö och gratinerade en stund till. Låt både pumpa och fetaost få lite svedda kanter, det är bara gott.

Nu kan man äta detta precis som det är men jag hade lite kyckling till. Gott!

Kristerssons matematik

2018-10-03 13:30
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
Han är väldigt flitig, moderatledaren Kristersson. Han är riktigt bra på att räkna till sin egen fördel. Och jag har ju sett hur de tänker. De tänker att vänstern inte är med i vårt underlag på samma sätt som SD inte är med i deras... Men det stämmer inte. Vänsterpartiet har vi förhandlat med. Vi har samtalat och vi för ett nära samarbete. Att tro att SD ska bjussa på det utan kostnad - ja det faller helt på sin orimlighet.

Men låt Kristersson prova på att hitta vänner. För all del.

Under tiden kan vi laga lite mat.

Kanske lite gratinerad gnocci?
Jajamen.

Ta köpt eller hemmagjord gnocci och strössla ut i en smord ugnsform. Kläm ned lite rostad blomkål här och där. Strö över strimlad god salami. Toppa med blandad ost, gärna brie och någon hårdost. Ät med sallad till.

Snabbmat när den är som bäst. Och ni fattar vilken variationspotential denna rätten har. Här går att byta ut och äta nya varianter sju dagar i veckan ett bra tag.

Middag som bara fanns där helt plötsligt

2018-09-20 08:29
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
Igår visste jag att kylen var full med grönsaker. Både egna och köpta. Tinad kycklingfilé fanns det också.
Hur ska man fixa bra middag som nästan lagar sig själv under tiden som jag ligger i badet?

Tro mig, det går!

Jag skar broccoli, blomkål och zuccini i grova bitar. På med god rapsolja och timjansalt. In i ugnen på full värme och grill tills allt har fått lite attityd (ja, det ska vara lite bränt på kål, den lyfter av det). Men passa noga, det finns förstås gränser.

Koka potatis i mindre bitar och gör mos. Ha i rejält med smakrik ost i moset.

Stek kycklingfilén i mindre bitar på hög värme, krydda med salvia, svartpeppar och salt.

Nu är det dags att sammanföra grejerna! Lägg grönsakerna i botten på en form. På med kycklingen. Sedan hittade jag en bit fetaost och lite urkärnade kalamataoliver i kylen - på med detta.

Toppa med spritsat, eller klicka ut, mos.

Nu kan ni låta ugnen vara på och ta ett bad :-)

När man kommer in igen så är det bara att dra in formen i ugnen på 200 grader vanlig värme och invänta färg på moset. Fantastisk allt i ett-rätt.

Lära om och lära nytt

2018-09-10 13:46
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
Vi står inför en tid då många människor på nytt ska lära känna de där som bor i samma hus - familjen ni vet. Valarbetare ska debriefas till att motstå lusten att ge sig ut och knacka lite dörr. Valrörelseabstinens råder.

Helt plötsligt har vi en OCEAN av tid.

Det är då man upptäcker omfattningen av tvättkorgen, vedhögen, gräsmattan och allt annat som fått leva vidare vind för våg några veckor.

Problem solved.

Snabba tider

2018-09-06 13:15
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
Några få dagar kvar till val 2018. Igår kväll kunde maken och jag sitta ute fram till att det skymde. Från skållhet sommar till ruggig höst gick det ganska fort. Men låt oss hoppas på några fina dagar till.

Jag hann snegla lite på trädgården igår också. Den frodas. Vissa saker som vissnat ned helt (ormbunkar) kommer upp på nytt som om det vore vår. Grönkålen är magnifik och jag rostar den ofta med salt och rapsolja i ugnen och har som sallad till maten. Nu är ju fina tider att bara ta alla grönsaker som finns och göra röror av. I går stekte jag zuccini, fänkål, lök, dill och tomater. Fantastiskt gott till en bit fisk. Snabbmat dessutom. Och det behöver jag ju nu när dörrknackningskvällarna är så många. Fast jag ska erkänna att det blir en och annan korv med bröd också :-)

Icke helt överraskande har jag blivit matansvarig på vår valvaka i Vimmerby. Det blir inte så att jag ska laga maten men jag ska se till att den finns.

Jag vill att det ska bli måndag snart. Då kanske vi vet lite mera. Säger någon "opinionsundersökning" en gång till så skriker jag.

Jag tror jag dör!

2018-07-31 13:27
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
Fast det gör man ju inte. Dör alltså. Värmen som bara stannar och stannar är på allas läppar i år.

Annars har sommaren bjudit på en hel del fina matupplevelser. Hörte brygga var en sådan. Åk dit säger jag bara. Supergod mat, fin miljö och utmärkt service. Avslappnat ställe där en bra måltid inte kostar skjortan.

Ändå så förstår man att den sommarlätta maten får konkurrens snart. Igår lagade jag pasta med salsicciaragu. Ta några salsicciakorvar och töm ur innehållet. Stek tillsammans med lök, tärnad morot och tärnad rotselleri. På med timjan, både färsk och torkad om du har. En rejäl skvätt grädde och en matsked dijonsenap också och vips så är det klart. Ja, salta lite om det behövs. Jag hade chilli i min korv så svartpeppar behövdes inte. Jag kramade i lite citronsaft på slutet också!

Fett och kolhydrater så magen blev glad :-)


Torrtider

2018-06-11 16:10
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
Det gäller att vara snabb. Bäst man vänder sig bort blommar något över samtidigt som annat kommer till. Pionerna stannade lite kort tid tycker jag. Visst finns några kvar men ack så kort och underbart. Nu står kroll-liljorna i all sin prakt. Jag har blommor på jätteverbenan som jag drivit fram från stickling. Ja, ni fattar. Sommarblommorna, högsommarblommorna ska sägas, är tidiga som tusan.

Vädret är härligt. Det är sommar de luxe.

Kroppen tror att det är slutet av juli. Förståndet berättar att vi har två veckor kvar till midsommar. Klart förvirrande.

Imorgon ska jag ut och knacka på väljardörrar. Då handlar det om att vara en kreativ matkonstnär. En hel kyckling i stekpåse på ganska låg temperatur fixar så att säga biffen när jag springer i trappor. Till det behöver man bara gott bröd och grönsaker!

Enkel pasta

2018-05-29 13:10
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
När man hittar lite överblivet potatismos och fem sparrisar i kylen så kan man skapa underverk.

Jag gjorde gnocci av moset (bara tillsätt ägg, mjöl och krydda gärna parmesan) och sedan skar jag sparrisen i fina bitar.

Gnocci finns ju färdig om man vill vara ännu mera bekväm. Nåväl, samtidigt som gnoccin kokte så fräste jag sparrisen i rejält med smör och några salviablad. I med panko (ett lite grövre ströbröd). Stek tills pankon blir gyllenbrun, det går på bara några minuter. Riv till slut i lite citronskal. Är det torrt i pannan så kan man dra på lite mera smör på slutet.

Nu är det bara att lägga upp nykokt gnocci på tallrik och så på med sparris- och pankoröra. Lite riven parmesan också. Sedan var det himmelriket...oj så gott och så enkelt. Med färdig gnocci på under tio minuter. Göra egen tar kanske tio till. Och det är det värt.

I trädgården finns obegränsad tillgång till sallat och spenat. Rabarber...mängder. Häromdagen kokte jag rabarberchutney som är värd att göra bara för doften. Dessutom supergott till kyckling och fläskkött. Som jag brukar säga - så mycket mat och så lite tid :-)

Inte ens ohyran verkar klara den otroliga sommarvärmen som vi fått. Liljebaggarna som jag annars plockar (och dödar) flera av om dagen finns inte längre. Sniglarna ska vi inte tala om...deras tillväxt måste hänga på gärdesgården nu! Lite elände på rosorna är allt men det är inget som inte går att fixa.

Lägg rabarber i pajen

2018-05-11 14:45
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
När mannen i mitt liv plötsligt säger till att det behövs efterrätt så får man passa på. Jag hade sett ett pajrecept som fick mig att dregla bara vid genomläsning!

Denna!

Och ta för jösse namn inte malen torr ingefära! Ta färskriven och hamna i himmelriket. Vi tryckte ut degen i pajformen och plattade ut degen med händerna lite slarvigt till ovansidan. Inget kavlande.

Jag vågar säga att detta är världens godaste rabarberpaj! Att ingefära och rabarber gillar varandra så pass var en glad överraskning för mig.

Varma wooken

2018-04-25 14:48
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
Att äta snabbt och gott går. Särskilt nu när vi har, och kommer få, så fina grönsaker i butiker och land!

Igår gjorde jag en wook eller varm sallad som funkar till det mesta.

Stek kikärtor i olja, de ska få både färg och krisp. Krydda dem med paprikapulver, salt och en nypa socker.

När kikärtorna är klara så ska det gå undan. Upp med värmen i pannan och ned med:

Salladslök i bitar
Klyftade babytomater
Delade sockerärtor.

Stek på! Detta tar ett par minuter på hög värme. Avsluta med ett par nävar av de stora fina groddarna som finns att köpa. Kommer inte ihåg vad de heter men det är den lite tjockare sorten!

Ta pannan av spisen och kläm över färsk citronsaft. Rackarns gott faktiskt.

Annars så kan jag förtälja att flera tomatplantor har stora knoppar, spenaten och salladen har grott under duk i min upphöjda bädd. Till den kommande helgen ska det bli stordåd i de andra bäddarna! Komposterna ska tömmas och jordarna berikas. Kort sagt, trädgårdsgymmet lär leverera...

Väldigt enkel chokladmousse med saltrostade cashewnötter

2018-04-16 06:12
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
Om man blir sugen på efterrätt men inte har planerat något så får man rota på djupet i skåpen. Jag hittade lite överblivna mörka chokladknappar av god kvalité, en bit vit chokladkaka och en liten påse saltrostade cashewnötter. Klockrent ju!

Jag smälte chokladbitarna tillsammans i en bytta, hackade nötterna och sparade några nötter hela och fina till garnering. Vispade lite grädde fast.

När chokladen smält så låter man den svalna lite. Ha sedan i nötterna och rör om. Ta en äggula i och rör om. Sedan vänder man ned vispade grädden och lägger upp i trevliga glas. Garnera med nötterna som sparades. Kyl någon timme.

Grejen med en mousse som denna är att man faktiskt inte alls behöver tänka på måtten! Ja, det går förstås inte att ta en liter grädde och en pyttebit choklad...men. Har man i mindre grädde så blir det starkare chokladsmak och tvärt om. Gör man stora mängder så får man öka på äggulan så klart. Men detta var väldigt gott och enkelt att fixa till. Jag brukar göra en annan variant där jag smälter mörk choklad och har i chilli i en ganska försvarlig mängd. Torkad funkar faktiskt bäst här. Sedan har jag så pass mycket grädde som man kan tycka är gott. Inte jättemycket eftersom vitsen är att de ska vara mörkt och chillistarkt. Mums...

Ännu en lasagne

2018-04-13 13:28
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
Jag har fastnat i lasagneträsket. Sist var det kyckling.

Jag fräste en massa skuren blekselleri i pannan. Ta sedan allt kött från en grillad kyckling och strimla ned i grytan. Pudra över mjöl och rör om. På med mjölk, rör om och låt koka upp. Riv rejäla mängder med parmesan och ha i såsen.

Ungefär efter det momentet så kom jag på att jag borde slänga ett öga i kylen om jag inte har något annat som kunde gå med i såsen.

En halv burk tapenade minsann! Bakom surdegen..

Tapenaden fick gå ned i såsen, surdegen fick stå kvar :-)

Tänk, den lilla touchen av oliv gjorde hela stunsen i min sås! Man ska inte underskatta slattar i kylen!

Ja, sedan varvar man bara sås och plattor förstås...as usual. Jag åt detta med färsk babyspenat. Mums!

Fina fisken

2018-03-27 16:07
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
I lördags hittade jag på en fiskrätt som hette duga! Köpte bergtunga filéer och så funderade jag. I frysen hade jag en burk stekt karl johansvamp. Den rörde jag samman med creme fraische, riven parmesan, salt och peppar. Så fyllde jag filéerna och rullade ihop. Nu hade jag så gott om fyllning att jag la rullen på sidan och toppade med lite fyllning. På med lite extra parmesan och så in i ugnen 20 minuter på 190-200 grader.

Jösses vad gott!

Bästa med detta är ju att man faktiskt kan göra klart allt och ställa i kylen. Passar med andra ord på en bjudmiddag när man är många eller när man helt enkelt vill ha det mesta förberett.

Lasagne är en riktigt bra räddningsplanka

2018-03-21 12:01
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
Dags att rensa kylskåpet? Då är lasagne svaret på dina böner.

I söndags förmiddag rensade jag ut lite ledsen grönkål och kokta puylinser. Dagen innan hade jag semitorkat minitomater med vitlök.

Gjorde bechamel med kål och puylinser. Varvade sås, rikligt med god ost och så tomaterna med lasagneplattor. Inte olika lager utan samma rakt igenom. Det hela blev lite torrt så jag ringlade försiktigt lite grädde mellan varven.

In i ugnen 40 minuter (använde torra plattor) och sedan hade vi en finfin lasagne på bordet!



Mitt tjat om rotselleri fortgår...

2018-02-25 15:38
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
Rotselleri - denna gudomliga knöl!

Hemma finns rotsellerin inte alltid hel. Det är godast att helbaka. Nåväl, finns det inte så får man improvisera. Jag tog största biten de hade och skar i cm-tjocka skivor. Ugnsbakade skivorna mjuka med smör och salt. Det kan gott gå ett par timmar i ugnen på 170 grader.

Ta getost och vispa den mjuk med lite grädde.

Rosta hasselnötter i panna och gnugga av skalen. Hacka.

Bryn smör.

Ta ljummen rotselleri och lägg skivan på tallrik, skeda på smör, spritsa på getost, ett par-tre snygga klickar, toppa med nöthack. Gudomlig förrätt!

Gråärtans återkomst

2018-02-20 10:41
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
För länge sedan passerade vi favoritgårdsbutiken på Öland, Stenladan i Algutsrum. Där hittade vi torkade gråärtor. Det skulle vara en god ersättare för köttfärs på olika sätt. Jag har gått och glömt av den där påsen helt enkelt. I förrgår kom jag på att den fanns och jag la gråärtorna i blöt ett dygn. Sedan kokte jag dem ungefär en timme och tjugo minuter.
Under tiden bakade jag halvor av aubergine i ugnen en stund med salt och rapsolja. Jag stekte gul lök, purjo och lite tomatpuré. När auberginerna var bakade så tog jag en sked och gröpte ur dem lite. Jag hackade inkråmet och lite urkärnade kalamataoliver och tillsatte i stekpannan med lök. När gråärtorna kokt färdigt körda jag med mixerstaven lite för att få både lättkrossat och finfördelat i grytan (ja, häll av vattnet först!).
Sedan tillsatte jag lite gråärtkross i pannan och smaksatte med salt och svartpeppar. Supergott! Fyllde auberginerna och la på riven prästost. Gratinerade. Mums!

Jag tror att gråärtorna har stor potential att bli både pastasås och goda biffar/burgare. Goda i smaken på egen hand och lätta att krydda upp till andra höjder.

I helgen klippte jag ned pelargoner och tog sticklingar. Även om snön inte ger med sig så säger mig färgen på pelargonbladen att ljuset faktiskt har återvänt.

Jag funderar starkt på att prova tidigaste vårsådden ever. Krafsa bort snö i odlingslådorna och lägga på tinad jord, frön och sedan lite mera tinad jord. Och så täcka med fiberduk. Det ska tydligen bli bra även i zon 3. Ja, man är ju onekligen sugen på att ha fingrarna i jord just nu.

Lök är en underskattad grönsak

2018-02-07 15:06
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
Lök. Visst är det gott? Om vi har stekt lök till pannbiff så går det åt en stor driva med lök. I kylskåpet är den gula löken en basvara som ständigt riskerar ta slut.

I veckan så fick maken uppdraget att göra sås till en köttbit som jag kryddat med timjan. Och ni vet ju att löken är timjanens goda smakkompis. Jag föreslog att maken skulle steka lök och göra en god sky. Han utvecklade min idé till något som vi sent ska glömma.

Stek lök i rejält med smör och rapsolja. Salta, peppra och ha på lite socker. När löken är karamelliserad (välstekt) så slå på liten skvätt vitt vin, vatten och koncentrerad kalvfond. Ha i lite timjan. Ha i ett par-tre nävar tärnade råa morötter. Låt detta puttra en stund, typ 20 minuter. När allt tjocknat, för det gör det faktiskt, så smaka av med salt och peppar samt en klick smör allra sist. Jösses vad gott! Morötterna har fortfarande kvar lite krispighet. Passar till det mesta i köttväg faktiskt.

Väldigt god fisk

2018-02-05 12:40
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
Jag stod i köket i veckan som gick och stirrade på en fiskpaket med tom blick. Ingen plan alls. Jag öppnade kylskåpet och stirrade på både det ena och det andra ju. Plötsligt kommer jag på det.

Fisken, en lubbfilé, benades ur. Jag hällde någon matsked god rapsolja i botten på en ugnsform. På detta la jag en försvarlig mängd färsk spenat. Lite olja på den och salt/peppar. Snåla icke...

Sedan på med lubbfilén skuren i bitar. Hällde ströbröd, persilja och rivet citronskal i en bytta. Salt och vitpeppar ned även där. Rörde om. Kläm citronsaft över firrarna och sedan på med skorpmjölsblandningen. Hyvla en bit smör och lägg ovanpå varje fiskbit med skorpmjöl, in i ugnen på 190 grader under tiden potatisen kokar. Dra på grillelementet på slutet om skorpmjölsblandningen inte blivit gyllenbrun.

Wow! Jättegott. Både direkt och nyss i min matlåda minsann.

Mat som kan köras i ugnen och rätter som är lite allt-i-ett hör till mina favoriter. Så skönt att kunna göra annat när maten lagar sig själv :-)

Har ni inte provat lubb så kan jag varmt rekommendera det. Lubben är vit och fast i köttet, smakar utmärkt. Om ni inte hittar just lubb så tror jag att man kan fixa denna toppingen på både torsk och lax. Glöm inte att det finns kolja och sej också. Mycket bra alternativ till torsken.

Gnälligt värre

2018-02-01 10:41
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
I veckan presenterade vi socialdemokrater vår valstrategi.

Och jädrans vad det gnälldes. Det gnälldes hit och det gnälldes dit. Det var än det ena och än det andra. Jag tror till och med att Göran Greider hävdade att hans katt hade bättre strategi än socialdemokraterna. Oklart i vilket val som katten kandiderar...men, men.

Jösses.

Bättre välfärd i hela landet, lag och ordning samt snabbare integration är de sakpolitiska prioriteringarna.

Precis så. Vad är problemet? 

För övrigt fortsätter vi vara ett parti med en politik från A till Ö i hela landet. 

Politiken fortsätter dag ut och dag in. På alla områden alltid. Bara för att man understryker att tre saker är extra viktiga fokusområden så lägger man inte ned jobbet med annat. 

Vi fick också kritik för att vi vill ta väljare från andra partier. Ja, men tjena. Hur ska vi annars göra? 

Herregud, skaffa er ett liv. Eller en katt, gärna en utan strategier och politiska ambitioner...

Vårhopp

2018-01-30 11:15
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
Det töar och fåglarna får sitt vårkvitter. Det är så klart bedrägligt, jag vet. Minst en månad till, kanske två, sitter vi i köldfällan.

Då får man gotta sig åt det som är härligt nu. Läsa frökataloger. Göra långkok. Tända ljus och sitta vid brasan.

Låt fläskläggen göra come back! Billigt kött som kan förvandlas till riktiga härligheter om man låter tiden göra jobbet. Använd rimmad eller färsk, vilket som ni gillar bäst. Lägg i marinad över natten. Tänk på att salvia och citron är goda smakvänner till fläskkött. Eller varför inte soja, sesamolja, vitlök och chilli? Kör indienstyle med garam masala.

Dra på ugnen på 130 grader och stoppa in köttbiten på morgonen före jobbet. Framåt 18-19 väntar en fantastisk rätt på er.

Om svålen inte är krispig nu, vilket den oftast inte är, så prova att skåra den runt om med en vass kniv. Dra sedan på grillen i ugnen och sätt in läggen. Vakta hela tiden så att det inte bränner. Efter en stund kan ni se hur svålen poppar upp, då är den klar. Och alldeles gudomligt god att äta. Det är inte en händelse att danskarna äter sin fläskestek med svål!

Risotto med topping

2018-01-23 13:43
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
Jag har ofta valt att servera risotto som ett tillbehör till kött, fisk eller fågel. På senare tid så har jag börjat göra allt flera risottomiddagar där risotton får en god topping av något slag och där den helt enkelt får utgöra huvudsaken! Här är det verkligen bara fantasin som sätter gränser.
Till lunchen idag hade jag en naturell risotto med massa rostade rotfrukter och lök på. Tänk er att sätta fram en vid gryta med saffransrisotto toppad med smörstekt broccoli och rostade/hackade mandlar! River man över lite citronskal där så är man i himlen...
Eller varför inte rå och tunt hyvlad sparris plus brödtärningar stekta i smör och örter.
Stekt svamp och smulad getost! Rödbetor och smulad getost...

Ja, ni ser. Så kan man hålla på. Risotto är en gudagåva. För vet ni vad det bästa är? Om man nu skulle råka få resar av risotto så kan man göra arancini (stavas säkert på annat vis men men...). Arancini gör man genom att göra risottobollar som man sedan dubbelpanerar (mjöl, ägg, ströbröd) och friterar. Man kan fylla bollarna med goa grejer om man vill. Ost, köttrester eller grönsaksröra. Ni fattar, bästa restgrejen man kan tänka sig. Den ena festmaten blir ny festmat 2.0 liksom. Arancinibollarna kan man med fördel dippa i någon god sås!

Snabbfavorit i repris

2018-01-09 09:34
Från noreply@blogger.com (Annika Högberg)
Detta går nästan snabbare att laga än att skriva om. Grekisk kyckling.

Dra på ugnen 200 grader. Några droppar olja i en form. Strimla kycklingfilé i tjocka strimlor, lägg i formen. Salta lätt, svartpeppra. Smula över fetaost och häll på en skvätt grädde efter behov. Grädden ska inte täcka, låt filébitarna och fetaosten sticka upp lite. Lägg på urkärnade kalamataoliver. Salta lätt och svartpeppra lite till. Strö över lite torkad eller frusen hackad basilika. In i ugnen 20 minuter. Servera med nykokt pasta.

Det låter inte märkvärdigt alls, men jösses vad gott.