Regeringen har gett Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i uppdrag att genomföra en tillsyn av den katastrofmedicinska beredskapen i regionerna.
IVO har regeringens uppdrag att genom särskilda tillsynsinsatser bidra till omställningen till god och nära vård.
Delredovisning av resultat på nationell nivå.
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har fått i uppdrag av regeringen att tillgängliggöra och upprätta ett nationellt register över HVB och stödboenden för barn och unga samt särskilda ungdomshem.
Uppdrag att förstärka och utveckla tillsynen och uppföljningen av den psykiatriskatvångsvården och den rättspsykiatriska vården.
Delredovisning av regeringens uppdrag om förstärkt och utvecklad tillsyn av socialtjänstens och hälso- och sjukvårdensarbete mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.
I rapporten "Vad har IVO sett 2021?" finns 2021 års viktigaste iakttagelser.
Slutredovisning av regeringsuppdrag om uppföljning av LSS-boenden.
Redovisning av regeringsuppdrag att följa upp tillämpningen av Socialstyrelsens föreskrifter om besök i särskilda boendeformer för äldre under covid-19-pandemin.
Slutredovisning av regeringsuppdrag om att bidra till lärande under utbrottet av covid-19 och inför framtida sjukdomsutbrott.
Delrapport av regeringsuppdrag om förebyggande strategisk tillsyn av hälso- och sjukvården.
Slutredovisning av regeringsuppdrag att beskriva risker med bristande tillgänglighet och lämna förslag på hur tillsynen kan utvecklas.
IVO lämnar varje år en rapport till regeringen som beskriver våra viktigaste iakttagelser och slutsatser för verksamhetsåret. I denna kortversion av 2020 års rapport finns exempel hämtade från olika verksamhetsområden inom vård och omsorg.
Coronapandemin har satt strålkastarljuset på redan kända brister och risker inom vård och omsorg och visat på allvarlighetsgraden i dessa. I rapporten Vad har IVO sett 2020? finns IVO:s viktigaste iakttagelser och slutsatser för 2020.
En analys av möjligheterna att förenkla ägar- och ledningsprövningen och tillgängliggöra omsorgsregistret.
Denna rapport utgör en delredovisning av det regeringsuppdrag som myndigheten fått avseende analys av nuvarande regelverk för tillståndsprövning inom vård och omsorg.
IVO ska varje år lämna en rapport till regeringen med en sammanfattande analys av arbetet med tillsyn, tillståndsprövning och klagomål enligt patientsäkerhetslagen under det gångna verksamhetsåret.
Iakttagelser och slutsatser om vårdens och omsorgens brister för verksamhetsåret 2019.
Slutredovisning av uppdrag att genomföra analyser av tillsynens resultat inom den sociala barn- och ungdomsvården S2019/01922/FST.
En regional tillsyn av våld i nära relationer vid 13 kommuner och 7 barnkliniker i Mellansverige
Uppdrag om tidsbegränsad förstärkt tillsyn på området god och nära vård.
IVO har fått i uppdrag att följa utvecklingen av enskildas klagomål mot bakgrund av nya bestämmelser om ett mer ändamålsenligt klagomålssystem som infördes den 1 januari 2018.
Redovisning av regeringens uppdrag i 2018 års regleringsbrev.
IVO har fått i uppdrag att följa utvecklingen av enskildas klagomål mot bakgrund av nya bestämmelser om ett mer ändamålsenligt klagomålssystem som infördes den 1 januari 2018.
En rapport med IVO:s iakttagelser från 14 kommuners arbete.
Antalet anmälningar av vårdskador som rör självmord har minskat kraftigt efter det att den obligatoriska anmälningsplikten för självmord som inträffat nära i tid efter en vårdkontakt togs bort.
Bilaga till rapporten Lämplig eller inte – det är prövningen (artikelnummer IVO 2016-31).
Nationell tillsyn inom hälso- och sjukvård 2017.
Nationell tillsyn inom hälso- och sjukvård.
De viktigaste iakttagelserna inom IVO:s tillsyn och tillståndsprövning för verksamhetsåret 2017.
Granskning av tandvården visar att vårdgivare behöver ta ett ökat ansvar.
Nationell tillsyn av socialtjänstens uppföljningar gällande vården av barn som bor i HVB.
IVO har i regleringsbrev för 2017 (prop. 2016/17:1) fått i uppdrag att följa utvecklingen av enskildas klagomål enligt patientsäkerhetslagen (2010:659), PSL.
En granskning av strokevårdskedjan i två län
Granskning av socialtjänstens myndighetsutövning rörande familjehemsplacerade barn.
Sammanställning av klagomål som kommit in till patientnämnderna under 2016.
Tillsyn av samverkan och kompetens på korttidsboenden.
Nationell tillsyn inom hälso- och sjukvård.
Tillsynen visar att de flesta vårdgivarna behöver utveckla samtliga delar i det systematiska förbättringsarbetet. Framförallt ser vi att arbetet behöver ske mer planerat och systematiskt.
Denna tillsynsrapport presenterar IVO myndighetens viktigaste iakttagelser inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården under 2016. Iakttagelserna är ett resultat av en inventering och analys, och av myndighetens tillsyn och tillståndsprövning.
Under 2015 genomförde IVO avdelning nord en tillsyn av tio kommuners myndighetsutövning. Syftet med tillsynsprojektet var att granska hur kommunerna arbetar med skyddsbedömningar och förhandsbedömningar samt om anmälningarna hanteras skyndsamt.
I årets sammanställning över klagomål har IVO lagt fokus på klagomål angående brister i kommunikation, organisation, tillgänglighet, vård och behandling. Samt ett försök att tydliggöra skillnader och likheter i klagomålen vad gäller kvinnor och män.
IVO har granskat fyra kommuners handläggning i ärenden som avser familjehemsplacerade barn. Granskningen genomfördes i två små och två större kommuner.
IVO publicerar tertialvisa redovisningar över de fyra stora ärendeslagen för hälso- och sjukvården samt socialtjänsten. Syftet med sammanställningarna är att skapa kontinuitet och en strukturerad uppföljning av ärendeslagen.
Under 2015 gjorde IVO:s avdelning nord en granskning av samverkan och informationsöverföring mellan hemtjänst, hemsjukvård och primärvård. Den aktuella tillsynen hade ett särskilt fokus på äldre med omfattande vård- och omsorgsbehov.
Samverkan mellan olika verksamheter är viktig för att vård- och omsorgskedjan ska vara hållbar men är något som IVO ofta ser brister.
Under 2015 gjorde IVO:s avdelning nord en särskild granskning av samverkan mellan barn- och ungdomspsykiatrin och socialtjänsten. De verksamheter som ingick i tillsynen var fyra BUP- mottagningar och fyra socialtjänstenheter.
IVO har i flera ärenden avseende akutmottagningar sett att brister i kompetens och erfarenhet har varit orsak till allvarliga händelser. Denna sammanställning är en granskning av tolv akutmottagningar i norra Sverige.
Tillsynens iakttagelser 2014-2015
Tillsyn av elevhälsans medicinska och hälsofrämjande roll i sju län.
Om barnperspektivet vid beviljande av ekonomiskt bistånd.
Sammanställning av två tillsynsinsatser med fokus på hur verksamheterna arbetar med samverkan.
Socialtjänstens hantering av orosanmälningar för barn och unga – anmälningar som inte har lett till utredning.
Rapporten behandlar IVO:s tillsyn över HVB som tar emot barn och unga och SiS-ungdomshem. Under 2014 var fokus för tillsynen av dessa verksamheter att granska barns och ungas delaktighet i vården och omsorgen på de hem som tar emot dem.
Styrning och ledning för elevhälsans medicinska del.
Korttidsboende för barn och unga enligt LSS.
Socialtjänstens uppföljning och kontakt med barn som bor i familjehem.
IVO genomförde under våren och hösten 2015 en tillsyn av socialnämndernas familjehemsvård för barn i åtta mindre kommuner i Skåne, Blekinge och Kronobergs län.
Tillsynen genomfördes för att granska vilka åtgärder som vidtogs inom äldreomsorgen med tanke på de varningar som utfärdades på grund av värmeböljan.
Insatser i bostad med särskild service för vuxna med funktionsnedsättning.
Rapporten belyser ett tillsynsprojekt där IVO följt upp lex Maria- och lex Sarahanmälningar till IVO. Tillsynerna genomfördes under 2015.
Nationell tillsyn av samverkan mellan olika aktörer samt socialtjänstens myndighetsutövning.
Sammanställning av lex Sarah-anmälningar och klagomål inom personlig assistans mellan 1 juli 2011 och 31 december 2014.
Tillsyn av fem kommuners arbete med att verkställa beslut.
Socialtjänstens planering och uppföljning av insatser till vuxna med missbruksproblem.
Rapporten grundar sig på lämplighetsprövning av verksamheter som bedriver personlig assistans enligt LSS och som har tillstånd från IVO att göra så.
Tillsyn av myndighetsutövning inom LSS och hur de som söker en insats uppfattar handläggningsprocessen.
Rapporten grundar sig på två tillsynsinsatser, en som avser myndighetsutövning enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, och en som avser myndighetsutövning inom hemtjänst, som beviljas med stöd av socialtjänstlagen SoL.
Enskilda boenden enligt socialtjänstlagen för personer med psykiska funktionsnedsättningar.
Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion
I rapporten konstaterar IVO bland annat att antalet klagomål till patientnämnderna fortsätter att öka.
En uppföljning av lex Maria-anmälningar från den somatiska specialistsjukvården i sydöstra Sverige.
Tillsyn av psykiatriska akutmottagningar
Personal- och kunskapsbrister är något som påverkar patientsäkerheten. I denna rapport belyser IVO apotekspersonalens anmälningsskyldighet och hinder för att anmäla överförskrivning.
IVO har under våren 2016 genomfört inspektioner vid landets fyra transplantationssjukhus. Fokus har varit bemanning, spårbarhet ledningssystem för kvalitet och säkerhet, samt de avvikelser och biverkningar som verksamheterna rapporterat in till IVO.
Kontinuitet, vakanser och en ökad rörlighet hos hälso- och sjukvårdspersonalen i primärvården.
Rapport om tillsynsinsats vid verksamheter där personer med nedsatt beslutsförmåga bor eller vistas
Iakttagelserna bygger på information som kommer fram i IVO:s samlade tillsynsarbete. Detta innebär information i anmälningar, klagomål, tillståndsprövning, egeninitierad tillsyn och i särskilda tillsynsinsatser inom ramen för exempelvis regeringsuppdrag.
Rapporten bygger på den information som kommer fram i IVO:s samlade tillsynsarbete. Detta innebär information i anmälningar, klagomål, tillståndsprövning, egeninitierad tillsyn och särskilda tillsynsinsatser inom ramen för ex regeringsuppdrag.
IVO har fått i uppdrag (S2015/06289/FST) att vidta åtgärder som stärker kapaciteten i myndighetens tillståndsprövning i fråga om HVB för barn och unga och för den nya placeringsformen stödboenden.
Regeringsuppdrag S2015/04952/FS.